|
|
#361 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wiedza podstawowa, ogólna - jakie jest Wasze zdanie?
|
|
|
|
|
#362 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
możliwe, możliwe
![]() aż z ciekawości muszę zapytać skąd jesteś? ![]() tak, jest. Teraz po latach zastanawiam się dlaczego żaden rodzic się za nami nie wstawiał. Co jak co, wychowawczyni nas "wychowała", wytresowała i matematyki nauczyła. Tylko dużym kosztem było to zrobione. Ja co prawda nie miałam nigdy problemów z matematyką ale mogłabym mnożyć przypadki i wypadki lekcyjne. Cytat:
zgadzam się Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
zgadzam się ale nie do końca. Ja "ludziom po 50" również będę się dziwić, bo człowiek uczy się całe życie. Nie osiąga wieku emerytalnego od wiedzy, nauki i doświadczeń. |
||||
|
|
|
|
#363 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#364 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tak!! Wszyscy mowia, ze byli w UK, a pojechali zaledwie do Anglii
![]() -podstawowe pojecia historyczne, kojarzenie wazniejszych postaci, dat -orientowanie sie gdzie mniej wiecej na mapie leza dane kraje (akurat nie mowie o krajach Afryki, ale np. wiocha mylic polozenie panstw europejskich) -poprawna pisownia, bez bledow ortograficznych -chociazby minimalna znajomosc procesow zachodzacych w przyrodzie, organizmie ludzkim Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-11-06 o 22:53 |
|
|
|
|
#365 |
|
yovi
|
tak mi się jeszcze przypomniało - podstawy orientacji w terenie, kierunki świata i mapy (niekoniecznie liczenie skali, ale chociaż świadomość, w którą stronę na mapie teren się wznosi lub opada). i wspomniana już tutaj- pierwsza pomoc. każdy, w każdy wieku, każdej profesji te najprostsze podstawy musi wg mnie kiedyś przyswoić
|
|
#366 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#367 |
|
yovi
|
jest ważna, ale zdaję sobie sprawę z tego, ile osób to całkowicie przerasta
chociaż przy jakiejś przejrzystej skali to większość powinna dać sobie radę
|
|
#368 |
|
Zakorzenienie
|
ale co w tym trudnego?
|
|
#369 |
|
Zakorzenienie
|
Tak można zapytać o każdą dziedzinę nauki.
Ja np. nie umiem przeliczać skali, określać położenia, słabo orientuję się w geografii Polski i świata (raczej na poziomie średnio zaangażowanego w naukę ucznia z podstawówki), a jednocześnie mam jakieś niesamowite, pierwotne i naturalne wyczucie kierunku i nie ma takiej opcji abym się zgubiła gdzieś, a jeśli już się zgubię (bo ktoś inny prowadził) to bez trudu i natychmiast odnajduję właściwą drogę - czy to w nieznanym sobie mieście, lesie czy na pętlach autostrady.
|
|
#370 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#371 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie uważam, by ta wiedza była podstawowa bądź ogólna, bo spokojnie większość ludzi żyje bez takiej wiedzy, która im się nie przydaje. ![]() Cytat:
![]() Według mnie, np. z matematyki trzeba miec podstawową wiedzę typu ułamki, tabliczki mnożenia, procenty. Ale logarytmy, sinusy czy funkcja kwadratowa nie wiem, do czego może mi się przydac. ![]() Tak samo nie rozumiem wypowiedzi pewnej wizażanki, która twierdzi, że wszystkie wyżyny, cieśniny, rzeki, góry wszystkich państw należy wiedziec. Osobiście twierdzę, że wystarczyłaby wiedza co najmniej o państwach i stolicach europejskich i kilku sławniejszych państw na świecie.
Edytowane przez klada Czas edycji: 2012-11-08 o 18:38 |
||
|
|
|
|
#372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
ale to jest tylko liczenie skali 1:100- 1 cm na mapie =100cm w rzeczywistości i gotowe.
|
|
#374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przykładowo skala 1:10 000 1cm na mapie odpowiada 100m w terenie (odcinasz z tyłu dwa zera) 1cm -- 100 m przypuśćmy 2 cm (zmierzone linijką) -- x x = 2* 100 = 200m w terenie, voila!
|
|
|
#375 |
|
Konto usunięte
|
a ja wczoraj jechałam autobusem z facetem, który jak chciał wyjść na przystanku to uparcie naciskał nalepkę na drzwiach z napisem `aby otworzyć naciśnij przycisk`, mimo że tuż obok na rurkach z obu stron drzwi były rzeczywiste przyciski z napisem stop. no ale zero porównania do znajomości dat w historii, tej prawdziwej wiedzy podstawowej, oczywiście
|
|
|
|
|
#376 |
|
Zakorzenienie
|
Bo to jeszcze trzeba by rozgraniczyć czy wiedza podstawowa, ogólna to taka, co pozwala przeżyć w danym środowisku - bo czym innym wiedza podstawowa w buszu afrykańskim, a czym innym w mieście europejskim - czy też chodzi o poziom ogólnego wykształcenia co by nie być zwyczajnym ignorantem skupionym jedynie na zaspokojeniu potrzeb podstawowych.
|
|
#377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam prawo jazdy od kilku lat, a już ze 2 razy zdarzyło mi sie, że miałam ochotę zjechać na pobocze i i rozpłakać się, bo nie wiedziałam gdzie jestem
|
|
|
|
|
|
#378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
Tez mam tragiczna orientacje w terenie, czasem mi tak wstyd. Trasy ucze sie na pamiec, a nie daj Bog niech tylko pojde gdzies dalej, to nie wiem jak wrocic!! Raz mojego TZ zaprowadzilam do parku, ktory ja rzekomo znalam, on nie, to oczywiscie on musial nas z niego wyprowadzac
|
|
|
|
|
#380 |
|
Rozeznanie
|
Wjechałyście mi na ambicję dziewczyny
wczoraj zaczęłam sobie przypominać tablicę Mendelejewa Zgadzam się z większością postów tutaj, chociaż z drugiej strony mam przykład mojego taty, który jest dla mnie prawdziwym autorytetem, jeśli chodzi o "życiowe sprawy". Nie zna się może na wysokiej kulturze i najnowszych technologiach, nie mówi w obcych językach, zapewne nie wie, którym widelcem jeść daną potrawę, a kiedy zaczęłam studiować, stwierdził że ciężko ze mną rozmawiać, bo używam skomplikowanych pojęć... ale potrafi zrobić w domu absolutnie wszystko, doradzić w każdej praktycznej sprawie, dyskutować o polityce i ekonomii, rozwiązywać ze mną zadania z fizyki i chemii itp. Właściwie ma odpowiedź na niemal każde pytanie (jeśli nie dokładną, to w każdym razie opartą na logicznym myśleniu), a czasem zaskakuje mnie też wiedzą encyklopedyczną, typu nazwisko kompozytora. Wiem że większość tej wiedzy nie pochodzi z nauki w szkole, tylko z czytania czy oglądania wiadomości. Chyba nikogo bardziej nie podziwiam, bo taka osoba poradzi sobie w każdej sytuacji.A szczerze mówiąc, to jednak wiedza z zakresu trygonometrii nie przydała mi się NIGDY po zakończeniu szkoły. Ze wstydem przyznaję, że z matematyki, chemii czy biologii nie pamiętam prawie nic... chcę to zmienić, chociażby żeby tego wstydu przed potomkami nie było :P ale i tak uważam to za mało praktyczne. I weźmy po uwagę, że ciężko pamiętać coś, czego się w codziennym życiu w ogóle nie stosuje.
|
|
#381 | ||
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#382 |
|
Ha ha ha ha ha
|
Też mam kiepską orientację w terenie ale jakoś psim swędem zawsze znajdę drogę
|
|
|
#383 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie umiem posługiwać się mapą. Znaczy patrzę na nią, jeśli mam gdzieś dojść do dojdę z jej pomocą, ale zwykle trwa to dłużej niż moje smędzenie się po mieście
Nie wyznaję też zasady: "koniec języka za przewodnika", bom ja cicha, spokojna, wstydliwa i nieśmiała i mi głupio jak muszę pytać kogoś o drogę
|
|
|
|
|
#384 |
|
Konto usunięte
|
To mój facet ma tragiczną orientację w terenie... Jechaliśmy w te wakacje wzdłuż polski, przez Warszawę, m inn. na Słowacji byliśmy... Ja prowadzę i on miał w rękach dwa gpsy
miał mi mówić jak skręcić... I klasyczna sytuacja która się zdarzyła kilka razy, na rondzie miałam jechać prosto, a dla niego prosto to było W PRAAAWO W PRAWOOO jedź. Albo jak sam gdzieś jechał i miał z pamięci odtworzyć drogę - mi naprawdę wystarczy raz by trafić, np szukanie z nim grobów to jest katorga bo on biega po cmentarzu w kółko bo GDZIEŚ NA PEWNO TUTAJ CIOCIA HALINA LEŻAŁA, a ja za nim... Mam też takiego kolegę, identyczny przypadek a nawet gorszy, przeprowadziłam się, w ciągu 2 miesięcy był u mnie 3 razy i nigdy nie mógł trafić, za trzecim razem też dzwonił miaucząc że on nie wie gdzie isć i najlepiej jak po niego wyjdę Pamiętam że w Warszawie, gdzie byłam drugi raz w życiu i pierwszy samochodem, potrafiłam odtworzyć sobie w głowie drogę z pewnej ulicy z Woli do tesco (dzien wcześniej w dniu wyjazdu oglądałam na google maps), bo tam mieliśmy jechać. Wytłumaczyłam mojemu facetowi jak ma jechać i tak dalej, a sama z koleżanką poszłam z buta, oczywiście on nie trafił, tłumaczyłam mu przez telefon tłumaczyłam ale na nic... masakra
|
|
|
|
|
#385 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do mitów dzieciństwa to ja się dopiero stosunkowo niedawno dowiedziałam, że jeże nie jedzą jabłek Moje wszystkie dziecięce wyobrażenia legły w gruzach- świat jest podły
|
|
|
#386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w Rosji
|
|
|
#387 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też mam kiepską orientację w terenie. Jak jeszcze nie znałam ni w ząb Warszawy, to zgubiłam się w podziemiach, niby są tabliczki, ale dla mnie wtedy to była czarna magia. Teraz znam już sporo miejsc, ale ja nie umiem tak, że spojrzę na mapę i od razu dojdę, zazwyczaj błądzę, muszę kogoś zapytać, ale wychodzę z założenia, że to żaden wstyd zapytać. Także jak nie wiem- pytam.
W moim mieście się nie gubię, bo jest małe. Z mapami to też jest ten problem, że czasem patrząc na nią wydaje mi się, że to trzeba iść tak, a okazuje się inaczej. Dlatego ja najlepiej jak jadę gdzieś z kimś, kto dobrze zna drogę, bo sama jak się pogubię, to wiecie, zawsze traci się czas . Drabineczko, między grobami też potrafię zagubić, za dużo ich dla mnie .Oczywiście staram się jak mogę, ale uważam, że jednak jest to też coś nabytego, są ludzie, którzy wręcz nie gubią się nigdzie, nawet jak nie mają mapy, a są po prostu tacy, którzy i z mapą się pogubią. To taka cecha osobnicza, często widoczna od maleńkiego- tak sądzę. Dlatego ja bym tu nikogo nie wyśmiewała .
|
|
|
|
|
#388 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie wyśmiewam, bo jeszcze mój facet ma po prostu taką przypadłość, ale już kolega który nie potrafi trafić do mojego domu - mieszka w tym samym mieście... Nie no to jest przegięcie
on nie zna głównej ulicy. Nie wie jak się nazywa.
|
|
|
|
|
#389 |
|
Zakorzenienie
|
Dorzuciłabym do tego podstawowe założenia i informacje o ideologiach i kierunkach politycznych, tak żeby liberalizmu nie mylić z socjaldemokracją, albo socjaldemokracji z socjalizmem itd.
|
|
#390 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i w ogóle znać programy poszczególnych partii, by nie głosować na zasadzie "obiecał zapalić zioło, to zagłosuję na niego" W ogóle umiejętność krytycznego myślenia powinna być kształtowana. Ludzie powinni się odnosić do informacji z dystansem, a nie łykać wszystko co im ktoś powie. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:07.

Btw., fajny av 

. Matematyk powinien wiedzieć po której stronie ma serce, prawnik znać tabliczkę mnożenia, lekarz kto jest prezydentem a pedagog kiedy wybuchła II WŚ. Myślę, że człowiek powinien wiedzieć na tyle dużo, żeby mu nie było kiedyś wstyd przed własnym dzieckiem, że nie wie czegoś, czego się wymaga od czwartoklasisty