|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Co za miły początek dnia: dzieć objął sobie za cel, że pozbawi mnie sutka i uskutecznia metody, do tego non stop buczy, nic mu się nie podoba, a na dworze leje. Nic tylko skakać z radości
|
|
|
|
#4412 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
Wiecie co moja lekarka powiedziała mi żebym Staśkowi podała ten gluten dopiero koło 10 miesiąca czy to nie za późno ? z racji tego że mąż z nią rozmawiał to nie zapytał o to a ja się teraz zastanawiam.
|
|
|
|
#4413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj idzemy do lekarza, bo Maja na kolankach i łokciach ma takie suche plamy, strasza mnie ze to skaza. Ja diety nie zmieniłam i dopiero teraz to by wyszło? A moze po bebiko bo miała podawane. I po ok. tygodniu od dawania jej mm to wyszło. Edytowane przez justys1358 Czas edycji: 2012-10-16 o 12:42 |
|
|
|
|
#4414 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tuńczyk w puszce w kawałkach, kukurydza, ser żółty, jajka na twardo, cebula, sól, pieprz i majonez. Ser, białka i żółtka (osobno) trzemy na tarce, cebule kroimy w kostkę. Układamy w misce warstwami najpierw białka a potem resztę składników ( ngdy nie pamietam jaka jest orginalna kolejnosc i za każdym razem układam inaczej ) warstwy mogą sie powtarzać. Co drugi składnik dajemy majonez i posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy startymi żółtkami. Smacznego ![]()
|
|
#4415 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Odnośnie nakolanników, to również mam w planach kupić, bo to naprawdę super sprawa, tym bardziej że nie mam w mieszkaniu dywanów, a na panelach jest dość ślisko. Takie nakolanniki można założyć do każdego stroju i nie trzseba specjalnie dziecia przebierać ![]() Cytat:
Chciałabym po prostu żeby pominąć tą jedną drzemkę, ale chyba muszę to po prostu przeczekać, bo wiadomo, że im dziecko starsze, tym mniej śpi ![]() Moje dziecię dziś samo podciągało się do siadu jak podałam mu palce (4,5 m-ca). Do siadania jeszcze daleko i nie zamierzam tego przyśpieszać, ani tym bardziej sadzać na siłę, ale mięśnie brzucha już sobie ćwiczy No i niedawno odkrył swoje stopy i ciągle ściąga skarpetki
|
||
|
|
|
#4416 |
|
Raczkowanie
|
cześć
mi też lekarka powiedziała, że koło 10 miesiąca, chyba coś w tym jest, ja zamierzam się zastosować do tego co powiedziała lekarka. |
|
|
|
#4417 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4419 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki dziewczyny za miłe słowa ![]() ![]() ![]() Dla 5-cio miesięcznych dzieciaków ![]() My jutro kończymy 5 miesięcy ![]() Agata dzięki za linka do rabatów z Rossmanna ![]() Ja nigdy nie mogę ich znaleźć
|
|
|
|
|
#4420 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny z tarnowa jakiego polecacie ortopede albo wam ktoś jakiegoś chwalił z góry dzięki za odpowiedzi
|
#4421 |
|
Wtajemniczenie
|
To jest zdecydowanie za późno... Najnowsze badania Amerykańskiej Akademii Pediatrii wskazują na zmniejszenie ryzyka alergii na gluten poprzez wczesne wprowadzanie glutenu - już w 5 miesiącu. Swiatowa organizacja zdrowia zaleca po 6 miesiącu. Po 10 miesiącu to bardzo późno i wyższe ryzyko alergii na gluten.
|
|
|
|
#4422 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4423 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podejrzanie wyglądałam oglądając każdy słoiczek po kolei i grzebiąc przy zakrętce. Cytat:
Ma płytkie i malutkie, ale ma. ![]() Cytat:
Jak odpowiada wiekowi syna to daj mu. Cytat:
![]() Po trochę, po kilka minut. Jak będzie spokój to spróbuj wyjść na spacer na chwilę, pokaż kawałek świata, może się zainteresuje i nie będzie płaczu ![]() Cytat:
Wieloletnie badania wykazały, że podanie glutenu w 5.-6. miesiącu zmniejsza ryzyko celiakii. Ja podaję po troszku, nie codziennie, ale co 2-3 dni staram się teraz podawać. Ja będę Maćkowi podawać stałe pokarmy, to codziennie po troszku glutenu podam. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- U dzieci karmionych piersią posiłki glutenowe zaczyna wprowadzać się w 5. miesiącu życia, podając 2-3 g produktu glutenowego na min. 100 ml posiłku przez ok. 2 miesiące (aż do końca 6. miesiąca życia dziecka). Około 7. miesiąca – po zakończeniu dwumiesięcznej ekspozycji na gluten – można już podawać dziecku pełne posiłki glutenowe. U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym posiłki glutenowe zaczyna wprowadzać się w 6. miesiącu życia, podając 2-3 g produktu glutenowego na min. 100 ml posiłku przez 2 miesiące (do końca 7. miesiąca życia dziecka). Około 8. miesiąca – po zakończeniu I etapu ekspozycji – należy zwiększyć dawkę produktu glutenowego do 6 g na min. 100 ml posiłku. Około 9. miesiąca – po zakończeniu całej dwuetapowej ekspozycji – można już podawać dziecku pełne posiłki glutenowe.
|
|
|
#4424 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Mój próbuje. Jak go kładę na kolanach, żeby podać butlę to robi brzuszki
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja przyjęłam jak w przypadku kp, bo karmię z przewagą mojego. Podaję gluten odkąd Seba skończył 4,5 miesiąca.
|
||
|
|
|
#4425 |
|
Zakorzenienie
|
To okresy są tak zbieżne, że moim zdaniem można podawać na przełomie 5. i 6. miesiąca.
|
|
#4426 |
|
Zakorzenienie
|
Mój Syn waży 9.600
byliśmy na szczepieniu i był bardzo dzielny, zapłakal przy drugim kłuciu a potem zaczepiał panią pielęgniarkę![]() musimy zrobić badania u laryngologa i tarczycy, bo coś się Pani doktor nie podoba co do wyparzania, to ja jestem jakaś wyrodna - bo ja mam pierwsze dziecko, a wyprzałam mu zabawki tylko raz, przy zakupie bo nie wiadomo gdzie leżały, teraz poniewierają się po wszystkich podłogach i nie przyszło mi do głowy żeby cokolwiek wyparzać, bo i tak polerka jeździ po wszystkim i wszystko bierze do buzi
|
|
|
|
#4427 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dziękuję |
|
|
|
|
#4428 | |
|
Zadomowienie
|
W sloiczku i odpowiednią wiekiem. Jutro mamy kontrolę u lekarza to popytem co podawać.
Cytat:
ją też wyrodna matka, bo też nie wyparzam tylko po zakupie. Chyba, że zabawka wędrowała z nami gdzieś po świecie bo tam też nie wiadomo co na niej zostało.
|
|
#4429 |
|
Rozeznanie
|
Witam
![]() wczoraj miałam wychodne wieczorem, spotkałysmy się z kumpelami, było super ![]() Podajecie maluchom soczki? Ja dziś próbowałam dać Maksiow Bobofrut jabłko-marchew i ma go w d**ie , dawniej chociaż herbatki się napił a teraz nie chce nic.Je mleko, zupkę starte jabłko i na noc do mleka dosypuję trochę kaszki. Ostatnio robi twarde kupy i chyba troche sie przy nich męczy, bo stęka i napina się. Jakby się czegoś napił to chyba miałby z tym mniejszy problem, ale nie wiem jak go przekonać.
|
#4430 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Tak więc i nas złapał katar. Już w nocy obudziło mnie charczenie Hani, miała zapchany nosek. Od rana tylko psikam solą morską i odciągam Fridą. Myślicie że mogę psiknąć jej Nasivin Soft? Parę razy też zakaszlała ale to chyba bardziej to że jej spływało do gardełka. I tak się zastanawiam czy iść na spacer. Wiem że przy katarze można, ale co jeśli ten kaszelek to nie od kataru? ![]() Miałyśmy pobudkę o 7, więc już wysprzątałam mieszkanie. Jeszcze mnie czeka tyyyyle papierkowej roboty. Chciało się pracować w domu to teraz mam.
|
#4431 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4432 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I faktycznie ciesz się, że masz do czego wracać, bo ja nie mam do czego. ![]() Cytat:
Ad.2. Miki ma 4,5 miesiąca i nam lekarka powiedziała, że powoli mam zaczać już wykluczać jeden posiłek mleczny (Miki je 5posiłków) z tym, że aby zaliczyć posiłek bezmleczny to powien zjeść ok. 100g wqrzywek, owoców, zupki itp. - niestetyy u nas na razie jeden sloiczek na 3dni. ![]() Ad3. Ja podaję od 1miesiąca kleik kukurydziany (ten nie powoduje zaparc, ale jest bardziej tuczący od ryżowego) i wprwadzam normalnie wszystkie dostępne produky po 4miesiącu.
|
|
#4433 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
gratki ![]() Cytat:
trzymam kciuki, żeby nie było to nic poważnego Tosię to jeszcze w ogóle nie interesuje, ona nawet nie łapie się za nic i nie podciąga Cytat:
nijak nie chce na plecach 5 sekund spokojnie poleżeć chociaż ją błaaaaagam! Cytat:
no i też mnie zastanawia, że dopiero teraz coś wyskoczyło ![]() wszystkiego najlepszego ![]() Cytat:
![]() no to przysiadłam na chwilę ale zaraz muszę zmykać bo będę karmić małą, poza tym właśnie piszczy bo nie chce się sama bawić na macie tylko oczywiście z mamusią ach..a tak to moja córa jest super grzeczna acha... chciałam spytać czy Waszym dzieciom "ucieka" któreś z oczek? mojej Tosi prawe oczko ucieka gdy gdzieś się zapatrzy, a czasem mam wrażenie, że oba się jakoś rozbiegają oczywiście powiem o tym pediatrze, mam nadzieję, że to jakoś się wyrówna ![]() i jeszcze 1 pytanie: jak długo ważne jest skierowanie? poza tym u nas wszystko w porządku, cały czas prześladuje mnie myśl, że od ok nowego roku najpewniej będę musiała iść do pracy i tak bardzo nie chcę zostawiać Tosi z teściową w ogóle nie chcę jej zostawiać... w domu zawsze jest zadowolona, tu ma swoje łóżeczko, miejsca do zabawy, spokój, a wiem, że tam jej spokoju nie dadzą, bo oni cały czas chcą wszyscy na raz się z nią bawić i bawić... jak marudzi to nie położą jej spać, zresztą ona nie zaśnie u nich, jak śpi to nie zachowują się cicho i w ogóle nie słuchają co ja mówię odnośnie tego jak mają postępować z małą niby przytakują a potem i tak swoje robią...bardzo chciałabym móc pracować w domu, ale w jaki sposób...??? ciągle o tym myślę i nic nie mogę wymyślić .. nie mam żadnego wyuczonego zawodu i nie znam się konkretnie na niczym ehh... trochę się wyżaliłam a teraz lecę do mojego skarbka |
|||||
|
|
|
#4434 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() Raz z wierzchu dłoni, raz ze zgięcia w łokciu. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A czy wszechwiedząca AAP spowodowała, że w Stanach też zmieniono schemat żywienia i wprowadza się gluten w taki sposób jak u nas? Wybacz tą małą ironię Zaciekawił mnie i dał mi do myślenia list, który ktoś tu niedawno wrzucał. O ile dobrze pamiętam, było tam napisane, że WHO wciąż zaleca wyłączne karmienie piersią do pół roku i że te zalecenia są przyjęte i propagowane przez UE i w Stanach, więc ten gluten tu nie bardzo pasuje, owszem badania są, ale na takim wstępnym jeszcze etapie Ja wciąż się waham. Kaj skończył 5 mies., ale jeszcze nic poza piersią i wodą w lecie nie dostał.A propos z marchewką jeszcze się wstrzymamy, bo jeszcze nie zaczynam pracy... Gluten jeśli podam, to pewnie na łyżeczce z mlekiem. Dziękuję jeszcze raz za kciuki za rozmowę. Strasznie się stresowałam, ale było całkiem miło i nieźle poszło, ale praca jest najwcześniej od grudnia. Mi to pasuje ![]() Cytat:
Cytat:
Zbyt duża ilość soków może przyczyniać się do nadwagi, o herbatkach granulowanych już nie wspominam. To tak przy okazji, natomiast rozumiem, że chcesz pomóc Maksiowi z kupką, może spróbuj ze śliwkamiCytat:
![]() Szkoda, że rodzinka tak lekceważy Twoje prośby. Jeśli wszelkie próby spokojnych i stanowczych rozmów zawiodły, a do pracy musisz iść, to może spróbuj na jakiś czas zacisnąć zęby i zobaczyć, jak Tosia na to wszystko reaguje Może wbrew Twoim obawom będzie jej dobrze w takim bardziej ruchliwym otoczenie Oczywiście, liczę na to, że jednak będą kładli ją spać chociaż raz dziennie Wiesz, ja teraz wypracowuję u siebie takie konformistyczne nastawienie w związku z pójściem Kaja do żłobka... Najchętniej to bym dzieciaka jeszcze rok czy dwa w domu potrzymała ale skupiam się na pozytywach sytuacji i staram się możliwie jak najbardziej zmniejszyć negatywne skutki Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-10-17 o 11:56 |
|||||||
|
|
|
#4435 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() U nas dziś kończymy 5 miesięcy Oj jak ten czas leci ![]() begie13 Dziękujemy ![]() Wczoraj wieczorem mała dała tak popalić trzy godziny huśtania we wózku nie pomagały nie mogła zasnąć... Za bardzo wieczorem rozśmieszałam małą i śmiała się aż jej łzy leciały ze śmiechu, a później to się jej odbiło bo nie mogła zasnąć... Po wielkich trudach po 23 padła jak długo leżąc na mnie i pospała do 8 ![]() Z dobry wieści w następny czwartek wizyty u endokrynologa na NFZ udało się Jutro idę odebrać wyniki FT3 i FT4 jestem ciekawa jakie wyjdą?? Miłego popołudnia
|
|
|
|
#4436 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Pisałam ostatnio że Hani uciekało oczko praktycznie od urodzenia. Teraz już nie ucieka. Czasami zezuje jak rzuca się na cycusia. 3. Skąd ja to znam? Oj, nie słuchają mnie ani moi rodzice ani teście. Oni niby wiedzą rozumieją a za chwilę i tak robią swoje. A za chiny ludowe nie mogą pojąć dlaczego Hania się bawi, śmieje a za chwilę zaczyna płakać i odwracać głowę. Tyle razy im mówiłam że to sygnał że jest zmęczona. Nic to nie daje? Co w takiej sytuacji według nich trzeba zrobić? Ależ piszczącym głosem pytać: No co Ci Haniu jest? Dlaczego płaczesz? i jeszcze próbować gilgotać.
|
|
#4437 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Herbatki wiem, że nie powinnam podawać bo to prawie sam cukier. W soczkach niby pisze, ze cukru nie ma, chciałam podać soczek raz na kilka dni tak zamiast deserku. Najzdrowsza woda, ale Maks nie chce. Nie wiem, może ja źle myślę, ale wydaje mi się, że jak zaczęłam podawać gęściejsze posiłki to mały powinien pić coś oprócz mleka.
|
|
#4438 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak dziecko jest na piersi, to po posiłku podaje się pierś właśnie, żeby dziecko popiło. Jeśli na butli, to nie wiem, ale chyba faktycznie trzeba dawać wodę. ---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------
|
|
|
|
|
#4439 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Witam i ja!
![]() ale tu ciszaaaaaaaaaaaaaaa, ale spodziewam się, że będzie jeszcze ciszej, bo nasze maleństwa są coraz bardziej wymagające ![]() Moja Hania znowu przemieniła się w aniołka. Tak mocno kocham swoje maleństwo, że aż strach pomyslec, że za 2,5miesiąca muszę ją zostawic Wiem, że powrót do pracy dobrze mi zrobi, ale mam tyle obaw, co każda z Was. To jest naprawdę ciężkie. Zrozumiałam pewne rzeczy dopiero, gdy stałam się mamą. Gatta to świętujemy dziś razem, Buziaki dla Twojego maleństwa ---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
Co do własnego biznesu, to ja strasznie chciałabym robic coś swojego. Ale brak mi jaj do tego . Sama też nie wiem, co mogłabym robic bo nie czuje sie w niczym na tyle dobra żeby z tego życ. Często oglądałam prograsmy typu pytanie na śniadanie, DDTVN itp, i tam były często zapraszane dziewczyny, które postawiły na swoj biznes, bedąc np,. na urlopie macierzynskim. Szyją lalki, robią biżuterię itp. Ale czy z tego da się wyzyc? Sama nie wiem... Polska jest krajem raczej nieprzychylnym do prowadzenia małej działalności ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
Kism to koniecznie pochwal się, jak Ci się uda. Nie pamiętam tylko - masz pracę i chcesz zmienic czy jej nie masz wogóle?
Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-10-17 o 18:42 |
||
|
|
|
#4440 |
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny. Odnośnie tego wprowadzania glutenu, przeczytajcie sobie artykuł, moim zdaniem logiczne:
http://baby-under-construction.blogs...eliakia-i.html |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:58.

czy to nie za późno ? z racji tego że mąż z nią rozmawiał to nie zapytał o to a ja się teraz zastanawiam.

mam 2 słoiki majonezu z krótkim terminem
) warstwy mogą sie powtarzać. Co drugi składnik dajemy majonez i posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy startymi żółtkami. Smacznego

Miałam dwa z Hippa i dwa się zmarnowały. Z jednego zeskoczyła pokrywka jeszcze w czasie pasteryzacji, a z drugiego jak odwracałam do góry nogami... Dobrze, że robiłam to nad garnkiem
Ale tak jak kiedyś mówiłam moja mama robi w nich normalnie przetwory, ale widocznie takie bez pasteryzacji.
, dawniej chociaż herbatki się napił a teraz nie chce nic.
Ja wciąż się waham. Kaj skończył 5 mies., ale jeszcze nic poza piersią i wodą w lecie nie dostał.
Wiesz, ja teraz wypracowuję u siebie takie konformistyczne nastawienie w związku z pójściem Kaja do żłobka... Najchętniej to bym dzieciaka jeszcze rok czy dwa w domu potrzymała
Wiem, że powrót do pracy dobrze mi zrobi, ale mam tyle obaw, co każda z Was. To jest naprawdę ciężkie. Zrozumiałam pewne rzeczy dopiero, gdy stałam się mamą.