Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2390 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-17, 09:51   #71671
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci

strona 36
Cytat:
Napisane przez Heksacyjanek Pokaż wiadomość
(historia kolorystyczna)
No i gdzie tu jest sprawiedliwość, pytam? :P
Nie ma :P
Ja sobie w ten sposób włosy zniszczyłam, nie wiedząc o CG więc nieświadomość nie chroni włosów :P
inna sprawa - żyłam sobie z takimi zniszczonymi, podcinałam końce i jakoś szło - teraz czuję suchość i już lecę podcinać ;]

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
nie jest to w moim mniemaniu odżywienie takie jak przy odżywieniu od cebulek (najlepiej ze składników pożywienia/suplementacji), a raczej poprawienie kondycji włosa
polać jej! amen

Cytat:
myślę, że z technicznym (chemicznym/fizycznym) JAK? pomoże Ajrisz
ie myślę przed południem jak brzmi pytanie?:P

Cytat:
Napisane przez Scintilla_Felis Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź Czyli humektanty lepiej stosować, kiedy jest wilgotno?
Jak jest wilgotno to przede wszystkim oleje
Jeśli włos się puszy to znaczy że szuka wilgoci, więc trzeba dostarczyć humektantów (troszkę) i je dobrze zamknąć (sporo)

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

też mówię "kokosa"
Cytat:
Napisane przez justyna_ju Pokaż wiadomość
A czy Kallos Latte nadaje się do mycia? Albo Joaśka z zieloną herbatą?
Joaśka zdecydowanie tak

Demka - trop dobry, ale u małej byłabym bardzo ostrożna, sto razy na wyrost
A spirulina? U mnie zmiękcza włosy ale one są dziwne

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 10:02   #71672
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Demka - trop dobry, ale u małej byłabym bardzo ostrożna, sto razy na wyrost
A spirulina? U mnie zmiękcza włosy ale one są dziwne
No tak :/ a keratyna hydrolizowana by coś zrobiła?

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 10:54   #71673
margitta
Zakorzenienie

Mam takie szybkie pytanko: Zaraz mam nakładać maseczkę, którą robię dokładnie co tydzień (zwykle na 2 godziny): Łyżka Bingo z Shea + żółtko, oliwa, olejek rycynowy, kilka kropel nafty, witamina E (ewentualnie + miód, ale staram się ograniczać, bo jestem uczulona).
Czy ma sens jeszcze tam dodawać kapsułkę lecytyny czy to już za wiele? Wczoraj kupiłam i tak mnie korci żeby wypróbować...
Stary 2012-10-17, 11:07   #71674
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

Ajrisz, dziękuję za wyjaśnienia ;]

Wkurzyłam się dzisiaj. Albo wczoraj przesadziłam z olejem lnianym, albo z płukanką lnianą. Włosy mam sztywne, suche i klapnięte. Ostatnio po reanimacji bardziej się kręciły. I były tak samo suche. Więc dziś z rana wmasowałam w nie trochę olejku i zmiękły. Ale mimo tukanów są kaput. Sterczą tylko u góry... Chyba im przedobrzyłam. Znaczy przeciążyłam.
A dzisiaj ważne wyjście

Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach.

"Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi )

₪ ø lll·o.

Edytowane przez Scintilla_Felis
Czas edycji: 2012-10-17 o 11:12
Scintilla_Felis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 11:07   #71675
Riddim
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Napisała do mnie znajoma, która 3 razy w tym miesiącu kładła rozjaśniacz.
Moja poprzednia współlokatorka tak robiła a potem się dziwiła, że włosów zapuścić nie może, bo jej się kruszą

Cytat:
Wczoraj jadłam twarożek z olejem, rzodkiewką i pomidorem Albo świeżutki chleb moczony w oleju, pychota. Oleje to jednak są.
Ale, że jak to

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
miałam kiedys Kopernika zeszlam z cieniowania i ze niby bede mieć proste
jeszcze z 2 lata temu, przed pielęgnacją miałam kopernika na cieniowanych

Cytat:
Ja miałam dwa podejścia do rozjaśniacza. Raz w wakacje z I na II gim, kiedy zrobiłam się na seksi blondynę (w odcieniu kurczaka ), no i raz, kiedy zapragnęłam być ruda.
Ja miałam incydent z rozjaśniaczem w sprayu z Joanny - żółtości pozbywam się do dziś, jeszcze z 3 cm

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
a skoro tak regionalnie to dzisiaj przede mną w tramwaju siedziały taaaaaakie idealne locze deszcz okrutny, a one ani trochę spuszone! ani też widocznie obciążone! bosz bosz ciekawe kim była ta dziewczyna i jak to zrobiła?
Ja co wtorek jadę tramwajem z dziewczyną, która ma takie loki , zawsze się zastanawiam, czy to nie nasza

Cytat:
Bo Ty już jesteś świadoma A ja nie byłam W ogóle odnoszę często wrażenie, że osoby nieświadome, które nie wkładają tyle czasu i pracy w pielęgnację, co my i ogólnie olewają temat, mają długaśne włosy, a farby ich nie krzywdzą Moja kuzynka na przykład: całe życie miała piękne włosy w kolorze jasnego blondu, naturalne.
No na początku może i tak jest. Miałam okazję obserwować przez rok dziewczynę, która zaczęła farbować. Przed - piękne, długie włosy. Teraz cieniutkie, matowe, spuszone . Mam za to dwie kręconowłose koleżanki, które tylko myją włosy i mają cheetosy

Cytat:
Skoro włos jest martwy, cały ten trzon z wyjątkiem cebulki... to właściwie na jakiej zasadzie wbudowują się w niego proteiny? Bo przecież żaden enzym tam nie zadziała i tego nie poprzykleja. Samo się ułoży jak należy? zanim tu przyszłam to zawsze słyszałam, że włos można odżywić tylko od cebulki, od strony organizmu. Teraz sobie tak podumałam i nie mogę dojść do ładu.
Ja to sobie tłumaczę tak, że włos ma łuski, przez które coś może wejść My wpychamy w nie nawilżenie i proteiny i staramy się domknąć - włosy zyskują elastyczność, miękkość.

Cytat:
raz kładłam na nią olej a raz mieszałam z odżywką kokosową (emolienty) na d/s po myciu.
Co to za odżywka kokosowa?

Cytat:
ja ją nakładam razem z alterrą morelową ( mam jeszcze kilku butelkowy zapas) a Naturze są te odżywki po jakieś 5 zeciszy.
BTW nie polecam bezpośrednio po farbowaniu, pięknie ściąga kolor
morelko wróć

Cytat:
A czy Kallos Latte nadaje się do mycia? Albo Joaśka z zieloną herbatą? Bo mi się Scandic skończył i nie bardzo mam czas chwilowo żeby go szukać teraz A wiecie może czy i gdzie dostanę Scandica kokosowego we Wrocławiu stacjonarnie?
Co to ten Scandic? Muszę nadrobić, bo pierwsze słyszę .

Eloe - pisałaś wyżej, że walczysz o spokojny skalp a gdzieś tam jeszcze wcześniej, że lubisz Lidlowy szampon z kaczuszką. Nie mogę znaleźć jego składu - czy ma w składzie betainę? Co tam w tym składzie ma myć? Nadaje się do codziennego stosowania? Czego jeszcze używasz do mycia? I przy okazji pytanie o składnik - czy sodium chloride w szamponach może skutować podrażnieniem?
edit: czy to TEN skład? jeśli tak to mam odpowiedź na wszystkie pytania, łącznie z s.chloride

Czy jest tu któraś z wrażliwą skórą głowy, która myje odżywką?

Edytowane przez Riddim
Czas edycji: 2012-10-17 o 11:16
Riddim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 11:08   #71676
cyferki
Raczkowanie

A mogę dzisiaj ja pomarudzić? Mogę?

Kocham te moje włosy i kochałam zawsze, nawet jak nie miałam świadomości, jakie są zniszczone i co to jest CG.
W CG wchodziłam myśląc, że nie jest tak źle, bo nie farbowałam, nie suszyłam, nie prostowałam...

Teraz z dnia na dzień widzę, jak bardzo się myliłam, jak bardzo są zniszczone. Dopieszczam je na bogato:
Przed każdym myciem olej (lniany, orzech laskowy, BD dla mam, alterra migdał, ostatnio arganowy)
Mycie odżywką (Potters balsam z aloesem i jedwabiem)
Potem zawsze maska/odzywka (alterki granat i aloes, natur vital z aloesem, artiste różowa, garnier AiK, Isana babassu, często żel lniany jako maska)
Spłukanie chłodna i zimną wodą
b/s zawsze joaska zielona
Na końcówki olejki lub krem biedronkowy.

I tak już 2 miesiące. Nie widzę żadnej różnicy, jeśli zmieniam zestawy - zawsze jest puch, czasem zero skrętu i czasem przyklap. Ciągle znajduję rozdwojone końcówki, które skrupulatnie przycinam.
Jedyny pozytyw - to blask. Włosy błyszczą aż po końcówki.

Czy coś robię nie tak?

No dobra, pomarudziłam, to idę obmyślać, czym jutro włoski nakarmić... może olej ryżowy? Bo jeszcze go nie wypróbowałam....
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 11:12   #71677
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:
ja ją nakładam razem z alterrą morelową ( mam jeszcze kilku butelkowy zapas) a Naturze są te odżywki po jakieś 5 zeciszy.
BTW nie polecam bezpośrednio po farbowaniu, pięknie ściąga kolor
Mówisz o chemicznej czy o hennie? Bo jakby hennę ściągało, to już niefajnie

Cytat:
A czy Kallos Latte nadaje się do mycia? Albo Joaśka z zieloną herbatą? Bo mi się Scandic skończył i nie bardzo mam czas chwilowo żeby go szukać teraz A wiecie może czy i gdzie dostanę Scandica kokosowego we Wrocławiu stacjonarnie?
Nadaje się Gdzie we Wrocku dostaniesz, to nie wiem, ale na allegro na 100%

W ogóle tak sobie to allegro przeglądałam wczoraj i zauważyłam, że Kallos ma całe mnóstwo różnych masek. Szkoda, że większość do mycia się nie nadaje.

Moje recenzje
Heksacyjanek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 11:15   #71678
Riddim
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość

Kocham te moje włosy i kochałam zawsze, nawet jak nie miałam świadomości, jakie są zniszczone i co to jest CG.
W CG wchodziłam myśląc, że nie jest tak źle, bo nie farbowałam, nie suszyłam, nie prostowałam...

Teraz z dnia na dzień widzę, jak bardzo się myliłam, jak bardzo są zniszczone. Dopieszczam je na bogato:
Przed każdym myciem olej (lniany, orzech laskowy, BD dla mam, alterra migdał, ostatnio arganowy)
Mycie odżywką (Potters balsam z aloesem i jedwabiem)
Potem zawsze maska/odzywka (alterki granat i aloes, natur vital z aloesem, artiste różowa, garnier AiK, Isana babassu, często żel lniany jako maska)
Spłukanie chłodna i zimną wodą
b/s zawsze joaska zielona
Na końcówki olejki lub krem biedronkowy.

I tak już 2 miesiące. Nie widzę żadnej różnicy, jeśli zmieniam zestawy - zawsze jest puch, czasem zero skrętu i czasem przyklap. Ciągle znajduję rozdwojone końcówki, które skrupulatnie przycinam.

Czy coś robię nie tak?

No dobra, pomarudziłam, to idę obmyślać, czym jutro włoski nakarmić... może olej ryżowy? Bo jeszcze go nie wypróbowałam....
Pamiętasz jak na początku, kiedy do nas dołączyłaś pisałaś swój pierwszy zestaw (mam nadzieję, że się nie mylę i że to Ty) - było w nim za dużo protein. Teraz oprócz Artiste protein nie ma wcale - mi proteiny robią z puchem porządek. Widać po pielęgnacji, że bardzo nawilżasz - kilka postów wcześniej pytałam o porowatość - Eloe napisała, że idzie zima i powoli trzeba zmniejszać ilość nawilżaczy na rzecz innych składników "uszczelniających". Do głowy przychodzi mi jeszcze jakiś bardziej konkretny olej (nie znam lnianego i orzecha, ale bd i alterra za cieniutkimi olejami; argan fajny, ale chyba zbyt krótko używasz), może oliwa z oliwek?
Wytrwałości!
Stary 2012-10-17, 11:16   #71679
margitta
Zakorzenienie

Cytat:

Czy coś robię nie tak?
Nie jestem może odpowiednią osobą do radzenia, ale mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, że miałam to samo dokładnie i musiałam się nauczyć, że oleje i nawilżanie to nie wszystko. Dopiero jak zaczęłam z proteinami (stosuje na zmianę Artiste z Keratyną, żółtko, Isana kuracja płynny jedwab) to coś ruszyło! Zamierzam też testować lecytynę i kefir. Od dawna używam nafty. Myślę, że bez takiego kopa to włosy tylko ładnie wyglądają, a nie poprawia się ich stan.
Stary 2012-10-17, 11:18   #71680
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

bry

Ja już po drugiej kawie i nad gazetką oraz przy forum

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
Kopernik mnie kusi a serio to trochę przeraziłaś mnie tą wizją, więc może jeszcze poczekam, aż te krótsze trochę podrosną, bo jak ciachnę, to będę miała do podbródka i będę wyglądała idiotycznie
Proponowałabym jedynie podcięcie tej spodniej warstwy. Nie wiem, na ile jest ona gęsta, bo jeśli sporo, to wyjdą dwie warstwy i nie za wiele stracisz z długości.
Cytat:
dziękuję Ci Eloe za wszystko

Cytat:
miałam kiedys Kopernika
Własnie ostatnimi czasy zrobiłam sobie Kopernika. Niby tył był krótszy, niby przód dłuższy, ale w efekcie pojawił się jeden, wielki trójkąt. Wyglądałam komicznie.
Podniesiony i wycieniowany tył tak, ale u mnie całość musi być wycieniowana. Długa wierzchnia warstwa na krótszej spodniej = Kopernikus Fryzurus

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
- Byłam w chyba już 15 aptekach w 3 miastach i na pytanie: Dostanę może żel aloesowy, panie zwykle robią taką minę: oO, potem pada pytanie po co?, do czego?, jak to? W jednej aptece jakiś tam był, ale za pojemniczek żelu wielkości słoiczka do kremu musiałabym zapłacić około 25zł, więc sobie darowałam. Ale nic, nowe miasto, będę dalej szukać .
To mnie właśnie potwornie dziwi, bo w wielu aptekach czy zielarskich stoją żele na wierzchu. Zwykle ten sam, w dużej żółtej tubie, ale jest...
Jednak nie jesteś pierwsza osobą, która pisze o problemach o dostaniu żelu aloesowego. Najlepiej zamówić do przez internet do apteki.

Cytat:
Nie ciągnę właśnie. Rozcieram w dłoniach i delikatnie przeczesuję, a nakładam i tak już na sucho.
No to nie ma szans na powodowanie wypadania przez ten Biowax.
Cytat:
Moja dieta opiera się głównie na rybach i warzywach, wszystko pieczone lub na parze. Ciekawa jestem, czego może mi być za mało.

Ciało to całość, więc trzeba szukać całościowo. U mnie zawinił spory stres, więc będę się teraz wozić z wypadaniem
Cytat:
Na wcierkę sobie poczekam do końca października, bo wtedy przyjedzie do mnie Jantar. Chyba, że polecisz jakąś konkretną poza Jantarem
Możesz kupić Green Pharmacy w spreju do wypadających włosów (wzmacniający) i wzbogacić go o jakiś promotor: gliceryna, kwas hialuronowy, glikol propylenowy, alkohol...
Niestety z wcierek poza Jantarem nie za wiele mogę polecić, bo większość jest na alko - a ja nie mogę - albo ma braki - jak GP - lub też nie zawiera tego, czego bym chciała, jak Saponics (ale ma wierne fanki).

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
beznadziejna woda wrocławska i tak jest dużo lepsiejsza niż śląska...
Ale wrocławska woda nie jest beznadziejna. Nadaje się do picia i jest smaczna
Cytat:
a skoro tak regionalnie to dzisiaj przede mną w tramwaju siedziały taaaaaakie idealne locze deszcz okrutny, a one ani trochę spuszone! ani też widocznie obciążone! bosz bosz ciekawe kim była ta dziewczyna i jak to zrobiła?
Jechałam tramwajem. Dwójką z Jaworowej do Dominikańskiego A Ty?
Tylko nie sądzę, bym miała idealne locze

Cytat:
Napisane przez olkka16 Pokaż wiadomość
Ja tutaj nie widzę silikonów (ale się nie znam kompletnie) :https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3283
Bo nie ma silikonów.
Cytat:
Tylko co miała bym tutaj zmienić? Zamiast mycia odżywką umyć zwykłym szamponem BD? Kupiłam wczoraj szampon lniany z FARMONY ale nigdzie nie widzę analizy składu i póki co go odstawiłam bo nie wiem co faktycznie w nim "siedzi"
Nie widzę, byś wstawiła do analizy ten szampon. Przynajmniej nie u nas.

Cytat:
Napisane przez wojownicza ksiezniczka Pokaż wiadomość
By produkt podziałał zgodnie z oczekiwaniami, powinien pozostać choć trochę na skórze. Ten szampon jest silny, więc raczej używasz go wyłącznie do oczyszczenia. Nie ma tu działania przeciwko wypadaniu. jest za to wysuszające.
Cytat:
Odzywka Joanna z apteczki babuni Odzywka wzmacniajaca z rozmarynem i skrzypem polnym
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...wypadania.html
Wciera na w skórę może coś da. Pamiętaj tylko, ze ma co najmniej 2 podrażniacze - IPA i denat.
W zestawie być może te wszystkie produkty, które stosujesz, mają rację bytu. Jednak od szamponu nie oczekiwałabym niczego więcej poza myciem, zaś odżywkę musiałabyś wcierać.

Cytat:
Bo Ty już jesteś świadoma A ja nie byłam W ogóle odnoszę często wrażenie, że osoby nieświadome, które nie wkładają tyle czasu i pracy w pielęgnację, co my i ogólnie olewają temat, mają długaśne włosy, a farby ich nie krzywdzą
To nie jest tak. Tu sporo zależy od porowatości. Od stanu włosów. Od siły farby czy rozjaśniacza. Od częstotliwości nakładania. Od indywidualnego cyklu życia włosa.
Nie da się tak po prostu powiedzieć, że nie robią nic i farby ich nie krzywdzą.

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Czasem tak mam, popróbuję różne zestawy i wszystko wróci do normy.
czyli standartowa sinusoida zachowań
Możliwe, ze tez zmiana pór roku daje się we znaki.
Cytat:
Tak sobie myślę, że spróbuję dwa razy umyć sls w jednym myciu (może nie domyłam parafiny)
A to niedomycie jest całkiem prawdopodobne...

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 11:21   #71681
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
bry

Naprawdę cię podziwiam, prawie o każdej porze doradzasz Wizażankom Powinnaś mieć pomnik tutaj

Mogłabym prosić o odpowiedź na to pytanie?
Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Mam takie szybkie pytanko: Zaraz mam nakładać maseczkę, którą robię dokładnie co tydzień (zwykle na 2 godziny): Łyżka Bingo z Shea + żółtko, oliwa, olejek rycynowy, kilka kropel nafty, witamina E (ewentualnie + miód, ale staram się ograniczać, bo jestem uczulona).
Czy ma sens jeszcze tam dodawać kapsułkę lecytyny czy to już za wiele? Wczoraj kupiłam i tak mnie korci żeby wypróbować...
Stary 2012-10-17, 11:26   #71682
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
Ja co wtorek jadę tramwajem z dziewczyną, która ma takie loki , zawsze się zastanawiam, czy to nie nasza
Zagadaj ją zapytaj co robi, że ma takie włosy

Cytat:
Czy coś robię nie tak?
Jak często oczyszczasz włosy SLS?
EDIT: Ewentualnie kryzys włosowy...

Cytat:
Mówisz o chemicznej czy o hennie? Bo jakby hennę ściągało, to już niefajnie
Indygo na pewno ściąga

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 11:28   #71683
Heksacyjanek
Raczkowanie

GG do Heksacyjanek

Cytat:

To nie jest tak. Tu sporo zależy od porowatości. Od stanu włosów. Od siły farby czy rozjaśniacza. Od częstotliwości nakładania. Od indywidualnego cyklu życia włosa.
Nie da się tak po prostu powiedzieć, że nie robią nic i farby ich nie krzywdzą.
Myślę, że dużo też zależy od sposobu myślenia po prostu. W czasach przed CG drażniły mnie rozdwojone końcówki, ale na nic innego nie zwracałam uwagi. Możliwe, że moja sis miała mega przesusz i siano, ale ani ona się tym nie przejmowała, ani ja. A że w ciągu ostatnich 2 lat widywałyśmy się przelotnie, to nie miałam okazji jej wbić do łba prawidłowej pielęgnacji :P

Moje recenzje
Heksacyjanek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 11:29   #71684
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

Cytat:
Mnie ostatnio zaczepiła dziewczyna pod dziekanatem, kiedy miałam włosy związane w warkocz... Z tekstem, i taaakim wielkim smutkiem "Ojej, ty też masz takie włosy". A ja z wielkim optymizmem mówię, że przecież fajnie jest mieć zakręcone włosy, tylko trzeba o nie dbać (a widziałam u niej na szczycie głowy nad czołem małe, drobne loczki, reszta bardziej wyprostowana, chyba przez czesanie). Dziewczę dalej ze smutkiem pokiwało głową i zaczęło przebąkiwać o czesaniu włosów raz w tygodniu przed myciem... Nie wytrzymałam, zabroniłam Nie miałam niestety czasu na wyjaśnienia, bo kolejka do dziekanatu się skończyła, powiedziałam tylko na odchodnym żeby koniecznie tu zajrzała, ale nie wiem czy coś z tego wyszło. Nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale nie mam oporów, żeby mówić o "dziwnym" traktowaniu włosów kręconych. Może powinnam Wam zrobić wizytówki i rozdawać na ulic?
Cytat:
Ja to sobie tłumaczę tak, że włos ma łuski, przez które coś może wejść My wpychamy w nie nawilżenie i proteiny i staramy się domknąć - włosy zyskują elastyczność, miękkość.
No właśnie wolałam zapytać, bo wyobrażałam sobie, że wejdą w te otwarte łuski, przepakują i potem nie dadzą się zamknąć jak przepełniona torebka

Mimo marudzenia na dzisiejszy stan moich włosów mogę dodać, że z zaskoczeniem obejrzałam moje końcówki. Mam podejrzanie mało rozdwojonych. Mogły się posklejać, czy jestem ślepa, bo dwa tygodnie temu było ich więcej? Dodam, że w końcówki po myciu wcieram krem z biedronki albo Serum wygładzająco-regenerujące z apteczki babuni.

Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach.

"Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi )

₪ ø lll·o.

Edytowane przez Scintilla_Felis
Czas edycji: 2012-10-17 o 11:48
Scintilla_Felis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 11:37   #71685
jula85
Raczkowanie

tak sie zastanawiam czy moge poradzic taka pielegnacje mniej wiecej zgodna z cg mojej mamie ktora ma lekko falowane wlosy meczone latami farbowaniem,trwala,strasz nie sztywne..pytanie czy tak lekkie kosmetyki bez silikonow nadaja sie do farbowanych dojrzalych wlosow?
jula85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 11:50   #71686
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Dodaj jak najbardziej

Cytat:
Eloe - pisałaś wyżej, że walczysz o spokojny skalp a gdzieś tam jeszcze wcześniej, że lubisz Lidlowy szampon z kaczuszką. Nie mogę znaleźć jego składu - czy ma w składzie betainę? Co tam w tym składzie ma myć? Nadaje się do codziennego stosowania?
Ten, edycja limitowana Nadaje się do codziennego itp
Podobny skład ma szampon Sanosan, dostępny na DOZ
Cytat:
czy sodium chloride w szamponach może skutować podrażnieniem?
ooooj tak

Cytat:
ja! o wrażliwszą trudno ;]

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 11:54   #71687
jula85
Raczkowanie

aha i czy mojej mamie lepiej polecic mycie lagdnym szamponem np alterra czy mycie odzywka?chyba ona by wolala szampon bo jest zbyt leniwa zeby dlugo siedziec i myc wlosy tylko jaki?

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

ELOE jak czesto powinnam uzywac artiste? i czy jak uzywam artiste w tygodniu to moge nakladac jeszcze w tym samym tygodniu ale w nastepnym myciu inne proteiny jak miod jajko?co myslisz o isana kuracja plynny jedwab?
Stary 2012-10-17, 11:58   #71688
Riddim
Zadomowienie

DMKi mi nie zacytowało, bu teraz mnie będzie kusiło, żeby zapytać jak się wystraszy to nigdy więcej nie pojedzie ze mną jednym tramwajem

Cytat:
Mnie ostatnio zaczepiła dziewczyna pod dziekanatem, kiedy miałam włosy związane w warkocz... Z tekstem, i taaakim wielkim smutkiem "Ojej, ty też masz takie włosy". A ja z wielkim optymizmem mówię, że przecież fajnie jest mieć zakręcone włosy, tylko trzeba o nie dbać (a widziałam u niej na szczycie głowy nad czołem małe, drobne loczki, reszta bardziej wyprostowana, chyba przez czesanie). Dziewczę dalej ze smutkiem pokiwało głową i zaczęło przebąkiwać o czesaniu włosów raz w tygodniu przed myciem... Nie wytrzymałam, zabroniłam Nie miałam niestety czasu na wyjaśnienia, bo kolejka do dziekanatu się skończyła, powiedziałam tylko na odchodnym żeby koniecznie tu zajrzała, ale nie wiem czy coś z tego wyszło. Nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale nie mam oporów, żeby mówić o "dziwnym" traktowaniu włosów kręconych. Może powinnam Wam zrobić wizytówki i rozdawać na ulic?

Mimo marudzenia na dzisiejszy stan moich włosów mogę dodać, że z zaskoczeniem obejrzałam moje końcówki. Mam podejrzanie mało rozdwojonych. Mogły się posklejać, czy jestem ślepa, bo dwa tygodnie temu było ich więcej? Dodam, że w końcówki po myciu wcieram krem z biedronki albo Serum wygładzająco-regenerujące z apteczki babuni.
pogrubione - , albo wrzucajmy wizytówki ukaradkiem do kieszeni ludziom z potencjałem we włosach
spojrzałam na swoje końcówki - 3 miesiące po obcięciu i też nie mam rozdwojonych, aż dziwne

Cytat:
Ten, edycja limitowana Nadaje się do codziennego itp
Podobny skład ma szampon Sanosan, dostępny na DOZ
ooooj tak
ja! o wrażliwszą trudno ;]
Czyli już nie dostanę? ! ale rzeczywiście, Sanosan ma podobny skład. Zamówię na dniach + ten Twój ulubiony łagodzący z AA, tak na zaś . A jaką odżywką myjesz? Doszłam do porządku ze skórą głowy, więc mogę szaleć i testować nowości
Stary 2012-10-17, 12:03   #71689
Mala Dressiara
Przyczajenie

Cześć kręciołki, przyszłam się poradzić. Trafiłam na forum szukając ratunku dla moich włosów przerzedzonych koszmarnie po ciąży. Od czasu dojrzewania mam problem z przetłuszaniem się skóry głowy, do tego stopnia że włosy muszę myć rano, umyte wieczorem (późnym wieczorem) w okolicach południa są już bardzo nieświeże. Do tego zawsze były prościuteńkie jak druty i odporne na wszelkie próby stylizacyjne. Pokręcone wytrzymywały kilka/naście minut a potem wykręcały się w swoją stronę. Niejednokrotnie byłam pytana jak często prostuję, a prostownicę moje włosy widziały może raz do roku kiedy próbowałam wyczarować z nich ... fale . Bo o falach/lokach przy prościznach marzę oczywiście od zawsze . Ale do rzeczy, poczytałam, stwierdziłam że zobaczę czy i z moich może uda się wykrzesać jakieś fale no i ... no właśnie, fale niby są, ale takie marniutkie, w zasadzie mam wrażenie że to nie fale, tylko odgniecenia po plunkingu.
Do tej pory myłam włosy szamponem Gliss Kur z jedwabiem a po myciu nakładałam dosłownie na pół minuty odżywkę Gliss Kur z jedwabiem, potem spłukiwałam. Odciskałam w ręcznik i rozczesywałam grzebieniem z bardzo gęstymi ząbkami.
Taki wygląd jak na zdjęciach jest po:
- na noc masło kakaowe Isana na wilgotne włosy
- rano: mycie włosów Pottersem z arniką, skóry głowy Hippem,
- d/s Garnier AiK (pod ręcznik na ok 5 minut)
- rozczesanie włosów grzebieniem z rzadkim rozstawem zębów (na razie plastikowy, muszę się wybrać do TBS po drewniany)
- b/s Joanna z apteczki miód i mleko
- plunking (to po nim mam ten koszmarek z tyłu głowy) w ręcznik z mikrofibry
- żel mrożący Joanna wymieszany z glutkiem lnianym

Mniej więcej taka pielęgnacja trwa od niespełna 2 tygodni. Próbowałam po nałożeniu b/s rozczesać włosy rzadkim grzebieniem i zrobić odwrócony plunking żeby pozbyć się tego bałaganu przy skórze głowy i z tyłu, ale wtedy włosy prostują się. Jak myślicie, mam szanse na wydobycie skrętu, jest sens o to walczyć czy po prostu mam proste kudełki, a te pseudo falki to w zasadzie nie falki tylko bałagan po powrocie włosów na swoje miejsce po myciu głową w dół?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg włosy.jpg (64,0 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy1.jpg (31,3 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włysy2.jpg (41,7 KB, 20 załadowań)

Edytowane przez Mala Dressiara
Czas edycji: 2012-10-17 o 12:21
Mala Dressiara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 12:12   #71690
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
Pamiętasz jak na początku, kiedy do nas dołączyłaś pisałaś swój pierwszy zestaw (mam nadzieję, że się nie mylę i że to Ty) - było w nim za dużo protein. Teraz oprócz Artiste protein nie ma wcale - mi proteiny robią z puchem porządek. Widać po pielęgnacji, że bardzo nawilżasz - kilka postów wcześniej pytałam o porowatość - Eloe napisała, że idzie zima i powoli trzeba zmniejszać ilość nawilżaczy na rzecz innych składników "uszczelniających". Do głowy przychodzi mi jeszcze jakiś bardziej konkretny olej (nie znam lnianego i orzecha, ale bd i alterra za cieniutkimi olejami; argan fajny, ale chyba zbyt krótko używasz), może oliwa z oliwek?
Wytrwałości!
Nie wiem, czy to ja, bo w pierwszych włosowych zakupach kupiłam Alterrę z granatem, Garnier AiK i potters do mycia. Używałam tez proteinowej odzywki Isany ( z pszenicą), ale ona jakoś nic mi z włosami nie robiła.
Nawilzam mocno za radą Eloe. Zawsze olejuję, więc raczej mocno uszczelniam - zwłaszcza lnianym, on słabiej wnika. Nie widzę różnicy teraz a przed sezonem grzewczym...

Jutro spróbuję olej ryżowy, może tez oliwie dam drugą szansę (za pierwszym razem mi jakoś nie podeszła). Arganowego użyłam wczoraj pierwszy raz.

Dzięki za słowa pociechy.
Cytat:
Nie jestem może odpowiednią osobą do radzenia, ale mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, że miałam to samo dokładnie i musiałam się nauczyć, że oleje i nawilżanie to nie wszystko. Dopiero jak zaczęłam z proteinami (stosuje na zmianę Artiste z Keratyną, żółtko, Isana kuracja płynny jedwab) to coś ruszyło! Zamierzam też testować lecytynę i kefir. Od dawna używam nafty. Myślę, że bez takiego kopa to włosy tylko ładnie wyglądają, a nie poprawia się ich stan.
Eloe kazała nawilżac, to nawilżam i olejuję, coby ta wigoć została we włosach. One są nienasycone. Podczas mycia, gdy odcisnę rękami wodę, to mam wrażenie, że są takie...sztywne, szorstkie, suche a jednocześnie czuć w nich wodę i olej.... jak wyschną, to już są mięciutkie.
Kupiłam hydrolizowaną keratynę i jedwab, będę uzdatniać odżywki i maski

Cytat:
bry

Jesteś nie do zdarcia...
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość

Jak często oczyszczasz włosy SLS?
EDIT: Ewentualnie kryzys włosowy...
Myłam 3 razy i jeden Facelle. Raz, bo myślałam, ze muszę, drugi, bo przeciążyłam włosy a trzeci - musiałam zmyć pofryzjerowe lakiery. Facelle była testowana, gdy zabrakło mi pottersa. Zrobiła mi swędzenie głowy i łupież Zresztą Joaśka też go robi
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 12:17   #71691
201604210939
Konto usunięte

Cytat:
Witaj
Oj tam bywały dłuższe

normal :P
Nie znam składów wymienionych przez Ciebie kosmetyków, ale oko mi mówi, że jest w miarę ok
Jak wklepałam to wszystko i zobaczyłam ilość to myślałam że ktoś w połowie czytania najzwyczajniej zaśnie a odnośnie tego że jedna strona kręci mi się bardziej niż druga i to normalne to trochę mnie uspokoiłaś, myślałam że może sama zrobiłam swoim włosiętom jakieś kuku i dlatego teraz tak to wygląda

Cytat:
Ło matko...
A potem sobie pokasuję, co trzeba
Czy Ty aby nie jesteś na Wyspach? A tresseme nie jest z silikonami? Coś mi tam dzwoni, ale nie wiem, czy w odpowiednim miejscu.
Jesteś na Wyspach
To zupełnie normalne zjawisko. pielęgnacją nieco zniwelujesz różnicę, ale nigdy nie będzie symetrycznie i równo.

Pytałaś o ewentualne błędy - nie za ciężko? To znaczy nie znam zestawów i wszystkich składów, ale z tego, co mi dzwoni, wnioskuję, że czasem możesz przeciążac włosy.
Tak też wyglądaja na zdjęciach.
Witaj Eloe, dziękuję za odzew jestem na Wyspach, jak już zauważyłaś - curl creme z bootsa zrobił swoje
Z tego co sprawdzałam tresemme naturals nie ma silikonów: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2031http:/

Hmm, odnośnie przeciążania to czego mogę dawać za dużo? Za często olej czy odżywki zbyt ciężkie? Może zrezygnować z tej b/s? Bo jeżeli chodzi o stylizatory to czekam aż się skończą żeby kupić żel mrożący z joanny, krem z bootsa i żel z TBS który mam średnio mi te wywijasy trzymają, pod koniec dnia widzę że skręt się rozluźnia znacznie

Jeszcze na koniec wkleję składy odżywek którymi się paciam po włosach, może łatwiej będzie dojść co robię nie tak. I z góry przepraszam za spam

garnier sleek and shine: aqua / water, cetearyl alcohol, elaeis guineensis oil / palm oil, behetrimonium chloride, niacinamide, saccharum officinarum extract / sugar cane extract, stearamidopropyl dimethylamine, chlorhexidine dihydrochloride, camellia sinensis / camellia sinensis leaf extract, benzyl salicylate, isopropyl alcohol, pyrus malus / apple fruit extract, persea gratissima / avocado oil,pyridoxine hcl, citric acid, citrus medica limonum peel extract/ lemon peel extract, prunus armeniaca / apricot kernel oil, hexyl cinnamal, glycerin, oryza sativa bran oil/ rice bran oil, pafrum / fragrance

jonathan green rootine: Water (Aqua), Persea Gratissima (Avocado) Oil, Nigella Sativa (Black Cumin) Seed Oil, Brassica Campestris (Rapeseed) Seed Oil, Mentha Viridis (Spearmint) Leaf Oil, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil. Persea Gratissima (Avocado) Wax (and) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Flower Wax (and) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Wax (and) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil (and) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Flower Oil, Persea Gratissima (Avocado) Wax (and) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Flower Wax (and) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Wax

nature's gate pomegranate sunflower conditioner
: Water, Cetyl Alcohol, Punica Granatum (Pomegranate) Fruit Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Extract, Aspalathus Linearis (Red Tea) Leaf Extract, Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract, Equisetum Hiemale (Horsetail) Leaf/Stem Extract, Althaea Officinalis (Marshmallow) Leaf Extract, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Extract, Coffea Arabica (Coffee) Seed Extract, Viola Tricolor (Wild Pansy) Extract, Silybum Marianum (Milk Thistle) Extract, Calendula Officinalis Flower Extract, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Starch, Panthenol, Ascorbyl Palmitate, Glycerin, Stearalkonium Chloride, Hydroxyethylcellulose, Glyceryl Undecylenate, Phenoxyethanol, Fragrance.

garnier ultra doux mango i kwiat tiare
(zapomniałam o niej wspomnieć wcześniej) : Water, Cetearyl Alcohol, Elaeis Guineensis Oil/Palm Oil, Cocos Nucifera Oil/Coconut Oil, Trideceth-6, Chlorohexidine Dihydrochloride, Limonene, Linalool, Mangifera Indica Fruit Extract/Mango Fruit Extract, Amodimethicone, Geraniol, Gadenia Tahitensis Flower, Cetrimonium Chloride, Methylparaben, Hexyl Cinammal, Glycerin, Psrfum/Fragrance (FIL C40435/1)

l'biotica maska biowax latte :Aqua, Cetyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Cetearyl Alcohol (and) Ceteareth - 20, Hydrolyzed Milk Protein (and) Lactose, Amodimethicone, Isopropyl Myristate, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Acetylated Lanolin, Glycerin, Lawsonia Inermis Extract, Mel (Honey) Extract, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Hydrolyzed Silk, Parfum, Benzyl Alcohol (and) Methylchloroisothiazolino ne (and) Methylisothiazolinone, Citric Acid, Triethanolamine, Hexyl Cinnamal, Potassium Sorbate.

malwa maska gloria: Aqua, Cetrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Humulus Lupulus Extract, Parfum, Panthenol, E 471, Citric Acid, Methylchloroisothiazolino ne(and) Methylisothiazolinone, Bromonitropropandiol, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Benzyl Salicylate, Citral. (25.03.2008)

joico k-pak reconstruct:
Deionized Water, Stearamidopropyl Dimethylamine, Cetyl Alcohol, Glycol Stearate, Ceteth-2, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Hydrolyzed Human Hair Keratin (Quadramine Complex), Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Human Hair Keratin, Hydrolyzed Keratin PG-Propyl Methylsilandeiol, Thiotic Acid, Psidium Guava Fruit Extract, Sodium Ascorbyl Phosphate, Tocopheryl Acetate, Denothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Aleurites Moluccana (Kukui) Seed Oil, Glycolipids, Allantoin, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Benzophenone-4, Hyaluronic Acid, Cetrimonium Bromide, Disodium EDTA, PEG-20 Almond Glycerides, Sodium Chloride, Myristyl Myristate, Citric Acid, Glyceryl Stearate, Fragrance (Parfum), Sorbic Acid, Keratin Amino Acids, PEG/PPG-20/23 Dimethicone, Glycerin, Methylchlorisothiazolinin e, Methylisothiazolinone, Methylparaben, Propylparaben

Cytat:
Cześć Misiakowa
ja myślałam, że Ty prostowłosa, a tu proszę jakie fale
Cześć Malina widzisz gdzie mnie przywiało
201604210939 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 12:17   #71692
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:

By produkt podziałał zgodnie z oczekiwaniami, powinien pozostać choć trochę na skórze. Ten szampon jest silny, więc raczej używasz go wyłącznie do oczyszczenia. Nie ma tu działania przeciwko wypadaniu. jest za to wysuszające.
Wciera na w skórę może coś da. Pamiętaj tylko, ze ma co najmniej 2 podrażniacze - IPA i denat.
W zestawie być może te wszystkie produkty, które stosujesz, mają rację bytu. Jednak od szamponu nie oczekiwałabym niczego więcej poza myciem, zaś odżywkę musiałabyś wcierać.
A mozesz polecic cos innego moze szampon albo odzywke czy jedno i drugie bo odzywke wcieram ale po 3 miesiacach stosowania nie widze roznicy w wypadaniu wlosow... teraz zaczelam uzywac jeszcze Jantara od 2 tygodni ale jak narazie efektow tez nie widze. Moze w takim razie zamiast tego szamponu jakis inny ?

Kupilam Alterre z granatem odzywke d/s bo maski nie bylo i stwierdzam ze nienawidze tego zapachu
wojownicza ksiezniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 12:18   #71693
Eloe77

Cytat:
Napisane przez tiniaczek Pokaż wiadomość
Eloe Wspolczuje balaganu na analizowym
dziękuję
Potem i tak wszystko pójdzie do kosza
Cytat:
Jak wczesniej wspomnialam, nie przejdzie u mnie zrezygnowanie z recznika, kudly sa za dlugie, mialabym powodz w lazience Musze je najpierw porzadnie odsaczyc z wody
TO odciśnij, ale w dużo mniejszym stopniu.
Cytat:
Mam ochote jeszcze na Spiral Spritz, Demcia ( )mi probke wyslala i efekt bardzo mi sie spodobal. Masz jakies doswiadczenia z nim?
puszy mnie ostro - sporo gliceryny. Jest lekki, ale nie znalazłam nań jeszcze patentu.
Cytat:
Albo Mickiewicza Siostra, by mnie zdenerwowoac, mowila do mnie Adasiek
Ja miałam wdzięczne pseudo "Szopa"
Cytat:
Eloe, przepraszam raz jeszcze, ale denerwuja mnie takie Gwiazdy
Nie kłóćmy się, bo i tak nas to za daleko nie zaprowadzi
Cytat:
Doustnie? Raz w zyciu sprobowalam spiruliny bez dodatku intensywnego w smaku soku:rzyga: Nigdy wiecej
nie. W maseczce natwarzowej.
Cytat:
Ja to lubię kwaśne mleko, ale z ziemniaczkami
Jestem głodna
Cytat:
a propos opisu: byłam bardzo zaskoczona, że napisali "kokosu"
znalazłam, że poprawne są obie formy: kokosa/kokosu
ja zawsze mówię kokosa, a Wy?
Kokosa.
Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
JESTĘ KOPERNIKIĘ

Cytat:
Skoro włos jest martwy, cały ten trzon z wyjątkiem cebulki... to właściwie na jakiej zasadzie wbudowują się w niego proteiny? Bo przecież żaden enzym tam nie zadziała i tego nie poprzykleja. Samo się ułoży jak należy? zanim tu przyszłam to zawsze słyszałam, że włos można odżywić tylko od cebulki, od strony organizmu. Teraz sobie tak podumałam i nie mogę dojść do ładu.
Mamy różne proteiny. Jak pisała Maliniarka: wielko- i małocząsteczkowe. Większośc jest wielkich i nawet ich uwodnienie nie daje możliwości wniknięcia od wnętrza włosa. Wbudowują się za to w luki między łuskami.
Do najmniejszych należy keratyna hydrolizowana i dzięki temu może wniknąć do wnętrza. By wspomóc ten proces staramy się rozchylić łuski poprzez zmiany pH lub temperaturę.
Hydrolizowany jedwab ma mieszane wielkości cząstek i dlatego w dużo mniejszym stopniu regeneruje włos od środka.
Proteiny małocząsteczkowe wnikają i łącza się z keratyną włosów w miejscach uszkodzeń. Im włos bardziej zniszczony, tym lepiej przyjmuje proteinę. Dzięki temu włos jest wzmocniony. Jako człon obcy może się on jednak nie wbudować na stałe.
Enzymów czy innych takich w przypadku protein nie potrzeba - włs to nie skóra.
Cytat:
A dziewczynom, które tak dzielnie zajmują się analizą szczerze współczuję - nie zazdroszczę Wam tej roboty i dziekuję za Waszą cierpliwość, bo sama bym pewnie szału dostała na Waszym miejscu. Duży szacun i podziękowania przesyłam na dobranoc

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
Co możecie powiedzieć o takim składzie:
Aqua, Cyclomethicone, Propylene Glycol, Panthenol, Niacinamide, Orbignya Oleifera, Polyquaternium-4, PEG/ PPG-17/18 Dimethicone, Dimethiconol, Amodimethicone, Cetrimonium Chloride, Xanthan Gum, Carbomer, Trideceth-12, Trisodium EDTA, Aminomethyl Propanol, Phenoxyethanol, Methylparaben, Geraniol, Linalool, Benzyl Alcohol, Limonene, Parfum
To skład: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...szace-sie.html - kiedyś tego używałam do ujarzmiania puchu i pamiętam, że byłam zadowolona.
Powlekający, niewielki hold, może obciążać poprzez przyciąganie wody.
Może być fajne do poprawy loka w ciągu dnia i reanimacji, ale to już ostatni dzwonek pogodowy na to.

Cytat:
Dzięki za odpowiedź Czyli humektanty lepiej stosować, kiedy jest wilgotno?
To zależy od punktu rosy i stanu włosów.
Cytat:
Czy to oczyszczanie SLSem oznacza również, że uszkodzi strukturę keratyny nie tylko tej dobudowanej, ale również naturalnie wbudowanej we włos, podczas jego wzrostu? Ałałki...
Tak, oznacza to dokładnie. Podobnie działają surfaktanty amfoteryczne.

Cytat:
A czy to jest dobra odżywka? Wybaczcie, ale chyba mi umknęło, co o niej mówiłyście i się pogubiłam. Słowem: warto spróbować czy nie warto?
Warto i trzeba, jeśli nie chcesz zamawiać półproduktów. Włosy potrzebują protein i nie można z nich całkiem rezygnować.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-10-17, 12:23   #71694
201604210939
Konto usunięte

Cytat:
Kupilam Alterre z granatem odzywke d/s bo maski nie bylo i stwierdzam ze nienawidze tego zapachu
A ja ten zapach uwielbiam
Stary 2012-10-17, 12:27   #71695
jula85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez misiakasiulec Pokaż wiadomość
Jak wklepałam to wszystko i zobaczyłam ilość to myślałam że ktoś w połowie czytania najzwyczajniej zaśnie a odnośnie tego że jedna strona kręci mi się bardziej niż druga i to normalne to trochę mnie uspokoiłaś, myślałam że może sama zrobiłam swoim włosiętom jakieś kuku i dlatego teraz tak to wygląda

Witaj Eloe, dziękuję za odzew jestem na Wyspach, jak już zauważyłaś - curl creme z bootsa zrobił swoje
Z tego co sprawdzałam tresemme naturals nie ma silikonów: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2031http:/

Hmm, odnośnie przeciążania to czego mogę dawać za dużo? Za często olej czy odżywki zbyt ciężkie? Może zrezygnować z tej b/s? Bo jeżeli chodzi o stylizatory to czekam aż się skończą żeby kupić żel mrożący z joanny, krem z bootsa i żel z TBS który mam średnio mi te wywijasy trzymają, pod koniec dnia widzę że skręt się rozluźnia znacznie

Jeszcze na koniec wkleję składy odżywek którymi się paciam po włosach, może łatwiej będzie dojść co robię nie tak. I z góry przepraszam za spam

garnier sleek and shine: aqua / water, cetearyl alcohol, elaeis guineensis oil / palm oil, behetrimonium chloride, niacinamide, saccharum officinarum extract / sugar cane extract, stearamidopropyl dimethylamine, chlorhexidine dihydrochloride, camellia sinensis / camellia sinensis leaf extract, benzyl salicylate, isopropyl alcohol, pyrus malus / apple fruit extract, persea gratissima / avocado oil,pyridoxine hcl, citric acid, citrus medica limonum peel extract/ lemon peel extract, prunus armeniaca / apricot kernel oil, hexyl cinnamal, glycerin, oryza sativa bran oil/ rice bran oil, pafrum / fragrance

jonathan green rootine: Water (Aqua), Persea Gratissima (Avocado) Oil, Nigella Sativa (Black Cumin) Seed Oil, Brassica Campestris (Rapeseed) Seed Oil, Mentha Viridis (Spearmint) Leaf Oil, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil. Persea Gratissima (Avocado) Wax (and) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Flower Wax (and) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Wax (and) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil (and) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Flower Oil, Persea Gratissima (Avocado) Wax (and) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Flower Wax (and) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Wax

nature's gate pomegranate sunflower conditioner
: Water, Cetyl Alcohol, Punica Granatum (Pomegranate) Fruit Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Extract, Aspalathus Linearis (Red Tea) Leaf Extract, Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract, Equisetum Hiemale (Horsetail) Leaf/Stem Extract, Althaea Officinalis (Marshmallow) Leaf Extract, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Extract, Coffea Arabica (Coffee) Seed Extract, Viola Tricolor (Wild Pansy) Extract, Silybum Marianum (Milk Thistle) Extract, Calendula Officinalis Flower Extract, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Starch, Panthenol, Ascorbyl Palmitate, Glycerin, Stearalkonium Chloride, Hydroxyethylcellulose, Glyceryl Undecylenate, Phenoxyethanol, Fragrance.

garnier ultra doux mango i kwiat tiare
(zapomniałam o niej wspomnieć wcześniej) : Water, Cetearyl Alcohol, Elaeis Guineensis Oil/Palm Oil, Cocos Nucifera Oil/Coconut Oil, Trideceth-6, Chlorohexidine Dihydrochloride, Limonene, Linalool, Mangifera Indica Fruit Extract/Mango Fruit Extract, Amodimethicone, Geraniol, Gadenia Tahitensis Flower, Cetrimonium Chloride, Methylparaben, Hexyl Cinammal, Glycerin, Psrfum/Fragrance (FIL C40435/1)

l'biotica maska biowax latte :Aqua, Cetyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Cetearyl Alcohol (and) Ceteareth - 20, Hydrolyzed Milk Protein (and) Lactose, Amodimethicone, Isopropyl Myristate, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Acetylated Lanolin, Glycerin, Lawsonia Inermis Extract, Mel (Honey) Extract, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Hydrolyzed Silk, Parfum, Benzyl Alcohol (and) Methylchloroisothiazolino ne (and) Methylisothiazolinone, Citric Acid, Triethanolamine, Hexyl Cinnamal, Potassium Sorbate.

malwa maska gloria: Aqua, Cetrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Humulus Lupulus Extract, Parfum, Panthenol, E 471, Citric Acid, Methylchloroisothiazolino ne(and) Methylisothiazolinone, Bromonitropropandiol, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Benzyl Salicylate, Citral. (25.03.2008)

joico k-pak reconstruct:
Deionized Water, Stearamidopropyl Dimethylamine, Cetyl Alcohol, Glycol Stearate, Ceteth-2, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Hydrolyzed Human Hair Keratin (Quadramine Complex), Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Human Hair Keratin, Hydrolyzed Keratin PG-Propyl Methylsilandeiol, Thiotic Acid, Psidium Guava Fruit Extract, Sodium Ascorbyl Phosphate, Tocopheryl Acetate, Denothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Aleurites Moluccana (Kukui) Seed Oil, Glycolipids, Allantoin, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Benzophenone-4, Hyaluronic Acid, Cetrimonium Bromide, Disodium EDTA, PEG-20 Almond Glycerides, Sodium Chloride, Myristyl Myristate, Citric Acid, Glyceryl Stearate, Fragrance (Parfum), Sorbic Acid, Keratin Amino Acids, PEG/PPG-20/23 Dimethicone, Glycerin, Methylchlorisothiazolinin e, Methylisothiazolinone, Methylparaben, Propylparaben

Cześć Malina widzisz gdzie mnie przywiało
czy odzywka garnier sleek and shine jest dostepna w Polsce?
bo ja tylko widzialam taka ale z amedithicone wysoko w skladzie..a w podanym przez ciebie skladzie brak
Stary 2012-10-17, 12:30   #71696
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez misiakasiulec Pokaż wiadomość
A ja ten zapach uwielbiam
Chcialabym go polubic ale za nic nie moge :P
wojownicza ksiezniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-17, 12:42   #71697
201604210939
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jula85 Pokaż wiadomość
czy odzywka garnier sleek and shine jest dostepna w Polsce?
bo ja tylko widzialam taka ale z amedithicone wysoko w skladzie..a w podanym przez ciebie skladzie brak
Nie mam pojęcia czy jest dostępna w Polsce, ja swoją kupiłam w Anglii w BM - kosztowała mnie całe 99 pensów i fakt, ta którą mam nie ma amedithicone

Cytat:
Chcialabym go polubic ale za nic nie moge :P
To zostaje spinacz na nos Ja to w ogóle uwiebiam zapachy odżywek i olejków z alterry
Stary 2012-10-17, 12:45   #71698
Eloe77

Cytat:
Teoretycznie ma niską, ale cieńsze (w użyciu bardzo różnią się od moich, choćby lubią proteiny hydr)
Niską? To chyba miałam zwarcie. Pewnie po folii aluminiowej i cytrynie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
No tak :/ a keratyna hydrolizowana by coś zrobiła?
Ale co chcesz zrobić?

Cytat:
Nie sprawdzisz póki nie spróbujesz. w sumie więcej emolientów, więc antystatyk nie zaszkodzi do tej mieszanki.

Cytat:
A dzisiaj ważne wyjście
Płukanka może tak działać. Myj.

Cytat:
Ja to sobie tłumaczę tak, że włos ma łuski, przez które coś może wejść
Tak konkretniej to między którymi.

Cytat:
Eloe - pisałaś wyżej, że walczysz o spokojny skalp a gdzieś tam jeszcze wcześniej, że lubisz Lidlowy szampon z kaczuszką. Nie mogę znaleźć jego składu - czy ma w składzie betainę?
NIe mam go pod ręka, ale to chyba ten skład
Cytat:
Co tam w tym składzie ma myć?
Analiza
Cytat:
Nadaje się do codziennego stosowania?
Jeśli nie jesteś bardzo wrażliwa i stosujesz odżywki to owszem.
Cytat:
Czego jeszcze używasz do mycia?
Wszystkiego na zmianę i na różne sposoby. Obecnie mam:
1. Cien z kaczusią który mam rozwodniony w pojemniku z pompką. Nakładam na same włosy, a masaż robię podczas płukania
2. Timotei Organic zielony (betaina kok) albo kubeczkowo albo mocno rozrabiam w rekach i myję podobnie jak 1.
3. Fitomed z mydlnicą (rzadko) kubeczkowo lub mocno rozrabiam w rękach i myję włosy i skórę
4. Hegron fioletowy - odżywka
5. Joanna Naturia z makiem - odżywka
6. Isana olejek do ciała stosowany podobnie jak 1. i 3.
7. woda.
Nigdy nie myję 2 razy z rzędu tym samym.
Cytat:
I przy okazji pytanie o składnik - czy sodium chloride w szamponach może skutować podrażnieniem?
owszem. Zawsze zaznaczam jako potencjalny podrażniacz.
Cytat:
edit: czy to TEN skład? jeśli tak to mam odpowiedź na wszystkie pytania, łącznie z s.chloride
Nie, to nie jest ten skład. W Cieniu z kaczusią tez jest sól i to wysoko.
Cytat:
ja
Cytat:
No dobra
Cytat:
Czy coś robię nie tak?
Pamiętaj o proteinach i oczyszczaniu. I obserwuj włosy, bo można je przekramić.
Cytat:
może olej ryżowy? Bo jeszcze go nie wypróbowałam....
Jak dla mnie ideał do smażenia
Cytat:
mi proteiny robią z puchem porządek
Te z Artiste czy wielkocząsteczkowe?
Cytat:
Eloe napisała, że idzie zima i powoli trzeba zmniejszać ilość nawilżaczy na rzecz innych składników "uszczelniających"
Nie nawilżaczy, ale humektantów. To dwie różne sprawy. Od dłuższego czasu nie używam słów "nawilżać" i "nawilżacz" (chyba że powietrza ), a jeśli to robię, to by coś zdecydowanie podkreślić.
Cytat:
oleje i nawilżanie to nie wszystko. Dopiero jak zaczęłam z proteinami (stosuje na zmianę Artiste z Keratyną, żółtko, Isana kuracja płynny jedwab) to coś ruszyło!
Owszem, bo dbanie o włosy to poza zatrzymywaniem wilgoci tez regulacja wodno-proteinowa.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-10-17, 12:52   #71699
Karmenka
Zakorzenienie

Próbowałam wam odpisać na wykładzie z biochemii - strasznie prowadzony przedmiot, umieram z nudów. Ale tel nie chciał wysłać odpowiedzi.

Cytat:
Moja poprzednia współlokatorka tak robiła a potem się dziwiła, że włosów zapuścić nie może, bo jej się kruszą
Tak to jest jak się nie myśli. Najpierw ma się śliczne włosy to się kombinuje, a jak są okropne to przychodzi refleksja, że po co to było.
Cytat:
Ale, że jak to
No tak to. Pyszne i zdrowe.
Cytat:
Co to za odżywka kokosowa?
Balea kokosowa.
Cytat:
Ja miałam wdzięczne pseudo "Szopa"
Ja też!
Stary 2012-10-17, 12:52   #71700
jula85
Raczkowanie

Eloe moge prosic zebyc odpowiedziala rowniez na moje posty
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości