|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
dzięki za ocenę potrzebowałam właśnie sprawdzić taki mniej więcej "schemat" mojej R żeby móc się go w miarę trzymać i schudnąć wreszcie już forever dzięki!
|
|
#4622 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4623 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#4624 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejszy plan:
I: kasza manna (2 czubate łyżki kaszy, łyżka otrębów, łyżeczka cappuccino do smaku) z cynamonem, jabłkiem i płatkami migdałów; II: pół grejpfruta + średnie jabłko + jogurt naturalny (125 g) z dwiema łyżeczkami zmielonych orzechów; III: 50 g spaghetti pełnoziarnistego z brokułami (na parze) i podduszonymi pomidorami z cebulką i kukurydzą; IV: składana kanapka z razowca z masłem, plastrem szynki z indyka (z warzywami), pomidorem, papryką, rzodkiewką i szczypiorkiem; V: pół kostki twarogu z cynamonem + sałatka (pomidor, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, szczypiorek). Do picia: woda, kawa zbożowa, zielona herbata z grejpfrutem, rumianek. |
|
|
|
#4625 |
|
Rozeznanie
|
Moja siostra twierdzi,ze bardzo duzo jem na kolacje,a to dlatego,ze robie sobie popoludniowe drzemki i spie tak do 19..
15 orzechow i jablko wiejski200 g piatnica kromka razowego z polowa makreli kromka razowego z 2 plastrami szynki sere,ogorem kromka z polowa serka moj ulubiony i warzywka ogorek,papryka na obiad 7 ziemniakow,udko w curry,brokuly z beszamelem i buraki |
|
|
|
#4626 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze mam nadzieje R:
1. dwie kromki chleba z margaryna, wedlina (3 plasterki), pół papryki 2. serek tutti, kilka orzechow 3. trzy ziemniaki, 0,25 małego fileta z kurczaka, duzo surówki z pekinskiej 4. jabłko 5. dwie kromki chleba cienko z margaryną, wedliną lub serkiem do smarowania, pol pomidora, pol papryki mam nadzieje ze podziala i schudne ![]() nie jadlam slodyczy |
|
|
|
#4627 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Obiad bardzo ładny, naprawdę widać postęp ![]() Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
||
|
|
|
#4628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4630 |
|
Rozeznanie
|
Menu siostry u moze byc mala r
sniadanie salatka seler,por,jajo,szynka,maj onez jakies 2 lyzki kromka razowego z serem zoltym i wedlina kromka razowego z pasztetem i pomidorem obiad piers z kurczaka smazona na rzepakowym 2 brokuly z serem i beszamelem 2 i pol ziemniaka miseczka rosolu z makaronem podwieczorem kawalek babki czekoladowej,pol kubka g.czekolady,ciasteczko kolacja 2 kromki razowego z 2 lyzkami tej samej salatki 19 lat 172cm wzrostu. |
|
|
|
#4631 |
|
Rozeznanie
|
moje U
![]() I grzanki z chleba orkiszowego - z czerwoną tapenadą, serem pecorino i pomidorem / ricottą, pomidorem i ziołami + kawa parzona II gofer żytni posmarowany grubo masłem migdałowym z rozmrożonymi malinami i granatem :eyes: III czerwone risotto - z pieczonym buraczkiem, kawałkami pieczonego na chrupko indyka i grzybami leśnymi (z ryżu arborio, na oliwie z czosnkiem i cebula) posypane podprażonym sezamem ricore IV będzie domowa drożdżówka (albo i dwie )z nadzieniem serowo - cynamonowym z musem malinowym (siedzą w piekarniku )
|
|
|
|
#4632 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i dzisiejsze U pt.,,mam wielki apetyt i ochotę na owoce" I : miseczka pł. kukurydzianych i owsianych z serkiem homo, jabłkiem , kubek ciepłego mleka 2% 20min spaceru Po :cappucino, duże jabłko II : pół talerza ziemniaków ( tata nakładał ) 2 małe kotlety w panierce z pł.kukurydzianych , dużo brokuły ( chyba z pół dużej ) , sporo kapusty z kaszą + dokładka kapusty![]() 40min spaceru Przekąska : duży banan III ( będzie ) : 2 kromki chleba żytniego / 1 z czosnkowym serkiem fromage, 2 z wędliną, pół talerzyka sałatki warzywnej z majonezem Po wpadnie pewnie pomarańcza , bo jakoś mam ochotę ![]() Łooo...... Ale dzisiaj mam spust . Do ocenki |
|
|
|
|
#4633 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale jeśli trzymasz wagę, a spacery nie są na siłę, tylko dla przyjemności to jak dla mnie ok .No i moje: I. owsianka z twarogiem, kiwi, suszonymi śliwkami i podprażonymi wiórkami kokosowymi II. serek homogenizowany z tartym jabłkiem i masłem orzechowym III. kanapki z serkiem szczypiorkowym, wędzoną makrelą, rzodkiewką i sałatą lodową IV. kasz gryczana z mixem z patelni (brokuły, kalafior, kawałki kurczaka, pieczarki, kiwi, orzechy, podobno nawet trochę twarogu tam było, choć osobiście tego nie zauważyłam )V. pieczona dyniowo-cynamonowa pianka I jak to wygląda? |
||
|
|
|
#4634 |
|
Raczkowanie
|
R
I owsianka na wodzie z orzechami laskowymi i mango, kanapka z almette śmietankowym i ogórkiem świeżym, posypana siemieniem lnianym II kawałek ciasta razowego-mandarynkowego III krewetki z razowym makaronem w sosie śmietanowo-curry IV pół grejpfruta, 4 łyżki kremu z dyni V sałatka: kuskus, tuńczyk z puszki, pomidor; 4 łyżki kremu z dyni 2,5l wody, herbata zielona, herbata SlimPlus, drożdże
https://www.facebook.com/wyzwaniaphoto Edytowane przez bingiel Czas edycji: 2012-11-04 o 20:16 |
|
|
|
#4635 |
|
Zadomowienie
|
Milka1224, ostatnie kozie serki to akurat Merci Chef. U. Pobudka o 4tej rano. Wiem, że pierwsza połowa dnia nie bardzo, ale ciężko mi było się od razu po górskiej wyprawie przestawić na mniej energetyczne i "podręczne" żarcie .Śniadanie: drożdżówka z dżemem, serek wiejski 200g W podroży: rogal a'la świętomarciński (ciasto francuskie, nadzienie z białego maku, lukier, posypka z orzechów arachidowych), kefir naturalny 400g Przekąska: jabłko, gruszka, miseczka ciemnych winogron, kawa zbożowa z mlekiem i przyprawą do szarlotki Obiad: kawałek schabu w przyprawach smażony bez tłuszczu, ryż brązowy 50 g z pieczarkami i sosem pieczarkowym, buraczki w oliwie czosnkowo-paprykowej Przekąska: kilka orzechów laskowych Kolacja: 3 małe kromki ziarnistego razowca z pomidorem, pieprzowym serkiem kozim / szynką / metką wieprzową Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, herbaty: zielona, ziołowa.
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-11-04 o 21:45 |
|
|
|
#4636 |
|
Zakorzenienie
|
niedzielne U
![]() śniadanie banan kromki bagietki, posmarowane masłem i białym serem z ziołami, na to pomidorek, cebula, szczypiorek II śniadanie znów kromki bagietki tym razem z masłem, żółtym serem, cebulą, przyprawami i całym pomidorem- podpieczone w mikrofali na grzankiobiad makaron z sosem pomidorowym z kawałkami pomidorów (mama nakładała więc tego makaronu to było 3/4dużego talerza ) plus do tego też całkiem spory klops mielony ![]() po obiedzie: trzy kruche ciastka i rządek mlecznej czekolady z całymi orzechami laskowymi- ten rządek był z takiej dużej czekolady więc myślę, że odpowiadał normalnym dwóm rządkom podwieczorek jogurt truskawkowy, saszetka płatków fitness (tych zwykłych z dodatkiem płatków w czekoladzie), banan kolacja trzy małe kromki bagietki z masłem, dwa ugotowane na półtwardo jajka z odrobiną soli teraz jeszcze zjadłam piernika ![]() a koło 22 tradycyjnie wpadnie miseczka jakiś surowych warzyw ![]() do picia: dwie czarne kawy, woda mineralna, rozpuszczalna witamina C i chyba hektolitry najróżniejszych herbat ![]() aktywność zerowa, sporo nauki i siedzenia na wizażu ![]()
|
#4637 |
|
Wtajemniczenie
|
dzięki
ja w sumie dopiero zaczynam (poraz chyba setny) ale mam pełną mobilizację także do boju ![]() dzisiaj starałam się trochę poprawić: śniadanie: owsianka z serkiem homo z gruszką i płatkami migdałów 2 śniadanie: grahamka z łososiem wędzonym ze szczypiorkiem i pomidorem obiad: curry z indyka z kaszą jaglaną + sałatka z roszponki, pomidora, papryki i szczypiorku zalana olejem lnianym potem ćwiczyłam i kolacja: jajecznica z 2 jajek ze szczypiorkiem, kilka oliwek czarnych i pomidor
|
#4638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4640 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szkoda, że nie ma jakiegoś podwieczorku, ale jeśli nie byłaś głodna...
|
|
|
|
#4641 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: 2 kawałki duże razowego owalnego chleba- oba z twarogiem chudym: jeden na to z serkiem homo maćkowy waniliowym; jeden z dżemem truskawkowym; kawa parzona z mlekiem IIŚ: 1 twarożek lekki z garścią mieszanki studenckiej; kawa parzona z mlekiem O: ryż pełnoziarnisty; groszek z marchewką; pierś z kurczaka panierowana smażona na oliwce; 2 h orbitrek K: warzywa gotowane; 1 pomidor; łosoś ok. 250g opalony drewnem bukowym wędzony na gorąco- kawał z cytrynką; kawałek chleba razowego zajęcia cykling ok 40 min. i jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? Edytowane przez mpati86 Czas edycji: 2012-11-05 o 10:26 |
|
|
|
#4642 |
|
Zakorzenienie
|
Sub.
Zaczynam się wczytywać w wasze posty... Ale to dla mnie nadal czarna magia...
|
#4643 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak, nadal R. Poszly juz 3,5 kg dzieki za rzucenie okiem Wrzucam dzisiejsze: 7:00 Owsianka z mielonym lnem, z lyzka serka wiejskiego, z lyzka konfitury z jesiennych owocow, garstka roznych orzechow i dwiema malymi sliwkami + czarna kawa 9:30 Kawalki grejpfruta w niewielkiej ilosci jogurtu naturalnego + schrupana gruszka ![]() jablko 12:30 Piers z kurczaka zawinieta w tortille z warzywami (salata, pomidor, pewnie troche coleslawa znowu - moja obsesja )15:00 Kawa + dwie kostki gorzkiej czekolady 17:30 Serek wiejski z kawalkami ananasa i mieszanka orzechow z cynamonem 21:00 Omlet/jajecznica z pomidorem i cukinia
|
|
#4644 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze U :
śniadanie : owsianka z 5 łych na szklance mleka 2% z cynamonem , jabłkiem , orzechami Szkoła : 2 kromki razowca z serkiem topionym i papryką, jabłko Obiad : duża micha zupy a'la rosół z ciemnym makaronem i warzywami , naleśnik z serem białym cappuccino Przekąska : chyba jakiś jogurcik owocowy będzie Kolacja mlet z 2 jaj z pomidorem , papryką , cebulką , paroma pl. polędwicy , kawa zbożowa z mlekiem Ruch : zerowy Do ocenki
|
|
|
|
#4645 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze R: ostatnio odkryłam u siebie genialny bar mleczny, gdzie za grosze dają przeeeeogromne porcje surówek (ja biorę zawsze dwie różne po połowie porcji i powinno to być jakieś 100g, ale na pewno jest więcej bo nakładają wielką kopę
). Świeżych, robionych na miejscu, nie tonących w oleju, occie i cukru. Coś fantastycznego! Z tego powodu menu bardzo surówkowe ![]() Ś: surówka z kalafiora/surówka z marchwii/surówka z selera (powinno być 150g ale było tego tak dużo, że nie dojadłam); 4,5 pierogów leniwych (bez cukru i tłuszczu), kakao IIŚ: kawa z mlekiem, grahamka O: surówka z kalfiora/surówka pekińska; 80g ugotowanej kaszy gryczanej, gulasz z kurzych żołądków (wiem, że pewnie większość się krzywi, ale ja uwielbiam, a kalorii nie mają dużo )K: jogurt naturlany - 150g + 30 minut rower |
|
|
|
#4646 |
|
Zakorzenienie
|
Moje U
I sporo placuszków twarogowych z sosem jagodowym II jajecznica z 2 jaj na masle z pomidorami, 2 małe kromki razowego z serkiem śmietankowym III 2 zapiekne Enchilady z warzywami i sosem pieczarkowym IV serek wiejski z wiśnami z kompotu, pestkami dyni, słonecznika, zdrowym błonnikiem, płatkami kukurydzianymi V pewnie paluch wieloziarnisty na pół obie z serkiem topionym, gotowanym jajkiem (w sumie 2), ogórkiem zielonym
|
#4647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to dałabym więcej warzyw do śn i kolacji. To takie moje zboczenie bo moje kanapki ledwo mieszczą mi się w buzi
|
|
#4648 |
|
Rozeznanie
|
Czytam i inspiruję sie waszymi jadłospisami od dawna, ale dopiero teraz odważyłam się napisać
![]() Moje R dzisiejsze, do oceny jesli można... Ś: Owsianka na mleku 2%, pół jablka, poł gruszki, cynamon II Ś: Trzy kromki chrupkiego chlebka, dwa plastry pieczonego filetu z kurczaka, pomidor, papryka czerwona, połowki owocow ze sniadania O: Sałatka ( filet z kurczaka smazony bez tłuszczu, pol woreczka ryzu brazowego, ogorek, pomidor, papryka, kukurydza, groszek, sos jogurtowy) K: Serek wiejski, tunczyk, ogorek, rzodkiewki Podwieczorku dzisiaj nie udało mi się wcisnąć. Do tego godzina na lodowisku ![]() Ujdzie to moje R? |
|
|
|
#4649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rzuci ktoś okiem?
|
|
#4650 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze:
I: owsianka (4 łyżki płatków, łyżka otrębów) posypana cynamonem, z orzechami, słonecznikiem, płatkami migdałów i pestkami dyni + jabłko + 1/4 grejpfruta; II: kanapka z 3 kromek razowca, z masłem, pomidorem, ogórkiem konserwowym, rzodkiewką, papryką i szczypiorkiem + 1/4 grejpfruta + trochę ogórków konserwowych z przyprawą do gyrosu (koleżanka przyniosła słoik i skosztowałam. Genialne są III: jabłko + mała nektarynka + jogurt naturalny (150 g); IV: 1. talerz zupy jarzynowej (marchew, kalafior, fasolka szparagowa, papryka, groszek) / 2. pół woreczka ryżu basmati + 150 g filetu z kurczaka na parze + trochę domowej sałatki konserwowej + 4 małe buraczki konserwowe; V: kromka razowca z twarogiem i rzodkiewką + kromka razowca z pomidorem, ogórkiem kiszonym i papryką. Do picia: woda, kawa zbożowa (x2), herbata zielona z grejpfrutem, herbata miód i imbir, rumianek. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.

dzięki za ocenę 

, cappuccino waniliowe
) 2 małe kotlety w panierce z pł.kukurydzianych , dużo brokuły ( chyba z pół dużej ) , sporo kapusty z kaszą + dokładka kapusty
:
mlet z 2 jaj z pomidorem , papryką , cebulką , paroma pl. polędwicy , kawa zbożowa z mlekiem