|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
Przed obiadem napisałam, że 1,5h treningu tenisa ![]() Tak czy siak mam nadzieję tylko, że nie P |
|
|
|
|
#4532 |
|
Rozeznanie
|
To ja dodam moje U
![]() I ciepła bułka drożdżowa na pół z pokaźnym obkładem - masło migdałowe / domowa konfitura bananowo-borówkowa + kawa parzona II grahamka z kawałkami pieczonego indyka, ajwarem i papryką, sok marchewkowy III camembert smażony w panierce :eyes: do tego pieczona brukselka w ostrym sosiemusztardowym ricore na mleku sojowym IV grzanki z chleba orkiszowego z łososiem, suszonymi pomidorami i koperkiem do picia ponadto: woda, herbata czarna i zielona |
|
|
|
#4533 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Normalnie i tak bym go nie kupiła, ale dostałam go za pół ceny bo ma krótki termin przydatności do spożycia . Cytat:
. O kurczę, ale bym sobie zjadłam te brukselki! A śniadanie to już w ogóle miażdży!
|
|
#4534 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
||
|
|
|
#4535 |
|
Raczkowanie
|
I owsianka na wodzie z malinami i łyżeczką miodu, 3/4 melona, kanapka ze świeżym ogórkiem
I serek wiejski z konfiturą jagodową III brokuły z ryżem, skropione oliwą z oliwek IV smażone szprotki w oleju, bez oleju , dwie kromki chleba, pomidor5 M&M'sów
|
#4536 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
-słodkie grzechy (jak M&M's) lepiej jest robić od rana, niż tuż przed snem - z tego co widzę na blogu to kolację jadłaś dość późno, więc na ten chleb pozwoliłabym sobie tylko pod warunkiem, że kolację jem zaraz po treningu; jeśli aerobik był od rana, to lepiej zjeść podwieczorek i mniejszą kolację.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#4537 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: bułka razowa z ziarnami: pół z serkiem puszystym campresi waniliowym; pół z krakowską suchą i serem gouda light; 1 banan; 5 pomidorków koktajlowych; kawa parzona z mlekiem filiżanka kawy; owocek IIŚ: 1 jogurt naturalny zott; 1 mandarynka gigant; garść migdałów O: ryż paraboiled z dzikim z koperkiem; ogórki kiszone starte; puszka tuńczyka wsw z łyżeczką oleju lnianego P: kawa parzona z mlekiem 2 h orbitrek K: 1 kawałek z wędliną drobiową; mnóstwo fura różnych warzyw; 1 twarożek lekki zajęcia cyklingu
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4538 |
|
Raczkowanie
|
aerobic zawsze mam z rana.
heh intensywny dzień na uczelni tak mnie wymęczył, że nie miałam w sobie za grosz energii, a efektem tego był ten grzeszek. rzadko mi się zdarza jeść podwieczorek , bo obiad zjadam koło 15, a kolację staram się do 18-18.30, więc mało czasu między nimi jest. strasznie późno chodzę spać, więc muszę trochę porządniejszą tę kolację zjeść.
|
#4539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4540 | |
|
Zakorzenienie
|
Pyszne
A przepis z głowy Po prostu robisz ciasto jak na zwykłe bułki drożdżowe tylko nie słodkie a słone(cukru dałam dosłownie szczyptę by rozczyn wyrósł). czekasz aż wyrośnie. a farsz to prosta sprawa: gotujesz soczewicę a jak ostygnie doprawiasz do smaku pieprzem ziołowym, solą, pieprzem czarnym i trochę oliwy by się nie rozpadał i rozgniatasz. Tym nadziewasz bułeczki (najlepiej dużo farszu). potem smarujesz je mlekiem (wtedy mają chrupiacą skórkę ) i pieczesz---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Dzięki . Nie nie mam... Szczerze to czasem mam ich dosć, ale nie mam już pomysłów na posiłki i jem to co jest. Zresztą nie chce mi się głowić godzinami co zrobić do jedzenia... Szkoda czasu No ale za wszelkie pomysły jestem wdzieczna ;D---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Cytat:
A ty węgli nie trawisz??? A Twoje menu Bomba Jak zwykle ;D---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- A jadł może ktoś z Was masło orzechowe Sante bez soli i cukru? Jest teraz na promocji w Stokrotce i zastanawiam się nad jego kupnem. Warto ?
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-10-31 o 18:21 |
|
|
|
|
#4541 |
|
Rozeznanie
|
I: grahamka z twarożkiem domowym sałatą, pomidorem i szczypiorkiem; kawa
II: kasza manna razowa z cynamonem i dynią; kawa trening siłowy 50min+bieganie 1h III:tofu wędzone ze szpinakiem i pomidorkiem biała herbata IV: 2 jajka na twardo +warzywa(papryka, marchewka, kalarepka) |
|
|
|
#4542 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja trawię i lubię węgle, potrafię zjeść niebotyczne ilości naleśników, ciasta, makaronu itp. . Sęk w tym, że wiem, że co za dużo, to nie zdrowo. Nie chodzi już nawet o to, że bałabym się, że podskoczy mi waga. Ale wiem, że nadmiar węgli jest mi po prostu nie potrzebny.No i dziękuję . Dziś rano znów miałam owsiankę z dodatkiem tego serka Philadelphia z Milką. Jednak nie jest dobrze mieć w lodówce takie produkty, co mają krótki termin ważności - nawaliłam tego tyle, że aż mnie zasłodziło .Cytat:
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-10-31 o 10:33 |
||
|
|
|
#4543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naleśniki i racuszki też kocham, ale jak już pisałam ostatnio tych węgli mam dość. Próbowałam różnego pieczywa by zmieniać smaki, ale to na nic.... Prawda jest taka ze głównie warzywa to bardziej na R niż na U
|
|
#4544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warzywa możesz jeść tylko dodawaj do nich pestki i orzechy,podlewaj oliwą z oliwek,masełkiem.
|
|
|
#4545 |
|
Rozeznanie
|
Czy jedzenie ok 30 wloskich na dzien mooze zle wplynac na moje zdrowie? Jestem na P ,jem tez mamine zupy zabielane z maka itd,ale np udko robie gotowane,ziemniaki bez sosow,surowki bez majonezu itd. Tylko zupy,lazanki,pierogi golabki racuchy nalesniki jem tak jak mama robi. Dlateego te tluszcze nadrabiam orzeszkami. Dobrze czy niebardzo?
Np na kolacje zjadlam wczoraj dwa jajka sadzone, kromke razowca z polowa makreliw puszce,kromke z 3 plastrami szynki,serem zoltym i pomidorkiem,kromke z serem tlustym od babci jakies 3 plastry i wieczorem zajdlam 20 orzeszkow i jablko ,ale do sniadania tez zawsze staram sie minimum 10 orzeszkow zjesc. Co wy na to? |
|
|
|
#4546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale boje się nimi zastępowac kanapkę czy coś... O to mi chodziło... warzywa to dodatek
|
|
#4547 |
|
Raczkowanie
|
Ocenicie?
Moje R/U: I Owsianka z trzech plaskich lyzek z polowa lyzki masla orzechowego, lyzka serka wiejskiego, posypana orzechami wloskimi i wiorkami kokosowymi jablko II Bulka paluch pszenna z lyzka surowki coleslaw, tunczykiem wsw, salata i pomidorem + szklanka soku pomaranczowego bedzie: III Filet z lososia smazony bez tluszczu plus pewnie jakis ziemniak gotowany i salatka warzywna IV pewnie bedzie jajecznica z pomidorami Mam takze pytanie: czy stosujac taki tryb odzywiania i do tego umiarkowana aktywnosc fizyczna (czasem jest jej wiecej, czasem mniej, w zaleznosci od wolnego czasu..) mozna sobie usprawnic metabolizm? W tej chwili bardziej zalezy mi na dobrym metabolizmie, zeby nie tyc od byle czego, niz na dalszym zrzucaniu kilogramow.
Cwicze :30 Day Shred Tiffoczki Mel B Buns Melissa Bender Xhit Edytowane przez G0si3k Czas edycji: 2012-10-31 o 16:37 |
|
|
|
#4548 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze:
-> szklanka wody I (6:00): owsianka (4 łyżki płatków, łyżka otrębów) posypana dużą ilością cynamonu, ze zdrowym błonnikiem, słonecznikiem i wiórkami kokosowymi + jabłko + 1/4 grejpfruta + kawa zbożowa; II (9:00): składana kanapka z razowca z żółtym serem, pomidorem, ogórkiem konserwowym i rzodkiewką + koleżanka przyniosła ciasta tortowe z imprezy, więc skosztowałam po cienkim plasterku z dwóch rodzajów (jeden z aż przesadną ilością kremu, drugi biszkoptowy z galaretką) + kawa rozpuszczalna -> kurcze, jednak człowiek może się odzwyczaić od słodyczy. Jeszcze niedawno bym wcinała po całym kawałku, teraz było mi źle po takich dwóch plasterkach... ; III (12:30): jabłko + 1/4 grejpfruta + jogurt naturalny (175 g); IV (16:00): 1. ugotowany kalafior i marchew zalana bulionem / 2. nic na mnie nie czekało, więc na szybko podsmażyłam ziemniaki z mieszanki warzyw na patelnię + jajko sadzone + domowa sałatka konserwowa; V (19:00): kromka razowca z masłem, pomidorem i rzodkiewką + kromka razowca z masłem, ogórkiem i papryka + filiżanka maślanki naturalnej; VI (22:00): wpadną jakieś warzywa. Do picia jeszcze woda, herbata jabłko i cynamon, zielona herbata z grejpfrutem (x2), rumianek. |
|
|
|
#4549 |
|
Rozeznanie
|
Moje prawie bezgrzeszne U :
I : płatki kukurydziane- porcja solidna z jogobellą light malinową , jabłko II ( rozłożone w czasie ) : grahamka z masłem , serkiem kanapkowym i wędliną, duże jabłko III : 4 placki ziemniaczane / 1 z ketchupem, 2 z cukrem, 3 z dżemem , 4 bez niczego ) Potem : kubek ciepłego mleka i garść draży kokosowych - przy nauce i nagła zachcianka na coś słodkiego IV : będzie chyba tylko twaróg 100g z jog.nat. przyprawami i papryką, marchew do pochrupania , Kolacja mała, bo nie czuję się głodna i idę wcześniej spać Ruch : że tak powiem życiowy czyli od klasy do klasy itd. i spacerek do szkoły rano - 3km , ze szkoły ok. km - inna trasa
Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-10-31 o 17:10 |
|
|
|
#4550 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się muszę pochwalić
Nie wiem ile w tym prawdy i czy to reklama ale w jednej z restauracji u mnie w mieście już jest albo będzie GESSLER http://www.magistrat.net.pl/ W sumie ciekawe czy ta kolacja co jest po rewolucjach jest za darmo czy nie
|
#4551 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A dzięki, dzięki ![]() To jeszcze dzis U: I pieczona owsianka na mleku sojowym z bananem podana z konfiturą borówkową i masłem migdałowym + kawa parzona II świeży sok pomarańczowy, duża koperta francuska z nadzieniem z papryki i grzybów III makaron z domowym ajwarem, pomidorami, suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami z drobiowymi pikantnymi klopsikami czarna kawa z cynamonem i przyprawą do szarlotki IV będą grzanki z ricottą, ziołami i pomidorem / pieczonym łososiem i buraczkami na ostro ![]() do picia ponadto: woda, herbata czarna i zielona |
|
|
|
|
#4552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4553 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jogobella light nie podoba mi się. same węgle. i prawie każdy posiłek bezwartościowy. jedynie kolacja i II ok. |
|
|
|
|
#4554 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze U:
I: jajecznica z dwóch jaj z cebulką na łyżeczce oliwy, tost z wędliną i pomidorem, kakao naturalne bez cukru. II:serek wiejski, garść migdałów, klementynka. III: w pracy: 2 bułki fitness, rozłożone w czasie z chudą wędliną drobiową, poidorem, papryką,2 marchewki, jogurt naturalny, zielona herbata. IV: jabłko gigant. V: 2 ziemniaki, pierś z kurczaka, nóżka ( wiem, przegięłam) surówka z buraków. ![]() i jak? |
|
|
|
#4555 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moje dzisiejsze, Urodzinowe U I . Placuszki owsiane słodzone stewią, część z pomidorem, sałatą, jajkiem, posypane prażonym słonecznikiem i pestkami dyni, część kakaowych z opakowaniem serka wiejskiego, bananem i płatkami migdałów posypane wieeelką ilością wiórek kokosowych, kawa; II. W szkole : wielkie jabłko, jogurt naturalny z domową mieszanką ( wiórki kokosowe, suszona żurawina, siekane migdały, kakao, orzechy laskowe) III. Makaron pełnoziarnisty świderki z piersią z kurczaka, z lekkim sosem koperkowym, puree brokułowe, sałatka z sałaty,pomidora i prażonego sezamu z oliwą; IV. Kawałek sernika słodzonego stewią na cieście pełnoziarnistym, podany z ogromną ilością wiórek (choruję na nie ) i migdałami, V. Omlet biszkoptowy z 3 jaj z pomidorem, szczypiorkiem, sałatą, papryką, skropiony sosem z oliwy , posypany prażonym słonecznikiem. Do ocenki
|
|
#4556 |
|
Zadomowienie
|
U zabiegane ![]() Śniadanie: owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na chudym mleku, z granatem, ciemnymi winogronami, pistacjami i łychą serka Philadelphia z Milką II śniadanie: 2 kromki ziarnistego razowca: z kozim serkiem ziołowo-czosnkowym, rzodkiewką, sałatą i pomidorem / z jajem na twardo, masłem, ziołami prowansalskimi i rzodkiewką Obiad: makaron z pszenicy durum z kawałkami piersi kurczaka smażonymi bez tłuszczu, czerwonym pesto, cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą Podwieczorek: 2 jabłka, batonik Duplo, kawa z dużą ilością gorącego mleka i przyprawą do szarlotki Kolacja: 3 małe kromki ziarnistego razowca z: kozim serkiem ziołowo-czosnkowym, rzodkiewką i sałatą / metką wieprzową, sałatą, pomidorem i ketchupem / szynką, sałatą, pomidorem i sosem tatarskim I zaraz otwieram z TŻ flaszkę Bombardino, trzeba świętować, bo w nocy znów jedziemy w góry!!! Do picia: woda źródlana, kawy: czarna, zbożowa; herbaty: zielona, ziołowa, owocowa.
|
#4557 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak będzie zdrowiej i bez nocnego katabolizmu mięśni, który zachodzi przy tak dużych przerwach między kolacją a śniadaniem.
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-10-31 o 22:06 |
|
|
|
|
#4558 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A kasza manna zakupiona w sklepie Kuchnie Świata(dział eko )
|
|
|
|
|
#4559 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- Cytat:
Fajnie smaczki
|
|
#4560 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
! Placuszki powstały spontanicznie, z chęci urodzinowej zmiany standardowej owsianki na coś, czym będę mogła poczęstować również mamę, brata i dziadka Nie pamiętam proporcji, bo było tego duużo, jak na 4 osoby, w tym dwóch mężczyzn ale robiłam je z płatków owsianych, mieszanki otrąb (owsiane, żytnie, pszenne, orkiszowe), jajka (białko ubite), jogurtu naturalnego, podzieliłam na dwie części, do jednej wkroiłam zieloną cebulkę i czerwoną paprykę, dodając trochę słonecznika i przyprawiłam, do drugiej, dodałam kakao, słodzidło, skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe piekłam na teflonowej patelni No i po upieczeniu udekorowałam dodatkami . Nawet dziadek, który jest typowym kiełbasiarzem zjadał ze smakiem obie wersje
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:00.

O ruchu wspomnienia nie ma, więc dla mnie, niestety, to jest U.
[COLOR="Silver"]

. 

A przepis z głowy 
Naleśniki i racuszki też kocham, ale jak już pisałam ostatnio tych węgli mam dość.
: