|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
R:
1. 2 kromki razowca, jajko na twardo, plater żółtego sera, 2 plastry wędliny, pomidor 2. 2 kromki razowca, kilka plasterków szynki, pomidor 3. wątróbka smażona, warzywa na patelnię trening: pół godziny orbitrek, pół godziny bieżnia, godzina "płaskiego brzucha" 4. koktajl: owsiane, jajko, mleko zwykłe i skondensowane niesłodzone, banan |
|
|
|
#4232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4233 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do zrzucenia... Ciężko powiedzieć, mam wagę w normie (BMI 21), ale lepiej czułam się ważąc te 5kg mniej. Ciśnienia nie ma, jem to co mi smakuje i nie nastawiam się na szybki spadek, zwłaszcza że aktualnie ilość nauki i zdrowie (nic poważnego, po prostu cały czas się przeziębiam) nie pozwala mi na sport- może poza stepperem i hula-hop, bo zdarza mi się kręcić przy nauce ![]() ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|||
|
|
|
#4234 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Kiedyś udzielałam się tutaj na wątku, a moje jadłospisy dotyczyły utrzymania. Niestety po przez bulimię i straszne napady kompulsywnego objadania się trochę przytyłam i bardzo otłuściłam sobie ciało, co chciałabym na spokojnie i powoli zgubić. Moja dieta będzie opierać się na zdrowym odżywianiu, którego kaloryczność będzie wynosić 1700, a do tego dodatkowo dołączony jest ruch. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się zgubić przez 2 miesiące 4 kg. PS. Uprzedzając Wasze pytania dodam, że uczęszczam na terapię w sprawie bulimii. Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego na zakwasie + serek wiejski (150 gram). 2 Śniadanie; duże jabłko + kawa 3in1. Obiad; tortilla szpinakowa z opakowaniem warzyw na patelnie(450 gram) z dużą ilością ziemniaków oraz dwoma plasterkami szynki. Podwieczorek; kefir deserowy z konfiturą wiśniową + 4 biszkopty Lady Fingers. Kolacja: 2 kromki chleba żytniego na zakwasie + puszka tuńczyka w sosie własnym. ruch: 5 minut rowerka na rozgrzewkę, 40 minut orbitreka na najniższym obciążeniu, 40 minut hula, suwnica na uda i łydki, brzuszki skośne i zwykłe 3 x 12 + rozciąganie Edytowane przez daria715 Czas edycji: 2012-10-18 o 09:56 |
|
|
|
#4235 |
|
Raczkowanie
|
R/U
I Owsianka z lyzka serka wiejskiego, lyzka masla orzechowego, wkrojona gruszka i sliwka, posypana mielonym lnem i wiorkami kokosowymi + kawa z mlekiem II Sliwka, szklanka soku pomaranczowego III Kubek zupy- kremu z dyni + mala kromka chleba razowego IV Potrawka z kurczaka z cukinia, dwoma kolorami papryk, pieczarkami i cebula z makaronem pelnoziarnistym Po : kostka gorzkiej + cukierek Michalek z kawa zbozowa 2 marchewki V Jajecznica z szynka drobiowa I jak?
