|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
|
|
#4562 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Płatków było trochę więcej, ale niewiele od otrębów . Jak rozdzieliłam masy i przyprawiłam , ładnie rozmiękło pod wpływem jogurtu . Jajo dodałam całe, tak, oddzieliłam, ale myślę, że z samego ubitego białka też będzie podobnie
|
|
#4563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jajko zawsze daje całe bo nie lubię i nie jestem za wyrzucaniem jedzenia a potem z takim żółtkiem nie ma co zrobić. Jeszcze raz dziękuję ja to zawsze jak smażę dla całej rodziny to zjadam z 10
|
|
#4564 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma za co Mam nadzieję, że Ci wyjdą Ja też się dziwię, że ludzie się najadają tak mikroskopijną ilością Więc też jem z 10 i dodatki żeby czuć sytość, jeszcze na śniadanie jestem zawsze najbardziej głodna
|
|
#4565 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
-owsianka sernikowa (do gotującej się owsianki dodaję twaróg mielony, żółtko, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, gotuję aż się twaróg ładnie rozpuści i będzie pachnieć sernikiem) -budyń (taki prawdziwy, domowy, czekoladowy... - maseczka na włosy (żółtko, oliwa, miód/sok z cytryny)
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#4566 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To mamy podobne gusta A jak tak patrze na niektóre śniadania to niby ktos jest na U ale wydaje mi się na R. Z Kolei jak ktoś je normalne porcje to zaraz komentarze od anonimków że je dużo a wcale tak nie jest. No ale to nie moja sprawa---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
zwłaszcza owsianka ;D
|
|
#4567 |
|
Wtajemniczenie
|
Bardzo polecam, jest przepyszna i naprawdę smakuje sernikiem
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
|
|
|
#4568 |
|
Zakorzenienie
|
Długo się do niej przymierzam, ale nie wiem jak ja zrobić by nie wyszły mi gluty
|
#4569 |
|
Rozeznanie
|
U :
śniadanie - o 10 : 2 kromki razowca z masłem , jajem , papryką, pomidorem, kubek ciepłego mleka , duże jabłko35min spacerku Przekąska : jogobella wiśniowa Obiad : ziemniaki, dużo buraczków , pałka z królika + dokładka buraczków i mięsa Przekąska : wielgaśne jabłko Kolacja : twaróg z pomidorkiem i cebulą , kromka ciemnego chleba do picia : przeróżne herbaty , gorzka kawa zbożowa Do ocenki ![]() I mam pytanie : jak obserwować czy waga się utrzymuję bez uzycia wagi ? Wiem , głupie pytanie , ale nie chcę się ważyć Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-11-01 o 15:41 |
|
|
|
#4570 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejszy jadłospis:
-> szklanka wody z cytryną I: mocno cynamonowa kasza jaglana (3 łyżki kaszy, łyżka otrębów) z połową opakowania (ok. 90 g) jogurtu greckiego, dwiema wielkimi łychami domowego musu jabłkowego, kilkoma kulkami winogrona i słonecznikiem; II: jabłko; chwilę później rosół z rozdrobnionymi warzywami (kalafior, marchew, papryka, dużo natki pietruszki); III: 3 łyżki ryżu brązowego (tylko tyle mi zostało) + filet z kurczaka na parze (jakieś 100-150 g) + duuuużo domowej sałatki konserwowej (pół słoika); IV: kromka razowca z pomidorem, rzodkiewką i pestkami dyni + pół bułki żytniej z masłem, ogórkiem konserwowym i papryką; V: serek wiejski lekki (200 g) z cynamonem. Do picia: woda, kawa zbożowa z mlekiem, mięta, herbata zielona z grejpfrutem. |
|
|
|
#4571 |
|
Raczkowanie
|
hej
![]() ostatnio przytyłam, tak z 2-3 kg, więc chciałabym to zrzucić studiuję, więc ciężko z ruchem, tymbardziej że mamy zimną jesień ![]() plan na redukcję: 1. 4 łyżki muesli crunchy (z biedronki) ze szklanką mleka (450) 2. owoc np. banan (200) 3. makaron ugotowany z brukułem w pomidorach (400) 4. jabłko (100) 5. 2 kromki chleba z masłem, jajko ugotowane na twardo pokrojone na kanapki z porem (400) razem 1550 kcal schudnę na tym? |
|
|
|
#4572 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieje ze troche pomoglam..
|
|
|
#4574 |
|
Rozeznanie
|
P ,ale dzis kompletnie nie po mojemu. Caly dzien na wsi.
Sniadanie 2 parowki z biedry kromka razowca z serem zoltym kromka razowca z maslem 5 wloskich II 2 duze kawalki drozdzowego swojskiego obiad kromka chleba bialego talerz bigosu i slaska gotowana<wcisneli we mnie >kolacja razowy z polowa makreli w pomidorach razowy z szynka serem razowy z makrela wedzona jakies 6 lyzek czubatych twarogu tlustego babci jablka 2 |
|
|
|
#4575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4576 |
|
Zadomowienie
|
wczorajsze
![]() I. Pudding chlebowy z jabłkiem, bananem i gorzką czekoladą; kilka łyżek kremu z masła orzechowego, malin, gorzkiej czekolady, miodu II. dwa tosty na zimno (w szkole), jeden z masłem orzechowym i bananem; jeden z mozarellą, pomidorem i bazylią III. kasza gryczana z twarożkiem kokosowym IV. conchiglioni z ricottą, szpinakiem i dodatkami; miseczka surówki z pekińskiej, ogórka, rzodkiewki i oliwy V. pół makreli wędzonej; kromka razowca z masłem, z 2(?) marchewki VI. 200g twarogu półtłustego |
|
|
|
#4577 | |
|
Rozeznanie
|
dzięki ;d
---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- miło mi ![]() ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- Cytat:
miłego wyjazdu ii jaki to serek kozi?Od razu dzisiaj U ![]() I pieczona owsianka kakaowo-bananowa na mleku sojowym podana z granatem i masłem migdałowym + kawa parzona II barszcz czerwony gotowany z lesnymi grzybami podany z kawałkami buraków, tortellini grzybowymi i jajkiem - dwie porcje ![]() III kawał ciepłego studla z jabłkami, orzechami włoskimi, rodzynkami i cynamonem posypany startą gorzką czekoladą, ricore IV 2 kanapki z chleba żytniego - pieczony indyk i ajwar / ricotta i buraczki na ostro z dodatkiem chrzanu i koperku do picia ponadto: woda, czarna herbata cytrynowa |
|
|
|
|
#4578 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
1. 4 łyżki muesli i szklanka mleka = 450 kcal? chyba trochę zawyżyłaś?2. owoc to nie posiłek ![]() 3. brakuje czegoś konkretnego: mięso, ryba etc. a makaron - zależy jaki. Jeśli był to zwykły pszenny, to niedobrze. 4. i znów - jabłko to nie posiłek... a 100 kcal ma dość spore jabłko. 5. chleba raczej powinno się unikać wieczorem. I nie napisałaś jaki to chleb, ale wydaje mi się, że znów zawyżyłaś kalorie. Chyba że to były dwie duże, ciężkie kromki chleba razowego. |
|
|
|
|
#4579 |
|
Raczkowanie
|
Wracam, jednak lepiej mi szło, jak wrzucałam tu to, co jem
![]() Mogłoby być lepiej... 1. Dwie kanapki z łososiem wędzonym (biała bułka, niestety) - dwa kawałki niby-sushi własnej roboty, z awokado i łososiem i sezamem 2. Trochę takich chrupiących, słodkich paluchów... 3. Twarożek śmietankowy z łyżeczką konfitury jagodowej 4. Chyba z kilogram jabłek... 5. Mnóstwo tych chrupiących paluchów, trzy orzechy włoskie i twarożek domowy piątnicy Bosz, jak ja beznadziejnie jem znów lepiej było, jak tutaj wrzucałam wszystko ![]() Powinno to być R, ale chyba U wyszło, w najlepszym wypadku? |
|
|
|
#4580 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I w ogóle wszystko
|
|
|
|
|
#4581 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4582 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
1. Musli crunchy 4 łyżki z mlekiem będzie miało ok. 150 kcal + to jest za małe śniadanie. Ono musi Ci dać wartości energetyczne i odżywcze od rana. Tu się głodzisz 2. Jak bierzesz pod uwagę banan, to on ma 90 kcal, owoc to nie jakiś bardzo wartościowy posiłek. Nie sam. możesz zjeść np. owsiankę z wkrojonym jabłkiem, suszonymi śliwkami lub garścią orzechów włoskich. 3. Tutaj to możliwe, że będzie te 400 kcal, ale jeden brokuł ? Na obiad dostarcz sobie więcej węglowodanów. Może np. pierść z kurczaka lub indyka na oliwie z oliwek z brokułami gotowanymi na parze. ? 4. Jabłko ma góra 50 kcal, ale tu jest chyba ok. 5. Tutaj ok. 350 kcal. Może jajecznica, aby na kolację ograniczyć węglowodany ? Z 2 jajek np. z polędwiczką i cebulą (jak już masz liczyć kcal. to ok. 220 kcal). Nie kieruj się cyferkami, bo np. garść pestek dyni ma ok. 170 kcal, a ile się takim czym najesz ? Dostarczysz właściwości odżywczych, ale kolacji tym raczej nie zastąpisz. |
|
|
|
|
#4583 |
|
Zakorzenienie
|
Zaryzykuję ;D
|
#4584 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: 1 bułka razowa z ziarnami: pół z serem żółtym; pół z masłem orzechowym sante, serkiem włoskim campresi i dżemem morelowym; kawa parzona z mlekiem 2 h orbitrek IIŚ: 1 twarożek lekki z 2 łyżkami czubatymi musli nestle tradycyjnymi; kawa parzona z mlekiem 1 h step+ mata O: ryż paraboiled z dzikim z koperkiem; kalafior got; sztuka mięsa- szynka duszona na oliwie z oliwek K: pierś z kurczaka panierowana smażona na kujawskim; 2 łyżki sałatki jarzynowej z serdelką z majonezem- gościna chudnę ![]() R: Ś: 1 bułka razowa z ziarnami: pół z serkiem włoskim campresi dżemem figowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; pół z serkiem włoskim campresi i sere gouda light; 1 duża mandarynka; kawa parzona z mlekiem IIŚ: 1 serek homo naturalny z łyżką wiórków kokosowych i garścią suszonej żurawiny; kawa parzona z mlekiem 1 h step+ mata O: kasza jaglana z natką pietruchy; morszczuk 2 kawałki smażona na oliwie z oliwek; marchewka gotowana 2 h orbitrek surówka z 1 jabłka, 1 marchwi i soku z cytryny basen 40 min 19.00 K: kawałek chleba razowego z masłem i 1 całym dużym pomidorem; 1 galaretka z kurczaka mojej mamy z cytrynką; 1 ogórek kiszony; herbata lipton z cytrynką sauna zakupy tesco 22 sen i jak? ostatnio chyba żołądek mi się skurczył nie mam apetytu i zjem i jestem uff pełna; porcje są spore dość.
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? Edytowane przez mpati86 Czas edycji: 2012-11-02 o 12:13 |
|
|
|
#4585 | |
|
Zadomowienie
|
Trudno ocenić, co to jest, ponieważ w ogóle nie wiemy co znaczy "Trochę takich chrupiących, słodkich paluchów..."
- Co to za "paluchy"? Z czego zrobione? Jakiej wielkości, ile ważą? Kupione czy własnej roboty? Smażone, upieczone? Jaka mąka? Z czym są? - Nie sądzę, żebyś mogła zjeść aż kilogram jabłek... Na pewno nie jest to zdrowe odżywianie się. Cytat:
Edytowane przez nhung Czas edycji: 2012-11-02 o 12:48 |
|
|
|
|
#4586 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale lepiej to niż czekoladki... Dobra, postaram się żeby moje jadłospisy były bardziej sensowne.
|
|
|
|
|
#4587 |
|
Raczkowanie
|
menu z dzis:
1. 2 kromki chleba z margaryna, szynką, pomidorem i cebulą 2. orzechy wloskie i laskowe, gruszka 3.jabłko 4.zupa buraczkowa 5.saszetka fitnessow 6.2 kromki chleba z margaryną; jedna z twarożkiem ze szczypiorkiem, do drugiej jajko sadzone ostatnio zaczelam jesc slodycze - ciasto w weekend, w tygodniu batoniki, czekolada, ale np. nie jem smazonych na smalcu rzeczy, domowych obiadow (tylko w weekendy) dlatego przez to slodkie zle sie psychicznie czuje a co sadzicie o moim jadlo z dzis? wiem ze na r sie nie nada ale moze chociaz na u? |
|
|
|
#4588 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4589 |
|
Rozeznanie
|
P
sniadanie jajecznica z 2 jaj na margarynie z cebulka+plaster sera zoltego 2 kromki razowca,troche paprykarza,plaster szynki paczek z marmolada i cukrem pudrem pierniczek jogurt 2 rybne burgery z warzywami w srodku 3 ziemniaczki surowka,buraczki 2 jajka z majonezem+kromka razowca |
|
|
|
#4590 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
podbijam ;D i dzisiejszy I grzanki orkiszowe z łososiem i buraczkami z chrzanem / masłem migdałowym i granatem + kawa parzona II duży kubek kakao naturalnego na mleku sojowym z musem malinowym i orzechami włoskimi III bardzo gęsty krem z cieciorki i pomidorów z tapenadą czerwoną -pełna miska, podany z prazonymi pestkami dyni i grissini IV będą grzanki orkiszowe z buraczkami (mam ostatnio fazę ) i sledź bo za mną chodzi ![]() moze piwo ;D do picia ponadto: woda, czarna herbata i pokrzywa |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:11.

! Placuszki powstały spontanicznie, z chęci urodzinowej zmiany standardowej owsianki na coś, czym będę mogła poczęstować również mamę, brata i dziadka
Nie pamiętam proporcji, bo było tego duużo, jak na 4 osoby, w tym dwóch mężczyzn
No i po upieczeniu udekorowałam dodatkami . Nawet dziadek, który jest typowym kiełbasiarzem
zjadał ze smakiem obie wersje 

a wcale tak nie jest. No ale to nie moja sprawa

chyba trochę zawyżyłaś?
I w ogóle wszystko