|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V
Cytat:
![]() Ja tez kiedys sie tym interesowalam, pani w sklepie wszystko mi wyjasnila, dala dziesiatki stanikow do przymierzenia, ale jakos w kazdym mi cos nie pasowalo i w koncu nic nie wybralam. A na all troszke sie boje zamowic. Wczesniej mialam 65E, teraz nie wiem. Niby kazde 65E powinno byc takie samo, ale czy tak jest w rzeczywistosci? |
|
|
|
|
#3272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(napisałam, ze kupiłam większy niż zwykle 75C, później kupiłam 80C - mierzyłam 75D, ale nei było mi wygodnie, a 80C leżał idealnie)Obciśnięte mam tylko bezpośrednio pod biustem, gdzie przy siedzeniu (i lekkim zgarbieniu ) styka mi się "spód" biustu z brzuchem. No i odciśnięte nie są fiszbiny tylko zakończenie materiału stanika (nie wiem jak to inaczej napisać).
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2012-10-17 o 20:36 |
|
|
|
|
#3274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy każde 65E jest takie samo? Niekoniecznie. Tak jak np zawsze mi wypadało, że w Atlanticu mam inny rozmiar niż np w triumpie..ale punktem wyjścia, czyli tym od czego zaczynamy w ogóle szukać - jest obwód pod biustem, a nie miseczka. Jak znasz prawidłowy swój wymiar pod biustem - łatwiej szukać - zwiększając potem tylko miseczki, a zostając przy tym samym obwodzie. Najpierw dobrze się zmierz. Teraz często w sklepach są akcje dobierania rozmiarów, to może pomóc. Ale samemu też da się do tego dojść - mnie się udało. |
|
|
|
|
#3275 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
przed zajściem 72 kg zresztą pod biustem mi się nie zmienił obwód, natomiast miseczka tak.Ogólnie lubię z fiszbinami i push up - zwyczajnie ładnie mi biust w takich wygląda, a i miseczki połączone nisko, nie wysoko zabudowane http://moda.allegro.pl/biustonosz-so...706719823.html pierwszy lepszy link pokazuję, o łączenie miseczek mi chodzi. Obok siebie mam sklepik, gdzie bez problemu mogę kupić te moje 75 e/f i taniej niż w necie ostatnio chyba 57zł dawałam za taki: http://www.intymna.pl/p1381,33,2,323...sz-push-up-882A w ogóle firma mi się spodobała, AVA, spokojnie do 60zł się staniczek kupi. Cytat:
![]() Cytat:
a na dzień to spokojnie ze zwykłym sobie człowiek poradzi, a takie odpinane karmiące to np. na wyjście z domu.
|
||||
|
|
|
#3276 |
|
Zakorzenienie
|
AAa, bo ja nie zakodowałam zdania "najpierw kupiłam większy stanik niż zwykle" - przepraszam, namieszałam
![]() Ale serio, zmierz się kobito, to niemożliwe jest żebyś ty miała 85 pod biustem ![]() Bo obwód zaniżamy trochę zawsze - przecież materiał jest rozciągliwy, i jeszcze się można na różne haftki zapinać - więc jak kupimy mając 75cm pod biustem obwód 75 to najpewniej będzie za szeroki po prostu. Teraz się dużo poprawiło w tych bardziej dostępnych sklepach co są w galeriach ( a co za tym idzie jest taniej niż np zamówić z brytyjskiej strony bieliźnianej) i nie wyglądają te staniki jak pancerniki. Kiedyś było tak, że producent nie uwzględniał faktu, że np 65D to malutki biust jest - tylko się sugerował, że to przecież miseczka "D" i produkował stanik wysoko zabudowany z grubymi ramiączkami. Teraz widzę, że już tak nie jest. Normalne, mało zabudowane staniki o wąskim obwodzie na prawdę idzie znaleźć. A już parę razy na wyprzedażach kupiłam za całkiem niewielkie pieniądze. |
|
|
|
#3277 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja a wcześniej ile karmiłaś??? Bo ja słyszałam od położnej, że najlepiej do 6 miesiąca lub jak zaczną ząbki wychodzić, bo po pierwsze potem mleko matki nie ma już tylu potrzebnych składników co np mleko drugie, i coś tam mówiła o nocnym karmieniu że wtedy dzieci szybciej łapią próchnice....
|
#3278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja slyszałam ze do roku najlepiej. ![]()
|
|
|
#3279 |
|
Zakorzenienie
|
Delicjanko : bo teraz znalazłam posta: a jak stoisz bokiem do lustra to obwód równo jest na plecach czy wyżej od miseczek?
Obwód się zaniża, więc mając np. 75 cm pod biustem - NIE BIERZESZ 75 obwodu, tylko 70 - ale równocześnie zwiększasz miseczkę. Szaja: Być może Hosenkę nieszcześliwie dopadła ta przypadłość co Ciebie i nic się z tym nie da zrobić, ale dla ciekawości warto się zmierzyć. Pewnie, że nikt się nie będzie męczył z fiszbiną jak się nie da wytrzymać, to trzeba sobie ulżyć. Ale ja bym najpierw wykluczyła błąd stanikowy. Do spania - pewnie też kupię miękkie bez fiszbin - tylko po to, żeby nie brudzić odziezy i było gdzie wkładki laktacyjne wsadzić. Bo jednak spania w fiszbiną sobie nie wyobrażam. Człowiek się kręci we śnie, można sobie krzywdę zrobić. |
|
|
|
#3280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a miseczke jak zwiększam? Sory za takie glupkowate pytania ale ja to jestem ciemna w te klocki
|
|
|
#3281 |
|
Zakorzenienie
|
Marsi chyba do 2go rz karmila, z tego co kojarze
![]() A jak przestajemy karmic albo, co gorsza, nie mozemy, to co sie dzieje z pokarmem?
|
#3282 |
|
Zakorzenienie
|
Debrah: myślę, ze właśnie jest tak jak pisze Szaja.
Co do dobierania rozmiaru, to jak pisałam, pare lat temu się tym interesowałam, nie pamiętam już jaki mi wtedy rozmiar wyszedł, ale dosyć szybko wróciłam do wcześniejszego kupowanego rozmiaru - było mi po prostu wygodniej.
|
#3283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Glownie nie pasowaly mi kroje, wiekszosc byla zabudowana, a ja takich nie lubie. Akurat nie bylo rozmiaru w fasonie, ktory chcialam kupic i skonczylo sie na niczym. Nie ukrywam, ze ceny tez mnie zniechecily - pamietam, ze jeden kosztowal 90 kilka zl, a reszta co najmniej 120-130zl. Na all zdecydowanie taniej wychodzi, ale boje sie, ze nie bedzie pasowal... To teraz walne gafe Czym sie roznia staniki do karmienia od tych zwyklych? Chodzi o to, ze maja odpinane ramiaczka tak, zeby wyciagnac piers? Czy moze miseczka sie w nich "otwiera"? (nie wiem jak to opisac)Cholera, mialam isc spac... |
|
|
|
|
#3284 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja też byłam na brafittingu przed ciążą (albo na początku ciąży, już nie pamiętam sama...
), no i wcześniej nosiłam 75D albo 75C, a brafitterka dobrała mi 65G, ale koniec końców zdecydowałam się na 70FF, bo mi było wygodniej. Rozbieżność w rozmiarze gigantyczna, niby taki duży ten rozmiar, a w rzeczywistości idealny. Piersi prezentują się pod bluzeczką zupełnie inaczej (chociaż teraz noszę różne staniki, bo mi trochę napuchły i wróciłam do starych, luźniejszych). Także polecam Wam, tak samo jak Debrah. Cytat:
Na tę taniochę po 10-20zł to nie ma co nawet patrzeć, bo niszczy piersi, ale te są piękne.
|
|
|
|
|
#3285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3286 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A karmić - WHO zaleca min. 6mcy, ale ja w dupie WHO mam bo oni co kilka lat zdanie zmieniają, jak chorągiewka. W praktyce ja dłużej niż do powrotu do pracy nie mogę, bo zwyczajnie nie ma opcji korzystania z przerwy na karmienie + dojazdy. Miałam np. tak plan, że kończyłam 13:40 a autobus o 15 dopiero! Ale ogólnie dla mnie (podkreślam, bo różnie kobiety chcą i rózne zdanie mają - zresztą zobaczysz sama jakie jazdy na forum są z piersiowym i modyfikowanym :d wojny! ) to max do roku, potem nie uważam za niezbędne a bliskość - oj tam, Agatka dzisiaj kończy 2l. 5mcy i rano i wieczorem wciąga kaszę z butli (ogromny otwór, nie ssie jak dziecko bo tam się już dawno tak nie da ) i w dodatku ja tę butlę muszę trzymać a ona mi plecami do mnie na kolanach siedzi bliskość jak ta lala i bez piersi. Cytat:
Mało tego - pod lewą piersią w stronę brzucha miałam taki kawałek skóry, kilka cm2, ciągle zdrętwiały! aż mi lekarz nie wierzył a mnie się zdaje, że Agata mi uciskała nerw jakiś i stąd to wrażenie drętwienia. Po porodzie minęło.
|
||
|
|
|
#3287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(jest pokazane jak się odpina 1 warstwa miseczki)
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2012-10-17 o 20:52 |
|
|
|
|
#3288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja ciocia karmiła nawet 3 latke ale tego przykładu podawać nie będę
|
|
#3289 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37121852]A pewnie, szczerze mówiąc co z kim gadałam to oczy wytrzeszczał że nie wie co mi jest
[/QUOTE]Myślę, że to własnie mi się dzieje .... Co radzisz w takim razie?
|
#3290 |
|
Zakorzenienie
|
Delicjanka : ja bym spróbowała jedną miseczkę do góry i obwód jeden w dół. Chociaż przymierzyć.
Nawijka: no właśnie wiem, mnie też wtedy dużo nie pasowało, a teraz się cieszę bo producenci poszli po rozum do głowy i 65D wygląda normalnie, tak jak kiedyś przeze mnie noszone np 75B - tylko są węższe w tym nieszczęsnym obwodzie. A czym się różni od normalnych stanik do karmienia? Chyba chodzi o tą "otwierającą się" miseczkę?? W sensie że jest taka jakby haftka, i tą miseczkę można otworzyć od góry? Tak to na fotkach zwykle wygląda?? |
|
|
|
#3291 |
|
Konto usunięte
|
Tak, te do karmienia mają na miseczce klapkę otwieraną. Czyli po prostu - stanik z klapą
![]() Hosenko, mnie od biedy po prostu pomogło noszenie staników sportowych, wówczas miałam mniejszy biust i spokojnie w Gattcie znalazłam i w jakimś sporowym sklepie chyba Italian Fashion firmy? Zaznaczam -nie było idealnie, ale o niebo lepiej. Po porodzie dolegliwość minęła i szczerze mówiąc z ulgą wróciłam do fiszbin a w ciąży to tylko na wyjście wielkie wtedy fiszbinowe zakładałam, tzn. w ciągu tych 2 ostatnich miesięcy.
|
|
|
|
#3292 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję kochane "_
Cytat:
![]() Cytat:
ŚLiczna fotka ![]() Cytat:
Co do staników, to przyznaję bez bicia że ja przed ciążą standardowe 75 B, ale to też troszkę przez to że jest mało sklepów gdzie inne rozmiary można przymierzyć Teraz nad takim sportowym myślę bo też mnie fiszbina w zwykłym pod biustem ściska i mi niewygodnie.
|
|
#3293 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez nosilam 75 cos tam rozmiar stanika dopoki sie nie zaciekawilam co i jak i okazalo sie ze mam 65 E tzn. teraz i F juz za male sie zrobilo i pora zakupic kolejny rozmiar...
piersia karmilam 10 miesiecy ( a chcialam do roku) ale cora jakos sama odrzucila chyba juz sie nie najadala ![]() pokarm mi bez problemu sam zanikl, nie mialam zadnych zastojow ani problemow, czasem tylko lekkie wycieki
|
#3294 |
|
Zakorzenienie
|
Heh szaja te wojny o mm a kp sa niesamowite
![]() A tak z ciekawosci, ktoras chce od poczatku karmic modyfikowanym? I powtarzam pyatnie, co sie dzieje z mlekiem kiedy sie dziecko odstawia albo dziecko nie chce cyca? Tak mnie jakos zainteresowalo. Debrah ale powiem Ci, ze o ile biust naprawde ok wygladal w tym 65 d, to mi jakos niewygodnie bylo, chociaz podejrzewam, ze biust siemusi przyzwyczaic i dopasowac do nowego rozmiaru. W kazdym razie mojsie dopasowac nie zdazyl bo jak sie okazalo na slubie juz w ciazy bylam ![]() ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- A karmic piersia nie wiem, jakos mi sie ubzduralo ze max pol roku chce zobaczymy, w praniu wyjdzie.
|
#3295 |
|
Zakorzenienie
|
Ad piersi : kurczę jak mi żyłki teraz widać O_o jedna żyłka to taka niemal sino-fioletowa, mam nadzieję, że toto zniknie potem
![]() Dobrze chociaż, że narazie nigdzie rozstępów nie widać. |
|
|
|
#3296 |
|
Konto usunięte
|
Powiem tak - ja odciągałam leciutko laktatorem - o tyle, by ulgę poczuć, NIGDY do końca bo wtedy się produkuje pokarm! dosłownie 30-40ml nawet. Po tygodniu przestało się mleko produkować i tyle. Czasem jest problem, coś dziewczyny na to biorą na receptę, bromergon? chyba?
---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- A wiecie, co ja uwielbiam w byciu mamą? Że mogę bezkarnie zabawki oglądać i prezenty wymyślać właśnie na etapie gwiazdkowych jestem.
|
|
|
|
#3297 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko, ze tu jest pokazany miekki stanik. A np w tym usztywnianym: http://allegro.pl/caffe-latte-usztyw...700397688.html to sie chyba nic nie otwiera? Cytat:
Wyszlo mi, ze w ciazy powiekszyl mi sie obwod, a miseczka pozostala taka sama (teraz 75E). Ja sie tak nie bawie |
||
|
|
|
#3298 |
|
Zakorzenienie
|
Co do karmienia - ja też chciałam 6 miesięcy. A jak Malutka zacznie normalniejsze rzeczy zjadać, i one się zamienią w posiłki prawdziwe - to chciałabym odstawiać piersiowe karmienie. Ograniczać ilość karmień, może zostawić najpierw nocne, a w dzień odstawić jak mi dziecko na to pozwoli
)Ale oczywiście plany sobie, życie sobie - się zobaczy:d A Szaja jak to jest - jak dziecko z piersi zje to zostają takie wiszące "uszy spaniela" czuć, że ten cycek jest pusty i biustonosz się robi za duży? |
|
|
|
#3299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ważne żebym w ogóle mogla![]() A mleko wydaje mi się że samo zanika. Pozatym nie znam się ale odstawianie to nie jest chyba taki proces że pyk wczoraj karmiłam dzis nie karmie? tylko stopniowe zmiejszanie ilości mleka matki w stosunku do wprowadzanych innych pokarmów? czy źle mówie? I wtedy pierś sobie reguluje to że już coraz mniej produkuje mleka? czy wymyslam ? ![]()
|
|
#3300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama taki nosiłam, ale przed slubem poszłam do triumpha i babka mnie uświadomiła, że musze mieć większą miseczkę, bo obwód ok no i się przerzuciłam i jest super; teraz jeszcze zwiększyłam miseczkę ,ale obwód mam dalej taki sam; a ostatnio moja mama mi opowiada, że chciała sobie kupić biustonosz, ale nie mieli z tego modelu miseczki B, a ona ma piersi 3 razy większe od moich a że jestem teraz cwana i wyedukowana to ją opieprzyłam, w internecie pokazałąm o co chodzi i następnym razem idę z nią
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.

))

) styka mi się "spód" biustu z brzuchem. No i odciśnięte nie są fiszbiny tylko zakończenie materiału stanika (nie wiem jak to inaczej napisać).

, a nie wierzę, że tyle masz.

22.05.2008
14.08.2011
a że jestem teraz cwana i wyedukowana