|
|
#2461 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013
Wlasnie jak czytam o takich Waszych doswiadczeniach z lekarzami NFZ, to utwierdzam sie w przekonaniu, ze dobrze zrobilam decydujac sie na prowadzenie ciazy przez lekarza prywatnie.
Co prawda kazda wizyta to stowka, ale przynajmniej jest profesjonalnie. Chociaz nie powiem, rozważałam wizyty na NFZ, ktore oczywiscie bym wolala, bo powoli nie wyrabiam na leki, ktore pochlaniaja ok 1000zl miesiecznie, a tu jeszcze te wizyty . Ale czego sie kurde nie robi dla dobra Malenstwa.A najgorsze w tym wszystkim jest k***a to, ze tyle lat place skladki i nic z tego nie mam, nawet badania specjalistyczne sa masakrycznie drogie. Eh rozpisalam sie, ale jestem tym wszystkim rozgoryczona, polska sluzba zdrowia i ogolnie polityka w tym dzikim kraju mnie osłabia A Ty kochana, powinnas pojsc do tego lekarza i napluc mu w jego plugawą gębę za to jak Cie potraktowal. Ja bym nie podarowala burakowi |
|
|
|
#2462 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2463 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na pewno trochę Ci się wyświetli wyników, wybierz to, co wydaje Ci się najbardziej profesjonalne. w wielu miejscach są takie badania, ja jednak osobiście bym unikała zwykłych przychodni, w których są robione, czasem są kliniki specjalizujące się w np. problemach niepłodności i potem robią badania genetyczne też. moje badania wyglądało właśnie jak bardziej szczegółowe usg, ale było też mierzone tętno Malucha, przepływ krwi przez brzuszek - na zwykłym usg tego raczej nie widać, bo jakieś specjalne pomiary robili - i miałam pobieraną krew - własnie, jutro musiałabym dowiedzieć się o wyniki
|
|
|
|
|
#2464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czytam i nie dowierzam!!! co za teksty!!!!!! normalnie w szoku jestem. Szukaj szybciutko innego lekarza bo to nie było normalne. Na Twoim miejscu złożyłabym skargę. Mi w 10 tc pokazywał wszytsko gdzie jest główka, tułów rączki. Chyba bym poćwiartkowała takiego lekarza. Margosia ja na ból gardła zawsze jadłam miód i pomagało.Dziewczyny trochę się pogubiłam w tym wszytskim. Badanie genetyczne nie jest obowiązkowe (o ile można tak o tym powiedzieć) a prenatalne? bo na następnej wizycie będę miała badanie przezierności karkowej i nie wiem czy to prenetalne też czy jak? jak to jest? |
|
|
|
|
#2465 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a moze te dziewczyny które są z kielc mogą kogoś polecić ?
|
|
|
|
|
#2466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2467 |
|
Wtajemniczenie
|
Samo badanie przezierności karkowej jest tylko jednym z elementów standardowego badania prenatalnego. Czasami robią je w zwykłym gabinecie, do którego się chodzi na kontrole, ale tam nie ma możliwości zrobienia badania krwi czy przepływu krwi przez narządy wewnętrzne.
|
|
|
|
#2468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodzi mi o to czy to lekarz określa czy robimy czy nie i robi sam lub wysyła mnie gdzieś indziej. CZy sama mam o tym pomyśleć. |
|
|
|
|
#2469 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć!
tantum verde po konsultacji z lekarzem w I trym. axella bardzo Ci współczuję takiej "miłej" wizyty. Cham i burak z tego lekarza. Ja od lat nie chodzę na NFZ i zastanawiam się po jakiego h...a muszę płacić te składki... Mam wrażenie, że wszędzie na NFZ jest taka sama znieczulica... Choć kiedyś jak mieszkałam na Mokotowie i chodziłam do Damiana to też trafiłam na takiego "miłego" lekarza ginekologa. Od razu zrezygnowałam z ich usług po całości... Badanie przezierności karkowej = badanie prenatalne Źle się dziś czuję - mdli mie znowu cały czas...Wymiotuję Nie mam siły wstać z łóżka. Już mam dośćW sobotę mam usg prenatalne i wyjeżdzam do mamy TŻ odpocznie od mojego marudzenia a ja zmienię trochę klimat - przyda się ![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- sharpnowaja - Wystarczy ogólne usg prenatalne. Takie dokładne robi się gdy trzeba sprawdzić czy aby na pewno wszystko jest ok. W przypadku gdy podczas usg prenatalnego lekarz ma jakieś wątpliwości powinien skierować pacjętkę na takie szczególowe... Ja w poprzedniej ciąży miałam usg prenatalne normalne (podstawowe) w 12 tyg a potem w 20 tyg - wtedy też poznałam płeć dziecka... Teraz zapisałam się na "rozszerzone" usg prenatalne i generalnie nie bardzo wiem co to oznacza - jest trochę droższe od podstawowego...- dowiem się w sobotę.
|
|
#2470 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też chodziłam prywatnie-ale stwierdziłam,że jak można na NFZ to po co przepłacać.. już wiem po co.. Cytat:
ale sie poświęcę i będę jeździć..i płacić. bo tylko tak możesz być godnie obsłużony. drogi podatniku Cytat:
Czyli czeka mnie prywatna wizyta ![]() Kolejny wydatek,pod koniec miesiąca w trakcie przeprowadki i podwójnego remontu. cudo ![]() co do lekarzy-nie rozumiem,że przyjmuje prywatnie-jest cudny, przyjmuje na NFZ(ten sam!) i jest takim ch*jem! Przecież nie pracuje za kare! Jeśli jutro okaże się,że nie wpisał NIC po tej wizycie to rozniosę ten dobytek.. ![]() Najgorsze jest to,że nie wiem co z maleństwem ![]() |
|||
|
|
|
#2471 |
|
Zakorzenienie
|
Moze powiedz pani w rejestracji jak Cie potrkatowal lekarz i popros czy nie mogla by Cie wcisnac do lekarza ktory w ten dzien przyjmuje?
U mnie czasami najpierw idzie sie do poloznej a potem do gin sie wchodzi. To bez sensu byc u lekarza i nie wiedziec co z dzieckiem, bym tego gin chyba rozniosla na Twoim miejscu. Opierdzielilabym i wiecej tam nie poszla.
|
|
#2472 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja w pierwszej ciąży miałam najpierw usg genetyczne u mojej gin prowadzącej - jej usg w zupełności wystarczyło, żeby wszystko pomierzyć. Nie wiem gdzie chodzisz do lekarza, więc nie potwierdzę, że zrobi Ci to Twój lekarz. Oczywiście powinien sam to pomierzyć bez Twojego proszenia bo mierzenie przezierności to podstawa w tym badaniu. Tragedia, mam nadzieję, że coś zrozumiesz z tego, tak namąciłam :P W Kielcach dobry jest dr Guzik, moja koleżanka miała tam robione usg i była bardzo zadowolona.
Edytowane przez adunia89 Czas edycji: 2012-10-22 o 19:52 |
|
|
|
|
#2473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jutro idę tam po kartę pacjenta i więcej mnie nie zobaczą. Na szczęście ginów trochę do wyboru jest.. No nic, trzeba się gdzieś umówić ,poprzekładać grafik w pracy,zapłacić i iść... |
|
|
|
|
#2474 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Właśnie wracam z wizyty od lekarza z nfz. Do dziewczyn z Rybnika: od Kujawskiego. Do tej pory było ok, bo tylko chodziłam po recepty na pigułki, cytologię (oczywiście płatną, bo nie mam 25 lat ). Dziś poszłam potwierdzić ciążę. Współczuję każdej kobiecie, która jest nieświadoma wchodząc do gabinetu. Kazał się położyć, zrobił usg przez brzuch ( ), stwierdził... "Nooo tu jest wczesna ciąża. Proszę się wytrzeć." Wypisał coś w karcie, dał skierowanie na morfologię, mocz i cukier. I pewnie kolejnymi jego słowami byłoby "Do widzenia", gdybym nie spytała czy to, że moja babcia miała rozszczep podniebienia ma znaczenie. Stwierdził, że taaaaaak daaaaleko, to nie. Czy własna babcia, to jest dalekie pokrewieństwo??? Pytam o zaświadczenie do pracy (pracuję 9,5h i ponad 4h przy monitorach ekranowych - tego mu nawet nie zdążyłam powiedzieć!!!). Na co on... "Wie pani, to jest tak wczesna ciąża, że się takich zaświadczeń nie wypisuje." WTF?! Ok, mam siedzącą robotę, o czym on nie wiedział. A jakbym musiała dźwigać i przenosić w robocie??? Do jasnej cholery! Jestem w ciąży! Jestem chroniona prawem! Ale żebym mogła być traktowana jak ciężarna, muszę mieć zaświadczenie. Aha, od położnej w recepcji dowiedziałam się: "Oooooo Piąty tydzień, super! " Tylko jej mi szkoda.W piątek mam zamiar iść prywatnie. Na co idą moje pieniądze ja się pytam???????? ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Aha! Nawet nie powiedział, że mam brać kwas foliowy!!!!! |
|||
|
|
|
#2475 |
|
Zakorzenienie
|
to w takim razie bym poszla do gabinetu i chciala informacji jakiejs o maluchu, moze to byc nieprzyjemna rozmowa ale ja nie odpuscilabym. Jego zasranym obowiazkiem jest poinformowac Cie co i jak.
|
|
#2476 | |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że z maleństwem jest wszystko ok.
Już chyba takim partaczem nie jest i by Ci powiedział, gdyby coś było nie tak ![]() Ale musisz koniecznie iść jeszcze raz do kogoś innego. Cytat:
|
|
|
#2477 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja za to miałam dopochwowe. w 12stym tygodniu niewiem,no może tak ma byćCytat:
![]() ah,no i żadnego wywiadu ni nic. zero. i w trakcie weszła pani z recepcji. dobrze,że zdążyłam się ubrać,bo jak nie to miałabym widownię Edytowane przez axella Czas edycji: 2012-10-22 o 20:03 |
||
|
|
|
#2478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A my juz 12 tydz i 1 dzien Ja nie wiem jak to liczycie bo ja na liscie jako pierwsza z tp a widzialam ze dziewczyny pisaly ze maja juz 13 tc
|
|
|
#2479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skąd się te typy biorą? ![]() Powiem Wam tylko tyle, że ja w instytucję NFZ przestałam wierzyć wieki temu . Nie chcę pisać dlaczego ale z chęcią bym się "wypisała"... a się nie da...
|
|
|
#2480 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie 12 tc jeśli liczyć od ostatniej miesiączki.a wg usg wiek dziecka to 11tygodni.. tp mam na 6 maj
![]() zobaczymy jak to będzie w praktyce
|
|
|
|
#2481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro jest to 12t1dz.Gratulacje! Ja w piętek kończę 12t
|
|
|
#2482 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie licze od ostatniej miesiaczki bo wtedy tylko jeden raz kochalismy sie i wiem kiedy zaszlam
|
|
#2483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem, że ma różne opinie ale jak dla mnie póki co jest ok ![]() Co do Kujawskiego to moja koleżanka do niego chodziła i była zadowolona, z tym, że ona w ciąży nie była. Pewnie gdybyś poszła prywatnie byłoby miło Rozumiem, że zmieniasz lekarza? Mi gin na nfz nie chciał zrobić w ogóle usg ale stwierdził, że mam tyłozgięcie i niestety musi A tak naprawdę nie mam tyłozgięcia
|
|
|
|
|
#2484 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak, chcę się wybrać w piątek do dr Białka chyba. Jeszcze na 13.11 jestem umówiona do Szmita na nfz. Ale chyba aż boję się tam iść. To jakaś paranoja. Miał być dziś cudowny dzień. Nasza pierwsza mini-rocznica - miesiąc po ślubie, świętowanie potwierdzenia maleństwa u lekarza, super kolacja, jak tż wróci po 21 z pracy. A tymczasem ja jestem bliska załamaniu, wertuje po kolei wszystkie strony z ginekologami, a kolacja w lesie.... a tż niedługo będzie. Dawno nie byłam taka podłamana. A u mnie naprawdę musi się stać co katastroficznego, żebym miała dołek. |
|
|
|
|
#2485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale znów mama koleżanki chodziła do niego z ciążą bliźniaczą po 40r.ż. i chyba była zadowolona, zawsze do niego były duże kolejkiPrzykro mi
|
|
|
|
|
#2487 |
|
Zakorzenienie
|
Anoxee współczuję.. nie no załamka z tymi lekarzami na nfz to jest coś strasznego... skąd takie bałwany się biorą-żadnych ludzkich odruchów
|
|
|
|
