Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013 - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-30, 20:08   #4081
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee
Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
To ja idę posiedzieć w wannie i poczytać książkę.
Gorące kąpiele w ciąży nie są wskazane - gdzieś czytałam.

Witajcie,
Jestem już w domu. Dostałam duphaston, tydzień L4 i leżę. Dziękuję za wszystkie miłe słowa.

Co do soków i marchewek, to miałam napisać wczoraj, ale telefon w szpitalu mnie wkurzył i walnęłam nim w kąt.

Wszystkie witaminki, karotki, a nawet kubusie, to wielki bullshit. Miałam swego czasu psychologię rozwojową i pamiętam, że kobieta aż się gotowała, jak pewien kolega opowiadał, że jego ciężarna żona właśnie je spijała. Powiedziała, że tam nic wartościowego nie ma, a już w tych tańszych odpowiednikach typu TIPowe, biedronkowe, itd. to sam cukier. Jeśli któraś ciężarna naprawdę chce pić te soki dla zdrowia, to najlepsze są swoje przetwory i soki jednodniowe, typu Marwit. Ja sama lubię i piję te kubusiowe, ale bez przegięć. No i faktycznie lepiej wciągnąć kilka marchewek, nawet jeśli one nie są pierwszej klasy. Nie sądzę, że w witaminkach i karotkach są najwyższej jakości marchewki.

Buziaki. Ponadrabiam ile uda mi się wysiedzieć przed kompem.

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:16   #4082
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Wszystkie witaminki, karotki, a nawet kubusie, to wielki bullshit. Miałam swego czasu psychologię rozwojową i pamiętam, że kobieta aż się gotowała, jak pewien kolega opowiadał, że jego ciężarna żona właśnie je spijała. Powiedziała, że tam nic wartościowego nie ma, a już w tych tańszych odpowiednikach typu TIPowe, biedronkowe, itd. to sam cukier. Jeśli któraś ciężarna naprawdę chce pić te soki dla zdrowia, to najlepsze są swoje przetwory i soki jednodniowe, typu Marwit. Ja sama lubię i piję te kubusiowe, ale bez przegięć. No i faktycznie lepiej wciągnąć kilka marchewek, nawet jeśli one nie są pierwszej klasy. Nie sądzę, że w witaminkach i karotkach są najwyższej jakości marchewki.
Ja sobie kupiłam sokowirówkę - za niecałe 200 zł. Mam nadzieje, że przyjdzie jutro. Jadę też na święta do rodziców to przywiozę sobie skrzynkę ekologicznych jabłek i marchewek i powinno mi się zwrócić

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:38   #4083
vil84
Wtajemniczenie

od godziny siedzę w google i czytam o termometrach ... chciałam kupić bezdotykowy, ale jest mnóstwo opinii, że podają co chwilę różne wyniki, to samo z dousznymi. te w smoczkach też nie do końca się sprawdzają, rtęciowe za długo mierzą ... wrrrr chyba kupię zwykły elektroniczny i na tym się skończy

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:39   #4084
lonely_lady
Zakorzenienie

pare godzin mnie nie było, a Wy tyyyle napisałyście
Cytat:
Napisane przez potterka Pokaż wiadomość
u mnie dziś na obiad http://ilonkowo.blox.pl/resource/cze...nym_kremem.jpg
Chociaż nie powiem zjadłabym coś typu fryty, kebab
wyglądają pyyyyyyysznie. Podziel się przepisem

Cytat:
Napisane przez elizabarbara Pokaż wiadomość

Moj gin powiedzial, ze z plcia to jest tak, ze jak juz zobacza jajeczka (w sensie chlopak) to pomylki raczej prawie w 100% nie ma. Co innego jezeli powiedza, ze dziewczynka - tu sa duze granice bledu. Tak wiec raczej na 100% powinien byc facecik

A jak ktos ma wskazanie na cc to jest sens chodzic do szkoly rodzenia?

Jak myslicie, jest sens zebym oplacala prywatna polozna, skoro mam skierowanie na cc??
co do płci to też tak słyszałam. Do szkoły rodzenia, nawet jak masz mieć cc to chyba warto chodzić, bo można się dużo dowiedzieć na inne tematy, a pewnie o cc też coś wspominają. Co do położnej to chyba Ci się nie opłaca, bo środowiskowa się Tobą zajmie przed i po. Ale nie wiem, nie mam doświadczenia

Cytat:
Napisane przez acha131321 Pokaż wiadomość
po dzisiejszej wizycie mam jednak małą wątpliwość:
to mój 7tc na usg nie było jeszcze serduszka za to maluszek mierzy już 35mm... czy któraś z Was miała usg w 7tygodniu i pamięta czy było widać maluszka, pozdrawiam i będę wdzięczna za odpowiedź
strasznie dziwnie.. coś mi tu nie pasuje maluszek za duży jak na 7 tydzień.. Ja byłam w 6tyg i mały miał chyba niecałe 6mm, serduszko już było widać. teraz w 9 tyg miał 25mm

Cytat:
Tak na szybko, później Was nadrobię

Dopiero teraz od rana jestem w domu.
Kruszyn ma 2,96 cm i wiek dalej zgadza się z OM
Ma rączki, głowę, nogi chyba też, bo bardzo skakał. Jak szalony i machał swojej mamusi.
Serducho bije 170 na minutę, dlatego, że ja byłam zdenerwowana
Wyniki wszystkie ok, jedynie nie przechodziłam tokso, więc koty i surowe mięso na obrazkach
Bardzo mi ulżyło
Wstawię później foto, bo ładnie widać go

Kolejna wizyta już ta z USG gen 19.11 o 9:30
mój maluszek też miał 170 uderzeń w 9 tyg. Gin powiedzial ze ok.

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Od czwartego czyli skoro jesteś w czwartym to śmiało. Nawet jakbyś była w trzecim to co mogłoby się stać na balsamach na rozstępy też piszą, że od 3 miesiąca a ja używam praktycznie od kiedy się dowiedziałam o ciąży

na moim kremie też jest napis: stosować od 4 miesiąca ciąży, a ja smauję brzuchol od początku

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:49   #4085
potterka
Zakorzenienie

Cytat:

A jak ktos ma wskazanie na cc to jest sens chodzic do szkoly rodzenia?

Jak myslicie, jest sens zebym oplacala prywatna polozna, skoro mam skierowanie na cc??

Ja wlasnie wcinam fryty z kurczakiem - aviko z piekarnika MIODZIO
Z SR myślę, że jest sens :yes: a co do położnej to chyba dopytałabym w spzitalu jak to wygląda
Cytat:
Dzieki za rade Jeszcze tylko musze sie zastanowic, ktory szpital wybrac i bede chciala zapisac sie do SR wlasnie tam.
A o poloznej myslalam, zeby po cesarce pomogla mi zajac sie dzieckiem. Bo jak mam lezec 12 godzin unieruchomiona, to kto dzieckiem sie zajmie??

Jak moje kolezanki rodzily w jednym ze szpitali, mowie o tych co mialy cc, to potem byly na zamknietym oddziale, gdzie nikt nie mogl do nich wejsc.
Lezaly 12 godzin bez ruchu, dzieci sie wrecz darly, szlochaly, zanosily od placzu i NIKT im nie pomogl przez kilka godzin. A polozne od dzieci mowily ze maja za duzo roboty i nic nie moga poradzic. Np dziecko mojej przyjaciolki zostalo jej polozone do cyca, cyc wypadl, mlody sie darl przez 2 godziny, a moja przyjaciolka nie mogla sie nawet ruszyc zeby mu piers wlozyc w buzie.
Wszystkie dziewczyny wspominaja ten oddzial jak koszmar

Dodam, ze to najlepszy szpital kliniczy w lublinie :/

Dlatego chcialam tą polozna, zeby mi pomogla :p
masakra a nie ma możliwości w którymś z tych szpitali wynajęcia sali? w niektórych tak jest, że można za dodatkową kase wynająć salę z łazienką, 2 łóżkami i wtedy ma się kogoś bliskiego pod ręką do opieki nad Maleństwem
Cytat:
Napisane przez acha131321 Pokaż wiadomość

po dzisiejszej wizycie mam jednak małą wątpliwość:
to mój 7tc na usg nie było jeszcze serduszka za to maluszek mierzy już 35mm... czy któraś z Was miała usg w 7tygodniu i pamięta czy było widać maluszka, pozdrawiam i będę wdzięczna za odpowiedź
ja na pierwszej wizycie (w szpitalu niestety :/) w równym 6 tyg zobaczyłam tylko pusty pęcherzyk, bo albo miałam później owulacje, albo cholera wie co, bo termin z OM tóżni mi się z USG najpierw o tydzień, a ostatnio o 5 dni.. jak byłam w 7t3d wg OM to zarodek miał 4,7 mm i było widać serduszko..
Może u Ciebie też jest pare dni różnicy i miało to być 3,5 mm a nie 35

W każdym razie trzymam i nie denerwuj się
Cytat:
Tak na szybko, później Was nadrobię

Dopiero teraz od rana jestem w domu.
Kruszyn ma 2,96 cm i wiek dalej zgadza się z OM
Ma rączki, głowę, nogi chyba też, bo bardzo skakał. Jak szalony i machał swojej mamusi.
Serducho bije 170 na minutę, dlatego, że ja byłam zdenerwowana
Wyniki wszystkie ok, jedynie nie przechodziłam tokso, więc koty i surowe mięso na obrazkach
Bardzo mi ulżyło
Wstawię później foto, bo ładnie widać go

Kolejna wizyta już ta z USG gen 19.11 o 9:30

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Za☠☠☠iste te naleśniki. Ja też chce!!

A wrócilam od gina i z badan medycyny pracy. Gin powiedział, że wszystko ok, poogladała zdjęcie USG powiedziała ze ok. Zapytałam czy nie powinnam mieć juz badan na taksoplazmoze i się zdziwiła ze jak to jeszcze nie mialam i ze zawsze na poczatku daje wszystkim pacjentkom - ja akurat na początku ciazy bylam u innej lekarki, 2 wizyta u jeszcze innej a dopiera 3 u niej - bo tak byli lekarze zapchani ze nie dało się w takim odstępie czasu u tej samej być. No i dała mi skierowanie na te wszystkie badania co Wy pisałyście.

A i jeszcze byłam na medycynie pracy. Powiedzcie mi jak to jest ze jak ide do lekarza faceta to chociazby byl internistą to chce mi albo badanie piersi zrobić albo kaze się zupełnie rozbierać do zwykłego badanie stetoskopem??
Tak mnie facet intensywnie badał ze się nie mogłam powstrzymać od śmiechu..
Zostały mi jeszcze 3 więc mogę się podzielić

U lekarza medycyny pracy byłam 1 raz, był to chłop i też kazał mi zdjąć stanik.. miałam wtedy ledwo 18 lat i moje zdziwienie było przeogromne
Ale piersi mi nie badał.. W sumie.. nawet niebardzo miałby co

Kurde jakoś mi się niedobrze zrobiło
i nie wiem dlaczego
Zjadłam teraz zupę ogórkową na chwilę przeszło i znów wraca
Ale to może z nerwów
potterka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:54   #4086
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
na moim kremie też jest napis: stosować od 4 miesiąca ciąży, a ja smauję brzuchol od początku
Na większości kremów tak pisze, dlatego smaruję nawilżającym eucerinem na zmianę ze zwykłą. Taki na rozstępy kupię w 4 miesiącu albo jak zacznie się bardziej maluszek rozpychać.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:56   #4087
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
od godziny siedzę w google i czytam o termometrach ... chciałam kupić bezdotykowy, ale jest mnóstwo opinii, że podają co chwilę różne wyniki, to samo z dousznymi. te w smoczkach też nie do końca się sprawdzają, rtęciowe za długo mierzą ... wrrrr chyba kupię zwykły elektroniczny i na tym się skończy
no rtęciowy to na pewno klapa.. długo mierzy i jakby się pobił to gorzej...

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:03   #4088
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość

Pawie oczko Gratulacje Pani Magister
dziękuję

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
gratulacje !!! to masz spokój teraz odpoczywaj

odebrałam wyniki CRP - wynik 25 ... niby zmalało o 1, ale i tak o 20 za dużo ... chociaż nie wzrosło, a tego się bardzo bałam. jutro wizyta u ginekolog, dowiem się o wyniki posiewu...
Dziękuję ahhhhhh już nie mogę doczekać się tego odpoczynku na razie jeszcze śmigam od czasu do czasu do pracy, ale i tak będę mieć teraz o wiele więcej czasu i spokoju

3mam kciuki za wyniki, żeby wszystko było OK

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ----------

Cytat:

O tak, niedlugo bede wielorybem Codziennie sobie obiecuje ze sie bede hamowac, ale niestety nie daje rady
Ale za to jakim fajnym wielorybem nie hamuj się, musisz przecież dostarczać dziecku wszystkich potrzebnych składników chyba nie chcesz, żeby dzidzia miała niespełnioną-jedzeniowo mamuśkę? heheheh
pawie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:09   #4089
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja miałam podobne rozkminy jak chciałam stosować NPR i szukałam dla siebie termometru. Kupiłam sobie rtęciowy bo niby najbardziej dokładny, ale go raz źle odłożyłam i mi pękl czego nie zauważyłam i sobie do buzi wlożyłam. Dobrze ze się nie zatrułam.
Potem sobie kupiłam z alkoholem bo z rtęcią już nie było. Ale było roboty z tym gów**em.. W ogóle nie chciała się zbijać temperatura. Na zmianę trzepaliśmy z tztem termometr. Czasami kilkanaście minut bez skutku...
W koncu kupiłam sobie najtańszy elektroniczny termometr - na promocji dałam jakies 5 zl. I był spoko. Nie wiem jakie są wymagania dla dzidzi ale nie wiem czy faktycznie warto mocno za termometr przepłacać...

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:11   #4090
nuna2
Zakorzenienie

anoxxe właśnie szukałam wiadomości co z tobą Dobrze, że w domku. Oszczędzaj się.
Stary 2012-10-30, 21:22   #4091
karolina2121
siedzę i myślę

Ja trochę ponarzekam... mam ostatnio kiepski humor... brak apetytu tylko pogłębia mój wisielczy nastrój...

Dzisiaj dla odmiany popłakałam przy maminych pierożkach, które normalnie jadłabym aż do bolącego brzucha ....
Ech kiedy to się skończy... chce jeść !
Stary 2012-10-30, 21:25   #4092
vil84
Wtajemniczenie

ehhh wkurzyłam się i zamiast termometru kupiłam 10 pieluch tetrowych, 5 flanelowych, podkłady poporodowe (bo akurat u jednego sprzedawcy były i stwierdziłam że i tak trzeba będzie ) i dwie pary legginsów.
i 6 dużych ręczników dobrej jakości, bo potrzebujemy, ale w tym dwa na prezent już na święta.
i zaraz połowy wypłaty nie będzie
za miesiąc ciąg dalszy wyprawki

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:31   #4093
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Na większości kremów tak pisze, dlatego smaruję nawilżającym eucerinem na zmianę ze zwykłą. Taki na rozstępy kupię w 4 miesiącu albo jak zacznie się bardziej maluszek rozpychać.
ja oliwka codziennie na noc a rano jakikolwiek balsam
Stary 2012-10-30, 21:37   #4094
colorblue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Gorące kąpiele w ciąży nie są wskazane - gdzieś czytałam.

Witajcie,
Jestem już w domu. Dostałam duphaston, tydzień L4 i leżę. Dziękuję za wszystkie miłe słowa.

Co do soków i marchewek, to miałam napisać wczoraj, ale telefon w szpitalu mnie wkurzył i walnęłam nim w kąt.

Buziaki. Ponadrabiam ile uda mi się wysiedzieć przed kompem.
Hej kochana!!!! Jak dobrze,że już w domku! Dbaj tam o Was

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Ja trochę ponarzekam... mam ostatnio kiepski humor... brak apetytu tylko pogłębia mój wisielczy nastrój...

Dzisiaj dla odmiany popłakałam przy maminych pierożkach, które normalnie jadłabym aż do bolącego brzucha ....
Ech kiedy to się skończy... chce jeść !
Oj biedulko Ja też mam mdłości ale już coraz rzadziej tfu tfu odpukać... A u mnie 9tc, u Ciebie też wkońcu muszą sobie pójść
Swoją drogą.. pierożkiiiiiiiiiii: love:

Pawie oczko
gratki za magisterke!!!
Motylku super wieści z wizyty,brawa dla maluszka!!!

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000

Edytowane przez colorblue
Czas edycji: 2012-10-30 o 21:42
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:46   #4095
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Może jak powiem gin, że ciągle źle się czuje i zeby jeszcze do konca tygodnia mi dała to mi da? Co myślicie??
Myślę że Ci da.

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
bo podobno facet dopiero jak sie dziecko urodzi,,opamiętuje" się
To też zależy od faceta. Chociaż w dużej mierze i od nas bo musimy angażować TŻtów w opiekę od samego początku. Moja siostra popełniła ten błąd i niestety widać to teraz.

pawie oczko WIELKIE GRATULACJE!!!!!!

Ashysqua
piękny maluszek

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
wyszłam

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
to dla mnie tortilla i duże fryty raz
dla mnie to samo poproszę

lonely położna środowiskowa MUSI Cię odwiedzić po porodzie i to na pewno więcej razy niż raz! ale teraz nie pamiętam ile. Będzie Ci zaglądać do c*pki i sprawdzać czy wszystko ok i ogólnie dzieciaczka oglądać i udzielać rad.

axella ja się umówiłam na farbowanie pod koniec grudnia. Mój fryzjer jest daleko ode mnie

humoback też miałam dziś spaghetti

axella jaką kupujesz piłkę? ja też chciałam ale najtańszą znalazłam za 50 zł. Trochę drogo.

Cytat:
acha131321 A co do tego usg, to moze gin zmierzyl Ci pecherzyk ciązowy a nie maluszka??
Ja w 7tc mialam jak juz pisalam 9mm maluszka i 2,5cm pecherzyk.. Wiec to jest moze to?
też mi się tak wydaje. Moja dzidzia w 7 tc miała 3mm! 35 to stanowczo za dużo. W 10 tc miała 22 mm

MoTyleKsw za wizytę i dużą kruszynkę.

anoxee gorące kąpiele nie wskazane ale ciepłe jak najbardziej

vil widzę że zakupowe szaleństwo się zaczyna
Stary 2012-10-30, 22:02   #4096
karolina2121
siedzę i myślę

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość

Oj biedulko Ja też mam mdłości ale już coraz rzadziej tfu tfu odpukać... A u mnie 9tc, u Ciebie też wkońcu muszą sobie pójść
Swoją drogą.. pierożkiiiiiiiiiii: love:

Mdłości minimalnie przechodzą, ale opornie im to idzie Radzę im się pospieszyć

No cóż, pozostaje mi cierpliwie czekać U mnie dzisiaj zaczął się 10 tydzień.
Stary 2012-10-30, 22:40   #4097
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość

axella ja się umówiłam na farbowanie pod koniec grudnia. Mój fryzjer jest daleko ode mnie

axella jaką kupujesz piłkę? ja też chciałam ale najtańszą znalazłam za 50 zł. Trochę drogo.

no ja myślę,że na urodziny pofarbuję,a co-fryzjer będzie wiedział jak się mną zająć

piłka-w tesco są porządne za 30pln, na allegro za 20 ipodobno też spoko
właśnie wróciłam z pracy i pobuszuję na all w poszukiwaniu

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Mdłości minimalnie przechodzą, ale opornie im to idzie Radzę im się pospieszyć

No cóż, pozostaje mi cierpliwie czekać U mnie dzisiaj zaczął się 10 tydzień.
gratki z okazji 10tego tygodnia!

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 22:40   #4098
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
MR5 - leukocyty 6,35tys/µl 3,8 - 10
MR5 - erytrocyty 4,32mln/µl3,7 - 5,1
MR5 - hemoglobina 14,4g/dl12 - 16
MR5 - hematokryt 42,0%37 - 47
MR5 - MCV 97,2fl80 - 99
MR5 - MCH 33,3pg27 - 35
MR5 - MCHC 34,3g/dl32 - 37
MR5 - płytki krwi 245tys/µl140 - 440
MR5 - RDW-SD 45,2fl36,4 - 46,3
MR5 - RDW-CV 12,7%11,6 - 14,8
MR5 - PDW 12,6fl9 - 17
MR5 - MPV 10,8fl9 - 13
MR5 - P-LCR 30,5%13 - 43
MR5 - PCT 0,26%0,17 - 0,35
MR5 - neutrofile % 54,3%40 - 70
MR5 - limfocyty % 32,3%20 - 45
MR5 - monocyty % 10,1%4 - 12
MR5 - gran. kwasochłonne % 3,0%1 - 5
MR5 - bazofile % 0,3%0 - 2
MR5 - neutrofile # 3,45tys/µl2,5 - 7
MR5 - limfocyty # 2,05tys/µl1 - 3,5
MR5 - monocyty # 0,64tys/µl0,2 - 1
MR5 - gran. kwasochłonne # 0,19tys/µl0,1 - 0,5
MR5 - bazofile # 0,02tys/µl0 - 0,1

Tak to wyglada Z tym, ze normy tutaj to nie sa ciażowe mimo, że na wyniku jest zaznaczone, że jestem w ciązy
w tak wczesnym stadium ciąży to ta hemoglobina jeszcze może być koło 14. jak nie spadnie, to można się zastanowić. ja mam dużo wyższą... a nie pijąc teraz to pewnie słabo spada... we wtorek wizyta, spytam doktorka
Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Rozmawiamy po angielsku, choć ostatnio coraz częściej zdarza się po polsku Coraz lepiej mu idzie.
Jeśli mojemu mężowi starczy zapału to będzie (a raczej będą, kolejne też )trzyjęzyczne. Zależy mu bardzo by dzieci mówiły również w jego drugim języku - Afrikaans, który wywodzi się z niderlandzkiego, więc też przydatny. Ale to w praniu się okaże.
z tym kilkujęzycznym wychowaniem - u mnie też tak będzie. tylko jeszcze nie wiem, kto po jakiemu... nie wiem, czy mamy w domu po polsku, a niemiecki maluch gdzie indziej podłapie, albo ja po niemiecku, małż po polsku? albo ja po angielsku, małż polsku, a niemiecki z podwórka wiem, że ważne jest, by nie mieszać. czyli konsekwentnie każdy z otoczenia powinien się trzymać jednej wersji

pawie oczko, hoł hoł!!! super! pani magister
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 23:10   #4099
axella
Zakorzenienie

GG do axella

spadam spaciulu..
11h pracy za mną, jutro od rana malowanie,tapetowanie... raaaany..
Branoc..

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 06:28   #4100
nuna2
Zakorzenienie

hejo. jade na badania, ale zawaliłam. Miałam zrobic mocz-wysikałam się do wc jak to można nazwać siknięciem, bo tak mało;/ Wczoraj 23.30 a ja
Stary 2012-10-31, 06:56   #4101
czarnaola
Raczkowanie

Cześć

Gratuluje wszystkim mamom udnaych wizyt ja niecierpliwie czekam na swoje USG, to już w piątek!

Powiem wam, że na początku ciąży strasznie się stresowałam, nie wiem czy któraś z Was pamięta moje dziwne wyniki bHCG...
Teraz jesteśmy w połowie 12 tc i robię się coraz spokojniejsza.. jeśli na USG wszystko okaże się OK będę najszczęśliwsza na świecie

miłego dnia Wam życzę
Stary 2012-10-31, 07:15   #4102
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Nadrbiłam Was.
Pisałyście jak oszalałe a ja zapomniałam cytować
Dziękuję za gratulacje.
Mnie wczoraj takie wzdęcie wzięło, że o 20 zwijałam się z bólu i poszłam spać

Pawie gratuluję obrony pani mgr
anoxee to, że kąpiel w wannie, nie oznacza, że w gorącej wodzie
Niestety jestem maniakiem wrzątku we wannie, ale jak już wiem o dzidzi, woda jest dużo chłodniejsza

A co do dwujęzycznego wychowania, jeśli ktoś mieszka za granicą, to dziecko spokojnie podłapie na podwórku, w szkole. Wiadomo im mniejszy to szybciej złapie podstawy od rodziców. I tak jak pisałyście. Jedno z rodziców po polsku, a drugie w drugim.
Ale znałam rodzinę w której mama mówiła do dzieci po polsku! One rozumiały i odpowiadały jej po włosku. Do tego takie nie duże z 5 lat, co było dla mnie szokiem, bo to naprawdę trudne w tą stronę.

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 07:35   #4103
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Witajcie!

Z dzidzią wszystko ok. Bobo jest już spore, bo mierzy 16,64 mm i pięknie bije mu serduszko. Wg OM tp miał być na 12.06 (7t 6d), a wg dzidzi zmienił się na 10.06 (8t 1d).
Kolejna wizyta za miesiąc.

Oczywiście przy badaniu był mój Małż, który się cieszył i szczerzył jak dziecko, które dostaje czekoladkę Żebyście zobaczyły jak się cieszył jak gin serduszko dał posłuchać. A jak dał mu zdjęcie dzidzi w 4D to stał i się na nie gapił z otwartą japą i w gabinecie i jak się rejestrowałam na kolejną wizytę Aż miło popatrzeć, że to dla Niego takie wielkie szczęście

A na 4D pięknie widać główkę z oczkiem, kręgosłup i zaczątki kończyn. Dzidzia zwinięta w kłębuszek

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 08:23   #4104
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
hejo. jade na badania, ale zawaliłam. Miałam zrobic mocz-wysikałam się do wc jak to można nazwać siknięciem, bo tak mało;/ Wczoraj 23.30 a ja
ochh... też się obawiam, jak oni mi cokolwiek z moczu chcą zbadać, jak ja mało moczu mam no ale tonący brzytwy się chwyta, słyszałam o jakichś homeopatycznych kropelkach na takie stany (również podobno świetne na kaca). w niemczech nazywa się to
NUX VOMICA
podobno nie ma przeciwwskazań w ciąży, chyba sobie kupię w formie kropelek i powiem, czy działa
Cytat:
A co do dwujęzycznego wychowania, jeśli ktoś mieszka za granicą, to dziecko spokojnie podłapie na podwórku, w szkole. Wiadomo im mniejszy to szybciej złapie podstawy od rodziców. I tak jak pisałyście. Jedno z rodziców po polsku, a drugie w drugim.
Ale znałam rodzinę w której mama mówiła do dzieci po polsku! One rozumiały i odpowiadały jej po włosku. Do tego takie nie duże z 5 lat, co było dla mnie szokiem, bo to naprawdę trudne w tą stronę.
oj może być nieźle namieszane, trzeba ogromnej konsekwencji rodziców...
ja znam w sumie trzy polki, które za dzieciaczka przyjechały z rodzicami do niemiec. w ich domach było mówione wyłącznie po polsku. dwie z nich, które emigrowały około 5. roku życia, nie pamiętają traumy w przedszkolu, po niemiecku nadawają bez akcentu, za to po polsku brzmią jak "obce" no i z pisaniem ogromne problemy.
trzecia wyjechała w wieku 2 latek. mówi, że pamięta, jak się dzieci z niej nabijały na podwórku czy w przedszkolu, bo nikt jej nie rozumiał. i mówiła, że to było straszne. oczywiście teraz niemiecki pierwszorzędny, polskiego nawet nie próbuje pisać.
więc trzeba wyważyć... na podwórko puszczać odpowiednio wcześnie, żeby dzieciaki już w piaskownicy podłapali co trzeba. ale o polskim nie zapominać, jeśli mieszkamy za granicą, bo ten język zawsze ucierpi, jeśli dzieciak nie będzie czytał i pisał...

czarnola

szprotka ale fajnie mój też ma taką minę jak się gapi na usg
Stary 2012-10-31, 08:29   #4105
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dzień dobry

Póki co się tylko witam bo nie mam czasu nadrobić

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 08:36   #4106
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
w tak wczesnym stadium ciąży to ta hemoglobina jeszcze może być koło 14. jak nie spadnie, to można się zastanowić. ja mam dużo wyższą... a nie pijąc teraz to pewnie słabo spada... we wtorek wizyta, spytam doktorka

z tym kilkujęzycznym wychowaniem - u mnie też tak będzie. tylko jeszcze nie wiem, kto po jakiemu... nie wiem, czy mamy w domu po polsku, a niemiecki maluch gdzie indziej podłapie, albo ja po niemiecku, małż po polsku? albo ja po angielsku, małż polsku, a niemiecki z podwórka wiem, że ważne jest, by nie mieszać. czyli konsekwentnie każdy z otoczenia powinien się trzymać jednej wersji

pawie oczko, hoł hoł!!! super! pani magister
Cytat:

Jak pracowałam w żłobku to mieliśmy taką sytuację, że chłopiec urodził się w Niemczech, ale ze względów osobisto-rodzinnych musieli na pare lat przyjechać do polski... przyszedł do nas jak miał 1,5 roku i oczywiście praktycznie nic nie mówił;p
Mama do niego w domu mówiła po niemiecku i jak jeździli tam np. do lekarza to wszystko tam po niemiecku... a tato i starsi bracia (Polacy) no i my w żłobku po polsku...
Mama mówiła do niego po polsku tylko w naszej obecności, żebyśmy wiedziały o czym z nim rozmawia jak szli do szatni i zostawali sami to tylko po niemiecku...
I też odpowiadał jej po polsku, ale wszystko rozumiał więc myślę, że jak kiedyś wróci do Niemiec to nie będzie miał problemu z przestawieniem się...
Dodam tylko, że bardzo szybko nauczył się mówić i w sumie najlepiej ze wszystkich dzieci
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 08:46   #4107
Ashyshqa
Zakorzenienie

To jest wlasnie najwazniejsze w dwu jezycznosci, ze dzieci sie swietnie rozwijaja intelektualnie. U nas bedzie prosta sprawa. Ja po polsku, maz po angielsku a z czasem (moze po 3. Latach?)wprowadzi Afrikaans. Na razie mieszkamy w Polscr, ale nie wiemy gdzie nas jeszcze zawieje i w jakim.jezyku dzieci beda sie uczyc. Wiec w domu musza dostac solidne podstawy
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 08:58   #4108
cloche
Zakorzenienie

no właśnie... solidne podstawy, no i z dziadkami dzieciak musi się jakoś dogadać, nie?
też mi się wydaje, że jak się wszystko dobrze rozegra, to nie tylko języki, ale ogólny rozwój intelektualny super... więc warto spróbować, tylko trzeba się do tego odpowiednio zabrać

czytam o tym nux vomica i czytam... to może być to, dzisiaj sobie kupię! tam są różne te... jak to się zwie, potęgi? no jakby to "naładowanie" homeopatyczne. i wyszło, że albo D6 albo D12 trza brać. jakaś czarna magia, bo nie wolno z ręki ani z metalowej łyżeczki tych kuleczek, bo stracą moc no nic, tylko próbować!
Stary 2012-10-31, 09:01   #4109
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
no właśnie... solidne podstawy, no i z dziadkami dzieciak musi się jakoś dogadać, nie?
też mi się wydaje, że jak się wszystko dobrze rozegra, to nie tylko języki, ale ogólny rozwój intelektualny super... więc warto spróbować, tylko trzeba się do tego odpowiednio zabrać

czytam o tym nux vomica i czytam... to może być to, dzisiaj sobie kupię! tam są różne te... jak to się zwie, potęgi? no jakby to "naładowanie" homeopatyczne. i wyszło, że albo D6 albo D12 trza brać. jakaś czarna magia, bo nie wolno z ręki ani z metalowej łyżeczki tych kuleczek, bo stracą moc no nic, tylko próbować!
Kochana, te Nux Vomica to czysta homeopatia. Ja tam osobiście nic przeciwko niej nie mam, ale nie wierzę w nią. Bo jak coś co jest rozcieńczane tysiące razy wodą albo laktozą może działać?!? Aczkolwiek mamy paru pacjentów, którzy nagminnie kupują homeopatię i wg nich działa
Oby mimo wszystko Tobie pomogło!

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-31, 09:06   #4110
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
chyba nie chcesz, żeby dzidzia miała niespełnioną-jedzeniowo mamuśkę? heheheh
ja to się spełniam jedzeniowo w każdym aspekcie wczoraj kupiłam sobie masło orzechowe i nutellę i pochłaniam wafle ryżowe w słono-słodkim wydaniu. przydałby się tydzień amerykański w lidlu, bo tamto masło orzechowe jest lepsze i ma takie chrupiące słone kawałeczki orzeszków. dobrze że dziś pilates to mi się kręgosłup porozciąga, i w brzuchu się więcej miejsca na jedzonko zrobi

dzień dobry wszystkim
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości