|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
Zerkniesz na moje ? |
|
|
|
|
#4712 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Zrezygnuj ze smakowych serków i jogurtów, bo to głównie cukier, a obok owoców większość nawet nie leżała. To samo się tyczy kupnych płatków śniadaniowych; jeśli chcesz zjeść coś z tym stylu, to niech to będą płatki owsiane, żytnie, orkiszowe naturalne, albo domowej roboty granola. Moje dzisiejsze R I owsianka z 2 suszonymi śliwkami, całym jabłkiem, przyprawą sernikową, łyżką orzeszków zielnych i łyżką serka homo nat na wierzch; kawa II podwójna kanapka z razowca z serkiem kanapkowym naturalnym i papryką; gruszka III dorsz pieczony w ziołach, pół paczuszki brązowego ryżu, surówka z kapusty kiszonej i marchewki kawa, kostka gorzkiej czekolady IV omlet (z 2 jaj) z pomidorem, cukinią i czosnkiem
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-11-07 o 17:18 |
|||
|
|
|
#4713 |
|
Raczkowanie
|
dance makabre dziekuję za ocenkę- wiem, że zawaliłam
ale jutro będzie lepiej mam tylko nadzieję, że przez takie grzeszki jak dziś nie przytyję Pozdrawiam
|
|
|
|
#4714 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kalorii nie jest wiele, szkoda tylko, że jakoś kiepska, ale wiesz już nad czym pracować.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#4715 |
|
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj jestem z siebie dumna, bo nie byłam wcale tak często głodna
![]() Śniadanie: Jedna kromka chleba razowego z szynką i z ogórkiem; W szkole między lekcjami: Po drugiej lekcji-Kromka chleba razowego z serem i pomidorem, Po czwartej lekcji-Kromka chleba razowego z szynką i ogórkiem, Po siódmej lekcji- jogurt naturalny z otrębami; Obiad (już w domu, przed 17) :Makaron RAZOWY z sosem pomidorowym i kawałkami mięsa (po prostu spaghetti) "Kolacja": jak będę głodna to coś zjem, tylko jeszcze nie wiem co... doradzicie.?? Coś mało kalorycznego ^^
|
|
#4716 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W diecie nie chodzi o to, żeby jeść bardzo mało kalorii (bo taką u Ciebie widzę tendencję), ale o to, żeby spożywane kalorie były dobrej jakości (nie słodycze, a bogate w warzywa, białko i węgle złożone posiłki).
|
|
|
|
#4717 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może mi coś doradzisz.?? Uprzedzam, że nie mam za dużo czasu na sport, ale robię co się da, czyli np. rano 80 brzuszków. Z góry dzięki za pomoc
|
|
|
#4718 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Proponuję śniadanie, 2 posiłki w szkole, obiad i lekką kolację. Kolację możesz zjeść nawet godzinę przed snem, pod warunkiem, że jest białkowo-warzywna (węglowodanów nie powinno się jeść pod koniec dnia, bo dostarczają energii, której już nie masz okazji spożytkować). A niejedzenie po 18 to duży błąd- następny posiłek jesz pewnie o 6-7 rano, czyli na 12-13 godzin po ostatnim posiłku, organizm już dawno zapomniał że jadł i zamiast rozkładać tłuszcz, sięga do zapasów glikogenu w mięśniach, a w efekcie następuje spowolnienie metabolizmu Jeżeli dla Ciebie jadłospisy na R są tuczące, to zakrawasz o zaburzenia odżywiania. Posiłki powinny być sycące (ale nie do przejedzenia), redukcja to nie głodówka.Brzuszki to nie sport... Nie znalazłabyś pół godziny dziennie na bieganie na przykład? To mało, przy odpowiednim zagospodarowaniu czasu spokojnie do zrobienia, a efekty dużo lepsze niż brzuszków. Dużo masz do zrzucenia?
|
|
|
|
#4719 |
|
Raczkowanie
|
Moje R (znów jem troszkę lepiej, więc wrzucam, bo wcześniej to nie było się czym chwalić :P )
1. Jajko sadzone, kroma chleba razowego z serkiem śmietankowym, sporo mieszanki kiełków podsmażonych na oliwie (bardzo się najadłam, aż dziwne )2. Kawa z mlekiem, ciastko składające się głównie z pestek dyni (i niewielkiej ilości ciasta) - na wydziale 3. Duży kefir + dwa jabłka - na wydziale 4. Zupa krem z warzyw (dynia, buraki, marchew...) + wafel ryżowy z wędliną drobiową 5. Chyba zjem serek wiejski z piątnicy... z jakimś warzywem 55 min ćwiczeń na kręgosłup : P |
|
|
|
#4720 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak smakują te kiełki? Mam w domu taką mieszankę i jakoś nie mogę się zebrać, żeby ją przyrządzić..
|
|
|
|
#4721 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kiełki super! Jak się je podsmaży to robią się lekko chrupiące i są naprawdę smaczne Poza tym mam poczucie, że to dzięki nim tak się najadłam Aha, doprawiłam tylko pieprzem
Edytowane przez eddin Czas edycji: 2012-11-07 o 19:59 |
|
|
|
|
#4722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do ćwiczeń, to mogę chodzić na steperze w domu, np. godzinę dziennie, może byc.?? czy za mało.? C:
Edytowane przez Przeczyszczenie Czas edycji: 2012-11-07 o 20:11 |
|
|
|
|
#4723 |
|
Rozeznanie
|
dance makabre, dzięki
Dzisiejsze U ![]() I 2 kromki chleba orkiszowego ze słonecznikiem - z ricottą, rukolą, ziołami i pomidorem / czerwoną tapenadą, pikantną podsuszaną szynką i pomidorem + kawa parzona II miseczka mieszanki bakaliowej - orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, brazylijskie, nerkowca, migdały, rodzynki, suszone banany, żurawina z jogurtem greckim mała gruszka III czarne spaghetti z ośmiorniczkami w pikantnym sosie pomidorowym z pomidorów, suszonych pomidorów, papryki i chilli, posypane prazonym sezamem IV jogurt naturalny z dużą ilością domowych wędzonych sliwek w miodowej zalewie posypane poppingiem do picia ponadto: woda, pokrzywa, duża czarna |
|
|
|
#4724 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, a jednak nadal jest do syta, super! No i bardzo smacznie, ale to zawsze .Cytat:
Brakuje mi tylko jakichś owoców. Kurczę, wiecie, że nigdy w życiu nie jadłam tortilli?![]() U
Śniadanie: * kakaowo-twarogowe pszenne placuszki z otrębami orkiszowymi smażone na oleju rzepakowym, podane z granatem, ciemnymi winogronami i syropem z czarnego bzu Na uczelni: * jabłko * kefir naturalny 365g * 2 kanapki z ziarnistego razowca z: szynką, żółtym serem i rzodkiewką / masłem orzechowym, serkiem kozim i dżemem malinowym Obiadokolacja: * gęsta zupa jarzynowa (brokuły, burak, marchew, pietruszka, ziemniak, mięso z piersi kurczaka) + dokładka Do picia: woda źródlana, czarna kawa, zielona herbata
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-11-07 o 20:28 |
||
|
|
|
#4725 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jednak czasami mam wrażenie, że chudłabym, gdybym tak jadła - zdrowo i pysznie, bez śmieciowego jedzenia i słodyczy... ale wiadomo, że każdy jest inny w każdym razie podziwiam
|
|
|
|
|
#4726 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Na pewno nie codziennie, ale w końcu kolekcjonuję czekolady, co wiąże się z ich degustacją . Uwielbiam też ciasta i lody. Generalnie to dla mnie spośród słodyczy mogłyby istnieć tylko czekolada, wypieki i lody . Na przestrzeni ostatniego roku małymi kroczkami zmieniałam swoją dietę, by dojść do takiego etapu jak teraz. Korzystam z produktów które mi smakują, jem sycące porcje i staram się dostarczać sobie z każdym posiłkiem ważnych substancji odżywczych. Przez ostatni rok przytyłam 4 kg, a nie schudłam - to akurat dobrze, bo walczę o odzyskanie naturalnych cykli. Nie umieszczam tu swoich jadłospisów z dni, kiedy nie mam do końca wpływu na to co jem, bo uważam, że pokazywanie tu takich menu mija się z celem. Kiedy jestem na weekend u TŻ, albo wyjeżdżam w góry czy na praktyki - potrafię jeść diametralnie inaczej, ale nie robię z tego problemu . Raz na ruski rok łapie mnie ochota na czipsy albo colę. Uwielbiam ciemne piwa (btw, są one najbardziej kaloryczne ). Na wszelkich imprezach rodzinnych już przylgnął do mnie przydomek pożeracza ciast . Generalnie potrafię zjeść więcej niż mój TŻ, który tylko się dziwi, gdzie ja to wszystko mieszczę . Podsumowując, na chudnięcie szkoda mi życia! Etap ograniczania jedzenia mam już za sobą. Teraz jedzenie ma mi dawać zdrowie, energię i frajdę .
|
|
#4727 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie pomyślałam o tym, że faktycznie pewnie nie zawsze wrzucasz swoje jadłospisy, tak to się chyba nie da Przeglądałam kiedyś Twojego bloga, prawdziwa czekoladowa inspiracja. Poza tym podoba mi się takie degustowanie dobrych czekolad, zamiast wpychania w siebie czegokolwiek, co jest w miarę smaczne i słodkie - czasami niestety tak robię, ale zaczęłam siebie obserwować i wiem, że tak działa na mnie stres, więc staram się panować nad sobą w takich momentach. Też uwielbiam ciemne piwa! Ale nie wiedziałam, że są najbardziej kaloryczne :P Podziwiam, że tak ładnie poradziłaś sobie z tym etapem ograniczania jedzenia, o którym wspominasz
|
|
|
|
|
#4728 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Lata wstecz też tak miałam, że było mi wszystko jedno co słodkiego jem - ważne, żeby było tego dużo . Teraz lubię celebrować jedzenie słodyczy i wolę odmówić, jak mam zjeść byle co słodkiego . No i nie mam już napadów na słodkie, a receptą na to są sycące i urozmaicone posiłki, które staram się, aby były regularne. Choć też zdarzają się sytuacje, kiedy to właśnie coś słodkiego jest najlepszym pocieszycielem . Ale nic w tym zdrożnego, wszystko jest dla ludzi.
|
|
#4729 |
|
Rozeznanie
|
Sniadanie
500ml mleka+3 lyzki kaszy+lyzka slonecznika kromka razowca z maslem i dzemem kromka razowca z serem zoltym ,pomidorem,serkiem bialym II polowa valbone z polwa grahamki obiad 2mielone wieprzowe gotwane pol kaszy gryczanej buraki i ogorek polane sosem jakims 10 wloskich kolacja 3 kanapki,wedlina,ser zolty,masloo,warzywka troche sledzi w smietanie 200 g wiesniaka jablko |
|
|
|
#4730 |
|
Zakorzenienie
|
Heeej! Wrzucam dzisiejsze U do oceny
I miseczka muesli, crunchy, płatków owsianych i branflakes z mlekiem, duże jabłko II kawa z mlekiem i cukrem, kawałek maślanego herbatnikowego ciasta III pełnoziarniate tagliatelle z ricottą, piersią kurczaka i trójkolorową papryką marynowaną kilka łyżeczek jogurtu miętowego IV dwie parówki z szynki (95% mięsa), kromka grahama z warzywami, miseczka surówki warzywnej z oliwą z oliwek Sporo słodyczy dziś wpadło, no ale, taki dzień
|
|
#4731 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Stepper jest w porządku, godzina to na pewno nie za mało. Lepsze są aktywności takie jak: basen, rower, bieganie, ale rozumiem, że o tej porze roku ciężko się zmusić do wyjścia, a czasu ciągle brak, więc dobre i to ![]() Warzywa gotowane na kolację- ok, uważaj tylko na marchewkę, bo ma wysoki indeks glikemiczny i możesz po niej szybko głodnieć, postaw raczej na brokuły, kalafiora, cukinię, dynię... No i do tego oczywiście porcja białka.
||
|
|
|
#4732 |
|
Zadomowienie
|
REDUKCJA
Śniadanie: 1 bułka razowa z ziarnami: - pół z serkiem topionym trójkącikiem paprykowym hochland - pół z twarogiem chudym wymieszanym trochę z serkiem homo maćkowym waniliowym 1 mały banan; pół surowej marchwi; kawa parzona z mlekiem IIŚniadanie: 1 twarożek lekki z 2 łychami musli owocowego; kawa parzona z mlekiem Obiad: Kasza gryczana; surówka z marchwi, jabłka i soku z cytryny; gulasz drobiowy duszony na oliwce z pieczarkami i cebulką; herbata miętowa 2h orbitrek 30 min wolno relaksacyjnie rowerek stacjonarnym na luźnym prawie kole przy tv Kolacja: Kromka chleba razowego dużego owalnego moczona w jajku smażonana oliwce; puszeczka tuńczyka WSW; różne warzywka; herbata miętowa zajęcia zumby
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? Edytowane przez mpati86 Czas edycji: 2012-11-08 o 08:52 |
|
|
|
#4733 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze R
ŚNIADANIE; 1 wasa z musem jabłkowym(domowej roboty), serek wiejski, pomidor,2 plasterki szynki drobiowej, papryka czerwona (pół), kawa parzona z mlekiem bez cukru. 2 ŚNIADANIE; jogurt naturalny (podobno 2,5 % tłuszczu..hm) wymieszany ze słonecznikiem(2 łyżki), jabłko, kawa. OBIAD; warzywa na patelnię(plasterki ziemniaka, kukurydza,suszone pomidorki, fasolka,brokuły,pieczarki itp.), kawałki cielęciny z ziołami pieczone na łyżeczce oliwy rzepakowej, pół kubka maślanki(uwielbiam),ogóre k kiszony,. KOLACJA: 2 jaja na twardo, papryka czerwona, pomidor, troszkę słonecznika. W między czasie 3 zielone herbaty i dużo wody niegazowanej. 150 super brzuszków i 150 odwróconych brzuszków zaliczone. DZIŚ LEPIEJ KOCHANE??proszę o opinie dziękuję |
|
|
|
#4734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4735 |
|
Zadomowienie
|
że dużo ćw? całe życie jestem osobą aktywną- najadam się, nie czuję głodu, porcje są solidne; dodatkowo chudnę 0, 5- 1 kg tygodniowo; wyniki krwi mam dobre, mam dużo energii, czuję się dobrze; nie czuję przetrenowania czy zmęczenia, okresuję, więc nie widzę przeciwskazań. wręcz przeciwnie szczupleje, nabieram kształów i ujędrnienia, odzyskałam ładną cerę, kolor też zdrowszy; włosy stały się bardziej świecące, lepiej układa mi się z tż, mam hobby i urozmiacenie wolnego czasu, chęć do działania i do ludzi....czemu miałabym to zmieniać?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam zacząć od tego tyg. ćwiczyć z Ewą ale jak na złość poparzyłam całą rękę olejem i nie daję rady ćwiczyć. Za to miałam jeździć na rowerku stacj. ale jeszcze nie przyszedł z naprawy. Dlatego myślę, że od nast. pon. jeśli dotrze rowerek będę chciała jeździć godzinę a później jak bąble zejdą i ręka będzie w stanie normalnym to zacznę ćwiczyć z Ewą. Planuję robić na zmianę: pon, śr. sob.-rowerek wt. czw. piątek- Ewa. niedz. - odpoczynek (lub dodatkowo sobota) Acha. Mam 173 cm wzrostu i ważę 67 kg +/- bo waga się waha. Chcę dobić do 60.
|
|
#4737 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
1000 kcal i 4h treningu dziennie? 1 bułka, 1 twarożek, obiad i 1 kromka przy takim trenignu to solidne porcje wg Ciebie? Edytowane przez nhung Czas edycji: 2012-11-08 o 12:48 |
||
|
|
|
#4738 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze:
Sniadanie: 4 cynamonowe placuszki owsiane polane maslanka, podane z ciemnymi wisniami, lyzeczka konfitury z jesiennych owocow i posypane odrobina cynamonu + kawa czarna Sniadanie 2: kawalek tarty ze szpinakiem, feta i ricotta na cienkim ciescie francuskim Obiad: bedzie zupa warzywna z kurczakiem, bo mam ochote ![]() Uczelnia: pewnie 1-2 kostki gorzkiej czekolady na pobudzenie myslenia ![]() Kolacja: jajecznica z pomidorem i szczypiorkiem Ocenicie?
|
#4739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś tak wyszło, ze nie ma chleba A w ogole się nie starałam ;D A Twoje placuszki kocham
|
|
#4740 |
|
Raczkowanie
|
hej
to mój pierwszy post w tej grupie - dołączam, bo od wtorku postanowiłam porzucić niezdrowe nawyki żywieniowe póki co jest nieźle, bo ułożyłam sobie jadłospis, który dla mnie jest smaczny, dlatego nie ciągnie mnie do złego. Nie jestem pewna, czy to co stworzyłam jest poprawne. Dodam, że mam zamiar nie tyle zrzucić kilogramy, co raczej spalić tłuszcz na brzuchu. Ogólnie jestem szczupła, waże w porywach do 54 kg przy wzroscie 160 cm, ale ten brzuch to zawsze był mój problem. Oczywiście w miare mozliwosci bede cwiczyc, ale na to nie zawsze jest czas, wiec skupilam sie na tym jadłospisie. Opisze, co zjadłam wczoraj. R śniadanie: bułka grahamka + dwa liście sałaty + pół dużego pomidora + plus pół cebuli + plasterek mozarelli - do smaku nieco oregano i czosnku w proszku. Bułkę posmarowałam masłem, raczej oszczędnie. Do tego herbata. Tak przygotowaną bułę lubie sobie podgrzać dla lepszego trawienia II śniadanie: pół kubka jogurtu naturalnego + dwie garści otrębów + jabłko pokrojone w małe kawałki do tego szklanka wody niegazowanej Obiad: kurczak podsmażony na kropelce oleju, sos zrobiony z pomidorów w puszce, cebuli czerwonej, papryki, łyżeczki koncentratu, dla lepszej konsystencji dolewam też dwie łyżki mleka 1,5%. Do tego dorzucam makaron pełnoziarnisty (Lubella). Co jakiś czas mam zamiar kurczaka zastąpić łososiem, jednak wtedy już bez makaronu - raczej ryż brązowy i jakaś dobra sałatka. Podwieczorek: to samo co na II śniadanie Kolacja: raczej nie jem, chyba, że jestem głodna. wczoraj skusiłam się na kaszę mannę. Proszę o sugestie - czy na takiej diecie w ogóle mam szanse na spalenie rezerw tłuszczu? Pozdrawiam |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.

) zgadzam się, błe 

No i bardzo smacznie, ale to zawsze
: