|
|||||||
| Notka |
|
| W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy [posty chorobowe, wątek zbiorczy]" cz. II
Też tak uważam. Praktycznie zero pieczywa, kaszy etc. wszystko bialkowe i zapychajace.
1. twarożek półtłusty 100g, z 2 łyżkami jogurtu greckiego, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i pomidorem. 3 połówki pieczywa na zakwasie z masłem, szynką warzywami/ serem żółtym warzywami 2. miseczka zupy pomidorowej z makaronem świderki i jogurtem greckim 3. 2 ziemniaki, pierś kurczaka pieczona z papryką 4. jogurt owocowy z wkrojonym jabłkiem i bananem, 2 wafle ryżowe chrupkie herbata z syropem malinowym nie jest źle. no i na wadze wiecej. |
|
|
|
#2642 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem co jest nie tak, ale ciągle jestem głodna a żre co 2h -.-
Ocenicie to? Bo ja nie wiem co robie źle... Śn. 3 (TAK TAK 3!! Już dwie mi nie starczają W szkole: Jabłko Grahamka z szynką i warzywami Jogurt 180g Naturalny z 4?5?(tak około) łyzkami musli: platki orkiszowe, płatki owsiane, suszona żurawina, rodzynki Obiad: miska zupy pieczarkowej gotowanej na skrzydełkach z kurczaka, zabielana śmietaną 18% z makaronem Jabłko, sok pomidorowy Kolacja: 2 kanapki: 1 z szyną i warzywami, druga z tawrogiem (znów ile mi wejdzie na kanapkę) Nie ćwicze, nie ruszam sie za dużo, jedynie do szkoły chodzę. Co jest nie tak?? Po śniadaniu, jak widać obfitym za 1h ja już jestem głodna. Za mało węgli?? Może powinnam sie przerzucić na inne pieczywo, na jasne?? Bułki lubię najbardziej i takie świeże rano Sie pochwale-kolacja jest o 20 a nie o 18... Mój tata za tym stoi Ale nie o to tu chodzi, piszę to żeby powiedzieć że czasem warto posłuchać się kogoś innego (zdrowego{???})
Edytowane przez martabeata Czas edycji: 2012-11-08 o 18:29 |
|
|
|
#2643 |
|
Przyczajenie
|
Byłabym wdzięczna, gdybym mogła się podłączyć i zostać ocenioną
![]() I śniadanie: owsianka z rodzynkami, kawałkiem banana, pół łyżeczki miodu, polana gratką czekoladową ( II śniadanie: kanapka - 2 kromki chleba razowego, wędlina indycza, ogórek,sałata jabłko obiad ( w szkole) : sztuka mięsa z buraczkami zasmażanymi (wiem że słabiutko, jakoś w szkole ciężej jest mi się przełamać,to strasznie głupie, ale np. nie dałam rady wcisnąc w siebie makaronu) podwieczorek: jabłko pieczone z cynamonem, goździkami i rodzynkami kolacja: jajko (jajecznica) z pomidorem, 2 kromki wasy z wędzoną piersią z kurczaka, pomidorkiem i ogórkiem. kurczę, jak sama po całym dniu to analizuję, to strasznie mi głupio, działania przeczą zamierzeniom, bo przecież powinnam przytyć, tak porządnie. proszę powiedzcie, czy to chociaż podchodzi pod P martabeata- też ostatnio się przełamuję i kolacje jem po 21. niby nic, ale to dla nas jakiś krok do przodu zawsze ^^ pozdrawiam. |
|
|
|
#2644 |
|
Raczkowanie
|
Nadzia, niestety pod P nie podchodzi, bo za malo węgli. Jeżeli nie masz problemów żołądkowych to powinnaś się przełamywać do wiekszej ilosci chrupkiego na kolacje, albo do normalnego pieczywa, i do obiadu koniecznie więcej!
Wiem, ze Ci ciezko, bo jestem o pół kroku do przodu od tego etapu co Ty. Dzieki Tobie widze, ze to malutko Powodzenia.a swoja droga to przybralam i mam to odnotowane przez psychiatre i nie jest mi z tym zle Kiedys to demotywowało mnie do jedzenia a dzis nawet nawet...1. grahamka z masłem jajkiem i pomidorem z masłem szynką i pomidorem jogurt naturalny z twarożkiem i szczypiorkiem herbata z miodem 2. kawa z kofi hewen, kanapka z kurczakiem i jajkiem i innymi ☠☠☠☠☠☠☠ami. 3. kotlet wieprzowy bez panierki ale smażony , ziemniak nadziewany szpinakiem i serem żółtym zupa krem z grzybków 4. gorący kubek pomidorowy na bogato, 1/2 ciabatty na ciepło roboty koleżanki : pesto bazyliowe, camembert, pomidory suszone, nie jestem przejedzona, ale jak to napisalam to mam wrazenie, ze sporo :/ |
|
|
|
#2645 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
![]() powinnas byc syta przez kilka godzin
|
|
|
#2646 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2647 |
|
Raczkowanie
|
chyba w sensie, ze wszystko wyliczone, nazwane i w niewielkiej ilosci...
dziś: 1. grahamka zapiekana z maselkiem i serem zoltym, keczupem, pomidorem, oliwkami 1 parówka drobiowa z keczupem 2. jogurt owocowy z jabłkiem, 2 szklanki soku pomidorowego 3. zupa pomidorowa z makaronem, 1 kawałek pizzy 4. pomarańcza razy 2. 2 szklanki soku pom. 2 wasy. + 3 kawy z mlekiem 3,2%. ehh... boli mnie brzuch. znów. na jutro plan na gotowane mieso, ryż/ kasze, gotowane warzywa... weekend w domu... |
|
|
|
#2648 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Szklanka mleka, 5 łyżek płatków i do tego rodzynki/żurawina i orzechy włoskie... Poza tym po owsiance zawsze leciałam do kibla...za bardzo mi rozpychała brzucho i teraz mam obrzydzenie do owsianki, choć w zasadzie ją lubię. A co z białym pieczywem? Ono ma więcej węgli, może bym się bardziej nażarła, bo to takie uciążliwe jak się jest ciągle głodnym :P Choć słyszałam, że to właśnie ciemne pieczywo syci na dłużej. Jakimś odwrotowcem jestem ![]() O a tak w ogóle mam jeszcze pytanko. Jadacie dziewczyny takie słodkie serki/jogurty typu Danio? Ja się nie mogę przełamać i non stop jest Naturalny. |
|
|
|
|
#2649 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A po jaki czasie wam te włoski znikały?
|
|
|
|
|
#2650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sorki za caps
|
|
|
#2651 |
|
Raczkowanie
|
A co myślicie o moim?
I. omlet cesarski(ten z jabłkiem i cynamonem)+kawa z łyżeczką cukru brązowego II. rosół z makaronem, udko gotowane, kulka ziemniaków, surówka III. jabłko, kiwi, pół dość sporego banana IV. dwie kromki słonecznikowego chleba; jedna z szynką drobiową i ogórkiem, druga z ziołowym bieluchem i rzodkiewką, herbata uch, dziś jakoś mało tych posiłków, ale zwykle tak wychodzi w niedzielę.
|
|
#2652 |
|
Raczkowanie
|
na moje spaczone oko to podchodzi pod R... mało, lekkostrawnie czesciowo.
mam jednak misje diety lekkostrawnej , ktora musi podchodzic pod P/U. jednoczesnie nawet w tej lekkostrawnosci musze uwazac i jednoczesnie lamac pewne zasady bo moj organizm swiruje. wzdecia, mdlosci itp. dzis np. czulam sie dobrze, tylko czy to podchodzi pod P? 1. jajko na miekko, grahamka z dodatkami ( maslo, chuda szynka indycza, ser), inka blonnikowa z miodem i chudym mlekiem 2. 2 sucharki z maslem, jogurt naturalny, inka blonnikowa z miodem i mlekiem chudy, 3. gotowane udko z indyka ( duze) łyżka kaszy jaglanej, surówka ze startej marchwi i selera miseczka czystego rosolu z indyka 4. zrobiona na powyzszym rosole zupa pomidorowa z lyzka ryzu 2 sucharki bez niczego w miedzy czasie 2 herbaty z miodem i 2 jabłka ( po jabłkach czuje sie dobrze) szklanka soku pomidorowego jak jeść? |
|
|
|
#2653 |
|
Raczkowanie
|
konsekwentnie:
1.100g twarogu poltlustego z jogurtem naturalnym, pieprzem, solą bułka pszenna z masłem szynką drobiową i pomidorem kawa z mlekiem 2. Duzy burn , 2 kawy z mlekiem i cukrem, zupa pomidorowa z makaronem3. jabłko, herbata z cytryna i miodem, goracy kubek na bogato 4. duszony filet z kurczaka, ziemniaczane puree z olejem sezamowym, buraczki na cieplo 5. marchew z groszkiem gotowana, 2 szklanki soku pomidorowego, 1 kromka razowej grzanki. pomocy... |
|
|
|
#2654 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2655 |
|
Raczkowanie
|
Garden, ale ja nie wiem JAK JEŚĆ wiecej, skoro mam problemy z trawieniem, staram sie jak moge, naprawde, dodatkowo mam rewolucje na tle nerwowym. i tak przybralam na wadze, czuje sie lepiej, co nie zmienia faktu, ze problem pozostaje. Szlag jasny mnie trafia kiedy gotuje dla rodziny a sama nie moge tego jesc.
|
|
|
|
#2656 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2657 |
|
Raczkowanie
|
wiem, ze powinnam odstawic. I tak juz mocno ograniczylam. Pilam kawe i energetyki na potege. Generalnie bez nich nie funkcjonuje. Pomimo bycia z lekka niesprawną przez moje cudowne ed prowadze bardzo aktywny tryb zycia i energii brak...
malo spie, a herbata zielona mi szkodzi, wiec tez odpada. Chcialabym pojsc do dietetyka , ale nie mam kasy na to. Najgorszy jest fakt, ze czesto mam problemy zoladkowe, mdlosci, dlatego, ze jestem strasznym nerwusem. Ponadto mecza mnie wzdecia, zgaga... naprawde rece mi juz opadaja. |
|
|
|
#2658 |
|
Raczkowanie
|
1. twaróg z jogurtem, solą, pieprzem i jajkiem na twardo
domowy chlebek pita herbata z miodem 2. miseczka kaszy pęczak ze startym jabłkiem i cynamonem 3. duszona pierś kurczaka z koperkiem i jogurtem, 2 ziemniaki z oliwa z oliwek i koperkiem 4. 4 pieczywa chrupkie z almette, jogurt naturalny z przyprawami, parówka cielęca. |
|
|
|
#2659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2661 |
|
Raczkowanie
|
Nareszcie zaczęłam terapię. Mam za sobą raptem dwie wizyty, ale jak narazie widzę to w dobrym świetle, w sensie, że może mi to pomóc.
Doszłam do takiej konkluzji: z tą chorobą to jest tak, jakby się szło w górę rzeki. Jeśli się nie robi kroków do przodu, to nurt pociągnie ze sobą w dół, nie da się stać w miejscu. A jako, że to wątek o jadłospisach, wstawiam dzisiejszy i pytam o zdanie ![]() śn: owsianka (4 łyżki, otręby, siemię lniane) na wodzie z mlekiem, mrożonymi malinami i borówkami, łyżeczką pestek z dyni jabłko IIśn: kanapka (dwie kromki razowego) z serkiem kanapkowym ob: zupa warzywna (ziemniaki, kalafior, marchewka) z makaronem, zabielana śmietaną kol: dwie kromki razowego z masłem, wędliną, pomidorem/twarogiem półtłustym, ogórek konserwowy serek homo naturalny do picia: herbata z miodem, kawa z mlekiem i cukrem, woda Edytowane przez noquiero Czas edycji: 2012-11-14 o 20:09 |
|
|
|
#2662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2663 |
|
Raczkowanie
|
no noquiero to malutko... ale gratuluje rozpoczecia terapii i zycze wytrwalosci
![]() kicia, masz poniekąd racje, jestem niekonsekwentna i czesto doprawiam sie syfami, ale wynika to tylko i wylacznie z trybu zycia i pogubienia w 'zyciu na nowo' To mega frustrujace, ze kiedys nawet nie spojrzalabym na kawalek pizzy, czy slodkiego burna, a teraz kiedy moge -psychicznie- je tolerowac, zdrowie mi na to nie pozwala. I tak jestem z siebie dumna, ze w duzym stopniu ograniczylam wszelkie chemiczne, toksyczne zarcie. A problemy zoladkowe to biegunki, wzdecia i mdlosci. Dieta lekkostrawna to pomysl lekarza, ktory i tak uwaza, ze wszystko to wynika z problemow natury psychicznej, mojej nerwowości, spalania sie, i nieregularnego, stresujacego trybu zycia. |
|
|
|
#2664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2665 |
|
Raczkowanie
|
chodze na terapie regularnie, od ponad roku, i naprawde widze efekty. Wiadomo, ze nie ma nic hop-siup.Co chwile kolejne klody pod nogi. Konsekwencje dlugotrwalej destrukcji sa straszne i niejednokrotnie zniechecajace.
A w kwestii mojego hurraa czuje sie dobrze, moge jesc co chce, to wiem, ze gdyby nie to, to w zyciu bym nie przytyla i jednoczesnie- wyleciala z terapii. Wiem,ze to chore, ale rzeczywistosc jest okrutna. Kontrakt jest kontraktem - jezeli nie tyje - wylatuje, a mi na terapii zalezy. Jednoczesnie widze tez, ze w aspekcje psychologicznym sa plusy... ja CHCE sie pozbyc choroby, i im bardziej organizm mi to utrudnia tym bardziej ja jestem zdeterminowana, zeby czerpac z zycia garsciami i odrabiac straty tych lat, ktore przeglodowalam, zmarnowalam, zniszczylam. Panicznie boje sie popadniecia w kontrole jedzeniowa w stylu ' lekkostrawnym' . bo wiem, ze moje tendencje do kontroli i skrajnosci sa teraz w fazie zaplonowej... boze, jakie to wszystko skomplikowane... |
|
|
|
#2666 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2667 |
|
Raczkowanie
|
no bo "zamieniacie" sobie objaw, błędne koło ze zmienionym elementem, ale nadal bledne kolo.
|
|
|
|
#2668 |
|
Raczkowanie
|
dokładnie, ale kiedy sprawa rozchodzi sie o zdrowie lepsze jest to ' mniejsze' zło. Jest mi potwornie ciezko, bo boje sie kontroli. Moja terapeutka nie byla dzis zachwycona, wrecz przeciwnie, martwi sie moja labilnoscia... z tym, ze ja doskonale wiem, i ona wie, co mnie niszczy i co owa labilnosc powoduje.
dziś calkiem calkiem, moze z okazji terapii, moze z okazji nienawisci do siebie, albo ratowania siebie, nie wiem juz : 1.chlebek pita wlasnej roboty z serem zoltym, szynka drobiowa, papryka 2 parówki drobiowe herbata z mlekiem i miodem 2. 2 polowki razowego chleba z almette / z pasztetem drobiowym, salata, pomidorem mleko mullers 3. 2 ziemniaki z wody, dewolaj, 250 ml rosolu chudego z makaronem 4. buraczki z jablkiem, razowa grzanka, 2 szklanki soku pomidorowego to chyba jest porzadne U? Czy juz P? |
|
|
|
#2669 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A dziś mały kroczek na przód. Mama przygotowała na obiad pierś kurczaka, faszerowaną serem żółtym i grzybami, panierowaną i smażoną. Zjadłam. Tak poprostu. Jeszcze jakiś czas temu pewnie popłakałabym się nad talerzem. No nie wiem, jestem chyba z siebie zadowolona. Edytowane przez noquiero Czas edycji: 2012-11-15 o 21:24 |
||
|
|
|
#2670 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratulacje A co do kontroli wagi to mi się to też wydaje złym pomysłem, bo ja sobie wyobrażam justbelieve pełną nerwów przed terapią, BO WAGA... Ja też się denerwowałam, ale to był inny strach, strach przed poruszeniem trudnych dla mnie tematów, a nie przed cyferkami na wadze. Poza tym motywacja powinna być w samej Tobie, a nie wyrażona poprzez ultimatum typu tyjesz-masz terapie, nie tyjesz-nie masz terapii. Ja miałam kontrole wagi u dietetyczki i to zupełnie inaczej wyglądało. Nie bałam się tej wagi bo wiedziałam ze ta kobieta jest od tego własnie żeby ta waga wzrastała i miała mi w tym pomóc, ale bez takich kontraktów. Boisz się szpitala, boisz sie zakończenia terapii-to tylko dodatkowy stres, a przecież na terapie powinno się CHCIEĆ IŚĆ (choć ja często nie chciałam )
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.

Ale nie o to tu chodzi, piszę to żeby powiedzieć że czasem warto posłuchać się kogoś innego (zdrowego{???})

, 2 kawy z mlekiem i cukrem, zupa pomidorowa z makaronem
Gratulacje
)