Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - część XV - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-23, 13:39   #571
weronika23
Zakorzenienie

Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - część XV

anielka ja w szpitalu nic nie robie kolo pempuszka dopiero w domu ojjj nie mam zamairu ryzykowac i dostac z☠☠☠ke
weronika23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:39   #572
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Jasiowa Pokaż wiadomość
zrobiłam w końcu te kawę, Halwaya dla Ciebie też oczywiście, może mi to spanie przejdzie, a jeśli nie trudno ulegnę
Dobra kawa podziekowala

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:40   #573
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
A mnie tz pytal czy jak wody odejda to jedziemy.. a ja nie wiem.. wydawalo.mi sie, ze tak..
bo jechać tylko tak nie na wariata - możesz się jeszcze wykapać i zrobic TŻ kanapki
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:43   #574
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Cytat:
Dobra kawa podziekowala
polecam sie na przyszlosc

a wlasnie trzeba miec cos do jedzenia i picia na poród??

P

Szymonek
Pani_Jasiowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:44   #575
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anett234 Pokaż wiadomość
Kochana jak się mówi "odeszły mi wody" to tak naprawdę one nie odchodzą wszystkie.Raptem może z pół szklanki.Reszta zostaje "przytkana" przez główkę dziecka i tylko powoli sie te wody sączą więc dzidzia ma jeszcze tam dla siebie spory zapas.Oczywiście nie ma co zwlekać z wyjechaniem do szpitala bo zanim tam porobią wszystkie badania,powypełniaja wszystkie papiery to też sporo czasu minie.
Generalnie od czasu odejścia wód do całkowitego porodu moze minąć nawet 12 h.Tak tłumaczyła nam położna...

Ale gdyby mi odeszły to od razu bym jechała

Aaa okej własnie nie wiedzialam do konca jak to wyglada
ja też bym jechała dosyc szybko... wiadomo jakas toaleta, sprawdzenie wszystkiego na spokojnie itp i sruu

kia_mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:44   #576
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Cytat:
zrobiłam w końcu te kawę, Halwaya dla Ciebie też oczywiście, może mi to spanie przejdzie, a jeśli nie trudno ulegnę
muszę też zrobić kawkę bo usnę normalnie
2:29
Adam
56 cm
3600 g

Pokrzywka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:45   #577
kaaamila1
Zakorzenienie

Cytat:

Ja wezmę batonika czekoladowego i ponoc dają w szpitalu butelkę wody dla każdej rodzącej. Jak położna mi pozwoli to sobie batonika zjem

21.11.2012 r. 13:50 - na świat przyszła Alicja
kaaamila1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:46   #578
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:

Do picia na pewno trzeba wziac.. do jedzenia tez bym cos wzieła .. bo w szpitalu to tylko daja sniadanie obiad i kolacje, reszte musisz miec swoje... a sniadanie np u mnie bylo o 6 obiad o 12 -13 a kolacja o 16 chyba jakos tak O_o wiec tragedia bez mojego jedzenia to bym tam zginęła

kia_mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:46   #579
anett234
Zadomowienie

GG do anett234

Cytat:

Dla Ciebie ewentualnie woda niegazowana a dla męża kanapki - chociaż nie wiem kiedy on to zje i czy po wszystkim będzie miał ochotę na jedzenie
Stary 2012-10-23, 13:46   #580
Karla1983
Zadomowienie

Cytat:
Kurde u nas w szpitalu nic nie każą mieć bo nie pozwalają niczym przemywać pępka....
Niby teraz tych spirytusowych rzeczy se juz nie uzywa, jedynie w razie gdyby cos sie dzialo, a tak to tylko woda z mydlem i dokladnie osuszyc... No ale moze rzeczywiscie najlepiej zobaczyc jak to w szpitalu beda robic...

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Ja powiem Ci, że cały czas nie boję się porodu, ale zdaję sobie sprawę, że różowo nie będzie. Bardziej boję się, że tż nie dojedzie na czas.Jak już będę na porodówce i stwierdzą u mnie odpowiednie rozwarcie to chyba odetchnę z ulgą.
My mielismy od poczatku kiedy wiedzielismy o ciazy zaplanowane, ze M.zostawia sobie caly urlop na jesien i teraz od grudnia juz bedzie siedzial ze mna w domu.... Gorzej jak sie Szymek wprosi na swiat pod koniec listopada...

