Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-19, 16:05   #4261
daria715
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

[QUOTE=dance makabre;37146579]Tu jest tylko jedno danie wytrawne! Ty praktycznie nie jesz warzyw. Jedna marchewka? To nie jest zdrowe odchudzanie. Może i jesz odpowiednią ilość kalorii, ale to same węglowodany i trochę białka.
Jak dla mnie: II śniadanie (które btw jest za małe i zawiera syfny napój kawopodobny), obiad i podwieczorek do wymiany.

Poza tym z racji na swoją zaawansowaną bulimię i niskie BMI (18,35, to jest dolna granica wagi prawidłowej) nie powinnaś się odchudzać i na pewno w szpitalu już Ci to powiedzieli.

Prosiłam o ocenę jadłospisu, a nie o to, żebyś podawała moje BMI, tym bardziej, że jest ono wyższe niż 18,35! Co do mojego jedzenia, to za warzywami nie przepadam, wyjątek stanowią warzywa na parze, które jadam średnio 3 razy w tygodniu. Co do drugiego śniadanie to taka porcja mi wystarcza, między pierwszym śniadaniem, a obiadem są tylko 4 godziny i równie dobrze mogłabym nic nie jeść pomiędzy bo nie odczuwam głodu, a kawa 3in1 może i syf, ale mi smakuje ! Nie rozumiem także co nie podoba Ci się w moim obiedzie, nigdy nie jadłaś makaronu pełnoziarnistego z twarogiem? nie uważam, żeby był to niezdrowy posiłek... Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w domu nie codziennie jada się mięso. To samo tyczy się podwieczorku, od jednego kefiru z dwoma biszkoptami chyba nic mi nie będzie, a zaspokajam ochotę na słodycze i zapobiegam napadom.

A tak dla Twojej wiadomości, to w szpitalu nic nie mówili o zakazie odchudzania, a tym bardziej, że robię to z głową i nie zamierzam chudnąc nie wiadomo ile, ale zgubić tłuszcz, który po przez straszne napady sobie zafundowałam w zbyt krótkim czasie i który cały odłożył się na brzuchu...

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015

Edytowane przez daria715
Czas edycji: 2012-10-19 o 16:08
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 17:21   #4262
G0si3k
Raczkowanie

No to wklejam swoje R (orientacyjne godziny)

7:00 Owsianka z otrab owsianych na mleku z dodatkiem masla orzechowego, serka wiejskiego i sliwek, posypana lnem mielonym i wiorkami kokosowymi
W pracy:
Banan
12:30 Kawalki gotowanej piersi kurczaka z salata, pomidorem i salatka coleslaw (na majonezie) zawiniete w pszenna tortille
Gruszka
17:30 Kanapka z chleba razowego z szynka drobiowa, ogorkiem i papryka
Wieczorem, tzn ok 21:00 Omlet z cebula, czosnkiem, oliwkami i pomidorem z niewielka iloscia sera feta + pewnie lampka czerwonego wina z TZ

Moze byc?

Tiffoczki
Mel B Buns
Melissa Bender
Xhit
G0si3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 17:48   #4263
Ziggy_Stardust
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez G0si3k Pokaż wiadomość
No to wklejam swoje R (orientacyjne godziny)

7:00 Owsianka z otrab owsianych na mleku z dodatkiem masla orzechowego, serka wiejskiego i sliwek, posypana lnem mielonym i wiorkami kokosowymi bardzo fajnie, jestem fanką owsianek, daje kopa na cały dzień
W pracy:
Banan
12:30 Kawalki gotowanej piersi kurczaka z salata, pomidorem i salatka coleslaw (na majonezie) zawiniete w pszenna tortille tak sobie, majonez raczej jest niepożądany na redukcji, tak jak i pszenna tortilla
Gruszka
17:30 Kanapka z chleba razowego z szynka drobiowa, ogorkiem i papryka tu nie mam zastrzeżeń
Wieczorem, tzn ok 21:00 Omlet z cebula, czosnkiem, oliwkami i pomidorem z niewielka iloscia sera feta + pewnie lampka czerwonego wina z TZ też spoko, brzmi smacznie.

Moze byc?
Ogólnie nawet spoko wg mnie, tylko ten obiad taki średni - chociaż rozumiem, że czasem trudno o wartościowy posiłek nadający się na redukcję, gdy jest się w pracy/szkole/poza domem. Zawsze jednak można wziąć jakieś pudełko z jedzeniem z domu A ćwiczysz?

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość

Jest całkiem w porządku Jedynie co to zastąpiłabym tą bułkę ze słonecznikiem jakimś białkiem z warzywami albo samymi warzywami, bo rośnie nam tu sporo węglowodanów w ciągu dnia, a Ty nie ćwiczysz.
Faktycznie, tylko ta bułka to była jedna z nielicznych w miarę "zdrowych" opcji, jakie miałam do wyboru w biegu na mieście, kiedy burczało mi w brzuchu Staram się ćwiczyć jakieś 6 razy w tygodniu, wczoraj zrobiłam sobie wolne, bo po szkole byłam strasznie zmęczona i padłam na łóżko, poza tym miałam 2 wfy, może niezbyt intensywny ruch, ale zawsze coś zamiast totalnego lenistwa

Dzisiejsza Rka:

I. Owsianka: jakies 200 g naturalnego homo + 4 łyżki płatków owsianych + 2 małe nektarynki + cynamon
II. Duże jabłko i pełnoziarnista bułka ze słonecznikiem (szału nie ma, ale to posiłek w szkole, a czasu miałam bardzo niewiele)
III. Ryba zapiekana w piekarniku z kaszą jęczmienną i marchewką - to samo co wczoraj, została mi jeszcze porcja na dzisiaj.
Słaba kawa bez cukru z mlekiem 2 %
Przekąska: czerwony grejpfrut
1 lvl Ripped in 30 + nogi + pośladki z Mel B
IV. [w planach] jajecznica z 2 jajek z pomidorem
V. [w planach] jakieś 100 g łososia na parze + trochę warzyw na parze (jeśli będę głodna, możliwe, że nie)

Może być? Dzisiaj w miarę aktywny dzień, sporo łażenia no i jakieś 50 minut ćwiczeń.

Edytowane przez Ziggy_Stardust
Czas edycji: 2012-10-19 o 19:20
Ziggy_Stardust jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 19:17   #4264
G0si3k
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ziggy_Stardust Pokaż wiadomość
Ogólnie nawet spoko wg mnie, tylko ten obiad taki średni - chociaż rozumiem, że czasem trudno o wartościowy posiłek nadający się na redukcję, gdy jest się w pracy/szkole/poza domem. Zawsze jednak można wziąć jakieś pudełko z jedzeniem z domu A ćwiczysz?
Dzieki za ocenke Wiem, obiad nie byl zbyt rewelacyjny, ale wczoraj wrocilam z uczelni o 22:00 i juz nie mialam sily nic gotowac.. Ostatnio nic nie cwicze, bo niestety nie mam czasu, tzn rano mam prace, a wieczorami zajecia na uczelni, no i ciezko znalezc wolna chwile Ale jesli juz sie taka zdarzy, to uwielbiam biegac

Tiffoczki
Mel B Buns
Melissa Bender
Xhit
G0si3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 19:28   #4265
Milka1224
Rozeznanie

to ja dodam moje U

I orkiszowe grzanki z pastą z dorsza i oliwek + pomidor z ziołami / z masłem migdałowym crunchy + kawa parzona

II koktajl z mleka sojowego i banana posypany płatkami owsianymi i kakao naturalnym, jabłko

świeży sok marchewkowy

III kotleciki rybne z koperkiem, ziemniaki gotowane z salsą pomidorowo-paprykową
deser: pieczone jabłko

IV miseczka klasycznej sałatki jarzynowej z majonezem, 2 wytrawne muffiny z łososiem

do picia ponadto: woda, pokrzywa, mięta
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 20:39   #4266
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez daria715 Pokaż wiadomość
Prosiłam o ocenę jadłospisu, a nie o to, żebyś podawała moje BMI, tylko że do prawidłowej oceny jadłospisu taka wiedza jest potrzebna- osoby z dużą nadwagą inaczej chudną niż te z wagą prawidłową. rozumiesz chyba, że nie mogę oceniać jadłospisu tak samo niezależnie od tego czy autorka jadłospisu waży 40 czy 140 kg i pozostać ślepa na to, jak to odchudzanie wpłynie na jej zdrowie

tym bardziej, że jest ono wyższe niż 18,35! doprawdy? bo z danych na Twoim blogu wynika, że właśnie tyle

Co do mojego jedzenia, to za warzywami nie przepadam, wyjątek stanowią warzywa na parze, które jadam średnio 3 razy w tygodniu. Skoro chcesz się odchudzać z głową i zdrowo, to czas polubić, też kiedyś nie byłam ich fanką, ale nauczyłam się je przyrządzać w sposób, który mi smakuje- poeksperymentuj

Co do drugiego śniadanie to taka porcja mi wystarcza, między pierwszym śniadaniem, a obiadem są tylko 4 godziny i równie dobrze mogłabym nic nie jeść pomiędzy bo nie odczuwam głodu, a kawa 3in1 może i syf, ale mi smakuje ! jeżeli tylko 4h, to w porządku, faktycznie starczy

Nie rozumiem także co nie podoba Ci się w moim obiedzie, nigdy nie jadłaś makaronu pełnoziarnistego z twarogiem? nie uważam, żeby był to niezdrowy posiłek... Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w domu nie codziennie jada się mięso. nie jest niezdrowy i byłby ok, gdybyś w innych posiłkach nie jadła niemal tego samego- węgle, białko + przetwory owocowe. monotonia to antonim zdrowej diety

To samo tyczy się podwieczorku, od jednego kefiru z dwoma biszkoptami chyba nic mi nie będzie, a zaspokajam ochotę na słodycze i zapobiegam napadom. to samo co powyżej. gdyby to był jedyny taki posiłek w ciągu dnia, to ok, ale po prostu non stop jesz to samo

A tak dla Twojej wiadomości, to w szpitalu nic nie mówili o zakazie odchudzania, a tym bardziej, że robię to z głową i nie zamierzam chudnąc nie wiadomo ile, ale zgubić tłuszcz, który po przez straszne napady sobie zafundowałam w zbyt krótkim czasie i który cały odłożył się na brzuchu... nie znam lekarza, który popierałby odchudzanie podczas trwania zaburzeń odżywiania
Tak jak mówiłam- schudnąć to pewnie i schudniesz, bo masz deficyt kaloryczny, ale nie jest to zdrowa dieta, a w tym wątku oceniamy nie tylko wartość kaloryczną, a przede wszystkim tą zdrowotną, zaspokajanie zapotrzebowania na witaminy i inne składniki odżywcze.

Cytat:
Napisane przez Ziggy_Stardust Pokaż wiadomość
Faktycznie, tylko ta bułka to była jedna z nielicznych w miarę "zdrowych" opcji, jakie miałam do wyboru w biegu na mieście, kiedy burczało mi w brzuchu Staram się ćwiczyć jakieś 6 razy w tygodniu, wczoraj zrobiłam sobie wolne, bo po szkole byłam strasznie zmęczona i padłam na łóżko, poza tym miałam 2 wfy, może niezbyt intensywny ruch, ale zawsze coś zamiast totalnego lenistwa na przyszłość postaraj się zawsze mieć w torebce coś zdrowego do przekąszenia w takich sytuacjach

Dzisiejsza Rka:

I. Owsianka: jakies 200 g naturalnego homo + 4 łyżki płatków owsianych + 2 małe nektarynki + cynamon
II. Duże jabłko i pełnoziarnista bułka ze słonecznikiem (szału nie ma, ale to posiłek w szkole, a czasu miałam bardzo niewiele)
III. Ryba zapiekana w piekarniku z kaszą jęczmienną i marchewką - to samo co wczoraj, została mi jeszcze porcja na dzisiaj.
Słaba kawa bez cukru z mlekiem 2 %
1 lvl Ripped in 30 + nogi + pośladki z Mel B
IV. [w planach] jajecznica z 2 jajek z pomidorem
V. [w planach] jakieś 100 g łososia na parze + trochę warzyw na parze (jeśli będę głodna, możliwe, że nie)

Może być? Dzisiaj w miarę aktywny dzień, sporo łażenia no i jakieś 50 minut ćwiczeń.
Bardzo fajnie, przydałoby się białko do II śniadania, ale rozumiem, że zabrakło czasu Poza tym ładnie.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 20:45   #4267
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
Pysznie i zdrowo, szczególnie obiad mi podpasował, ostatnio myślałam właśnie nad jakąś "wariacją naleśnikową" i chyba to zgapię ;p
dziękuję a naleśniki w tej wersji polecam bardzo, pyszne

i dzisiejsze małowarzywne U

1. Orkiszowy omlet cesarski z dwóch jaj z jabłkiem posypany cukrem pudrem i cynamonem, kawa z mlekiem sojowym.

2. Pieczona miruna i pieczone ziemniaki w ziołach, kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem.
na deser pasek gorzkiej czekolady ;-)

3. Pół jakiegoś ciemnego piwa, kilka rzodkiewek do pochrupania

4. 2 kromki razowca z serkiem kozim ( pierwszy raz jadłam), prażonymi płatkami migdałów i jasnymi winogronami.

woda, herbatka z bratka, szklanka soku pomarańczowego

Edytowane przez poppy seed
Czas edycji: 2012-10-19 o 20:47
poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 20:55   #4268
dirtysoul
Raczkowanie

P/U

Śniadanie: kasza jaglana z 5 łyżek na 100 ml mleka z małym startym jabłkiem, łycha jogurtu naturalnego, cynamonem

Drugie śniadanie: pizzerinka szkolna, nie miałam niestety nic wziętego z domu :<

Obiad: porcja zupy pomidorowej z 3 łychami makaronu gwiazdeczki ( smak dzieciństwa ), jakieś 400g kalafiora gotowanego( czyli 6 różyczek) , smażonego w jajku na niewielkiej ilości oliwy z oliwek

Podwieczorek: serek wiejski, pół suchej bułki razowej z ziarnami, parę rzodkiewek, parę ogórków kiszonych, liście sałaty zielonej

Kolacja: znowu serek wiejski i musiałam zjeść jeszcze trójkącik pizzy z sosem pomidorowym, szynką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z odrobiną ketchupu

Ruch: godzina lekcyjna wf, 30 min szybkiego chodu, 30 min rower, 30 min ćwiczenia typu brzuszki

Proszę o ocenę!
dirtysoul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 07:08   #4269
whiness
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
dziękuję a naleśniki w tej wersji polecam bardzo, pyszne

i dzisiejsze małowarzywne U

1. Orkiszowy omlet cesarski z dwóch jaj z jabłkiem posypany cukrem pudrem i cynamonem, kawa z mlekiem sojowym.

2. Pieczona miruna i pieczone ziemniaki w ziołach, kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem.
na deser pasek gorzkiej czekolady ;-)

3. Pół jakiegoś ciemnego piwa, kilka rzodkiewek do pochrupania

4. 2 kromki razowca z serkiem kozim ( pierwszy raz jadłam), prażonymi płatkami migdałów i jasnymi winogronami.

woda, herbatka z bratka, szklanka soku pomarańczowego
Śniadanie i kolacja, pychota. Też uwielbiam serek kozi z tymi dodatkami. Spróbuj też z orzechami włoskimi!
Generalnie, jak dla mnie naprawdę smaczny i zdrowy jadłospis, a warzyw nie ma znów tak tragicznie mało.
whiness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 11:25   #4270
hryzotemis
Zadomowienie

Dziewczyny, oceniałyście moje jadłospisy i były ok, więc sama nie wiem, ale ostatnio nie moge spać w nocy. Nie jestem głodna, ale jestem? Nie wiem jak to wytłumaczyć...
Powiedzcie, czy za mało jem?
R:
I placuszki owsiane (3 łyżki płatków owsianych, 1.5 łyżki otrąb owsianych, 1 łyżka siemienia, jedno jajko, 5 łyżek jogurtu naturalnego) ok 2 jabłek duszonych
II kanapka z chleba razowego z szynką, rzodkiewką i szczypiorkiem
III bigos z kapusty włoskiej z cebulką, porem i kabanosami drobiowymi
IV zupa krem z brokuła
V omlet z 2 jaj z chudą szynką drobiową, pomidorem i szczypiorkiem.
hryzotemis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 11:55   #4271
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hryzotemis Pokaż wiadomość
Dziewczyny, oceniałyście moje jadłospisy i były ok, więc sama nie wiem, ale ostatnio nie moge spać w nocy. Nie jestem głodna, ale jestem? Nie wiem jak to wytłumaczyć...
Powiedzcie, czy za mało jem?
R:
I placuszki owsiane (3 łyżki płatków owsianych, 1.5 łyżki otrąb owsianych, 1 łyżka siemienia, jedno jajko, 5 łyżek jogurtu naturalnego) ok 2 jabłek duszonych
II kanapka z chleba razowego z szynką, rzodkiewką i szczypiorkiem jeżeli przerwa między I a III jest dłuższa niż 4h, to za mało, zjedz 2 takie
III bigos z kapusty włoskiej z cebulką, porem i kabanosami drobiowymi
IV zupa krem z brokuła
V omlet z 2 jaj z chudą szynką drobiową, pomidorem i szczypiorkiem.
Nie napisałaś ilości w III i IV, ale poza zbyt małym drugim śniadaniem wygląda ok. Bigos, z tego co widzę, w wersji odchudzonej. Przydałaby się jakaś oliwa albo orzechy.
Jeżeli jesteś głodna przed snem, możesz przecież zjeść coś białkowego, niewielkiego. Gruby plaster twarogu na przykład. Nie zaszkodzi to raczej diecie.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-10-20, 18:23   #4272
Iwoka
Zakorzenienie

Dzisiejsze (pół dnia spędziłam na uczelni):
I: owsianka (4 łyżki płatków, łyżka otrębów) z cynamonem, orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem i pestkami dyni + jabłko + kilka kulek winogrona + kawa zbożowa z dodatkiem rozpuszczalnej;
II: serek naturalny (140 g) <- zdążyłam tylko tyle, bo wykładowca przyszedł...
III: kanapka składana (z razowca) z masłem, pomidorem i ogórkiem kiszonym + 2 marchewki;
-> podjedzone pomidorki koktajlowe
IV: najpierw jabłko, za chwilę: placki z dyni polane odrobiną kefiru + resztka surówki koperkowej + porcja groszku z marchewką ("czystych" bez zasmażki, bo nie lubię) <- wiem, że obiad niezbyt rewelacyjny, ale miałam wrócić o wiele później z uczelni, więc zjadłam na szybko te placki które ze sobą wzięłam i tylko dołożyłam warzywa;
V: kromka razowca z masłem, pomidorem, ogórkiem konserwowym i papryką + filiżanka kefiru + kostka gorzkiej czekolady;
VI: wpadnie pewnie sałatka z pomidorów, ogórka i papryki.
Do picia: woda, kawa, kawa rozpuszczalna, rumianek.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 18:57   #4273
camelia111
Zakorzenienie

Dzisiejsze mam nadzieje mocne R, ostatnio waga skacze w górę :/

śniadanie - owsianka na wodzie z winogronami i płatkami migdałów, kawa czarna
II śniadanie - 200g wiejskiego z dużym pomidorem i szczypiorkiem (sporo tego wyszło)
obiad - duszony kurczak z pieczarkami w sosie własnym, 50g kaszy jęczmiennej, surówka colesław (dużo)
przekąska - kostka czekolady gorzkiej wedla
kolacja- jajecznica z 2 jaj na odrobinie masła z cebulką, 100g wiejskiego.

Przed obiadem 1,5 h spaceru (pogoda )
camelia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 19:01   #4274
blax5
Zadomowienie

Przytycie:

I. gofry pełnoziarniste z jajkiem( http://capacitier.blogspot.com/2012/...z-jajkiem.html ), chrzanem żurawinowym, pomidorem, kukurydzą z puszki i pestkami dyni

II. twaróg z jogurtem naturalnym, jabłkiem i orzechami włoskimi

III. pizza (na kupnym spodzie) z leśnymi grzybami, szynką, serem zółtym i ketchupem

IV. domowy budyń waniliowo-kokosowy z granatem

V. 2 kromki chleba z ziarnami ze szcypiorkowym serkiem kanapkowym, szynką, pomidorem i pietruszką

Edytowane przez blax5
Czas edycji: 2012-10-20 o 19:03
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 19:03   #4275
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Dzisiejsze (pół dnia spędziłam na uczelni):
I: owsianka (4 łyżki płatków, łyżka otrębów) z cynamonem, orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem i pestkami dyni + jabłko + kilka kulek winogrona + kawa zbożowa z dodatkiem rozpuszczalnej;
II: serek naturalny (140 g) <- zdążyłam tylko tyle, bo wykładowca przyszedł...
III: kanapka składana (z razowca) z masłem, pomidorem i ogórkiem kiszonym + 2 marchewki;
-> podjedzone pomidorki koktajlowe
IV: najpierw jabłko, za chwilę: placki z dyni polane odrobiną kefiru + resztka surówki koperkowej + porcja groszku z marchewką ("czystych" bez zasmażki, bo nie lubię) <- wiem, że obiad niezbyt rewelacyjny, ale miałam wrócić o wiele później z uczelni, więc zjadłam na szybko te placki które ze sobą wzięłam i tylko dołożyłam warzywa;
V: kromka razowca z masłem, pomidorem, ogórkiem konserwowym i papryką + filiżanka kefiru + kostka gorzkiej czekolady;
VI: wpadnie pewnie sałatka z pomidorów, ogórka i papryki.
Do picia: woda, kawa, kawa rozpuszczalna, rumianek.
Dlaczego zawsze jesz kanapki z samymi warzywami?
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 19:24   #4276
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez camelia111 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze mam nadzieje mocne R, ostatnio waga skacze w górę :/

śniadanie - owsianka na wodzie z winogronami i płatkami migdałów, kawa czarna
II śniadanie - 200g wiejskiego z dużym pomidorem i szczypiorkiem (sporo tego wyszło)
obiad - duszony kurczak z pieczarkami w sosie własnym, 50g kaszy jęczmiennej, surówka colesław (dużo)
przekąska - kostka czekolady gorzkiej wedla
kolacja- jajecznica z 2 jaj na odrobinie masła z cebulką, 100g wiejskiego.

Przed obiadem 1,5 h spaceru (pogoda )

Wygląda w porządku Faktycznie dość restrykcyjnie.

Moje dzisiejsze R:
I placki dyniowo-serowe z rodzynkami polane śmietaną z cynamonem (grzech od rana... )
II surówka z 1/2 jabłka, 1/2 marchewki i kapusty pekińskiej na jogurcie nat; piętka + kromka ciepłego jeszcze żytniego cienko smarowane masłem
III flądra pieczona, 2 małe ziemniaki, kawałek brokuła i surówka na bazie kapusty kiszonej (kupna, ale niepakowana, tylko taka od pani z rynku )
pozostałe 1/2 jabłka, 1 kostka gorzkiej czekolady
IV serek wiejski z garścią malin, cynamonem i garstką podprażonych orzechów (laskowe, włoskie, pestki dyni i słonecznika, płatki migdałowe)
V i tu bardzo nieładnie pół kiści zielonych winogron

Aktualnie boli mnie brzuch po tych winogronach (karma... ), ale gdy przestanie, to możliwe, że wpadnie jeszcze twaróg z warzywami.
Stary 2012-10-20, 19:25   #4277
Iwoka
Zakorzenienie

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;3716668 8]Dlaczego zawsze jesz kanapki z samymi warzywami?[/QUOTE]

Jem z warzywami, bo je lubię i mam ostatnio na nie straszną fazę. Poza tym jestem po nich bardziej najedzona niż po tradycyjnych kanapkach z serem czy szynką. Czasami dołożę jakiś plasterek, ale jednak wolę warzywa. Ewentualnie daję też pestki dyni lub robię kanapki z twarożkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Stary 2012-10-20, 19:34   #4278
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usunięte

Cytat:
Jem z warzywami, bo je lubię i mam ostatnio na nie straszną fazę. Poza tym jestem po nich bardziej najedzona niż po tradycyjnych kanapkach z serem czy szynką. Czasami dołożę jakiś plasterek, ale jednak wolę warzywa. Ewentualnie daję też pestki dyni lub robię kanapki z twarożkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym.
Nie chodziło mi dlaczego jesz kanapki z warzywami, tylko dlaczego z samymi warzywami. Zgadzam się, że kanapka z samą wędliną czy serem jest niezbyt smaczna, ale kanapka z warzywami i (a nie zamiast) serem/wędliną/jajkiem/pastą to już chyba jest ok.

Edytowane przez 513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Czas edycji: 2012-10-20 o 19:37
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 19:51   #4279
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
warzywa zapychaja dlatego trzebaich duzo jesc na R ale z tego co pamiętam chcialas przytyc wiec warto w te kanapki "poprzemycac"ser,szynke,l ososia itp
Stary 2012-10-20, 20:24   #4280
Ziggy_Stardust
Rozeznanie

R.

I. [11:30] Owsianka (duża porcja): 200 g homo, 4 łyżki płatków, 2 niewielkie jabłka, cynamon
II. [15:30] 150 g łososia + warzywa na parze + 1/2 woreczka ryżu brązowego
1 lvl Ripped + 10 min nogi + 10 min pośladki Mel B.
III. [20:00] jajecznica z 2 jaj + ogórki + 2 kromki razowca z twarogiem półtłustym
IV. Pewnie wiejski z pestkami słonecznika i łyżeczką miodu.

Średnio dzisiaj, ale nie miałam weny ani czasu.

