|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
przepraszam...TWORZYWO, mój brat zawsze mnie poprawia ![]() Cytat:
Podam Wam fajny przepis 1.blaszka 2. na blaszkę warstwa herbatników 3. na herbatniki krem karpatka z torebki ( na formę ok 25x25cm dwa te kremy) 4. na krem herbatniki 5. na herbatniki masa krówkowa z puszki( na tę małą formę 1puszka) 6. na to herbatniki 7. na górę polewa czekoladowa NIEBO W GĘBIE ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||||||||
|
|
|
#4382 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4383 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a najszczuplejsze nie jest ![]() Cytat:
![]() Możecie podać link do tej kaszki z Bobovity, bo tutaj nie wiem czy coś takiego istnieje jak wprowadzanie glutenu a mama ma mi wysłać paczkę wiec musiałabym jej pokazać jak to cudo wygląda
|
|
#4384 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.bobovita.pl/nasze_produkt...zki/KASZKA/213 jest tam na etykiecie jak sobie powiększysz, wzmianka o wprowadzaniu glutenu
|
|
|
|
|
#4385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Art. 1867. § 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika. § 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku. Art. 1868. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
|
|
#4386 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
Maksiu wraca nieco do dawnych zwyczajów... Wczoraj miał temp. 38 i zaczął kaszleć, więc dziś znowu w domu został. Tylko 1,5 tyg. był w szkole... No cóż, zobaczymy jak to będzie, może znowu tylko syropkami się wyleczymy ![]() U mnie i u Kaja bez zmian Może tylko tyle, że ostatnio już zaczęłam Kaja kłaść normalnie bezpośrednio na podłodze w domu, tzn. bez kocyka (a zabawki wyparzam raz w tyg.). Jedziemy hardcorem - w porównaniu do tego jak postępowałam z Maksem, który dłuuuuugo miał codziennie wyparzane grzechotki, ale teraz uważam, że tak będzie słusznie zwłaszcza, że za 2 tyg. lub za 1,5 mies. będzie musiał zmierzyć się ze żłobkową podłogą... ![]() Pomijam zresztą, że kładzenie na kocyku było już tak pro forma tylko, bo średnio po 2 min Kaj był poza kocykiem Pewnie ze 2 mies. jeszcze przynajmniej miną do konkretnego raczkowania, w każdym razie ćwiczenia są Na razie żeby nie szaleć z zakupami i nietanimi rajtuzkami z absami, zakupiłam nakolanniki ![]() Cytat:
Cytat:
Tylko to jest kaszka mleczna, a mi coś świta, że widziałam w sklepie taką mannę bezmleczną też z Bobovity (w żółto-zielonym opakowaniu), jakąś nowość... Czyżby jeszcze na własnej stronie tego nie uaktualnili? Jak obczaję następnym razem w sklepie, to jeszcze napiszę.
Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-10-15 o 10:38 |
||
|
|
|
#4387 |
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() nie mam pojęcia czy i kiedy Was nadrobię co przysiądę i chcę poczytać, popisać to muszę od komputera odejść do małej
|
|
|
|
#4388 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dużo nie ma niestety... ![]() Kochane, doradźcie coś! Koleżanka pożyczyła mi tzw. kosz mojżeszowy do spania dla Kaja, który stoi u nas w sypialni (Kaj praktycznie tylko tu śpi, choć pisałam nieraz o "łóżeczku", ale to dlatego, że kładzenie dziecka do "kosza" jakoś dziwnie dla mnie brzmi |
|
|
|
|
#4389 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Szymonek dostał zapalenia oskrzeli Do tego ma zespół astmopodoby,telefonuję własnie do alergologa ale tam jest tak ciężko sie dodzwonić ze zaczynam wątpić że w ogóle pracują codziennie Mamy antybiotyk,inhalacje i syrop odczulający.Narazie pediatra podejrzewa iz Szymek bedzie potrzebował inhalacji na stałe jeśli to sie okaże prawdą,wiec potrzebuje zaświadczenie od alergologa,bo teraz pulmicort koszt 100zł na ok tydzień...Nie moge mu rozszerzyć diety,wysypuje go po każdym posiłku,po kaszkach,zupkach,warzywac h ale ostatnio dostał gruszkę i jest ok.Rajstop tez mu nie moge złożyć bo od razu dostaje wysypki na nózkach![]() Normalnie nie mam już siły... A dzis mój synek ma 5m-cy Filipek jutro jedzie z przedszkola na wycieczkę do lasu i nad morze,muszę go odpowiednio ubrać Ząbek został zalepiony antybiotykiem w środę idziemy to wyjąc i zaplombować.
|
|
|
|
#4390 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
za 5 miesięcy.Zaczęłam rozszerzać Małemu dietę, na razie podałam marchewkę, chciałam podać jabłko ale nie znalazłam za to jest gruszka, nada się
|
|
#4391 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nada się
|
|
|
|
|
#4392 | ||||
|
Rozeznanie
|
siema! chwalę się:
Martusia też ma dziś 5 mcy ![]() buziaki i dużo zdrówka dla Kaja i Szymonka ![]() Cytat:
![]() ja kaszki przywiozłam z Polski ![]() [QUOTE=agatka661;37059631] Cytat:
![]() Cytat:
może zamiast wina jakiś fajny storczyk? ale wino też fajnie, wcale nie musi być wypite od razu - im starsze tym lepiej ![]() Cytat:
a Ty koniecznie zrób sobie badania! nie zaniedbuj się kochana, jesteś potrzebna Waszej całej czwórce! no i dzielna babka z Ciebie! podziwiam jak dajesz sobie super radę
|
||||
|
|
|
#4393 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4394 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4395 |
|
Zakorzenienie
|
Gruszki już teraz nie polecam, bo jest dość ciężkostrawna.
![]() Dla chętnych - kupon rabatowy 30% taniej na kaszki Nestle, dania lub desery Gerber. Jeden kupon na zakup jednej sztuki, ale można wydrukować wiele i skorzystać, tylko wtedy trzeba każdą sztukę kasować na osobnym paragonie. http://www.rossnet.pl/Newsletter/201...5414/body.html
|
|
#4396 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4397 |
|
Wtajemniczenie
|
Robiłam dziś znowu słoiczki... Zwracam honor tym, które mówiły, że te dzieciowe nie trzymają
Miałam dwa z Hippa i dwa się zmarnowały. Z jednego zeskoczyła pokrywka jeszcze w czasie pasteryzacji, a z drugiego jak odwracałam do góry nogami... Dobrze, że robiłam to nad garnkiem Ale tak jak kiedyś mówiłam moja mama robi w nich normalnie przetwory, ale widocznie takie bez pasteryzacji.
|
|
|
|
#4398 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Timii za miesiącePani neurolog zachwycona Szymonem, rozwija się idealnie i rośnie mi podrywacz. W ogóle to z dnia na dzień kocham mocniej |
||
|
|
|
#4399 |
|
Raczkowanie
|
Moje dziecko nie chce się dopasować do "mojego" schematu, a mianowicie w cyklu od karmienia do karmienia urządza sobie dwie króciutkie drzemki, zamiast jednej. W żaden sposób nie mogę go przestawić. Na chwilę obecną cykl wygląda mniej więcej tak:
karmienie aktywność ok 1h drzemka ok 10-30min aktywność ok 1,5h drzemka 10-30min karmienie Doliczając czas karmienia, to cały cykl trwa ok 4h. Wolałaby, żeby schemat wyglądał mniej więcej: karmienie - 2-2,5h aktywności - 1,5-2h drzemka - karmienie W czasie tych krótkich drzemek niewiele mogę zrobić, a co gorsza na spacerze jest podobnie, śpi max 30min i na sygnale wracamy do domu. Jeśli go przetrzymam, żeby za szybko nie zasnął za pierwszym razem, to później po prostu śpi krócej, a przed kolejnym karmieniem i tak musi się kimnąć choć na 10min. Trochę mnie to już denerwuje. Noce też kiepskie, nadal 2-3 pobudki na karmienie. Kaszy dać nie mogę, bo i tak jest spasiony Ogólnie to nie narzekam, najważniejsze że jest zdrowym i dość pogodnym niemowlakiem, ale może macie jakieś rady jak z dwóch krótkich drzemek zrobić jedną dłuższą, a przede wszystkim żeby choć na spacerach spał dłużej..... |
|
|
|
#4400 |
|
Rozeznanie
|
Dzis w nocy Maks spał od 20 do 5:45!!!