Cytat:
Napisane przez kia_mia Pokaż wiadomość
ale to co mamy siedziec w domu jak nam wody odejdą?? dziwne troche... moim zdaniem powinno sie od razu do szpitala jechac...to nie jest pozniej niebezpieczne dla dziecka jak wody odejdą i ono sobie tak długo siedzi bez wod czy ile tam tego zostaje ??
Ja gdzies czytalam ze pecherz plodowy peka, kiedy dziecko zaczyna napierac glowka i glowka jest juz wtedy w kanale rodnym. Niby powstaje w nim taka szczelina przez ktora wody sie zaledwie sacza, wiec teoretycznie nie jest to jakas tragedia, ale wtedy nalezy sie juz szykowac do szpitala. Moze nie tak na hura, ale trzeba.

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Jeszcze napiszę odnośnie tych majtas - przymierzałam też jedne i drugie ( co by się nie zdziwić jakby był zły rozmiar ) i moim zdaniem siateczkowe są zdecydowanie lepsze i wygodne. Bardziej przypominają zwykłe majtki.
Ja kupilam z Baby Ono- siateczkowe, szału nie ma, ale chyba wszystkie siateczkowe sa podobne...
Stary 2012-10-23, 13:47   #581
kaaamila1
Zakorzenienie

Cytat:
Dla Ciebie ewentualnie woda niegazowana a dla męża kanapki - chociaż nie wiem kiedy on to zje i czy po wszystkim będzie miał ochotę na jedzenie
Hehe..Wątpie

Stary 2012-10-23, 13:47   #582
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam troche prowiantu naszykowanego.. te ciasteczka belvita, kilka innych zbozowo-czekoladowych.. i mam taka salatke rybna z makaronem konserwowa.. ale moze obejdzie sie bez jedzenia.. wole miec cos niz padac z glodu pozniej.. bo ja apetyt to niestety mam..

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:49   #583
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez weronika23 Pokaż wiadomość
martus ja mam 1 takie wielorazowe jakby zrobione zz hmmmm bandaza elastycznego te z fizeliny 1 razowe mialam przy gabi iiii nie podobaly sie mi
tez mma takie

co do porodu to u mnei rodzila sn tylko mama, siostra maila cc wiec trudno powiedziec, ale moja mama miala bardzo cięzkie długie porody po ponad 20 godzin, 4 porody , neistety jeden zakonczony śmiercią dziecka, ale to dawno było wiec wiadomo inne czasy
ale miala wyciąganie kleszczowe , skakanie po brzuchu itd najcięzszy bylk podobnop mój poród , nie dość ze przenoszona to jeszcze nei chcailam wyjsc
ja mam nadzieje ze u mnei bedzie lżej

dlatego moja siostra chcaila cc i rodzice jej oppłacili bo moja mama przewrazliwiona po swoich porodach , wiadomo, mnei tez namawiała ale ja chcę sn...mam nadzieje ze zawsze jakby coś źlke szło to zareagują i mi zrobią cc

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
Ja mam troche prowiantu naszykowanego.. te ciasteczka belvita, kilka innych zbozowo-czekoladowych.. i mam taka salatke rybna z makaronem konserwowa.. ale moze obejdzie sie bez jedzenia.. wole miec cos niz padac z glodu pozniej.. bo ja apetyt to niestety mam..
ale wy jestescie przygotowane
ja neistety chcąc nie chcac musze wziąc osobną torbę na swoj chleb , jakies ciastka bo w szpitalu mojego chleba bezglutenowego mieć nie będą
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:49   #584
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Cytat:
Mój nie będzie przy porodzie, więc pewnie pochłonie wszystko tzn, bedzie ale tylko do partych potem go nie chce juz

Kurcze bo tak jak moją koleżankę wzieli na porodówkę o 10 a urodziła o 23 i nic nie jadła... nie wyobrażam sobie caly dzień nic nie jesc, siły na rodzenie bym pewnie nawet nie miała

P

Szymonek

Edytowane przez Pani_Jasiowa
Czas edycji: 2012-10-23 o 13:51
Stary 2012-10-23, 13:50   #585
jo_manh
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaaamila1 Pokaż wiadomość
Marti- ja własnie również nie mam pojęcia jakie mam te majtasy jednorazowe.. Dosłałam je od koleżanki, której zostały po porodzie..tak więc już nie dokupowałam.. no, ale skoro jej położne się o nie nie czepiały to chyba są ok.. Teraz nie sprawdzę, bo jestem u rodziców, ale wieczorkiem dam znac..

No ja jeszcze nie chce rodzic..ale mam dziwne ostatnio objawy..

Kia- położna na SR mówiła, że nie ma czegoś takiego jak rodzenie bez wód skoro wcześniej odeszły..dziecko główką przebija pęcherz, ale i tamuje głową resztę wód..tak więc nie ma czegoś takiego jak rodzenie na sucho Tak wiec pewnie dlatego nie trzeba się aż tak śpieszyc..no chyba, ze odesżły wody o zielonkawym zabarwieniu..
A nam znów na SR mówili, ze jak wody odejdą, to szybki prysznic i do szpitala. Jak wody odejdą to mogą sie wydostać również jakieś części mniejsze lub pępowina dziecka, a to jest dla niego niebezpieczne.
Dla nas informacja była taka - do spzitala jedziemy:
- jak skurcze są co 5-6 minut (pierworódki), co 7-9 minut kobiety które rodzą po raz drugi
- jak odejdą wody
- jak odejdzie czop płodowy
We wszystkich wypadkach można wziąć spokojnie prysznic. No chyba, że się krwawi to wtedy pędem lub jeśli wody które odeszły są kolory zielonego.

Aniołek* 13.01.2012
Aniołek* 13.01.2015
Aniołek* 30.03.2015
jo_manh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:50   #586
kaaamila1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
tez mma takie

co do porodu to u mnei rodzila sn tylko mama, siostra maila cc wiec trudno powiedziec, ale moja mama miala bardzo cięzkie długie porody po ponad 20 godzin, 4 porody , neistety jeden zakonczony śmiercią dziecka, ale to dawno było wiec wiadomo inne czasy
ale miala wyciąganie kleszczowe , skakanie po brzuchu itd najcięzszy bylk podobnop mój poród , nie dość ze przenoszona to jeszcze nei chcailam wyjsc
ja mam nadzieje ze u mnei bedzie lżej

dlatego moja siostra chcaila cc i rodzice jej oppłacili bo moja mama przewrazliwiona po swoich porodach , wiadomo, mnei tez namawiała ale ja chcę sn...mam nadzieje ze zawsze jakby coś źlke szło to zareagują i mi zrobią cc

Teraz są inne czasy i na pewno lekarze i położne zrobią wszystko aby każdy poród zakończył sie szczęśliwie..zdarzają sie komplikacje, ale nas to nie będzie dotyczyc..

Stary 2012-10-23, 13:51   #587
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam cos a la pieluchomajtki.. a raczej jednorazowe majtki z wszyta podpaska.. firma TENA lady. Przymierzalam, wygodne
O to też fajne rozwiązanie

Cytat:
Mnie właśnie zadziwiła rozmiarówka tych majtek..położna mówiła aby kupic rozmiar większe od tego co sie nosi, bo trzeba liczyc że ten wkład poporodowy tam wejdzie... No i ja od koleżanki dostałam M..myślałam, ze będą za małe, bo noszę normalnie M/L no i przymierzyłam z wkładem i mam jeszcze luz.. tak więc rozmiarówka jest chyba zawyżona..
Ja też zauważyłam, że te rozmiarówki są takie, że o kant d...
Ja te flizelinowe mam M i są takie akurat ( choć powinny być luźniejsze), a siateczkowe są idealne. Może to od firmy zależy.
Jedne większe, drugie mniejsze. Naprawdę można się zdziwić.

Cytat:
U mnie tak , a na pewno warto zabrać ze sobą butelkę wody mineralnej.
To znaczy to nie jest tak, że Cię nie wpuszczą bo nie masz wody. Tak naprawdę nie musisz mieć nic oprócz dokumentów, ale dla własnego komfortu.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:51   #588
jo_manh
Rozeznanie

Cytat:
Ja mam cos a la pieluchomajtki.. a raczej jednorazowe majtki z wszyta podpaska.. firma TENA lady. Przymierzalam, wygodne
Podobno to strasznie wygodne...zwłaszcza na samym początku. Ja mam te podkłady Molimed - też są podobno rewelacyjne.

Aniołek* 13.01.2012
Aniołek* 13.01.2015
Aniołek* 30.03.2015
Stary 2012-10-23, 13:52   #589
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kia_mia Pokaż wiadomość
Aaa okej własnie nie wiedzialam do konca jak to wyglada
ja też bym jechała dosyc szybko... wiadomo jakas toaleta, sprawdzenie wszystkiego na spokojnie itp i sruu
noz tymi wodami nei wiadomo, jednym najpierw odchodza drugie mają przebijane przez lekarza ..jak bede meic skurcze to bede czekala na takie co 10, 5 minut wtedy podobno najlpeiej ejchac bo to oznacza ze juz jest rozwarcie nie takie minimalne

ale zobaczymy jak to bedzie
ja na pewnoi jeszcze bede sie chciala w domku wykapac i cos szybko zjesc może nei cały obiad ale cos
macie dobry pomysl z tymi batonikami musze sobie jakies moje nakupic
Stary 2012-10-23, 13:53   #590
jo_manh
Rozeznanie

Cytat:

U nas polecano wodę niegazowaną i poradzili nam, ze najwygodniej nam będzie pić z takiej butelki z dziubkiem

a do jedzenia, to radzili spakować coś dla mężczyzny, dla kobitki niestety zakazane...zwłaszcza jak już zrobią lewatywę.

Aniołek* 13.01.2012
Aniołek* 13.01.2015
Aniołek* 30.03.2015
Stary 2012-10-23, 13:53   #591
weronika23
Zakorzenienie

mama wybrala mi wyniki i nie mam paciorkowcaaaa jeeeeeeeeeeeeee teraz musze isc do sasiadki zalatwic l4 bo potrzebuje od 24 a moja gin wtedy nie przyjmuje i wogole stwierdzilam ze pojde gdzie indzej prywatnie zrobic usg dwiedziec sie ile malyu wazy jak wody plodowe bo na fundusz musialabym dostac skierowanie i jechac do szpitala a nie usmiecha sie mi samej tyle jezdzic
Stary 2012-10-23, 13:54   #592
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jo_manh Pokaż wiadomość
A nam znów na SR mówili, ze jak wody odejdą, to szybki prysznic i do szpitala. Jak wody odejdą to mogą sie wydostać również jakieś części mniejsze lub pępowina dziecka, a to jest dla niego niebezpieczne.
- jak skurcze są co 5-6 minut (pierworódki), co 7-9 minut kobiety które rodzą po raz drugi
- jak odejdą wody
We wszystkich wypadkach można wziąć spokojnie prysznic. No chyba, że się krwawi to wtedy pędem lub jeśli wody które odeszły są kolory zielonego.
no tak ale ten czop może odejsc 4 tyg przed no to w takim arzie landi powinna wczoraj byla jechac, bo jej odszedl czop...
Stary 2012-10-23, 13:55   #593
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karla1983 Pokaż wiadomość

Ja gdzies czytalam ze pecherz plodowy peka, kiedy dziecko zaczyna napierac glowka i glowka jest juz wtedy w kanale rodnym. Niby powstaje w nim taka szczelina przez ktora wody sie zaledwie sacza, wiec teoretycznie nie jest to jakas tragedia, ale wtedy nalezy sie juz szykowac do szpitala. Moze nie tak na hura, ale trzeba.
U nas mówili, że jak będą zielone wody to trzeba jechać natychmiast do szpitala. A jak odejdą takie zwykłe, to żeby się nie śpieszyć, ale gdzieś w przeciągu 2 h być w szpitalu.

Cytat:
Napisane przez Karla1983 Pokaż wiadomość
Ja kupilam z Baby Ono- siateczkowe, szału nie ma, ale chyba wszystkie siateczkowe sa podobne...
Wiadomo, bez szaleństw , Ale w porównaniu do tych flizelinowych to i tak dla mnie niebo a ziemia
Stary 2012-10-23, 13:56   #594
jo_manh
Rozeznanie

Cytat:
no tak ale ten czop może odejsc 4 tyg przed no to w takim arzie landi powinna wczoraj byla jechac, bo jej odszedl czop...
No i bądź tu człowieku mądry....

Aniołek* 13.01.2012
Aniołek* 13.01.2015
Aniołek* 30.03.2015
Stary 2012-10-23, 13:56   #595
anett234
Zadomowienie

GG do anett234

Cytat:
Mój nie będzie przy porodzie, więc pewnie pochłonie wszystko tzn, bedzie ale tylko do partych potem go nie chce juz

Kurcze bo tak jak moją koleżankę wzieli na porodówkę o 10 a urodziła o 23 i nic nie jadła... nie wyobrażam sobie caly dzień nic nie jesc, siły na rodzenie bym pewnie nawet nie miała
A jak Cie biorą na wywołanie porodu to od kolacji poprzedniego dnia do godziny 16 następnego nic nie możesz zjeść tylko pod kroplówą się leży.Dziewczyny mówiły,że to masakra jakaś.

Ale z tym jedzeniem to jak to: sorry przerywamy na chwilę poród bo muszę zjeść batonika

Cytat:
Napisane przez jo_manh Pokaż wiadomość
- jak odejdą wody

Jak czop odejdzie to też? przeciez z tym można chodzić
Stary 2012-10-23, 13:56   #596
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Możecie mi pokazac jak wygladaja te pieluchomajtki z tena lady??? moze to nie głupie rozwiązanie jest

P

Szymonek
Stary 2012-10-23, 13:57   #597
hania207
Zakorzenienie

gaduły
Cytat:
No właśnie nie

Muszę wyprac torbę, ręczniki ( bo mam nowe) i koszule do szpitala.. no i kupic płyn do podmywania i będzie wsio.. Mam nadzieję, że do piątku się z tym wyrobie..

dasz rade

Cytat:

Ja to tylko się martwię żeby za wcześnie nie pojechać.Bo jedna położna mówiła,że jak tylko odejdą wody lub zaczynają się skurcze (to dotyczy tych kobiet,które leżą na patologii ciąży) to kobitki zaraz dzwonią po mężów,że się zaczęło i ta położna twierdzi,że za szybko bo to jeszcze długo potrwa.Z jednej strony może i ma rację ale z drugiej to ja bym chciała żeby mój mąż był ze mną we wszystkich tych skurczach,masował plecy,mówił do mnie - a nie tylko na sam finał.
ja tak samo

hania207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:58   #598
weronika23
Zakorzenienie

jedzenie u nas zabrionne jedynie picie ja urodzilam o 16:55 a od 12 juz nic nie jadlam przy czym w domu napchalam sie jak swinka po 2 godz przewiezli mnie na sale i przyniesli kanapki i herbatke a i w torbie mialam kupiona bule i serek topiony teraz tez na pewno jkaze tz kupic bo ja wieczny glodomor jestem

aaa mi powiedzieli przy gabi ze jak tylko beda wody odchodzic albo skurcze to mam szybkooo jechac dlatego ze mialam za duzo wod plodowych i jakby poszly to mogly pociagnac pempowine i przydusic niunie
Stary 2012-10-23, 13:58   #599
AnnaEf
Rozeznanie

GG do AnnaEf

UWAGA! Grzybowa zrobiona, zapraszam

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
Ale czarne cudo
Też chcę takiego Leonarda
Przekazałam Leonowi wszystkie komplementy aktualnie leży z wrażenia brzuchem do góry i się pręży dumnie mówi, że kocha wszystkie ciocie heheh

Cytat:
Jaki przeslodki piekny jest i jak ladnie pilnuje tej srubki

Wy wszystkie potem na zdjeciach bedziecie jak.modelki wygladac.. ja pewnie jak chlopka panszczyzniana.. chetnie bym poszla do fryzjera, ale nie.. zapuszczam wlosy, wiec musze ten okres przecierpiec :/
No ja właśnie też tak czytam jak się dziewczyny pięknią i sobie myślę, że będę wyglądała jak szogun na porodówce. Moment zapuszczania włosów mam już za sobą. Zastanawiam się raczej czy nie obciąć bo są już do pasa i sobie myślę, że średnio wygodnie mi będzie przy malutkiej.

Zgaga chce mnie zabić. Mam wrażenie, że już mam dziury w krtani coś strasznego!
AnnaEf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-23, 13:59   #600
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
ja na pewnoi jeszcze bede sie chciala w domku wykapac i cos szybko zjesc może nei cały obiad ale cos
macie dobry pomysl z tymi batonikami musze sobie jakies moje nakupic
Tak się zastanawiam nad batonikami czy nie lepiej jakieś ciasteczka zbożowe, zwłaszcza jak ktoś ma zaparcia, bo później po porodzie może być ciężko z tym załatawianiem - tak mi się wydaje. Chodzi mi o czekoladę w batonikach.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości