Wakacyjne Mamy 2012 - część IV - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-13, 11:15   #1201
agunia82
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część IV

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
myślałam że tam macie jakies szczegółowe info
przedzwonię do pteki. A active baby zaczynają się od rozmiaru 3 1 i 2 to są newbaby
no niestety
a to ja pomerdałam, bo i to zielone i to zielone hehe

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Żadnych jogurtów nie jesz? Ja najczęściej jogobellę i nie chcę wiedzieć co w niej jest Chociaż jak jest sezon np. na truskawki to kupuję jogurt naturalny i sama dodaję truskawki (pewnei jak każda z nas).
A danonka nie wiem czy dam Kubie. Nie zastanawiałam się nad tym. Ale gdybym chciała tak rygorystycznie do tego podchodzić to chyba bym całe dnie w kuchni spędzała
Ja zup ze słoika też nie jem. A Kuba? Nie wiem. Nie myślałam o tym.
ja przestałam jeść owocowe. Jak już to kupuję naturalne i dodaję do nich co chcę. W tych owocowych to cukru jest od groma niestety

a jeszcze w temacie jogurtów - ponoć najlepsze (czytaj: najbardziej zbliżone do tego, jaki powinien być jogurt) są jogurty bakomy, a najgorsze danone.
Ja swojemu dziecku nie zamierzam dawać jogurtów owocowych czy danonków. Serki homogenizowane też rzadko i tylko takie jak np. z miechowa, a nie te napompowane powietrzem nie wiadomo co

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-11-13 o 11:18
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 11:18   #1202
nitka_88
Zadomowienie

Cytat:
Hm... ja dokarmiałam mojego królika gerberkami (jak mial wyrwanego zęba i nie mógł jeść). Dawałam mu jabłko z marchewką właśnie z Gerbera i pleśń pojawiła się 3 dnia w lodówce. Dobrze to pamiętam bo zabieg miał w czwartek. W piątek musiałam go dokarmiać, a po weekendzie w poniedziałek jak chciałam mu dać resztę słoiczka to była już pleśń.
Ja dawałam kurczaka z ryżem i warzywami, już nie pamiętam dokładnie jakimi i jakiej firmy, ale najczęściej kupuję Heinz'a (bo najtańszy), więc obstawiam że to był on.

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 11:26   #1203
hanjah
Zakorzenienie

Hej
Ja też smarkata i pociągająca Do tego tracę głos, ale akurat z tego mąż się cieszy
Niedługo zbieramy się na zaległe szczepienie z Marysią...

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
Haniu a z jakiej firmy kupowalas samo jabluszko?
No właśnie nie pamiętam
Pierwsze słoiczki kupowałam w Boots, ale raczej z jakiejś znanej firmy niż tej bootsowej.
W ogóle słoiczki kupowałam z Cow&Gate, Hipp albo Heinz, czasem organic.
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 11:28   #1204
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:

szok po prostu przeciez to idzie dla dzieci jak oni tak moga
no
Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
aaa to ja myślałam ze 3, 4 tez sa tylko 132 szt
o to ja musze po 4 podjechac a po ile sa?

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 11:40   #1205
depoison
Zadomowienie

Hello
Dziś noc nietypowa, bo mała obudziła się już o 4.
Ale jak to miło było tylko spojrzeć i przewrócić się na drugi bok - teraz mąż jest od nocnego karmienia. Jednak żywienie mm ma swoje plusy!

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Słodko.
Szorstka, bo Sudocrem wysusza. Jak zejdzie odparzenie, to przez kilka dni będziesz natłuszczać.
ale żeby aż tak? i to chyba nie tylko wina wysuszenia przez Sudocrem, tylko ta skórka jest taka chorobliwie zmieniona - szortkość dotyczy wyłącznie obszaru, zajętego wczoraj przez odparzenie, a na pewno nie smarowałam z aż taką precyzją, na pewno krem wyszedł też poza ten obszar.
Ale dziś już jest ok, skórka ma normalny kolor!

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
ja jak bym miala robic to tez nie z takiej kupnej, Niby mam od tesciow ale ostatnio dałam do zupy ktora gotowała sie 2 godizny a marchewka twarda jak bym przed chwila wrzuciła. Maskara!!! nie kazda taka jest. Ale juz 2 razy na taką trafiłam
jakbym o niemieckiej marchewce czytała

Cytat:
w kappahl są kombinezony do fotelika samochodowego - kremowe, taki z dziurką na pasy, bardzo fajny patent, może takie macie a ja dopiero wczoraj to odkryłam
też mam taki, choć ostatnio nie dysponujemy własnym autem i małej w foteliku tym samym nie wozimy. Ale wkładam go do wózka, bo fajny i cieplutki. Gorzej, że mała namiętnie wystawia przez ten otwór jedną nóżkę

Cytat:
Napisane przez Vestis Pokaż wiadomość
Ależ mnie przeziębienie dopadło, z nosa mi leci jak z kranu. Boję się, żebym Bartusia nie zaraziła, karmię go w maseczce z pieluchy
mój mąż od 3 tygodni kaszle, ja od jakichś 10 dni też jestem pociągająca i pokasłująca, ale Zosia na szczęście (odpukać!) nie złapała, choć właściwie żadnych środków ostrożności nie stosujemy (trudno by było, skoro to jak długo trwa)

Cytat:
w tesko teraz jest, 3 - 150szt za 8o zł
ja chce do tesco!
tu mam równo dwa razy drożej

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
helloł
u mnie dziś dzień pod znakiem Urodzin Męża
szykujemy laurkę z Lilką, potem się stroimy i czekamy z prezentem
to wszystkiego dobrego dla małża! a coście ciekawego kupiły?
Mój też ma urodziny, ale za miesiąc - zbieram pomysły
(a ja jutro)

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Mamcia ja bym mimo wszystko postawiła na samodzielne przygotowywanie posiłków nawet jak nie masz dostępu do super warzyw to i tak będzie to lepsze niż słoiczek. Moja ciocia pewnej firmie przygotowującej takie jedzenie sprzedaje jablka, mówię Wam, biorą wszystko zgniłe czy nie, obojętne, byle tanio... W słoiczku nic nie widać Mamy też kolegę menedżera produkcji w takiej firmie, on mówi, ze tego jedzenia swojemu dziecku by nie dał Szczegółów nie chciał zdradzić
hmm, cholera, brzmi to niefajnie, ale mam zdanie podobne jak vwictoria - nie można dać się zwariować, bo by człowiek chyba 70% produktów nie jadł .
Ja na razie postawiłam na słoiczki, bo mam nieodparte wrażenie, że żarcie "żywe" kupowane w Niemczech ma jeszcze gorszą jakość, niż one. A te eko produkty Holle cieszą się niby dobrą renomą

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 11:52   #1206
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:

Żadnych jogurtów nie jesz? Ja najczęściej jogobellę i nie chcę wiedzieć co w niej jest Chociaż jak jest sezon np. na truskawki to kupuję jogurt naturalny i sama dodaję truskawki (pewnei jak każda z nas).
A danonka nie wiem czy dam Kubie. Nie zastanawiałam się nad tym. Ale gdybym chciała tak rygorystycznie do tego podchodzić to chyba bym całe dnie w kuchni spędzała
Ja zup ze słoika też nie jem. A Kuba? Nie wiem. Nie myślałam o tym.
Ja akurat nie lubię mleka, zwłaszcza krowiego ani jego przetworów, jogurty i tym podobne nie istnieją dla mnie. O diecie dziecka mało jeszcze wiem, ale jogurty pewnie jeść musi ale to dam jej raczej jogurt naturalny z dodatkiem owoców niż danonka - sztucznego i słodzonego. Aaaa i tak w ogóle to danonki są chyba od 3 roku zycia dopiero.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 11:54   #1207
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
to wszystkiego dobrego dla małża! a coście ciekawego kupiły?
Mój też ma urodziny, ale za miesiąc - zbieram pomysły
(a ja jutro)
kupiłyśmy portfel w Fossilu
Stary 2012-11-13, 11:54   #1208
blueberry88
Zakorzenienie

Cześć!
Co za piękna noc!!! 4.20 i przed 9 pobudki (wprawdzie sen zaczął się przed północą, ale u nas to i tak sukces). Chyba musze podziękować kaszce na dobranoc Bobovity

Cytat:
Super!

Róża chyba na uczulenie na marchewkę i dynię. Już po marchewce tarła piąstkami o siebie, ale myślałam, że to jakaś nowa zabawa rączkami. Zaczerwienienia, czy przesuszenia brak, ale ona chyba nad tym nie panuje, bo z rozpędu zadrapała sobie policzek i brodę. Policzek do krwi, a jej się nie zdarzały nawet mocne zadrapana. Ścięłam teraz paznokietki jeszcze krócej, niż zwykle, ale od tego z kolei mogą wrastać.

Dzisiaj poza tym pocieraniem miała po kąpieli wysypkę na skroni i policzkach. Może to od styczności z drugą matą edukacyjną, bo akurat ją wyciągnęłam, a może też objaw alergii pokarmowej. Posmarowałam jej dłonie, skronie i buźkę Emolium. Wysypka już jest blada, a na rączki też trochę pomogło.

Pod koniec kąpieli zauważyłam też mocno zaczerwienioną końcówkę paluszka. Przeraziłam się, że może docisnęłam jej foczką, ale chyba jednak sama uderzyła się o dno przy próbie "pływania" (wlałam więcej wody, ale na tak energiczne wymachiwanie kończynami za mało). Na staw można nacisnąć, na paluszkek z obu boków też, tylko przy mocniejszym ucisku reaguje, czyli to nic groźnego.

Do tego ulewała herbatką z odrobiną mleczka i dyni. Przed chwilą znów się męczyła. No i jeszcze była głodna, a nie chciała mleka. W końcu zassała i zjadła ok. 90 ml.

To niby drobiazgi, ale dotyczące mojego małego szczęścia.
Na jedno popołudnie i wieczór za dużo.
Mam dość i jest mi zimno.

Oczywiście jutro dostanie tylko mleczko i herbatkę.

A tak niezależne od powyższego to muszę ją zarejestrować ją do okulisty, bo często lekko zezuje jednym oczkiem.
Oby swędzenie przeszło. Na pewno szybko upewnisz się, co było przyczyną.
Dziś będzie lepiej

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
w kilku źródłach było podane, że dziecko należy kłaść na brzuszku nie wcześniej niż godzinę po jedzeniu, ale dlaczego to zabij mnie, nie zakodowałam...
no i fakt, tak jak Linka napisała, Luśka wtedy sporo ulewa.
No ale przecież jej nie przywiążę do szczebelków, żeby mi się nie przekręcała. Myślałam, że jak karuzelką się zainteresuje, to zapomni o przekręcaniu, ale gdzie tam. No i chcąc nie chcąc Luśka leżała dzisiaj na brzuszku niemal cały czas

EDIT: Doczytałam. Nie powinno się kłaść zaraz po jedzeniu na brzuchu, bo maluch może ulać albo zwymiotować. Czyli tak jak Linka podejrzewała
Dlaczego?

Cytat:
Jeszcze jeden drobiazg spożywczy - w Rossmannie z Hipp jednoskładnikowe były tylko owoce, więc marchewkę miałam Gerber, a dynię BabyDream.
Tak było również w innym oddziale - pewnie dziecko ma się przyzwyczaić do BabyDream.

W marchewce Gerber marchewki jest 100%, a w dyni w dyni chyba 53! W składze jest też mąka ryżowa i olej, a kleik ryżowy chciałam podać później.
Sprostowanie: dyni w dynijest 58%.
I tak mnie to nie satysfakcjonuje.
Pobiegłam zobaczyć co jest w słoiczkach kupionych przez mamę i Hipp ma świetny skład, a Gerber już ma kwasek cytrynowy, czy zagęszczony sok...

Cytat:
Hej hej witam sie i czekam az mi sie woda zagotuje w garnku na kawe (nie zdazylam jeszcze kupic czajnika )
Ami wlasnie siedzi w lezaczku i wali kupsztala
W ogole moje dziewcze jak zasnelo wczoraj ok 20 to obudzila sie o 8.15
Przespala cala noc!! a ja razem z nia
Czuje sie jak mlody bog!!!
Cóż to za luksusy!

Cytat:
Hej
Wczoraj zamówiłam matę, tę czarno-białą, niech już przyjdzie bo mała nie ma gdzie ćwiczyć..
Świetna jest ta mata! Szkoda, że mnie nie pytają, co kupić Małej w prezencie imieninowym, czy gwiazdkowym
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 11:55   #1209
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Ja akurat nie lubię mleka, zwłaszcza krowiego ani jego przetworów, jogurty i tym podobne nie istnieją dla mnie. O diecie dziecka mało jeszcze wiem, ale jogurty pewnie jeść musi ale to dam jej raczej jogurt naturalny z dodatkiem owoców niż danonka - sztucznego i słodzonego. Aaaa i tak w ogóle to danonki są chyba od 3 roku zycia dopiero.
moja pediatra mowila ze nie powinno sie ich dawac minimum do roku, no a moja kuzynka karmi nimi 4.5 miesieczne dziecko
nie mialam ochoty jej pouczac bo dawala jej nawet czekolade polizac

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 11:56   #1210
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
no niestety
a to ja pomerdałam, bo i to zielone i to zielone hehe

ja przestałam jeść owocowe. Jak już to kupuję naturalne i dodaję do nich co chcę. W tych owocowych to cukru jest od groma niestety

a jeszcze w temacie jogurtów - ponoć najlepsze (czytaj: najbardziej zbliżone do tego, jaki powinien być jogurt) są jogurty bakomy, a najgorsze danone.
Ja swojemu dziecku nie zamierzam dawać jogurtów owocowych czy danonków. Serki homogenizowane też rzadko i tylko takie jak np. z miechowa, a nie te napompowane powietrzem nie wiadomo co
Ale po danon to widać, że takie byle co. Przecież każdy ich jogurt ma prawie taki sam smak No i co ciekawsze np. octan etylu dodawany do żywności daje smak bananowy (jeśli dobrze pamiętam). A sam octan ma zapach taki bardzo owocowy (oczywiście w małych stężeniach). A czysty octan etylu używany jest jako rozpuszczlanik do farb (pracowałam kiedyś w drukarni). No i my to jemy...

Cytat:
Napisane przez nitka_88 Pokaż wiadomość
Ja dawałam kurczaka z ryżem i warzywami, już nie pamiętam dokładnie jakimi i jakiej firmy, ale najczęściej kupuję Heinz'a (bo najtańszy), więc obstawiam że to był on.
Ja mogę powiedzieć tylko o tym jednym przetworze - jabłko z marchewką z Gerbera.
No i co najważniejsze Maniusiowi bardzo smakowało Był uroczo pomarańczowy w koło pyszczka

Cytat:
hmm, cholera, brzmi to niefajnie, ale mam zdanie podobne jak vwictoria - nie można dać się zwariować, bo by człowiek chyba 70% produktów nie jadł .
Ja na razie postawiłam na słoiczki, bo mam nieodparte wrażenie, że żarcie "żywe" kupowane w Niemczech ma jeszcze gorszą jakość, niż one. A te eko produkty Holle cieszą się niby dobrą renomą
dziękuję Wiem, że może to nie brzmi fajnie ale ja nie chcę zwariować. I to z kilku powodów - bo musiałabym nie wiem gdzie szukać jedzenia lub sama uprawiać warzywa i hodować np. kury. A robić tego nie będę w kilku powodów. A dwa najważniejsze to takie, że uprawa warzyw odpada bo NIENAWIDZĘ prac w ogrodzie. Nie lubię siać, sadzić, pielić, kopać... i nie zamierzam polubić Chociaż mamy dużą działkę i byłoby gdzie. Ale nie będę i już. A po drugie - jeśli hodowałabym kury to skończyłoby się tak jak z królikiem - nie byłabym w stanie tego jeść. I chociaż wiem, że mięso królika zdrowe i w ogóle to ani ja, ani mój mąż, ani moje dziecko nigdy tego nie zjemy bo ja tego nie przyrządzę. Ot, taka już jestem

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 11:58   #1211
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Świetna jest ta mata! Szkoda, że mnie nie pytają, co kupić Małej w prezencie imieninowym, czy gwiazdkowym
mnie tez sie nie pytaja :P
o ja , ja nawet nie wiem kiedy moje dziecko ma imieniny
musze to wyszukac, a moze juz mialo ?

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

ufff 5 styczen

Amelcia
Stary 2012-11-13, 12:00   #1212
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na razie postawiłam na słoiczki, bo mam nieodparte wrażenie, że żarcie "żywe" kupowane w Niemczech ma jeszcze gorszą jakość, niż one.
to bardzo możliwe! w Polsce jest chyba większy dostęp do dobrych warzyw czy owoców, chociaż tyle
Stary 2012-11-13, 12:02   #1213
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja lubię jogurty
Tak jak pisałam - nie wiem czy podam danonki czy nie ale na tym etapie nei chcę się zarzekać Natomiast zanim mu cokolwiek podam to upewnię się czy można i czy warto Ja się nie zagłębiałam w tematykę jogurtów i serków bo i tak na razie ich nie będę podawać. Na razie skupiam się na jabłku, marchewce, dyni, ziemniaczkach. Etap serków, jogurtów jeszcze przed nami więc spokojnie zagłębię się za parę tygodni. Z jogurtami zrobię pewnie podobnie jak Ty bo sama takie jogurty lubię najbardziej.

Stary 2012-11-13, 12:03   #1214
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
biedna Różyczka a z tym zezowaniem moja zezuje jak przybliza sobie cos do buzku. Ale ja tez ide do okulisty. na poczatku grudnia.
Ona zezuje naprzemiennie i to pewnie minie samo, ale przeczytałam, że powinno minąć po trzecim miesiącu, a ona skończyła czwarty.
Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
Enfamil
Pampersy to tylko kupuję na promocjach i mam już chyba 2-miesięczny zapas Bo inaczej to byśmy nie wyrobili z kasą. Tym bardziej że mleka na promocji to się nie kupi
Ja ostatnio nie robiłam wielkich zapasów pampków, bo z 1 i 2 wyrosła z dnia na dzień. Chociaż 4 są na dłużej, więc moze jednak zrobię zapas.
My za niecałe 2 miesiące przejdziemy ma mleko następne, więc też będziemy polować na promocje. Na szczęście w aptece internetowej też bywają, więc po prostu od razu zamówię dużo.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 12:06   #1215
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
to bardzo możliwe! w Polsce jest chyba większy dostęp do dobrych warzyw czy owoców, chociaż tyle
Zdecydowanie lepszy. Masz 100% racji. nawet jak nie ma się znajomego rolnika to zawsze można pojechać na targ i kupić a tam widać czy ktoś ma swoje czy z hurtowni.
Ja się śmiałam bo mój dziadek miał kawałek pola i zawsze sadził ziemniaki. No i w tym roku pierwszy raz nie ma swoich ziemniaków tylko kupne. Myślałam, że chociaż dla Kubusia będą swojskie ale nic z tego. No ale poproszę dziadka to podjedzie do kogoś znajomego i te parę kilogramów to załatwi. Albo właśnie pójdę na targ i kupię Tylko ponoć nawet jak ktoś sprzedaje na targu swoje to i tam zwykle ma dwie różne uprawy - dla siebie bez nawozu i na sprzedaż uprawiana inaczej. Ja tak kupuję pomidory od znajomej - sprzedaje mi te, które ma dla siebie, a nie do hurtowni

Stary 2012-11-13, 12:06   #1216
pumas
Zakorzenienie

Linka, fajna ta mata, ale jaka droga?? Daj znać, jak się sprawuje

Witajcie tak w ogóle.

Mojemu dziecku się coś poprzestawiało i zamiast o 4 była pobudka o 2... No ale do przeżycia. Jestem dosyć wyspana.
Czekam na przyjaciółkę i śmigamy do CH na jakieś zakupy.

Co do słoiczków i rozszerzania diety - ja mam dostęp do eko wszystkiego, ale mimo to i tak mam słoiczki np. z jabłuszkiem i marchewką. Dla mnie jest to najszybsza opcja, a czy dobra? Sama nie wiem. I mimo, że w miarę dbam o to, skąd pochodzi jedzenie i, żeby było dobre gatunkowo, to ze słoiczków będę korzystać pod warunkiem, że są to warzywa i owoce, a nie zupki i dania typu indyk z czymś, bo to mnie jakoś obrzydza.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 12:10   #1217
karmeelek
Zadomowienie

Ja tylko na minutke... Zapomnialam Wam napisać, że znów @ mnie nawiedziła - 1,5 tygodnia minęło od ostatniej a to już 3 w przeciągu 1,5 opakowania tabletek azalii. Przy następnej @ przerzucam sie na wkladke tylko jaka? Wiecie cos wiecej o tym?
karmeelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 12:12   #1218
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

ufff 5 styczen

Cytat:
A w sumie kiedy Martynka obchodzi imieniny? Chyba, ze juz pytalam i nie pamietam...
Stary 2012-11-13, 12:15   #1219
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Ona zezuje naprzemiennie i to pewnie minie samo, ale przeczytałam, że powinno minąć po trzecim miesiącu, a ona skończyła czwarty. Ja ostatnio nie robiłam wielkich zapasów pampków, bo z 1 i 2 wyrosła z dnia na dzień. Chociaż 4 są na dłużej, więc moze jednak zrobię zapas.
My za niecałe 2 miesiące przejdziemy ma mleko następne, więc też będziemy polować na promocje. Na szczęście w aptece internetowej też bywają, więc po prostu od razu zamówię dużo.
dobrze, że na kolejne mleko już są

Stary 2012-11-13, 12:29   #1220
nitka_88
Zadomowienie

Cytat:
Ja mogę powiedzieć tylko o tym jednym przetworze - jabłko z marchewką z Gerbera.
No i co najważniejsze Maniusiowi bardzo smakowało Był uroczo pomarańczowy w koło pyszczka
Masz zdjęcie?
Moje szczurki też bardzo lubią te dania dla dzieci I dzięki temu mam zapas słoiczków na swoje ewentualne produkcje.
Cytat:
Ona zezuje naprzemiennie i to pewnie minie samo, ale przeczytałam, że powinno minąć po trzecim miesiącu, a ona skończyła czwarty. Ja ostatnio nie robiłam wielkich zapasów pampków, bo z 1 i 2 wyrosła z dnia na dzień. Chociaż 4 są na dłużej, więc moze jednak zrobię zapas.
Ja zrobiłam zapas 3jek i zostało mi ponad 200 sztuk, bo od dzisiaj przechodzimy na 4ki

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 12:35   #1221
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie u nas na targach oprócz handlarzy są jeszcze rolnicy
w ogóle kiedyś czytałam, ze Polska jest jednym z niewielu krajów w Europie gdzie uświadczy się jeszcze eko warzyw nie sprzedawanych z etykietką eko czy też organic.
Kuzynka ma duże gospodarstwo, ale nie chciałabym od niej ani mięsa, ani warzyw.
Cytat:
nie mam Auchan!! koleznaka mi przywiozła z innego miasta ostatnio pczke na spróbowanie. Al Ona byla na zakupach tam bo daleko. W poblizu nigdzie nie mam takich sklepow .
U nas jest Auchan (właściwie jest prawie wszystko), ale musiałabym zrobić niezłe zapasy, żeby opłacało się jechać do Auchan, czy Makro. W ostatnich miesiącach oddali do użytku 2 nowe drogi, więc może korków nie ma, ale jest po prostu daleko.
Cytat:
W rossmannie jest po 48 (zawsze to 2zł mniej). A ja kupuję tutaj:
http://www.aptekagemini.pl/enfamil-1-premium-lipil-x-800-g.html
Jak zamówisz za min. 250zł to przesyłka gratis Polecam bo nie trzeba tego dodatkowo nieść do domu
Ja robię listę tego, co potrzebuję z apteki i do 250 zł uzupełniam mlekiem. Zdarzyły mi się 2 faktury na ok. 500 zł, a ostatnio jak wyszło ok. 280, to zmniejszyłam ilość mleka, a dorzuciłam aspirynę. W następnym zamówieniu znów tak zrobię.
Jak będę kupować mleko w czasie promocji, to już będzie trudniej.
Cytat:
Hej mamusie
Widzę, że na tapecie słoiczki, więc podzielę się z Wami moim spostrzeżeniem. Jak zapewne (nie) pamiętacie, mam w domu szczurki i często kupuję im właśnie słoiczki dla dzieci. Kiedyś dałam im pół słoiczka, a resztę położyłam na szafce i o nim zapomniała. Znalazłam go dopiero po jakimś tygodniu i wyobraźcie sobie, że nawet pleśki nie było! A przecież słoiczek nie był przechowywany w lodówce, tylko w temperaturze pokojowej. Trochę mnie to zastanowiło, bo niby bez konserwantów i chemii, a jednak się nie psuje...
Miłego dnia
No to nieźle...
A o szczurkach zapomniałam.
Cytat:
Napisane przez modnisia86 Pokaż wiadomość
ja apropo jogurtów i danonków mam takie same zdanie sam cukier i nic więcej wiec mojemu dziecku będę do jogurtu dodawać owoce
a zupki z słoiczków będzie dostawać jedynie na wyjazdach
Ja po jakiś 2-3 miesiącach chciałam w domu używać pieluch tetrowych. I używam! Głównie do wycierania buzi od mleka.

To nie do Ciebie oczywiście, bo też nie chcę córki karmić jedzeniem ze słoiczków, ale na razie od takiego zaczęłam. Chociażby dlatego, że rolnicy nawożą ziemię nie tylko dozwolonymi substancjami.
Cytat:
ale żeby aż tak? i to chyba nie tylko wina wysuszenia przez Sudocrem, tylko ta skórka jest taka chorobliwie zmieniona - szortkość dotyczy wyłącznie obszaru, zajętego wczoraj przez odparzenie, a na pewno nie smarowałam z aż taką precyzją, na pewno krem wyszedł też poza ten obszar.
Ale dziś już jest ok, skórka ma normalny kolor!
Cytat:
w kappahl są kombinezony do fotelika samochodowego - kremowe, taki z dziurką na pasy, bardzo fajny patent, może takie macie a ja dopiero wczoraj to odkryłam
Kombinezon, czy śpiworek?
O śpiworkach pisałam na etapie kupowania wózka, czyli chyba w maju, a ostatnio kupiłam super ciepły, który wg opisu nadaje się do fotelika, gondoli, spacerówki, a po przedłużeniu również do spacerówki i na sanki (115 cm). W ogrzewanym samochodzie by się w tym roztopiła, a do gondoli też włożę dopiero w czasie mrozów.

Edytowane przez Maciejka__
Czas edycji: 2012-11-13 o 12:37
Stary 2012-11-13, 12:40   #1222
Vestis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karmeelek Pokaż wiadomość
Ja tylko na minutke... Zapomnialam Wam napisać, że znów @ mnie nawiedziła - 1,5 tygodnia minęło od ostatniej a to już 3 w przeciągu 1,5 opakowania tabletek azalii. Przy następnej @ przerzucam sie na wkladke tylko jaka? Wiecie cos wiecej o tym?

Karmeelku - ja też mam azalię, ale jeszcze nie mam @, a jak lekarz mi przepisywał, to jakoś wyszliśmy z założenia, że w najbliższym czasie nie dostanę. Powiedz mi jak to jest: bierzesz non stop i w trakcie po prostu dostajesz @? nie robisz żadnych przerw?

Preferencje

Moje blogowanie - zapraszam
Vestis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 12:41   #1223
chmielinka
Zadomowienie

Cytat:
na razie mam zapas 3. ale powoli sie rozglądam za atrakcyjną ceną 4 ostatnio jak gromadziłam 3. to wyhaczyłam promocję za 48 gr za sztukę 4. już tak tanio pewnie nie kupię ale póki mi nie są potrzebne to mogę powybrzydzac
Cytat:
dobrze, że na kolejne mleko już są
dobre i to tylko że im dalej tym mniej dzieciaczki będą jadły mleczko. Szkoda że 1 jest takie drogie

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 12:43   #1224
Vestis
Raczkowanie

Cytat:
K
Ja po jakiś 2-3 miesiącach chciałam w domu używać pieluch tetrowych. I używam! Głównie do wycierania buzi od mleka.

Preferencje

Moje blogowanie - zapraszam
Vestis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 12:44   #1225
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:

ufff 5 styczen
Ja chciałam, żeby Róża obchodziła 4 września, a kościół (a właściwie Kościół jako instytucja) przeniósł to na marzec, a te z 30 sierpnia na 23 sierpnia. Przeczytałam o tym 25.
Stary 2012-11-13, 12:51   #1226
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chciałam, żeby Róża obchodziła 4 września, a kościół (a właściwie Kościół jako instytucja) przeniósł to na marzec, a te z 30 sierpnia na 23 sierpnia. Przeczytałam o tym 25.
a to Ci kosciol...

Amelcia
Stary 2012-11-13, 12:54   #1227
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Masz zdjęcie?
Moje szczurki też bardzo lubią te dania dla dzieci I dzięki temu mam zapas słoiczków na swoje ewentualne produkcje.

Ja zrobiłam zapas 3jek i zostało mi ponad 200 sztuk, bo od dzisiaj przechodzimy na 4ki
wlasnie nie mam. ale 19.11 znowu beda zeby wyrywane to i dokarminanie bedzie i moze zrobie zdjecie

Cytat:
Napisane przez Vestis Pokaż wiadomość
Karmeelku - ja też mam azalię, ale jeszcze nie mam @, a jak lekarz mi przepisywał, to jakoś wyszliśmy z założenia, że w najbliższym czasie nie dostanę. Powiedz mi jak to jest: bierzesz non stop i w trakcie po prostu dostajesz @? nie robisz żadnych przerw?
mam 2 cale opakowania azalii. chcesz? bo ja wyrzuce

Stary 2012-11-13, 13:04   #1228
Linka25
Zakorzenienie

Blue Martynka ma 30 stycznia tak jak TZ (Maciek). On tak postanowił, że tego samego dnia i nie ma zmiłuj. Niech mu będzie

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość

dobre i to tylko że im dalej tym mniej dzieciaczki będą jadły mleczko. Szkoda że 1 jest takie drogie
jak długo dzieci muszą jeść mleko?
Stary 2012-11-13, 13:13   #1229
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Czytałam, że 2-3 lata. Raczej 3.

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Linka - tylko jak dzieci z jakiś powodów nie mogą dostawać mleka, to można je zastąpić nabiałem w innej postaci. Chyba chodzi o wapń.
Stary 2012-11-13, 13:13   #1230
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Blue Martynka ma 30 stycznia tak jak TZ (Maciek). On tak postanowił, że tego samego dnia i nie ma zmiłuj. Niech mu będzie

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Wtedy też jest wspomnienie świętej
Drugi post nie mój
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości