|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
U mnie goście dostawali na wyjściu papierowe torby z jabłkami (zamiast kwiatów dekoracje były z jabłek). Jedna z cioć wzięła całą skrzynkę (ok. 20kg) na przetwory.
|
|
|
#722 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Wiem, że później można dać zdjęcia z sesji ale co szkodzi rodzicom wręczyć inne, dodatkowe zdjęcie, niech się czują wyróżnieni A kosz kwiatów czy słodyczy jest jak najbardziej ok. Taniec z rodzicami też bym chciała mieć ale chyba nie w kółeczku, to idiotyczne bujać się w kółku przez te ponad 3 minuty piosenki Myślałam o tańcach w parach (rodzice jednej i drugiej strony + para młoda) i odbijanym, żeby każdy tańczył z każdym. No i na pewno nie do "cudownych rodziców mam"
|
|
|
#723 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak organizowałam swoje wesele, to też rozważałam zakup właśnie gipsowych aniołeczków z karteczką i wierszykiem na podziękowanie dla gości i migdałów w lukrze w pudełeczkach też na podziękowanie.Nie zrobiliśmy tego jednak i nie żałuję...postawiłam się na miejscu gościa, gdybym coś takiego dostała i mi przeszło. Niecały rok po moim ślubie byłam na ślubie znajomych, gdzie w ramach przybycia delegacji z pracy do kościoła w podziękowaniu dostaliśmy po aniołku i tych migdałach, oprócz tego alkohole i ciasta. Ale jak zobaczyłam tego aniołka i posmakowałam migdałów, to tylko upewniłam się, że dobrze zrobiłam nie kupując tego!!! Migdały twarde na kamień, ten lukier to niczym plastik. A aniołek? Kilka dni ozdabiał mi półeczkę, a potem zmiotłam go do pudła z pamiątkami ( mam takie, ze zdjęciami, zaproszeniami, kartkami z życzeniami, które dostaliśmy od gości). Uważam, że własnie ciacho się sprawdzi. Cieszę się, że nie inwestowałam w te duperelki. Zapomniałam jeszcze dodać jeden kicz- naklejki na wódkę i zaproszenia ze zdjęciem młodych ( i potem widok pustych flaszek z naszymi uśmiechniętymi buziami w śmieciach - bezcenne).My w ramach podziękowania, przed podziękowaniem rodzicom, podziękowaliśmy gościom za przybycie, a na koniec wesela każda para otrzymała od nas butelkę wódki i dwie paczuszki ( jedna na słodko z ciastem, a druga z mięskiem).I każda para była bardzo, bardzo zadowolona, wszyscy chwalili, bo nikt wcześniej tak nie żegnał gości. Po poprawinach też dawaliśmy gościom po dwie paczki ( na słodko i miąsko). Wbrew powszechnej opinii nie było na poprawinach "odgrzewanych kotletów", tylko zupełnie inne menu. Poza tym mieliśmy dodatkowo upieczone ciasta na zawiezienie do pracy, w podziękowaniu za życzenia. Rodzice męża, też zawieźli do swoich prac i my do swoich. Mąż zawiózł jedno pięterko z trzech poziomów tortu, bo tyle nam zostało, mieliśmy napoje, dokupiliśmy kawy, cukierki, ciasteczka i on zawiózł do siebie do pracy, ja do siebie zaraz w poniedziałek po poprawinach Wszystkim to się bardzo podobało i zostało bardziej docenione niż "duperelowate aniołki i inne takie kiczowate dodatki".Kwestia gustu- ja chciałam, nie kupiłam i nie żałuję. Każdy robi jak uważa. Moje zdanie jeszcze na temat zaproszeń- aby nie wydawać np. 5 zł na jedno, bo nie warto...Kilka osób może zostawi na pamiątkę- większość zaznaczy datę w kalendarzu i heja w kosz
|
|
|
|
|
#724 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
#725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobnie z ciastami: czy zamwiacie osobno w cukierni upominki czy pakujecie ciasta , ktore zostaja po uroczystosci - kto wtedy zajmuje sie ich pakowaniem? Jak to doliczacie do ogolnych wydatkow? dodatkowe 50 butelek po srednio 30 zl = to ok. 1500 zl?
|
|
#726 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na 80 osób dwudniowe mieliśmy 100 połówek Krupniku i 80 połówek Żołądkowej De Luxe i na delegacje 21 połówek Sobieskiego z drinkami, do tego winka, słodycze itp. Tort zrobiła nam znajoma babeczka z Karczmy pobliskiej za 150 zł, gdzie w cukierniach ok. 500- 600 zł chcieli ![]() Cista również mieliśmy od kucharek i te dodatkowe to gratis nam upiekły. |
|
|
|
|
#727 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Jakiej wielkości są te paczki z ciastem, które dajecie?
|
#728 |
|
na przekór do celu
|
Ja zwykle dostaje w takich:
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-10-25 o 23:10 |
|
|
|
#729 |
|
Konto usunięte
|
Nie pamiętam dokładnie- takie mniej więcej formatu A4 te pudełeczka i tam np. po dwa, trzy kawałeczki z każdego rodzaju ciacha plus garść cukierków, naprawdę symbolicznie.
![]() U mnie się taki system sprawdził- właśnie te paczuszki z ciachem i mięskiem i do tego połóweczka wódki z kokardką na szyjce. Goście byli pod wrażeniem, naprawdę polecam!!!!! ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- O dokładnie I te na zdjęciach są o wiele lepszej jakości niż np.te papierowe:http://www.google.pl/search?q=pude%C...w=1422&bih=787 Ekstra wyglądają, zamówiłam kilka sztuk na próbę i niestety nie zdały egzaminu, tekturka się rozrywała. Tamte przeźroczyste są może mniej efektowne, ale praktyczniejsze. ![]() U kogoś innego może te aniołki się sprawdzą i zrobią furorę, w naszych rodzinach, to zbędne było
Edytowane przez 201610281624 Czas edycji: 2012-10-25 o 23:18 |
|
|
|
#730 |
|
Zakorzenienie
|
Nasi goście też dostali paczuszkę ciastek, w czymś podobnym do tego kartonika (ale bez uszek - zwykłe pudełko prostopadłościenne, tyle, że a'la tetrapack - w środku takie foliowe trochę, dzięki czemu nie przemakało
). Taka ilość wg mnie jest ok - także ze strony gościa. Niezły patent z tym mięskiem dla gości - my proponowaliśmy tylko najbliższym zapasy mięsne, nie każdemu, i dopiero przy "zbieraniu" całego majdanu z sali. |
|
|
|
#731 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#732 |
|
Zadomowienie
|
O, przypomniało mi się coś.
![]() Według mnie niegrzecznie jest nie podziękować obsłudze/zespołowi/itd. Oczywiście, jeśli wywiązali się prawidłowo ze zobowiązań. To niby ich praca, ale według mnie warto dać znać, że jesteśmy zadowoleni i podziękować. Zwłaszcza, że to nic nie kosztuje.
|
|
#733 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem że zdjęcie pary młodej na butelce z wódka to niezbyt trafiony pomysł, ale co jest złego w zaproszeniu ze zdjęciem?
|
|
|
|
#734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz można piękne indywidualne projekty zamówić. Często też np. zdjęcia z sesji narzeczeńskiej ozdabiają wesele czy całą papeterię.
|
|
|
#735 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie myślę to samo, ze to może być bardzo fajny indywidualny projekt, dlatego chciałabym poznać punkt widzenia kogoś kto uważa to za kicz.
|
|
|
|
#736 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Po prostu nie widziałam ładnie zrobionych ( wg. mnie) zaproszeń ze zdjęciem przyszłych małżonków, choć nie powiem sam pomysł ciekawy. W moim przypadku im prostsze i skromne zaproszenie, tym lepiej. Żadnych zbędnych aforyzmów i wierszyków o ślubie i miłości, kokardek i dżetów. No i mówię absolutne : NIE dla wierszyków z prośbą o pieniądze zamiast prezentów. Chociaż kiedyś byłam przeciwna prośbom o coś innego zamiast kwiatów, to teraz przemyślałabym to. |
|
|
|
|
#737 |
|
na przekór do celu
|
Dzisiaj spotkałam się z taką formą zaproszenia
:
|
|
#738 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak sobie myślę, że zwyczaj dziękowania rodzicom na weselu nie jest jakiś stary, bo pamiętam, że jeszcze 7-8 lat temu na weselach tego nie spotykałam.
|
|
|
#740 | |
|
Konto usunięte
|
No oryginalnie, nie powiem, ale zalatuje kiczem (choć uwielbiam muszelki, bo kocham morze), ale i tak jestem na nie hehe
Cytat:
Też zazwyczaj wyrzucałam. Po swoim ślubie zostawiłam zaproszenie świadkowej mojej i koleżanki. |
|
|
|
|
#741 |
|
Zakorzenienie
|
też mi się nie podoba ta farsa z tańcem w kółeczku z rodzicami i całą pompą z tym związaną. Szczególnie przy tym smęcie "cudownych rodziców mam".
My to trochę obeszliśmy - bardzo zależało nam na podziękowaniu rodzicom bez takiej farsy, długo szukałam piosenki do której moglibyśmy zatańczyć, a która nie byłaby taka "prosta w przekazie" Ostatecznie po podziękowaniach poprosiliśmy gości o odśpiewanie z nami sto lat dla rodziców, były brawa i uściski. A potem wjechał tort, więc nie było potrzeby tańczenia. Wiem, że rodzicom się to bardzo spodobało bo obawiali się publicznego wystąpienia (pusta sala i tańczące 3 pary) a tak obyło się bez
|
|
|
|
#742 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
#743 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
), nazwiskami w miejscu adresu itd
|
|
|
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
O matko, straszne
Ja ogólnie zachowuję zaproszenia ale gdzie bym miała schować taki badziew?
|
|
|
|
#745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też nie znoszę tej piosenki... U nas było podobnie z tym, że bez tańców. Ponieważ ja nie mam ojca nie było żadnych piosenek. Rodzice małża , moja mama i babcia (nie wyobrażałam sobie aby jej nie podziękować- jest dla mnie bardzo ważna) zostali poproszeni n środek sali. Powiedzieliśmy kilka słów, przekazaliśmy prezenty, uściskaliśmy się itp i wszyscy zaśpiewali sto lat dla rodziców. Wyszło super i bez sztucznej reżyserki , zaraz potem wjechał tort i wszystko ładnie się razem zgrało.
|
|
|
#746 | |
|
Konto usunięte
|
Hehe domyśliłam się
---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Cytat:
![]() Bardzo chciałabym zobaczyć takie zaproszonko, bo po opisie ciekawe, no i ten motyw z pszczółką mają- bardzo oryginalnie
|
|
|
|
|
#747 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#748 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#749 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
.
|
|
#750 |
|
Zakorzenienie
|
ciri, pewnie w różnych regionach inaczej to wygląda.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:16.

A kosz kwiatów czy słodyczy jest jak najbardziej ok. Taniec z rodzicami też bym chciała mieć ale chyba nie w kółeczku, to idiotyczne bujać się w kółku przez te ponad 3 minuty piosenki
Myślałam o tańcach w parach (rodzice jednej i drugiej strony + para młoda) i odbijanym, żeby każdy tańczył z każdym. No i na pewno nie do "cudownych rodziców mam"

16.06.2012