Ziggy_Stardust jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 20:29   #4281
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whiness Pokaż wiadomość
Śniadanie i kolacja, pychota. Też uwielbiam serek kozi z tymi dodatkami. Spróbuj też z orzechami włoskimi!
Generalnie, jak dla mnie naprawdę smaczny i zdrowy jadłospis, a warzyw nie ma znów tak tragicznie mało.
dziękuję spróbuję na pewno, jak tylko je kupię, w połączeniu z serem pleśniowym smakowały super, myślę, że połączeniem z kozim też się nie rozczaruję

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Przytycie:

I. gofry pełnoziarniste z jajkiem( http://capacitier.blogspot.com/2012/...z-jajkiem.html ), chrzanem żurawinowym, pomidorem, kukurydzą z puszki i pestkami dyni

II. twaróg z jogurtem naturalnym, jabłkiem i orzechami włoskimi

III. pizza (na kupnym spodzie) z leśnymi grzybami, szynką, serem zółtym i ketchupem

IV. domowy budyń waniliowo-kokosowy z granatem

V. 2 kromki chleba z ziarnami ze szcypiorkowym serkiem kanapkowym, szynką, pomidorem i pietruszką
wygląda utrzymaniowo, ale nie mi oceniac, czy na tym tyjesz dosypałabym jakichś orzeszków albo lepiej prażonych płatków migdałów (mogłabym je jeśc ostatnio cały czas ) do budyniu i dołożyła jakąś kromkę (np. z masłem orzechowym do drugiego śniadania), ale generalnie jest fajnie, smacznie i wartościowo

U.

1. 2 kromki chleba żytniego: z serkiem kozim, jasnymi winogronami i prażonymi płatkami migdałów / kremem czekoladowym. Kawa z mlekiem sojowym i trochę dodatkowych winogron

2. Leczo (papryka, pomidory, cukinia, cebula) z kawałkami gotowanej piersi z kurczaka, pół woreczka brązowego ryżu.

3. Duży kawałek pszenno-orkiszowej szarlotki na sypko.

4. Pół kostki półtłustego twarogu z papryką, kukurydzą i ziołami. Marchewa. Kubeł (400 ml) soku z jabłek (wyciśniętego własnoręcznie przy odsączaniu jabłek do szarlotki ).

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 20:39   #4282
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
wygląda utrzymaniowo, ale nie mi oceniac, czy na tym tyjesz dosypałabym jakichś orzeszków albo lepiej prażonych płatków migdałów (mogłabym je jeśc ostatnio cały czas ) do budyniu i dołożyła jakąś kromkę (np. z masłem orzechowym do drugiego śniadania), ale generalnie jest fajnie, smacznie i wartościowo
O, i takie wyrażenie rozumiem i przyjmuję do wiadomości .
Wiesz, że budyń na początku miał być migdałowy? Tylko właśnie migdałów zbrakło :p. Ale wiórki kokosowe też dobre źródło NNKT z tego co mi wiadomo.
Twarożku mało go nie było jak coś . A masło orzehowe chętnie, tylko tutaj również trzeba się zaopatrzyć ponownie.
Miło mi to słyszeć .

U.

1. 2 kromki chleba żytniego: z serkiem kozim, jasnymi winogronami i prażonymi płatkami migdałów / kremem czekoladowym. Kawa z mlekiem sojowym i trochę dodatkowych winogron

2. Leczo (papryka, pomidory, cukinia, cebula) z kawałkami gotowanej piersi z kurczaka, pół woreczka brązowego ryżu.

3. Duży kawałek pszenno-orkiszowej szarlotki na sypko.

4. Pół kostki półtłustego twarogu z papryką, kukurydzą i ziołami. Marchewa. Kubeł (400 ml) soku z jabłek (wyciśniętego własnoręcznie przy odsączaniu jabłek do szarlotki ).
Podoba mi się - wszystko smaczne .
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 20:59   #4283
Milka1224
Rozeznanie

Moje U

I duży kawałek sernika dyniowego na razowym, żytnim, kakaowym kruchym cieście z domowym dżemem truskawkowym + kawa parzona

II miseczka sałatki jarzynowej z majonezem, grissini pełnoziarniste

III kotleciki rybne w panierce sezamowej z płatkami chilli do tego pikantne leczo

IV grzanki z kozim serem i karmelizowaną gruszką

jabłko

do picia ponadto: woda, ricore, herbata czarna i pokrzywa
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 21:32   #4284
Iwoka
Zakorzenienie

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;3716706 6]Nie chodziło mi dlaczego jesz kanapki z warzywami, tylko dlaczego z samymi warzywami. Zgadzam się, że kanapka z samą wędliną czy serem jest niezbyt smaczna, ale kanapka z warzywami i (a nie zamiast) serem/wędliną/jajkiem/pastą to już chyba jest ok.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
warzywa zapychaja dlatego trzebaich duzo jesc na R ale z tego co pamiętam chcialas przytyc wiec warto w te kanapki "poprzemycac"ser,szynke,l ososia itp
Wiadomo, że są dni gdzie dodaję ser, szynkę, pastę jajeczną, makrelę itd. Najczęściej jednak jem to co po prostu mam w domu. A że teraz są to głównie warzywa to z nich korzystam Grunt, żeby smakowało i było zdrowe

P.s. Chcę już jutrzejsze śniadanie, bo mam ochotę na kokosową jaglankę

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Stary 2012-10-20, 21:52   #4285
paluinka90
Raczkowanie

P
I wafel ryżowy pełnoziarnisty, grahamka z almette jogurtowym,pomidorem,kieł kami brokuła, orzech włoski, kawa z mlekiem
chwile po 1,5 czekoladki kinder

II jabłko

III 2 kromki chleba słonecznikowego z masłem, prawie cała puszka makreli w pomidorach
kawa z mlekiem

IV kawałek ciasta drożdżowego, 2 miseczki zupy krem z dyni

V 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrąb pszennych i żytnich, 3 łyżki twarogu półtłustego, ok 100 g jog naturalnego, orzechy włoskie

po podjadłam 0,5 kromki świeżo upieczonego chleba z masłem i kilka łyżeczek jog nat.

ponadto woda, zielona i czerwona herbata
paluinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 22:23   #4286
piotrek1994
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paluinka90 Pokaż wiadomość
P
I wafel ryżowy pełnoziarnisty, grahamka z almette jogurtowym,pomidorem,kieł kami brokuła, orzech włoski, kawa z mlekiem
chwile po 1,5 czekoladki kinder

II jabłko

III 2 kromki chleba słonecznikowego z masłem, prawie cała puszka makreli w pomidorach
kawa z mlekiem

IV kawałek ciasta drożdżowego, 2 miseczki zupy krem z dyni

V 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrąb pszennych i żytnich, 3 łyżki twarogu półtłustego, ok 100 g jog naturalnego, orzechy włoskie

po podjadłam 0,5 kromki świeżo upieczonego chleba z masłem i kilka łyżeczek jog nat.

ponadto woda, zielona i czerwona herbata

na KZ!
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-21, 03:28   #4287
Annie1441
Wtajemniczenie

muszę się wtrącić
wiórki kokosowe zawierają NASYCONE kwasy tłuszczowe (gdzieś wyżej przeczytałam, że NNKT)
masło orzechowe nie jest dobrym źródłem NNKT
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-21, 04:11   #4288
kiciakasia
Zakorzenienie

za to kokos ma mct
Stary 2012-10-21, 10:17   #4289
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
za to kokos ma mct
Co to ?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-21, 11:37   #4290
piotrek1994
Zadomowienie

Nigdy nie wstawiałem swoich jadłospisów, bo ogólnie myślałem, ze jem ok, ale może jednak jest coś nie tak, proszę o zerknięcie

raczej takie U, ale jeżeli przybędzie kilka kilogramów to też się nic nie stanie. prowadzę bardzo aktywny tryb życia. 18letni chłopak

i od razu uprzedzę, ze nie wierzę w zasady 5 posiłków dziennie.

1. Kasza jaglana z orzechami włoskimi, jogurtem greckim, domowym sokiem porzeczkowym (O TUTAJ)
2. kilka marchewek, 200g twarogu półtłustego, 3muffiny ze szpinakiem i fetą
3. około 100-150g masła orzechowego, jabłko, miseczka sałatki jarzynowej (tradycyjna)
4. kasza gryczana, gulasz z piersi kurczaka, kalafior w sosie koperkowo-ziołowym z prażonymi płatkami migdałów
5. 90g (mała paczka) migdałów w czekoladzie z cynamonem; kilka domowych eklerków z budyniem
6. kromka razowca z serem kozim; kromka razowca z masłem i wędliną drobiowa; 1jajko na twardo; 2 papryki
7. przed telewizorem około 50-60g słonecznika
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości