Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-07, 16:37   #4711
nikol12
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez Becia012 Pokaż wiadomość
Dodam wczorajsze Utrzymanie:

Śniadanie: Jajecznica na maśle ( 2 jaja) z szynką i pomidorem; bułka pełnoziarnista z masłem; szklanka soku pomarańczowego.

Śniadanie2: 2 kromki orkiszowego z masłem, serem, ketchupem i ogórkiem.

Obiad: Pieczone w foli udko z kurczaka; ziemniaki z koperkiem; surówka marchewkowa.

Podwieczorek: Kawał ciasta Tiramisu *.* ; kawa z mlekiem skondensowanym. aaa... zazdroszczę

Kolacja: Pełnoziarnista tortilla z łososiem, szpinakiem, pomidorem i serkiem chrzanowym; inka z mlekiem skondensowanym.

W ciągu dnia duuża różnych herbat z cytryną.. Przeziębienie.
Dla mnie fajnie . Przede wszystkim smacznie i luźno

Zerkniesz na moje ?
Stary 2012-11-07, 17:11   #4712
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Cześć, można?

Już jakiś czas staram się schudnąć ale mi nie idzie:/
Jem zdrowo, dużo piję wody, herbat zielonych/czerwonych, nie jem słodyczy (raz na ruski rok) a nadal nie chudnę...
Dlatego proszę też o ocenę

Śn. 1 bułka graham z plastrem szynki lub białego/żółtego sera, kiełki (duża ilość) bądź rukola, na to ogórek/pomidor
kawa z mlekiem

II śn. owsianka na mleku, słonecznik, siemię lniane + zawsze jakiś owoc lub warzywo (grejpfrut, cytryna, jabłko, marchew)

Obiad:
i tutaj jest różnie bo robię obiad dla wszystkich więc ciężko mi trochę gotować osobny dla siebie. Ale staram się jeść to co z tych obiadów najlepsze, zastępując ziemniaki kaszą lub gdy nie dam rady-jeść mniejsze porcje.

Dzisiaj natomiast zjem:
pierś z kurczaka duszona z cebulą i marchewką + makaron razowy

Podwieczorek: garść migdałów + jogurt

Kolacja: wieśniak z rukolą i ogórkiem

W międzyczasie pijam sporo herbat, wody.
Nie wiem czy nie za dużo. Staram się pić co najmniej pół godziny przed posiłkiem i godzinę po.
Nie jest za dużo, ilościowo i jakościowo jest ok. Ćwiczysz coś? Bo ciężko tracić kilogramy bez aktywności fizycznej.

Cytat:
Napisane przez rudywiking Pokaż wiadomość
No to moje R dzisiejsze

Ś: owsianka na mleku 2% z jabłkiem, polowa gruszki i kiwi (kiwi w owsiance błeee) zgadzam się, błe
II Ś
: dwie kromki razowca, poledwica sopocka, pomidor, papryka, polowa gruszki
O: rybka duszona w porach, pol woreczka ryzu brazowego, surowka (kapusta pekinska, pomidor, ogorek, papryka,kukurydza, oliwa z oliwek)
P: maslanka naturalna dorzuciłabym garść orzechów
K: omlet z groszkiem i może jeszcze jakieś warzywa?

Nie chce zapeszyc, ale chyba sie ogarniam...
Aaaa! Do tego Skalpel.
Ładnie

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość
Witam
MOje dzisiejsze R (jest straszne,ale to sytuacja wyjątkowa..zaspałam i nie miałam na nic czasu..)

ŚNIADANIE;kubek parzonej kawy z mlekiem.
-potem w trakcie jazdy zjedzone niecałe pół paczki paluszków już mogłaś złapać jakiś owoc, jogurt pitny, cokolwiek...
Obiad; ok 120 gram mięska z chudego schabu bez żyłek pirczonego na patelni teflonowej z łyżlą oliwy 4 duże łyżki warzyw mix(tj.kukurydza,pieczark i,marchewka,suszone pomidorki,kilka plasterków ziemniaka,fasola zielona,brokuły) ogórek w zalewie musztardowej i pół szklanki maślanki, zielona herbata, jabłko. w miarę... schab lepszy byłby pieczony, warzyw mogło być więcej, zamiast maślanki i jabłka (które lepsze by były w śniadaniu lub drugim) pół paczki kaszy/ryżu/makaron
Podwieczorek(w krótkim odstępie czasu po obiedzie); serek homo wanilowy(danio) z 2 łyżeczkami słonecznika, i garścią kulek zbożowych czekoladowych.kawa z mlekiem. ani serek waniliowy, ani kulki zbożowe nie nadają się na R. zamień na serek naturalny i daruj sobie kulki
Kolacja (będzie) ; serek wiejski, pomidor,3 plasterki szynki drobiowej

I jak bardzo źle jak na R ?? CZY DA SIĘ PRZEŻYĆ....??? TO śniadanie zawaliłam ( proszę o ocenkę i dziękuję

150 super brzuszków i 150 odwróconych brzuszków zaliczone

do Narc: tak golonka z indyka to jest noga z indyka dziękuję Ci za pomoc. A możesz spojrzeć na dziś?? wiem, że nawaliłam ze śniadaniem ale nadrobiłam niestety później,...po obiedzie wciąż byłam głodna i dlatego pozwoliłam sobie z podwieczorkiem
Podoba mi się tylko kolacja, reszta jest kiepska. Głód po obiedzie bierze się stąd, że śniadanie było beznadziejne i nieodżywcze, drugiego śniadania brak, a na obiad żadnych węgli; nic dziwnego, że organizm wołał o pożywienie.
Zrezygnuj ze smakowych serków i jogurtów, bo to głównie cukier, a obok owoców większość nawet nie leżała. To samo się tyczy kupnych płatków śniadaniowych; jeśli chcesz zjeść coś z tym stylu, to niech to będą płatki owsiane, żytnie, orkiszowe naturalne, albo domowej roboty granola.

Moje dzisiejsze R
I owsianka z 2 suszonymi śliwkami, całym jabłkiem, przyprawą sernikową, łyżką orzeszków zielnych i łyżką serka homo nat na wierzch; kawa
II podwójna kanapka z razowca z serkiem kanapkowym naturalnym i papryką; gruszka
III dorsz pieczony w ziołach, pół paczuszki brązowego ryżu, surówka z kapusty kiszonej i marchewki
kawa, kostka gorzkiej czekolady
IV omlet (z 2 jaj) z pomidorem, cukinią i czosnkiem
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-11-07 o 17:18
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-07, 17:17   #4713
starss23
Raczkowanie

dance makabre dziekuję za ocenkę- wiem, że zawaliłam ale jutro będzie lepiej mam tylko nadzieję, że przez takie grzeszki jak dziś nie przytyję Pozdrawiam
starss23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-07, 17:29   #4714
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość
dance makabre dziekuję za ocenkę- wiem, że zawaliłam ale jutro będzie lepiej mam tylko nadzieję, że przez takie grzeszki jak dziś nie przytyję Pozdrawiam
Spokojnie, to wciąż nie jest jadłospis na przytycie Kalorii nie jest wiele, szkoda tylko, że jakoś kiepska, ale wiesz już nad czym pracować.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-11-07, 17:55   #4715
Przeczyszczenie
Raczkowanie

Ja dzisiaj jestem z siebie dumna, bo nie byłam wcale tak często głodna

Śniadanie: Jedna kromka chleba razowego z szynką i z ogórkiem;

W szkole między lekcjami:
Po drugiej lekcji-Kromka chleba razowego z serem i pomidorem,
Po czwartej lekcji-Kromka chleba razowego z szynką i ogórkiem,
Po siódmej lekcji- jogurt naturalny z otrębami;

Obiad (już w domu, przed 17) :Makaron RAZOWY z sosem pomidorowym i kawałkami mięsa (po prostu spaghetti)

"Kolacja": jak będę głodna to coś zjem, tylko jeszcze nie wiem co... doradzicie.?? Coś mało kalorycznego ^^
II Cel: 50

Skalpel Ewy Chodakowskiej- od 22.04
Przeczyszczenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-07, 18:46   #4716
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Przeczyszczenie Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj jestem z siebie dumna, bo nie byłam wcale tak często głodna to nie jest powód do dumy- tak samo jak powstrzymywanie się przed jedzeniem, gdy jesteś głodna, to też nie powód

Śniadanie: Jedna kromka chleba razowego z szynką i z ogórkiem; czemu tak mało? takie szczątkowe śniadania owocuje spowolnieniem metabolizmu

W szkole między lekcjami:
Po drugiej lekcji-Kromka chleba razowego z serem i pomidorem,
Po czwartej lekcji-Kromka chleba razowego z szynką i ogórkiem
Po siódmej lekcji- jogurt naturalny z otrębami;
może jakiś owoc?

Obiad (już w domu, przed 17) :Makaron RAZOWY z sosem pomidorowym i kawałkami mięsa (po prostu spaghetti) ok

"Kolacja": jak będę głodna to coś zjem, tylko jeszcze nie wiem co... doradzicie.?? Coś mało kalorycznego ^^ omlet/jajecznica, twaróg, serek wiejski + oczywiście warzywa w dowolnej formie
Średniawo.
W diecie nie chodzi o to, żeby jeść bardzo mało kalorii (bo taką u Ciebie widzę tendencję), ale o to, żeby spożywane kalorie były dobrej jakości (nie słodycze, a bogate w warzywa, białko i węgle złożone posiłki).
Stary 2012-11-07, 19:33   #4717
Przeczyszczenie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Średniawo.
W diecie nie chodzi o to, żeby jeść bardzo mało kalorii (bo taką u Ciebie widzę tendencję), ale o to, żeby spożywane kalorie były dobrej jakości (nie słodycze, a bogate w warzywa, białko i węgle złożone posiłki).
Czyli mogę jeść spokojnie 5 posiłków.?? Bo chodzi o to, że ja wracam do domu po 16 i gdybym jadła jeszcze kolację, to jadłabym ją najwcześniej o 19 (stosuję się do metody posiłków co 3 godziny), a słyszałam, że po 18 zmniejsza się metabolizm :c Chce też nawiązać do wszystkich dziennych jadłospisów na tej stronie w wątku przykładowych jadłospisów. Wg mnie wszystkie pomysły na R są...tuczące. Gdy je przeglądałam, myślałam, że padne. 5 sycących posiłków na dzień + jeszcze jakieś owoce o.O Nie jestem do takiego trybu życia przekonana. Bałabym się, że jeszcze bardziej zgrubne, bo ja mam wyrzuty sumienia jak już zjem coś o 18...
Może mi coś doradzisz.?? Uprzedzam, że nie mam za dużo czasu na sport, ale robię co się da, czyli np. rano 80 brzuszków.
Z góry dzięki za pomoc

Stary 2012-11-07, 19:41   #4718
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Czyli mogę jeść spokojnie 5 posiłków.?? Bo chodzi o to, że ja wracam do domu po 16 i gdybym jadła jeszcze kolację, to jadłabym ją najwcześniej o 19 (stosuję się do metody posiłków co 3 godziny), a słyszałam, że po 18 zmniejsza się metabolizm :c Chce też nawiązać do wszystkich dziennych jadłospisów na tej stronie w wątku przykładowych jadłospisów. Wg mnie wszystkie pomysły na R są...tuczące. Gdy je przeglądałam, myślałam, że padne. 5 sycących posiłków na dzień + jeszcze jakieś owoce o.O Nie jestem do takiego trybu życia przekonana. Bałabym się, że jeszcze bardziej zgrubne, bo ja mam wyrzuty sumienia jak już zjem coś o 18...
Może mi coś doradzisz.?? Uprzedzam, że nie mam za dużo czasu na sport, ale robię co się da, czyli np. rano 80 brzuszków.
Z góry dzięki za pomoc
Możesz jeść 5 posiłków Proponuję śniadanie, 2 posiłki w szkole, obiad i lekką kolację. Kolację możesz zjeść nawet godzinę przed snem, pod warunkiem, że jest białkowo-warzywna (węglowodanów nie powinno się jeść pod koniec dnia, bo dostarczają energii, której już nie masz okazji spożytkować). A niejedzenie po 18 to duży błąd- następny posiłek jesz pewnie o 6-7 rano, czyli na 12-13 godzin po ostatnim posiłku, organizm już dawno zapomniał że jadł i zamiast rozkładać tłuszcz, sięga do zapasów glikogenu w mięśniach, a w efekcie następuje spowolnienie metabolizmu
Jeżeli dla Ciebie jadłospisy na R są tuczące, to zakrawasz o zaburzenia odżywiania. Posiłki powinny być sycące (ale nie do przejedzenia), redukcja to nie głodówka.
Brzuszki to nie sport... Nie znalazłabyś pół godziny dziennie na bieganie na przykład? To mało, przy odpowiednim zagospodarowaniu czasu spokojnie do zrobienia, a efekty dużo lepsze niż brzuszków.
Dużo masz do zrzucenia?
Stary 2012-11-07, 19:42   #4719
eddin
Raczkowanie

Moje R (znów jem troszkę lepiej, więc wrzucam, bo wcześniej to nie było się czym chwalić :P )
1. Jajko sadzone, kroma chleba razowego z serkiem śmietankowym, sporo mieszanki kiełków podsmażonych na oliwie (bardzo się najadłam, aż dziwne )
2. Kawa z mlekiem, ciastko składające się głównie z pestek dyni (i niewielkiej ilości ciasta) - na wydziale
3. Duży kefir + dwa jabłka - na wydziale
4. Zupa krem z warzyw (dynia, buraki, marchew...) + wafel ryżowy z wędliną drobiową
5. Chyba zjem serek wiejski z piątnicy... z jakimś warzywem

55 min ćwiczeń na kręgosłup : P
eddin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-07, 19:53   #4720
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eddin Pokaż wiadomość
Moje R (znów jem troszkę lepiej, więc wrzucam, bo wcześniej to nie było się czym chwalić :P )
1. Jajko sadzone, kroma chleba razowego z serkiem śmietankowym, sporo mieszanki kiełków podsmażonych na oliwie (bardzo się najadłam, aż dziwne )
2. Kawa z mlekiem, ciastko składające się głównie z pestek dyni (i niewielkiej ilości ciasta) - na wydziale
3. Duży kefir + dwa jabłka - na wydziale
4. Zupa krem z warzyw (dynia, buraki, marchew...) + wafel ryżowy z wędliną drobiową baty za wafel jeśli byłaś głodna, to już lepiej zwykłą kromkę razowca
5. Chyba zjem serek wiejski z piątnicy... z jakimś warzywem

55 min ćwiczeń na kręgosłup : P
Całkiem, całkiem Jak smakują te kiełki? Mam w domu taką mieszankę i jakoś nie mogę się zebrać, żeby ją przyrządzić..
Stary 2012-11-07, 19:57   #4721
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Całkiem, całkiem Jak smakują te kiełki? Mam w domu taką mieszankę i jakoś nie mogę się zebrać, żeby ją przyrządzić..
Dzięki
Kiełki super! Jak się je podsmaży to robią się lekko chrupiące i są naprawdę smaczne W trakcie smażenia trochę się bałam, że nie będą dobre, bo pachniały bardzo wyraziście "kiełkowo" Poza tym mam poczucie, że to dzięki nim tak się najadłam Aha, doprawiłam tylko pieprzem

Edytowane przez eddin
Czas edycji: 2012-11-07 o 19:59
Stary 2012-11-07, 20:08   #4722
Przeczyszczenie
Raczkowanie

Cytat:
Możesz jeść 5 posiłków Proponuję śniadanie, 2 posiłki w szkole, obiad i lekką kolację. Kolację możesz zjeść nawet godzinę przed snem, pod warunkiem, że jest białkowo-warzywna (węglowodanów nie powinno się jeść pod koniec dnia, bo dostarczają energii, której już nie masz okazji spożytkować). A niejedzenie po 18 to duży błąd- następny posiłek jesz pewnie o 6-7 rano, czyli na 12-13 godzin po ostatnim posiłku, organizm już dawno zapomniał że jadł i zamiast rozkładać tłuszcz, sięga do zapasów glikogenu w mięśniach, a w efekcie następuje spowolnienie metabolizmu
Jeżeli dla Ciebie jadłospisy na R są tuczące, to zakrawasz o zaburzenia odżywiania. Posiłki powinny być sycące (ale nie do przejedzenia), redukcja to nie głodówka.
Brzuszki to nie sport... Nie znalazłabyś pół godziny dziennie na bieganie na przykład? To mało, przy odpowiednim zagospodarowaniu czasu spokojnie do zrobienia, a efekty dużo lepsze niż brzuszków.
Dużo masz do zrzucenia?
Cóż.. warzę 61, chce dojść do 57, 55. Czyli na tą kolację mogą być jakieś warzywa gotowane.??
A co do ćwiczeń, to mogę chodzić na steperze w domu, np. godzinę dziennie, może byc.?? czy za mało.? C:

Edytowane przez Przeczyszczenie
Czas edycji: 2012-11-07 o 20:11
Stary 2012-11-07, 20:18   #4723
Milka1224
Rozeznanie

dance makabre, dzięki

Dzisiejsze U

I 2 kromki chleba orkiszowego ze słonecznikiem - z ricottą, rukolą, ziołami i pomidorem / czerwoną tapenadą, pikantną podsuszaną szynką i pomidorem + kawa parzona

II miseczka mieszanki bakaliowej - orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, brazylijskie, nerkowca, migdały, rodzynki, suszone banany, żurawina z jogurtem greckim

mała gruszka

III czarne spaghetti z ośmiorniczkami w pikantnym sosie pomidorowym z pomidorów, suszonych pomidorów, papryki i chilli, posypane prazonym sezamem

IV jogurt naturalny z dużą ilością domowych wędzonych sliwek w miodowej zalewie posypane poppingiem

do picia ponadto: woda, pokrzywa, duża czarna
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-07, 20:20   #4724
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
I Zapiekana owsianka z tahini i bananami
II Quesadillasa z pieczarkami i serem camembert
III Kasza gryczana z warzywami i oliwą z oliwek
IV Placuszki z serka wiejskiego podane z domową konfitura wiśniową
V Miska fasolki w sosie pomidorowym za jakiś czas jabłko
W ciągu dnia podjadane orzechy włoskie
Wyjątkowo mi się podoba Twoje dzisiejsze menu. Nie ma tej przesady z węglami, a jednak nadal jest do syta, super!No i bardzo smacznie, ale to zawsze.

Cytat:
Napisane przez Becia012 Pokaż wiadomość
Dodam wczorajsze Utrzymanie:

Śniadanie: Jajecznica na maśle ( 2 jaja) z szynką i pomidorem; bułka pełnoziarnista z masłem; szklanka soku pomarańczowego.

Śniadanie2: 2 kromki orkiszowego z masłem, serem, ketchupem i ogórkiem.

Obiad: Pieczone w foli udko z kurczaka; ziemniaki z koperkiem; surówka marchewkowa.

Podwieczorek: Kawał ciasta Tiramisu *.* ; kawa z mlekiem skondensowanym.

Kolacja: Pełnoziarnista tortilla z łososiem, szpinakiem, pomidorem i serkiem chrzanowym; inka z mlekiem skondensowanym.

W ciągu dnia duuża różnych herbat z cytryną.. Przeziębienie.
Ładnie! Brakuje mi tylko jakichś owoców. Kurczę, wiecie, że nigdy w życiu nie jadłam tortilli?

U

Śniadanie:
* kakaowo-twarogowe pszenne placuszki z otrębami orkiszowymi smażone na oleju rzepakowym, podane z granatem, ciemnymi winogronami i syropem z czarnego bzu
Na uczelni:
* jabłko
* kefir naturalny 365g
* 2 kanapki z ziarnistego razowca z: szynką, żółtym serem i rzodkiewką / masłem orzechowym, serkiem kozim i dżemem malinowym
Obiadokolacja:
* gęsta zupa jarzynowa (brokuły, burak, marchew, pietruszka, ziemniak, mięso z piersi kurczaka) + dokładka

Do picia: woda źródlana, czarna kawa, zielona herbata

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-11-07 o 20:28
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-07, 20:33   #4725
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość

U

Śniadanie:
* kakaowo-twarogowe pszenne placuszki z otrębami orkiszowymi smażone na oleju rzepakowym, podane z granatem, ciemnymi winogronami i syropem z czarnego bzu
Na uczelni:
* jabłko
* kefir naturalny 365g
* 2 kanapki z ziarnistego razowca z: szynką, żółtym serem i rzodkiewką / masłem orzechowym, serkiem kozim i dżemem malinowym
Obiadokolacja:
* gęsta zupa jarzynowa (brokuły, burak, marchew, pietruszka, ziemniak, mięso z piersi kurczaka) + dokładka

Lubię sobie czytać Twoje jadłospisy, takie smakowite
Jednak czasami mam wrażenie, że chudłabym, gdybym tak jadła - zdrowo i pysznie, bez śmieciowego jedzenia i słodyczy... ale wiadomo, że każdy jest inny w każdym razie podziwiam
Stary 2012-11-07, 21:15   #4726
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Lubię sobie czytać Twoje jadłospisy, takie smakowite
Jednak czasami mam wrażenie, że chudłabym, gdybym tak jadła - zdrowo i pysznie, bez śmieciowego jedzenia i słodyczy... ale wiadomo, że każdy jest inny w każdym razie podziwiam
Bardzo, bardzo dziękuję! Prawda, że wystrzegam się śmieciowego jedzenia, ale co jak co, słodycze jadam. Na pewno nie codziennie, ale w końcu kolekcjonuję czekolady, co wiąże się z ich degustacją. Uwielbiam też ciasta i lody. Generalnie to dla mnie spośród słodyczy mogłyby istnieć tylko czekolada, wypieki i lody.

Na przestrzeni ostatniego roku małymi kroczkami zmieniałam swoją dietę, by dojść do takiego etapu jak teraz. Korzystam z produktów które mi smakują, jem sycące porcje i staram się dostarczać sobie z każdym posiłkiem ważnych substancji odżywczych. Przez ostatni rok przytyłam 4 kg, a nie schudłam - to akurat dobrze, bo walczę o odzyskanie naturalnych cykli.

Nie umieszczam tu swoich jadłospisów z dni, kiedy nie mam do końca wpływu na to co jem, bo uważam, że pokazywanie tu takich menu mija się z celem. Kiedy jestem na weekend u TŻ, albo wyjeżdżam w góry czy na praktyki - potrafię jeść diametralnie inaczej, ale nie robię z tego problemu. Raz na ruski rok łapie mnie ochota na czipsy albo colę. Uwielbiam ciemne piwa (btw, są one najbardziej kaloryczne). Na wszelkich imprezach rodzinnych już przylgnął do mnie przydomek pożeracza ciast. Generalnie potrafię zjeść więcej niż mój TŻ, który tylko się dziwi, gdzie ja to wszystko mieszczę.

Podsumowując, na chudnięcie szkoda mi życia! Etap ograniczania jedzenia mam już za sobą. Teraz jedzenie ma mi dawać zdrowie, energię i frajdę.

Stary 2012-11-07, 21:41   #4727
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Bardzo, bardzo dziękuję! Prawda, że wystrzegam się śmieciowego jedzenia, ale co jak co, słodycze jadam. Na pewno nie codziennie, ale w końcu kolekcjonuję czekolady, co wiąże się z ich degustacją. Uwielbiam też ciasta i lody. Generalnie to dla mnie spośród słodyczy mogłyby istnieć tylko czekolada, wypieki i lody.

Na przestrzeni ostatniego roku małymi kroczkami zmieniałam swoją dietę, by dojść do takiego etapu jak teraz. Korzystam z produktów które mi smakują, jem sycące porcje i staram się dostarczać sobie z każdym posiłkiem ważnych substancji odżywczych. Przez ostatni rok przytyłam 4 kg, a nie schudłam - to akurat dobrze, bo walczę o odzyskanie naturalnych cykli.

Nie umieszczam tu swoich jadłospisów z dni, kiedy nie mam do końca wpływu na to co jem, bo uważam, że pokazywanie tu takich menu mija się z celem. Kiedy jestem na weekend u TŻ, albo wyjeżdżam w góry czy na praktyki - potrafię jeść diametralnie inaczej, ale nie robię z tego problemu. Raz na ruski rok łapie mnie ochota na czipsy albo colę. Uwielbiam ciemne piwa (btw, są one najbardziej kaloryczne). Na wszelkich imprezach rodzinnych już przylgnął do mnie przydomek pożeracza ciast. Generalnie potrafię zjeść więcej niż mój TŻ, który tylko się dziwi, gdzie ja to wszystko mieszczę.

Podsumowując, na chudnięcie szkoda mi życia! Etap ograniczania jedzenia mam już za sobą. Teraz jedzenie ma mi dawać zdrowie, energię i frajdę.
Brzmisz bardzo optymistycznie, super Nie pomyślałam o tym, że faktycznie pewnie nie zawsze wrzucasz swoje jadłospisy, tak to się chyba nie da Przeglądałam kiedyś Twojego bloga, prawdziwa czekoladowa inspiracja. Poza tym podoba mi się takie degustowanie dobrych czekolad, zamiast wpychania w siebie czegokolwiek, co jest w miarę smaczne i słodkie - czasami niestety tak robię, ale zaczęłam siebie obserwować i wiem, że tak działa na mnie stres, więc staram się panować nad sobą w takich momentach. Też uwielbiam ciemne piwa! Ale nie wiedziałam, że są najbardziej kaloryczne :P
Podziwiam, że tak ładnie poradziłaś sobie z tym etapem ograniczania jedzenia, o którym wspominasz
Stary 2012-11-07, 21:54   #4728
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Brzmisz bardzo optymistycznie, super Nie pomyślałam o tym, że faktycznie pewnie nie zawsze wrzucasz swoje jadłospisy, tak to się chyba nie da Przeglądałam kiedyś Twojego bloga, prawdziwa czekoladowa inspiracja. Poza tym podoba mi się takie degustowanie dobrych czekolad, zamiast wpychania w siebie czegokolwiek, co jest w miarę smaczne i słodkie - czasami niestety tak robię, ale zaczęłam siebie obserwować i wiem, że tak działa na mnie stres, więc staram się panować nad sobą w takich momentach. Też uwielbiam ciemne piwa! Ale nie wiedziałam, że są najbardziej kaloryczne :P
Podziwiam, że tak ładnie poradziłaś sobie z tym etapem ograniczania jedzenia, o którym wspominasz
Pewnie by się dało wrzucać codziennie jadłospisy, które są przemyślane - ale po co?

Lata wstecz też tak miałam, że było mi wszystko jedno co słodkiego jem - ważne, żeby było tego dużo. Teraz lubię celebrować jedzenie słodyczy i wolę odmówić, jak mam zjeść byle co słodkiego. No i nie mam już napadów na słodkie, a receptą na to są sycące i urozmaicone posiłki, które staram się, aby były regularne. Choć też zdarzają się sytuacje, kiedy to właśnie coś słodkiego jest najlepszym pocieszycielem. Ale nic w tym zdrożnego, wszystko jest dla ludzi.

Stary 2012-11-07, 21:56   #4729
Bibiannaa
Rozeznanie

Sniadanie
500ml mleka+3 lyzki kaszy+lyzka slonecznika
kromka razowca z maslem i dzemem
kromka razowca z serem zoltym ,pomidorem,serkiem bialym

II
polowa valbone z polwa grahamki

obiad
2mielone wieprzowe gotwane
pol kaszy gryczanej
buraki i ogorek
polane sosem jakims

10 wloskich

kolacja

3 kanapki,wedlina,ser zolty,masloo,warzywka
troche sledzi w smietanie
200 g wiesniaka

jablko
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-07, 22:10   #4730
Sunday Rose
Zakorzenienie

Heeej! Wrzucam dzisiejsze U do oceny

I miseczka muesli, crunchy, płatków owsianych i branflakes z mlekiem, duże jabłko
II kawa z mlekiem i cukrem, kawałek maślanego herbatnikowego ciasta
III pełnoziarniate tagliatelle z ricottą, piersią kurczaka i trójkolorową papryką marynowaną

kilka łyżeczek jogurtu miętowego , paseczek nugatu z owocami

IV dwie parówki z szynki (95% mięsa), kromka grahama z warzywami, miseczka surówki warzywnej z oliwą z oliwek

Sporo słodyczy dziś wpadło, no ale, taki dzień
Stary 2012-11-08, 08:49   #4731
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki
Kiełki super! Jak się je podsmaży to robią się lekko chrupiące i są naprawdę smaczne W trakcie smażenia trochę się bałam, że nie będą dobre, bo pachniały bardzo wyraziście "kiełkowo" Poza tym mam poczucie, że to dzięki nim tak się najadłam Aha, doprawiłam tylko pieprzem
Dziękuję, spróbuję jakoś na dniach

Cytat:
Cóż.. warzę 61, chce dojść do 57, 55. Czyli na tą kolację mogą być jakieś warzywa gotowane.??
A co do ćwiczeń, to mogę chodzić na steperze w domu, np. godzinę dziennie, może byc.?? czy za mało.? C:
Jesteś bardzo młoda i rygorystyczna dieta może Ci zaszkodzić, zwłaszcza, że nie masz raczej nadwagi. Na Twoim miejscu postawiłabym na zdrowe odżywianie i ruch.
Stepper jest w porządku, godzina to na pewno nie za mało. Lepsze są aktywności takie jak: basen, rower, bieganie, ale rozumiem, że o tej porze roku ciężko się zmusić do wyjścia, a czasu ciągle brak, więc dobre i to
Warzywa gotowane na kolację- ok, uważaj tylko na marchewkę, bo ma wysoki indeks glikemiczny i możesz po niej szybko głodnieć, postaw raczej na brokuły, kalafiora, cukinię, dynię... No i do tego oczywiście porcja białka.
Stary 2012-11-08, 08:49   #4732
mpati86
Zadomowienie

REDUKCJA

Śniadanie:
1 bułka razowa z ziarnami:
- pół z serkiem topionym trójkącikiem paprykowym hochland
- pół z twarogiem chudym wymieszanym trochę z serkiem homo maćkowym waniliowym
1 mały banan; pół surowej marchwi; kawa parzona z mlekiem

IIŚniadanie:
1 twarożek lekki z 2 łychami musli owocowego; kawa parzona z mlekiem

Obiad:
Kasza gryczana; surówka z marchwi, jabłka i soku z cytryny; gulasz drobiowy duszony na oliwce z pieczarkami i cebulką; herbata miętowa

2h orbitrek
30 min wolno relaksacyjnie rowerek stacjonarnym na luźnym prawie kole przy tv

Kolacja:
Kromka chleba razowego dużego owalnego moczona w jajku smażonana oliwce; puszeczka tuńczyka WSW; różne warzywka; herbata miętowa

zajęcia zumby
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

Edytowane przez mpati86
Czas edycji: 2012-11-08 o 08:52
mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 08:57   #4733
starss23
Raczkowanie

Moje dzisiejsze R

ŚNIADANIE; 1 wasa z musem jabłkowym(domowej roboty), serek wiejski, pomidor,2 plasterki szynki drobiowej, papryka czerwona (pół), kawa parzona z mlekiem bez cukru.
2 ŚNIADANIE; jogurt naturalny (podobno 2,5 % tłuszczu..hm) wymieszany ze słonecznikiem(2 łyżki), jabłko, kawa.
OBIAD; warzywa na patelnię(plasterki ziemniaka, kukurydza,suszone pomidorki, fasolka,brokuły,pieczarki itp.), kawałki cielęciny z ziołami pieczone na łyżeczce oliwy rzepakowej, pół kubka maślanki(uwielbiam),ogóre k kiszony,.
KOLACJA: 2 jaja na twardo, papryka czerwona, pomidor, troszkę słonecznika.

W między czasie 3 zielone herbaty i dużo wody niegazowanej.
150 super brzuszków i 150 odwróconych brzuszków zaliczone.

DZIŚ LEPIEJ KOCHANE??proszę o opinie dziękuję
starss23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 09:04   #4734
nhung
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
REDUKCJA

Śniadanie:
1 bułka razowa z ziarnami:
- pół z serkiem topionym trójkącikiem paprykowym hochland
- pół z twarogiem chudym wymieszanym trochę z serkiem homo maćkowym waniliowym
1 mały banan; pół surowej marchwi; kawa parzona z mlekiem

IIŚniadanie:
1 twarożek lekki z 2 łychami musli owocowego; kawa parzona z mlekiem

Obiad:
Kasza gryczana; surówka z marchwi, jabłka i soku z cytryny; gulasz drobiowy duszony na oliwce z pieczarkami i cebulką; herbata miętowa

2h orbitrek
30 min wolno relaksacyjnie rowerek stacjonarnym na luźnym prawie kole przy tv

Kolacja:
Kromka chleba razowego dużego owalnego moczona w jajku smażonana oliwce; puszeczka tuńczyka WSW; różne warzywka; herbata miętowa

zajęcia zumby
Coś mi się wydaje,że w ogóle nie czytasz komentarzy odnośnie Twoich jadłospisów.
nhung jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 09:43   #4735
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nhung Pokaż wiadomość
Coś mi się wydaje,że w ogóle nie czytasz komentarzy odnośnie Twoich jadłospisów.
że dużo ćw? całe życie jestem osobą aktywną- najadam się, nie czuję głodu, porcje są solidne; dodatkowo chudnę 0, 5- 1 kg tygodniowo; wyniki krwi mam dobre, mam dużo energii, czuję się dobrze; nie czuję przetrenowania czy zmęczenia, okresuję, więc nie widzę przeciwskazań. wręcz przeciwnie szczupleje, nabieram kształów i ujędrnienia, odzyskałam ładną cerę, kolor też zdrowszy; włosy stały się bardziej świecące, lepiej układa mi się z tż, mam hobby i urozmiacenie wolnego czasu, chęć do działania i do ludzi....czemu miałabym to zmieniać?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 10:17   #4736
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jest za dużo, ilościowo i jakościowo jest ok. Ćwiczysz coś? Bo ciężko tracić kilogramy bez aktywności fizycznej.
Dzięki
Miałam zacząć od tego tyg. ćwiczyć z Ewą ale jak na złość poparzyłam całą rękę olejem i nie daję rady ćwiczyć.
Za to miałam jeździć na rowerku stacj. ale jeszcze nie przyszedł z naprawy.
Dlatego myślę, że od nast. pon. jeśli dotrze rowerek będę chciała jeździć godzinę a później jak bąble zejdą i ręka będzie w stanie normalnym to zacznę ćwiczyć z Ewą.
Planuję robić na zmianę:
pon, śr. sob.-rowerek
wt. czw. piątek- Ewa.
niedz. - odpoczynek (lub dodatkowo sobota)

Acha. Mam 173 cm wzrostu i ważę 67 kg +/- bo waga się waha.
Chcę dobić do 60.

masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 11:32   #4737
nhung
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
że dużo ćw? całe życie jestem osobą aktywną- najadam się, nie czuję głodu, porcje są solidne; dodatkowo chudnę 0, 5- 1 kg tygodniowo; wyniki krwi mam dobre, mam dużo energii, czuję się dobrze; nie czuję przetrenowania czy zmęczenia, okresuję, więc nie widzę przeciwskazań. wręcz przeciwnie szczupleje, nabieram kształów i ujędrnienia, odzyskałam ładną cerę, kolor też zdrowszy; włosy stały się bardziej świecące, lepiej układa mi się z tż, mam hobby i urozmiacenie wolnego czasu, chęć do działania i do ludzi....czemu miałabym to zmieniać?
Liczyłaś ile kalorii jesz dziennie? Na oko wydaje mi się, że jest to niewiele ponad 1000 kcal.

1000 kcal i 4h treningu dziennie? 1 bułka, 1 twarożek, obiad i 1 kromka przy takim trenignu to solidne porcje wg Ciebie?

Edytowane przez nhung
Czas edycji: 2012-11-08 o 12:48
nhung jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 11:49   #4738
G0si3k
Raczkowanie

Moje dzisiejsze:

Sniadanie: 4 cynamonowe placuszki owsiane polane maslanka, podane z ciemnymi wisniami, lyzeczka konfitury z jesiennych owocow i posypane odrobina cynamonu + kawa czarna

Sniadanie 2: kawalek tarty ze szpinakiem, feta i ricotta na cienkim ciescie francuskim

Obiad: bedzie zupa warzywna z kurczakiem, bo mam ochote

Uczelnia: pewnie 1-2 kostki gorzkiej czekolady na pobudzenie myslenia

Kolacja: jajecznica z pomidorem i szczypiorkiem

Ocenicie?

Tiffoczki
Mel B Buns
Melissa Bender
Xhit
G0si3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 12:47   #4739
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Wyjątkowo mi się podoba Twoje dzisiejsze menu. Nie ma tej przesady z węglami, a jednak nadal jest do syta, super!No i bardzo smacznie, ale to zawsze.

Ładnie! Brakuje mi tylko jakichś owoców. Kurczę, wiecie, że nigdy w życiu nie jadłam tortilli?

U

Śniadanie:
Na uczelni:
* jabłko
* kefir naturalny 365g
Obiadokolacja:

Dzięki Jakoś tak wyszło, ze nie ma chleba A w ogole się nie starałam ;D A Twoje placuszki kocham

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 13:35   #4740
marteCka001
Raczkowanie

hej to mój pierwszy post w tej grupie - dołączam, bo od wtorku postanowiłam porzucić niezdrowe nawyki żywieniowe póki co jest nieźle, bo ułożyłam sobie jadłospis, który dla mnie jest smaczny, dlatego nie ciągnie mnie do złego. Nie jestem pewna, czy to co stworzyłam jest poprawne. Dodam, że mam zamiar nie tyle zrzucić kilogramy, co raczej spalić tłuszcz na brzuchu. Ogólnie jestem szczupła, waże w porywach do 54 kg przy wzroscie 160 cm, ale ten brzuch to zawsze był mój problem. Oczywiście w miare mozliwosci bede cwiczyc, ale na to nie zawsze jest czas, wiec skupilam sie na tym jadłospisie. Opisze, co zjadłam wczoraj.

R
śniadanie: bułka grahamka + dwa liście sałaty + pół dużego pomidora + plus pół cebuli + plasterek mozarelli - do smaku nieco oregano i czosnku w proszku. Bułkę posmarowałam masłem, raczej oszczędnie. Do tego herbata. Tak przygotowaną bułę lubie sobie podgrzać dla lepszego trawienia
II śniadanie: pół kubka jogurtu naturalnego + dwie garści otrębów + jabłko pokrojone w małe kawałki do tego szklanka wody niegazowanej
Obiad: kurczak podsmażony na kropelce oleju, sos zrobiony z pomidorów w puszce, cebuli czerwonej, papryki, łyżeczki koncentratu, dla lepszej konsystencji dolewam też dwie łyżki mleka 1,5%. Do tego dorzucam makaron pełnoziarnisty (Lubella). Co jakiś czas mam zamiar kurczaka zastąpić łososiem, jednak wtedy już bez makaronu - raczej ryż brązowy i jakaś dobra sałatka.
Podwieczorek: to samo co na II śniadanie
Kolacja: raczej nie jem, chyba, że jestem głodna. wczoraj skusiłam się na kaszę mannę.

Proszę o sugestie - czy na takiej diecie w ogóle mam szanse na spalenie rezerw tłuszczu?
Pozdrawiam
marteCka001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości