|
|
#1021 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część IV
Hello
![]() Cholera, dorobiliśmy się pierwszy raz odparzenia ![]() Wcześniej nie było problemów z nawet najmniejszym zaczerwienieniem, pupulka blada i gładziutka, aż tu nagle po obu stronach rowka mamy dwa malinowe placki wielkości pięciozłotówek ![]() Smaruję od wczoraj sudocremem ale poprawa jest minimalna. No nic, na razie czekam na rozwój wypadków. Cytat:
te sukienki to na jakąś okazję, czy tak na co dzień? Bo Zosia ma w sumie ze 7 sukienek, jedna fajniejsza od drugiej, ale jakoś w ogóle ich jej nie zakładam. Bo ani to do nosidła praktyczne, ani do przewalania się po mieszkaniu (ręce/kolana/leżaczek/mata) - zaraz się robi wielki rulon pod pachami, rajtki na wierzchu i tyle z elegancji ![]() a szkoda, bo są naprawdę świetne ![]() biedna I co teraz? wybieracie się do jakiegoś lekarza, czy dopóki je COKOLWIEK, to nie ma co liczyć na poradę?Cytat:
Też powinnam powziąć sobie takie postanowienie, od razu mieszkanie by lepiej wyglądało ![]() Cytat:
![]() oj tam, oj tam ![]() Na emeryturze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja chyba kupię taką, ale na razie nie ma tych w brązie. Jeśli w najbliższym czasie się nie pojawią - trudno, biorę wtedy też czarno-białą ![]() Zależy mi głównie na tym, by nie miała małych, wyjmowalnych elementów Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1022 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wzięłam ją do łóżka i próbowałam spać a ona sobie "fazowała" |
|
|
|
|
#1023 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jakie śliczości Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
dużo miłości i kolejnych tak wspaniałych lat |
||||||||
|
|
|
#1024 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1025 |
|
Rozeznanie
|
helloł nadrobiłam ale nie pocytowałam
Wojtek skończył 12 tygodni (czy to juz się liczy jako skończone 3 miesiące?) i aż się boję zapeszać ale chyba jest lepiej dziś od rana ani razu nie zapłąkał no nie licząc marudzenia żeby go wziąć na ręce. Ta zmiana jest tak duża że aż mi głupio bo jeszcze kilka dni temu jak była u mnie koleżanka i W. zachowywał się jak zwykle to powiedziała że mi strasznie współczuje. Do tego sam z siebie zaczął zasypiać w łóżeczku. Tak po prostu jak jest już naprawdę śpiący to go kładę przytula się do pieluszki smok w buzie i sam zasypia a ja się kręcę po mieszkaniu i ewentualnie wkładam smoka. Tylko musi być bardzo śpiący bo jeśli nie jest a go odłożę to ryk. Pisałyście o pytania o karmienie piersią no więc kiedy jeszcze karmiłam na całego to je lubiłam bo z dumą odpowiadałam ze tylko pierś a teraz kiedy mały się wypiął i karmię praktycznie tylko w nocy i jak książę raczy zechcieć kilka łyków to mnie drażnią i właśnie widzę te spojrzenia albo może sobie wmawiam bo mam z tym problem że dokarmiam no ale co zrobić jak mały słabo przybiera a ssać nie chce. Co do pielęgnacji dziecka z rysunków to my też robimy wszystko źle dosłownie i ktoś tu pisał że naszych mam nikt nie uczył i jakoś żyjemy, zgadza się tylko że nasze mamy to nas trzymały 3 miesiące w beciku czy rożku a ja to w ogóle od razu małego nosiliśmy w pionie i teraz się martwię bo w leżaczku to on prawie całe dnie spędza nawet nieraz spał. A do tego do tej pory nie łapie zabawek kiedy wasze maluchy zaczęły łapać zabawki rączkami? Zamówiłam używaną matę tiny love mam nadzieję że to zainteresuje mojego leżaczkowo-rączkowego potwora Nadalka współczuję teściów, moja wczoraj bez pytania namoczyła smoczek małemu w cytrynie i mu dała i jeszcze się głupio śmiała To ja od porodu cytrusów nie tknęłam bo karmię a ona mu wprost do buzi daje dawała mu też w ten sposób miód i kto wie co jeszcze jak nie widziałam. Aż się boję wigilii bo już przebąkiwała że "lybki splóbujemy" chyba ją pokręciło... ehhhh te teściowe. Mam też zamiar kupić matę piankową któraś z was moze coś polecić? Oprócz Aguni bo jej już namierzyłam . I jeszcze jedno pytanie witaminy k+d skończyłyście dawać równo po ukończeniu 12 tygodni same czy po konsultacji z pediatrą? Edytowane przez allebazi Czas edycji: 2012-11-12 o 11:43 |
|
|
|
#1026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1027 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() to wszystkiego najlepszego. dużo radości, spokoju i samych pogodnych dni dla Waszej Rodziny Cytat:
- całą mszę Kubuś spędził w foteliku samochodowym bo spał. Według mnie jak dziecię będzie spać (oczywiście tego nie przewidzisz) to spokojnie może być w foteliku przykryte kocykiem - wtedy problem zakupu kombinezonu na jedną okazję odpada. - Kubuś miał ubrane spodenki, które były podszyte polarek i kurteczkę też podszytą polarkiem (obie rzeczy w kolorze białym). A że było ciepło to pod spodem miał tylko body i rajtuzy. Gdyby było zimno to ubrałabym go pod spód znacznie cieplej. - razem z Kubą chrzczona była dziewczynka, która całą mszę była owinięta białym kocykiem (pewnie była lekko ubrana ale nie wiem tego na pewno) - to też jakaś alternatywa dla kombinezonu. - sama ceremonia u nas trwała jakieś 10 minut i na nią na pewno bym dziecka z kombinezonu nie rozbierała - więcej z tym zabawy (rozbieranie+ubieranie) niż sama ceremonia. Poza tym nie ryzykowałabym zdrowia dziecka bo jak dla mnie to nie warto - w kombinezonie też dzieciak wygląda uroczo. Mało tego - Kuba podczas całej ceremonii miał założoną czapeczkę, a ściągnęłam ją tylko jak miał mieć polewaną głowkę, a potem zaraz zalożyłam. Cytat:
Trzymam żeby jej przeszłoCytat:
http://www.electro.pl/produkt-Czajni...35624,140.html jest taniej
|
||||
|
|
|
#1028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sukienkę mamy z długim rękawem, więc pod spodem będzie po prostu białe body. Tylko bucików jeszcze nie mam, bo w komplecie z sukienką nie było, a po może jakimś cudem będą dobre te od sukienki na 68. W kościele będzie miała body + rajstopki + sukienkę + białe, cieplutkie buciki, biały golfik, białe rękawiczki i na pewno założę jej coś jeszcze na tą sukienkę, bo śpiworek jest raczej wiosenno - jesienny. Za to nie mamy białej, ciepłej czapki, ale raczej sobie daruję ten zakup (chyba, że biało-fioletowa kupiona do zimowego kombinezonu będzie za duża i będę musiała kupić jakąś na codzień). Do ołtarza i tak pójdziemy w czapeczce od sukienki, a przez resztę mszy musi mieć po prostu cieplutką. KarolinaPW i Soleilka też pisały o grudniu. To studium daje mi prawo do nauczania w szkołach ponadgimnazjalnych przedmiotów związanych z kierunkiem moich studiów. Studia skończyłam na polibudzie, ale tematu pracy nie podam, bo taki temat (dotyczący różnych miejsc) miały zaledwie 3 osoby na roku. |
|
|
|
|
#1029 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdyby te placki się bardziej zaogniały i nic nie pomagało spróbuj clortimazol. tylko o jednym trzeba pamiętać, walcząc z odparzeniem zawsze czekamy minimum 3 dni używając tylko jednego specyfiku, bo trzeba mu dać szansę zadziałać. Dopiero jak po 3 dniach nie widać chociażby minimalnej poprawy należy zmienić środek sukienki jak pisałam, na święta ![]() dziękujemy no i odkąd odkryła przewracanie się na brzuszek to ćwiczy to non stop, raz lepiej jej wychodzi, raz gorzej, ale trzeba jej przyznać, że jest zacięta
|
|
#1031 | ||
|
Zadomowienie
|
hey u nas nocka standard. ale odstawilam tabletki wczoraj na zanik laktacji i dzisiaj w jednej piersi troche mam...ehh myslslam ze juz po sprawie.
Cytat:
Cytat:
![]() Karolka bo ja mam taki kleik jakiś o smaku bananowym, nada się? |
||
|
|
|
#1032 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jest cudna, na Twoim miejscu tamtej bym już nie kupowała, mając taką ![]() Cytat:
A właśnie - co znaczy "szybko"? Jak szybko ma pojawić się poprawa, kiedy dopiero wiadomo, że coś nie działa? Bo tym sudocremem smaruję, jak wspomniałam, niecałą dobę - kiedy powinnam uznać, że potrzebuję czegoś innego? Cytat:
![]() W tej chwili operuje dłońmi naprawdę sprawnie, używa kciuka, łapie bardzo precyzyjnie i obiema rękami naraz (tę samą zabawkę), ale np. rzadko wyciąga po to rączki - woli, jak jej się coś na klacie położy. Powiem Ci, że jakiś czas temu też myślałam, że z tym zainteresowaniem zabawkami jest u Zosi coś niehalo, ale okazało się, że ona jakby przeskoczyła 1-2 etapy i od razu przeszła do kolejnego
|
|||
|
|
|
#1033 | |
|
Wtajemniczenie
|
a ja wiem
![]() ja testowałam na sobie, czy przez smoczek 2 przeleci i leci, więc ok, dodaj, zobacz czy nie zatyka się i testuj, choć wydaje mi się, że bezsmakowy byłby lepszy....ale się nie znam ![]() ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
jest śliczna i jeszcze nie noszona![]() nam ta maść pomogła po 2 dniach o ile pamiętam, a u nas były krosteczki....u nas w ogóle w okolicy dupki prawie ciągle zaczerwienione....ale tak delikatnie i nie wiem czy to normalne, czy jest taka wrażliwa ta dupka, czy normalnie powinna być naturalnej barwy
|
|
#1034 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Nie w nocy tylko wieczorem
Cytat:
Za to jak mu dam zabawkę do rączki to trzyma ją i ciągnei do ust (ale nie zawsze w nie trafia).W wigilię nie spuszczaj małego z oczu bo jeszcze nakarmią go barszczem z uszkami. Ja nawet na chwilę go nie oddam bo się boję (moja teściowa niby się nie wtrąca ale mówi, że jeszcze ze 2 miesiące i Kuba będzie jadł ziemniaczki z masełkiem jak jego tatuś ). A najbardziej to się boję świąt jak będzie moja babcia bo ona to ma dopiero pomysły... i ciągle powtarza, że jej syn (a mój chrzestny) zaczął chodzić jak miał 7 miesięcy... no i boję się żeby nie chciała Kuby uczyć siadać albo co gorsze chodzić Witaminę K przestałam dawać jak zaczęła być przewaga mm nad kp - tak kazała pediatra. A D podaję prawie codziennie ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1035 |
|
Zakorzenienie
|
jutro kominiarz przyjdzie bo sasiadow niema i niema klucza na dach. A jeszcze jedni maja(ci co my mamy z nimi wiecznie jazdy ale powiedzieli mu z enie mają
) wiec musz epotem zalatwic klucz i przyjdzie jutro rano
|
#1036 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sukienusia jest śliczna |
|
|
|
|
#1037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na pewno nie ubiorę jak małego eskimosa Co do wyboru ubranka to jest problem ma w necie mały wybór, większość tandetna i wszystko w bieli. Ewentualnie podoba mi się to http://allegro.pl/ubranko-do-chrztu-...737464667.html muszę jeszcze przemyśleć ![]() a o ubieraniu i przegrzewaniu pisałam dziś notkę.
|
|
#1038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wiesz dlaczego? Bo bawienie się zabawkami, które leżą na klatce dziecka jest najbardziej prawidłowe i najlepiej wspomaga jego rozwój. Ponoć dzieci raczej nie powinny bawić się w chwytanie wiszących zabawek i ich tarmoszenie. Mają wyciągać rączki trochę do góry i oburącz chwytać zabawkę położoną właśnie na klatce piersiowej - tak, żeby wszystko było jak najbardziej symetryczne
|
|
#1040 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moja dopiero zaczyna przesypiać noc więc całkiem możliwe że też za jakiś czas jej się odwidzi ![]() Cytat:
nasza fizjoterapeutka mówiła nam dokładnie to samo
|
||
|
|
|
#1041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo to dobrze wiedzieć, jak się Emil obudzi to mu coś walnę na klatę ![]() póki co to trąca zabawki zawieszone, czasem trąca coś po boku w łóżeczku.
|
|
#1042 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wczoraj np. padła mi na kanapie o 20:30 (kładziemy ją o 21, więc kilka minut brakowało), więc już nie ruszaliśmy. Obudziła się o 23, szybko wykąpaliśmy, nakarmiliśmy, o północy znów spała (wiem, brzmi to przedziwnie, żeby kąpać dziecko o 23:20 ). Obudziła się o 7, zjadła, spała do 9:30.Natomiast zazwyczaj jest tak, że kładziemy chwilę po 21, mała zasypia w ciągu godziny i śpi do 6 bez przerwy. Karmimy i śpi dalej - do jakiejś 9 ![]() Cytat:
A dlaczego nie nadaje się dla dziewczynek? żeby nie nawłaził do, jak to nazywam, interesiku? i co znaczy "ostrożnie" - nie za często, czy nie za grubą warstwę naraz? no nic, jak do jutra (wieczorem) sytuacja się nie poprawi, to zmieniam specyfik i tak ![]() Cytat:
![]() No właśnie u nas dupcia była zawsze w kolorze skóry (takiej skóry jak np. na udzie) a tu nagle takie coś
|
|||
|
|
|
#1043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1044 |
|
Zakorzenienie
|
Sukienkę na chrzest mamy taką
Nie trafia jakoś specjalnie w mój gust, ale nie ja ją kupiłam (dostałam). Jest z H&M. Nie wykluczam, ze kupię inną, ale zastanawiam się czy jest sens Chyba szkoda kasy
Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2012-11-12 o 12:30 |
|
|
|
#1045 | |
|
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi, jak ja mam teraz unikać kładzenia małej na brzuszku do godziny po jedzeniu, jak co ją położę na pleckach to ona zaraz na brzuch się przekręca
![]() Cytat:
ostrożnie czyli nie za długo - jak do 3 dni nie będzie poprawy to odstaw, jak się zacznie goić spróbuj z czymś trochę łagodniejszym.
|
|
#1046 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Haniu - |
|
|
|
|
#1047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1048 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Kobietki
U nas wszystko ok, mała grzeczna. Dzisiaj idziemy wyrobić jej paszport. Póki co nigdzie się nie wybieramy, ale skoro jest ważny 5 lat to niech ma ![]() Zdjęcia już zrobiliśmy w sobotę - wrzucę jak tylko będę miała możliwość. A tymczasem miłego dnia |
|
|
|
#1049 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokument potwierdzający ukończenie tego studium (na III i IV roku) dostałam po okazaniu dyplomu mgr inż. |
|
|
|
|
#1050 |
|
Zakorzenienie
|
wczoraj robilismy odciski w masie gipsopodobnej - wyszły super !!!
prowadzicie dzienniki waszym dzieciom? Ktora z was ma mate piankowa skip hop, taka duuuuuza ? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:30.

I co teraz? wybieracie się do jakiegoś lekarza, czy dopóki je COKOLWIEK, to nie ma co liczyć na poradę?
(ale głównie na wizaż) Dlatego, postanowiłam sobie zrobić mini odwyk i używać laptopa tylko wtedy, kiedy Alex śpi a ja zrobiłam już coś pożytecznego.
Też powinnam powziąć sobie takie postanowienie, od razu mieszkanie by lepiej wyglądało 

żeby jej przeszło