|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
[QUOTE=dance makabre;37146579]Tu jest tylko jedno danie wytrawne! Ty praktycznie nie jesz warzyw. Jedna marchewka? To nie jest zdrowe odchudzanie. Może i jesz odpowiednią ilość kalorii, ale to same węglowodany i trochę białka.
![]() Jak dla mnie: II śniadanie (które btw jest za małe i zawiera syfny napój kawopodobny), obiad i podwieczorek do wymiany. Poza tym z racji na swoją zaawansowaną bulimię i niskie BMI (18,35, to jest dolna granica wagi prawidłowej) nie powinnaś się odchudzać i na pewno w szpitalu już Ci to powiedzieli. Prosiłam o ocenę jadłospisu, a nie o to, żebyś podawała moje BMI, tym bardziej, że jest ono wyższe niż 18,35! Co do mojego jedzenia, to za warzywami nie przepadam, wyjątek stanowią warzywa na parze, które jadam średnio 3 razy w tygodniu. Co do drugiego śniadanie to taka porcja mi wystarcza, między pierwszym śniadaniem, a obiadem są tylko 4 godziny i równie dobrze mogłabym nic nie jeść pomiędzy bo nie odczuwam głodu, a kawa 3in1 może i syf, ale mi smakuje ! Nie rozumiem także co nie podoba Ci się w moim obiedzie, nigdy nie jadłaś makaronu pełnoziarnistego z twarogiem? nie uważam, żeby był to niezdrowy posiłek... Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w domu nie codziennie jada się mięso. To samo tyczy się podwieczorku, od jednego kefiru z dwoma biszkoptami chyba nic mi nie będzie, a zaspokajam ochotę na słodycze i zapobiegam napadom. A tak dla Twojej wiadomości, to w szpitalu nic nie mówili o zakazie odchudzania, a tym bardziej, że robię to z głową i nie zamierzam chudnąc nie wiadomo ile, ale zgubić tłuszcz, który po przez straszne napady sobie zafundowałam w zbyt krótkim czasie i który cały odłożył się na brzuchu... Edytowane przez daria715 Czas edycji: 2012-10-19 o 16:08 |
|
|
|
#4262 |
|
Raczkowanie
|
No to wklejam swoje R (orientacyjne godziny)
7:00 Owsianka z otrab owsianych na mleku z dodatkiem masla orzechowego, serka wiejskiego i sliwek, posypana lnem mielonym i wiorkami kokosowymi W pracy: Banan 12:30 Kawalki gotowanej piersi kurczaka z salata, pomidorem i salatka coleslaw (na majonezie) zawiniete w pszenna tortille Gruszka 17:30 Kanapka z chleba razowego z szynka drobiowa, ogorkiem i papryka Wieczorem, tzn ok 21:00 Omlet z cebula, czosnkiem, oliwkami i pomidorem z niewielka iloscia sera feta + pewnie lampka czerwonego wina z TZ Moze byc?
|
#4263 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A ćwiczysz?Cytat:
Staram się ćwiczyć jakieś 6 razy w tygodniu, wczoraj zrobiłam sobie wolne, bo po szkole byłam strasznie zmęczona i padłam na łóżko, poza tym miałam 2 wfy, może niezbyt intensywny ruch, ale zawsze coś zamiast totalnego lenistwa ![]() Dzisiejsza Rka: I. Owsianka: jakies 200 g naturalnego homo + 4 łyżki płatków owsianych + 2 małe nektarynki + cynamon II. Duże jabłko i pełnoziarnista bułka ze słonecznikiem (szału nie ma, ale to posiłek w szkole, a czasu miałam bardzo niewiele) III. Ryba zapiekana w piekarniku z kaszą jęczmienną i marchewką - to samo co wczoraj, została mi jeszcze porcja na dzisiaj. Słaba kawa bez cukru z mlekiem 2 % Przekąska: czerwony grejpfrut 1 lvl Ripped in 30 + nogi + pośladki z Mel B IV. [w planach] jajecznica z 2 jajek z pomidorem V. [w planach] jakieś 100 g łososia na parze + trochę warzyw na parze (jeśli będę głodna, możliwe, że nie) Może być? Dzisiaj w miarę aktywny dzień, sporo łażenia no i jakieś 50 minut ćwiczeń.
Edytowane przez Ziggy_Stardust Czas edycji: 2012-10-19 o 19:20 |
||
|
|
|
#4264 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale jesli juz sie taka zdarzy, to uwielbiam biegac
|
|
#4265 |
|
Rozeznanie
|
to ja dodam moje U
![]() I orkiszowe grzanki z pastą z dorsza i oliwek + pomidor z ziołami / z masłem migdałowym crunchy + kawa parzona II koktajl z mleka sojowego i banana posypany płatkami owsianymi i kakao naturalnym, jabłko świeży sok marchewkowy III kotleciki rybne z koperkiem, ziemniaki gotowane z salsą pomidorowo-paprykową deser: pieczone jabłko IV miseczka klasycznej sałatki jarzynowej z majonezem, 2 wytrawne muffiny z łososiem do picia ponadto: woda, pokrzywa, mięta |
|
|
|
#4266 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym ładnie.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
||
|
|
|
#4267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a naleśniki w tej wersji polecam bardzo, pyszne ![]() i dzisiejsze małowarzywne U 1. Orkiszowy omlet cesarski z dwóch jaj z jabłkiem posypany cukrem pudrem i cynamonem, kawa z mlekiem sojowym. 2. Pieczona miruna i pieczone ziemniaki w ziołach, kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem. na deser pasek gorzkiej czekolady ;-) 3. Pół jakiegoś ciemnego piwa, kilka rzodkiewek do pochrupania ![]() 4. 2 kromki razowca z serkiem kozim ( woda, herbatka z bratka, szklanka soku pomarańczowego Edytowane przez poppy seed Czas edycji: 2012-10-19 o 20:47 |
|
|
|
|
#4268 |
|
Raczkowanie
|
P/U
Śniadanie: kasza jaglana z 5 łyżek na 100 ml mleka z małym startym jabłkiem, łycha jogurtu naturalnego, cynamonem Drugie śniadanie: pizzerinka szkolna, nie miałam niestety nic wziętego z domu :< Obiad: porcja zupy pomidorowej z 3 łychami makaronu gwiazdeczki ), jakieś 400g kalafiora gotowanego( czyli 6 różyczek) , smażonego w jajku na niewielkiej ilości oliwy z oliwekPodwieczorek: serek wiejski, pół suchej bułki razowej z ziarnami, parę rzodkiewek, parę ogórków kiszonych, liście sałaty zielonej Kolacja: znowu serek wiejski i musiałam zjeść jeszcze trójkącik pizzy z sosem pomidorowym, szynką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z odrobiną ketchupu Ruch: godzina lekcyjna wf, 30 min szybkiego chodu, 30 min rower, 30 min ćwiczenia typu brzuszki Proszę o ocenę!
|
|
|
|
#4269 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też uwielbiam serek kozi z tymi dodatkami. Spróbuj też z orzechami włoskimi!Generalnie, jak dla mnie naprawdę smaczny i zdrowy jadłospis, a warzyw nie ma znów tak tragicznie mało.
|
|
#4270 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, oceniałyście moje jadłospisy i były ok, więc sama nie wiem, ale ostatnio nie moge spać w nocy. Nie jestem głodna, ale jestem? Nie wiem jak to wytłumaczyć...
Powiedzcie, czy za mało jem? R: I placuszki owsiane (3 łyżki płatków owsianych, 1.5 łyżki otrąb owsianych, 1 łyżka siemienia, jedno jajko, 5 łyżek jogurtu naturalnego) ok 2 jabłek duszonych II kanapka z chleba razowego z szynką, rzodkiewką i szczypiorkiem III bigos z kapusty włoskiej z cebulką, porem i kabanosami drobiowymi IV zupa krem z brokuła V omlet z 2 jaj z chudą szynką drobiową, pomidorem i szczypiorkiem. |
|
|
|
#4271 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przydałaby się jakaś oliwa albo orzechy.Jeżeli jesteś głodna przed snem, możesz przecież zjeść coś białkowego, niewielkiego. Gruby plaster twarogu na przykład. Nie zaszkodzi to raczej diecie.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
|
|
|
|
#4272 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze (pół dnia spędziłam na uczelni):
I: owsianka (4 łyżki płatków, łyżka otrębów) z cynamonem, orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem i pestkami dyni + jabłko + kilka kulek winogrona + kawa zbożowa z dodatkiem rozpuszczalnej; II: serek naturalny (140 g) <- zdążyłam tylko tyle, bo wykładowca przyszedł... III: kanapka składana (z razowca) z masłem, pomidorem i ogórkiem kiszonym + 2 marchewki; -> podjedzone pomidorki koktajlowe IV: najpierw jabłko, za chwilę: placki z dyni polane odrobiną kefiru + resztka surówki koperkowej + porcja groszku z marchewką ("czystych" bez zasmażki, bo nie lubię) <- wiem, że obiad niezbyt rewelacyjny, ale miałam wrócić o wiele później z uczelni, więc zjadłam na szybko te placki które ze sobą wzięłam i tylko dołożyłam warzywa; V: kromka razowca z masłem, pomidorem, ogórkiem konserwowym i papryką + filiżanka kefiru + kostka gorzkiej czekolady; VI: wpadnie pewnie sałatka z pomidorów, ogórka i papryki. Do picia: woda, kawa, kawa rozpuszczalna, rumianek. |
|
|
|
#4273 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze mam nadzieje mocne R, ostatnio waga skacze w górę :/
śniadanie - owsianka na wodzie z winogronami i płatkami migdałów, kawa czarna II śniadanie - 200g wiejskiego z dużym pomidorem i szczypiorkiem (sporo tego wyszło) obiad - duszony kurczak z pieczarkami w sosie własnym, 50g kaszy jęczmiennej, surówka colesław (dużo) przekąska - kostka czekolady gorzkiej wedla kolacja- jajecznica z 2 jaj na odrobinie masła z cebulką, 100g wiejskiego. Przed obiadem 1,5 h spaceru (pogoda |
|
|
|
#4274 |
|
Zadomowienie
|
Przytycie:
I. gofry pełnoziarniste z jajkiem( http://capacitier.blogspot.com/2012/...z-jajkiem.html ), chrzanem żurawinowym, pomidorem, kukurydzą z puszki i pestkami dyni II. twaróg z jogurtem naturalnym, jabłkiem i orzechami włoskimi III. pizza (na kupnym spodzie) z leśnymi grzybami, szynką, serem zółtym i ketchupem IV. domowy budyń waniliowo-kokosowy z granatem V. 2 kromki chleba z ziarnami ze szcypiorkowym serkiem kanapkowym, szynką, pomidorem i pietruszką Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-10-20 o 19:03 |
|
|
|
#4275 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4276 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wygląda w porządku Faktycznie dość restrykcyjnie.Moje dzisiejsze R:I placki dyniowo-serowe z rodzynkami polane śmietaną z cynamonem (grzech od rana... )II surówka z 1/2 jabłka, 1/2 marchewki i kapusty pekińskiej na jogurcie nat; piętka + kromka ciepłego jeszcze żytniego cienko smarowane masłem III flądra pieczona, 2 małe ziemniaki, kawałek brokuła i surówka na bazie kapusty kiszonej (kupna, ale niepakowana, tylko taka od pani z rynku )pozostałe 1/2 jabłka, 1 kostka gorzkiej czekolady IV serek wiejski z garścią malin, cynamonem i garstką podprażonych orzechów (laskowe, włoskie, pestki dyni i słonecznika, płatki migdałowe) V i tu bardzo nieładnie pół kiści zielonych winogronAktualnie boli mnie brzuch po tych winogronach (karma... ), ale gdy przestanie, to możliwe, że wpadnie jeszcze twaróg z warzywami.
|
|
|
|
#4277 |
|
Zakorzenienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;3716668 8]Dlaczego zawsze jesz kanapki z samymi warzywami?[/QUOTE]
Jem z warzywami, bo je lubię i mam ostatnio na nie straszną fazę. Poza tym jestem po nich bardziej najedzona niż po tradycyjnych kanapkach z serem czy szynką. Czasami dołożę jakiś plasterek, ale jednak wolę warzywa. Ewentualnie daję też pestki dyni lub robię kanapki z twarożkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym. |
|
|
|
#4278 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 Czas edycji: 2012-10-20 o 19:37 |
|
|
|
|
#4279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4280 |
|
Rozeznanie
|
R.
I. [11:30] Owsianka (duża porcja): 200 g homo, 4 łyżki płatków, 2 niewielkie jabłka, cynamon II. [15:30] 150 g łososia + warzywa na parze + 1/2 woreczka ryżu brązowego Przekąska: czerwony grejpfrut 1 lvl Ripped + 10 min nogi + 10 min pośladki Mel B. III. [20:00] jajecznica z 2 jaj + ogórki + 2 kromki razowca z twarogiem półtłustym IV. Pewnie wiejski z pestkami słonecznika i łyżeczką miodu. Średnio dzisiaj, ale nie miałam weny ani czasu.
|
#4281 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spróbuję na pewno, jak tylko je kupię, w połączeniu z serem pleśniowym smakowały super, myślę, że połączeniem z kozim też się nie rozczaruję ![]() Cytat:
dosypałabym jakichś orzeszków albo lepiej prażonych płatków migdałów (mogłabym je jeśc ostatnio cały czas ) do budyniu i dołożyła jakąś kromkę (np. z masłem orzechowym do drugiego śniadania), ale generalnie jest fajnie, smacznie i wartościowo ![]() U. 1. 2 kromki chleba żytniego: z serkiem kozim, jasnymi winogronami i prażonymi płatkami migdałów / kremem czekoladowym. Kawa z mlekiem sojowym i trochę dodatkowych winogron ![]() 2. Leczo (papryka, pomidory, cukinia, cebula) z kawałkami gotowanej piersi z kurczaka, pół woreczka brązowego ryżu. 3. Duży kawałek pszenno-orkiszowej szarlotki na sypko. 4. Pół kostki półtłustego twarogu z papryką, kukurydzą i ziołami. Marchewa. Kubeł (400 ml) soku z jabłek (wyciśniętego własnoręcznie przy odsączaniu jabłek do szarlotki ).
|
||
|
|
|
#4282 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#4283 |
|
Rozeznanie
|
Moje U
![]() I duży kawałek sernika dyniowego na razowym, żytnim, kakaowym kruchym cieście z domowym dżemem truskawkowym + kawa parzona II miseczka sałatki jarzynowej z majonezem, grissini pełnoziarniste III kotleciki rybne w panierce sezamowej z płatkami chilli do tego pikantne leczo IV grzanki z kozim serem i karmelizowaną gruszką ![]() jabłko do picia ponadto: woda, ricore, herbata czarna i pokrzywa |
|
|
|
#4284 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;3716706 6]Nie chodziło mi dlaczego jesz kanapki z warzywami, tylko dlaczego z samymi warzywami. Zgadzam się, że kanapka z samą wędliną czy serem jest niezbyt smaczna, ale kanapka z warzywami i (a nie zamiast) serem/wędliną/jajkiem/pastą to już chyba jest ok.[/QUOTE]
Cytat:
Grunt, żeby smakowało i było zdrowe ![]() P.s. Chcę już jutrzejsze śniadanie, bo mam ochotę na kokosową jaglankę
|
|
|
|
|
#4285 |
|
Raczkowanie
|
P
I wafel ryżowy pełnoziarnisty, grahamka z almette jogurtowym,pomidorem,kieł kami brokuła, orzech włoski, kawa z mlekiem chwile po 1,5 czekoladki kinder II jabłko III 2 kromki chleba słonecznikowego z masłem, prawie cała puszka makreli w pomidorach kawa z mlekiem IV kawałek ciasta drożdżowego, 2 miseczki zupy krem z dyni V 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrąb pszennych i żytnich, 3 łyżki twarogu półtłustego, ok 100 g jog naturalnego, orzechy włoskie po podjadłam 0,5 kromki świeżo upieczonego chleba z masłem i kilka łyżeczek jog nat. ponadto woda, zielona i czerwona herbata |
|
|
|
#4286 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na KZ! |
|
|
|
|
#4287 |
|
Wtajemniczenie
|
muszę się wtrącić
wiórki kokosowe zawierają NASYCONE kwasy tłuszczowe (gdzieś wyżej przeczytałam, że NNKT) masło orzechowe nie jest dobrym źródłem NNKT |
|
|
|
#4288 |
|
Zakorzenienie
|
za to kokos ma mct
|
#4289 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4290 |
|
Zadomowienie
|
Nigdy nie wstawiałem swoich jadłospisów, bo ogólnie myślałem, ze jem ok, ale może jednak jest coś nie tak, proszę o zerknięcie
![]() raczej takie U, ale jeżeli przybędzie kilka kilogramów to też się nic nie stanie. prowadzę bardzo aktywny tryb życia. 18letni chłopak ![]() i od razu uprzedzę, ze nie wierzę w zasady 5 posiłków dziennie. 1. Kasza jaglana z orzechami włoskimi, jogurtem greckim, domowym sokiem porzeczkowym (O TUTAJ) 2. kilka marchewek, 200g twarogu półtłustego, 3muffiny ze szpinakiem i fetą 3. około 100-150g masła orzechowego, jabłko, miseczka sałatki jarzynowej (tradycyjna) 4. kasza gryczana, gulasz z piersi kurczaka, kalafior w sosie koperkowo-ziołowym z prażonymi płatkami migdałów 5. 90g (mała paczka) migdałów w czekoladzie z cynamonem; kilka domowych eklerków z budyniem 6. kromka razowca z serem kozim; kromka razowca z masłem i wędliną drobiowa; 1jajko na twardo; 2 papryki 7. przed telewizorem około 50-60g słonecznika |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:41.

:

A ćwiczysz?
Ale jesli juz sie taka zdarzy, to uwielbiam biegac 

)
dosypałabym jakichś orzeszków albo lepiej prażonych płatków migdałów (mogłabym je jeśc ostatnio cały czas