Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013 - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-22, 18:36   #2461
elizabarbara
Zakorzenienie

GG do elizabarbara
Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013

Wlasnie jak czytam o takich Waszych doswiadczeniach z lekarzami NFZ, to utwierdzam sie w przekonaniu, ze dobrze zrobilam decydujac sie na prowadzenie ciazy przez lekarza prywatnie. Co prawda kazda wizyta to stowka, ale przynajmniej jest profesjonalnie. Chociaz nie powiem, rozważałam wizyty na NFZ, ktore oczywiscie bym wolala, bo powoli nie wyrabiam na leki, ktore pochlaniaja ok 1000zl miesiecznie, a tu jeszcze te wizyty . Ale czego sie kurde nie robi dla dobra Malenstwa.
A najgorsze w tym wszystkim jest k***a to, ze tyle lat place skladki i nic z tego nie mam, nawet badania specjalistyczne sa masakrycznie drogie.

Eh rozpisalam sie, ale jestem tym wszystkim rozgoryczona, polska sluzba zdrowia i ogolnie polityka w tym dzikim kraju mnie osłabia

A Ty kochana, powinnas pojsc do tego lekarza i napluc mu w jego plugawą gębę za to jak Cie potraktowal.
Ja bym nie podarowala burakowi

WYMIANKA
elizabarbara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 18:42   #2462
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Meliitele Pokaż wiadomość
ja slyszalam o tantum verde pastylki do ssania
Któraś z dziewczyn pisała, ze to dopiero od II trymestru można...
chyba się przejdę do apteki i zapytam
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 18:52   #2463
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez becik_4 Pokaż wiadomość
dziewczyny czy któraś z was miała już robione badania prenatalne? bo mnie gin powiedziął że w12 tc będę miała bardziej szczegółowe badanie usg ale przeciez to nie to samo co badania prenatalne i teraz nie wiem gdzie powinnam się udac na takie badanie?
wpisz sobie w google badania prenatalne i Twoją miejscowość, po najmniejszej linii oporu na pewno trochę Ci się wyświetli wyników, wybierz to, co wydaje Ci się najbardziej profesjonalne. w wielu miejscach są takie badania, ja jednak osobiście bym unikała zwykłych przychodni, w których są robione, czasem są kliniki specjalizujące się w np. problemach niepłodności i potem robią badania genetyczne też.
moje badania wyglądało właśnie jak bardziej szczegółowe usg, ale było też mierzone tętno Malucha, przepływ krwi przez brzuszek - na zwykłym usg tego raczej nie widać, bo jakieś specjalne pomiary robili - i miałam pobieraną krew - własnie, jutro musiałabym dowiedzieć się o wyniki

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 18:56   #2464
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
jestem załamana
trafiłam na takiego ch*ja,że szok.
Pierwsze: "czy mogę wejść z partnerem?" odpowiedź"a po co, po ca ma patrzeć , jeszcze zwieje, odechce mu się"
Drugie- pogrzebał mi głowicą usg i.. koniec.
nie zobaczyłam dziecka. on chyba też nie. "proszę się ubrać"
Spytałam w mega szoku czy jest ok i ile ma wzrostu, odpowiedź "11tygodni. skad mam wiedzieć czy jest dobrze-na prenatalne, płatne iść"
I nie mam nawet wypełnionej karty ciąży, ani serducha maleństwa, ni nic..

czytam i nie dowierzam!!!
co za teksty!!!!!! normalnie w szoku jestem. Szukaj szybciutko innego lekarza bo to nie było normalne.
Na Twoim miejscu złożyłabym skargę.
Mi w 10 tc pokazywał wszytsko gdzie jest główka, tułów rączki. Chyba bym poćwiartkowała takiego lekarza.

Margosia ja na ból gardła zawsze jadłam miód i pomagało.

Dziewczyny trochę się pogubiłam w tym wszytskim. Badanie genetyczne nie jest obowiązkowe (o ile można tak o tym powiedzieć) a prenatalne? bo na następnej wizycie będę miała badanie przezierności karkowej i nie wiem czy to prenetalne też czy jak? jak to jest?
Stary 2012-10-22, 19:00   #2465
becik_4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
wpisz sobie w google badania prenatalne i Twoją miejscowość, po najmniejszej linii oporu na pewno trochę Ci się wyświetli wyników, wybierz to, co wydaje Ci się najbardziej profesjonalne. w wielu miejscach są takie badania, ja jednak osobiście bym unikała zwykłych przychodni, w których są robione, czasem są kliniki specjalizujące się w np. problemach niepłodności i potem robią badania genetyczne też.
moje badania wyglądało właśnie jak bardziej szczegółowe usg, ale było też mierzone tętno Malucha, przepływ krwi przez brzuszek - na zwykłym usg tego raczej nie widać, bo jakieś specjalne pomiary robili - i miałam pobieraną krew - własnie, jutro musiałabym dowiedzieć się o wyniki
na google już toche szukałam a moze te dziewczyny które są z kielc mogą kogoś polecić ?
becik_4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 19:01   #2466
Meliitele
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
Któraś z dziewczyn pisała, ze to dopiero od II trymestru można...
chyba się przejdę do apteki i zapytam
Masz racje, na wszelki wypadek sie zapytaj pani z apteki

What the world needs now is love, sweet love
it's the only thing that there's just too little of

7/40
Meliitele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 19:03   #2467
vil84
Wtajemniczenie

Samo badanie przezierności karkowej jest tylko jednym z elementów standardowego badania prenatalnego. Czasami robią je w zwykłym gabinecie, do którego się chodzi na kontrole, ale tam nie ma możliwości zrobienia badania krwi czy przepływu krwi przez narządy wewnętrzne.

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 19:06   #2468
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
Samo badanie przezierności karkowej jest tylko jednym z elementów standardowego badania prenatalnego. Czasami robią je w zwykłym gabinecie, do którego się chodzi na kontrole, ale tam nie ma możliwości zrobienia badania krwi czy przepływu krwi przez narządy wewnętrzne.
no ale to konieczność zrobienie takiego badania?
chodzi mi o to czy to lekarz określa czy robimy czy nie i robi sam lub wysyła mnie gdzieś indziej. CZy sama mam o tym pomyśleć.
Stary 2012-10-22, 19:23   #2469
candace1
Zakorzenienie

Cześć!
tantum verde po konsultacji z lekarzem w I trym.

axella bardzo Ci współczuję takiej "miłej" wizyty.
Cham i burak z tego lekarza.
Ja od lat nie chodzę na NFZ i zastanawiam się po jakiego h...a muszę płacić te składki...
Mam wrażenie, że wszędzie na NFZ jest taka sama znieczulica... Choć kiedyś jak mieszkałam na Mokotowie i chodziłam do Damiana to też trafiłam na takiego "miłego" lekarza ginekologa. Od razu zrezygnowałam z ich usług po całości...

Badanie przezierności karkowej = badanie prenatalne

Źle się dziś czuję - mdli mie znowu cały czas...WymiotujęNie mam siły wstać z łóżka. Już mam dość
W sobotę mam usg prenatalne i wyjeżdzam do mamy
TŻ odpocznie od mojego marudzenia a ja zmienię trochę klimat - przyda się

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------

sharpnowaja - Wystarczy ogólne usg prenatalne.
Takie dokładne robi się gdy trzeba sprawdzić czy aby na pewno wszystko jest ok. W przypadku gdy podczas usg prenatalnego lekarz ma jakieś wątpliwości powinien skierować pacjętkę na takie szczególowe...
Ja w poprzedniej ciąży miałam usg prenatalne normalne (podstawowe) w 12 tyg a potem w 20 tyg - wtedy też poznałam płeć dziecka...

Teraz zapisałam się na "rozszerzone" usg prenatalne i generalnie nie bardzo wiem co to oznacza - jest trochę droższe od podstawowego...- dowiem się w sobotę.
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 19:33   #2470
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
Napisane przez elizabarbara Pokaż wiadomość
Wlasnie jak czytam o takich Waszych doswiadczeniach z lekarzami NFZ, to utwierdzam sie w przekonaniu, ze dobrze zrobilam decydujac sie na prowadzenie ciazy przez lekarza prywatnie. Co prawda kazda wizyta to stowka, ale przynajmniej jest profesjonalnie. Chociaz nie powiem, rozważałam wizyty na NFZ, ktore oczywiscie bym wolala, bo powoli nie wyrabiam na leki, ktore pochlaniaja ok 1000zl miesiecznie, a tu jeszcze te wizyty . Ale czego sie kurde nie robi dla dobra Malenstwa.
A najgorsze w tym wszystkim jest k***a to, ze tyle lat place skladki i nic z tego nie mam, nawet badania specjalistyczne sa masakrycznie drogie.

Eh rozpisalam sie, ale jestem tym wszystkim rozgoryczona, polska sluzba zdrowia i ogolnie polityka w tym dzikim kraju mnie osłabia

A Ty kochana, powinnas pojsc do tego lekarza i napluc mu w jego plugawą gębę za to jak Cie potraktowal.
Ja bym nie podarowala burakowi
ja po prostu stamtąd wyszłam. tż dopytywał przez pare min co i jak a ja byłam w takim szoku,że nawet niewiedziałam co powiedzieć..
Też chodziłam prywatnie-ale stwierdziłam,że jak można na NFZ to po co przepłacać.. już wiem po co..

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość

czytam i nie dowierzam!!!
co za teksty!!!!!! normalnie w szoku jestem. Szukaj szybciutko innego lekarza bo to nie było normalne.
Na Twoim miejscu złożyłabym skargę.
Mi w 10 tc pokazywał wszytsko gdzie jest główka, tułów rączki. Chyba bym poćwiartkowała takiego lekarza.
jutro idę po moją karttę pacjenta i nie omieszkam zostawić skargi. ciekawe czy w karcie jest cokolwiek.. poprzedni lekarz pięknie tłumaczył,pokazywał, tż też dobrze go wspomina,a ten lekarz tak daleko ale sie poświęcę i będę jeździć..
i płacić. bo tylko tak możesz być godnie obsłużony. drogi podatniku

Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość
Cześć!
tantum verde po konsultacji z lekarzem w I trym.

axella bardzo Ci współczuję takiej "miłej" wizyty.
Cham i burak z tego lekarza.
Ja od lat nie chodzę na NFZ i zastanawiam się po jakiego h...a muszę płacić te składki...
Mam wrażenie, że wszędzie na NFZ jest taka sama znieczulica... Choć kiedyś jak mieszkałam na Mokotowie i chodziłam do Damiana to też trafiłam na takiego "miłego" lekarza ginekologa. Od razu zrezygnowałam z ich usług po całości...

Badanie przezierności karkowej = badanie prenatalne
To badanie mam zaliczyć w tym miesiącu. Myślałam,że będę mieć to za soba dziś.
Czyli czeka mnie prywatna wizyta
Kolejny wydatek,pod koniec miesiąca w trakcie przeprowadki i podwójnego remontu. cudo

co do lekarzy-nie rozumiem,że przyjmuje prywatnie-jest cudny, przyjmuje na NFZ(ten sam!) i jest takim ch*jem! Przecież nie pracuje za kare!

Jeśli jutro okaże się,że nie wpisał NIC po tej wizycie to rozniosę ten dobytek..

Najgorsze jest to,że nie wiem co z maleństwem

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 19:45   #2471
Meliitele
Zakorzenienie

Cytat:

Moze powiedz pani w rejestracji jak Cie potrkatowal lekarz i popros czy nie mogla by Cie wcisnac do lekarza ktory w ten dzien przyjmuje?
U mnie czasami najpierw idzie sie do poloznej a potem do gin sie wchodzi.
To bez sensu byc u lekarza i nie wiedziec co z dzieckiem, bym tego gin chyba rozniosla na Twoim miejscu. Opierdzielilabym i wiecej tam nie poszla.

7/40
Stary 2012-10-22, 19:50   #2472
adunia89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez becik_4 Pokaż wiadomość
na google już toche szukałam a moze te dziewczyny które są z kielc mogą kogoś polecić ?
Becik, z tego co rozumiem to lekarz powiedział, że wykona Ci usg genetyczne (czyli niby takie dokładniejsze, bo będzie robił więcej szczegółowych pomiarów). Badania prenatalne to cała masa innych badań, wiele rzeczy się w to wlicza (np. test przesiewowy Pappa, ale na to albo musisz mieć skierowanie, albo troche kaski).

Ja w pierwszej ciąży miałam najpierw usg genetyczne u mojej gin prowadzącej - jej usg w zupełności wystarczyło, żeby wszystko pomierzyć. Nie wiem gdzie chodzisz do lekarza, więc nie potwierdzę, że zrobi Ci to Twój lekarz. Oczywiście powinien sam to pomierzyć bez Twojego proszenia bo mierzenie przezierności to podstawa w tym badaniu.

Tragedia, mam nadzieję, że coś zrozumiesz z tego, tak namąciłam :P

W Kielcach dobry jest dr Guzik, moja koleżanka miała tam robione usg i była bardzo zadowolona.

Najbardziej gorzka w naszym dzisiejszym smutku
jest pamięć o wczorajszej radości...

Amelia

Edytowane przez adunia89
Czas edycji: 2012-10-22 o 19:52
adunia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 19:50   #2473
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
Moze powiedz pani w rejestracji jak Cie potrkatowal lekarz i popros czy nie mogla by Cie wcisnac do lekarza ktory w ten dzien przyjmuje?
U mnie czasami najpierw idzie sie do poloznej a potem do gin sie wchodzi.
To bez sensu byc u lekarza i nie wiedziec co z dzieckiem, bym tego gin chyba rozniosla na Twoim miejscu. Opierdzielilabym i wiecej tam nie poszla.
w tym problem,że obecnie jest tylko i wyłącznie on. do wyboru-NFZ lub prywatnie.
Jutro idę tam po kartę pacjenta i więcej mnie nie zobaczą. Na szczęście ginów trochę do wyboru jest..
No nic, trzeba się gdzieś umówić ,poprzekładać grafik w pracy,zapłacić i iść...

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2012-10-22, 19:55   #2474
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Ja też mam tego misia ale zostawiłam go u mamy
Próbki bepanthenu, oliwek, kremików... pełno tego mam
A u gina dostałam reklamówkę, w niej gazetki, ulotki i próbka sudocremu. Gin powiedział, że powinnam dostać ją później ale akurat nie miał takich na początek ciąży Może jeszcze coś dostanę
Chodzisz do Grudnia?

Cytat:
hej.wróciłam.
jestem załamana
trafiłam na takiego ch*ja,że szok.
Pierwsze: "czy mogę wejść z partnerem?" odpowiedź"a po co, po ca ma patrzeć , jeszcze zwieje, odechce mu się"
Drugie- pogrzebał mi głowicą usg i.. koniec.
nie zobaczyłam dziecka. on chyba też nie. "proszę się ubrać"
Spytałam w mega szoku czy jest ok i ile ma wzrostu, odpowiedź "11tygodni. skad mam wiedzieć czy jest dobrze-na prenatalne, płatne iść"
I nie mam nawet wypełnionej karty ciąży, ani serducha maleństwa, ni nic..
Reakcja-siedzę i ryczę.
Moj tata do tego mnie dobił-"za dużo w internecie sie naczytałaś, to nie jest potrzebne"
Jak to kuwa nie jest,nie jest potrzebne wiedzieć czy żyje/czy jest ok?!
ja sie poddaje
Cytat:
ja po prostu stamtąd wyszłam. tż dopytywał przez pare min co i jak a ja byłam w takim szoku,że nawet niewiedziałam co powiedzieć..
Też chodziłam prywatnie-ale stwierdziłam,że jak można na NFZ to po co przepłacać.. już wiem po co..

jutro idę po moją karttę pacjenta i nie omieszkam zostawić skargi. ciekawe czy w karcie jest cokolwiek.. poprzedni lekarz pięknie tłumaczył,pokazywał, tż też dobrze go wspomina,a ten lekarz tak daleko ale sie poświęcę i będę jeździć..
i płacić. bo tylko tak możesz być godnie obsłużony. drogi podatniku

To badanie mam zaliczyć w tym miesiącu. Myślałam,że będę mieć to za soba dziś.
Czyli czeka mnie prywatna wizyta
Kolejny wydatek,pod koniec miesiąca w trakcie przeprowadki i podwójnego remontu. cudo

co do lekarzy-nie rozumiem,że przyjmuje prywatnie-jest cudny, przyjmuje na NFZ(ten sam!) i jest takim ch*jem! Przecież nie pracuje za kare!

Jeśli jutro okaże się,że nie wpisał NIC po tej wizycie to rozniosę ten dobytek..

Cześć koleżanko!

Właśnie wracam z wizyty od lekarza z nfz. Do dziewczyn z Rybnika: od Kujawskiego. Do tej pory było ok, bo tylko chodziłam po recepty na pigułki, cytologię (oczywiście płatną, bo nie mam 25 lat ). Dziś poszłam potwierdzić ciążę. Współczuję każdej kobiecie, która jest nieświadoma wchodząc do gabinetu. Kazał się położyć, zrobił usg przez brzuch (), stwierdził... "Nooo tu jest wczesna ciąża. Proszę się wytrzeć." Wypisał coś w karcie, dał skierowanie na morfologię, mocz i cukier. I pewnie kolejnymi jego słowami byłoby "Do widzenia", gdybym nie spytała czy to, że moja babcia miała rozszczep podniebienia ma znaczenie. Stwierdził, że taaaaaak daaaaleko, to nie. Czy własna babcia, to jest dalekie pokrewieństwo??? Pytam o zaświadczenie do pracy (pracuję 9,5h i ponad 4h przy monitorach ekranowych - tego mu nawet nie zdążyłam powiedzieć!!!). Na co on... "Wie pani, to jest tak wczesna ciąża, że się takich zaświadczeń nie wypisuje." WTF?! Ok, mam siedzącą robotę, o czym on nie wiedział. A jakbym musiała dźwigać i przenosić w robocie??? Do jasnej cholery! Jestem w ciąży! Jestem chroniona prawem! Ale żebym mogła być traktowana jak ciężarna, muszę mieć zaświadczenie. Aha, od położnej w recepcji dowiedziałam się: "Oooooo Piąty tydzień, super! " Tylko jej mi szkoda.

W piątek mam zamiar iść prywatnie.

Na co idą moje pieniądze ja się pytam????????

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

Aha! Nawet nie powiedział, że mam brać kwas foliowy!!!!!

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 19:55   #2475
Meliitele
Zakorzenienie

Cytat:
w tym problem,że obecnie jest tylko i wyłącznie on. do wyboru-NFZ lub prywatnie.
Jutro idę tam po kartę pacjenta i więcej mnie nie zobaczą. Na szczęście ginów trochę do wyboru jest..
No nic, trzeba się gdzieś umówić ,poprzekładać grafik w pracy,zapłacić i iść...
to w takim razie bym poszla do gabinetu i chciala informacji jakiejs o maluchu, moze to byc nieprzyjemna rozmowa ale ja nie odpuscilabym. Jego zasranym obowiazkiem jest poinformowac Cie co i jak.

7/40
Stary 2012-10-22, 19:59   #2476
candace1
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że z maleństwem jest wszystko ok.
Już chyba takim partaczem nie jest i by Ci powiedział, gdyby coś było nie tak
Ale musisz koniecznie iść jeszcze raz do kogoś innego.

Cytat:
Napisane przez adunia89 Pokaż wiadomość
W Kielcach dobry jest dr Guzik, moja koleżanka miała tam robione usg i była bardzo zadowolona.
Potwierdzam. dr. Guzik jest b. dobry -moja siostra do niego chodziła.
Stary 2012-10-22, 20:01   #2477
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Chodzisz do Grudnia?

Cześć koleżanko!

Właśnie wracam z wizyty od lekarza z nfz. Do dziewczyn z Rybnika: od Kujawskiego. Do tej pory było ok, bo tylko chodziłam po recepty na pigułki, cytologię (oczywiście płatną, bo nie mam 25 lat ). Dziś poszłam potwierdzić ciążę. Współczuję każdej kobiecie, która jest nieświadoma wchodząc do gabinetu. Kazał się położyć, zrobił usg przez brzuch (), stwierdził... "Nooo tu jest wczesna ciąża. Proszę się wytrzeć." Wypisał coś w karcie, dał skierowanie na morfologię, mocz i cukier. I pewnie kolejnymi jego słowami byłoby "Do widzenia", gdybym nie spytała czy to, że moja babcia miała rozszczep podniebienia ma znaczenie. Stwierdził, że taaaaaak daaaaleko, to nie. Czy własna babcia, to jest dalekie pokrewieństwo??? Pytam o zaświadczenie do pracy (pracuję 9,5h i ponad 4h przy monitorach ekranowych - tego mu nawet nie zdążyłam powiedzieć!!!). Na co on... "Wie pani, to jest tak wczesna ciąża, że się takich zaświadczeń nie wypisuje." WTF?! Ok, mam siedzącą robotę, o czym on nie wiedział. A jakbym musiała dźwigać i przenosić w robocie??? Do jasnej cholery! Jestem w ciąży! Jestem chroniona prawem! Ale żebym mogła być traktowana jak ciężarna, muszę mieć zaświadczenie. Aha, od położnej w recepcji dowiedziałam się: "Oooooo Piąty tydzień, super! " Tylko jej mi szkoda.

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

biedna,wiem co przeżyłaś, stres samą wizytą a tu jeszcze jakiś pseudo lekarz pokazazuje jak bardzo ma Cie gdzieś.. ja o lekach też nic się nie dowiedziałam..nic.
a ja za to miałam dopochwowe. w 12stym tygodniu niewiem,no może tak ma być

Cytat:
to w takim razie bym poszla do gabinetu i chciala informacji jakiejs o maluchu, moze to byc nieprzyjemna rozmowa ale ja nie odpuscilabym. Jego zasranym obowiazkiem jest poinformowac Cie co i jak.
Dlatego jak pisałam-jutro idę po kartę-jak okaże się,że z wczoraj nie ma żadnych danych to wlecę do gabinetu i chyba sama go przebadam tą pieprzoną głowicą

ah,no i żadnego wywiadu ni nic. zero. i w trakcie weszła pani z recepcji. dobrze,że zdążyłam się ubrać,bo jak nie to miałabym widownię

ZUZIAK 7.05.2013

Edytowane przez axella
Czas edycji: 2012-10-22 o 20:03
Stary 2012-10-22, 20:05   #2478
Meliitele
Zakorzenienie

Cytat:

Dlatego jak pisałam-jutro idę po kartę-jak okaże się,że z wczoraj nie ma żadnych danych to wlecę do gabinetu i chyba sama go przebadam tą pieprzoną głowicą
wyobrazilam sobie to

A my juz 12 tydz i 1 dzien
Ja nie wiem jak to liczycie bo ja na liscie jako pierwsza z tp a widzialam ze dziewczyny pisaly ze maja juz 13 tc

7/40
Stary 2012-10-22, 20:06   #2479
candace1
Zakorzenienie

Cytat:

Współczuję!
Skąd się te typy biorą?

Powiem Wam tylko tyle, że ja w instytucję NFZ przestałam wierzyć wieki temu . Nie chcę pisać dlaczego ale z chęcią bym się "wypisała"... a się nie da...
Stary 2012-10-22, 20:08   #2480
axella
Zakorzenienie

GG do axella

u mnie 12 tc jeśli liczyć od ostatniej miesiączki.a wg usg wiek dziecka to 11tygodni.. tp mam na 6 maj
zobaczymy jak to będzie w praktyce

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2012-10-22, 20:09   #2481
candace1
Zakorzenienie

Cytat:

A my juz 12 tydz i 1 dzien
Ja nie wiem jak to liczycie bo ja na liscie jako pierwsza z tp a widzialam ze dziewczyny pisaly ze maja juz 13 tc
Bo tak naprawdę skończyłaś 12 tydz i zaczęłaś 13sty skoro jest to 12t1dz.
Gratulacje!
Ja w piętek kończę 12t
Stary 2012-10-22, 20:12   #2482
Meliitele
Zakorzenienie

Ja nie licze od ostatniej miesiaczki bo wtedy tylko jeden raz kochalismy sie i wiem kiedy zaszlam

7/40
Stary 2012-10-22, 20:13   #2483
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzisz do Grudnia?

Tak Kilka moich koleżanek do niego chodziło i były zadowolone wiem, że ma różne opinie ale jak dla mnie póki co jest ok Byłam go sprawdzić jeszcze przed ciążą

Co do Kujawskiego to moja koleżanka do niego chodziła i była zadowolona, z tym, że ona w ciąży nie była. Pewnie gdybyś poszła prywatnie byłoby miło Rozumiem, że zmieniasz lekarza?
Mi gin na nfz nie chciał zrobić w ogóle usg ale stwierdził, że mam tyłozgięcie i niestety musi A tak naprawdę nie mam tyłozgięcia

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:19   #2484
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Tak Kilka moich koleżanek do niego chodziło i były zadowolone wiem, że ma różne opinie ale jak dla mnie póki co jest ok Byłam go sprawdzić jeszcze przed ciążą

Co do Kujawskiego to moja koleżanka do niego chodziła i była zadowolona, z tym, że ona w ciąży nie była. Pewnie gdybyś poszła prywatnie byłoby miło Rozumiem, że zmieniasz lekarza?
Mi gin na nfz nie chciał zrobić w ogóle usg ale stwierdził, że mam tyłozgięcie i niestety musi A tak naprawdę nie mam tyłozgięcia
Moja znajoma też chodziła do Kujawskiego od połowy ciąży w sumie i była zadowolona.
Tak, chcę się wybrać w piątek do dr Białka chyba. Jeszcze na 13.11 jestem umówiona do Szmita na nfz. Ale chyba aż boję się tam iść. To jakaś paranoja.

Miał być dziś cudowny dzień. Nasza pierwsza mini-rocznica - miesiąc po ślubie, świętowanie potwierdzenia maleństwa u lekarza, super kolacja, jak tż wróci po 21 z pracy. A tymczasem ja jestem bliska załamaniu, wertuje po kolei wszystkie strony z ginekologami, a kolacja w lesie.... a tż niedługo będzie. Dawno nie byłam taka podłamana. A u mnie naprawdę musi się stać co katastroficznego, żebym miała dołek.

Leon
Stary 2012-10-22, 20:26   #2485
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Moja znajoma też chodziła do Kujawskiego od połowy ciąży w sumie i była zadowolona.
Tak, chcę się wybrać w piątek do dr Białka chyba. Jeszcze na 13.11 jestem umówiona do Szmita na nfz. Ale chyba aż boję się tam iść. To jakaś paranoja.

Miał być dziś cudowny dzień. Nasza pierwsza mini-rocznica - miesiąc po ślubie, świętowanie potwierdzenia maleństwa u lekarza, super kolacja, jak tż wróci po 21 z pracy. A tymczasem ja jestem bliska załamaniu, wertuje po kolei wszystkie strony z ginekologami, a kolacja w lesie.... a tż niedługo będzie. Dawno nie byłam taka podłamana. A u mnie naprawdę musi się stać co katastroficznego, żebym miała dołek.
Ja Białka nie znam, daj znać co i jak po wizycie Szmit bardzo niefajnie potraktował moją koleżankę po poronieniu a chodziła do niego prywatnie Ale znów mama koleżanki chodziła do niego z ciążą bliźniaczą po 40r.ż. i chyba była zadowolona, zawsze do niego były duże kolejki

Przykro mi

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:32   #2486
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

XxXJuSstiii Dziękuję

Leon
Stary 2012-10-22, 20:55   #2487
lonely_lady
Zakorzenienie

Anoxee współczuję.. nie no załamka z tymi lekarzami na nfz to jest coś strasznego... skąd takie bałwany się biorą-żadnych ludzkich odruchów

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:56   #2488
Lublana
Zadomowienie

Cytat:

nie zrozum mnie źle, ale przesadzasz. Jesteś w 5 tc, lekarz dał Ci skierowanie na badania, zrobił usg, wszystko co do niego należy. Skoro babcia miała takie schorzenie to logiczne jest, że jest szansa na wystąpienie tego u Twojego dziecka, ale to lekarz może stwierdzić na późniejszym etapie ciąży, pewnie na usg genetycznym jak dzidziuś ma ukształtowaną buzię o ile nie później, przecież nie chcesz, żeby teraz Ci wróżył z fusów i Cię straszył, prawda?
Co do zaświadczenia do pracy lekarka mi mówiła, że daje się je po 12 tc (tak samo powiedział i tez internista nadmieniając, że zwykle kobiety nie chcą mówić w pracy wcześniej), jak nic się nie dzieje to nie rozumiem dlaczego nie miałabyś normalnie pracować... też pracuję przy komputerze i pomijając 8h w pracy siedzę przed kompem też w domu, jak większość z nas tutaj. Poza tym ten przepis jest martwy, bo mało kto ma w pracy walący po oczach monitor z kineskopem a to właśnie jest monitor ekranowy, LCD który zapewne masz w pracy krzywdy Ci nie zrobi. Wyluzuj, ciąża to nie choroba. Nie chce Ci dać papierka, idź do przełożonego i poinformuj jeśli czujesz potrzebę aby robić to w tak wczesnej ciąży, powiedz jakie masz oczekiwania w związku ze swoim stanem a pewnie się dostosuje, zaświadczenie do HR doniesiesz jak dostaniesz i o co tyle krzyku? Ja jestem w 12 tc, jeszcze zaświadczenia do pracy nie zaniosłam, szefostwo wie o ciąży, jak skończę pracę wcześniej wychodzę, jak źle się czuję pracuję z domu, wszystko da się dogadać. Nie podoba mi się taka roszczeniowa postawa, rozumiem dziewczyny które mają ciąże zagrożone, różne dolegliwości utrudniające normalne funkcjonowanie, ale siać panikę i robić zamęt na samym początku to można sobie w mojej opinii darować. Skup się może tym, żeby się teraz zdrowo odżywiać, nie forsować, zrób na spokojnie badania i na kolejnej wizycie kiedy ciąża będzie bardziej zaawansowana o wszystko popytasz i wsio.

Co do narzekań na NFZ, ja nie korzystam już od dobrych paru lat, składki płacę i płace tez za opieke prywatna co mnie wkurza, ale co zrobić, korzystają z tego osoby, których nie stać na prywatnego lekarza a ja przynajmniej kolejki nie zajmuję. Raz kilka lat temu chciałam skorzystać z NFZ i dupa, terminy tak długie nawet na cito, że sobie darowałam, ale jakos zawsze myśle wtedy o tych ludziach, którzy wyboru nie mają i jakoś gdzieś mnie to pociesza, że sie im nie ryje do kolejkiA system mamy jaki mamy, jak zdrowi ludzie na L4 siedzą, na rencie i ciągną nieuczciwie kasę to co się dziwić, że wszędzie brakuje. Szkoda tylko, że jak uczciwy człowiek chce coś załatwić to ciężko.
Lublana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:03   #2489
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co można stosować na ból gardła? zaczyna mnie boleć i wolałabym, żeby nie przeszło w nic gorszego...
Sam ból gardła bez kaszlu i kataru
cholinex chyba można, ale najlepiej zapytaj farmaceuty w aptece. A na razie spróbuj pić herbatkę z miodem i cytryną lub mleko z miodem jeśli lubisz

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:34   #2490
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość
nie zrozum mnie źle, ale przesadzasz. Jesteś w 5 tc, lekarz dał Ci skierowanie na badania, zrobił usg, wszystko co do niego należy. Skoro babcia miała takie schorzenie to logiczne jest, że jest szansa na wystąpienie tego u Twojego dziecka, ale to lekarz może stwierdzić na późniejszym etapie ciąży, pewnie na usg genetycznym jak dzidziuś ma ukształtowaną buzię o ile nie później, przecież nie chcesz, żeby teraz Ci wróżył z fusów i Cię straszył, prawda?
Teraz Ty mnie nie zrozum źle.
Skierowanie na badania... faktycznie, badania jak po zbóju. Krew, mocz i cukier. Łaaał. Nic nie mówił o toksopazmozie, konflikcie serologicznym, naprawdę uważasz, że to ok? Co do babci. Ja zadałam pytanie: "Babcia miała rozszczep podniebienia. Czy to jest dziedziczne?" Odpowiedź: "Nieee, tak daleko to nie jest."

Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość
Co do zaświadczenia do pracy lekarka mi mówiła, że daje się je po 12 tc (tak samo powiedział i tez internista nadmieniając, że zwykle kobiety nie chcą mówić w pracy wcześniej), jak nic się nie dzieje to nie rozumiem dlaczego nie miałabyś normalnie pracować... też pracuję przy komputerze i pomijając 8h w pracy siedzę przed kompem też w domu, jak większość z nas tutaj. Poza tym ten przepis jest martwy, bo mało kto ma w pracy walący po oczach monitor z kineskopem a to właśnie jest monitor ekranowy, LCD który zapewne masz w pracy krzywdy Ci nie zrobi. Wyluzuj, ciąża to nie choroba. Nie chce Ci dać papierka, idź do przełożonego i poinformuj jeśli czujesz potrzebę aby robić to w tak wczesnej ciąży, powiedz jakie masz oczekiwania w związku ze swoim stanem a pewnie się dostosuje, zaświadczenie do HR doniesiesz jak dostaniesz i o co tyle krzyku? Ja jestem w 12 tc, jeszcze zaświadczenia do pracy nie zaniosłam, szefostwo wie o ciąży, jak skończę pracę wcześniej wychodzę, jak źle się czuję pracuję z domu, wszystko da się dogadać.
Bardzo się cieszę, że możesz się w pracy dogadać. Ja pracuję bite 9,5 - i ani minuty krócej. Co do monitorów też nie masz do końca racji, ale nie o tym chciałam. Nie chodzi mi o mnie. Chodzi mi o postawę lekarza. Nawet nie zapytał gdzie pracuję i czym się zajmuję. Naprawdę uważałabyś, że zaświadczenie jest zasadne od 12tc pracując na dziale w markecie?

Ale ok. Załóżmy, że lekarz postąpił w porządku. Kolejna wizyta za 2 tygodnie. Przyjmuje tylko w poniedziałki 15-18. W jaki sposób mam przybyć na wizytę na 17:20, pracując do 17:30 (w poniedziałki, bo w resztę dni tygodnia do 18:30 )? Nie mając zaświadczenia pracodawca mnie nie zwolni. Poza tym, jak już mówiłam, będą w pracy zapewne skrzeczeć o zaświadczenie, bo muszą przyjąć kogoś do pracy, bo nie mogę pracować dłużej niż 8h , a bez tego nikogo nie może przyjąć.

Leon
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości