|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Moje dzisiejsze:
-> szklanka wody I: cynamonowe pancakes (pszenno-żytnie) polane maślanką, podane z jabłkiem i płatkami migdałów II: 1/4 grejpfruta + 2 małe jabłuszka + pół bułki żytniej z pomidorem, ogórkiem konserwowym, papryką i szczypiorkiem; III: pół woreczka kaszy gryczanej + kostka z dorsza (obtoczona w otrębach pszennych wymieszanych z pieprzem ziołowym i oliwą z oliwek) przyrządzona na parze + kalafior i brokuły na parze + troszkę mojej sałatki konserwowej; IV: pół bułki żytniej ( z której zrobiłam dwie kanapeczki) z masłem, pomidorem, ogórkiem konserwowym, papryką, rzodkiewką i szczypiorkiem (obie) + kromka razowca z sałatką konserwową; V: serek wiejski lekki (200 g) z rzodkiewką + warzywa No i tutaj mam jeszcze problem, bo jadę na dyskotekę... Zabiorę ze sobą może jakieś wafle ryżowe, bo pewnie pójdę spać nad ranem, a od 21:00 zdążę zgłodnieć... Do picia: woda, kawa zbożowa, herbata zielona z grejpfrutem, rumianek. |
|
|
|
#4592 |
|
Wtajemniczenie
|
R
śniadanie: owsianka (nie wiem ile łyżek tych płatków bo szczerze mówiąc to sypię je na oko) z jogurtem naturalnym, bananem, płatkami migdałów i łyżeczką miodu obiad: polędwiczka wieprzowa (jakieś 130g), pół woreczka kaszy jęczmiennej i "sałatka" z rukoli i roszponki z olejem lnianym podwieczorek: sałatka grecka - średnia miska (pomidor, ogórek, mieszanka sałat, oliwki czarne i zielone, czerwona cebula, feta i oliwa z oliwek) kolacja: grahamka z wędzonym łososiem (ok 40g), roszponką, jajkiem na twardo (w zasadzie to białkiem bo żółtko wypadło przez skorupkę podczas gotowania ) do tego zielona herbata chyba ze 3 filiżanki i butelka wody niegazowanej i Skalpel z Ewą Chodakowską. Czy to jest dobre menu na redukcję ?
|
#4593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo to nic pożytecznego.Troszkę mało porządnego białka,tłuszczy. Serek wiejski to też takie śmieciowe jedzenie, nie należy go często jeść, tak jak serki homogenizowane. Ale i tak nie jest żle, staraj się urozmaicać jedzonko,pokombinuj co możesz zjeść nowego i zdrowego...
|
|
|
#4594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4595 |
|
Zadomowienie
|
P lub U:
I. owsianka z otrębami, jabłkiem, rodzynkami, twarogiem i masłem orzechowym II. twarożek z kiwi, suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi III. gołąbki z mięsem i białym ryżem w sosie pomidorowym IV. sałatka brokułowa z orzechami włoskimi, jabłkiem, kiwi i serkiem wiejskim V. kanapki z serkiem jogurtowym i szynką, papryką, sałatą Już byłam na dobrej drodze jeśli chodzi o ograniczanie nabiału, a tu.. no! Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-11-02 o 20:09 |
|
|
|
#4596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lepiej już zjeść kiszonki,surówkę z buraka,selera,pora, jest tyle innych warzyw...
|
|
|
#4597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież nie wcinam ich tonę dziennie tylko kilka małych sztuk
|
|
|
|
|
#4598 |
|
Zakorzenienie
|
Kilka to dużo, biorąc pod uwagę ich zerową wartość odżywczą.
|
|
#4599 |
|
Rozeznanie
|
Menu na P
sniadanie 500ml mleka+4 lyzki kaszy manny+ h wloskich kromka razowca posmarowana grubo moim ulubionym z 2 plastrami mozarelli II 6 plastrow tlustego swojskiego twarogu z 3 lyzkami dzemu porzeczkowego i kromka razowego obiad 2 talerze zupy z fasola szparogowa,ziemniakai,mar chwia itd zabielana i zaklepana maka na zeberkach kolacja salatka (szynka,por,serer,jajo,ku kurydza,jogurt naturalny) 2 miski kromka razowca z serem bialym i pomidorem kromka razowca z 3 plastrami szynki ogorkiem,serem kromka razowca z makrela wedzona jablko duze +15 wloskich |
|
|
|
#4600 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4601 |
|
Zadomowienie
|
a ortoreksja jest tak samo niebezpieczna jak anoreksja
|
|
|
|
#4602 |
|
Zakorzenienie
|
ze tak samo niebezpieczna to sie nie zgodzę ale wiem że intencje miałeś dobre
|
|
#4603 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
|
|
#4604 |
|
Rozeznanie
|
A dziekuje,ciezko bylo,ale sie przekonalam i z wczoraj
sniadanie razowiec z serem i dzemem 500 ml manny i 4 lyzki manny 8 wloskich II 6 plastrow tlustego swojskiego twarogu z 2 lyzkami dzemu i kromka razowca obiad talerz zupy na zeberkach zabielanej i zaklepanej maka z fasola szparagowa,ziemniakami ,itd podwieczorek jogurt grecki i 15 wloskich kolacja kromka razowego z makrela wieski 200 g 2 miseczki chyba maja po 250ml salatki(jogurt grecki,seler kons.por,szynka,kukurydza ,jajko) duze jablko |
|
|
|
#4605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4606 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj znów U:
1. serek tutti waniliowy, saszetka płatków fitness - moja zmora 2. grahamka na pół, każda z margaryną: 1. z twarożkiem, do drugiej jajko sadzone 3. pół grejfruta 4. miska krupniku 5.jabłko, kilka orzechow 6. 2 kromki zwykłego chleba z margaryną, wędliną, kapusta pekinska i papryką i jak? |
|
|
|
#4607 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Nie podoba mi się, poza kolacją nie ma w ogóle warzyw, dorzuć chociaż do tej grahamki w II śniadaniu. No i śniadanie- ani ten serek, ani te płatki...
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
||
|
|
|
#4608 |
|
Rozeznanie
|
Hm ponad polowa tej makreli była.
|
|
|
|
#4609 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze:
7:00 Owsianka z lyzka serka wiejskiego, lnem mielonym, wiorkami kokosowymi i cynamonem w pracy: 10:00 Duze zielone jablko, batonik fitness -rozlozone w czasie 12:30 Duszona piers z kurczaka z surowka z czerwonej kapusty i coleslawem (na majonezie) zjedzone z mala kromka ciemnego chlebka sodowego 17:30 Pewnie beda jakies warzywa z kromka chleba sodowego posmarowanego serkiem smietankowym w domu: ok 21:00 Omlet z pomidorami i szczypiorkiem Wyjscie na drinka z TZ ![]() Rzuci ktos okiem?
|
#4610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4611 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze:
I: cynamonowa kasza jaglana (3 łyżki kaszy, łyżka otrębów) z jogurtem greckim (niecałe 90 g mi zostało), łyżką domowego musu jabłkowego, wkrojonym małym jabłkiem, słonecznikiem i rodzynkami + 1/4 grejpfruta; II: wielgachne jabłko z mikrofalówki ze słonecznikiem, orzechami, pestkami dyni i kostką gorzkiej czekolady + maślanka naturalna (200 ml); III: 1. ugotowane kalafior i marchew zalane bulionem / 2. ziemniaki podsmażane na patelni (nie wiem ile, bo wzięłam z mieszanki biedronkowej) + jajko sadzone + surówka koperkowa (ze sklepu) + marchewka; IV: 2 kromki razowca z masłem, serem, pomidorem, rzodkiewką, papryką i szczypiorkiem + ponownie gotowany kalafior i marchew zalane bulionem (nie dużo, reszta została); V: ugotowana pierś z kurczaka przyduszona na oliwie z oliwek z pomidorami. Do picia: woda, waniliowa kawa zbożowa z mlekiem, kawa zbożowa, herbata karmel i śmietanka, rumianek. Mógłby ktoś ocenić czy to U/P? Dalej mam z tym problem, a warto jednak to wiedzieć, żeby mieć świadomość co poprawić |
|
|
|
#4612 |
|
Raczkowanie
|
Dodam Utrzymanie:
Śniadanie: Duża grahamka z masłem i dżemem malinowym; kakao na mleku; kiść winogron. Obiad: Tortilla pełnoziarnista z smażonym w przyprawach kurczakiem, pomidorem, ogórkiem, cebula, sosem czosnkowym i ketchupem. Podwieczorek: Galaretka ( sok jabłkowy 100%, żelatyna) z bananem, śmietaną i garścią migdałów. Kolacja: Talerzyk sałatki jarzynowej; podłużna kromka chleba pełnoziarnistego z masłem i szynką; kawałek papryki; herbata z cytryną i słodkim syropem rumowym. |
|
|
|
#4613 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie jest źle, moje uwagi to raczej 'dopieszczanie' jadłospisu, ale skoro już tak ładnie się żywisz, to możesz się postarać jeszcze troszkę bardziej ![]() Moje R I jaglanka z duszoną gruszką, imbirem, mieszanką keksową (1 łyż) i połową wieśniaka; kawa II jabłko, 2 mandarynki, połowa jogurtu naturalnego; kromka domowego razowca z polędwicą i papryką III ziemniaki pieczone (spryskane lekko oliwą, posypane ostrymi przyprawami), pierś z kurczaka pieczona w papryce pod sosem z żółtych pomidorów IV kawa; kleik z siemienia lnianego (1 łyż) z łyżeczką musu jabłkowo-dyniowego V kawałek dyni makaronowej faszerowanej mielonym mięsem z indyka z sosem pomidorowym Nie pomnę skandynawskiej mlecznej czekolady korzennej z kawałkami pierniczków, migdałów i wiśni... ![]()
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#4614 |
|
Rozeznanie
|
MOje U :
I : 2 kromki razowca / 1 serem żółtym , wędliną, pomidorem, 2 z serkiem fromage czosnkiem wielgachne jabłko - w tym roku mieliśmy takie olbrzymy , że szok , cappuccino wanilioweII : zapiekanka mięsno -warzywna - 2 porcje ![]() 1h grabienia liści III : duży kawał domowej , ciepłej drożdżówy ze śliwkami 30min grabienia liści IV : kromka razowca z serkiem fromage z czosnkiem i papryką, kromka żytniego z obkładem jw. , sporo sałatki warzywnej majonezem Do ocenki
|
|
|
|
#4615 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj wpadło jeszcze duuuuużo słodkości
![]() ale od jutra poprawa i przerzucam się na R: 1. dwie kromki chleba z margaryną, wędliną, papryką 2. ziemniaki, pierś z kurczaka smażona na niewielkiej ilości oleju, surówka z pekinskiej, pora, jablka i marchewki 3.jablko 4.dwie kromki chleba z margaryną, wędliną pomidorem poniedziałek: 1. grahamka z margaryną, wędliną pomidorem 2. ziemniaki, ryba smazona na niewielkiej ilosci oliwy (filet), surówka 3. jabłko 4. dwie kromki slonecznikowego chleba mazniete maslem, serek wiejski lekki 150g, pol papryki wtorek: 1. 4 lyzki muesli crunchy, mleko 2. jogurt naturalny lub banan 3. makaron (10 kluseczek) z brokułem i pomidorem 4.jabłko 5. dwie kromki słonecznikowego z pasztetem sojowym, pol papryki jak to sie prezentuje? schudne na tym? zamierzam wyeliminowac slodycze aha, do picia herbata zwykla z cytryna i czerwona |
|
|
|
#4616 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Odpowiadając na pytanie- tak, schudniesz, ale wyniszczysz swoje ciało (10 klusek makaronu? Litości...) i psychikę prawdopodobnie też (choć ta, zdaje się, już teraz jest w kiepskim stanie).
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-11-03 o 18:17 |
|
|
|
|
#4617 |
|
Zadomowienie
|
Moje dzisiejsze:
I. owsianka z serkiem wiejskim, pomarańczą, suszonymi daktylami i migdałami II. kanapki z serkiem homogenizowanym, kaki i orzechami nerkowca posypane kakao III. twarożek z masłem orzechowym i kaki IV. kasza gryczana z suszonymi pomidorami z oleju; pierś z kurczaka w przyprawach smażona na małej ilości tłuszczu; gotowany kalafior V. jajka sadzone na teflonie z kalarepą i prażonymi pestkami dyni Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-11-03 o 19:27 |
|
|
|
#4618 |
|
Raczkowanie
|
Czy to jedzenie jest bardzo kiepskie czy "ujdzie"???
I. bulka z ziarnami z serkiem szczypiorkowym, serem plesniowym i pomidorem. II. resztka orzeszkow ziemnych. III. 2 talerze pomidorowki ze smietana i makaronem. IV. 500 gr. jogurt wisniowy V. spory kawalek bagietki z serkiem topionym, serem, papryka, pomidorem i ogorkiem. |
|
|
|
#4619 |
|
Raczkowanie
|
R
I kanapka ze szprotkami, kanapka z almette śmietankowym, pomidor z cebulką i łyżeczką śmietany, pół serka wiejskiego z konfiturą jagodową, pół gruszki, herbata zielona II świeży sok z marchwi III krewetki z razowym makaronem w sosie śmietanowo-curry IV kawałek ciasta razowego-mandarynkowego, herbata miętowa V kanapka z pomidorem, kanapka z pasztetem z kurczaka, herbata czerwona 3l wody 30min rower stacjonarny (interwał)
|
#4620 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U do ocenki
I: tost pełnoziarnisty przekładany z wędliną drobiową, pomidorem,czosnkiem,cebul ą. Owsianka z garści malin i garścia migdałów, cynamonem i przyprawy do piernika,szkl.soku poaranczowego. II: duży jogurt naturalny,duże jabłko. III: chyba z 8 kopytek z sere m{bez zasmażki}, 3 mandarynki i marchewka wpadły IV: 3 ciastka owsiane, bułka fitness z wędliną drob. pomidorem, papryką żółtą i czerwoną. V: bułka żytnia z chudym twarogiem, ogórkiem i koperkiem
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:11.

)
?

bo to nic pożytecznego.Troszkę mało porządnego białka,tłuszczy. Serek wiejski to też takie śmieciowe jedzenie, nie należy go często jeść, tak jak serki homogenizowane. Ale i tak nie jest żle, staraj się urozmaicać jedzonko,pokombinuj co możesz zjeść nowego i zdrowego...

:
, cappuccino waniliowe