|
#4236 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: bułka wieloziarnista podłużna: pół z serem gouda lighti 1 całym bananem; pół z twarogiem chudym i dżemem słodzonym fruktozą truskawkowym; kawa parzona z mlekiem IIŚ: 1 twarożek lekki z garścią orzechów laskowych i garścią rodzynek; kawa parzona z mlekiem O: kasza kuskus; filet z indyka smażony na oliwce; kalafior gotowany z koperkiem 2h orbitrek 30 min. rowerek stacjonarny K: 1 kawałek chleba energia z wędzonym łososiem; z pół lub więcej opakowania twarożku domowego smak: ogórek z koperkiem; pomidor; marchewka surowa; herbata miętowa 30 min. rowerek stacjonarny
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4237 |
|
Zakorzenienie
|
Wrzucam z 2 dni, chyba tak było ;p
I. grahamka 100g z masłem, szynką,serem żółtym, cały duży pomidor z bazylią, chilli, pieprzem pasek gorzkiej czekolady II. kromka razowca żytniego ze słonecznikiem z pasztetem drobiowym + pół słoiczka marynowanych,domowych pieczarek III. miska kapuśniaku z dużym kawałkiem mięska z łopatki z musztardą, pomidor skrojony z bazylią znów 2 duże racuchy z jabłkami i białym serem posypane cukrem-pudrem IV. ciastka z dżemem, czekoladą i jakimś kremem 2, miseczka mała krakersów chilli V. 2 spore krokiety z mięsem,panierowane, bulionówka domowego barszczu czerwonego, bukiet surówek wpadł racuszek z obiadu jeszcze jeden Woda mineralna, 3 herbaty, kawa czarna,parzona,bc I. owsianka: płatki 4 łyżki na mleku2% z cynamonem, daktylami, miąższem dyni, bananem, wiórkami masła, słonecznikiem, budyniem i aromatem waniliowym sałata lodowa z ziołami i octem z połową kromki razowca żytniego II. cukierek jogurtowo-porzeczkowy i ciasteczko z kokosem, porcja kaszy jęczmiennej na mleczku jw III. ogórkowa ze śmietaną, ziemniakami, na mięsie, kawałek łopatki wieprzowej z musztardą, chlebem jw,ogórkiem kiszonym, papryką IV. grahamka 100g z masłem, szynką wieprzową, tradycyjnie pomidorek z chilli, bazylią 2 kostki gorzkiej czekolady V. duży kubek zupy warzywnej, kilka orzechów włoskich (mało ale po co więcej na siłę) Napoje jak wcześniej. Proszę o zerknięcie, jak to wygląda z boku ;p |
|
|
|
#4238 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Trzymam kciuki za udaną terapię! Sukcesem jest już jej podjęcie!![]() Cytat:
Owsianka brzmi przepysznie, zresztą ta potrawka z kurczaka też .Cytat:
. I reaguj na takie potrzeby jak bodajże wczoraj, kiedy miałaś ochotę na coś bardziej energetycznego i lepiej się po tym poczułaś - dużo ćwiczysz, więc nie musisz się tego bać . Jesz bardzo ładnie.Cytat:
![]() Dzisiejsze U.
Śniadanie: owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi z kakao naturalnym na chudym mleku; z granatem, pistacjami, łyżeczką serka homo, zbożowymi chrupkami orzechowo-czekoladowymi i syropem z czarnego bzu II śniadanie: jesienny mix w miseczce : plaster twarogu chudego, łyżka serka homogenizowanego, małe jabłko, śliwka, jasne winogrona, miód wielokwiatowy wypłukany z dna słoika ciepłym mlekiem, garstka owocowego musli Sante, orzechy włoskie, cynamon, imbirObiad: nototenia gotowana na parze, 50g ryżu basmati z cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą W podróży: chyba wezmę jabłuszko i batonika Duplo ![]() Kolacja: zapewne TŻ zostawi mi trochę swojego obiadu, więc to ![]()
|
|
#4239 |
|
Zakorzenienie
|
Nie tu.
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2012-10-18 o 11:44 |
|
|
|
#4240 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
|
#4241 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A podróż chyba króciutka bo coś mało bierzesz
|
|
#4242 | ||
|
Zadomowienie
|
Dziękuję!
Cytat:
. Nadchodzi ten czas, kiedy do wszystkiego co się da będę walić furę cynamonu i imbiru .A w podróż ruszam zaraz po obiedzie, ponad 3 godzinki pociągiem. Z poruszaniem się między dworcami wyjdzie pewnie z 4 godziny z hakiem. Czasem nic nie biorę do jedzenia w drogę do TŻ ![]() Cytat:
|
|
#4243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
One są smaczne no i zdrowe a ile możliwości No i skoro lepiej się czujesz nic nie jedząc to ok I tak potem pewnie Twój TŻ Cię zaskoczy
|
|
#4244 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Haha, no chyba nawet tego Duplo zostawię w domu, bo i tak się w weekend zasłodzę czekoladami i ciastami ![]()
|
|
#4245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4246 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A mix chyba Ci ukradne, brzmi nieziemsko
|
|
#4247 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4248 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczorajsze P.
Sn. 2 kromki chleba pszennego z maslem, szy nka, salata, serem zoltym, ogorkiem, sosem czosnkowym. 2 parowki wieprzowe z keczupem, jablko, herbata z cukrem i cytryna. 2sn. bulka pszenna z maslem, salata, szynka i papryka drozdzowka z makiem i kruszonka sok Leona z batonrm Princepolo XXL Ob. micha gestej, zabielanej zupy jarzynowej woreczek ryzu z cwiartka kurczaka pieczona i miseczka salatki wielowarzywnej z majonezem, kompot wisniowy deser: kawal ciadta czekoladowego z dzemem brzoskwiniowym, 4 kuleczki Rafaello Podw. 250g serka homogenizowanego owocowego z bulka pszenna, gruszka gotowana w bialym winie z sosem karmelowym, kubek kako na mleku 3,5% Ob. Omlet z 3 jajek na mleku i mące z nutella i garscia orzechow wloskich, kupna salatka wieloowocowa (300g) z jpgurtem naturalnym, kawal ciasta czekoladowego , butelka soku pomaranczowego |
|
|
|
#4249 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4250 |
|
Rozeznanie
|
U
sniadanie standart manna500 ml mleka i 4 lyzki kaszy+ ok 10 wloskich kroma razowca podpieczona z camembertem i bazylia kromka podpieczona z maslem i dzemem 2 sniadanie jogurt homogenozowany waniliowy obiad lazanki na boczku,kielbasie,smalcu z kapusta kiszona kolacja 10 wloskich sliwka tost z dwoch kromek z serem zoltym,pomidorem,bazylia, ketchupem posmarowane obie serem bialym gruboo kroma z serem moj ulubiony grubo z ogorem,pomidorem kromka z szynka 2 plastry,awokado i ogorkiem w musztardzie nie cwicze.ucze sie i korzystam z wolnosci. |
|
|
|
#4251 |
|
Rozeznanie
|
R. +/- 5 kg do zrzucenia
I. 2 kromki razowego chleba posmarowane cienko masłem z twarogiem półtłustym i miodem Przekąska: czerwony grejpfrut II. Kanapka z 2 kromek chleba z twarożkiem i pomidorem, brzoskwinia Przekąska 2: bułka razowa ze słonecznikiem III. Ryba zapiekana w piekarniku z kaszą jęczmienną i marchewką IV. 150 g wędzonego łososia z ogórkami konserwowymi Bez ćwiczeń, jakiś taki średni chyba ten jadłospis
|
#4252 |
|
Rozeznanie
|
Mam wrażenie, że jest mi ciężko...Ale staram się sobie radzić.
P/u.. 1. dwa tosty z serem żółtym, wędliną i pomidorem, jogurt wiśniowy ze szklanką granoli, rzodkiewki 2. ok. 3 wafle ryżowe, duża pomarańcza, duży jogurt pitny 400g 3. miseczka pomidorowej z ryżem, makaron z jajkiem i wędliną, rzodkiewki 4. garść paluszków pełnoziarnistych, serek wiejski 200g, sok pomarańczowy 5. 2 kromki razowca z masłem, wędliną, białym serem + puszka sardynek w sosie pomidorowym przekąska: jajko na twardo, kilka wafli ryżowych, ze 3 landrynki do picia: ok.0,5 l wody, herbaty (owocowa, zielona), kawa parzona, 2 cappuccino śmietankowe, sok mogłoby być lepiej.
|
|
#4253 |
|
Zadomowienie
|
Przytycie:
I. kasza manna z otrębami, rodzynkami i gruszką w słoiku po maśle orzechowym II. kanapka z pesto, suszonymi pomidorami i szynką III. twarożek z pomarańczą i orzechami włoskimi IV. pierogi ze słodkim nadzieniem twarogowym V. omlet z pomidorami i słodką papryką na maśle (?) Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-10-19 o 12:34 |
|
|
|
#4254 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Śniadanie-ładnie. Nie myślałaś żeby czasami urozmaicić jadłospis i zamiast manny zjeść jaglankę/owsiankę? II śniadanie- za mało! Dziewczyno, ile razy trzeba Ci powtarzać, że to ma być posiłek, a nie jogurt. I to zarówno na R, jak i U, jak i P. Czyli do tego jeszcze bułka z wędliną/serem/czymkolwiek i warzywami. Obiad- ok, mam nadzieję, że duża porcja. Podwieczorek- no gdzie jest podwieczorek? ![]() Kolacja- ok. Ogólnie jest lepiej, prawie że ładnie, ale dołóż coś do śniadania w szkole i zjedz podwieczorek. Cytat:
Jedynie co to zastąpiłabym tą bułkę ze słonecznikiem jakimś białkiem z warzywami albo samymi warzywami, bo rośnie nam tu sporo węglowodanów w ciągu dnia, a Ty nie ćwiczysz.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
||
|
|
|
#4255 |
|
Raczkowanie
|
lekka redukcja- czy mam szansę zgubić na tym 3 kg?
Uśmiecham się o ocenę ![]() PS. Jadłospis zawiera 1700 kcal. Specjalnie piszę ile czego jadłam aby łatwiej było ocenić czy porcje są odpowiednie. Śniadanie; owsianka ( 40 gram płatków owsianych, szklanka mleka, średnie tarte jabłko z cynamonem, 4 śliwki ) + 4 owsiane andruty. 2 Śniadanie; kromka chleba żytniego z siemieniem lnianym posmarowana masłem orzechowym + kawa 3in1. Obiad; makaron pełnoziarnisty ( 50 gram suchego) z połową kostki sera białego i sosem truskawkowym( 2 łyżki). Podwieczorek; kefir deserowy z konfiturą truskawkową + 2 biszkopty Ladyfinger. Kolacja; 2 kromki chleba żytniego z siemieniem lnianym i 2 jajka na twardo; marchewka. Ćwiczenia; 40 minut hula, 5 minut rowerka na rozgrzewkę, 40 minut orbitreka, suwnica na uda i łydki, brzuszki zwykłe i skośne 3 x 12, agrafka, rozciąganie. |
|
|
|
#4256 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: 2 kawałki dużego ciemnego razowego chleba energia z ziarnami: jeden z twarożkiem domowym o smaku ogórka i koperku; drugi z serkiem almette śmietankowym i konfiturą łowicz wiśniową; 1 kiwi; 1 pomidor; kawa parzona z mlekiem IIŚ: 1 twarożek lekki z garścią suszonej wiśni i garścią pistacji prażonych bez tłuszczu; kawa parzona z mlekiem O: kasza gryczana biała; brokuły gotowane; filet z indyka smażony na oliwce 2h orbitrek; jabłko 1 h rowerek stacjonarny K: kawałek chleba jw. z wędzonym łososiem; 1 mały pomidorek; warzywa gotowane mix; kubek gorącego mleka koziego i jak?
|
|
|
#4257 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak dla mnie: II śniadanie (które btw jest za małe i zawiera syfny napój kawopodobny), obiad i podwieczorek do wymiany. Poza tym z racji na swoją zaawansowaną bulimię i niskie BMI (18,35, to jest dolna granica wagi prawidłowej) nie powinnaś się odchudzać i na pewno w szpitalu już Ci to powiedzieli. Cytat:
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-10-19 o 11:30 |
||
|
|
|
#4258 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4259 |
|
Zadomowienie
|
mpati86, Tygrysek, udzielająca się na wizażowym Fitnessie pisała na swoim blogu o aerobach: http://tygryskowym-okiem.blogspot.co...oby-i.html?m=1
Poczytaj sobie ten post i przemyśl go, ja się wprawdzie nie znam na tym za dobrze, ale te twoje trzygodzinne sesje rowerków i orbitreków nie dość, że wyglądają wg mnie trochę przerażająco, to jeszcze mogą Ci robić więcej szkody niż pożytku.
|
#4260 |
|
Wtajemniczenie
|
Zbyt duża ilość ćwiczeń może przeszkadzać w odchudzaniu- polecam poczytać na ten temat.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.

ok, choć przydałoby się białko np. w postaci serka homo nat (może posłużyć do "zlepienia" sałatki)
:

Owsianka brzmi przepysznie, zresztą ta potrawka z kurczaka też