#2488 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do zaświadczenia do pracy lekarka mi mówiła, że daje się je po 12 tc (tak samo powiedział i tez internista nadmieniając, że zwykle kobiety nie chcą mówić w pracy wcześniej), jak nic się nie dzieje to nie rozumiem dlaczego nie miałabyś normalnie pracować... też pracuję przy komputerze i pomijając 8h w pracy siedzę przed kompem też w domu, jak większość z nas tutaj. Poza tym ten przepis jest martwy, bo mało kto ma w pracy walący po oczach monitor z kineskopem a to właśnie jest monitor ekranowy, LCD który zapewne masz w pracy krzywdy Ci nie zrobi. Wyluzuj, ciąża to nie choroba. Nie chce Ci dać papierka, idź do przełożonego i poinformuj jeśli czujesz potrzebę aby robić to w tak wczesnej ciąży, powiedz jakie masz oczekiwania w związku ze swoim stanem a pewnie się dostosuje, zaświadczenie do HR doniesiesz jak dostaniesz i o co tyle krzyku? Ja jestem w 12 tc, jeszcze zaświadczenia do pracy nie zaniosłam, szefostwo wie o ciąży, jak skończę pracę wcześniej wychodzę, jak źle się czuję pracuję z domu, wszystko da się dogadać. Nie podoba mi się taka roszczeniowa postawa, rozumiem dziewczyny które mają ciąże zagrożone, różne dolegliwości utrudniające normalne funkcjonowanie, ale siać panikę i robić zamęt na samym początku to można sobie w mojej opinii darować. Skup się może tym, żeby się teraz zdrowo odżywiać, nie forsować, zrób na spokojnie badania i na kolejnej wizycie kiedy ciąża będzie bardziej zaawansowana o wszystko popytasz i wsio. Co do narzekań na NFZ, ja nie korzystam już od dobrych paru lat, składki płacę i płace tez za opieke prywatna co mnie wkurza, ale co zrobić, korzystają z tego osoby, których nie stać na prywatnego lekarza a ja przynajmniej kolejki nie zajmuję. Raz kilka lat temu chciałam skorzystać z NFZ i dupa, terminy tak długie nawet na cito, że sobie darowałam, ale jakos zawsze myśle wtedy o tych ludziach, którzy wyboru nie mają i jakoś gdzieś mnie to pociesza, że sie im nie ryje do kolejki A system mamy jaki mamy, jak zdrowi ludzie na L4 siedzą, na rencie i ciągną nieuczciwie kasę to co się dziwić, że wszędzie brakuje. Szkoda tylko, że jak uczciwy człowiek chce coś załatwić to ciężko.
|
|
|
|
|
#2489 |
|
Zakorzenienie
|
cholinex chyba można, ale najlepiej zapytaj farmaceuty w aptece. A na razie spróbuj pić herbatkę z miodem i cytryną lub mleko z miodem jeśli lubisz
|
|
|
|
#2490 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Skierowanie na badania... faktycznie, badania jak po zbóju. Krew, mocz i cukier. Łaaał. Nic nie mówił o toksopazmozie, konflikcie serologicznym, naprawdę uważasz, że to ok? Co do babci. Ja zadałam pytanie: "Babcia miała rozszczep podniebienia. Czy to jest dziedziczne?" Odpowiedź: "Nieee, tak daleko to nie jest." ![]() Cytat:
Ale ok. Załóżmy, że lekarz postąpił w porządku. Kolejna wizyta za 2 tygodnie. Przyjmuje tylko w poniedziałki 15-18. W jaki sposób mam przybyć na wizytę na 17:20, pracując do 17:30 (w poniedziałki, bo w resztę dni tygodnia do 18:30 )? Nie mając zaświadczenia pracodawca mnie nie zwolni. Poza tym, jak już mówiłam, będą w pracy zapewne skrzeczeć o zaświadczenie, bo muszą przyjąć kogoś do pracy, bo nie mogę pracować dłużej niż 8h , a bez tego nikogo nie może przyjąć.
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.

Co prawda kazda wizyta to stowka, ale przynajmniej jest profesjonalnie. Chociaz nie powiem, rozważałam wizyty na NFZ, ktore oczywiscie bym wolala, bo powoli nie wyrabiam na leki, ktore pochlaniaja ok 1000zl miesiecznie, a tu jeszcze te wizyty 

na pewno trochę Ci się wyświetli wyników, wybierz to, co wydaje Ci się najbardziej profesjonalne. w wielu miejscach są takie badania, ja jednak osobiście bym unikała zwykłych przychodni, w których są robione, czasem są kliniki specjalizujące się w np. problemach niepłodności i potem robią badania genetyczne też.

Nie mam siły wstać z łóżka. Już mam dość

ale zostawiłam go u mamy 

Rozumiem, że zmieniasz lekarza?
zaczyna mnie boleć i wolałabym, żeby nie przeszło w nic gorszego...