|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4831 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
![]() Tłuszczu (niestety) nie spala się miejscowo, poczytaj sobie na Fitnessie; zasady niby są takie, że na R powinno się robić zarówno ćw siłowe jak i aeroby, ale ja specjalistką od treningów nie jestem, więc powiem tak: rób to, co sprawia Ci przyjemność, bo z takiej aktywności łatwo nie zrezygnujesz. Spróbuj się wkręcić w bieganie, jazdę na rowerze, jeśli chcesz w domu, to poszukaj na yt filmików z aerobikiem, albo zrób słynną Ewę Chodakowską... Po prostu popróbuj i znajdź coś dla siebie ![]() Jasne, że możesz zjeść kawałek ciasta, ale na pewno nie kosztem nienajedzenia się Po prostu zjedz ciasto + np. twarożek/serek, żebyś się najadła i żeby było białko w śniadaniu, a potem bardzo się pilnuj do końca dnia- żeby już nie wpadł żaden grzeszek.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-11-11 o 00:28 |
|
|
|
|
#4832 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ocenicie moje jadłospisy:
R 1.otręby z jogurtem naturalnym i słonecznikeim 2.2 kromki ciemnego pieczywa z pomidorem, sałatą i polędwicą drobiową 3.zupa pieczarkowa z makaronem 4. serek wiejski z ogórkiem 5. 2 jajka na twardo z 4 małymi ogórkami konserwowymi, 2plasterki wędliny,plaster sera żółtego Wczoraj R: 1.Grahamka - pół z dżemem, pół posmarowane serkiem białym na to wędlina z drobiu i ogórek 2. serek waniliowy, jabłko, 2 wafle ryżowe w czekoladzie 3. parówki 3 z szynki, keczup i surówka z kapusty kiszonej 4.kapuśniak bez ziemniaków gotowany na udku z kurczaka + mięsko z tegoż kurczaka
|
#4833 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze do ocenki
I: migdałowa kasza manna (2 czubate łyżki kaszy, łyżka otrębów pszennych, kilka kropel aromatu migdałowego) posypana cynamonem, z posiekanymi migdałami i wiórkami kokosowymi + jabłko; -> podjedzone trochę kapusty kiszonej (notabene nie wiedziałam, że kilogramowe opakowanie takiej kapusty to tylko 80 kcal )II: kawałki kołaczyków śląskich: z jabłkiem (mało, bo strasznie słodki ) / z białym serem + 1/3 grejpfruta;III: tu będzie moja mała inwencja twórcza, ale mam nadzieję, ze smakowo wyjdzie dobrze : podsmażone na patelni plasterki ziemniaków i dyni + jajko sadzone + surówka wiejska (ze sklepu);IV: 2 kromki żytniego z masłem, żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką, papryką, ogórkiem kiszonym (jeszcze nie wiem w jakim zestawieniu); V: pół opakowania serka wiejskiego lekkiego (zostało od wczoraj) z cynamonem + reszta surówki z obiadu (o ile zostanie ) + warzywa (pomidor, papryka, ogórki kiszone, marchew, rzodkiewka).Mam w planach zrobić też dzisiaj mus z reszty dyni, które mi zostały, więc pewnie podjem sporą ilość Do picia: woda, herbata karmel i śmietanka, kawa rozpuszczalna, mięta, zielona herbata. A jutro wbijam do Lidla po swoje pierwsze w życiu masło orzechowe. Mam nadzieję, że będzie dobre
|
|
|
|
#4834 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze Utrzymanko : śniadanie: owsianka z 5 łyżek płatków owsianych ze startym jabłkiem, mrożonymi malinami i cynamonem. II śniadanie:: przekładany tost wielozbożowy z wędliną drobiową , jajkiem, pomidorem i cebulą, marchewka, zielona herbata. Obiad: 2 spore pyzy bez żadnych skwarek i tego typu rzeczy , jabłko.Kolacja: omlet z 2 jaj z czosnkiem , i wędliną, herbata z suszonej mięty. ![]() do ocenki?
|
|
#4835 |
|
Rozeznanie
|
Moje U
:I : buła z ziarnami dyni z masłem / 1 z serem białym i dżemem, 2 z 2 pl. wędliny i papryką/ kubek gorzkiego kakao na mleku 2% II ( tu chyba troszeczkę przesadziłam , marchewa duża , kawa zb. z mlekiemIII : ziemniaki , kotlet w pł. kukurydzianych , fura buraczków Przekąska : 2 małe jabłka z cynamonem i marchewką IV : 2 kromki razowca / 1 z pasztetem , pomidorem, 2 z serkiem kanapkowym i papryką / Picie : kawa rozp., hektolitry różnych herbat Ruch : 2x 30min spacerek , 30min hula hop Nie za dużo ? Do ocenki |
|
|
|
#4836 |
|
Raczkowanie
|
planuję schudnac do Świąt 2-3 kg
plan redukcji: Poniedziałek: 1. 2 kromki chleba razowego z sałatą i pieczenią domową 2.gruszka 3.3 ziemniaki, filet z ryby smażony, pół pomidora 4. jabłko 5. dwie kromki chleba razowego z pieczenią domową, pomidorem Wtorek: 1. to co na 5. w pon. 2. zupa warzywna 3. jabłko 4. to co 1. da sie zrzucic na tym wage? |
|
|
|
#4837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4838 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jabłek mogłoby być mniej, bo znowu 4 ![]() Cytat:
Da się za to rozwalić sobie metabolizm i wpaść w ED, które, zdaje się, jest już Ci skądś znane. Poza tym nie stosujesz się do rad, które już wcześniej Ci dałyśmy.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|||
|
|
|
#4839 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na prawdę jestem wdzięczna ![]() Będę się starała jeść lepiej
|
|
|
#4840 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiem, że jabłek aż 4 , ale były małe , więc patrzę na to jak na 2 a i po obiedzie wpadła jeszcze garść orzechów włoskich , bo naszła mnie ochota
|
|
|
|
|
#4841 |
|
Rozeznanie
|
Mam juz dosc czekania na tycie. Jem duzo sycaco,kalorycznie a waga malo dyga. Oceni ktos?
Sniadanie 500ml mleka+poltora szklanki kukuydzianych omlet(2 duze jajka,mleko,2jablka) II 15 wloskich obiad 7 ziemniakow,udko i palka,kapusta z majonezem kolacja 10wloskich jablko+wiejski 3 kromki razowca pol makreli,ser swojski,warzywa,2 plastry szynki |
|
|
|
#4842 |
|
Zakorzenienie
|
No tak, 15 orzechów włoskich to niezwykle sycący posiłek
Hej I dwie kromki żytniego chleba z masłem, szynką, kiełbasą żywiecką, pomidorem, sałatą, papryką; jabłko II porcja tiramisu 1 albo 2 pomarańcze, nie wiem dokładnie ile, bo były w kawałeczkach III roladka wołowa nadziewana warzywami, ziemniaki (2 kulki), na nich sos z mięsa, ogórki kiszone ; po garść orzechów IV duży omlet z serem, szynką i papryką marynowaną
|
|
#4843 |
|
Zadomowienie
|
Weekendowe grzeszne U z TŻ. Podstawowe posiłki pełne wartościowych produktów + grzechy, ale nie byle jakie
. Nie za bardzo się to nadaje do oceny, ale wklejam, żeby:a) pochwalić się, jak potrafię się rozpieszczać nie mając przy tym wyrzutów sumienia (nareszcie!)b) pokazać Wam, że nie każdy posiłek zawsze musi być zaplanowany i wyliczony co do joty. Że fajnie jest iść na miasto i mieć wszystko gdzieś - czytając Was czasem mam wrażenie, że niektóre zapomniałyście, że tak można... ![]() Smacznego czytania! ![]() SOBOTA
Śniadanie: owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na chudym mleku z kakao naturalnym, granatem, ciemnymi winogronami, pistacjami, łyżką serka homo, syropem z czarnego bzu i zbożowymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi Do kawy: 7 pralinek Lindt Petits Desserts Obiad: makaron z pszenicy durum z piersią kurczaka smażoną bez tłuszczu, czerwonym pesto, cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą Na mieście: 2 rogale świętomarcińskie, łącznie z ponad 2 litry różnych piw (m.in. black ale na czarnym bzie, ciemne pszeniczne z kolendrą, coffee stout Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, herbaty: ziołowa, zielona NIEDZIELA Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynką i prażoną cebulką; 2 kromki ziarnistego razowca z ziołowym serkiem kozim i rzodkiewkami Do kawy: 7 pralinek Lindt Petits Desserts Przekąska: jabłko Obiad: dzwonko z łososia gotowane na parze, 50g brązowego ryżu, brokuły Do kawy: resztka pralinek , z kilka wpadło znówKolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z pomidorem, wieprzowym salami z orzechami włoskimi / serem gołka zakopiańska Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, multiwitamina, herbaty: miętowa, zielona, owocowa
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-11-11 o 21:34 |
|
|
|
#4844 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze moje r:
śniadanie: 5 placuszków (jeden z 2 łyżek ciasta) z płatków owsianych z małą iloscią cukru (nie zrobiłam tych twarogowych, ale jeszcze zrobię, bo uwielbiam wszelkie placki!)II sniadanie: pół serka wiejskiego z bananem kulka bounty ![]() Obiad: powtórka z wczoraj (indyk z warzywami i kaszą jaglaną), a że mało zostało, to usmażyłam jednego camemberta w panierce (75g) i do tego ogórek szklarniowy obiad jadłam ok. 14Podwieczorek: pół awokado i garść orzechów nerkowca Kolacja: pół awokado, ok. 70g łososia wędzonego, cykoria i pół mozarelli Dzisiaj chyba za dużo, co? Oprócz tego zaliczyłam dzisiaj TURBO z Ewą Ch., no i ok. 2l wody wypiłam, a moze i więcej? Nie wiem, bo piję z kufli ![]() ---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
. Ja tez w sumie staram się jesc, na co mam ochotę, nie mam skłonności do tycia, ale raczej chce jeść mądrze przez aspekt zdrowotny-dzisiaj on zjadl pizzę, którą mu zrobiłam na kolację, a ja jak wyzej...
mom to be Edytowane przez vikuniaa Czas edycji: 2012-11-11 o 21:36 |
|
|
|
|
#4845 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zazdroszczę tych piw!Mój weekendowy jadłospis dosyć podobny :P |
|
|
|
|
#4846 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze (chciałabym, żeby to było R
):-woda z cytryną 12.00 14.30 - mandarynki (chyba z 7), garść orzeszków ziemnych (niestety solonych z puszki) - wiem, że kiepski posiłek ![]() 17.30 - zupa dyniowa, udko kurczaka pieczone bez skóry, sporo surówki z czerwonej kapusty, jajko sadzone na odrobinie masła -duża kawa z mlekiem 2% i łyżką brązowego cukru -zielona herbata -Skalpel Ewy Chodakowskiej 21.30 (wiem, że strasznie późno, ale cały czas byłam pełna i w sumie wcale nie chciało mi się jeść, ale uznałam, że 17.30 to za wcześnie na ostatni posiłek więc jeszcze wmusiłam w siebie) - 2 łyżki sałatki gyros (domowej roboty - jogurt zamiast majonezu), 2 marchewki, -teraz: czerwona herbata Chodzę spać późno, najwcześniej koło 24, więc chyba nie będzie tragedii z tym ostatnim posiłkiem..? Zwykle jem kolację koło 20 .Da radę na tym schudnąć? Bo odżywiam się podobnie od około 2 miesięcy (zwykle nawet bez takich grzeszków jak solone orzeszki), ćwiczę teraz Skalpel 4xtyg i prawie codziennie jeżdżę na swoim koniu, często też maszeruję do szkoły więc dochodzi 2x30min. Także ruchu trochę mam.. myślę, że mogłoby być więcej, ale ciężko z czasem i energią.
|
#4847 |
|
Raczkowanie
|
Moje R
![]() Śniadanie: kawa rozpuszczalna z mlekiem bez cukru, 3 placuszki (skład 40 g płatków owsianych, jabłko,jajko, trochę maślanki) pieczone na patelni teflonowej posmarowanej kilkoma kroplami oliwy rzepakowej, mandarynka. 2 Śniadanie: serek homo naturalny z dużym pomidorem,pół kromki ciężkiego ciemnego chleba z ziarnami i 2 plasterkami szynki, 3 mandarynki, herbata zielona; Obiad; warzywa( marchew,seler,pieczarki,p ietruszka, fasolka,kukurydza) duszone z kawałkami mięsa z indyka, pól szkl makaronu świderki-pełnoziarnistego, kawa. Kolacja;omlet z jaja z papryką czerwoną,szynką, pomidorem,zielona herbata. proszę o ocenkę dziękuję Edytowane przez starss23 Czas edycji: 2012-11-12 o 12:01 |
|
|
|
#4848 |
|
Raczkowanie
|
R, proszę o ocenę
![]() I: placki z dwóch jaj, polędwicy, cebuli, 2 łyżek otrębów owsianych na łyżeczce oliwy + plasterki ogórka kiszonego II: sałatka z pomidorów koktajlowych, ogórka świeżego, czerwonej fasoli, sałaty i słonecznika + 2 kromki chleba pełnoziarnistego III: pierś z kurczaka duszona w pomidorach, kasza gryczana IV: serek wiejski czy to nie za dużo węgli?
|
#4849 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze:
I: kasza kuskus posypana cynamonem, z wkrojonym jabłkiem, pestkami dyni, rodzynkami i migdałem + kawa zbożowa; -> wpadł cukierek eukaliptusowy II: jabłko + 2 małe nektarynki + ok. 200 ml maślanki naturalnej; III: to co mama zrobiła, bo nie chce mi się gotować swojego : 1. żurek / 2. trochę fasolki po bretońsku (praktycznie zjem tylko fasolę bez dodatków, bo mama gotuje strasznie tłusto, a jeszcze nie jestem w stanie przenieść się na takie jedzenie...);IV: standardowo 2 kromki żytniego z masłem, pomidorem, papryką, rzodkiewką, ogórkiem; V: serek wiejski lekki z cynamonem + warzywa. Do picia: woda, herbata owocowa, herbata zielona, mięta. |
|
|
|
#4850 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No to teraz lecimy masowo :Cytat:
![]() A domowa pizza od czasu do czasu to nic złego! Na pełnoziarnistym spodzie, z własnoręcznie przygotowanym sosem pomidorowym i oszczędnie posypana serem- jak najbardziej może być zdrowa
||
|
|
|
#4851 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dzisiejszy jadłospis jest nieco dziwny (tylko 2 porządne posiłki, reszta to przekąski), mało tutaj jedzenia generalnie. Strasznie zazdroszczę konia, może za 15 lat się swojego dorobię, póki co ani nie miałabym na takiego czasu, ani pieniędzy, poza tym planuję przeprowadzkę... A jazda konna to moja największa pasja, już od 10 lat ![]() Cytat:
Ilość węgli jest ok, mało ich nawet jak na R.Cytat:
Ja bym się raczej przejęła tym, że od obiadu praktycznie już nie jesz (serek wiejski to może być podwieczorek ewentualnie, gdzie kolacja?).Dziewczyny, skąd u Was ta węglofobia? Nie ma nic złego w płatkach owsianych, razowym chlebie, kaszy. Węgle złożone są potrzebne organizmowi i jeżeli 2-3 razy dziennie pojawią się w posiłku w rozsądnych ilościach, to nie zahamuje Waszego chudnięcia.
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-11-12 o 14:56 |
|||
|
|
|
#4852 |
|
Rozeznanie
|
Kochane. Mam dosc,blagam o pomoc,naprawde blagam was o pomoc
nie radze sobie juz. Czemu tak strasznie nie umiem przebywac z ludzmiktorzy sie odchudzaja? Ja tez chce..ehnie wiem czy wygladam dobrze,czy zle. Nic juz nie wiem. Nie mam zycia. Psychiatrzy twierdza,ze jest ze mna okej..a ja? A ja placze prawie codziennie. Co mi po tym,ze przytyje?skoro ciagle bym stala,albo maszeowala w miejscu,uczyla sie ,i kontrolowala ile je siostra.. Co mi po takim zyciu? Blaga kogokolwiek o porade,jak wy sobie poradzilyscie? |
|
|
|
#4853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nabiał prawie w każdym posiłku, mało warzyw...
|
|
|
#4854 | |
|
Rozeznanie
|
UUUU luźne mam nadzieję
:Śniadanie : 5 porządnych łyżek musli z owocami tropikalnymi z szklanką mleka 2%, jabłko Szkoła : duża buła z ziarnami z masłem , 2pl. polędwicy i pomidorem , jabłko hupa hops waniliowo malinowy ![]() Obiad : micha ( taka z 0,7 l ) zupy ogórkowej Po : cappucino Milki , jabłko ( wiem że znowu Kolacja : będzie 100g twarogu z przyprawami , marchewa, i kromka żytniego Ruch : żaden ![]() ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4855 |
|
Raczkowanie
|
Powinno być R, ale to raczej U :P
(nie wiem, czy ma sens wrzucanie, bo kiepsko dziś, ale bardzo mi pomaga Wasza krytyka, wtedy wiem, jak bardzo źle jest )1. Kawał makowca + kawa z mlekiem (a raczej mleko z kawą ) w wielkim kubku2. Pół paczki owocowych mentosów (wiem, genialnie...) 3. Trzy kromki chleba razowego, każdy z twarogiem i z dwoma plastrami wędliny z indyka + duży talerz kiełków na patelnię i trzy pomidory 4. Zamierzam pochłonąć kotlet drobiowy z sałatką + piwo (wyjście ze znajomymi) Edytowane przez eddin Czas edycji: 2012-11-12 o 16:45 |
|
|
|
#4856 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No też racja I nie wiem, czemu tak mało warzyw- przecież nie ma lepszego niskokalorycznego (i tak bogatego w witaminy) zapychacza niż surówka ![]() ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
Po drugie: przestań kontrolować siostrę. Przedstaw jej sytuację i powiedz, że jeżeli chce się odchudzać, to że ma robić to na własną rękę- np. założyć konto na wizażu i sama konsultować swoje jadłospisy. Cytat:
![]() ![]() Czemu nie zjesz banana, pomarańczy, gruszki?Poza tym jest ok, tylko dwa ostatnie posiłki maławe. Cytat:
||||
|
|
|
#4857 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak porównuje to z innymi stresującymi dniami i towarzyszącymi im jadłospisami to jest naprawdę lepiej
|
|
|
|
|
#4858 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a zupka była z ziemniaczkami i dużą ilością innych warzyw ![]() a i jakie polecacie śniadanie przed egzaminami próbnymi ? No wiecie , żeby wspomóc pracę mózgu musi być w miare szybkie do zrobienia
|
|
|
|
|
#4859 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś lubi to pewnie nawet masła orzechowego nie musi sobie żałować ![]() Owsiankę można przygotować wieczorem, więc rano tylko szybko podgrzać i gotowe
Edytowane przez Iwoka Czas edycji: 2012-11-12 o 18:33 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:32.

ale prawdę mówiąc nie widzę ekstremalnych efektów... A jakie ćwiczonka mogę zastosować, które pomogą mi spalić tłuszczyk nieduży z brzuszka? A mam takie pytanko jeszcze... mam w domku pyszny jabłecznik-pieczony przez babcię... czy rano do kawy mogę sobie pozwolić na kawałeczek ? np w zamian zjem mniejsze śniadanko

)

wiem, że jabłek aż 4 , ale były małe , więc patrzę na to jak na 2