|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#661 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Owoce w lidlu świeże. Suszonych duży wybór jest w rossmanie.
Nie wiem jak będzie z tym karmieniem. Może do tego czasu będzie się budził o jakiejś konkretnej godzinie... Bo teraz różnie, czasami o 5 i idzie dalej spać do 8-9, czasami śpi do 7 i to by było idealnie bo ja do pracy ok. 7.30 wychodzę. A on by poszedł dalej spać
|
|
#662 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
ja też mogę polecić te łyżeczki http://allegro.pl/lyzeczka-plastikow...758739542.html
|
|
|
|
#663 |
|
Zakorzenienie
|
Nie.
Ja karmie piersia, dawałam Mai butle przez w 4mcu na noc tylko,ale przestałam, teraz marchew zaczynam podawac. |
|
|
|
#664 |
|
Rozeznanie
|
_agata a Ty zamierzasz wysłać Maćka don któregoś żłobka czy będzie się nim opiekował ktoś z rodziny/ niania? Może już pisałaś ale ja nie nadrobiłam dużej częsci poprzedniej części
![]() w ogóle znasz kogoś kto by posyłał dziecko do któregoś żłobka? sąsiadka posyłała swojego synka na Piekoszowską ale jak zapytałam jak wrażenie to powiedziała tylko ogólnikowo że "może być' , wiem że płacili 300zł.kurcze ja chętnie też poszłabym do pracy ale nie wiem co z Agatą niby moja mam nie pracuje i jest chętna, mówi że mam się nie martwić ale wydaje mi się że to byłoby duże obciążenie, zaraz dziecko zrobi sie mobilne, trzeba będzie za nim latać tam i siam... a ona już opiekowała się dziećmi moich braci i wiem że choć nigdy nie narzekała to jednak w tym wieku już często była tym zmęczona... a tu trzeba dojechać do pracy, wrócić.. plus powiedzmy 8h w pracy to już wychodzi prawie 9-10h nieobecności... no chyba że na pół etatu coś by się znalazło...
|
|
|
|
#665 |
|
Rozeznanie
|
kupiłam takie nosidło http://www.womar.com.pl/section2.php...sidelka&zm3=16 dziś już z nim pospacerowaliśmy jakieś 15minut bo Krystiankowi było albo niewygodnie albo zimy wiatr mu wiał w buźkę,sama nie wiem... bo raczej mu się podobało w domu
no nic, jutro będę opracowywała jakąś strategię wyjścia, złożenia wózka i przepakowywania do niego dziecka, tak żeby wygodnie łatwo i szybko szło |
|
|
|
#666 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wystarczy jeden klient, który udowodni allegro np. że zapłacił a nie dostał towaru a sprzedający na przypomnienie od allegro nie zaregował i buch blokują mu konto, albo najzwyczajniej nie zapłacił prowizji od sprzedaży do allegro Cytat:
prenatal clasic Czego wasze dzieci nie lubią jeść? mój nie lubi kwaskowych , chociaż miałam słodziutkie jabłka to nie zjadł, kaszki z malinami też nie Edytowane przez blueelektron Czas edycji: 2012-11-14 o 15:24 |
||
|
|
|
#667 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny macie może sprawdzone przepisy na świąteczne pierniczki? |
||
|
|
|
#668 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej!
Ale dziś było pięknie 3,5 h spacerowałyśmy. Jak wróciłam, to miałam zawroty głowy od nadmiaru tlenu. Cytat:
![]() Ja póki co, jak nie zapominam, to przemywam pieluszką, koinieczne jest to gdy dziecko bierze żelazo bo yszkadza szkliwo, ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
no chyba naallcu zamówię.---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
a jabłek nie zuzyję dla siebie tylko dla niej, bo to takie naturalne nie prsyakne z wiochy.---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Cytat:
Ale wyjścia nie mam, bo mąż dłuuugggoooooo pracuje ![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Czy Wasi mężowie też tak długo haruja?????? Ja mam dośc, ale mój mąż też ma dosc tej roboty. Ostatnio miałąm myśli, żeby wyjechac z tego kraju mlekiem i miodem płynącym ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Cytat:
http://ekomama.pl/index.php?option=c...id=3&Itemid=18 ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Cytat:
Mamy taki sam smoczek ![]() ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
|
|
#669 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, normalnie masakra jakaś, tereny za nami idealne na jakiś market a tu dupa sklepik osiedlowy i drogo jak franca, także po pracy mężulek z listą zakupów jeździ do Auchan bo ma blisko z pracy, moglibyśmy razem ale nie chce brać dziecka w takie skupisko ludzi, tym bardziej w takim okresie zachorować.
|
|
|
|
|
#670 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale np. laskę wanilii lepiej na all bo cena max do 2zł za sztukę, a w markecie 10zł za sztukę Więc wziełam chyba z 10 ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
Każdy myśłi i tak się mówi, że na śląsku tyle pracy że hej , a wcale tak nie jest . Nawet myślimy o pracy w innym wojewodztwie.
|
|
#671 |
|
Zakorzenienie
|
MOj oprócz pracy na pełny etat, w sezonie dorabia sobie na lewo a to układajac płytki, a to przy malowaniu, kasa jakas wpadnie, wiadomo przyda sie, w zime nasiedzi sie w domu. Nie podoba mi sie to troche, ze go nie ma, ale lepiej zeby był na miejscu niz tak jak kiedys pracował w Wawie, bo wiem ze w razie czego przyjdzie i jest.
|
|
|
|
#672 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale harował![]() witam się ze szpitalnego łóżka a nawet nie łóżka tylko podłogi bo matki mają łóżka polowe do spania(rozkładane tylko na noc)od wczoraj leże z Filipkiem w szpitalu wczoraj miał zapalenie oskrzeli,dziś już ma płuca
|
|
|
|
|
#673 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ileż mogą się Was choroby trzymać? ![]() Zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia! Mam nadzieję, że w pon najpóźniej będziecie w domu
|
|
|
|
|
#674 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() anulka4771 ![]() :przytu l: Wy w tym roku wyrabiacie już chyba normy chorobowe na przyszły rok, więc przesyłam Na tyle spraw chciałam odpisać, ale Szymon stał się tak ruchliwy, że ledwo udaje mi się czytać. Może w weekend nadrobię, póki co idę wszamać muffinkę i nyny
|
|
|
|
|
#675 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#676 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale akurat chciałam tego tapatalka zainstalować na ipadzie zdecydowanie moja najulubieńsza polska firma
|
|
|
|
|
#677 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#678 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() zdrówka dla Filipka! wytrwałości dla Ciebie! i trzymam kciuki żeby Twoi mężczyźni już nigdy nie chorowali! |
|
|
|
|
#679 |
|
Wtajemniczenie
|
anulka - toż to niemozliwe....
mam nadzieję, że ten horror wkrótce się skończy!Z innych wiadomości - byłam przed chwilą u lekarza po mleko dla Hani, wypisała 5 puszek na bebilon pepti 2, jadę do apteki żeby kupic mleko, a tam pani mowi ze po 7,5zł za puszkę, wcześniej płaciłam po prawie 12zł trochę bliżej mnie. Jak to jest możliwe, że jest takie przebicie ceny! W Lidlu kupiłam jeszcze królika dla Hani, jutro zrobię zupę z mięsem z królika, a wywar zostawię pod żurek agata ekspercie chlebowy podaj mi przepis na zakwas ![]() Wiem, że był podawany dziesiątki razy ale ja nigdy jakoś nie zapisałam sobie
|
|
#680 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję dziewczynki
wiecie ze mam ochotę czasami sobie palnąc w łeb![]() Moniczka bardzo mozliwe z tym mlekiem bo i ja po tyle kupowałam a napisze tylko ze Nutramigen jest jeszcze tańszy koszt ok4zł a w szpitalu lekarz powiedział mi ze kosztuje 3,20 na ryczałt.im bardziej śmierdzące mleko tym tańsze |
|
|
|
#681 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#682 | ||
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
![]() Fajna dziewczynka ![]() Haha, ale numer ![]() Cytat:
![]() anulka - jeszcze raz życzę dużo zdrówka i również mam nadzieję, że w tym roku Twoja rodzina wyczerpie już limit nieszczęść ![]() A my jesteśmy po szczepieniu. Lekarz powiedział, że jakieś tam resztki przeziębienia zostały i organizm się z nich oczyszcza, a ogólny stan jest dobry i można szczepić. Po szczepieniu Celinka padła wymęczona i spała ok. 3h, potem kąpiel, amu, trochę się pobawiła i znowu w kimę i tak do 5:20 kiedy to ja sama ją obudziłam, bo już sama nie mogłam spać - tak mi cyc pękał Zła była, ale szybko jej przeszło No i nareszcie po długim czasie byłyśmy na spacerze! Od razu mi lepiej i jej pewnie też Jeżeli chodzi o kp, to chyba dobiega końca karmienie wyłącznie moim mlekiem. Moje zapasy mleka kurczą się w zastraszającym tempie i nie widzę perspektyw na zmianę tej sytuacji, więc niedługo zamiast mojego mleka z woreczków będę pewnie podawać mm No trudno, ale i tak Celinka ma już 4,5 m-ca, więc jestem szczęśliwa, że tak długo mi się udało kp, bo się obawiałam, że do 3 m-cy to już będzie cud
|
||
|
|
|
#683 |
|
Rozeznanie
|
Ala mam dziś nerwę na męża
![]() Napiszę tylko, że byliśmy u pani doktor i z Maksiem wszystko ok. Nie ma żadnego napięcia, rączki też już coraz więcej podkłada pod siebie i się podpiera. Więc jestem spokojniejsza. Bierzemy leki, kaszle dość dużo jeszcze ![]() W poczekalni była dziewczyna z chłopczykiem trochę większym od Maksa ale raczej jeszcze nie chodził, bo nie miał bucików. Na oko jakieś 8-10 miesięcy. I dawała mu do jedzenia 7-daysa ! Moja mina jak to zobaczyłam musiałą być bezcenna.
|
#684 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#685 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cały czas trzymam za Was kciuki. Moc uścisków dla Twoich chorowitków i dla Ciebie. Mój mąż wychodzi do pracy na 8, ok. 16 przyjeżdża na obiad i jedzie na fuszki tak gdzieś do 21-22. Teraz ma takie urwanie głowy, mniej więcej od 3 tygodni. Na zwolnienie tempa na razie się nie zanosi. Pozyskałam "wiejską" marchewkę i pietruszkę. A właściwie to moja mama Fajnie że w Lidlu są takie eko warzywa i owoce. Mam po drodze z pracy do domu.
|
|
#686 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Ja biorę cały czas, takie z DHA
Cytat:
![]() Ja mam - wklejam przepis w załączniku Robię je co roku ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#687 |
|
Wtajemniczenie
|
Byliśmy dzisiaj na kontroli bioderek i wszystko już jest dobrze, nie musimy już więcej pieluchować
Mam pytanie czy w przypadku karmienia piersią tych wzdymającyh rzeczy typu kapusta czy groch nie można jeść przez cały okres karmienia czy tylko na początku? Bo bym zjadła kapuchę a się waham ![]() ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- A jeszcze mam propozycję takiej mini sondy Jak macie ochotę to wymieńcie jedną rzecz z Waszej wyprawki, która Wam się kompletnie nie przydała i jedną, która Wam się zaskakująco bardzo przydała. Jednym słowem hity i kity naszych wyprawek ![]() U na kitem okazał się pokrowiec na przewijak - użyłam może ze 3 razy i wsadziłam do szafy - wolałam pieluszki tetrowe, bo łatwiej je było wyprać jak Seba siknął ![]() Hitem jest rożek - używamy go do tej pory chociaż Sebie już całe nogi z niego wystają, a rzepa ma w pasie ale teraz służy bardziej za otulaczek, żeby ujarzmić wierzgające rączki, i jako podkładka do leżenia, żeby było mięciutko
|
|
|
|
#688 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja ostatnio zjadłam trochę bigosu, kapusty zasmażanej i małemu nic nie było za to pomidorów nie mogę, spaghetii buuuuuuu,,, oboje wtedy puszczamy wiadomo co
|
|
|
|
|
#689 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A tak mi się to podobało już wyobrażałam sobie wielkiego ciasteczkowego renifera - oczywiście czerwonego ![]() Zaraz looknę na przepis ---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Cytat:
![]() Kity - sukienki dla noworodka i małego niemowlęcia - to zdecydowanie! Jeszcze rożek (przydał się na b. krótki okres czasu). Ręczniki dziecięce z Pepco (tragiczna wręcz jakośc). Koszule do karmienia (3 szt.), podgrzewacz do butelek, odciągacz do mleka.Hity - poduszka klin BTW - zrobiłam remanent w szafce - mam 10 budyniów, 12 kisieli, 3 sody oczyszczone i ... nie dam rady wymieniac... no skąd ja to wzięłam?!?!? Od jutra jemy codziennie budyń, a kisiele będę zużywa do jabłecznika
Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-11-14 o 23:07 |
||
|
|
|
#690 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() u nas właśnie rożek okazał się kitem- totalnie się nie przydał. używałam go tylko w szpitalu ale i tak spokojnie obeszłabym się bez niego. w domu zaraz po powrocie Martusia spała w śpiworku i czasem pod kocykiem. tak w ogóle to mam więcej "kitów" np. koszule do karmienia, wkłady poporodowe - prawie wcale nie krwawiłam (mniej niż przy okresie), zbyt duża liczba ubranek (a mówią że od przybytku głowa nie boli ), sterylizator (a mówiła siostra żeby nie kupować ), kosz mojżeszowy (Marcia śpi w ciągu dnia w wózku), poduszka do karmienia motherhood (twarda i za mała!! mam drugą z mothercare i jest boska!!) ot i cała moja lista niepotrzebnych zakupów ![]() hitem jest niania elektroniczna. kosztowała niemało ale dzięki niej podglądamy Małą non stop no i ta poducha do karmienia mothercare - super. codzień jej używam i nawet w samolocie Marcia na niej spała!
Edytowane przez Timii Czas edycji: 2012-11-14 o 23:08 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:45.

13.08.2011 

, wiem że płacili 300zł.
niby moja mam nie pracuje i jest chętna, mówi że mam się nie martwić ale wydaje mi się że to byłoby duże obciążenie, zaraz dziecko zrobi sie mobilne, trzeba będzie za nim latać tam i siam... a ona już opiekowała się dziećmi moich braci i wiem że choć nigdy nie narzekała to jednak w tym wieku już często była tym zmęczona... a tu trzeba dojechać do pracy, wrócić.. plus powiedzmy 8h w pracy to już wychodzi prawie 9-10h nieobecności... no chyba że na pół etatu coś by się znalazło...
no nic, jutro będę opracowywała jakąś strategię wyjścia, złożenia wózka i przepakowywania do niego dziecka, tak żeby wygodnie łatwo i szybko szło 

no chyba naallcu zamówię.

Każdy myśłi i tak się mówi, że na śląsku tyle pracy że hej , a wcale tak nie jest