Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012 - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-14, 21:51   #4381
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Super!
Chociaż ja liczę na to, że Maćkowi szybko nie wyjdą

Maciek dzisiaj pierwszy raz (dziś jest dzień pierwszych razów) został sam z dziadkami. I to w porze wieczornej kiedy bywa najbardziej marudny. Ani stęknął, teściowie zachwyceni. Musieliśmy jechać coś załatwić a wieczorem nie chcieliśmy go ciągać ze sobą. Jestem dumna z dziecia! Towarzyski potwór z niego

A, no i przewrócił się pierwszy raz na brzuch, sam

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
To ja też się pochwalę Sebuś dziś wieczorem zasnął sam w łóżeczku i to w dodatku mając czkawkę

Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość

Moja kluseczka waży już 8780g i ma 74cm długości, obw. główki 45cm. Na szczepieniu nawet się nie skrzywił, turlał się na leżance, aż doktorka była zaskoczona, że taki grubasek a tak świetnie sobie radzi. Ale muszę przyznać, że moje dziecię rozwija się książkowo

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
moja liwieńka wsze dzieciaczki wszystkie słodziutkie kocham być mamą

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość

Kupowałyście plastikowe lub szklane tarki do jabłka? Ja dziś szukałam ale nigdzie nie mogłam znaleźć i utarłam na metalowej... słyszałam że nie można ale w sumie nie wiem dlaczego.
Plastik
przepraszam...TWORZYWO, mój brat zawsze mnie poprawia

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość

A to moja Gwiazdeczka

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość

Mnie też się ujawnił talent cukierniczy, ale już w czasie ciąży Od tamtego czasu, przynajmniej raz w tygodniu piekę ciasto
Ja też piekę, eksperymentuję z szybkimi ciastami.
Podam Wam fajny przepis
1.blaszka
2. na blaszkę warstwa herbatników
3. na herbatniki krem karpatka z torebki ( na formę ok 25x25cm dwa te kremy)
4. na krem herbatniki
5. na herbatniki masa krówkowa z puszki( na tę małą formę 1puszka)
6. na to herbatniki
7. na górę polewa czekoladowa

NIEBO W GĘBIE

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
Z wyglądu wykapany tata jak był mała poniżej zdjęcie

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam, ale skoro umowę masz do końca 2013 roku to z tym dniem Ci wygasa i wychowawczy tutaj cię nie ratuje. Przedłużanie umowy następuje tylko na macierzyńskim.

Kism to żadna tajemnica, dostałam potas i coś na krwinki.
Jutro mamy wizytę kontrolną u neurologa i szczepienie (jeśli katar nie przeszkodzi).
Aha, to nie wiedziałam, że na wychowawczym umowa się nie przedłuża, a byłam pewna że tak.

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
kodeks pracy mówi tak

Art. 186
2
. § 1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę
zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub
szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.
§ 2. W razie ustalenia, że pracownik trwale zaprzestał sprawowania osobistej opieki nad
dzieckiem, pracodawca wzywa pracownika do stawienia się do pracy w terminie przez siebie
wskazanym, nie później jednak niż w ciągu 30 dni od dnia powzięcia takiej wiadomości i nie
wcześniej niż po upływie 3 dni od dnia wezwania.
§ 3. Przepis § 2 stosuje się także w razie stwierdzenia przez pracodawcę, że z urlopu
wychowawczego korzystają w tym samym czasie oboje rodzice lub opiekunowie dziecka; nie
dotyczy to przypadku określonego w art. 186 § 3.

a jak kończy ci się umowa to wygasa stosunek pracy w ostatnim dniu, i stajesz się bezrobotna
to że poszłabyś na wychowawczy nie przedłuża Ci umowy, a nie może się zwolnic jakbyś po macierzyńskim nie poszła na wychowawcze a obniżyła etat
Tak, tylko że mam albo możliwość pójścia dalej na cały etat, albo muszę się zwolnić. Nie ma chyba obowiązku zmniejszenia mi etatu. A na cały etat nie chcę pracować. Na tyle godz dziecka z teściową nie zostawie.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-14, 21:53   #4382
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Ups, faktycznie. To ja już nie wiem ile dawać tego glutenu Jak na razie dawałam pół łyżeczki na 100ml (daję mleczną mannę Nestle). A z kolei w broszurce Bobovity, którą mam w domu jest napisane: "2-3 g produktu glutenowego na 100ml posiłku raz dziennie, np. 1 płaska łyżka mlecznej kaszki manny Bobovita". To powinnam dawać jednak 1 płaską łyżkę??
Tak sądzę Trzeba robić tak jak zaleca producent, bo pewnie inna jest zawartość glutenu w gotowanej kaszy mannej, a inna w takiej kaszce instant. Tylko pozostaje Ci pytanie, czy Nestle jak taka sama jak Bobovita
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 09:31   #4383
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Teraz to ja się zaczęłam zastanawiać czy nie przekarmiam Seby On je 6x na dobę po min. 180ml. Dziś zamiast jednego karmienia zjadł chyba ze 180ml zupki, a na noc wtrynił 230ml mleka
To ja myślałam, że przekarmiam ale moje dziecię je 6xdziennie po 120 tylko a najszczuplejsze nie jest
Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Hania, jakąś godzinkę temu, pierwszy raz się obróciła na brzuszek
Teraz non stop się przewraca Super to wygląda
Jestem dumna z mojej Córuni Płaczę ze wzruszenia
Nasze dzieci w podobnym wieku wiec Mały jakoś bardzo nie odstaje a już myślałam że leń z niego

Możecie podać link do tej kaszki z Bobovity, bo tutaj nie wiem czy coś takiego istnieje jak wprowadzanie glutenu a mama ma mi wysłać paczkę wiec musiałabym jej pokazać jak to cudo wygląda

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 09:46   #4384
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość

Możecie podać link do tej kaszki z Bobovity, bo tutaj nie wiem czy coś takiego istnieje jak wprowadzanie glutenu a mama ma mi wysłać paczkę wiec musiałabym jej pokazać jak to cudo wygląda
ja jeszcze nie podaje glutenu i nie wiem czy to ta o której pisały dziewczyny ale ja znalazłam coś takiego:
http://www.bobovita.pl/nasze_produkt...zki/KASZKA/213
jest tam na etykiecie jak sobie powiększysz, wzmianka o wprowadzaniu glutenu
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 10:03   #4385
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość

Plastik
przepraszam...TWORZYWO, mój brat zawsze mnie poprawia

Ja też piekę, eksperymentuję z szybkimi ciastami.
Podam Wam fajny przepis
1.blaszka
2. na blaszkę warstwa herbatników
3. na herbatniki krem karpatka z torebki ( na formę ok 25x25cm dwa te kremy)
4. na krem herbatniki
5. na herbatniki masa krówkowa z puszki( na tę małą formę 1puszka)
6. na to herbatniki
7. na górę polewa czekoladowa

NIEBO W GĘBIE

Aha, to nie wiedziałam, że na wychowawczym umowa się nie przedłuża, a byłam pewna że tak.

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Tak, tylko że mam albo możliwość pójścia dalej na cały etat, albo muszę się zwolnić. Nie ma chyba obowiązku zmniejszenia mi etatu. A na cały etat nie chcę pracować. Na tyle godz dziecka z teściową nie zostawie.
obowiązku zmniejszenia etatu nie ma bo to jest na twój wniosek i pracodawca nie może ci odmówić, ja obniżam etat na 7/8 i będę mieć godzinę na karmienie więc będę chodziła po 6h

Art. 1867. § 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy
pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa
pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu.
Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§ 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem
wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Jeżeli wniosek został złożony
bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z dniem upływu
dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku.
Art. 1868. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o
obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie
dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym
czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także
gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy
pracownika.

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 10:32   #4386
kism
Wtajemniczenie

Dzień dobry!
Maksiu wraca nieco do dawnych zwyczajów... Wczoraj miał temp. 38 i zaczął kaszleć, więc dziś znowu w domu został. Tylko 1,5 tyg. był w szkole... No cóż, zobaczymy jak to będzie, może znowu tylko syropkami się wyleczymy
U mnie i u Kaja bez zmian Może tylko tyle, że ostatnio już zaczęłam Kaja kłaść normalnie bezpośrednio na podłodze w domu, tzn. bez kocyka (a zabawki wyparzam raz w tyg.). Jedziemy hardcorem - w porównaniu do tego jak postępowałam z Maksem, który dłuuuuugo miał codziennie wyparzane grzechotki, ale teraz uważam, że tak będzie słusznie zwłaszcza, że za 2 tyg. lub za 1,5 mies. będzie musiał zmierzyć się ze żłobkową podłogą...
Pomijam zresztą, że kładzenie na kocyku było już tak pro forma tylko, bo średnio po 2 min Kaj był poza kocykiem Kiedyś Wam już pokazywałam jak opiera się na dłoniach, pupcię też twardo podnosi, oczywiście osobno póki co, ale kilka razy tak minimalnie mu się udało podnieść się na rękach i na kolanach Pewnie ze 2 mies. jeszcze przynajmniej miną do konkretnego raczkowania, w każdym razie ćwiczenia są Na razie żeby nie szaleć z zakupami i nietanimi rajtuzkami z absami, zakupiłam nakolanniki

Cytat:
Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
ja jeszcze nie podaje glutenu i nie wiem czy to ta o której pisały dziewczyny ale ja znalazłam coś takiego:
Tak, to to. Ona jest oznaczona po 6. mies., bo najwcześniej wtedy dziecko może jeść pełne glutenowe posiłki, jeśli ekspozycję na gluten rozpoczęło po 4. mies.
Tylko to jest kaszka mleczna, a mi coś świta, że widziałam w sklepie taką mannę bezmleczną też z Bobovity (w żółto-zielonym opakowaniu), jakąś nowość... Czyżby jeszcze na własnej stronie tego nie uaktualnili? Jak obczaję następnym razem w sklepie, to jeszcze napiszę.

Edytowane przez kism
Czas edycji: 2012-10-15 o 10:38
Stary 2012-10-15, 11:03   #4387
begie13
Zadomowienie

Hej

nie mam pojęcia czy i kiedy Was nadrobię co przysiądę i chcę poczytać, popisać to muszę od komputera odejść do małej

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 11:13   #4388
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
Hej
nie mam pojęcia czy i kiedy Was nadrobię co przysiądę i chcę poczytać, popisać to muszę od komputera odejść do małej

Dużo nie ma niestety...

Kochane, doradźcie coś! Koleżanka pożyczyła mi tzw. kosz mojżeszowy do spania dla Kaja, który stoi u nas w sypialni (Kaj praktycznie tylko tu śpi, choć pisałam nieraz o "łóżeczku", ale to dlatego, że kładzenie dziecka do "kosza" jakoś dziwnie dla mnie brzmi ). Niedługo już z niego wyrośnie i będę go oddawać. Chciałam jakoś koleżance podziękować i jakiś prezent niewielki zrobić, ale nie mam kompletnie pomysłu. Kasy nie będę dawać, bo nie o to chodzi, zresztą jestem pewna, że koleżanka nie dla pieniędzy mi pożyczała. Jest to moja bliska koleżanka z dzieciństwa, ale teraz widujemy się baaardzo rzadko, więc nie wiem, co by się przydało. Jej synek ma teraz 13 mies., więc jedyne co wymyśliłam to jakieś fajne ubranko dla niego i winko dla rodziców (koleżanka jeszcze karmi piersią, więc póki co i tak pewnie się nie napije, no ale żeby było tak symbolicznie). Co myślicie? Macie jakieś inne pomysły?
Stary 2012-10-15, 13:07   #4389
anulka4771
Wtajemniczenie

Witam

Szymonek dostał zapalenia oskrzeliDo tego ma zespół astmopodoby,telefonuję własnie do alergologa ale tam jest tak ciężko sie dodzwonić ze zaczynam wątpić że w ogóle pracują codziennieMamy antybiotyk,inhalacje i syrop odczulający.Narazie pediatra podejrzewa iz Szymek bedzie potrzebował inhalacji na stałe jeśli to sie okaże prawdą,wiec potrzebuje zaświadczenie od alergologa,bo teraz pulmicort koszt 100zł na ok tydzień...Nie moge mu rozszerzyć diety,wysypuje go po każdym posiłku,po kaszkach,zupkach,warzywac h ale ostatnio dostał gruszkę i jest ok.Rajstop tez mu nie moge złożyć bo od razu dostaje wysypki na nózkach

Normalnie nie mam już siły...

A dzis mój synek ma 5m-cy

Filipek jutro jedzie z przedszkola na wycieczkę do lasu i nad morze,muszę go odpowiednio ubraćZąbek został zalepiony antybiotykiem w środę idziemy to wyjąc i zaplombować.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 13:51   #4390
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
Ja też jeszcze nie podaje ale mama wysyła mi paczkę z |PL więc chcę by mi ją też zapakowała. Z glutenem chcę poczekać do 6 miesiąca. To chyba nie za późno
Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

Kochane, doradźcie coś! Koleżanka pożyczyła mi tzw. kosz mojżeszowy do spania dla Kaja, który stoi u nas w sypialni (Kaj praktycznie tylko tu śpi, choć pisałam nieraz o "łóżeczku", ale to dlatego, że kładzenie dziecka do "kosza" jakoś dziwnie dla mnie brzmi ). Niedługo już z niego wyrośnie i będę go oddawać. Chciałam jakoś koleżance podziękować i jakiś prezent niewielki zrobić, ale nie mam kompletnie pomysłu. Kasy nie będę dawać, bo nie o to chodzi, zresztą jestem pewna, że koleżanka nie dla pieniędzy mi pożyczała. Jest to moja bliska koleżanka z dzieciństwa, ale teraz widujemy się baaardzo rzadko, więc nie wiem, co by się przydało. Jej synek ma teraz 13 mies., więc jedyne co wymyśliłam to jakieś fajne ubranko dla niego i winko dla rodziców (koleżanka jeszcze karmi piersią, więc póki co i tak pewnie się nie napije, no ale żeby było tak symbolicznie). Co myślicie? Macie jakieś inne pomysły?
Winko dla rodziców, dla dzieciaczka ciuszek bądź jakąś maskotkę, zabawkę
Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Witam

Szymonek dostał zapalenia oskrzeliDo tego ma zespół astmopodoby,telefonuję własnie do alergologa ale tam jest tak ciężko sie dodzwonić ze zaczynam wątpić że w ogóle pracują codziennieMamy antybiotyk,inhalacje i syrop odczulający.Narazie pediatra podejrzewa iz Szymek bedzie potrzebował inhalacji na stałe jeśli to sie okaże prawdą,wiec potrzebuje zaświadczenie od alergologa,bo teraz pulmicort koszt 100zł na ok tydzień...Nie moge mu rozszerzyć diety,wysypuje go po każdym posiłku,po kaszkach,zupkach,warzywac h ale ostatnio dostał gruszkę i jest ok.Rajstop tez mu nie moge złożyć bo od razu dostaje wysypki na nózkach

Filipek jutro jedzie z przedszkola na wycieczkę do lasu i nad morze,muszę go odpowiednio ubraćZąbek został zalepiony antybiotykiem w środę idziemy to wyjąc i zaplombować.
za 5 miesięcy.
biedny Szymek a Tobie życzę dużo siły

Zaczęłam rozszerzać Małemu dietę, na razie podałam marchewkę, chciałam podać jabłko ale nie znalazłam za to jest gruszka, nada się

MAXIMILIAN
Stary 2012-10-15, 14:45   #4391
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też jeszcze nie podaje ale mama wysyła mi paczkę z |PL więc chcę by mi ją też zapakowała. Z glutenem chcę poczekać do 6 miesiąca. To chyba nie za późno

Zaczęłam rozszerzać Małemu dietę, na razie podałam marchewkę, chciałam podać jabłko ale nie znalazłam za to jest gruszka, nada się
Jeśli masz na myśli w szóstym, a nie po szóstym miesiącu to będzie dobrze, wiele z nas tak robi Jeśli nie podasz w 6., to potem trzeba poczekac do 10.
Nada się Myślę, że Twój mały w ogóle może mieć inaczej, tzn. innymi produktami rozszerzaną dietę, w innej kolejności. Mówi się, że niemowlę powinno pierwsze dostawać te owoce i warzywa, które rosną w jego miejscu zamieszkania. Nie wiem, jak tam u Ciebie z warzywami i owocami, czy jakieś inne są bardziej popularne lub mniej niż u nas
Stary 2012-10-15, 15:30   #4392
Timii
Rozeznanie

siema! chwalę się:
Martusia też ma dziś 5 mcy kochany smyk

buziaki i dużo zdrówka dla Kaja i Szymonka

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
ja przeniosłam się na nosidełko ergonimczne Tula - świetna sprawa jak dla mnie, na chuste czyhałam, ale jak pomyślałam że będę musiała nauczyć się go w to wiązać a czas mija i pogoda u nas też mija, to wygooglowałam wszystko odnośnie nosidełek, wybrałam kilka ergonomicznych, obczytałam sie opini i kupiłam - zdecydownanie dobry dla mnie wybór. I teraz jestem wolna, szczęśliwa, bez depresji, wrzucam małego w trzy sekundy i wychodzimy i chociażby się niebo waliło - on zawsze wysiedzi grzecznie w nosidełku tyle ile jesteśmy na dworzu
Walka była bez sensu, i tak spacery kończyły się na rękach, bo jak Mały coś postanowi to tego się trzyma i dostaje takiej histeri że ma w nosie plecy, ręce i wszystko inne mamy i okolicznych gapiów też. Po co mi to? teraz jesteśmy oboje szczęśliwi, on bo widzi świat i wali w kimę od czasu do czasu, ja bo nie jestem uwiązana i łatwiej poruszać mi się autobusami

dłuuuugo daję wodę z kubka niekapka

ja mam ten i polecam, ma silikonowy ustnik i działa jak przy piersi - dziecko musi sobie nacisnąć i wtedy leci co w środku nalejesz http://nuby.com/en-GB/nuby/cups-spouts/9895/

były - chyba trzy tygodnie temu razem z rzeczami przeciwdeszczowymi, W lidlu jest wszędzie dokładnie to samo - tylko czasami w Polsce jest to dwa tygodnie wcześniej, albo później

gdzie kupujesz kaszki Holle? ja próbuje je znaleźć w sklepiej stacjonarnym ale nigdzie ich nie widziałam

Kism - trzymam kciuki za rozmowę!

a tak w ogóle mój Mały skończył 6 - 6 miesiecy i z trzy dniowym opóźnieniem zaczeliśmy rozszerzać dietę i chociaż mamy te słynne "uniformy" które można nabyć w Ikea, my nabyliśmy w tesco to i tak karmimy go półnagiego - bo jedzenie jest wszędzie, ostatnio wyrzucił sobie resztki z miski na głowę, bo chciał się pobawić pobojowisko jednym słowem
kapukat fajnie wymyśliłaś z tym nosidełkiem! dobrze że idzie gładko
ja kaszki przywiozłam z Polski

[QUOTE=agatka661;37059631]
Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
Witam!

My już po sniadanku wczoraj trochę mnie brzuch pobolewał, chyba grzyby mi zaszkodziły
QUOTE]
meza czyscilo cala noc od grzybow

Jak mi pediatra powiedziala, ze przekarmiam dziecko, ze jest za gruby to zmienilam pediatre :PPP
Teraz chodze do innnego i mowi, ze widocznie taki jego urok, nie zakazuje mu dawac jedzenia jak tamta.... Przeglodzic dziecko mowila ta stara .... spoko....
Mierzylam wczoraj malego i ma 74cm i 9.100 wiec jest duzy ale tez i dlugi, ja tam sie nie przejmujetylko fotelik trzeba zmienic i nosidelko juz niedlugo nie przyda sie No i po lesie z malym chodzilsimy, pozniej maz nie mog sie zgiac
Jedyne co mnie martwi to, ze bardzo mu odstaja zeberka no i jedno oczko mu troche leci. niedlugo ide do ortopedy, pokaze zeberka a pediatry spytam o oczko. No i dalej ropieje, chyba zabieg nieunikniony

Hanie juz wychwalilam gdzie indziej, ale znow napisze- slodka truskaweczka

a no to i ja sie pochwale moim malutkim wielkim synusiem wszytsko z ostatniego tygodnia
edit- i niestety na wsyztkich zdj widac jak jedno oczko mu ucieka do srodka;/ czy ktoras z Was zauwazyla to samo u swojego dziecka ??? <az wstyd napisac, ale ja tego woglole nie zauwazylam tylko dziewczyny na fb, pozniej przegladnelam zdjecia i na wiekszosci mial zeza;/>
Agatka jak zwykle śliczne zdjęcia! można się zakochać

Cytat:

Dużo nie ma niestety...

ja zazwyczaj daje gift card na niewielką kwotę lub jakieś ciuszki/zabawki dla dzieciaka może zamiast wina jakiś fajny storczyk? ale wino też fajnie, wcale nie musi być wypite od razu - im starsze tym lepiej

Cytat:
Witam

Anulka dużo zdrówka dla całej waszej rodzinki! jejku biedne te Twje skarby.... oby jak najszybciej to wszystko mineło..

a Ty koniecznie zrób sobie badania! nie zaniedbuj się kochana, jesteś potrzebna Waszej całej czwórce!
no i dzielna babka z Ciebie! podziwiam jak dajesz sobie super radę
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 16:06   #4393
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:

Moim zdaniem jeśli już jakiś prezent to naprawdę symbolicznie. Winko jest jak najbardziej ok. Dla synka rzeczywiście jakieś ubranko, ale coś "drobnego" typu ładne body albo śpioszki. Ja bym tak zrobiła.
Stary 2012-10-15, 16:20   #4394
Efijy
Rozeznanie

Cytat:

Dużo nie ma niestety...

Jak jak w podobnej sytuacji kupiłam koleżance książkę do czytania dla małej , może jakąś zabawkę interaktywną .
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 19:31   #4395
_agata
Zakorzenienie

Gruszki już teraz nie polecam, bo jest dość ciężkostrawna.

Dla chętnych - kupon rabatowy 30% taniej na kaszki Nestle, dania lub desery Gerber.
Jeden kupon na zakup jednej sztuki, ale można wydrukować wiele i skorzystać, tylko wtedy trzeba każdą sztukę kasować na osobnym paragonie.
http://www.rossnet.pl/Newsletter/201...5414/body.html

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 19:35   #4396
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Witam

dużo zdrówka życze
Stary 2012-10-15, 20:11   #4397
kism
Wtajemniczenie

Robiłam dziś znowu słoiczki... Zwracam honor tym, które mówiły, że te dzieciowe nie trzymają Miałam dwa z Hippa i dwa się zmarnowały. Z jednego zeskoczyła pokrywka jeszcze w czasie pasteryzacji, a z drugiego jak odwracałam do góry nogami... Dobrze, że robiłam to nad garnkiem Ale tak jak kiedyś mówiłam moja mama robi w nich normalnie przetwory, ale widocznie takie bez pasteryzacji.
Stary 2012-10-15, 20:40   #4398
onething
Zadomowienie

Cytat:

Dużo nie ma niestety...

Dla małego ciuszek bądź jakaś zabawka, a dla znajomej winko- moim zdaniem uniwersalnie i zawsze miło

Cytat:
Witam

Trzymajcie się kochani mocniutko!

Timii za miesiące

Pani neurolog zachwycona Szymonem, rozwija się idealnie i rośnie mi podrywacz.

W ogóle to z dnia na dzień kocham mocniej
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 20:58   #4399
sweetjoy
Raczkowanie

Moje dziecko nie chce się dopasować do "mojego" schematu, a mianowicie w cyklu od karmienia do karmienia urządza sobie dwie króciutkie drzemki, zamiast jednej. W żaden sposób nie mogę go przestawić. Na chwilę obecną cykl wygląda mniej więcej tak:
karmienie
aktywność ok 1h
drzemka ok 10-30min
aktywność ok 1,5h
drzemka 10-30min
karmienie
Doliczając czas karmienia, to cały cykl trwa ok 4h.
Wolałaby, żeby schemat wyglądał mniej więcej: karmienie - 2-2,5h aktywności - 1,5-2h drzemka - karmienie
W czasie tych krótkich drzemek niewiele mogę zrobić, a co gorsza na spacerze jest podobnie, śpi max 30min i na sygnale wracamy do domu. Jeśli go przetrzymam, żeby za szybko nie zasnął za pierwszym razem, to później po prostu śpi krócej, a przed kolejnym karmieniem i tak musi się kimnąć choć na 10min. Trochę mnie to już denerwuje. Noce też kiepskie, nadal 2-3 pobudki na karmienie. Kaszy dać nie mogę, bo i tak jest spasiony
Ogólnie to nie narzekam, najważniejsze że jest zdrowym i dość pogodnym niemowlakiem, ale może macie jakieś rady jak z dwóch krótkich drzemek zrobić jedną dłuższą, a przede wszystkim żeby choć na spacerach spał dłużej.....
sweetjoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 21:27   #4400
benka99
Rozeznanie

Dzis w nocy Maks spał od 20 do 5:45!!! bez przerwy na jedzenie, bez pobudek z płaczem, tylko koło 22 pogłaskałam go po glówce bo coś kwękał. Przed 6 się obudził, przebrałam pieluchę, dałam jeść i pospaliśmy prawie do 10. mam nadzieję że takie noce będą się zdarzać częściej.

Ja byłąm na usg brzucha, wyszło coś nie tak z żołądkiem, lekarz powiedział ze to od stresu.
I macica nienaturalnie powiększona muszę szybko iść do gina. Wogóle miałam miesiączkę w sierpniu, a we wrześniu tylko małe plamienia które utrzymują się już prawie miesiąć, kilka dni troszkę plamię, potem parę dni nic i znowu coś.... Nie wiem co to może być.
Stary 2012-10-15, 21:40   #4401
kism
Wtajemniczenie

Dzięki, dziewczyny, za odpowiedzi! Widzę, że jednak winko i ubranko najwięcej głosów zebrały

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
buziaki i dużo zdrówka dla Kaja i Szymonka

Cytat:
Pani neurolog zachwycona Szymonem, rozwija się idealnie i rośnie mi podrywacz.
Stary 2012-10-16, 00:00   #4402
Timii
Rozeznanie

Cytat:

Timii za miesiące

Cytat:
Moje dziecko nie chce się dopasować do "mojego" schematu, a mianowicie w cyklu od karmienia do karmienia urządza sobie dwie króciutkie drzemki, zamiast jednej. W żaden sposób nie mogę go przestawić. Na chwilę obecną cykl wygląda mniej więcej tak:
karmienie
aktywność ok 1h
drzemka ok 10-30min
aktywność ok 1,5h
drzemka 10-30min
karmienie
Wolałaby, żeby schemat wyglądał mniej więcej: karmienie - 2-2,5h aktywności - 1,5-2h drzemka - karmienie
W czasie tych krótkich drzemek niewiele mogę zrobić, a co gorsza na spacerze jest podobnie, śpi max 30min i na sygnale wracamy do domu. Jeśli go przetrzymam, żeby za szybko nie zasnął za pierwszym razem, to później po prostu śpi krócej, a przed kolejnym karmieniem i tak musi się kimnąć choć na 10min. Trochę mnie to już denerwuje. Noce też kiepskie, nadal 2-3 pobudki na karmienie. Kaszy dać nie mogę, bo i tak jest spasiony
Ogólnie to nie narzekam, najważniejsze że jest zdrowym i dość pogodnym niemowlakiem, ale może macie jakieś rady jak z dwóch krótkich drzemek zrobić jedną dłuższą, a przede wszystkim żeby choć na spacerach spał dłużej.....
moja mała też nie chce spać spać na spacerach. myślę że to taki czas . przynajmniej Marcia jest teraz mega ciekawska i rozgląda się dookoła siebie ile wlezie. a na spacerze tym bardziej - tyle się dzieje w ciągu dnia też mało śpi - dziś na szczęście troszkę dłużej wieczorem jest tak padnięta że przy cycu zaraz zasypia i nie najada się. budzi się szybko -dziś już o północy. a wcześniej spała nawet do 5, 6tej. na szczęście budzi się tylko raz i potem śpi do rana. ja postanowiłam to przeczekać

---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość

moja mała też nie chce spać spać na spacerach. myślę że to taki czas . przynajmniej Marcia jest teraz mega ciekawska i rozgląda się dookoła siebie ile wlezie. a na spacerze tym bardziej - tyle się dzieje w ciągu dnia też mało śpi - dziś na szczęście troszkę dłużej wieczorem jest tak padnięta że przy cycu zaraz zasypia i nie najada się. budzi się szybko -dziś już o północy. a wcześniej spała nawet do 5, 6tej. na szczęście budzi się tylko raz i potem śpi do rana. ja postanowiłam to przeczekać

dziewczyny podajcie please przepis na dobrą sałatkę mam 2 słoiki majonezu z krótkim terminem dzięki
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 03:33   #4403
zaaaabcia
Zakorzenienie

Witajcie

Mielismy dzisiaj szczepienie.Wszystko pieknie ladnie Domino wazy 6600g i ma 68,5cm wzrostu ( lekarz mowi ze bedzie wysoki chlopak ) glowka 43cm. Pieknie sie rozwija chodz do pana doktora sie nie usmiechnal Rozmawialismy o rozszerzeniu diety , o szczepieniu na grype , lekcjach plywania

No a pozniej bylo szczepienie i placzu co nie miara Ale jak tylko wzielam go na rece i przytulilam to sie uspokoil w drodze do domu zasnal. Moj maly pysiek Nastepna wizyta 13go grudnia ( kolejne szczepienie )

_agata - od kiedy Twoj synek nie ma juz ciemiaczka? Bo rozmawialam dzisiaj z pediatra na ten temat i mowil ze jeszcze za wczesnie na to. Ze mozg musi miec miejsce na rozwiniecie.

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 08:06   #4404
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Dziekujemy za mile slowa, rowniez podczytujac uwielbiam ogladac jak te Wasze<nasze> dzieci sie rozwijaja i zmieniaja prosze o wrzucanie wiecej zdjec ))
Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
Hej

Śliczne te Wasze dzieciaki

U nas czas chorowań... Mała coś pokaszluje, ja mam ból gardła.
Nie wiem czy to dziwne ale moja mała 17 października skończy 5 miesięcy i jeszcze ani razu sama się nie przewróciła..... Na brzuchu leży ale tylko chwilę główkę podnosi utrzymuję ją, na przedrozumieniach się nie podnosi.... Nie wiem czy się martwić czy co.... Za to do siadania próbuje się zbierać jak leży jesteśmy przykryte kołdrą to ja ciągnie i zbiera się do siadania.
Nasz niuńka teraz waży 6,4 kg więc jak na 5 miesiąc to norma, ale wygląda jak by o wiele więcej ważyła niż 6,4 kg

Z wyglądu wykapany tata jak był mała poniżej zdjęcie
mojej kolezanki syn ma 7 mcy i tez ledwo co lezy na brzuchu, przekrecac sie nie chce. Ale juz siedzi?! ona go sadza.... ooo tato z synusiem jak dwi krople wody

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Rzeczywiście, prawie identyczna.

Mi niestety talent kulinarny zanikł. Nie wiem czy Hania mi go zabrała, czy jak? Już w czasie ciąży zauważyłam że nic mi nie wychodzi.

agatka super zdjęcia! Leon pozuje zawodowo.
Co do oczka to Hania zezowała od początku. Praktycznie non stop jej oczko uciekało. Teraz za to prawie wcale. Czasami jej się zdarza jak ją przystawiam do piersi i jest zahipnotyzowana widokiem cycusia.
moj niedlugo skonczy 6 mccy;/ niedlugo idziemy do pediatry, popytam

[QUOTE=moniczka1302;370645 28]O rany, coraz pięiniejsze te nasze wątkowe dzieciaki

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość

będie miał powodzenie u dziewczyn

[QUOTE=rozowa1987;37068175][QUOTE=agatka661;37059631]

malutki słodki agatka jakie ty masz śliczne dołeczki takie sexi

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Dziekujemy ))
---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ----------

Cytat:
Jeśli masz na myśli w szóstym, a nie po szóstym miesiącu to będzie dobrze, wiele z nas tak robi Jeśli nie podasz w 6., to potem trzeba poczekac do 10.
a czemu tak? Nie mozna np w 8 dac z grubej rury kawalka chleba ???

Cytat:
karmienie
aktywność ok 1h
drzemka ok 10-30min
aktywność ok 1,5h
drzemka 10-30min
karmienie
Ty mi o schematach nie mow bo moj w dzien spi moze raz..... Jest odporny jak cholera;/!!! Moj maz na niego mowi kroliczek diuracell

Jutro ide do ortopedy, popytam o wystajace zeberka, a po 20stym mam isc na szczepienie.

PYTANIE do mam tarczycowych- wykonywalyscie badania tsh dzieciom? skad byla pobierana krew???

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2012-10-16 o 08:07
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 08:25   #4405
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!
Cytat:
karmienie
aktywność ok 1h
drzemka ok 10-30min
aktywność ok 1,5h
drzemka 10-30min
karmienie
Jedyna rada jaka mi się nasuwa to nie pozwól mu wstać po takim krótkim śnie (chodzi mi o pierwszą drzemkę). Jak Hania się budzi po 10-15 minutach to nic do niej nie mówię, daję smoka, głaskam po główce, ewentualnie włączam jeszcze na chwilę suszarkę. Nie podnoszę- to najważniejsze.
U mnie w rodzinie (brat męża) też mają taki problem że mały nie chce spać. Tylko po 10 min. Ale u nich jak tylko mały kwęknie to go podnoszą i mówią do niego. Nie próbują go dalej uśpić. Dlatego tak mi się nasunęło.
Stary 2012-10-16, 08:37   #4406
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Nada się Myślę, że Twój mały w ogóle może mieć inaczej, tzn. innymi produktami rozszerzaną dietę, w innej kolejności. Mówi się, że niemowlę powinno pierwsze dostawać te owoce i warzywa, które rosną w jego miejscu zamieszkania. Nie wiem, jak tam u Ciebie z warzywami i owocami, czy jakieś inne są bardziej popularne lub mniej niż u nas
Szczerze Ci powiem, że nie wiem co tutaj jest popularne z warzyw, raczej mamy wszystkie, najczęściej imoprtowane, rolnictwo jest tutaj niewielkie i przewazajace w hodowlę owiec.
Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Gruszki już teraz nie polecam, bo jest dość ciężkostrawna.
Tylko co zrobić jak jest gruszka albo jabłko z morelą (chyba). Sama bym ztarła jabłko ale też pochodzi z importu, więc wiadomo co w nim jest

Póki co podaję marchewkę ale Mały jej nie chce więc może jeszcze poczekam z rozszerzaniem diety albo zacznę podawać kaszkę o smaku jabłkowym.

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Hej!

Jedyna rada jaka mi się nasuwa to nie pozwól mu wstać po takim krótkim śnie (chodzi mi o pierwszą drzemkę). Jak Hania się budzi po 10-15 minutach to nic do niej nie mówię, daję smoka, głaskam po główce, ewentualnie włączam jeszcze na chwilę suszarkę. Nie podnoszę- to najważniejsze.
U mnie w rodzinie (brat męża) też mają taki problem że mały nie chce spać. Tylko po 10 min. Ale u nich jak tylko mały kwęknie to go podnoszą i mówią do niego. Nie próbują go dalej uśpić. Dlatego tak mi się nasunęło.
Mały też tak śpi po 15-30 min, budzi się i gada do siebie, taki urok, starszy syn też tak spał

MAXIMILIAN
Stary 2012-10-16, 09:11   #4407
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:

Mały też tak śpi po 15-30 min, budzi się i gada do siebie, taki urok, starszy syn też tak spał
Tak, wiem niektórym dzieciaczkom wystarcza taka drzemka. ale w tym przypadku który opisywałam to ewidentnie widać. Więc tak odkładają go do snu, po 15 min kwęka to go podnoszą. Dostaje cycusia, noszą go a on przysypia, ziewa, trze buźkę. No to ewidentnie widać że tamta drzemka mu nie wystarczyła. Dlatego tak sobie przypomniałam.
Stary 2012-10-16, 09:49   #4408
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:

Póki co podaję marchewkę ale Mały jej nie chce więc może jeszcze poczekam z rozszerzaniem diety albo zacznę podawać kaszkę o smaku jabłkowym.
dziecko musi zjeść kilka razy coś nowego by polubić i by posmakowało

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 09:52   #4409
moniczka1302
Wtajemniczenie

Witamy się i my!

Znowu przynudzę, ale wczoraj było ciężkoooooooooooo
Moja mama musiała już interweniowac i pomóc mi uspokoic dziecko, bo juz myślałam o skoku z balkonu
Trochę się na nią potem obraziłam, bo powiedziała parę słów, które mnie zabolały ale moja mama taka po prostu juz jest

W nocy robiłam zaległy obiad - gołąbki i tak się zapędziłam, że zrobiłam ich ponad 20 , siedziałam nad nimi do 2 w nocy.

Od dziś podaję gluten.

Wasze dzieci już probują siadac?
Stary 2012-10-16, 10:48   #4410
_Maya_
Zakorzenienie

Dzień dobry
gratuluję maluszkom wczorajszych osiągnięć

My byłyśmy tydzień temu na rehabilitacji i dowiedziałam się, że córa żadnego napięcia już nie ma, rozwija się dużo szybciej niż powinna tzn jest bardziej ruchliwa (temperamentna jak to rehabilitantka stwierdziła) no i przekręca się już od dwóch tygodni z pleców na brzuch w co nie chciała mi uwierzyć ta kobieta...

Nie mogę jej spuścić z oczu bo wierci się okropnie, wczoraj sama przekręciła się w gondoli!
żebyście widziały moją minę i słyszały jej okrzyk radości jak to zrobiła
przewijam ją na dwa razy...najpierw na plecach zmiana pieluchy a zakładanie getrów/spodenek już na brzuchu bo zdąży się przekręcić - masakra z tym jest

i mam WIELKI problem...przez to, że ortopeda i neurolog na początku nie pozwalali nosić w chuście i nosidełku tak teraz jak już możemy O. nie chce jest płacz i jęki nie wiem jak sobie z tym poradzić

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość

PYTANIE do mam tarczycowych- wykonywalyscie badania tsh dzieciom? skad byla pobierana krew???
ja robiłam ok 3 tygodnia i O. miała pobieraną krew z palca...ale straszne to było
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości