|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4501 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Nie,to jadlospis siostry. Redukcyjny?
|
|
|
|
#4502 |
|
Rozeznanie
|
cieszę się!
![]() dobrze, następnym razem, oliwa będzie w sałatce
Edytowane przez suzana1618 Czas edycji: 2012-10-29 o 17:51 |
|
|
|
#4503 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak siostra chce być szczupła, to niech nie wcina samego schabowego na obiad, tylko pierś z kurczaka i dużo warzyw, bo siostra w ogóle ich nie je. A II śniadanie do śmiech na sali i nikt, kto się odchudza, nie komponuje posiłków złożonych wyłącznie ze słodyczy. Zresztą jest to niewłaściwe też na każdej innej diecie, bo zwyczajnie śmieciowe i niezdrowe. Jakoś jadłospisu nie jest redukcyjna. Ilość owszem.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-10-29 o 17:53 |
|
|
|
|
#4504 |
|
BAN stały
|
R:
I.Chlebek Ziołowy ze Smażoną Cebulą i Wędliną II.Sałatka z Pomidorów III.Pierś Kurczaka na Parze + Fasolka szparagowa z orzechami włoskimi IV.Serek wiejski ze szczypiorkiem V. Zupa Krem Dyniowa Edytowane przez CleoDuquesne Czas edycji: 2012-10-29 o 18:07 |
|
|
|
#4505 |
|
Raczkowanie
|
I 2 kanapki na chlebie kukurydzianym z szynką drobiową, ogórkiem świeżym i pomidorem, jogurt naturalny z orzechami laskowymi, ćwiartką melona i konfiturą jagodową, herbata zielona
II duże jabłko, świeży sok wyciśnięty z ananasa III pół drobiowego mielonego kotleta, gotowana biała kapusta z koncentratem pomidorowym, kuskus, herbata miętowa IV makaron z brokułami, cebulą i wędzonym łososiem 2l wody
|
#4506 |
|
Zakorzenienie
|
I: cynamonowa owsianka (4 łyżki płatków, łyżka otrębów) z orzechami, słonecznikiem i pokruszonym kawałeczkiem jakiegoś herbatnika + duże jabłko + 1/4 grejpfruta + kawa zbożowa;
II: kanapka z 3 kromek razowca (taki sobie domowy "big mac" III: mały banan + 1/4 grejpfruta + jogurt naturalny (150 g) + zielona herbata; IV: 1. talerz zupy jarzynowej (kalafior, marchew, brukselka, fasolka szparagowa, groszek) / 2. ok. 200 g ziemniaków z przyprawą podsmażanych na odrobince oliwy z oliwek + jajko sadzone (też na oliwie) + domowa sałatka konserwowa -> ostatnio mam bzika na punkcie tego zestawu. Zwłaszcza jak mi się żółto rozlewa na te ciepłe i chrupiące ziemniaczki V: talerz tej samej zupy co na obiad. -> mam zamiar się szybko położyć, ale jak nie wyjdzie to wpadną jeszcze jakieś warzywka do przegryzienia. Ponadto do picia: woda, herbata jabłko z cynamonem, kubek mleka. |
|
|
|
#4507 |
|
Rozeznanie
|
Ja wiem,ze to zdrowe nie jest. Ona raczej tez to wie,ale studia,praca i je to co. W sumie wage ma w normie bo jakies 67kg zle tez nie wyglada,ale tak sobie ogranicza.
|
|
|
|
#4508 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze:
I. owsianka z serkiem wiejskim, podprażonymi wiórkami kokosowymi, suszonymi śliwkami i kaki II. 2 kawałki domowego chlebka dyniowego z masłem orzechowym III. wątróbka smażona z cebulką z kaszą jęczmienną i buraczkami IV. podwójna kanapka ze szczypiorkowym serkiem kanapkowym, szynką, żółtą papryką i sałatą lodową V. twarożek z chipsami bananowymi i grapefruitem (chyba jednak ciągle ich nie lubię )+ @bingiel cieszę się, że tak zdecydowałaś
Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-10-29 o 19:54 |
|
|
|
#4509 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Kolacja mogłaby być bez węgli- sprawdziłam na blogu godziny posiłków, miałaś bardzo krótki dzień, więc ilość i wielkość posiłków jest ok, jedyne do czego bym się przyczepiła to ta kolacja- na redukcji zazwyczaj jadamy białkowo-warzywną, o ile nie jest poprzedzona teningiem. Cytat:
), a dopiero potem stara się dopracowywać jadłospisy, dając je do oceny.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-10-29 o 19:18 |
|||
|
|
|
#4510 |
|
Rozeznanie
|
Hehe okej,dzieki
moze wstawie swoje tutajsniadanie 500ml mleka+ 4 lyzki manny+ lyzka migdalow+ 10 wloskich kromka razowca z dzemem i maslem kromka razowca z serem zoltym i mozarella i pomidorem 2 sn banan+jablko+ 5 biszkoptow obiad alerz rosolu,makaron,udko gotowane,kalafior gotowany kolacja 15 wloskich duzych ![]() kromka razowca z makrela z puszki jakas polowa kromka razowca z 3 plastrami szynki serem,pomidorem kromka z serem tlustym od babci i ogorem 200 g wiesniaka 2 jablka i marchewka |
|
|
|
#4511 |
|
Raczkowanie
|
U:
I. bułka z ziarnami + seruś waniliowy z truskawkami + kawa z łyżeczką cukru i odrobiną mleka 1,5% II. 6 maminych pierogów z kapusta i grzybami (odsmażane )III. kawa jak wyżej z waflem ryżowym posmarowanym kremem czekoladowym IV. pół bułki z ziarnami podgrzanej na suchej patelni + serek wiejski lekki ze szczypiorkiem + kilka liści sałaty i pół małego pomidora, a na deser marcepanowa czekoladka merci hm... może jeszcze piwo malinowe wpadnie ![]() |
|
|
|
#4512 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a kotleta pół , bo smażony na oleju i aż mnie sumienie zżera jak takiego jem. ale cóż, tatusiowe kotlety, przecież nie wyrzucę...
https://www.facebook.com/wyzwaniaphoto Edytowane przez bingiel Czas edycji: 2012-10-29 o 19:45 |
|
|
|
|
#4513 |
|
Zadomowienie
|
U Śniadanie (5:30, w podróży): podłużna grahamka z masłem, serkiem śmietankowym ze szczypiorkiem, rzodkiewką i pomidorem II śniadanie (10:00): imbirowa owsianka z kaszą manną i otrębami owsianymi na chudym mleku; z jabłkiem, pistacjami i miodem lawendowym Obiad (13:30): mięso z piersi indyka w oliwie i przyprawach, 60g kaszy gryczanej, fasolka szparagowa 300g ![]() Podwieczorek (18:00): gruszka posmarowana łyżeczką serka Philadelphia z Milką; kawa zbożowa z mlekiem i przyprawą do szarlotki Kolacja (20:30): 2 kromki ziarnistego razowca z wieprzowymi pasztetami (wysoka zawartość mięsa), rzodkiewką i pomidorem Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: zielona, ziołowa.
|
#4514 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Słyszałam o teorii, jakoby na kolację tylko węglowodany, a na śniadanie głównie białko. W ogóle różne krążą głosy, ja trzymam się wersji, która najlepiej do mnie osobiście przemawia
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#4515 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze U, do ocenki,jak bym ogła prosić:
I:szkl.płatków kukrydzianych, mrożone maliny,starte jabłko, kr.chl./graham z pieczenią własnej roboty+ ogórek. ![]() kawałek ciasta marmurkowego,zielona herbata. II:serek wiejski,2łyżki suszonej żurawiny, klementynka,2 archewki. III: 1,5 talerza zupy pomidorowej z ryżem. IV: kanapka z kurczakiem, jabłko. V:śledź w galarecie, bułka fitness, papryka, herbata owocowa. Edytowane przez Wiolapoprostu Czas edycji: 2012-10-29 o 22:17 |
|
|
|
#4516 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
+ nie ma białka w obiedzie, ale to wybaczalne, bo nie zawsze jest możliwość idealnego komponowania posiłków . Wiadomo, że płatki kukurydziane zamieniłabym na owsiane, ale to wedle uznania Do śniadania wrzuciłabym jogurt do płatków, drugą kromkę chleba z obkładem, drugie śniadanie bardzo maleńkie, owoców jak na U też nie masz dużo
180, 107->60 completed walka o piękne włosy ![]() ćwiczę ! Edytowane przez delightful_ Czas edycji: 2012-10-30 o 11:37 |
|
|
|
|
#4517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4518 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze U:
Ś: 2 kromki razowego z płatkami owsianymi i siemiem lnianym, plaster sera, plaster wędliny, kawałek podwawelskiej, 1/4 szklanki kakaa, cukierek miachałek biały. II Ś: jogurt 7 zbóż, 2 biszkopty, 2 mandarynki, mięta do picia, Obiad: pieczone udko z kurczaka, pół pieczonego ziemniaka, surówka z marchewki i jabłka. |
|
|
|
#4519 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Że co proszę ? To koło U nawet nie stało . Gdzie podwieczorek, kolacja, tłuszcz ? PÓŁ ZIEMNIAKA ?! Bez komentarza .
|
|
#4520 |
|
Zakorzenienie
|
Moje U
![]() I domowy twarożek z musli śniadaniowym, orzechami laskowymi, orzechami arachidowymi, batonikiem musli wiśniowym z czekoladą II 4 kromki razowego każda z sałatą rzymska, serkiem śmietankowym z Mascarpone i różowym pieprzem, gotowanym jajkiem na twardo i pomidorem III miska potrawki z kaszy gryczanej (kasza gryczana, papryka, groszek, kukurydza, fasolka, oliwki czarne, oliwa z oliwek) IV 4 duze nalesniki z twarożkiem i wiśniami polane stopioną gorzką czekoladą V 4 muffiny z fetą i szpinakiem, 2 mniejsze jabłka z sadu dziadka I racuchy owsiane Sante (10 sztuk) z jabłkami, mleko sojowe II 2 spore domowe bułeczki z soczewicą, jabłko III miska wegetariańskiej fasolki po bretońsku IV 3 spore naleśniki z twarogiem, wiśniami i gorzką czekoladą V paluch wieloziarnisty na pół obie z 2 plastrami sera z mascarpone, gotowanym jajkiem, ogórkiem
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-10-30 o 16:20 |
|
|
|
#4521 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kradnę wszystko I moje dzisiejsze U ![]() I . Owsianka ( 3 łyżki płatków, jedna zarodków i otrębów pszennych ) z kakao, serkiem wiejskim, migdałami, wieeelką ilością wiórek kokosowych i bananem; II. 4 średniej wielkości, bardzo syte placuszki pełnoziarniste z dodatkiem pestek słonecznika i dynii poladane z jogurtem greckim, sałatka z papryk, pomidora, pietruszki, koperku, sałaty i zielonej cebulki z oliwą z oliwek i migdałami; - jabłko III. Pół woreczka kaszy jęczmiennej w potrawce a'la leczo, filet z kurczaka w panierce sezamowej, surówka z marchwii, pomidor z czosnkiem i oliwą; IV. 2 naleśniki pełnoziarniste z kakaowym twarożkiem i skórką pomarańczową, posypane sporą ilością wiórek kokosowych i ananasem;V. Jajecznica z cebulką z dwóch jaj, kromka opieczonego chleba żytniego z serkiem śmietankowym, sałatka z sałaty, pomidora, papryki, rzodkiewek z ziołami i oliwą z oliwek.
180, 107->60 completed walka o piękne włosy ![]() ćwiczę ! Edytowane przez delightful_ Czas edycji: 2012-10-30 o 16:45 |
|
|
|
|
#4522 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję.
|
#4523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy okazji moje dzisiejsze: -> szklanka wody z cytryną I: budyniowa kasza manna (2 łyżki kaszy, łyżka proszku budyniowego) posypana startymi orzechami, z łyżką domowego musu jabłkowego (posypanego cynamonem), winogronem i płatkami migdałów + jabłko + kawa zbożowa; II: ponownie kanapka z 3 kromek razowca: jedna warstwa z masłem, pomidorem, rzodkiewką i plastrem szynki z indyka (w galarecie, z warzywami), druga z domową sałatką konserwową + podkradzione kawałeczki konserwowej papryki od koleżanki ( ) + kostka gorzkiej czekolady + kawa rozpuszczalna;III: jabłko + kefir (200 g) + herbata zielona; IV: 1. taka sama zupa jarzynowa jak wczoraj / 2. pół woreczka kaszy gryczanej + wyjęty z rosołu ugotowany filet podduszony z curry (niestety było go tylko jakieś 50 g) + solidna porcja warzyw przygotowanych na parze; V: pewnie wpadnie znowu talerz zupy jarzynowej (obłędna jest Do picia jeszcze: woda, herbata miód i imbir, rumianek. W ogóle ostatnio zauważyłam, że po mniejszej ilości kaszy manny (2 łyżki) jestem dłużej syta niż przy mojej standardowej owsiance z 4 łyżek i łyżki otrębów... Coś mi się tam chyba rozregulowało
|
|
|
|
|
#4524 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
! Dobre ? Z jakiego przepisu ?
|
|
#4525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4526 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiejsze R
I owsianka z całym serkiem wiejskim i malinami w soku własnym II kanapka podwójna z razowca z polędwicą i papryką III banan, duże cafe latte IV 50g kuskusu+ pół paczki warzyw na patelnię; 1 pieróg z jagodami i serem dla smaku ![]() kleik z siemienia lnianego V duża miska kremu z dyni (z jabłkiem, marchewką, pomidorami, porem itd.) Czy Wy też macie taki dziki apetyt w te mrozy?
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
#4527 |
|
Rozeznanie
|
I moje grzeszne U ( wczoraj też grzeszne - brat miał urodziny) przy 0 ruchu - no chyba , że liczyć przejście z klasy do klasy
( tak , tak nawet na przystanek mnie podwieźli , z psem wyszła mama więc dzisiaj kompletne zero - tak jak wczoraj .. ehhhh![]() )I : owsianka na mleku z 7 ? łych, z cynamonem, jabłko, orzechy II (rozłożone w czasie) : 2 kromki razowca z żółtym serem, pomidorkiem, jabłko IV : kubek ciepłego mleka z cynamonem , znów jabłko - wiem III : ziemniaki odsmażane , surówka z marchwii , jajo sadzone -sporo bo miałam apetyt przy telewizorze podjedzone płatki kukurydziane - ojj, nie mało ich było - myślę że duża miska tzn. taka ok. 0,7lIV : tu raczej nie posiłek tylko przegryzka - twaróg z warzywami Te płatki wychodzą mi teraz uszami . kurczę jestem ostatnio za rozpustna i muszę chyba przyhamować , bo z nadejściem wiosny nie zmieszczę się w ubrania , biorąc pod uwagę mój ,,ogromny" rucha jabłka z sadu powoli się kończą i gdzie ja teraz wyczasne moje kochane kolosy? trzeba się przerzucić na mniejsze niestety ;/
Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-10-30 o 17:42 |
|
|
|
#4528 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze lekkie R
1. Owsianka na mleku z miodem, bananem, winogronem, serkiem wiejskim, cynamonem, orzechami laskowymi,kostka gorzkiej czekolady 1,5 h treningu tenisa 2. Obiadek u babci: Polędwiczki z kurczaka, pół woreczka ryżu, sałatka z pomidora i ogórka Deser : kawał sernika, kawa z mlekiem (jak mogłam odmówić babci )3 Kanapka orkisza z masłem osełkowym, serkiem brie, pomidorem, szczypiorkiem 4. Serek wiejski 200g z bazylią i oliwkami Coś mało warzyw wyszło - zaraz zabiorę się za marchewkę Edytowane przez camelia111 Czas edycji: 2012-10-30 o 18:33 |
|
|
|
#4529 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Jabłka jedz! Przecież są zdrowe i pyszne, no i teraz jest ich tak dużo!Cytat:
. Menu jest ok! Luźne i fajne.Cytat:
. Dzisiaj też mam zupę jarzynową, nałaaadowaną warzywami![]() Cytat:
. Idealnie na jesień! Cytat:
. U Ciebie pysznie, ale rzeczywiście dużo węgli. Czasem też mam taką chęć (często u TŻ tak jem), ale jeść tak codziennie to byłoby dla mnie o wiele za dużo.U
Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na oliwie z pieprzem ziołowym, tymiankiem, prażoną cebulką, czarnymi oliwkami i sosem włoskim; 2 kromki ziarnistego razowca z sałatą, rzodkiewką, pomidorem i szynką / serkiem kozim ziołowo-czosnkowym II śniadanie: owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na chudym mleku, z granatem, pistacjami i łychą serka Philadelphia z Milką Na uczelni: 2 kromki ziarnistego razowca z sałatą, rzodkiewką, szynką i żółtym serem; jabłko Obiadokolacja: gęsta zupa jarzynowa (brokuły, buraki, marchew, ziemniaki, nać pietruszki, mięso ze skrzydeł kurczaka) + dokładka Do picia: woda źródlana, kawy: czarna, zbożowa; herbaty: zielona, ziołowa, owocowa.
|
|
#4530 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
O ruchu wspomnienia nie ma, więc dla mnie, niestety, to jest U.Aczkolwiek raz na jakiś czas nie zaszkodzi, bo babci się faktycznie nie odmawia ![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Cytat:
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-10-30 o 19:08 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:32.

Do sałatki koniecznie oliwa!

Kolacja mogłaby być bez węgli- sprawdziłam na blogu godziny posiłków, miałaś bardzo krótki dzień, więc ilość i wielkość posiłków jest ok, jedyne do czego bym się przyczepiła to ta kolacja- na redukcji zazwyczaj jadamy białkowo-warzywną, o ile nie jest poprzedzona teningiem.
), a dopiero potem stara się dopracowywać jadłospisy, dając je do oceny.

)

i gdzie ja teraz wyczasne moje kochane kolosy? trzeba się przerzucić na mniejsze niestety ;/