Ja byłąm na usg brzucha, wyszło coś nie tak z żołądkiem, lekarz powiedział ze to od stresu. I macica nienaturalnie powiększona muszę szybko iść do gina. Wogóle miałam miesiączkę w sierpniu, a we wrześniu tylko małe plamienia które utrzymują się już prawie miesiąć, kilka dni troszkę plamię, potem parę dni nic i znowu coś.... Nie wiem co to może być.
|
#4401 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki, dziewczyny, za odpowiedzi! Widzę, że jednak winko i ubranko najwięcej głosów zebrały
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4402 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w ciągu dnia też mało śpi - dziś na szczęście troszkę dłużej wieczorem jest tak padnięta że przy cycu zaraz zasypia i nie najada się. budzi się szybko -dziś już o północy. a wcześniej spała nawet do 5, 6tej. na szczęście budzi się tylko raz i potem śpi do rana. ja postanowiłam to przeczekać ![]() ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
dziewczyny podajcie please przepis na dobrą sałatkę mam 2 słoiki majonezu z krótkim terminem dzięki
|
||
|
|
|
#4403 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
Mielismy dzisiaj szczepienie.Wszystko pieknie ladnie Domino wazy 6600g i ma 68,5cm wzrostu ( lekarz mowi ze bedzie wysoki chlopak ) glowka 43cm. Pieknie sie rozwija chodz do pana doktora sie nie usmiechnal Rozmawialismy o rozszerzeniu diety , o szczepieniu na grype , lekcjach plywania No a pozniej bylo szczepienie i placzu co nie miara Ale jak tylko wzielam go na rece i przytulilam to sie uspokoil w drodze do domu zasnal. Moj maly pysiek Nastepna wizyta 13go grudnia ( kolejne szczepienie ) _agata - od kiedy Twoj synek nie ma juz ciemiaczka? Bo rozmawialam dzisiaj z pediatra na ten temat i mowil ze jeszcze za wczesnie na to. Ze mozg musi miec miejsce na rozwiniecie.
|
|
#4404 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dziekujemy za mile slowa, rowniez podczytujac uwielbiam ogladac jak te Wasze<nasze> dzieci sie rozwijaja i zmieniaja
prosze o wrzucanie wiecej zdjec ))Cytat:
Cytat:
[QUOTE=moniczka1302;370645 28]O rany, coraz pięiniejsze te nasze wątkowe dzieciaki ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- ![]() [QUOTE=rozowa1987;37068175][QUOTE=agatka661;37059631] malutki słodki agatka jakie ty masz śliczne dołeczki takie sexi ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Dziekujemy )) ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Jutro ide do ortopedy, popytam o wystajace zeberka, a po 20stym mam isc na szczepienie. PYTANIE do mam tarczycowych- wykonywalyscie badania tsh dzieciom? skad byla pobierana krew???
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-10-16 o 08:07 |
||||
|
|
|
#4405 | |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Cytat:
U mnie w rodzinie (brat męża) też mają taki problem że mały nie chce spać. Tylko po 10 min. Ale u nich jak tylko mały kwęknie to go podnoszą i mówią do niego. Nie próbują go dalej uśpić. Dlatego tak mi się nasunęło.
|
|
#4406 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tylko co zrobić jak jest gruszka albo jabłko z morelą (chyba). Sama bym ztarła jabłko ale też pochodzi z importu, więc wiadomo co w nim jest ![]() Póki co podaję marchewkę ale Mały jej nie chce więc może jeszcze poczekam z rozszerzaniem diety albo zacznę podawać kaszkę o smaku jabłkowym. ---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Cytat:
|
|
#4407 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dlatego tak sobie przypomniałam.
|
|
#4408 |
|
Zakorzenienie
|
dziecko musi zjeść kilka razy coś nowego by polubić i by posmakowało
|
#4409 |
|
Wtajemniczenie
|
Witamy się i my!
Znowu przynudzę, ale wczoraj było ciężkoooooooooooo ![]() Moja mama musiała już interweniowac i pomóc mi uspokoic dziecko, bo juz myślałam o skoku z balkonu ![]() Trochę się na nią potem obraziłam, bo powiedziała parę słów, które mnie zabolały ale moja mama taka po prostu juz jest W nocy robiłam zaległy obiad - gołąbki i tak się zapędziłam, że zrobiłam ich ponad 20 , siedziałam nad nimi do 2 w nocy. Od dziś podaję gluten. Wasze dzieci już probują siadac?
|
#4410 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() gratuluję maluszkom wczorajszych osiągnięć ![]() My byłyśmy tydzień temu na rehabilitacji i dowiedziałam się, że córa żadnego napięcia już nie ma, rozwija się dużo szybciej niż powinna tzn jest bardziej ruchliwa (temperamentna jak to rehabilitantka stwierdziła) no i przekręca się już od dwóch tygodni z pleców na brzuch w co nie chciała mi uwierzyć ta kobieta... Nie mogę jej spuścić z oczu bo wierci się okropnie, wczoraj sama przekręciła się w gondoli! żebyście widziały moją minę i słyszały jej okrzyk radości jak to zrobiła ![]() przewijam ją na dwa razy...najpierw na plecach zmiana pieluchy a zakładanie getrów/spodenek już na brzuchu bo zdąży się przekręcić - masakra z tym jest ![]() i mam WIELKI problem...przez to, że ortopeda i neurolog na początku nie pozwalali nosić w chuście i nosidełku tak teraz jak już możemy O. nie chce ![]() Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.

Sebuś dziś wieczorem zasnął sam w łóżeczku i to w dodatku mając czkawkę 
wsze dzieciaczki wszystkie słodziutkie kocham być mamą
. 
Jak na razie dawałam pół łyżeczki na 100ml (daję mleczną mannę Nestle). A z kolei w broszurce Bobovity, którą mam w domu jest napisane: "2-3 g produktu glutenowego na 100ml posiłku raz dziennie, np. 1 płaska łyżka mlecznej kaszki manny Bobovita". To powinnam dawać jednak 1 płaską łyżkę??
13.08.2011
Wczoraj miał temp. 38 i zaczął kaszleć, więc dziś znowu w domu został. Tylko 1,5 tyg. był w szkole... No cóż, zobaczymy jak to będzie, może znowu tylko syropkami się wyleczymy 

Do tego ma zespół astmopodoby,telefonuję własnie do alergologa ale tam jest tak ciężko sie dodzwonić ze zaczynam wątpić że w ogóle pracują codziennie
Mamy antybiotyk,inhalacje i syrop odczulający.Narazie pediatra podejrzewa iz Szymek bedzie potrzebował inhalacji na stałe jeśli to sie okaże prawdą,wiec potrzebuje zaświadczenie od alergologa,bo teraz pulmicort koszt 100zł na ok tydzień...Nie moge mu rozszerzyć diety,wysypuje go po każdym posiłku,po kaszkach,zupkach,warzywac h ale ostatnio dostał gruszkę i jest ok.Rajstop tez mu nie moge złożyć bo od razu dostaje wysypki na nózkach