|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013
Gorące kąpiele w ciąży nie są wskazane - gdzieś czytałam.
![]() Witajcie, Jestem już w domu. Dostałam duphaston, tydzień L4 i leżę. Dziękuję za wszystkie miłe słowa. Co do soków i marchewek, to miałam napisać wczoraj, ale telefon w szpitalu mnie wkurzył i walnęłam nim w kąt. ![]() Wszystkie witaminki, karotki, a nawet kubusie, to wielki bullshit. Miałam swego czasu psychologię rozwojową i pamiętam, że kobieta aż się gotowała, jak pewien kolega opowiadał, że jego ciężarna żona właśnie je spijała. Powiedziała, że tam nic wartościowego nie ma, a już w tych tańszych odpowiednikach typu TIPowe, biedronkowe, itd. to sam cukier. Jeśli któraś ciężarna naprawdę chce pić te soki dla zdrowia, to najlepsze są swoje przetwory i soki jednodniowe, typu Marwit. Ja sama lubię i piję te kubusiowe, ale bez przegięć. No i faktycznie lepiej wciągnąć kilka marchewek, nawet jeśli one nie są pierwszej klasy. Nie sądzę, że w witaminkach i karotkach są najwyższej jakości marchewki. ![]() Buziaki. |
|
|
|
#4082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4083 |
|
Wtajemniczenie
|
od godziny siedzę w google i czytam o termometrach ... chciałam kupić bezdotykowy, ale jest mnóstwo opinii, że podają co chwilę różne wyniki, to samo z dousznymi. te w smoczkach też nie do końca się sprawdzają, rtęciowe za długo mierzą ... wrrrr chyba kupię zwykły elektroniczny i na tym się skończy
|
|
|
|
#4084 | |||||
|
Zakorzenienie
|
pare godzin mnie nie było, a Wy tyyyle napisałyście
![]() Cytat:
wyglądają pyyyyyyysznie. Podziel się przepisem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
maluszek za duży jak na 7 tydzień.. Ja byłam w 6tyg i mały miał chyba niecałe 6mm, serduszko już było widać. teraz w 9 tyg miał 25mmCytat:
mój maluszek też miał 170 uderzeń w 9 tyg. Gin powiedzial ze ok.Cytat:
na moim kremie też jest napis: stosować od 4 miesiąca ciąży, a ja smauję brzuchol od początku
|
|||||
|
|
|
#4085 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
masakra a nie ma możliwości w którymś z tych szpitali wynajęcia sali? w niektórych tak jest, że można za dodatkową kase wynająć salę z łazienką, 2 łóżkami i wtedy ma się kogoś bliskiego pod ręką do opieki nad MaleństwemCytat:
Może u Ciebie też jest pare dni różnicy i miało to być 3,5 mm a nie 35 ![]() W każdym razie trzymam i nie denerwuj się ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() U lekarza medycyny pracy byłam 1 raz, był to chłop i też kazał mi zdjąć stanik.. miałam wtedy ledwo 18 lat i moje zdziwienie było przeogromne Ale piersi mi nie badał.. W sumie.. nawet niebardzo miałby co Kurde jakoś mi się niedobrze zrobiło i nie wiem dlaczego ![]() Zjadłam teraz zupę ogórkową na chwilę przeszło i znów wraca Ale to może z nerwów
|
|||||
|
|
|
#4086 |
|
Zakorzenienie
|
Na większości kremów tak pisze, dlatego smaruję nawilżającym eucerinem na zmianę ze zwykłą. Taki na rozstępy kupię w 4 miesiącu albo jak zacznie się bardziej maluszek rozpychać.
|
#4087 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4088 | ||
|
Wtajemniczenie
|
dziękuję
---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
3mam kciuki za wyniki, żeby wszystko było OK ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
nie hamuj się, musisz przecież dostarczać dziecku wszystkich potrzebnych składników chyba nie chcesz, żeby dzidzia miała niespełnioną-jedzeniowo mamuśkę? heheheh
|
||
|
|
|
#4089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem sobie kupiłam z alkoholem bo z rtęcią już nie było. Ale było roboty z tym gów**em.. W ogóle nie chciała się zbijać temperatura. Na zmianę trzepaliśmy z tztem termometr. Czasami kilkanaście minut bez skutku... W koncu kupiłam sobie najtańszy elektroniczny termometr - na promocji dałam jakies 5 zl. I był spoko. Nie wiem jakie są wymagania dla dzidzi ale nie wiem czy faktycznie warto mocno za termometr przepłacać... |
|
|
|
|
#4090 |
|
Zakorzenienie
|
anoxxe właśnie szukałam wiadomości co z tobą
Dobrze, że w domku. Oszczędzaj się.
|
#4091 |
|
siedzę i myślę
|
Ja trochę ponarzekam... mam ostatnio kiepski humor... brak apetytu tylko pogłębia mój wisielczy nastrój...
![]() Dzisiaj dla odmiany popłakałam przy maminych pierożkach, które normalnie jadłabym aż do bolącego brzucha .... Ech kiedy to się skończy... chce jeść !
|
#4092 |
|
Wtajemniczenie
|
ehhh wkurzyłam się i zamiast termometru kupiłam 10 pieluch tetrowych, 5 flanelowych, podkłady poporodowe (bo akurat u jednego sprzedawcy były i stwierdziłam że i tak trzeba będzie
) i dwie pary legginsów. i 6 dużych ręczników dobrej jakości, bo potrzebujemy, ale w tym dwa na prezent już na święta. i zaraz połowy wypłaty nie będzie ![]() za miesiąc ciąg dalszy wyprawki
|
|
|
|
#4093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4094 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Swoją drogą.. pierożkiiiiiiiiiii Pawie oczko gratki za magisterke!!! Motylku super wieści z wizyty,brawa dla maluszka!!!
Edytowane przez colorblue Czas edycji: 2012-10-30 o 21:42 |
||
|
|
|
#4095 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To też zależy od faceta. Chociaż w dużej mierze i od nas bo musimy angażować TŻtów w opiekę od samego początku. Moja siostra popełniła ten błąd i niestety widać to teraz. pawie oczko WIELKIE GRATULACJE!!!!!! Ashysqua piękny maluszek ![]() ![]() dla mnie to samo poproszę ![]() lonely położna środowiskowa MUSI Cię odwiedzić po porodzie i to na pewno więcej razy niż raz! ale teraz nie pamiętam ile. Będzie Ci zaglądać do c*pki i sprawdzać czy wszystko ok i ogólnie dzieciaczka oglądać i udzielać rad.axella ja się umówiłam na farbowanie pod koniec grudnia. Mój fryzjer jest daleko ode mnie ![]() humoback też miałam dziś spaghetti ![]() axella jaką kupujesz piłkę? ja też chciałam ale najtańszą znalazłam za 50 zł. Trochę drogo. Cytat:
MoTyleKsw za wizytę i dużą kruszynkę.anoxee gorące kąpiele nie wskazane ale ciepłe jak najbardziej ![]() vil widzę że zakupowe szaleństwo się zaczyna
|
||
|
|
|
#4096 | |
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
Radzę im się pospieszyć ![]() No cóż, pozostaje mi cierpliwie czekać U mnie dzisiaj zaczął się 10 tydzień.
|
|
#4097 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() piłka-w tesco są porządne za 30pln, na allegro za 20 ipodobno też spoko ![]() właśnie wróciłam z pracy i pobuszuję na all w poszukiwaniu ![]() Cytat:
gratki z okazji 10tego tygodnia!
|
||
|
|
|
#4098 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
wiem, że ważne jest, by nie mieszać. czyli konsekwentnie każdy z otoczenia powinien się trzymać jednej wersji ![]() pawie oczko, hoł hoł!!! super! pani magister
|
|
#4099 |
|
Zakorzenienie
|
spadam spaciulu..11h pracy za mną, jutro od rana malowanie,tapetowanie... raaaany.. Branoc.. |
|
|
|
#4100 |
|
Zakorzenienie
|
hejo. jade na badania, ale zawaliłam. Miałam zrobic mocz-wysikałam się do wc
|
#4101 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Gratuluje wszystkim mamom udnaych wizyt ja niecierpliwie czekam na swoje USG, to już w piątek! Powiem wam, że na początku ciąży strasznie się stresowałam, nie wiem czy któraś z Was pamięta moje dziwne wyniki bHCG... Teraz jesteśmy w połowie 12 tc i robię się coraz spokojniejsza.. jeśli na USG wszystko okaże się OK będę najszczęśliwsza na świecie ![]() miłego dnia Wam życzę
|
|
#4102 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrbiłam Was.
Pisałyście jak oszalałe a ja zapomniałam cytowaćDziękuję za gratulacje. Mnie wczoraj takie wzdęcie wzięło, że o 20 zwijałam się z bólu i poszłam spać ![]() Pawie gratuluję obrony pani mgr ![]() anoxee to, że kąpiel w wannie, nie oznacza, że w gorącej wodzie ![]() Niestety jestem maniakiem wrzątku we wannie, ale jak już wiem o dzidzi, woda jest dużo chłodniejsza A co do dwujęzycznego wychowania, jeśli ktoś mieszka za granicą, to dziecko spokojnie podłapie na podwórku, w szkole. Wiadomo im mniejszy to szybciej złapie podstawy od rodziców. I tak jak pisałyście. Jedno z rodziców po polsku, a drugie w drugim. Ale znałam rodzinę w której mama mówiła do dzieci po polsku! One rozumiały i odpowiadały jej po włosku. Do tego takie nie duże z 5 lat, co było dla mnie szokiem, bo to naprawdę trudne w tą stronę.
|
#4103 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie!
Z dzidzią wszystko ok. Bobo jest już spore, bo mierzy 16,64 mm i pięknie bije mu serduszko. Wg OM tp miał być na 12.06 (7t 6d), a wg dzidzi zmienił się na 10.06 (8t 1d). Kolejna wizyta za miesiąc. Oczywiście przy badaniu był mój Małż, który się cieszył i szczerzył jak dziecko, które dostaje czekoladkę Żebyście zobaczyły jak się cieszył jak gin serduszko dał posłuchać. A jak dał mu zdjęcie dzidzi w 4D to stał i się na nie gapił z otwartą japą i w gabinecie i jak się rejestrowałam na kolejną wizytę Aż miło popatrzeć, że to dla Niego takie wielkie szczęście A na 4D pięknie widać główkę z oczkiem, kręgosłup i zaczątki kończyn. Dzidzia zwinięta w kłębuszek
|
#4104 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
NUX VOMICA ![]() podobno nie ma przeciwwskazań w ciąży, chyba sobie kupię w formie kropelek i powiem, czy działa ![]() Cytat:
ja znam w sumie trzy polki, które za dzieciaczka przyjechały z rodzicami do niemiec. w ich domach było mówione wyłącznie po polsku. dwie z nich, które emigrowały około 5. roku życia, nie pamiętają traumy w przedszkolu, po niemiecku nadawają bez akcentu, za to po polsku brzmią jak "obce" no i z pisaniem ogromne problemy.trzecia wyjechała w wieku 2 latek. mówi, że pamięta, jak się dzieci z niej nabijały na podwórku czy w przedszkolu, bo nikt jej nie rozumiał. i mówiła, że to było straszne. oczywiście teraz niemiecki pierwszorzędny, polskiego nawet nie próbuje pisać. więc trzeba wyważyć... na podwórko puszczać odpowiednio wcześnie, żeby dzieciaki już w piaskownicy podłapali co trzeba. ale o polskim nie zapominać, jeśli mieszkamy za granicą, bo ten język zawsze ucierpi, jeśli dzieciak nie będzie czytał i pisał... czarnola ![]() szprotka ale fajnie mój też ma taką minę jak się gapi na usg
|
|
#4106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mama do niego w domu mówiła po niemiecku i jak jeździli tam np. do lekarza to wszystko tam po niemiecku... a tato i starsi bracia (Polacy) no i my w żłobku po polsku... Mama mówiła do niego po polsku tylko w naszej obecności, żebyśmy wiedziały o czym z nim rozmawia jak szli do szatni i zostawali sami to tylko po niemiecku... I też odpowiadał jej po polsku, ale wszystko rozumiał więc myślę, że jak kiedyś wróci do Niemiec to nie będzie miał problemu z przestawieniem się... Dodam tylko, że bardzo szybko nauczył się mówić i w sumie najlepiej ze wszystkich dzieci |
||
|
|
|
#4107 |
|
Zakorzenienie
|
To jest wlasnie najwazniejsze w dwu jezycznosci, ze dzieci sie swietnie rozwijaja intelektualnie. U nas bedzie prosta sprawa. Ja po polsku, maz po angielsku a z czasem (moze po 3. Latach?)wprowadzi Afrikaans. Na razie mieszkamy w Polscr, ale nie wiemy gdzie nas jeszcze zawieje i w jakim.jezyku dzieci beda sie uczyc. Wiec w domu musza dostac solidne podstawy
|
|
|
|
#4108 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie... solidne podstawy, no i z dziadkami dzieciak musi się jakoś dogadać, nie?
![]() też mi się wydaje, że jak się wszystko dobrze rozegra, to nie tylko języki, ale ogólny rozwój intelektualny super... więc warto spróbować, tylko trzeba się do tego odpowiednio zabrać czytam o tym nux vomica i czytam... to może być to, dzisiaj sobie kupię! tam są różne te... jak to się zwie, potęgi? no jakby to "naładowanie" homeopatyczne. i wyszło, że albo D6 albo D12 trza brać. jakaś czarna magia, bo nie wolno z ręki ani z metalowej łyżeczki tych kuleczek, bo stracą moc no nic, tylko próbować!
|
#4109 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oby mimo wszystko Tobie pomogło!
|
|
#4110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wczoraj kupiłam sobie masło orzechowe i nutellę i pochłaniam wafle ryżowe w słono-słodkim wydaniu. przydałby się tydzień amerykański w lidlu, bo tamto masło orzechowe jest lepsze i ma takie chrupiące słone kawałeczki orzeszków. dobrze że dziś pilates to mi się kręgosłup porozciąga, i w brzuchu się więcej miejsca na jedzonko zrobi ![]() dzień dobry wszystkim
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:36.

i walnęłam nim w kąt. 

wyglądają pyyyyyyysznie. Podziel się przepisem 
maluszek za duży jak na 7 tydzień.. Ja byłam w 6tyg i mały miał chyba niecałe 6mm, serduszko już było widać. teraz w 9 tyg miał 25mm
mój maluszek też miał 170 uderzeń w 9 tyg. Gin powiedzial ze ok.
na balsamach na rozstępy też piszą, że od 3 miesiąca a ja używam praktycznie od kiedy się dowiedziałam o ciąży 
masakra
a nie ma możliwości w którymś z tych szpitali wynajęcia sali? w niektórych tak jest, że można za dodatkową kase wynająć salę z łazienką, 2 łóżkami i wtedy ma się kogoś bliskiego pod ręką do opieki nad Maleństwem
i nie denerwuj się 

Dobrze, że w domku. Oszczędzaj się.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

spadam spaciulu..