Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-11, 00:26   #4831
dance makabre
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość
a CZY PO MIESIĄCU nie jedzenia chleba, mogę teraz go zacząć wprowadzać? tak stopniowo np. kromka dziennie na śniadanko? Też mi się to dziwne wydawało...ale posłuchałam, może chciała abym osiągnęła szybsze efekty w odchudzaniu ale prawdę mówiąc nie widzę ekstremalnych efektów... A jakie ćwiczonka mogę zastosować, które pomogą mi spalić tłuszczyk nieduży z brzuszka? A mam takie pytanko jeszcze... mam w domku pyszny jabłecznik-pieczony przez babcię... czy rano do kawy mogę sobie pozwolić na kawałeczek ? np w zamian zjem mniejsze śniadanko
Spokojnie możesz zacząć od kromki dziennie, za tydzień czy dwa jeszcze troszkę, i tak powoli do przodu
Tłuszczu (niestety) nie spala się miejscowo, poczytaj sobie na Fitnessie; zasady niby są takie, że na R powinno się robić zarówno ćw siłowe jak i aeroby, ale ja specjalistką od treningów nie jestem, więc powiem tak: rób to, co sprawia Ci przyjemność, bo z takiej aktywności łatwo nie zrezygnujesz. Spróbuj się wkręcić w bieganie, jazdę na rowerze, jeśli chcesz w domu, to poszukaj na yt filmików z aerobikiem, albo zrób słynną Ewę Chodakowską... Po prostu popróbuj i znajdź coś dla siebie
Jasne, że możesz zjeść kawałek ciasta, ale na pewno nie kosztem nienajedzenia się Po prostu zjedz ciasto + np. twarożek/serek, żebyś się najadła i żeby było białko w śniadaniu, a potem bardzo się pilnuj do końca dnia- żeby już nie wpadł żaden grzeszek.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-11-11 o 00:28
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 12:02   #4832
Desire_
Raczkowanie

Dziewczyny ocenicie moje jadłospisy:

R
1.otręby z jogurtem naturalnym i słonecznikeim
2.2 kromki ciemnego pieczywa z pomidorem, sałatą i polędwicą drobiową
3.zupa pieczarkowa z makaronem
4. serek wiejski z ogórkiem
5. 2 jajka na twardo z 4 małymi ogórkami konserwowymi, 2plasterki wędliny,plaster sera żółtego

Wczoraj R:
1.Grahamka - pół z dżemem, pół posmarowane serkiem białym na to wędlina z drobiu i ogórek
2. serek waniliowy, jabłko, 2 wafle ryżowe w czekoladzie
3. parówki 3 z szynki, keczup i surówka z kapusty kiszonej
4.kapuśniak bez ziemniaków gotowany na udku z kurczaka + mięsko z tegoż kurczaka
Stary 2012-11-11, 12:16   #4833
Iwoka
Zakorzenienie

Moje dzisiejsze do ocenki (chyba U):
I: migdałowa kasza manna (2 czubate łyżki kaszy, łyżka otrębów pszennych, kilka kropel aromatu migdałowego) posypana cynamonem, z posiekanymi migdałami i wiórkami kokosowymi + jabłko;
-> podjedzone trochę kapusty kiszonej (notabene nie wiedziałam, że kilogramowe opakowanie takiej kapusty to tylko 80 kcal )
II: kawałki kołaczyków śląskich: z jabłkiem (mało, bo strasznie słodki ) / z białym serem + 1/3 grejpfruta;
III: tu będzie moja mała inwencja twórcza, ale mam nadzieję, ze smakowo wyjdzie dobrze : podsmażone na patelni plasterki ziemniaków i dyni + jajko sadzone + surówka wiejska (ze sklepu);
IV: 2 kromki żytniego z masłem, żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką, papryką, ogórkiem kiszonym (jeszcze nie wiem w jakim zestawieniu);
V: pół opakowania serka wiejskiego lekkiego (zostało od wczoraj) z cynamonem + reszta surówki z obiadu (o ile zostanie ) + warzywa (pomidor, papryka, ogórki kiszone, marchew, rzodkiewka).
Mam w planach zrobić też dzisiaj mus z reszty dyni, które mi zostały, więc pewnie podjem sporą ilość .
Do picia: woda, herbata karmel i śmietanka, kawa rozpuszczalna, mięta, zielona herbata.

A jutro wbijam do Lidla po swoje pierwsze w życiu masło orzechowe. Mam nadzieję, że będzie dobre

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 12:39   #4834
Wiolapoprostu
Raczkowanie

dzisiejsze Utrzymanko :

śniadanie: owsianka z 5 łyżek płatków owsianych ze startym jabłkiem, mrożonymi malinami i cynamonem.
II śniadanie:: przekładany tost wielozbożowy z wędliną drobiową , jajkiem, pomidorem i cebulą, marchewka, zielona herbata.
Obiad: 2 spore pyzy bez żadnych skwarek i tego typu rzeczy , jabłko.
Kolacja: omlet z 2 jaj z czosnkiem , i wędliną, herbata z suszonej mięty.

do ocenki?

Wiolapoprostu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 12:48   #4835
nikol12
Rozeznanie

Moje U :
I : buła z ziarnami dyni z masłem / 1 z serem białym i dżemem, 2 z 2 pl. wędliny i papryką/ kubek gorzkiego kakao na mleku 2%
II ( tu chyba troszeczkę przesadziłam ) : serek homo, 2 małe jabłka , 3 rogaliki , marchewa duża , kawa zb. z mlekiem
III : ziemniaki , kotlet w pł. kukurydzianych , fura buraczków
Przekąska : 2 małe jabłka z cynamonem i marchewką
IV : 2 kromki razowca / 1 z pasztetem , pomidorem, 2 z serkiem kanapkowym i papryką /
Picie : kawa rozp., hektolitry różnych herbat
Ruch : 2x 30min spacerek , 30min hula hop

Nie za dużo ? Do ocenki
Stary 2012-11-11, 13:19   #4836
biedroneczka94
Raczkowanie

planuję schudnac do Świąt 2-3 kg
plan redukcji:
Poniedziałek:
1. 2 kromki chleba razowego z sałatą i pieczenią domową
2.gruszka
3.3 ziemniaki, filet z ryby smażony, pół pomidora
4. jabłko
5. dwie kromki chleba razowego z pieczenią domową, pomidorem

Wtorek:
1. to co na 5. w pon.
2. zupa warzywna
3. jabłko
4. to co 1.
da sie zrzucic na tym wage?
biedroneczka94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 13:40   #4837
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze do ocenki (chyba U):
I: migdałowa kasza manna (2 czubate łyżki kaszy, łyżka otrębów pszennych, kilka kropel aromatu migdałowego) posypana cynamonem, z posiekanymi migdałami i wiórkami kokosowymi + jabłko;
-> podjedzone trochę kapusty kiszonej (notabene nie wiedziałam, że kilogramowe opakowanie takiej kapusty to tylko 80 kcal )
II: kawałki kołaczyków śląskich: z jabłkiem (mało, bo strasznie słodki ) / z białym serem + 1/3 grejpfruta;
III: tu będzie moja mała inwencja twórcza, ale mam nadzieję, ze smakowo wyjdzie dobrze : podsmażone na patelni plasterki ziemniaków i dyni + jajko sadzone + surówka wiejska (ze sklepu);
IV: 2 kromki żytniego z masłem, żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką, papryką, ogórkiem kiszonym (jeszcze nie wiem w jakim zestawieniu);
V: pół opakowania serka wiejskiego lekkiego (zostało od wczoraj) z cynamonem + reszta surówki z obiadu (o ile zostanie ) + warzywa (pomidor, papryka, ogórki kiszone, marchew, rzodkiewka).
Mam w planach zrobić też dzisiaj mus z reszty dyni, które mi zostały, więc pewnie podjem sporą ilość .
Do picia: woda, herbata karmel i śmietanka, kawa rozpuszczalna, mięta, zielona herbata.

A jutro wbijam do Lidla po swoje pierwsze w życiu masło orzechowe. Mam nadzieję, że będzie dobre
A gdzie tu białko
Stary 2012-11-11, 14:43   #4838
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Desire_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny ocenicie moje jadłospisy:

R
1.otręby z jogurtem naturalnym i słonecznikeim same otręby? niezbyt to wartościowe, weź ze 2 łyżki otrębów, a resztę (czyli 2-3łyż) płatków owsianych/orkiszowych/jęczmiennych/żytnich... i może jeszcze owoc?
2.2 kromki ciemnego pieczywa z pomidorem, sałatą i polędwicą drobiową
3.zupa pieczarkowa z makaronem zazwyczaj dorzuciłabym kurczaka, ale jest sporo białka w innych posiłkach, także niekoniecznie
4. serek wiejski z ogórkiem
5. 2 jajka na twardo z 4 małymi ogórkami konserwowymi, 2plasterki wędliny,plaster sera żółtego

Wczoraj R:
1.Grahamka - pół z dżemem, pół posmarowane serkiem białym na to wędlina z drobiu i ogórek
2. serek waniliowy, jabłko, 2 wafle ryżowe w czekoladzie serek waniliowy zastąp naturalnym, no i wiadomo, bez wafli
3. parówki 3 z szynki, keczup i surówka z kapusty kiszonej parówki to syf, nawet takie niby z szynki zastąp jakimś wartościowym mięskiem, no i dodaj węgle złożone (ryż, kasza?)
4.kapuśniak bez ziemniaków gotowany na udku z kurczaka + mięsko z tegoż kurczaka ok
Pierwszy jadłospis jest ok (oprócz śniadania), w drugim niestety sprawa wygląda nieco gorzej... No ale

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Moje U :
I : buła z ziarnami dyni z masłem / 1 z serem białym i dżemem, 2 z 2 pl. wędliny i papryką/ kubek gorzkiego kakao na mleku 2%
II ( tu chyba troszeczkę przesadziłam ) : serek homo, 2 małe jabłka , 3 rogaliki , marchewa duża , kawa zb. z mlekiem nie przesadziłaś
III : ziemniaki , kotlet w pł. kukurydzianych , fura buraczków
Przekąska : 2 małe jabłka z cynamonem i marchewką
IV : 2 kromki razowca / 1 z pasztetem , pomidorem, 2 z serkiem kanapkowym i papryką /
Picie : kawa rozp., hektolitry różnych herbat
Ruch : 2x 30min spacerek , 30min hula hop

Nie za dużo ? Do ocenki
Jest fajnie, luźno Jabłek mogłoby być mniej, bo znowu 4

Cytat:
Napisane przez biedroneczka94 Pokaż wiadomość
planuję schudnac do Świąt 2-3 kg
plan redukcji:
Poniedziałek:
1. 2 kromki chleba razowego z sałatą i pieczenią domową
2.gruszka + serek wiejski (minimum)
3.3 ziemniaki, filet z ryby smażony, pół pomidora lepiej rybę upiec lub ugotować na parze, no i warzyw więcej, co to jest pół pomidora
4. jabłko +serek homo/twarożek + orzechy
5. dwie kromki chleba razowego z pieczenią domową, pomidorem węgle na kolacje- średnio na redukcję, poza tym powtarzasz się ze śniadaniem, dlaczego jesz tak strasznie monotonnie?

Wtorek:
1. to co na 5. w pon.
2. zupa warzywna
3. jabłko
4. to co 1.
da sie zrzucic na tym wage?
a to już jest głodowe...
Nie, nie da się.
Da się za to rozwalić sobie metabolizm i wpaść w ED, które, zdaje się, jest już Ci skądś znane.

Poza tym nie stosujesz się do rad, które już wcześniej Ci dałyśmy.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-11-11, 15:23   #4839
Przeczyszczenie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość

Białko do obiadu: ryba/kurczak/indyk/kolety z soczewicy albo cieciorki/kotlety sojowe...
Serek jest bardziej pożywny niż jogurt, gęstszy, bogatszy w białko Moim zdaniem taki jogurt to za mało jak na posiłek podczas aktywnego dnia, przy sporej przerwie między śniadaniem i obiadem, ale zrobisz jak zechcesz, to Twoje zdrowie i Twoja waga.

Ook, wielkie dzięki za pomoc na prawdę jestem wdzięczna
Będę się starała jeść lepiej
II Cel: 50

Skalpel Ewy Chodakowskiej- od 22.04
Przeczyszczenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 15:31   #4840
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Pierwszy jadłospis jest ok (oprócz śniadania), w drugim niestety sprawa wygląda nieco gorzej... No ale

Jest fajnie, luźno Jabłek mogłoby być mniej, bo znowu 4

Nie, nie da się.
Da się za to rozwalić sobie metabolizm i wpaść w ED, które, zdaje się, jest już Ci skądś znane.

Poza tym nie stosujesz się do rad, które już wcześniej Ci dałyśmy.
Dzięki wiem, że jabłek aż 4 , ale były małe , więc patrzę na to jak na 2 a i po obiedzie wpadła jeszcze garść orzechów włoskich , bo naszła mnie ochota
Stary 2012-11-11, 16:48   #4841
Bibiannaa
Rozeznanie

Mam juz dosc czekania na tycie. Jem duzo sycaco,kalorycznie a waga malo dyga. Oceni ktos?
Sniadanie
500ml mleka+poltora szklanki kukuydzianych
omlet(2 duze jajka,mleko,2jablka)

II
15 wloskich

obiad
7 ziemniakow,udko i palka,kapusta z majonezem

kolacja
10wloskich
jablko+wiejski
3 kromki razowca
pol makreli,ser swojski,warzywa,2 plastry szynki
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 17:03   #4842
Sunday Rose
Zakorzenienie

No tak, 15 orzechów włoskich to niezwykle sycący posiłek

Hej moje U

I dwie kromki żytniego chleba z masłem, szynką, kiełbasą żywiecką, pomidorem, sałatą, papryką; jabłko

II porcja tiramisu kawa z mlekiem i łyżeczką cukru

1 albo 2 pomarańcze, nie wiem dokładnie ile, bo były w kawałeczkach

III roladka wołowa nadziewana warzywami, ziemniaki (2 kulki), na nich sos z mięsa, ogórki kiszone ; po garść orzechów

IV duży omlet z serem, szynką i papryką marynowaną

Stary 2012-11-11, 21:33   #4843
Poa alpina
Zadomowienie

Weekendowe grzeszne U z TŻ. Podstawowe posiłki pełne wartościowych produktów + grzechy, ale nie byle jakie. Nie za bardzo się to nadaje do oceny, ale wklejam, żeby:
a) pochwalić się, jak potrafię się rozpieszczać nie mając przy tym wyrzutów sumienia (nareszcie!)
b) pokazać Wam, że nie każdy posiłek zawsze musi być zaplanowany i wyliczony co do joty. Że fajnie jest iść na miasto i mieć wszystko gdzieś - czytając Was czasem mam wrażenie, że niektóre zapomniałyście, że tak można...
Smacznego czytania!
SOBOTA

Śniadanie: owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na chudym mleku z kakao naturalnym, granatem, ciemnymi winogronami, pistacjami, łyżką serka homo, syropem z czarnego bzu i zbożowymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi
Do kawy: 7 pralinek Lindt Petits Desserts
Obiad: makaron z pszenicy durum z piersią kurczaka smażoną bez tłuszczu, czerwonym pesto, cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą
Na mieście: 2 rogale świętomarcińskie, łącznie z ponad 2 litry różnych piw (m.in. black ale na czarnym bzie, ciemne pszeniczne z kolendrą, coffee stout, koźlak smakujący jak owocowe ciasto, pszeniczne bananowo-goździkowe, orkiszowe z czosnkiem...)

Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, herbaty: ziołowa, zielona

NIEDZIELA

Śniadanie:
jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynką i prażoną cebulką; 2 kromki ziarnistego razowca z ziołowym serkiem kozim i rzodkiewkami
Przekąska: jabłko
Obiad: dzwonko z łososia gotowane na parze, 50g brązowego ryżu, brokuły
Do kawy: resztka pralinek, z kilka wpadło znów
Kolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z pomidorem, wieprzowym salami z orzechami włoskimi / serem gołka zakopiańska

Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, multiwitamina, herbaty: miętowa, zielona, owocowa

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-11-11 o 21:34
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 21:40   #4844
vikuniaa
Zakorzenienie

Dzisiejsze moje r:

śniadanie: 5 placuszków (jeden z 2 łyżek ciasta) z płatków owsianych z małą iloscią cukru (nie zrobiłam tych twarogowych, ale jeszcze zrobię, bo uwielbiam wszelkie placki!)

II sniadanie: pół serka wiejskiego z bananem

kulka bounty

Obiad: powtórka z wczoraj (indyk z warzywami i kaszą jaglaną), a że mało zostało, to usmażyłam jednego camemberta w panierce (75g) i do tego ogórek szklarniowy obiad jadłam ok. 14

Podwieczorek: pół awokado i garść orzechów nerkowca

Kolacja: pół awokado, ok. 70g łososia wędzonego, cykoria i pół mozarelli

Dzisiaj chyba za dużo, co?
Oprócz tego zaliczyłam dzisiaj TURBO z Ewą Ch., no i ok. 2l wody wypiłam, a moze i więcej? Nie wiem, bo piję z kufli

---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Weekendowe grzeszne U z TŻ. Podstawowe posiłki pełne wartościowych produktów + grzechy, ale nie byle jakie. Nie za bardzo się to nadaje do oceny, ale wklejam, żeby:
a) pochwalić się, jak potrafię się rozpieszczać nie mając przy tym wyrzutów sumienia (nareszcie!)
b) pokazać Wam, że nie każdy posiłek zawsze musi być zaplanowany i wyliczony co do joty. Że fajnie jest iść na miasto i mieć wszystko gdzieś - czytając Was czasem mam wrażenie, że niektóre zapomniałyście, że tak można...
Smacznego czytania!
SOBOTA

Śniadanie: owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na chudym mleku z kakao naturalnym, granatem, ciemnymi winogronami, pistacjami, łyżką serka homo, syropem z czarnego bzu i zbożowymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi
Obiad: makaron z pszenicy durum z piersią kurczaka smażoną bez tłuszczu, czerwonym pesto, cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą
Na mieście: 2 rogale świętomarcińskie, łącznie z ponad 2 litry różnych piw (m.in. black ale na czarnym bzie, ciemne pszeniczne z kolendrą, coffee stout, koźlak smakujący jak owocowe ciasto, pszeniczne bananowo-goździkowe, orkiszowe z czosnkiem...)

NIEDZIELA

Śniadanie:
jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynką i prażoną cebulką; 2 kromki ziarnistego razowca z ziołowym serkiem kozim i rzodkiewkami
Kolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z pomidorem, wieprzowym salami z orzechami włoskimi / serem gołka zakopiańska

Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, multiwitamina, herbaty: miętowa, zielona, owocowa

Mój TŻ zawsze je tak beztrosko . Ja tez w sumie staram się jesc, na co mam ochotę, nie mam skłonności do tycia, ale raczej chce jeść mądrze przez aspekt zdrowotny-dzisiaj on zjadl pizzę, którą mu zrobiłam na kolację, a ja jak wyzej...

Edytowane przez vikuniaa
Czas edycji: 2012-11-11 o 21:36
vikuniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 21:41   #4845
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Smacznego czytania!
SOBOTA

NIEDZIELA

Śniadanie:

Moim zdaniem same pyszności zazdroszczę tych piw!
Mój weekendowy jadłospis dosyć podobny :P
eddin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 22:53   #4846
olcia00500
Rozeznanie

GG do olcia00500

Dzisiejsze (chciałabym, żeby to było R ):
-woda z cytryną
12.00 - bułka ze słonecznikiem z 4 plastrami polędwicy, ogórkiem kiszonym i cebulą, herbata czerwona
14.30 - mandarynki (chyba z 7), garść orzeszków ziemnych (niestety solonych z puszki) - wiem, że kiepski posiłek
17.30 - zupa dyniowa, udko kurczaka pieczone bez skóry, sporo surówki z czerwonej kapusty, jajko sadzone na odrobinie masła
-duża kawa z mlekiem 2% i łyżką brązowego cukru
-zielona herbata
-Skalpel Ewy Chodakowskiej
21.30 (wiem, że strasznie późno, ale cały czas byłam pełna i w sumie wcale nie chciało mi się jeść, ale uznałam, że 17.30 to za wcześnie na ostatni posiłek więc jeszcze wmusiłam w siebie) - 2 łyżki sałatki gyros (domowej roboty - jogurt zamiast majonezu), 2 marchewki,
-teraz: czerwona herbata
Chodzę spać późno, najwcześniej koło 24, więc chyba nie będzie tragedii z tym ostatnim posiłkiem..? Zwykle jem kolację koło 20 .

Da radę na tym schudnąć? Bo odżywiam się podobnie od około 2 miesięcy (zwykle nawet bez takich grzeszków jak solone orzeszki), ćwiczę teraz Skalpel 4xtyg i prawie codziennie jeżdżę na swoim koniu, często też maszeruję do szkoły więc dochodzi 2x30min. Także ruchu trochę mam.. myślę, że mogłoby być więcej, ale ciężko z czasem i energią.

http://pl.unitedcats.com/stopkillingdogs/

olcia00500 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 09:04   #4847
starss23
Raczkowanie

Moje R

Śniadanie: kawa rozpuszczalna z mlekiem bez cukru, 3 placuszki (skład 40 g płatków owsianych, jabłko,jajko, trochę maślanki) pieczone na patelni teflonowej posmarowanej kilkoma kroplami oliwy rzepakowej, mandarynka.
2 Śniadanie: serek homo naturalny z dużym pomidorem,pół kromki ciężkiego ciemnego chleba z ziarnami i 2 plasterkami szynki, 3 mandarynki, herbata zielona;
Obiad; warzywa( marchew,seler,pieczarki,p ietruszka, fasolka,kukurydza) duszone z kawałkami mięsa z indyka, pól szkl makaronu świderki-pełnoziarnistego, kawa.
Kolacja;omlet z jaja z papryką czerwoną,szynką, pomidorem,zielona herbata.

proszę o ocenkę dziękuję a jak u mnie z węglami?? nie za dużo?

Edytowane przez starss23
Czas edycji: 2012-11-12 o 12:01
starss23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 10:02   #4848
aszer
Raczkowanie

R, proszę o ocenę

I: placki z dwóch jaj, polędwicy, cebuli, 2 łyżek otrębów owsianych na łyżeczce oliwy + plasterki ogórka kiszonego
II: sałatka z pomidorów koktajlowych, ogórka świeżego, czerwonej fasoli, sałaty i słonecznika + 2 kromki chleba pełnoziarnistego
III: pierś z kurczaka duszona w pomidorach, kasza gryczana
IV: serek wiejski

czy to nie za dużo węgli?

aszer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 14:41   #4849
Iwoka
Zakorzenienie

Dzisiejsze:
I: kasza kuskus posypana cynamonem, z wkrojonym jabłkiem, pestkami dyni, rodzynkami i migdałem + kawa zbożowa;
-> wpadł cukierek eukaliptusowy
II: jabłko + 2 małe nektarynki + ok. 200 ml maślanki naturalnej;
III: to co mama zrobiła, bo nie chce mi się gotować swojego : 1. żurek / 2. trochę fasolki po bretońsku (praktycznie zjem tylko fasolę bez dodatków, bo mama gotuje strasznie tłusto, a jeszcze nie jestem w stanie przenieść się na takie jedzenie...);
IV: standardowo 2 kromki żytniego z masłem, pomidorem, papryką, rzodkiewką, ogórkiem;
V: serek wiejski lekki z cynamonem + warzywa.
Do picia: woda, herbata owocowa, herbata zielona, mięta.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Stary 2012-11-12, 14:50   #4850
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Smacznego czytania!
SOBOTA

Śniadanie: owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na chudym mleku z kakao naturalnym, granatem, ciemnymi winogronami, pistacjami, łyżką serka homo, syropem z czarnego bzu i zbożowymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi nigdy nie jadłam granatu, cholera, muszę spróbować
Na mieście: 2 rogale świętomarcińskie, łącznie z ponad 2 litry różnych piw (m.in. black ale na czarnym bzie, ciemne pszeniczne z kolendrą, coffee stout, koźlak smakujący jak owocowe ciasto, pszeniczne bananowo-goździkowe, orkiszowe z czosnkiem...) no ładnie ciekawe smaki, ale ten czosnek mnie przeraża

NIEDZIELA

Śniadanie:
Obiad: dzwonko z łososia gotowane na parze, 50g brązowego ryżu, brokuły jadłabym

Fajnie, luźno. Choć brakuje mi tu Twoich pysznych czekolad (mimo że są pralinki, które uwielbiam!)

No to teraz lecimy masowo :

Cytat:
Napisane przez vikuniaa Pokaż wiadomość
Dzisiejsze moje r:

śniadanie: 5 placuszków (jeden z 2 łyżek ciasta) z płatków owsianych z małą iloscią cukru (nie zrobiłam tych twarogowych, ale jeszcze zrobię, bo uwielbiam wszelkie placki!) takie same, suche? dorzuć serek jakiś, owoce, to ma Ci smakować

II sniadanie: pół serka wiejskiego z bananem spokojnie mogłaś zjeść cały

kulka bounty

Obiad: powtórka z wczoraj (indyk z warzywami i kaszą jaglaną), a że mało zostało, to usmażyłam jednego camemberta w panierce (75g) i do tego ogórek szklarniowy obiad jadłam ok. 14 olaboga, smażony ser to zdecydowanie nie na R

Podwieczorek: pół awokado i garść orzechów nerkowca

Kolacja: pół awokado, ok. 70g łososia wędzonego, cykoria i pół mozarelli dużo tej mozarelli objętościowo?

Dzisiaj chyba za dużo, co?
Oprócz tego zaliczyłam dzisiaj TURBO z Ewą Ch., no i ok. 2l wody wypiłam, a moze i więcej? Nie wiem, bo piję z kufli

---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Mój TŻ zawsze je tak beztrosko . Ja tez w sumie staram się jesc, na co mam ochotę, nie mam skłonności do tycia, ale raczej chce jeść mądrze przez aspekt zdrowotny-dzisiaj on zjadl pizzę, którą mu zrobiłam na kolację, a ja jak wyzej...
Nie jest za dużo ilościowo, gdyby nie ten smażony ser (mnóstwo tłuszczu + tłuszcz ze zmażenia, który wchłonęła panierka) byłoby ładne R. A reszta uwag jw.
A domowa pizza od czasu do czasu to nic złego! Na pełnoziarnistym spodzie, z własnoręcznie przygotowanym sosem pomidorowym i oszczędnie posypana serem- jak najbardziej może być zdrowa
Stary 2012-11-12, 14:50   #4851
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olcia00500 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze (chciałabym, żeby to było R ):
-woda z cytryną
12.00 - bułka ze słonecznikiem z 4 plastrami polędwicy, ogórkiem kiszonym i cebulą, herbata czerwona co tak późno? wstałaś o tej porze? jeśli tak to ok, jeśli wstałaś wcześniej i nie zjadłaś rano- to błąd
14.30 - mandarynki (chyba z 7), garść orzeszków ziemnych (niestety solonych z puszki) - wiem, że kiepski posiłek wiesz, więc co się będę powtarzać aczkolwiek za mandarynki nie tępię, bo sama je kocham!
17.30 - zupa dyniowa, udko kurczaka pieczone bez skóry, sporo surówki z czerwonej kapusty, jajko sadzone na odrobinie masła
-duża kawa z mlekiem 2% i łyżką brązowego cukru
-zielona herbata
-Skalpel Ewy Chodakowskiej
21.30 (wiem, że strasznie późno, ale cały czas byłam pełna i w sumie wcale nie chciało mi się jeść, ale uznałam, że 17.30 to za wcześnie na ostatni posiłek więc jeszcze wmusiłam w siebie) - 2 łyżki sałatki gyros (domowej roboty - jogurt zamiast majonezu), 2 marchewki, i ok
-teraz: czerwona herbata
Chodzę spać późno, najwcześniej koło 24, więc chyba nie będzie tragedii z tym ostatnim posiłkiem..? Zwykle jem kolację koło 20 .

Da radę na tym schudnąć? Bo odżywiam się podobnie od około 2 miesięcy (zwykle nawet bez takich grzeszków jak solone orzeszki), ćwiczę teraz Skalpel 4xtyg i prawie codziennie jeżdżę na swoim koniu, często też maszeruję do szkoły więc dochodzi 2x30min. Także ruchu trochę mam.. myślę, że mogłoby być więcej, ale ciężko z czasem i energią.
Białkowo-warzywną kolację możesz jeść nawet pół godziny przed snem i nie zaszkodzi. Jedyne co jest zakazane to kładzenie się spać z burczącym brzuchem
Dzisiejszy jadłospis jest nieco dziwny (tylko 2 porządne posiłki, reszta to przekąski), mało tutaj jedzenia generalnie.
Strasznie zazdroszczę konia, może za 15 lat się swojego dorobię, póki co ani nie miałabym na takiego czasu, ani pieniędzy, poza tym planuję przeprowadzkę... A jazda konna to moja największa pasja, już od 10 lat

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość
Moje R

Śniadanie: kawa rozpuszczalna z mlekiem bez cukru, 3 placuszki (skład 40 g płatków owsianych, jabłko,jajko, trochę maślanki) pieczone na patelni teflonowej posmarowanej kilkoma kroplami oliwy rzepakowej, mandarynka. ładnie
2 Śniadanie: serek homo naturalny z dużym pomidorem,pół kromki ciężkiego ciemnego chleba z ziarnami i 2 plasterkami szynki, 3 mandarynki, herbata zielona; oj tak
Obiad; warzywa( marchew,seler,pieczarki,p ietruszka, fasolka,kukurydza) duszone z kawałkami mięsa z indyka, pól szkl makaronu świderki-pełnoziarnistego, kawa.
Kolacja;omlet z jaja z papryką czerwoną,szynką, pomidorem,zielona herbata.

proszę o ocenkę dziękuję a jak u mnie z węglami?? nie za dużo?
Bardzo ładny jadłospis, naprawdę jest super Ilość węgli jest ok, mało ich nawet jak na R.

Cytat:
Napisane przez aszer Pokaż wiadomość
R, proszę o ocenę

I: placki z dwóch jaj, polędwicy, cebuli, 2 łyżek otrębów owsianych na łyżeczce oliwy + plasterki ogórka kiszonego brzmi maławo, ale jeśli się najadłaś..
II: sałatka z pomidorów koktajlowych, ogórka świeżego, czerwonej fasoli, sałaty i słonecznika + 2 kromki chleba pełnoziarnistego
III: pierś z kurczaka duszona w pomidorach, kasza gryczana dorzuciłabym jeszcze surówkę
IV: serek wiejski + warzywa

czy to nie za dużo węgli?
A gdzie Ty tu przepraszam widzisz to "dużo węgli"? 2 kromki chleba i trochę kaszy Ja bym się raczej przejęła tym, że od obiadu praktycznie już nie jesz (serek wiejski to może być podwieczorek ewentualnie, gdzie kolacja?).

Dziewczyny, skąd u Was ta węglofobia? Nie ma nic złego w płatkach owsianych, razowym chlebie, kaszy. Węgle złożone są potrzebne organizmowi i jeżeli 2-3 razy dziennie pojawią się w posiłku w rozsądnych ilościach, to nie zahamuje Waszego chudnięcia.

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-11-12 o 14:56
Stary 2012-11-12, 15:31   #4852
Bibiannaa
Rozeznanie

Kochane. Mam dosc,blagam o pomoc,naprawde blagam was o pomocnie radze sobie juz. Czemu tak strasznie nie umiem przebywac z ludzmiktorzy sie odchudzaja? Ja tez chce..eh
nie wiem czy wygladam dobrze,czy zle. Nic juz nie wiem. Nie mam zycia. Psychiatrzy twierdza,ze jest ze mna okej..a ja? A ja placze prawie codziennie. Co mi po tym,ze przytyje?skoro ciagle bym stala,albo maszeowala w miejscu,uczyla sie ,i kontrolowala ile je siostra.. Co mi po takim zyciu? Blaga kogokolwiek o porade,jak wy sobie poradzilyscie?
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 15:49   #4853
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Białkowo-warzywną kolację możesz jeść nawet pół godziny przed snem i nie zaszkodzi. Jedyne co jest zakazane to kładzenie się spać z burczącym brzuchem
Dzisiejszy jadłospis jest nieco dziwny (tylko 2 porządne posiłki, reszta to przekąski), mało tutaj jedzenia generalnie.
Strasznie zazdroszczę konia, może za 15 lat się swojego dorobię, póki co ani nie miałabym na takiego czasu, ani pieniędzy, poza tym planuję przeprowadzkę... A jazda konna to moja największa pasja, już od 10 lat

Bardzo ładny jadłospis, naprawdę jest super Ilość węgli jest ok, mało ich nawet jak na R.

A gdzie Ty tu przepraszam widzisz to "dużo węgli"? 2 kromki chleba i trochę kaszy Ja bym się raczej przejęła tym, że od obiadu praktycznie już nie jesz (serek wiejski to może być podwieczorek ewentualnie, gdzie kolacja?).

Dziewczyny, skąd u Was ta węglofobia? Nie ma nic złego w płatkach owsianych, razowym chlebie, kaszy. Węgle złożone są potrzebne organizmowi i jeżeli 2-3 razy dziennie pojawią się w posiłku w rozsądnych ilościach, to nie zahamuje Waszego chudnięcia.
Ja tu w większości jadłospisów widzę tłuszczofobie nabiał prawie w każdym posiłku, mało warzyw...
Stary 2012-11-12, 16:35   #4854
nikol12
Rozeznanie

UUUU luźne mam nadzieję :
Śniadanie : 5 porządnych łyżek musli z owocami tropikalnymi z szklanką mleka 2%, jabłko
Szkoła : duża buła z ziarnami z masłem , 2pl. polędwicy i pomidorem , jabłko
hupa hops waniliowo malinowy
Obiad : micha ( taka z 0,7 l ) zupy ogórkowej
Po : cappucino Milki , jabłko ( wiem że znowu)
Kolacja : będzie 100g twarogu z przyprawami , marchewa, i kromka żytniego

Ruch : żaden

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Pokaż wiadomość
Kochane. Mam dosc,blagam o pomoc,naprawde blagam was o pomocnie radze sobie juz. Czemu tak strasznie nie umiem przebywac z ludzmiktorzy sie odchudzaja? Ja tez chce..eh
nie wiem czy wygladam dobrze,czy zle. Nic juz nie wiem. Nie mam zycia. Psychiatrzy twierdza,ze jest ze mna okej..a ja? A ja placze prawie codziennie. Co mi po tym,ze przytyje?skoro ciagle bym stala,albo maszeowala w miejscu,uczyla sie ,i kontrolowala ile je siostra.. Co mi po takim zyciu? Blaga kogokolwiek o porade,jak wy sobie poradzilyscie?
Po długim czasie łudzenia sie, najlepszym wyjściem okazał się szpital ....
Stary 2012-11-12, 16:43   #4855
eddin
Raczkowanie

Powinno być R, ale to raczej U :P
(nie wiem, czy ma sens wrzucanie, bo kiepsko dziś, ale bardzo mi pomaga Wasza krytyka, wtedy wiem, jak bardzo źle jest )

1. Kawał makowca + kawa z mlekiem (a raczej mleko z kawą ) w wielkim kubku
2. Pół paczki owocowych mentosów (wiem, genialnie...)
3. Trzy kromki chleba razowego, każdy z twarogiem i z dwoma plastrami wędliny z indyka + duży talerz kiełków na patelnię i trzy pomidory
4. Zamierzam pochłonąć kotlet drobiowy z sałatką + piwo (wyjście ze znajomymi)

Edytowane przez eddin
Czas edycji: 2012-11-12 o 16:45
Stary 2012-11-12, 17:26   #4856
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
Ja tu w większości jadłospisów widzę tłuszczofobie nabiał prawie w każdym posiłku, mało warzyw...

No też racja I nie wiem, czemu tak mało warzyw- przecież nie ma lepszego niskokalorycznego (i tak bogatego w witaminy) zapychacza niż surówka

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Pokaż wiadomość
Po pierwsze: zmień psychiatrę.
Po drugie: przestań kontrolować siostrę. Przedstaw jej sytuację i powiedz, że jeżeli chce się odchudzać, to że ma robić to na własną rękę- np. założyć konto na wizażu i sama konsultować swoje jadłospisy.

Cytat:
UUUU luźne mam nadzieję :
Śniadanie : 5 porządnych łyżek musli z owocami tropikalnymi z szklanką mleka 2%, jabłko
Szkoła : duża buła z ziarnami z masłem , 2pl. polędwicy i pomidorem , jabłko
hupa hops waniliowo malinowy
Obiad : micha ( taka z 0,7 l ) zupy ogórkowej fajnie, że dużo zupy, ale lepiej by było, jakby była z ziemniakami w środku i np. kurczakiem z wywaru
Po : cappucino Milki , jabłko ( wiem że znowu) coś bym dorzuciła jeszcze
Kolacja : będzie 100g twarogu z przyprawami , marchewa, i kromka żytniego

Ruch : żaden
Znowu 3 jabłka Czemu nie zjesz banana, pomarańczy, gruszki?
Poza tym jest ok, tylko dwa ostatnie posiłki maławe.

Cytat:
Napisane przez eddin Pokaż wiadomość
Powinno być R, ale to raczej U :P
(nie wiem, czy ma sens wrzucanie, bo kiepsko dziś, ale bardzo mi pomaga Wasza krytyka, wtedy wiem, jak bardzo źle jest )

1. Kawał makowca + kawa z mlekiem (a raczej mleko z kawą ) w wielkim kubku i tu masz baty, nawet nie za to, że ciasto, ale za to, że tylko ono! to jest za mało na śniadanie
2. Pół paczki owocowych mentosów (wiem, genialnie...) ani to posiłek, ani to na dietę
3. Trzy kromki chleba razowego, każdy z twarogiem i z dwoma plastrami wędliny z indyka + duży talerz kiełków na patelnię i trzy pomidory tu w miarę ok, choć bardziej się nadaje na śniadanie niż obiad...
4. Zamierzam pochłonąć kotlet drobiowy z sałatką + piwo (wyjście ze znajomymi) ok, może oprócz piwa
Zjadłaś bardzo mało, ale za to koszmarnej jakości. Kalorycznie pewnie wyszedł bilans ujemny, ale poza tym- sama wiesz, że kiepsko, zwłaszcza I i II- ani tam, białka, ani warzyw/owoców, ani węgli złożonych...
Stary 2012-11-12, 17:52   #4857
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Zjadłaś bardzo mało, ale za to koszmarnej jakości. Kalorycznie pewnie wyszedł bilans ujemny, ale poza tym- sama wiesz, że kiepsko, zwłaszcza I i II- ani tam, białka, ani warzyw/owoców, ani węgli złożonych...
Dziękuję. Rano miałam trochę stresów, które niestety zajadam słodyczami, dlatego tak wyszło... chociaż i tak jestem zadowolona, że po południu oparłam się pysznym babeczkom sernikowym i zjadłam przynajmniej te kanapki przerywając słodyczowy ciąg Jak porównuje to z innymi stresującymi dniami i towarzyszącymi im jadłospisami to jest naprawdę lepiej
Stary 2012-11-12, 18:18   #4858
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
No też racja I nie wiem, czemu tak mało warzyw- przecież nie ma lepszego niskokalorycznego (i tak bogatego w witaminy) zapychacza niż surówka

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Po pierwsze: zmień psychiatrę.
Po drugie: przestań kontrolować siostrę. Przedstaw jej sytuację i powiedz, że jeżeli chce się odchudzać, to że ma robić to na własną rękę- np. założyć konto na wizażu i sama konsultować swoje jadłospisy.

Znowu 3 jabłka Czemu nie zjesz banana, pomarańczy, gruszki?
Poza tym jest ok, tylko dwa ostatnie posiłki maławe.

Muszę trochę ograniczyć te jabłka . Przynajmniej spróbuję a zupka była z ziemniaczkami i dużą ilością innych warzyw

a i jakie polecacie śniadanie przed egzaminami próbnymi ? No wiecie , żeby wspomóc pracę mózgu musi być w miare szybkie do zrobienia
Stary 2012-11-12, 18:25   #4859
eddin
Raczkowanie

Cytat:
a i jakie polecacie śniadanie przed egzaminami próbnymi ? No wiecie , żeby wspomóc pracę mózgu musi być w miare szybkie do zrobienia
Dobre pytanie
Stary 2012-11-12, 18:32   #4860
Iwoka
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę trochę ograniczyć te jabłka . Przynajmniej spróbuję a zupka była z ziemniaczkami i dużą ilością innych warzyw

Jak dla mnie to owsianka, kasza manna bądź jaglana (byle na ciepło) ze sporą ilością orzechów Jak ktoś lubi to pewnie nawet masła orzechowego nie musi sobie żałować

Owsiankę można przygotować wieczorem, więc rano tylko szybko podgrzać i gotowe

Mój blog kosmetyczny

Instagram

Edytowane przez Iwoka
Czas edycji: 2012-11-12 o 18:33
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości