|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#73711 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Cześć
Przybywam z wątku dla prostowłosych, gdyż chyba jestem falowana. Dzisiaj pierwszy raz nałożyłam na włosy żel z siemienia lnianego i po wyschnięciu, rozczesaniu zauważyłam, że jednak jakieś skręty się uwydatniły Całe życie myślałam, że mam proste włosy, które żyją własnym życiem, puszą się i w ogóle. W rodzinie dziadek miał kręcone włosy, jak był młodzieniaszkiem Może coś w genach zostało mi.Włosy umyłam Hippem, nałożyłam odżywkę Garnier AiK, rozczesałam grzebieniem. Zawinęłam w ręcznik, później ugniotłam we włosy odżywkę b/d Joanna miód i cytryna, nałożyłam balsam podkreślający loki Nivea i jeszcze żel lniany. Ugniatała i ugniatałam, a teraz czekam aż wyschną i oby nie porobiły się strąki Nie wiem, co robić z takimi włosami, nigdy kręconych nie pielęgnowałam.To zdjęcie pokazuje jakie fale udało mi się uzyskać nieświadomie, po rozczesaniu na sucho
|
#73712 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko trochę nie rozumiem problemu, bo ja też często myję włosy nad wanną, ale w żaden sposób nie wpływa to na plunking przecież jak je odciskasz w koszulkę to zawsze w pozycji z głową w dół, a zdjąć ją możesz również pochylona, wtedy włosy 'spadną'.U mnie dzisiaj miało być tak o, ale nałożyłam lniany i natychmiast włosom lepiej ![]() czy Wy też jak robicie lniany to wychodzi Wam z dwóch łyżek i szklanki wody może 10 ml żelu, bo cała reszta jest trwale przyklejona do ziarenek i nie ma siły ich przecedzić? ![]() ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
a potem już będzie tylko lepiej!
|
|
#73713 |
|
Rozeznanie
|
Wcześniej nie wiedziałam, że fale będę miała to rozczesałam, jak na prostowłosą przystało
Po wyschnięciu mogę porozdzielać palcami włosy, żeby wydało się więcej tych fal? Czy lepiej zostawić takie jakie są? ;>
|
#73714 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
DSCN1072.jpg DSCN1073.jpg DSCN1074.jpg
"Piękno kobiety nie przejawia się w ubraniach, które nosi, w jej figurze lub sposobie w jaki układa włosy. Piękno kobiety musi być widoczne w oczach, ponieważ są one drzwiami do jej serca – miejsca gdzie mieszka miłość." - Audrey Hepburn Dbam o włosy zgodnie z metodą CG od 9 listopada 2012
|
|
|
|
|
#73715 |
|
Rozeznanie
|
lucynka00
super włosy wyszły
|
#73716 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ale efekt jest bardzo ładny, co chcesz!
|
|
#73717 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moze spróbuj śłimaczki po myciu, czy innego sposobu stylizacji? Cytat:
![]() Lucynka, fajne loczki, no rękami , a jak - wszystko dobrze Ci wyszło...
|
|
|
#73718 | |||
|
Zakorzenienie
|
Raczej nie, chyba że się bardzo poplączą na wietrze i mżawce i nie da się palcami
Cytat:
o północy to ja już dawno śpię :PCytat:
![]() po prostu nie czeszę, pochowałam narzędzia *"młode" pokolenie wie że mam zmytą nietrwałą trwałą? ![]() Cytat:
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-11-09 o 16:02 |
|||
|
|
|
#73719 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki
myślałam, że może trochę bardziej się pokręcą, o swoje loczki dbam już od paru lat, w ogóle nie używam suszarki ani tym bardziej prostownicy. Wcześniej stosowałam niestety odżywki z silikonami, pq i q i agresywne szampony, którymi myłam całe włosy zwykle dwa razy i dopiero potem odżywka, czesałam włosy (najczęściej grzebieniem o szeroko rozstawionych zębach, choć zwykłą szczotką też się zdażało) co wieczór i w każdy ranek gdy nie myłam włosów. Tragedia to była dziewczyny mówię Wam. Ale ogólnie zawsze miałam w miarę ładny skręt czasem lepszy czasem gorszy ale jednak to był skręt. Wrzucam fotki z sierpnia, każde zdjęcie zrobione w dniu, w którym myłam włosy.DSCN9450.jpg lipiec 2.jpg wrzesień.jpg
"Piękno kobiety nie przejawia się w ubraniach, które nosi, w jej figurze lub sposobie w jaki układa włosy. Piękno kobiety musi być widoczne w oczach, ponieważ są one drzwiami do jej serca – miejsca gdzie mieszka miłość." - Audrey Hepburn Dbam o włosy zgodnie z metodą CG od 9 listopada 2012
|
|
|
|
#73720 |
|
Rozeznanie
|
Ale dziwnie się czuję z takimi pofalowanymi włosami jakbym potargana była
. Minie zapewne sporo czasu, zanim się przyzwyczaję i włosy nauczą się skrętu. Za godzinę idę na spotkanie z Nim, to mnie nie pozna pewnie hah ![]() A na noc zaplotę warkocz/dobieraniec, może się bardziej skręcą.
|
#73721 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#73722 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#73723 | |
|
EDUkator
|
Cytat:
Zmieniłam w sumie odżywkę b/s, bo lniana z rumiankiem + olejek BD z rumiankiem sprawiły ze moje włosy z ciemnego brązu stały się jasnym brązem z rudziejącymi końcówkami.
|
|
#73724 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
tym olejkiem myjesz https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1....html&next=26? |
|
|
|
|
#73725 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#73726 |
|
Rozeznanie
|
Moje dzisiejsze, nareszcie weekend! Koniecznie muszę nałożyć olej na noc
|
#73727 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#73728 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
nie byłabym sobą gdybym nie zapytała: jakich kosmetyków używasz? szczególnie te b/s mnie interesuja
Edytowane przez xMissix Czas edycji: 2012-11-09 o 18:02 |
||
|
|
|
#73729 |
|
Wtajemniczenie
|
nie sądzę...
|
|
|
|
#73730 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
maska z glutka ![]() mycie: BD fur mama, odżywka Garnier "Awokado i masło karité" (ok 30minut) i na tym koniec przeczesuje grzebieniem "szczerbatym" (z szeroko rozstawionymi zębami) i zawijam w dwa ślimaczki na noc.
|
|
#73731 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bylam do tamtego przedszkolnego czasu u kilku dermatologow i kazdy mowil ze to jednak lupież poza tym jestem alergikiem uczulonym prawie na wszystko oprocz jedzenia no i moze kosmetyki kolorowe tez mnie nie uczulaja (odpukać ) ale z kosm pielegnacyjnymi jest dosc ciezko ![]() Cytat:
dzieki za rade, zobaczymy co sie urodzi na tej mojej biednej glowie ![]() Dziś odkryłam że eliksir green pharmacy do wypadających nie nadaje się dla mnie na spray regenerujący nawet po dodaniu olejku :P no trudno, bede mieszac dalej Jantar z mineralną/przegotowaną:P
enter the ninja- dietkuję, fitnessuję...walczę Edytowane przez bessens Czas edycji: 2012-11-09 o 18:36 |
||
|
|
|
#73732 | |||
|
Raczkowanie
|
OMG nie było mnie tu parę dni i już 20 stron wątku przegapiłam
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() skoczyło na 2b, ale nieźle muszę się o to namęczyć, dla mnie nie warto ;] wiemy Sama tteż Was zamęczałam takimi rok temu 15 lat w nieświadomości w sumie i tak teraz chodzę na prosto, nie chce mi się starać :pCytat:
|
|
#73733 |
|
Raczkowanie
|
ten najmocniejszy, fioletowy, ale zauważyłam, że po nim włosy dłużej schną w porównaniu z mrożącym, to możliwe w ogóle?
|
#73734 |
|
Raczkowanie
|
Widzę, że wątek kręconowłosych bije rekordy popularności i falowanych oraz lokowanych coraz więcej - może niedługo dziewczyny zamiast prostować włosy po szkolnych kiblach, będą je kręcić lokówkami?
![]() Tam daleeko temu pisałam o basenie i podejrzanej różowej wodzie, Katie100 - w sumie możesz mieć rację, że to się henna wypłukuje, ale po ponad dwóch miesiącach od farbowania? I teraz nie wiem, czy mi jeden lok rzeczywiście spłowiał, czy to autosugestia? Zawsze zabezpieczam kokosem (ostatnio w połączeniu z lnianym) - czy on, jako że, z tego, co pamiętam, jest wnikający, może wraz z chlorem przyczyniać się do szybszego wypłukiwania się koloru? Jak w takim razie zabezpieczyć hennę przed basenem? Czy może zastąpić kokosa innym olejem?Bodaj trzeci raz zastosowałam Garnier Aik - z jednej strony zauważyłam, że włosy chłoną go i tuż przed spłukaniem fajnie się kręcą, ale z drugiej strony kształt jest jakiś dziwny później - robią się takie jakby podprostowane ruloniki .Tylko moją zmorą jest ciągłe dotykanie kudłów, nie wiem, jak z tym walczyć.... Też tak macie?
|
|
#73735 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=xMissix;37526376]dokładnie tym
a mam głupie pytanie,bo niedawno dopiero zaczęłam rozgryzać składy,ale ten jest króciutki i gdzieś czytałam,że im krótszy tym lepszy,czy ten olejek jest zgodny z CG?bo zastanawia mnie to Mipa Laureth Sulfate które jakoś bardzo kojarzy mi się z SLS
|
|
|
|
#73736 |
|
Konto usunięte
|
Przez przypadek kupiłam odżywkę z mr potter do włosów przetłuszczających się: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...m-z-wit-h.html
Może krzywdy na lokach nie zrobi
|
|
|
|
#73737 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Mam problem z doborem szamponu. Chciałabym znaleźć bez SLS i podobnych, z betainą, ale bez Gliceryny i oleju sojowego. BD i Hipp odpadają, bo za nic nie mogę rozczesać. Czy macie jakiś pomysł? Już z rok szukam i nic ciekawego nie widzę. Po Facelle i różowym płynie fur Mama mam włosy zupełnie bez objętości (ale one mają ww. składniki). Mam cienkie włosy i trudno coś z nimi zrobić (o OMO nie wspominając, bo nie wiem, jak można nie myć długości szamponem - jeśli tego nie zrobię, to mam strąki). Potrzebuję też jakiegoś z siarczanami, byle bez silikonów i zbytniej ilości nawilżaczy. Mam obecnie Garnier 5 ziół i przy głowie przyklap, a na długości kołtuny. Czy myślicie, że wyciągi z ziół w szamlonie jak Natura Siberica http://kalina-sklep.pl/organiczny-sz...0ml-p-135.html mogą obciążyć włosy? Jeszcze chciałam zapytać o pomysł na maskę aloesową NaturVital. Jest genialna (co prawda dla mnie efekt wow trwa jeden dzień, potem przyklap), tylko martwię się brakiem olejów, bo przy złej pogodzie włosy mi się puszą. Czy powinna starczyć kropla oleju czy inaczej sobie radzić? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi, bo już wydałam furę pieniędzy na próżno.
Wymienię 4 ml. Armani Prive Royal Oud na Armani Prive Ambre Soie i Amblre Orient Lakiery, kolorówka, włosy, zapachy, nowe ubrania i buty grudzień FREYA ARABELLA 30E Edytowane przez Kociasta Czas edycji: 2012-11-09 o 20:41 |
|
|
|
#73738 |
|
Wtajemniczenie
|
dzisiaj kolejny raz siemieniem lnianym, wystylizowałam, fale są, ale jakoś nie pałam optynizmem na poranek, niestety rano zawsze mam k*pę na głowie, a nie fale i żadna reanimacja nie działa, nie wiem jak dlugo jeszcze będe próbować, ale boję się, że będe musiała się poddac
|
|
#73739 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Garnier AiK z założenia dociąża i podprostowuje ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#73740 | |||||||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Eee tam byś widziała moje początki ![]() Nie masz prostych włosów ![]() Cytat:
łyżka w ruch i przeleci wsio ![]() Cytat:
Cytat:
powiedz co z Nią zrobiłaś! Cytat:
![]() Oj tam, tylko 15 lat? Nawet jak się u mnie pojawiło coś takiego -> KLIK! (tona puchu, rozczesane) to myślałam, że mam proste włosy by używać stylizatora...guła ;P ![]() ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
)Cytat:
nałóż coś ciężkiego przed myciem na godzinę czy 2, umyj szamponem, odżywka b/s (albo i bez), żel i już.Dodawaj olej do masek/odżywek, zwłaszcza teraz Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2012-11-09 o 20:41 |
|||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:08.

Przybywam z wątku dla prostowłosych, gdyż chyba jestem falowana. Dzisiaj pierwszy raz nałożyłam na włosy żel z siemienia lnianego i po wyschnięciu, rozczesaniu zauważyłam, że jednak jakieś skręty się uwydatniły
Może coś w genach zostało mi.
Nie wiem, co robić z takimi włosami, nigdy kręconych nie pielęgnowałam.

Zawsze radziłam sobie w ten sposób, że po myciu nakładałam jakąś odżywkę b/s i rozczesywałam włosy grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami. Tym razem jednak nie chciałam ich już czesać. Czy znacie jakieś sposoby, żeby włosy rozłożyły się jak zwykle bez czesania? Myjecie w ogóle włosy trzymając głowę w dół jak ja zamiast do tyłu? Proszę pomóżcie, bardzo mi zależy na odpowiedniej pielęgnacji moich loków, zasady CG bardzo mi odpowiadają i nie chcę z nich rezygnować.
przecież jak je odciskasz w koszulkę to zawsze w pozycji z głową w dół, a zdjąć ją możesz również pochylona, wtedy włosy 'spadną'.

:glasiu :
poza tym jestem alergikiem uczulonym prawie na wszystko oprocz jedzenia
w sumie i tak teraz chodzę na prosto, nie chce mi się starać :p
.