|
|
#1891 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013
Wszystko w sumie badał. Trwało to 15 minut. Badał przezierność karkową, obecność kości nosowej, przepływy przez zastawkę w serduszku - to ważne, bo jak by coś było niepokojącego to kierują na dalsze badania. A najdłużej badał przezierność karkową, kilka razy, z różnych ujęć aż się zaczełam martwić, ale wynik jest dobry (NT=1mm a norma jest do 2,5mm). Generalnie to bardzo dokładne było to badanie, wszystkie narządy pokolei sprawdzał. Nawet zrobił mi jedno zdjęcie w 3D, bardzo fajnie wyszło, jak zeskanuję to wstawię.
|
|
|
|
#1892 |
|
Zakorzenienie
|
a ja nie lubię kalafiora
|
|
|
|
#1893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ashyshqa, pochodzisz z Lbn? Super Do jakiego lekarza chodzisz? ![]() Ja wlasnie wrocilam z codziennej wizyty w przychodni - mam raz dziennie zastrzyk z clexane i jak moj gin powiedzial, czeka mnie to do konca ciazy. Juz wzielam tych zastrzykow ze 30 i cholernie mnie brzuch od nich boli, robią sie siniaki i zrosty... a tu jeszcze cobajmniej 8 mies ![]() Piszecie ze macie objawy przeróżne.. Ja na szczescie, albo na nieszczescie nie za bardzo je mam.. Prawie żadnych mdłosci, zadnych wymiotow, czasami tylko jakas zachcianka. Jakbym nie byla zmeczona ciagle i czasami by mnie jajniki nie zakłuły tobym nie wiedziala ze w ciazy jestem ![]() Poza tym piersi mnie nawet zbyt mocno nie bola, czasami tylko ![]() Powiedzcie mi co oprocz nizej wymienionych badan jeszcze trzeba zrobic: -morfologia z INR i d-dimerami (ze wzgledu na podejrzenie zakrzepicy) -biochemia (sod potas chlorki watroba mocznik glukoza cholesterol itp) -mocz -toxo -cmv Te zrobilam w pazdzierniku Mam jeszcze kilka badan z maja 2012, jak myslicie, powinnam je powtorzyc? HBs HCV HIV VDRL posiew z szyjki i z pochwy Dzieki za pomoc
Edytowane przez elizabarbara Czas edycji: 2012-10-18 o 14:40 |
|
|
|
|
#1895 |
|
Raczkowanie
|
Robiłam w luxmedzie. Płaciłam 100zł + 35 zł za nagranie na płytę. Myślę, że cena ok. jak na tak szczegółowe badanie. Ale to chyba zależy od lekarza jak wygląda to USG w 12 tyg, bo w poprzedniej ciąży miałam robione też w luxmedzie, ale przez innego lekarza i trwało może 5 minut i nie było tak dokładne.
|
|
|
|
#1896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciesze sie, bo bede je miala za free ![]()
|
|
|
|
|
#1897 |
|
Rozeznanie
|
Ja sie poddaje :P Wyszlam tylko na zakupy,a Wy zdarzylyscie prawie 2 strony napisac :P
U mnie dzis na obiadek kapusniak
"Niewykorzystane szanse bolą znacznie bardziej niż popełnione błędy..." 12/2011 Staranka rozpoczete ![]() 7/9/2012 Pojawiły się cudowne II kreseczki 29/10/12 Pierwsze USG 3/12/12 Pierwsze kopniaczki Nasze Maleństwo |
|
|
|
#1898 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje za cieple powitanie, to może kilka słów o mnie:
mam 24 lata i to nasze 2 dziecko, córeczkę urodziłam mając 20 lat i nigdy nie żałowałam tej decyzji, dlatego nie warto przejmować się opiniami innych ludzi! O nasza fasolkę staraliśmy się 6 cykli i już myślałam że nam się nie uda i pora wybrać się do specjalisty. Jak wcześniej pisałam w ostatnim czasie miałam mnóstwo stresów (mąż miał wypadek, miała obronę mgr i mnóstwo innych obowiązków) i nawet nie liczyłam, że do Was dołączę...a teraz jestem tu z Wami i mam nadzieję że wszystko nam się ułoży. Jak na razie nie mam żadnych objawów i gdyby nie brak @ to nawet bym nie pomyślała o ciąży teraz zmykam skończyć gotować obiad, a potem poczytam co ciekawego piszecie, to poczucie wsparcia jest niezastąpione. Dla mnie osobiście to wielki skarb kiedy mam poczucie że ktoś inny przeżywa to co ja... Trzymajcie się kochane mamusie i dbajcie o brzuszki
|
|
|
|
#1899 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie gotuje TŻ
No i moja kochana Mamusia czasem cos smakowitego mi przyniesie ![]() Pomimo ze siedze na L4 i teoretycznie sie nudze, to jakos odrzucilo mnie od garów
|
|
|
|
#1900 |
|
Raczkowanie
|
elizabarbara witaj, ja też jestem z Lublina
Nie wiem, czy będziesz musiała powtarzać te badania z maja, myślę że to zależy od lekarza, każdy ma inne podejście do tematu
|
|
|
|
#1901 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() obiadek zjedzony, wskakuję pod prysznic i o 16:00 idę do koleżanki poprzytulać jej małą córeczkę Za kilka dni skończy 5 miesięcy a ta koleżanka miała identyczny termin porodu jak ja
|
|
|
|
|
#1902 |
|
Rozeznanie
|
Oj zazdroszcze,ja juz nie pamietam kiedy moj TZ gotowal,bo zdarza mu sie to od swieta,a musze przyznac ze gotuje lepiej niz ja wiec wole jak On gotuje
![]() Ale niedlugo Swieta Bozego Narodzenia i pewnie zrobi mnustwo pysznosci,a ja bede siedziec i rosnac hihihi ![]() A jedzonko mamusi niezastapione :marzy: ale ja niestety mojej juz nie mam a tesciowa w PL wiec tez niestety za daleko zeby wpasc do niej na obiad,ale jak jeszcze mieszkalam w PL to prawie codziennie wpadalam po pracy na wyzerke
"Niewykorzystane szanse bolą znacznie bardziej niż popełnione błędy..." 12/2011 Staranka rozpoczete ![]() 7/9/2012 Pojawiły się cudowne II kreseczki 29/10/12 Pierwsze USG 3/12/12 Pierwsze kopniaczki Nasze Maleństwo |
|
|
|
#1903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A powiedz mi , który lekarz Tobie robil to ostatnie USG, z którego byłas zadowolona ? W ogóle to gratuluje dzidziulki ![]() Jak pytalam lekarza to wspominal o toxo i cmv, wiec powtorzylam. O innych nic nie mowil, wiec na razie czekam. Najwyzej dopytam na nastepnej wizycie |
|
|
|
|
#1904 |
|
Raczkowanie
|
elizabarbara witaj
![]() jeszcze grono nam się może powiększyć, a jak to fajnie będzie potem czekać na pierwsze porody i to przeżywać ja dziś mam nawrót strasznej formy, mdli mnie a raczej rozwierca mnie od środka na potęgę, aż mam dreszcze przez to, ech, a dwa dni miałam trochę lepsze i się podnieciłam że może lepiej już, nie mam sił normalnie bo jestem nie do życia przez to także laseczki, jak nie macie objawów to tylko się cieszyć ![]() a, i jem, jem, co chwilę mam nową zachciankę, w pierwszej ciąży przytyłam 24 kg i spadło tylko 10 po a dopiero rok później w wyniku ostrej diety pozostałe 14, teraz wolałabym nie mieć powtórki z rozrywki |
|
|
|
#1905 |
|
Zakorzenienie
|
katherine271 witaj
![]() No wlasnie, ja nie mam objawow.. Poza WILCZYM APETYTEM Wygladam jak w 5 miesiacu
Edytowane przez elizabarbara Czas edycji: 2012-10-18 o 21:04 |
|
|
|
#1906 |
|
Raczkowanie
|
Lekarz nazywa się Dariusz Szymula, on nie prowadzi mojej ciąży, ale w sumie byłam u niego 3 razy na USG - 2 razy w pierwszej ciąży i raz teraz i jestem bardzo zadowolona. Tylko do niego na USG trzeba się wcześniej zapisywać, bo czeka się średnio 2-3 tygodnie.
|
|
|
|
#1907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i oczywiście wyliczanie ile będzie chłopczyków ile dziewczynek i porody na pewno też.Aaaaa i jeszcze pierwsze ruchy i kopniaki nas czekają ![]() ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- zapytaj o to lekarza ale wydaje mi się że powtarza się badania na toxo, cukier, morfologia.Eliza czemu będziesz miała badanie za free? Dziewczyny czy na tą kartę zLuxMedu mogę zrobić jakieś badania za darmo bez skierowania od lekarza? koleżanka z pracy mówiła że ona kiedyś robiła, ale nigdzie nie mogę dostać informacji jakie mogę zrobić i gdzie się mam zgłosić (panie z recepcji rozkładają ręce U nas gotuję ja zresztą siedzę w domu więc nie będę wymagać żeby gotował TŻ. Zresztą ja lubię gotować
|
|
|
|
|
#1908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dziś niby siedzę w domu i się kuruję, ale wyszłam na chwilę do apteki i skepu i wróciłam do domu z 3 paczkami żelek (nie mogłam się zdecydować, które bardziej chcę ) i z truskawkami! Nie były one może takie jak w czerwcu, ale myślę, że jakieś dobroczynne właściwości mają.Zaraz zabieram się za placki ziemniaczane, też mi o nich ciągle przypominacie ![]() Katate i Eliza - fajnie, ze jest nas trochę z Lbn robimy maleńką konkurencję Rybnikowi Ja niestety już od 3 lat nie mieszkam w tym cudnym mieście, ale mam nadzieję, że kiedyś wrócę na dobre. Zobaczymy.
|
|
|
|
|
#1910 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
) na którym kiedy okazało się, że wszystko ok odważyłam się napisać, ja tez siedzę na chorobowym od 7 tygodnia, miałam plamienia i tydzień leżałam w szpitalu ale od tygodnia wszystko ok po tym stresie to naprawdę super uczucie. Słyszałyście, że od 1 października badanie na HIV, żółtaczkę i różyczkę dla ciężarnych jest obowiązkowe ? wczoraj miałam pobierane. Vil wiem co przeżywasz z tymi plamieniami, mam nadzieje że też za niedługo ci przejdzie , ja plamiłam przez 5 tygodni, brałam dupka, luteine ale ona mnie podrażniała, a teraz jestem na utrogestanie który jest dostępny tylko za granicą ![]() Aaa termin mam na 2 maja, chociaż na 2 USG w 7 i 8 tyg. wyszedł 26 kwiecień, ale mały przystopował i wyrównał do OM
Edytowane przez salviae Czas edycji: 2012-10-18 o 16:10 |
|
|
|
#1911 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) abonamentów.Cytat:
![]() nie słyszałam o tych badaniach na hiv, żółtaczkę itp... teraz tak sobie grzebię w necie i niby coś tam jest.. |
||
|
|
|
#1912 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
ja dopiero w niedziele zaczynam 9 tc, a my chyba mamy taki sam tp czy mi sie coś pomyliło?![]() Cytat:
ale czułam taka presję..![]() u nas znajomi też po 7 latach sie doczekali, cud ![]() Cytat:
gratuluje ciuszków, ja dopiero mam 1 rurki ciążowe, leginsy i 2 nowe tuniczki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ta twoja opowieść..masakra! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
my też przeszliśmy dość długą drogę do fasolinki Cytat:
![]() Cytat:
kochane przepraszam, że tak wyrywkowo odpisuje jesli kogoś pominęłam, np jakąś nową osóbkę albo wyniki usg i serduszka to przepraszam ![]() dbajcie o siebie ![]() ja zaczynam w poniedziałek staż, ciekawe do którego m-ca ciąży wytrzymam
|
||||||||
|
|
|
#1913 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dobrze wiedzieć, spytam na kolejnej wizycie.. chociaż jak byłyśmy szczepione na różyczkę i żółtaczke to wydaje mi sie że to bezsensu.. |
|
|
|
|
#1914 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale nie zmienia to faktu, że znowu ponad 100 zł doszło
|
|
|
#1915 | |
|
Zakorzenienie
|
Katate Dzieki, bede musiala sie chyba w nastepnym tygodniu zapisac
Ja normalnie chodze do dr Wdowiaka i sobie chwale sharpnowaja, a dlatego kochana, ze ja troche stara juz jestem i wiekowo sie łapie na darmowe A propos gotowania, to ja siedze w domu, ale nie moge gotowac, odrzuca mnie ostatnio. A moj TZ zawsze lubil gotowac, zupki swietne robi i teraz może sie w koncu wyzyc kulinarnie - o ile ma czas oczywiscie ![]() Zloty chlop mi sie trafil ![]() Ashyshqa, ano zaczynamy tworzyć silną grupę pod wezwaniem ![]() Cytat:
)Paulina 87, wiem co mowisz, ale najwazniejsze ze ta droga za nami i juz mamy nasze upragnione fasoleczki pod serduchem ![]() Bylam wlasnie u mojego ginia po recepte. Dowiedzialam sie przy okazji, ze w poniedzialek musze poleciec znowu na morfologie itp Pytalam go czy jezeli robilam anty HCV anty HBs VDRL i HIV w maju to, czy musze powtarzac i powiedzial ze nie Powtarzalam tylko TOXO i CMV, no i rozyczke musze dorobic. A jak to jest z cytologia? Jak mialam robione w maju to chyba nie musze znowu powtarzac? Dziewczyny, pisalyscie cos wczesniej o tej probie glukozowej (chodzi o picie i sprawdzanie). Kiedy to sie robi?? Jak powiedzialam mojej kolezance pracujacej w laboratorium, ze chcialam to zrobic, to oczy na mnie wywalila i powiedziala ze to o wiele za wczesnie Edytowane przez elizabarbara Czas edycji: 2012-10-18 o 16:22 |
|
|
|
|
#1916 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O obowiązku tych badań nie słyszałam. Ale np jeśli ktoś był w przeciągu 10 lat sczzepiony na różyczkę to antygeny dalej działają. Więc większość kobiet poniżej 25 roku życia łapie się, bo ostatnie szczepienie obowiązkowe ma się w wieku 14 lat. (o już ktoś napisał ![]() )Cytat:
Ale chyba wystarczyłoby, że okres miałaś 24/25 sierpnia, a ja 23. I krótsze cykle niż ja i się wyrównało tzn termin porodu się wyrównał
Nasza Miłość - Matylda 11.05.2013 http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png Jestem W Niebie. Kocham Was Edytowane przez MoTyleKsw Czas edycji: 2012-10-18 o 16:24 |
||
|
|
|
#1917 |
|
Zakorzenienie
|
ale wy duuużo piszecie
ja byłam z mężem na spacerku, za chwilę wybieramy sie do kościółka
|
#1918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co wiem to ta próbe z piciem glukozy robi się w II trymestrze
|
|
|
|
|
#1919 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a owu miałam juz w 12 dc także widocznie jakoś sie wyrównało.. ja obstawiam tp 1.06, wg usg wychodzi 30.05 a wg jakiejś tam reguły co liczyła położna wychodzi 3.06 i taki termin mam w karcie wpisany ale ja sie trzymam swoich racji wg listy z nami termin ma jeszcze Jusiaczku, szukałam jej na forum i nie znalazłam, albo źle szukałam albo już sie do nas nie odzywa
|
|
|
|
|
#1920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha, dzięki podobnie myslalam i ja, Tą we krwi tez juz mialam robioną ![]() Zmykam poleżec troszkę. Chyba sie dzis zaprzyjaznie z pilotem od TV
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.

a tesciowa w PL wiec tez niestety za daleko zeby wpasc do niej na obiad,ale jak jeszcze mieszkalam w PL to prawie codziennie wpadalam po pracy na wyzerke 
) na którym kiedy okazało się, że wszystko ok odważyłam się napisać, ja tez siedzę na chorobowym od 7 tygodnia, miałam plamienia i tydzień leżałam w szpitalu ale od tygodnia wszystko ok
, ja plamiłam przez 5 tygodni, brałam dupka, luteine ale ona mnie podrażniała, a teraz jestem na utrogestanie który jest dostępny tylko za granicą