|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
dokladnie , dlatego jak czytam że psycholog każe dziewczynie z anoreksją liczyć kcale to sie zastanawiam gdzie ona tę psychologię kończyła..
|
|
#4472 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
czy mogłabys zerknąc na mój jadłospis? bo widze że sie orientujesz w tym temacie, a jadłospis jest na poprzedniej stronie, będę bardzo wdzięczna |
|
|
|
|
#4473 |
|
Raczkowanie
|
chcę zrzucić parę kilo po prostu, a w anoreksję na pewno nie wpadnę, bo 1. głodna chodzić nie umiem 2. za bardzo lubię jeść smaczne potrawy 3. moim ideałem nie są kości, a krągłości : )
|
#4474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety wtedy jak wpadasz to juz nie masz kontroli..
|
|
|
#4475 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I moje: I. pieczona owsianka kakaowa z gruszką i orzechami nerkowca II. grzanki z domowego chleba z (rozpuszczającym się) masłem orzechowym + mała 'piętka'; kawałki kalarepy III. serek wiejski (taa.. wiem ) z gruszką i krakersami rozmarynowymi IV. kasza jaglana z wątróbką smażoną z cebulą i buraczkami IV. omlet biszkoptowy z kiwi, suszoną żurawiną i masłem orzechowym Może być? |
|
|
|
|
#4476 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Śniadanie i kolacja - ślinka cieknie. Zdrowo i smakowicie.
|
|
#4477 | |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie- znam dziewczynę, która też była "na pewno", a skończyło się bulimią, teoretycznie jest wyleczona i je już zupełnie normalnie, ale wciąż z pamięci wymienia kaloryczność większości produktów spożywczych i gdzieś w głowie, gdy je np. kanapkę z serem, nadal ma: "100 kcal + 40 kcal, w sumie 140..."
![]() Cytat:
To naprawdę nienaturalne, żeby jedząc tak, przytyła
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-10-27 o 20:18 |
|
|
|
|
#4478 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
! Dawno mnie tu nie było, ale dziś zajrzałam i wstawię swoje U I . Owsianka mocno kakaowa ( 3 łyżki płatków, łyżka otrąb pszennych i zarodków pszennych) z serkiem wiejskim, garstką migdałów, cynamonem suszoną żurawiną i niebotyczną ilością wiórek kokosowych ( 6-7 łyżek ), ;- Dwa jabłka; II. Opieczona kromka chleba żytniego chleba z almette jogurtowym, opieczona kromka orkiszowego z serem żółtym, sałatka z sałaty, pomidora, pietruszki z oliwą z oliwek, jajko sadzone, łyżka podprażonego słonecznika; III. Pół woreczka ryżu naturalnego w lekkim sosie koperkowym, rolada z mięsem mielonym w domu , z szynki, roboty babuni , domowe buraczki, sałata z oliwą i ziołami,IV. Jogurt naturalny z kakao i całą miseczką wiórek kokosowych + wkrojony banan;V. Sałatka z brokułów, kalafiora, dwóch jajek, płatków migdałów i podprażonego słonecznika z oliwą z oliwek, różnokolorowe słupki papryki do pochrupania. Ruch : spacer, SKALPEL Chodakowskiej . Do ocenki
|
#4479 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
nie podjadam między posiłkimi a słodyczy w ogóle nie jadam. co do odchudzania to tak odchudzałam sie rok temu, schudlam troche za bardzo ale przytyłam dla własnego zdrowia gdyż zaniknęła mi miesiączka i mimo przytycia do prawidłowej wagi nie wróciła, zaczęłam brać hormony w formie htz i miesiaczka wróciła a wraz z nią wyższa waga... jem tak juz od około 2 miesięcy i wagę na tym utrzymywałam...zaczynam się właśnie martwić bo wszyscy nie wierzą że ja tak jem i nie chudnę,dlatego to mnie zaniepokoiło i w sumie gdzies wyczytałam że przez nadmiar białka może dojść do zakwaszenia organizmu a co za tym idzie wzrosty wagi;/ |
|
|
|
|
#4480 |
|
Raczkowanie
|
musiałam się ogarnąć co ile ma mniej więcej kalorii, bo inaczej pochłaniałam 2x większe ilości , a to niespecjalnie sprzyja zrzuceniu paru kilo. w ciągu dnia jakoś specjalnie teraz nie liczę, po prostu wieczorem spisując co zjadłam, podliczam i tyle : )
|
#4481 |
|
Zakorzenienie
|
Wstawiam swój dzisiejszy jadłospis. Wszystkie posiłki poza śniadaniem zjedzone na uczelni...
I: kasza manna (2 czubate łyżki kaszy, łyżka otrębów) z cynamonem, domowym musem jabłkowym, słonecznikiem i wiórkami kokosowymi + pół grejpfruta + kawa zbożowa z dodatkiem rozpuszczalnej; II: 2 jabłka (małe i średnie) + jogurt naturalny (150 g); III: miska warzyw przygotowanych na parze (ziemniaki, brokuły, marchew, fasolka, kukurydza, cebula); IV: kanapka z 3 kromek razowca z plastrem szynki (z indyka z warzywami), ogórkiem kiszonym, pomidorem i rzodkiewką; V: 1/4 papryki + 4 rzodkiewki + serek wiejski lekki (200 g). Do picia: woda, kawa, herbata jabłko z cynamonem. |
|
|
|
#4482 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nadal bierzesz hormony? Jeśli tak, to może być przyczyna. Jeśli nie, radzę zrobić badania na hormony tarczycy, bo to może być niedobór tyroksyny (częsta przyczyna tycia bez powodu), inne objawy to: osłabienie, problemy z koncentracją, marznięcie, suchość skóry, stany depresyjne, łamliwość włosów, nieregularna miesiączka... Chociaż prawdpodobnie to naprawdę ma związek z cyklem miesiączkowym i niedługo wszystko wróci do normy Na Twoim miejscu jadłabym tak jak normalnie i obserwowała zmiany, jeśli wciąż będziesz tyć, warto się przebadać.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#4483 |
|
Raczkowanie
|
hej
Moje U do oceny :I. szkl. płatków kukrydzianych +4śliwki suzone,starta gruszka, 2 orzechy włoskie na mleku 1,5% z cynaonem i gałką muszkatałową { mam straszną ochote na te przyprawy ostatnio,poza tym znakoicie rozgrzewają i pięknie pachną} + tost graham z wędliną drob. i cebulą,zielona herbata. II:2 grzanki graham z jabłkiem + pół jabłka, marchewka + kakao z przyprawami ![]() III: ięso w dużej ilości marchwi i selera bez mąki{dobry i wyszedł },2 ziemniaki { zmiana jednak } , sałatka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka z sosem czosnkowym { z jogurtu nat.}IV:szkl. kisielu truskawkowego V: omlet z 2 jaj z pomidore, kromka chl.żytniego, herbata ze świeżej mięty. ![]() i jak? Ujdzie? ;> Edytowane przez Wiolapoprostu Czas edycji: 2012-10-28 o 14:01 |
|
|
|
#4484 |
|
Zadomowienie
|
r
i jak?
|
|
|
|
#4485 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo zależy mi na tym , żeby nie schudnąć . Ocenicie ?
I : kaszka manna waniliowa ( 4 łyżeczki , szklanka mleka), kromka żytniego z masłem , wędliną , pomidorem, sałatą, rzodkiewką , papryką , jabłko, kostka gorzkiej czeko II ( rozłożone w czasie ) : kubas ciepłego mleka z cynamonem , jabłko , jogurt ale owoc brz-wan., 2 kostki gorzkiej czeko, 2 herbatniki cappuccino III : ziemniaki, kotlet , surówka z marchwii , brokuła ( dużo warzyw ) pewnie wpadnie duże jabłko ( z sadu IV : 2 kromki razowca z masłem / 1 z wieśniakiem, pomidorem/ 2 z pasztetem , pomidorem / Ruch : już nie ćwiczę obsesyjnie , mój dzisiejszy ruch to spacer z psiakiem - ok. 50 min. Do ocenki ![]() proszę o ewentualne poprawki |
|
|
|
#4486 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
180, 107->60 completed walka o piękne włosy ![]() ćwiczę ! Edytowane przez delightful_ Czas edycji: 2012-10-28 o 16:21 |
|
|
|
|
#4487 |
|
Rozeznanie
|
postaram się a u mnie wpadł jeszcze kawałek drożdżowego ciasta bo ciocia przywiozła . Mam nadzieję, że z waszą pomocą wrócę do normalnego jedzenia ( tzn. wiadomo , że w szpitalu co dają to zjesz , przekąsisz coś swojego , no i zero ruchu. a teraz to normalne życie : imprezy- bez przesady oczywiście , no i szkooooła i naaauuuuka )
|
|
|
|
#4488 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Cytat:
. Ogólnie podoba mi się luz w twoich jadłospisach . Cytat:
Cytat:
.No to jak już piszę to wstawię też swoje: I. migdałowa kasza manna z migdałami i duszonymi w miodzie z cynamonem jabłkami II. świeżo wyciskany sok buraczkowo-marchewkowo-jabłkowy; jabłko III. 2 kawałki chleba dyniowego z masłem orzechowym IV. ryba zapiekana w pomidorowym pesto z kaszą jęczmienną i ogórkami z zalewy z pietruszką V. twarożek z masłem orzechowym i kaki Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-10-29 o 19:07 |
||||
|
|
|
#4489 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
moje dziś: I: jajecznica z cebulą (1jajko, na oliwie); 2 kanapki z ogórkiem świeżym, pół pomidora, jogurt naturalny z: łyżeczka otrębów pszennych, 3 orzechy laskowe, kawałek mango; pół gruszki; szklanka wody z cytryną II marchewka, 2M&M's, herbata czerwona III: drobiowy kotlet mielony, biała kapusta gotowana z koncentratem pomidorowym IV wafel ryżowy, herbata Slim Plus V: placuszki smażone na oliwie: pół tuńczyka z puszki, jajko, otręby, łyżeczka musztardy, pół cebuli 2,75l wody z cytryną
https://www.facebook.com/wyzwaniaphoto Edytowane przez bingiel Czas edycji: 2012-10-28 o 21:13 |
|
|
|
|
#4490 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4492 |
|
Zadomowienie
|
R:
2 h orbitreka Ś: 1 bułka grahamka: pół z masłem orzechowym sante, serkiem włoskim capri i dżemem figowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; pół z serkiem włoskim capri i serkiem homo waniliowym maćkowy; kawa parzona z mlekiem basen IIŚ: 1 twarożek lekki z dwoma garstkami mieszanki studenckiej; kawa parzona z mlekiem 30 min rowerek stacjonarny 30 min masażer O: zupa krupnik gęsta z piersią z kurczaka 30 min rozciąganie K: 1 kawał chleba owalnego dużego razowego z wędliną drobiową i ogórkiem kiszonym; jajecznica z 2 jaj smażona na 1 cukini; 5 pomidorków koktajlowych R: Ś: 1 bułka grahamka: pół z masłem orzechowym sante, serkiem włoskim capri i dżemem malinowo- granatowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; pół z serkiem włoskim capri i serkiem homo waniliowym maćkowy; pół czerwonego grejfruta; kawa parzona z mlekiem 2, 30 h orbitrek 30 min rowerek stacjonarny O: makaron pełnoziarnisty kokardki mini; gulasz z wołowiny z pieczarkami smażony na oliwce; buraczki gotowane 1, 30 h po: 1 twarożek domowy z łychą serka homo maćkowy waniliowego; kawa parzona z mlekiem K: 1 kawał chleba razowego jw. z sałatą lodową, wędliną drobiową i ogórkiem kiszonym; pół pomidorka; surówka z całej marchwi, całego jabłka i soku z cytryny R: Ś: bułka grahamka: pół z serkiem campresi puszystym waniliowym; pół z krakowską suchą i serem gouda light; 5 pomidorków koktajlowych, pyszna gigant mandarynka; kawa parzona z mlekiem IIŚ: 1 twarożek lekki z garstką orzechów włoskich i 1 małym zielonym jabłuszkiem; kawa parzona z mlekiem O: makaron jw. z natką pietruchy; gulasz drobiowy smażony na oliwce; surówka z marchwi; jabłka i soku z cytryny 2 h orbitrek 30 min rowerek stacjonarny K: kawał chleba razowego jw. z mozzarellą i wędliną drobiową; jajko gotowane; pomidor duży; ogorek kiszony; rzodkiewki; surowa marchew 30 min. ćw. na macie zajęcia cyklingu i jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4493 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4494 |
|
Rozeznanie
|
R:
I: grahamka(90g) z twarożkiem domowym, kiełkami, sałatą, pomidorem i papryką; kawa trening siłowy 55min + aeroby 45min, rozciąganie II: tofu naturalne, makaron żytni(35g), kilka różyczek brokuła, papryka kawa III: omlet z 2 jaj z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem; kalarepka zielona herbata IV:pstrąg wędzony + sałatka(sałata lodowa, papryka, ogórek zielony, kiszony, pomidor, kiełki, bazylia) |
|
|
|
#4495 |
|
Wtajemniczenie
|
mpati- przepraszam za atak ale czy Ty oszalałaś?! 4h ćwiczeń dzień w dzień?! codziennie jest coraz więcej zaczęło się od 2h a teraz już 4h. rozwalisz sobie metabolizm taką ilością aerobów.
|
|
|
|
#4496 |
|
Zadomowienie
|
dzięki. ja ogólnie ostatnio nie wiem co mi się stało, ale jakoś tak zwariowałam na punkcie ćwiczeń- endorfinowo. jest mi wyjątkowo dobrze. sprawia mi to dużo przyjemności, jem poza tym spore porcje, głodna nie chodzę, jem to na co mam ochotę z pewnymi ograniczeniami. nie zamierzam tak ćwiczyć cały czas, bo wiem, że u mnie nie da rady tak długo ciągnąc, nie długo mam remonty, więc też czasu mało. także myślę, że zostanę przy tych 2 godzinach dziennie. a basen 2 x w tyg, bo mam problemy z kręgosłupem i lędźwiówką.
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4497 |
|
Wtajemniczenie
|
dobre i to.. naprawdę przepraszam ale ja się zmartwiłam czytając o tych 4h ćwiczeń...
|
|
|
|
#4498 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Baaaardzo ładnie Do sałatki koniecznie oliwa!
|
|
|
|
#4499 |
|
Rozeznanie
|
Sniadanie
2 kromki razowca salatka jarzynowa z majonem 2sn cukierek bounty,twix,ja i Ty obiad schabowy bez panierki na lyzce oleju lyzeczka salatki jarzynowej kolacja 2 kromki razowego golabek |
|
|
|
#4500 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Dziękuję, dziękuję Ja też się cieszę, że w końcu stabilizuję wagę w granicach normy
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:22.

Śniadanie i kolacja - ślinka cieknie. Zdrowo i smakowicie.

! Dawno mnie tu nie było, ale dziś zajrzałam i wstawię swoje U
), ;

Na Twoim miejscu jadłabym tak jak normalnie i obserwowała zmiany, jeśli wciąż będziesz tyć, warto się przebadać.
)