Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-18, 06:56   #4231
Annie1441
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

R:
1. 2 kromki razowca, jajko na twardo, plater żółtego sera, 2 plastry wędliny, pomidor
2. 2 kromki razowca, kilka plasterków szynki, pomidor
3. wątróbka smażona, warzywa na patelnię

trening: pół godziny orbitrek, pół godziny bieżnia, godzina "płaskiego brzucha"

4. koktajl: owsiane, jajko, mleko zwykłe i skondensowane niesłodzone, banan
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 09:07   #4232
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
takie tam Utrzymanko

1. Owsianka z na mleku sojowym z gruszką, wiśniami ze słoiczka, migdałami i posiekaną gorzką czekoladą. Zielona herbata z syropem z dzikiej róży.

2. Kanapka z dwóch kromek razowca z wędliną drobiową i rzodkiewkami, jabłko.

3. Talerz czerwonego barszczu, naleśnik ze szpinakiem, piersią kurczaka i sosem czosnkowym <3

4. Jajecznica z dwóch jaj z pieczarkami, razowy tost z tuńczykiem wsw, kukurydzą i pomidorem.

+ mała kawa z mlekiem sojowym, herbatka z bratka, woooda
Pysznie i zdrowo, szczególnie obiad mi podpasował, ostatnio myślałam właśnie nad jakąś "wariacją naleśnikową" i chyba to zgapię ;p
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 09:28   #4233
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
no no, bardzo fajnie, bardzo smaczna redukcja ^^
jedyne do czego bym się przyczepiła to jogurt i wafel ryzowy, bo nie jestem fanką takiego jedzenia, ale to ja, a po drugie na pewno nie jesz takich rzeczy codziennie, dużo masz do zrzucenia? ;>
Też nie jestem zachwycona tymi produktami, ale ten jogurt był wyjątkowo, zazwyczaj mam w domu tylko naturalne.
Do zrzucenia... Ciężko powiedzieć, mam wagę w normie (BMI 21), ale lepiej czułam się ważąc te 5kg mniej. Ciśnienia nie ma, jem to co mi smakuje i nie nastawiam się na szybki spadek, zwłaszcza że aktualnie ilość nauki i zdrowie (nic poważnego, po prostu cały czas się przeziębiam) nie pozwala mi na sport- może poza stepperem i hula-hop, bo zdarza mi się kręcić przy nauce

---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ----------

Cytat:
Napisane przez TeczaNaPatyku Pokaż wiadomość
Przed śniadaniem: Woda z cytryną.

Śniadanie: 2 ogórki konserwowe, mój chlebek z margaryną. ile tego chleba? poza tym brak białka, dołóż np. jajecznicę, albo wędlinę na kanapkę

Przekąska: Garść orzechów włoskich + sok marchewkowy.

2 śniadanie: Znowu sałatka owocowa. Tym razem pomarańcza, banan, kiwi, gruszka i cynamon. ok, choć przydałoby się białko np. w postaci serka homo nat (może posłużyć do "zlepienia" sałatki)

Obiad:
Pierwsze danie: Zupa kremowa z pieczarek, ale i z całą masą innych warzyw jak np.: pomidor, awokado, czosnek, cebula. A jak świetnie się komponuje z octem balsamicznym. brzmi ciekawie
Drugie danie: Fasola 100g + kasza gryczana 50g.

Podwieczorek: Kawa według pięciu przemian, a do niej 3 pralinki własnej roboty (orzechy nerkowca + daktyle + kakao (daktyle i orzechy nerkowca moczymy przez całą noc, potem odcedzamy, wrzucamy do blendera, formujemy kulki i obtaczamy w kakao)).

Kolacja: Jajecznica z 2 jajek na mojej ziołowej margarynie dodałam do niej pomidora. Do tego jedna kromka mojego chleba ze słonecznikiem. ćwiczyłaś przed jedzeniem? jeśli nie, lepiej zamiast chleba dołożyć do kolacji jakąś surówkę

Napoje: kawa, woda, sok marchewkowy, herbata zielona.

Ćwiczenia: Bieganie (60 minut), Pilates (60 minut).

Nie wiem, czy to R. Mam wrażenie, że dwa obiady to aż zanadto.
No i idąc za radą wzięłam jajka. Dodanie do jajecznicy pomidora okazało się świetnym pomysłem. Wyszło naprawdę smacznie i sycąco.
Faktycznie sporo tego jedzenia, ale ćwiczeń też sporo, bieganie to megaspalacz, a jeszcze pilates- krótko mówiąc, takie większe R na rozkręcenie metabolizmu

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Pokaż wiadomość
Dzisiejsza redukcja :

I zupa mleczna (makaron pełnoziarnisty, ale taki malutki, jak zacierka i mleko, łyżeczka miodu) do tego ze 3 łyżki serka wiejskiego ze startym jabłkiem
II pół grahamki z masłem, pieczoną domową wędliną i warzywami; kawa z mlekiem i cukrem
III zupa-krem z brokuła na jogurcie greckim light z dużą ilością grzanek z razowca, wrzucone do środka kawałeczki piersi z kurczaka
IV dwa jajka sadzone na maśle, cała papryka

Bardzo fajnie, dołożyłabym tylko jakieś orzechy, bo zabrało mi tłuszczów.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 09:55   #4234
daria715
Raczkowanie

Witam

Kiedyś udzielałam się tutaj na wątku, a moje jadłospisy dotyczyły utrzymania. Niestety po przez bulimię i straszne napady kompulsywnego objadania się trochę przytyłam i bardzo otłuściłam sobie ciało, co chciałabym na spokojnie i powoli zgubić. Moja dieta będzie opierać się na zdrowym odżywianiu, którego kaloryczność będzie wynosić 1700, a do tego dodatkowo dołączony jest ruch. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się zgubić przez 2 miesiące 4 kg.

PS. Uprzedzając Wasze pytania dodam, że uczęszczam na terapię w sprawie bulimii.

Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego na zakwasie + serek wiejski (150 gram).
2 Śniadanie; duże jabłko + kawa 3in1.
Obiad; tortilla szpinakowa z opakowaniem warzyw na patelnie(450 gram) z dużą ilością ziemniaków oraz dwoma plasterkami szynki.
Podwieczorek; kefir deserowy z konfiturą wiśniową + 4 biszkopty Lady Fingers.
Kolacja: 2 kromki chleba żytniego na zakwasie + puszka tuńczyka w sosie własnym.

ruch: 5 minut rowerka na rozgrzewkę, 40 minut orbitreka na najniższym obciążeniu, 40 minut hula, suwnica na uda i łydki, brzuszki skośne i zwykłe 3 x 12 + rozciąganie

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015

Edytowane przez daria715
Czas edycji: 2012-10-18 o 09:56
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 10:22   #4235
G0si3k
Raczkowanie

R/U
I Owsianka z lyzka serka wiejskiego, lyzka masla orzechowego, wkrojona gruszka i sliwka, posypana mielonym lnem i wiorkami kokosowymi + kawa z mlekiem
II Sliwka, szklanka soku pomaranczowego
III Kubek zupy- kremu z dyni + mala kromka chleba razowego
IV Potrawka z kurczaka z cukinia, dwoma kolorami papryk, pieczarkami i cebula z makaronem pelnoziarnistym
Po : kostka gorzkiej + cukierek Michalek z kawa zbozowa
2 marchewki
V Jajecznica z szynka drobiowa

I jak?

Tiffoczki
Mel B Buns
Melissa Bender
Xhit
G0si3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 10:41   #4236
mpati86
Zadomowienie

R:

Ś: bułka wieloziarnista podłużna: pół z serem gouda lighti 1 całym bananem; pół z twarogiem chudym i dżemem słodzonym fruktozą truskawkowym; kawa parzona z mlekiem
IIŚ: 1 twarożek lekki z garścią orzechów laskowych i garścią rodzynek; kawa parzona z mlekiem
O: kasza kuskus; filet z indyka smażony na oliwce; kalafior gotowany z koperkiem
2h orbitrek
30 min. rowerek stacjonarny
K: 1 kawałek chleba energia z wędzonym łososiem; z pół lub więcej opakowania twarożku domowego smak: ogórek z koperkiem; pomidor; marchewka surowa; herbata miętowa
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 10:54   #4237
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Wrzucam z 2 dni, chyba tak było ;p

I. grahamka 100g z masłem, szynką,serem żółtym, cały duży pomidor z bazylią, chilli, pieprzem
pasek gorzkiej czekolady
II. kromka razowca żytniego ze słonecznikiem z pasztetem drobiowym + pół słoiczka marynowanych,domowych pieczarek, ciastko z kokosem
III. miska kapuśniaku z dużym kawałkiem mięska z łopatki z musztardą, pomidor skrojony z bazylią znów
2 duże racuchy z jabłkami i białym serem posypane cukrem-pudrem
IV. ciastka z dżemem, czekoladą i jakimś kremem 2, miseczka mała krakersów chilli
V. 2 spore krokiety z mięsem,panierowane, bulionówka domowego barszczu czerwonego, bukiet surówek
wpadł racuszek z obiadu jeszcze jeden

Woda mineralna, 3 herbaty, kawa czarna,parzona,bc

I. owsianka: płatki 4 łyżki na mleku2% z cynamonem, daktylami, miąższem dyni, bananem, wiórkami masła, słonecznikiem, budyniem i aromatem waniliowym
sałata lodowa z ziołami i octem z połową kromki razowca żytniego
II. cukierek jogurtowo-porzeczkowy i ciasteczko z kokosem, porcja kaszy jęczmiennej na mleczku jw
III. ogórkowa ze śmietaną, ziemniakami, na mięsie, kawałek łopatki wieprzowej z musztardą, chlebem jw,ogórkiem kiszonym, papryką
IV. grahamka 100g z masłem, szynką wieprzową, tradycyjnie pomidorek z chilli, bazylią
2 kostki gorzkiej czekolady
V. duży kubek zupy warzywnej, kilka orzechów włoskich (mało ale po co więcej na siłę)

Napoje jak wcześniej.

Proszę o zerknięcie, jak to wygląda z boku ;p
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 11:35   #4238
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez daria715 Pokaż wiadomość
Witam

Kiedyś udzielałam się tutaj na wątku, a moje jadłospisy dotyczyły utrzymania. Niestety po przez bulimię i straszne napady kompulsywnego objadania się trochę przytyłam i bardzo otłuściłam sobie ciało, co chciałabym na spokojnie i powoli zgubić. Moja dieta będzie opierać się na zdrowym odżywianiu, którego kaloryczność będzie wynosić 1700, a do tego dodatkowo dołączony jest ruch. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się zgubić przez 2 miesiące 4 kg.

PS. Uprzedzając Wasze pytania dodam, że uczęszczam na terapię w sprawie bulimii.

Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego na zakwasie + serek wiejski (150 gram).
2 Śniadanie; duże jabłko + kawa 3in1.
Obiad; tortilla szpinakowa z opakowaniem warzyw na patelnie(450 gram) z dużą ilością ziemniaków oraz dwoma plasterkami szynki.
Podwieczorek; kefir deserowy z konfiturą wiśniową + 4 biszkopty Lady Fingers.
Kolacja: 2 kromki chleba żytniego na zakwasie + puszka tuńczyka w sosie własnym.

ruch: 5 minut rowerka na rozgrzewkę, 40 minut orbitreka na najniższym obciążeniu, 40 minut hula, suwnica na uda i łydki, brzuszki skośne i zwykłe 3 x 12 + rozciąganie
Podstawowa sprawa - brak warzyw!!! Zacznij od ich uzupełnienia, reszta wydaje się spoko . Trzymam kciuki za udaną terapię! Sukcesem jest już jej podjęcie!
Cytat:
Napisane przez G0si3k Pokaż wiadomość
R/U
I Owsianka z lyzka serka wiejskiego, lyzka masla orzechowego, wkrojona gruszka i sliwka, posypana mielonym lnem i wiorkami kokosowymi + kawa z mlekiem
II Sliwka, szklanka soku pomaranczowego
III Kubek zupy- kremu z dyni + mala kromka chleba razowego
IV Potrawka z kurczaka z cukinia, dwoma kolorami papryk, pieczarkami i cebula z makaronem pelnoziarnistym
Po : kostka gorzkiej + cukierek Michalek z kawa zbozowa
2 marchewki
V Jajecznica z szynka drobiowa

I jak?
Podoba mi się! Niczego nie brakuje, brawo! Owsianka brzmi przepysznie, zresztą ta potrawka z kurczaka też.

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R:

Ś: bułka wieloziarnista podłużna: pół z serem gouda lighti 1 całym bananem; pół z twarogiem chudym i dżemem słodzonym fruktozą truskawkowym; kawa parzona z mlekiem
IIŚ: 1 twarożek lekki z garścią orzechów laskowych i garścią rodzynek; kawa parzona z mlekiem
O: kasza kuskus; filet z indyka smażony na oliwce; kalafior gotowany z koperkiem
2h orbitrek
K: 1 kawałek chleba energia z wędzonym łososiem; z pół lub więcej opakowania twarożku domowego smak: ogórek z koperkiem; pomidor; marchewka surowa; herbata miętowa
Fajne masz te jadłospisy na R. I reaguj na takie potrzeby jak bodajże wczoraj, kiedy miałaś ochotę na coś bardziej energetycznego i lepiej się po tym poczułaś - dużo ćwiczysz, więc nie musisz się tego bać. Jesz bardzo ładnie.

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
Wrzucam z 2 dni, chyba tak było ;p

I. grahamka 100g z masłem, szynką,serem żółtym, cały duży pomidor z bazylią, chilli, pieprzem
pasek gorzkiej czekolady
II. kromka razowca żytniego ze słonecznikiem z pasztetem drobiowym + pół słoiczka marynowanych,domowych pieczarek, ciastko z kokosem
III. miska kapuśniaku z dużym kawałkiem mięska z łopatki z musztardą, pomidor skrojony z bazylią znów
2 duże racuchy z jabłkami i białym serem posypane cukrem-pudrem
IV. ciastka z dżemem, czekoladą i jakimś kremem 2, miseczka mała krakersów chilli
V. 2 spore krokiety z mięsem,panierowane, bulionówka domowego barszczu czerwonego, bukiet surówek
wpadł racuszek z obiadu jeszcze jeden

Woda mineralna, 3 herbaty, kawa czarna,parzona,bc

I. owsianka: płatki 4 łyżki na mleku2% z cynamonem, daktylami, miąższem dyni, bananem, wiórkami masła, słonecznikiem, budyniem i aromatem waniliowym
sałata lodowa z ziołami i octem z połową kromki razowca żytniego
II. cukierek jogurtowo-porzeczkowy i ciasteczko z kokosem, porcja kaszy jęczmiennej na mleczku jw
III. ogórkowa ze śmietaną, ziemniakami, na mięsie, kawałek łopatki wieprzowej z musztardą, chlebem jw,ogórkiem kiszonym, papryką
IV. grahamka 100g z masłem, szynką wieprzową, tradycyjnie pomidorek z chilli, bazylią
2 kostki gorzkiej czekolady
V. duży kubek zupy warzywnej, kilka orzechów włoskich (mało ale po co więcej na siłę)

Napoje jak wcześniej.

Proszę o zerknięcie, jak to wygląda z boku ;p
Wygląda smakowicie, luźno i wartościowo!

Dzisiejsze U.

Śniadanie: owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi z kakao naturalnym na chudym mleku; z granatem, pistacjami, łyżeczką serka homo, zbożowymi chrupkami orzechowo-czekoladowymi i syropem z czarnego bzu
II śniadanie: jesienny mix w miseczce: plaster twarogu chudego, łyżka serka homogenizowanego, małe jabłko, śliwka, jasne winogrona, miód wielokwiatowy wypłukany z dna słoika ciepłym mlekiem, garstka owocowego musli Sante, orzechy włoskie, cynamon, imbir
Obiad: nototenia gotowana na parze, 50g ryżu basmati z cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą
W podróży: chyba wezmę jabłuszko i batonika Duplo
Kolacja: zapewne TŻ zostawi mi trochę swojego obiadu, więc to

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 11:43   #4239
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Nie tu.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

Edytowane przez SekretnyWachlarz
Czas edycji: 2012-10-18 o 11:44
SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 12:30   #4240
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość

Fajne masz te jadłospisy na R. I reaguj na takie potrzeby jak bodajże wczoraj, kiedy miałaś ochotę na coś bardziej energetycznego i lepiej się po tym poczułaś - dużo ćwiczysz, więc nie musisz się tego bać. Jesz bardzo ładnie.

Dziękuję, wiesz wyrzuty zawsze są, całe szczeście rekompensują mi to ćw.

Dzisiejsze U.

Śniadanie: owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi z kakao naturalnym na chudym mleku; z granatem, pistacjami, łyżeczką serka homo, zbożowymi chrupkami orzechowo-czekoladowymi i syropem z czarnego bzu
II śniadanie: jesienny mix w miseczce: plaster twarogu chudego, łyżka serka homogenizowanego, małe jabłko, śliwka, jasne winogrona, miód wielokwiatowy wypłukany z dna słoika ciepłym mlekiem, garstka owocowego musli Sante, orzechy włoskie, cynamon, imbir
Obiad: nototenia gotowana na parze, 50g ryżu basmati z cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą

ładnie, zdrowo, kolorowo
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Grecja Kreta
2013- ?

Stary 2012-10-18, 12:31   #4241
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Podstawowa sprawa - brak warzyw!!! Zacznij od ich uzupełnienia, reszta wydaje się spoko . Trzymam kciuki za udaną terapię! Sukcesem jest już jej podjęcie!

Podoba mi się! Niczego nie brakuje, brawo! Owsianka brzmi przepysznie, zresztą ta potrawka z kurczaka też.

Wygląda smakowicie, luźno i wartościowo!

Dzisiejsze U.

Mega smacznie zwłaszcza ten miks A podróż chyba króciutka bo coś mało bierzesz

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 12:42   #4242
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
ładnie, zdrowo, kolorowo
Dziękuję!
Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Mega smacznie zwłaszcza ten miks A podróż chyba króciutka bo coś mało bierzesz
Kocham takie mixy, szczególnie jesienią i zimą, i w sumie już trochę za nimi zatęskniłam. Nadchodzi ten czas, kiedy do wszystkiego co się da będę walić furę cynamonu i imbiru.
A w podróż ruszam zaraz po obiedzie, ponad 3 godzinki pociągiem. Z poruszaniem się między dworcami wyjdzie pewnie z 4 godziny z hakiem. Czasem nic nie biorę do jedzenia w drogę do TŻ
Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Pokaż wiadomość
Dzisiejsza redukcja :

I zupa mleczna (makaron pełnoziarnisty, ale taki malutki, jak zacierka i mleko, łyżeczka miodu) do tego ze 3 łyżki serka wiejskiego ze startym jabłkiem
II pół grahamki z masłem, pieczoną domową wędliną i warzywami; kawa z mlekiem i cukrem
III zupa-krem z brokuła na jogurcie greckim light z dużą ilością grzanek z razowca, wrzucone do środka kawałeczki piersi z kurczaka
IV dwa jajka sadzone na maśle, cała papryka

Nie jest źle, ale dałabym cały serek i całą grahamkę

Stary 2012-10-18, 12:49   #4243
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję!

Kocham takie mixy, szczególnie jesienią i zimą, i w sumie już trochę za nimi zatęskniłam. Nadchodzi ten czas, kiedy do wszystkiego co się da będę walić furę cynamonu i imbiru.
A w podróż ruszam zaraz po obiedzie, ponad 3 godzinki pociągiem. Z poruszaniem się między dworcami wyjdzie pewnie z 4 godziny z hakiem. Czasem nic nie biorę do jedzenia w drogę do TŻ

Nie jest źle, ale dałabym cały serek i całą grahamkę
Nie tylko Ty je lubisz One są smaczne no i zdrowe a ile możliwości No i skoro lepiej się czujesz nic nie jedząc to ok I tak potem pewnie Twój TŻ Cię zaskoczy

Stary 2012-10-18, 12:54   #4244
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Nie tylko Ty je lubisz One są smaczne no i zdrowe a ile możliwości No i skoro lepiej się czujesz nic nie jedząc to ok I tak potem pewnie Twój TŻ Cię zaskoczy
Ulubione rozwiązania do kawki na zimną porę, zamiast lodów.

Haha, no chyba nawet tego Duplo zostawię w domu, bo i tak się w weekend zasłodzę czekoladami i ciastami

Stary 2012-10-18, 13:12   #4245
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ulubione rozwiązania do kawki na zimną porę, zamiast lodów.

Haha, no chyba nawet tego Duplo zostawię w domu, bo i tak się w weekend zasłodzę czekoladami i ciastami
A korzystaj

Stary 2012-10-18, 14:10   #4246
G0si3k
Raczkowanie

Cytat:

Dzisiejsze U.

Dziekuje To wszystko dzieki Waszym radom i inspiracjom

A mix chyba Ci ukradne, brzmi nieziemsko

Tiffoczki
Mel B Buns
Melissa Bender
Xhit
G0si3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 14:41   #4247
mousme
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mousme Pokaż wiadomość
Hej, dziewczyny proszę oceńcie mój jadłospis, chciałabym wiedzieć czy coś trzeba zmienić, czy jest ok Jestem na U, ćwiczę 4xtyg, ale nie po to żeby schudnąć a ujędrnić ciało.

I: garść płatków owsianych górskich, słonecznika, pestek dyni, błonnika, suszonej żurawiny i orzechów nerkowca, mleko 0,5%, inka + mleko 0,5%

II: dwie kromki razowego chleba z camembertem i sałatą, do tego pół ogórka szklarniowego, ok 10 pomidorków koktajlowych, batonik kinder, zielona herbata

III: zupa szczawiowa + jajko, konkretna miska, myślę, że ok dwóch tradycyjnych talerzy

IV: średniej wielkości jabłko, śliwka, kilka kulek winogrona, herbata z pokrzywy

V: dwie kromki razowego, jedna z camembertem, wędzonym łososiem, pomidorem i sałatą, druga z paprykarzem, pomidorem i sałatą, kilka olowek, biała herbata

+ w ciągu dnia ok litr wody

pierwszy posiłek był o 8 ostatni o 20.

podbijam, proszę oceńcie
Stary 2012-10-18, 17:30   #4248
paula684
Wtajemniczenie

Wczorajsze P.
Sn. 2 kromki chleba pszennego z maslem, szy nka, salata, serem zoltym, ogorkiem, sosem czosnkowym. 2 parowki wieprzowe z keczupem, jablko, herbata z cukrem i cytryna.
2sn. bulka pszenna z maslem, salata, szynka i papryka
drozdzowka z makiem i kruszonka
sok Leona z batonrm Princepolo XXL
Ob. micha gestej, zabielanej zupy jarzynowej
woreczek ryzu z cwiartka kurczaka pieczona i miseczka salatki wielowarzywnej z majonezem, kompot wisniowy
deser: kawal ciadta czekoladowego z dzemem brzoskwiniowym, 4 kuleczki Rafaello
Podw. 250g serka homogenizowanego owocowego z bulka pszenna, gruszka gotowana w bialym winie z sosem karmelowym, kubek kako na mleku 3,5%
Ob. Omlet z 3 jajek na mleku i mące z nutella i garscia orzechow wloskich, kupna salatka wieloowocowa (300g) z jpgurtem naturalnym, kawal ciasta czekoladowego , butelka soku pomaranczowego
paula684 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 19:48   #4249
Dziwnograj
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mousme Pokaż wiadomość
Hej, dziewczyny proszę oceńcie mój jadłospis, chciałabym wiedzieć czy coś trzeba zmienić, czy jest ok Jestem na U, ćwiczę 4xtyg, ale nie po to żeby schudnąć a ujędrnić ciało.

I: garść płatków owsianych górskich, słonecznika, pestek dyni, błonnika, suszonej żurawiny i orzechów nerkowca, mleko 0,5%, inka + mleko 0,5%
zamieniłabym mleko 0,5 % na 1,5% albo 2%. Półodtłuszczone produkty nabiałowe są najlepsze - dzięki nim witaminy mają się w czym rozpuszczać. Pijąc takie mleko, albo jedząc jogurt 0% pozbywaszs się największych zalet tych produktów. Ale reszta pycha

II: dwie kromki razowego chleba z camembertem i sałatą, do tego pół ogórka szklarniowego, ok 10 pomidorków koktajlowych, batonik kinder, zielona herbata - Wg mnie ok.

III: zupa szczawiowa + jajko, konkretna miska, myślę, że ok dwóch tradycyjnych talerzy - nawet jak dwa talerze to za mało :C zupa szczawiowa jest zazwyczaj niskokaloryczna (przynajmniej taka jaką robie) i dwa talerze pewnie miały ze 150-200 kcal, a jak na obiad to bardzo mało. Najlepiej by było 1 talerz zupy, a do tego dołożyłabym surówkę, pierś z kury albo rybę i 50g ryżu pełnoziarnistego albo kaszy.

IV: średniej wielkości jabłko, śliwka, kilka kulek winogrona, herbata z pokrzywy - dodaj mały kubek jogurtu i będzie ok

V: dwie kromki razowego, jedna z camembertem, wędzonym łososiem, pomidorem i sałatą, druga z paprykarzem, pomidorem i sałatą, kilka olowek, biała herbata - Ale pychota Łosoś wędzony i , ech, paprykarz - świnstwo wielkie, ale uwielbiam Podobno na kolacje się powinno sporzywać więcej białka, ale dla mnie taka dobrze zrównoważona kolacja jest ok.

+ w ciągu dnia ok litr wody

pierwszy posiłek był o 8 ostatni o 20.

Mam nadzieje, że pomogłam i nie wypisałam bzdur ;p
Dziwnograj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 21:51   #4250
Bibiannaa
Rozeznanie

U

sniadanie
standart manna500 ml mleka i 4 lyzki kaszy+ ok 10 wloskich
kroma razowca podpieczona z camembertem i bazylia
kromka podpieczona z maslem i dzemem

2 sniadanie
jogurt homogenozowany waniliowy

obiad
lazanki na boczku,kielbasie,smalcu z kapusta kiszona

kolacja
10 wloskich
sliwka
tost z dwoch kromek z serem zoltym,pomidorem,bazylia, ketchupem posmarowane obie serem bialym gruboo

kroma z serem moj ulubiony grubo z ogorem,pomidorem

kromka z szynka 2 plastry,awokado i ogorkiem w musztardzie

nie cwicze.ucze sie i korzystam z wolnosci.
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 22:10   #4251
Ziggy_Stardust
Rozeznanie

R. +/- 5 kg do zrzucenia

I. 2 kromki razowego chleba posmarowane cienko masłem z twarogiem półtłustym i miodem
Przekąska: czerwony grejpfrut
II. Kanapka z 2 kromek chleba z twarożkiem i pomidorem, brzoskwinia
Przekąska 2: bułka razowa ze słonecznikiem
III. Ryba zapiekana w piekarniku z kaszą jęczmienną i marchewką
IV. 150 g wędzonego łososia z ogórkami konserwowymi

Bez ćwiczeń, jakiś taki średni chyba ten jadłospis

Ziggy_Stardust jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 23:35   #4252
agniusia17
Rozeznanie

Mam wrażenie, że jest mi ciężko...Ale staram się sobie radzić.

P/u..

1. dwa tosty z serem żółtym, wędliną i pomidorem, jogurt wiśniowy ze szklanką granoli, rzodkiewki

2. ok. 3 wafle ryżowe, duża pomarańcza, duży jogurt pitny 400g

3. miseczka pomidorowej z ryżem, makaron z jajkiem i wędliną, rzodkiewki

4. garść paluszków pełnoziarnistych, serek wiejski 200g, sok pomarańczowy

5. 2 kromki razowca z masłem, wędliną, białym serem + puszka sardynek w sosie pomidorowym

przekąska: jajko na twardo, kilka wafli ryżowych, ze 3 landrynki

do picia: ok.0,5 l wody, herbaty (owocowa, zielona), kawa parzona, 2 cappuccino śmietankowe, sok

mogłoby być lepiej.

— Gabriel García Márquez

agniusia17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 07:00   #4253
blax5
Zadomowienie

Przytycie:

I. kasza manna z otrębami, rodzynkami i gruszką w słoiku po maśle orzechowym

II. kanapka z pesto, suszonymi pomidorami i szynką

III. twarożek z pomarańczą i orzechami włoskimi

IV. pierogi ze słodkim nadzieniem twarogowym

V. omlet z pomidorami i słodką papryką na maśle (?)

Edytowane przez blax5
Czas edycji: 2012-10-19 o 12:34
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 07:50   #4254
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Pokaż wiadomość
U

sniadanie
standart manna500 ml mleka i 4 lyzki kaszy+ ok 10 wloskich
kroma razowca podpieczona z camembertem i bazylia
kromka podpieczona z maslem i dzemem

2 sniadanie
jogurt homogenozowany waniliowy

obiad
lazanki na boczku,kielbasie,smalcu z kapusta kiszona

kolacja
10 wloskich
sliwka
tost z dwoch kromek z serem zoltym,pomidorem,bazylia, ketchupem posmarowane obie serem bialym gruboo

kroma z serem moj ulubiony grubo z ogorem,pomidorem

kromka z szynka 2 plastry,awokado i ogorkiem w musztardzie

nie cwicze.ucze sie i korzystam z wolnosci.
Podpisałaś: U, ale i tak wiemy, że docelowe jest P, więc tak też oceniam.

Śniadanie-ładnie. Nie myślałaś żeby czasami urozmaicić jadłospis i zamiast manny zjeść jaglankę/owsiankę?
II śniadanie- za mało! Dziewczyno, ile razy trzeba Ci powtarzać, że to ma być posiłek, a nie jogurt. I to zarówno na R, jak i U, jak i P. Czyli do tego jeszcze bułka z wędliną/serem/czymkolwiek i warzywami.
Obiad- ok, mam nadzieję, że duża porcja.
Podwieczorek- no gdzie jest podwieczorek?
Kolacja- ok.

Ogólnie jest lepiej, prawie że ładnie, ale dołóż coś do śniadania w szkole i zjedz podwieczorek.

Cytat:
Napisane przez Ziggy_Stardust Pokaż wiadomość
R. +/- 5 kg do zrzucenia

I. 2 kromki razowego chleba posmarowane cienko masłem z twarogiem półtłustym i miodem
Przekąska: czerwony grejpfrut
II. Kanapka z 2 kromek chleba z twarożkiem i pomidorem, brzoskwinia
Przekąska 2: bułka razowa ze słonecznikiem
III. Ryba zapiekana w piekarniku z kaszą jęczmienną i marchewką
IV. 150 g wędzonego łososia z ogórkami konserwowymi

Bez ćwiczeń, jakiś taki średni chyba ten jadłospis
Jest całkiem w porządku Jedynie co to zastąpiłabym tą bułkę ze słonecznikiem jakimś białkiem z warzywami albo samymi warzywami, bo rośnie nam tu sporo węglowodanów w ciągu dnia, a Ty nie ćwiczysz.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-10-19, 09:04   #4255
daria715
Raczkowanie

lekka redukcja- czy mam szansę zgubić na tym 3 kg?
Uśmiecham się o ocenę

PS. Jadłospis zawiera 1700 kcal. Specjalnie piszę ile czego jadłam aby łatwiej było ocenić czy porcje są odpowiednie.

Śniadanie; owsianka ( 40 gram płatków owsianych, szklanka mleka, średnie tarte jabłko z cynamonem, 4 śliwki ) + 4 owsiane andruty.

2 Śniadanie; kromka chleba żytniego z siemieniem lnianym posmarowana masłem orzechowym + kawa 3in1.

Obiad; makaron pełnoziarnisty ( 50 gram suchego) z połową kostki sera białego i sosem truskawkowym( 2 łyżki).

Podwieczorek; kefir deserowy z konfiturą truskawkową + 2 biszkopty Ladyfinger.

Kolacja; 2 kromki chleba żytniego z siemieniem lnianym i 2 jajka na twardo; marchewka.

Ćwiczenia; 40 minut hula, 5 minut rowerka na rozgrzewkę, 40 minut orbitreka, suwnica na uda i łydki, brzuszki zwykłe i skośne 3 x 12, agrafka, rozciąganie.

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 09:09   #4256
mpati86
Zadomowienie

R:
Ś: 2 kawałki dużego ciemnego razowego chleba energia z ziarnami: jeden z twarożkiem domowym o smaku ogórka i koperku; drugi z serkiem almette śmietankowym i konfiturą łowicz wiśniową; 1 kiwi; 1 pomidor; kawa parzona z mlekiem
IIŚ: 1 twarożek lekki z garścią suszonej wiśni i garścią pistacji prażonych bez tłuszczu; kawa parzona z mlekiem
O: kasza gryczana biała; brokuły gotowane; filet z indyka smażony na oliwce
2h orbitrek;
jabłko
1 h rowerek stacjonarny
K: kawałek chleba jw. z wędzonym łososiem; 1 mały pomidorek; warzywa gotowane mix; kubek gorącego mleka koziego

i jak?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Grecja Kreta
2013- ?

Stary 2012-10-19, 11:25   #4257
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez daria715 Pokaż wiadomość
lekka redukcja- czy mam szansę zgubić na tym 3 kg?
Uśmiecham się o ocenę

PS. Jadłospis zawiera 1700 kcal. Specjalnie piszę ile czego jadłam aby łatwiej było ocenić czy porcje są odpowiednie.

Śniadanie; owsianka ( 40 gram płatków owsianych, szklanka mleka, średnie tarte jabłko z cynamonem, 4 śliwki ) + 4 owsiane andruty.

2 Śniadanie; kromka chleba żytniego z siemieniem lnianym posmarowana masłem orzechowym + kawa 3in1.

Obiad; makaron pełnoziarnisty ( 50 gram suchego) z połową kostki sera białego i sosem truskawkowym( 2 łyżki).

Podwieczorek; kefir deserowy z konfiturą truskawkową + 2 biszkopty Ladyfinger. znowu mało wartościowy posiłek, kefir jest ok, ale zamiast

Kolacja; 2 kromki chleba żytniego z siemieniem lnianym i 2 jajka na twardo; marchewka.

Ćwiczenia; 40 minut hula, 5 minut rowerka na rozgrzewkę, 40 minut orbitreka, suwnica na uda i łydki, brzuszki zwykłe i skośne 3 x 12, agrafka, rozciąganie.
Tu jest tylko jedno danie wytrawne! Ty praktycznie nie jesz warzyw. Jedna marchewka? To nie jest zdrowe odchudzanie. Może i jesz odpowiednią ilość kalorii, ale to same węglowodany i trochę białka.
Jak dla mnie: II śniadanie (które btw jest za małe i zawiera syfny napój kawopodobny), obiad i podwieczorek do wymiany.

Poza tym z racji na swoją zaawansowaną bulimię i niskie BMI (18,35, to jest dolna granica wagi prawidłowej) nie powinnaś się odchudzać i na pewno w szpitalu już Ci to powiedzieli.

Cytat:
R:
Ś: 2 kawałki dużego ciemnego razowego chleba energia z ziarnami: jeden z twarożkiem domowym o smaku ogórka i koperku; drugi z serkiem almette śmietankowym i konfiturą łowicz wiśniową; 1 kiwi; 1 pomidor; kawa parzona z mlekiem
IIŚ: 1 twarożek lekki z garścią suszonej wiśni i garścią pistacji prażonych bez tłuszczu; kawa parzona z mlekiem
O: kasza gryczana biała; brokuły gotowane; filet z indyka smażony na oliwce
2h orbitrek;
jabłko
1 h rowerek stacjonarny
K: kawałek chleba jw. z wędzonym łososiem; 1 mały pomidorek; warzywa gotowane mix; kubek gorącego mleka koziego

i jak?
Do jadłospisu nie mam zastrzeżeń, bo jest bardzo dobry, ale niepokoi mnie to, ile ćwiczysz- 3h dziennie, tyle ćwiczą zawodowi sportowcy, a nie laicy chcący stracić trochę na wadze... Wydaje mi się, że to zbyt dużo. Btw ćwiczysz codziennie? Przydałyby się ze 2 dni na odpoczynek i regenerację mięśni.

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-10-19 o 11:30
Stary 2012-10-19, 12:14   #4258
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość

Do jadłospisu nie mam zastrzeżeń, bo jest bardzo dobry, ale niepokoi mnie to, ile ćwiczysz- 3h dziennie, tyle ćwiczą zawodowi sportowcy, a nie laicy chcący stracić trochę na wadze... Wydaje mi się, że to zbyt dużo. Btw ćwiczysz codziennie? Przydałyby się ze 2 dni na odpoczynek i regenerację mięśni.
Ćwiczę około 2 h dziennie czasami 3 h. Mam do zrzucenia 25 kg to dużo i ostatnio waga cały czas stoi i nie chce ruszyć, a jakbym do tego nie ćw to już w ogóle by nie ruszyła.
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Grecja Kreta
2013- ?

Stary 2012-10-19, 12:57   #4259
krtek_
Zadomowienie

mpati86, Tygrysek, udzielająca się na wizażowym Fitnessie pisała na swoim blogu o aerobach: http://tygryskowym-okiem.blogspot.co...oby-i.html?m=1

Poczytaj sobie ten post i przemyśl go, ja się wprawdzie nie znam na tym za dobrze, ale te twoje trzygodzinne sesje rowerków i orbitreków nie dość, że wyglądają wg mnie trochę przerażająco, to jeszcze mogą Ci robić więcej szkody niż pożytku.

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszę o przeczytanych książkach
krtek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 13:20   #4260
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Ćwiczę około 2 h dziennie czasami 3 h. Mam do zrzucenia 25 kg to dużo i ostatnio waga cały czas stoi i nie chce ruszyć, a jakbym do tego nie ćw to już w ogóle by nie ruszyła.
Zbyt duża ilość ćwiczeń może przeszkadzać w odchudzaniu- polecam poczytać na ten temat.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości