Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-16, 09:22   #4951
garden_d
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R:

Ś: 1 bułka razowa z ziarnami: pół z twarogiem żurawinowym; pół z serem gouda light i wędliną- filet z indyka; 1 banan; z 10 żółtych pomidorków koktajlowych; kawa parzona z mlekiem;
IIŚ: 1 serek homogenizowany naturalny z garścią mieszanki studenckiej; kawa parzona z mlekiem
O: kaszka kus kus ze szczypiorkiem; gulasz drobiowy duszony z czerwoną papryką na oliwce; kalafior gotowany; herbata miętowa
P: filiżanka kawy parzonej; pasek gorzkiej czekolady 90 % wawel
K: 19:00: 1 kawałek chleba razowego z jajkiem duży owalny; 1 twarożek domowy cały; 1 pomidor; 1 surowa marchew; herbata z cytryną

2 h orbitrek; 40 min basen;

i jak?
Brakuje podwieczorku, poza tym ok, jeśli kuskus nie jest w symbolicznych ilościach. Ja bym pomyślała jeszcze nad chociaż kromką do 2go śniadania.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-16, 09:55   #4952
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość
Brakuje podwieczorku, poza tym ok, jeśli kuskus nie jest w symbolicznych ilościach. Ja bym pomyślała jeszcze nad chociaż kromką do 2go śniadania.
kuskusa sporo- lubię tę kaszkę chociaż wiem, ze chyba ma wysoki indeks glikemiczny. myślę, że smakowałaby na słodko na śniadanie- ja uwielbiam słodkie śniadanka. myślisz, że powinnam dodać podwieczorek
- nie mam za bardzo na niego pomysłu. zazwyczaj po południu bardziej na słodkie mnie bierzę , oj słodka ze mnie dziewczyna, słodka..... pozdrawiam. piszkaj coś na pw.
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-16, 10:16   #4953
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
kuskusa sporo- lubię tę kaszkę chociaż wiem, ze chyba ma wysoki indeks glikemiczny. myślę, że smakowałaby na słodko na śniadanie- ja uwielbiam słodkie śniadanka. myślisz, że powinnam dodać podwieczorek
- nie mam za bardzo na niego pomysłu. zazwyczaj po południu bardziej na słodkie mnie bierzę , oj słodka ze mnie dziewczyna, słodka..... pozdrawiam. piszkaj coś na pw.
Owoc + jogurt + pasek gorzkiej czeko? Wystarczy chociażby to. Napiszę na pewno niedługo!
Stary 2012-11-16, 11:54   #4954
Iwoka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Przeczyszczenie Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze R

Śn: (sposób jednej wizażanki na zaparcia) activia do picia + 16 łyżek otrębów przennych + 3 łyżki siemienia lnianego

II Śn: grahamka z szynką, pomidorem i ogórkiem; serek wiejski z płatkami kukurydzianymi (nie mam na razie muesli)

O: 2 gołąbki (starałam się wyciągnąć bez sosu, było tylko troszku)
chwilę po: mandarynka (mam juz zaparcia od paru dni i chciałam zjeść więcej różnych rzeczy, żeby mnie pobudziło)

P: kefir i parę suszonych śliwek (szczerze..są ochydne, dźwigało mi się po tych paru, no ale zaparcia... )

ćw: z 40 min steper

K: dwa jaja na twardo + pomidor

I właśnie z kolacją mam problem. Jest już po 9, a zależało mi na ćwiczeniach i na kolacji PO wysiłku. Czy jest dobrze, że tak późno jem kolacje.??

Proszę o radę i o ocenę
Wybacz, ale jedna z większych głupot jakie mogą być. Taka polecana maksymalna dawka otrębów to 3 łyżki dziennie. I to też wtedy kiedy przy okazji dużo pijesz. Nadmiar otrębów jeszcze bardziej może nasilić problem zaparć.

Wstawiam przy okazji swój przewidywany na dzisiaj jadłospis. Może ktoś zerknie i oceni :
I: owsianka (3 łyżki płatków, łyżka musli, łyżka otrębów) z cynamonem, zdrowym błonnikiem, słonecznikiem, pestkami dyni i wiórkami kokosowymi + jabłko + herbata z cytryną;
II: pół mniejszego grapefruita + banan + ok. 200 ml maślanki naturalnej;
III: pół woreczka kaszy ryczanej + kostka z dorsza (na parze) + biedronkowe warzywa na patelnię (na parze);
IV: tost z dwóch kromek chleba żytniego (ponoć 100%...) z żółtym serem, pomidorem, ogórkiem kiszonym, papryką, szczypiorkiem i zapewne ketchupem + marchewki do pochrupania;
V: sałatka z pomidora, ogórków kiszonych, papryki i szczypiorku podana z połową opakowania serka wiejskiego.
Do picia: woda, troszkę kawy, herbata zielona z grapefruitem, jakieś herbaty owocowe.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-16, 12:48   #4955
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poa alpina Pokaż wiadomość
u

śniadanie:
owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na chudym mleku z kakao naturalnym, z granatem, pistacjami, łyżką serka homo, syropem z czarnego bzu i zbożowymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi
ii śniadanie: 2 kromki ziarnistego razowca z: Masłem, serem sałatkowym, bananem, miodem lawendowym i kakao naturalnym / masłem orzechowym, dżemem malinowym, bananem i kakao naturalnym; kawa zbożowa z mlekiem i przyprawą do szarlotki
obiad: pierś z kurczaka w przyprawach smażona bez tłuszczu, gnocchi ziemniaczane nadziewane zielonym pesto, szpinak
podwieczorek: jabłko, 2 cukierki czekoladowe
kolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z rzodkiewką, pomidorem, papryką i wieprzowym salami z orzechami włoskimi / pasztetem z gęsią / paprykowym camembertem / szynką i żółtym serem

możliwe, że zjem jeszcze drugą kolację w okolicach północy, bo mam dzisiaj tryb turbonauki...

do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, herbaty: 2x zielona, 2x owocowa, ziołowa.

wspaniale !!!!!!!! :d

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Delli Pokaż wiadomość
ja za słodkim nie przepadam więc śniadanie pominęłam (ale pewnie było pyszne . I moje pytanie - kiedy mnie przygarniesz??? możesz mi gotować a ja mogę sprzątać, prać, prasowć itd
Wiesz te racuchy nie były wcale takie słodkie Tak delikatnie. Sama jak robie nalesniki to daje minimalną ilość cukru tak do smaku A przygarnąć Cię mogę w każdej chwili o ile rodzice nie będa mieli nic przeciw Dobrze się składa bo sprzątać nie lubię

I dziękuję za zerkniecie

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-16, 15:13   #4956
nikol12
Rozeznanie

U :
I : 2 kromki razowca z masłem i / 1 z żółtym serem , pomidorem, 2 z serem białym / jabłko
W pociągu : 1/2 bułki suchej z dynią
Na mieście : kasza gryczana , 4 rodzaje surówek , kotlet soczewicowy + kawałek kotleta sojowe od mamy na spróbowanie : love: ( wziełam 1/2 porcji bo jedna porcja to była taka olbrzymia , moje 1/2 porcji ( dla mnie normalna porcja ) to było cały załadowany talerz obiadowy , bo tamta cała porcja to jakiś taki wieeeeelki talerz był )
Potem : cappucino Milki czekoladowe, pasek gorzkiej czekolady , chupa-chups bananowo - truskawkowo-czekoladowy
Będzie : serek homo
Kolacja :jajecznica z 2 jaj z pomidorkiem , marchewa

Nie za dużo jak na moją ,, aktywność " ?

Ruch : nic , bo od rana siedziałam w pociągu , teraz przyjechałam i mam lenia

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-11-16 o 15:16
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-16, 16:23   #4957
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez deser czekoladowy Pokaż wiadomość
Do zrzucenia mam jakieś 5, 7 kg. Serki wiejskie to moja miłość Zostało mi po Dukanie. Zjadam ich dziennie sporo, przyznaję, ale jem też dużo twarogów. Póki co sukcesem dla mnie jest wprowadzenie pieczywa, muszę się nauczyć jeść normalnie czyli zdrowo.
Dziękuję wam dziewczyny, będę pracować nad swoim jedzonkiem i wrzucać jadłospisy do oceny.
Serki wiejskie są smaczne, ale niestety dość wysoko przetworzone, dobrze by było, żebyś mimo wszystko je ograniczyła.

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
U

Śniadanie:
owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na chudym mleku z kakao naturalnym, z granatem, pistacjami, łyżką serka homo, syropem z czarnego bzu i zbożowymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi
II śniadanie: 2 kromki ziarnistego razowca z: masłem, serem sałatkowym, bananem, miodem lawendowym i kakao naturalnym / masłem orzechowym, dżemem malinowym, bananem i kakao naturalnym; kawa zbożowa z mlekiem i przyprawą do szarlotki
Obiad: pierś z kurczaka w przyprawach smażona bez tłuszczu, gnocchi ziemniaczane nadziewane zielonym pesto, szpinak
Podwieczorek: jabłko, 2 cukierki czekoladowe
Kolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z rzodkiewką, pomidorem, papryką i wieprzowym salami z orzechami włoskimi / pasztetem z gęsią / paprykowym camembertem / szynką i żółtym serem

Możliwe, że zjem jeszcze drugą kolację w okolicach północy, bo mam dzisiaj tryb turbonauki...

Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, herbaty: 2x zielona, 2x owocowa, ziołowa.

Boże, to gnocchi będzie za mną chodzić...

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość
Bardzo dziękuję za ocenkę

Staram się i dzięki wam jest mi łatwiej

Bardzo proszę was jeszcze o pomoc, ponieważ dziś czeka mnie długa noc...będę dyktować siostrze prezentacje, a ona będzię ją pisać. Położę się pewnie ok 3 nad ranem...czym mogę się poratować jak dopadnie mnie wilczy głód w nocy? Kolację zjadłam po 20 będę piła zieloną herbatę i wodę...hm
Wiem, że już po fakcie, ale siedząc do tak późno możesz spokojnie zjeść jeszcze jeden posiłek (białkowo-warzywny, wtedy ewentualnie pierwsza kolacja może mieć węgle).

Cytat:
Moje dzisiejsze R

Śn: (sposób jednej wizażanki na zaparcia) activia do picia + 16 łyżek otrębów przennych + 3 łyżki siemienia lnianego
16 łyżek?! Nie bolał Cię brzuch po tym? Bo 1, że ja bym więcej niż 5 łyżek w ogóle nie zmieściła, 2, że tamta wizażanka mówiła o 16 łyżeczkach, 3, że nawet taka ilość jak jej jest stanowczo za duża, będziesz mieć po tym megaproblemy jelitowe! Ludzie już trafiali do szpitala po spożyciu zbyt dużej ilości błonnika nieraz, ale skoro wolisz ignorować nasze uwagi, to nie ma sprawy, tylko po co w takim razie wstawiasz tu swoje jadłospisy?

I "pszenne" pisze się przez sz, maćććć
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-11-16 o 16:26
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-16, 16:28   #4958
starss23
Raczkowanie

Moje R

mały grzeszek rano półtorej krateczki czekolady mlecznej(niemieckiej)
ŚNIADANIEwsianka(40 g płatków owsianych,3 włoskie orzechy,2 łyżeczki musu jabłkowego, zalane mlekiem) kawa parzona z mlekiem bez cukru.
2ŚNIADANIE; kromka ciężkiego ciemnego chleba z ziarnami z białym serem, 2 plastry polędwicy drobiowej,kilka liści sałaty, ogórek, jabłko, zielona herbata.
OBIAD; 0k 50 g makaronu pełnoziarnistego(świderki ugotowanego al dente) potem duszony z warzywami w paseczkach(marchew,seler, pieczarki,pietruszka,faso lka,kukurydza) na łyżeczce oleju rzepakowego wszystko zalane sosem zrobionym z maślanki i łyżeczki przecieru pomidorowego,( niecałe pól kubka maślanki z łyżeczką przecieru)
Przekąska: figa suszona, kawa z mlekiem bez cukru.
KOLACJA; serek wiejski, duży pomidor, trochę papryki żółtej, plasterek polędwicy drobiowej, zielona herbata.

I jak ?? z góry dziekuję
starss23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-16, 16:58   #4959
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Dzięki! Dzisiaj mega doładowanie kakaowo-orzechowe, póki co skutkujące buzującym mózgiem . A po gnocchi leć do Lidla na Tydzień Luksusu, jest REWELACYJNE!

Mega pozytywne naładowanie!

Dzieki za info, dzisiaj juz byłam i zakupiłam Degustacja jutro bo dzisiaj juz po obiedzie

Od razu dzisiejsze U

I owsianko-orkiszanka na mleku sojowym gotowana z kakao naturalnym i podana z masłem orzechowym crunchy (tyle ze az wstyd ), granatem i konfiturą z płatkami róży + kawa parzona

II składana kanapka z 2 kromek orkiszowego ze słonecznikiem - z pesto rukolowym, wędzonym pstrągiem i rukolą, sok marchewkowy

III domowe tortelloni z farszem z ricotty i grzybów leśnych z dodatkiem pieczonego czosnku podane na kremie brokułowym

własnie wpadły 2 paski lindt70% i ricore

IV będzie pizza ze znajomymi i pewnie piwo

do picia ponadto: woda, pokrzywa i zielona herbata
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-16, 17:06   #4960
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość
Moje R

mały grzeszek rano półtorej krateczki czekolady mlecznej(niemieckiej) krateczki, tzn. kostki?
ŚNIADANIEwsianka(40 g płatków owsianych,3 włoskie orzechy,2 łyżeczki musu jabłkowego, zalane mlekiem) kawa parzona z mlekiem bez cukru.
2ŚNIADANIE; kromka ciężkiego ciemnego chleba z ziarnami z białym serem, 2 plastry polędwicy drobiowej,kilka liści sałaty, ogórek, jabłko, zielona herbata.
OBIAD; 0k 50 g makaronu pełnoziarnistego(świderki ugotowanego al dente) potem duszony z warzywami w paseczkach(marchew,seler, pieczarki,pietruszka,faso lka,kukurydza) na łyżeczce oleju rzepakowego wszystko zalane sosem zrobionym z maślanki i łyżeczki przecieru pomidorowego,( niecałe pól kubka maślanki z łyżeczką przecieru)
Przekąska: figa suszona, kawa z mlekiem bez cukru.
KOLACJA; serek wiejski, duży pomidor, trochę papryki żółtej, plasterek polędwicy drobiowej, zielona herbata.

I jak ?? z góry dziekuję
Bardzo ładnie, nawet z tą czekoladką- zdrowo, pysznie, dietetycznie
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-11-16, 17:25   #4961
camelia111
Zakorzenienie

Dzisiejsze R:
I Owsianka na mleku z bananem, jabłkiem, cynamonem, łyżką wiejskiego i łyżeczką domowej róży
II Domowa pomidorówka z całą marchewką w środku, symbolicznie zabielona śmietanką do kawy
III Grillowany świeży pstrąg, pare ziemniaczków z koperkiem, sałatka warzywna na jogurcie (ogórki, zielona papryka, szczypiorek, cebulka)
IV kanapka orkisza z serkiem naturalnym, mozarellą i pomidorem, reszta serka wiejskiego ze śniadania.

Może coś małego jeszcze wpadnie na kolacje, ale zaraz wychodzę i raczej nie planuję nic jeść na mieście.

Grzechy: brak
Ruch: długi spacer, a6w
do picia: zielona herbata
camelia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-16, 17:51   #4962
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez camelia111 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze R:
I Owsianka na mleku z bananem, jabłkiem, cynamonem, łyżką wiejskiego i łyżeczką domowej róży
II Domowa pomidorówka z całą marchewką w środku, symbolicznie zabielona śmietanką do kawy bez ryżu ani mięsa? skromnie trochę, to jak pić wodę o smaku pomidorowym i gotowaną marchewkę, przyznasz, że nie ma tego dużo
III Grillowany świeży pstrąg, pare ziemniaczków z koperkiem, sałatka warzywna na jogurcie (ogórki, zielona papryka, szczypiorek, cebulka)
IV kanapka orkisza z serkiem naturalnym, mozarellą i pomidorem, reszta serka wiejskiego ze śniadania.

Może coś małego jeszcze wpadnie na kolacje, ale zaraz wychodzę i raczej nie planuję nic jeść na mieście. że niby ostatni posiłek o 17? Koniecznie coś zjedz po powrocie!

Grzechy: brak
Ruch: długi spacer, a6w
do picia: zielona herbata
jw.
Stary 2012-11-16, 18:00   #4963
Przeczyszczenie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Serki wiejskie są smaczne, ale niestety dość wysoko przetworzone, dobrze by było, żebyś mimo wszystko je ograniczyła.

Boże, to gnocchi będzie za mną chodzić...

Wiem, że już po fakcie, ale siedząc do tak późno możesz spokojnie zjeść jeszcze jeden posiłek (białkowo-warzywny, wtedy ewentualnie pierwsza kolacja może mieć węgle).

16 łyżek?! Nie bolał Cię brzuch po tym? Bo 1, że ja bym więcej niż 5 łyżek w ogóle nie zmieściła, 2, że tamta wizażanka mówiła o 16 łyżeczkach, 3, że nawet taka ilość jak jej jest stanowczo za duża, będziesz mieć po tym megaproblemy jelitowe! Ludzie już trafiali do szpitala po spożyciu zbyt dużej ilości błonnika nieraz, ale skoro wolisz ignorować nasze uwagi, to nie ma sprawy, tylko po co w takim razie wstawiasz tu swoje jadłospisy?

I "pszenne" pisze się przez sz, maćććć
Ja zrozumiałam, że 16 łyżek To nie ma nic wspólnego z tym, że nie stosuje się do Waszych rad. Wręcz przeciwnie, codziennie wchodzę na tą stronę i czekam na dalsze rady i na prawdę poważnie je traktuje. O tym, że tak nie można, przeczytałam dopiero na następny dzień, gdy napisała tak jedna wizażanka. A co do "pszennych", to po prostu się pomyliłam, nie trzeba się od razu wściekać
II Cel: 50

Skalpel Ewy Chodakowskiej- od 22.04
Przeczyszczenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-16, 18:25   #4964
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
U :
I : 2 kromki razowca z masłem i / 1 z żółtym serem , pomidorem, 2 z serem białym / jabłko
Na mieście : kasza gryczana , 4 rodzaje surówek , kotlet soczewicowy + kawałek kotleta sojowe od mamy na spróbowanie : love: ( wziełam 1/2 porcji bo jedna porcja to była taka olbrzymia , moje 1/2 porcji ( dla mnie normalna porcja ) to było cały załadowany talerz obiadowy , bo tamta cała porcja to jakiś taki wieeeeelki talerz był )
Potem : cappucino Milki czekoladowe, pasek gorzkiej czekolady , chupa-chups bananowo - truskawkowo-czekoladowy
Będzie : serek homo , długa żelka piankowa z zozoli http://www.mieszko.pl/pl/c,120,zozole-sponge.html
Kolacja :jajecznica z 2 jaj z pomidorkiem , marchewa EDIT : i kromka razowca z serkiem kanapkowym

jakoś dużo chyba dzisiaj . czy mi się zdaję ?
Stary 2012-11-16, 18:57   #4965
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja zrozumiałam, że 16 łyżek To nie ma nic wspólnego z tym, że nie stosuje się do Waszych rad. Wręcz przeciwnie, codziennie wchodzę na tą stronę i czekam na dalsze rady i na prawdę poważnie je traktuje. O tym, że tak nie można, przeczytałam dopiero na następny dzień, gdy napisała tak jedna wizażanka. A co do "pszennych", to po prostu się pomyliłam, nie trzeba się od razu wściekać
Edytor tekstu podkreśla błędy ortograficzne, przynajmniej w mojej wyszukiwarce. I nie wściekam się, po prostu zwracam uwagę, bo notorycznie widuję w tym wątku tego jednego byka i patrzeć już nie mogę, w mojej podstawówce słowo "pszenica" pojawiało się chyba na każdym dyktandzie, podobnie jak "skuwka" i "hamak", co by potem się w towarzystwie nie ośmieszać

I dobrze się czułaś po tych otrębach? Bo aż nie mogę uwierzyć, ja po 4 łyżkach niegdyś byłam tak (nieprzyjemnie) zapchana, że przez pół dnia nie byłam w stanie potem nic jeść, o bólu żołądka nie wspominając, a Ty zjadłaś 4-krotnie więcej.

W każdym razie nie polecam więcej niż 3 łyżek dziennie, już lepiej sobie "odbić" ten błonnik jedząc dużo warzyw (które są jego najcenniejszym źródłem)!

Cytat:
K: dwa jaja na twardo + pomidor

I właśnie z kolacją mam problem. Jest już po 9, a zależało mi na ćwiczeniach i na kolacji PO wysiłku. Czy jest dobrze, że tak późno jem kolacje.??
Tak, kolację białkowo-warzywną możesz zjeść nawet pół godziny przed snem i nie spowolni to chudnięcia. Dobrze, że jesz po ćwiczeniach.

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
jakoś dużo chyba dzisiaj . czy mi się zdaję ?
Nie jest dużo, ale kiepsko jakościowo, tzn. podobają mi się tylko 3 główne posiłki, a wszystkie te przekąski- no niestety, nie bardzo Bułkę mogłaś zjeść z obkładem, a nie suchą, pieczywo powinno być raczej bazą do tego, co jest na nim, a nie główną treścią posiłku! No i sporo słodyczy dzisiaj...

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-11-16 o 18:59
Stary 2012-11-16, 19:03   #4966
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Edytor tekstu podkreśla błędy ortograficzne, przynajmniej w mojej wyszukiwarce. I nie wściekam się, po prostu zwracam uwagę, bo notorycznie widuję w tym wątku tego jednego byka i patrzeć już nie mogę, w mojej podstawówce słowo "pszenica" pojawiało się chyba na każdym dyktandzie, podobnie jak "skuwka" i "hamak", co by potem się w towarzystwie nie ośmieszać

I dobrze się czułaś po tych otrębach? Bo aż nie mogę uwierzyć, ja po 4 łyżkach niegdyś byłam tak (nieprzyjemnie) zapchana, że przez pół dnia nie byłam w stanie potem nic jeść, o bólu żołądka nie wspominając, a Ty zjadłaś 4-krotnie więcej.

W każdym razie nie polecam więcej niż 3 łyżek dziennie, już lepiej sobie "odbić" ten błonnik jedząc dużo warzyw (które są jego najcenniejszym źródłem)!

Tak, kolację białkowo-warzywną możesz zjeść nawet pół godziny przed snem i nie spowolni to chudnięcia. Dobrze, że jesz po ćwiczeniach.

Nie jest dużo, ale kiepsko jakościowo, tzn. podobają mi się tylko 3 główne posiłki, a wszystkie te przekąski- no niestety, nie bardzo Bułkę mogłaś zjeść z obkładem, a nie suchą, pieczywo powinno być raczej bazą do tego, co jest na nim, a nie główną treścią posiłku! No i sporo słodyczy dzisiaj...
no właśnie te słodycze też mi się nie podobają. jutro będzie lepiej i postaram się bez słodyczy - za dużo ostatnio , a potem tyłek urośnie
Stary 2012-11-16, 19:41   #4967
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Ja to napisałam i proszę mi teraz wierzyć i zastosować się do moich rad (pisałam między innymi o kefirze, mleku acidofilnym i śliwkach suszonych, przypomnij sobie). Na pewno pomoże.
Stary 2012-11-16, 19:57   #4968
blax5
Zadomowienie

Dzisiejsze:

I. owsianka z otrębami, serkiem wiejskim, suszonymi daktylami, mandarynką i masłem orzechowym crunchy

II. podwójna kanapka z ziarnami z pesto, szynką, pomidorami i sałatą lodową

III. twarożek z wkrojonym kaki i posiekanymi migdałami

IV. barszcz czerwony z makaronem, burakami i marchewką; udko kurczaka z zupy

V. jajecznica z mlekiem, ziołami, suszonymi pomidorami w oleju i odrobiną sałaty do dekoracji

I jak?
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-16, 20:36   #4969
Przeczyszczenie
Raczkowanie

Cytat:

Cóż, jeśli chodzi o te otręby to tak, czułam się zapchana i to baaardzo nie zjadłam nawet do końca. Dziękuję za radę co do kolacji a co do błędów, będę już pamiętała
II Cel: 50

Skalpel Ewy Chodakowskiej- od 22.04
Przeczyszczenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-16, 22:25   #4970
eddin
Raczkowanie

Dziś R

1. Owsianka z 2 łyżek płatków żytnich, 1 otrębów owsianych, z jogurtem naturalnym + dwa paski gorzkiej czekolady (część w owsiance, część solo ) + kawa z mlekiem

2. Zestaw z North Fish - wielki filet z dorsza w panierce (podobno niecałe 300 kcal wg North Fish, ale nie chce mi się wierzyć, że tylko tyle...) + mnóstwo warzyw gotowanych (brokuły, kalafior, marchewka...) i trochę sałatki z ogórków kiszonych - mega porcja, bardzo się najadłam

3. Kawałek baklawy

55 min fitness abt

4. Serek wiejski 200g + dużo soku z pomidorów

Byłam właściwie cały dzień poza domem.

Edytowane przez eddin
Czas edycji: 2012-11-16 o 22:27
eddin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-17, 10:25   #4971
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eddin Pokaż wiadomość
Dziś R

1. Owsianka z 2 łyżek płatków żytnich, 1 otrębów owsianych, z jogurtem naturalnym + dwa paski gorzkiej czekolady (część w owsiance, część solo ) + kawa z mlekiem trochę za dużo tej czekolady dzisiaj 1 pasek by nie starczył? bo zamiast drugiego wrzuciłabym jakiś owoc i jeszcze łyżkę płatków lub otrębów

2. Zestaw z North Fish - wielki filet z dorsza w panierce (podobno niecałe 300 kcal wg North Fish, ale nie chce mi się wierzyć, że tylko tyle...) + mnóstwo warzyw gotowanych (brokuły, kalafior, marchewka...) i trochę sałatki z ogórków kiszonych - mega porcja, bardzo się najadłam

3. Kawałek baklawy cuuuukier, a gdzie wartości odżywcze (prócz farszu orzechowego)?

55 min fitness abt

4. Serek wiejski 200g + dużo soku z pomidorów sok to sok, a prawdziwe warzywa?

Brzydko. Warzywa tylko w obiedzie, owoców brak, za to dużo czekolady, kaloryczny deser i smażona ryba.
Stary 2012-11-17, 10:25   #4972
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eddin Pokaż wiadomość
Dziś R

1. Owsianka z 2 łyżek płatków żytnich, 1 otrębów owsianych, z jogurtem naturalnym + dwa paski gorzkiej czekolady (część w owsiance, część solo ) + kawa z mlekiem

3. Kawałek baklawy

55 min fitness abt

4. Serek wiejski 200g + dużo soku z pomidorów

Na R bardzo kiepsko, ale chyba jesteś tego świadoma.
Stary 2012-11-17, 12:52   #4973
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Brzydko. Warzywa tylko w obiedzie, owoców brak, za to dużo czekolady, kaloryczny deser i smażona ryba.
Dzięki dziewczyny, kurcze, dziś powinno być lepiej
A w ogóle, jak na moje dotychczasowe jedzenie to i tak robię postępy dzięki Wam
Jeszcze parę miesięcy temu zamiast do North Fish poszłabym do Maca... lub Kfc.
No i powoli chudnę... w sumie wystarcza, że się nie obżeram słodyczami i nie jem pizzy zapijanej piwem na imprezach. Rany, ale to brzmi

Edytowane przez eddin
Czas edycji: 2012-11-17 o 13:07
eddin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-17, 13:02   #4974
nikol12
Rozeznanie

UUUU:
I : buła z ziarnami dyni / 1 z masłem , 2pl. wędliny , pomidorem, sałatą , rzodkiewką , cebulą, 2 z serkiem kanapkowym , polędwicą , pomidorem , papryką , cebulą / jabłko, kubek ciepłego mleka 2%
II : serek homo czekoladowy , duuuża marchewa, jabłko,
III : 2 naleśniki nadziane sałatką gyros
gruszka, kawa z z mlekiem
IV : serek wiejski 200g, pomidor ,kromka razowca
Ruch : 30 min spaceru , 2x 30min hula hop

ujdzie ?

Do ocenki

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-11-17 o 14:21
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-17, 13:19   #4975
Iwoka
Zakorzenienie

Dzisiejsze:
I: kaszka kukurydziana (z 3 łyżek) z cynamonem, odrobiną miodu, słonecznikiem i migdałami + jabłko + kawa zbożowa;
II: marchewka + pomarańcza + ok. 200 ml maślanki naturalnej z łyżeczką otrębów pszennych;
III: 6 dużych pierogów żytnich (z dodatkiem otrębów pszennych) z twarogiem; podane z maślanką naturalną, cynamonem i orzechami;
IV: 2 kromki chleba żytniego z masłem, pomidorem, ogórkiem kiszonym, papryką i szczypiorkiem;
V: tu nie wiem, bo idę na imprezę urodzinową TŻ.
Do picia: woda, kawa, herbata zielona z grapefruitem i pewnie coś tam jeszcze na imprezce (ale nie alkoholowe )

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Stary 2012-11-17, 13:23   #4976
ineczkaxD
Raczkowanie

GG do ineczkaxD

Wczorajszy jadłospis:

Śniadanie: 6 łyżek domowej granoli (płatki owsiane, orzechy włoskie, migdały, pestki słonecznika, dyni, siemie lniane, rodzynki, żurawina, suszone śliwki, mus jabłkowy, miód, cynamon), banan i pół jabłka, zalane kefirem
Drugie śniadanie: jabłko
Obiad: Jajecznica z 2 jaj z 4 pieczarkami i cebulką, posypana szczypiorkiem, podana z surowym pomidorem
Podwieczorek: kakao i trzy kruche ciasteczka
Kolacja: sałatka z brokułem (kilka różyczek), kaszą kuskus (3 łyżki), tuńczykiem (pół puszki), kukurydzą z puszki (3 łyżki) i pomidorem

Bardzo proszę o ocenę. Obiad może nieudany, ale nie miałam zbytnio czasu i uwielbiam jajecznicę z pieczarkami. Drugie śniadanie może skromne, ale po tym pierwszym czuję się najedzona pół dnia.
"Piękno kobiety nie przejawia się w ubraniach, które nosi, w jej figurze lub sposobie w jaki układa włosy. Piękno kobiety musi być widoczne w oczach, ponieważ są one drzwiami do jej serca – miejsca gdzie mieszka miłość."
- Audrey Hepburn
ineczkaxD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-17, 14:35   #4977
Desire_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ineczkaxD Pokaż wiadomość
Wczorajszy jadłospis:

Śniadanie: 6 łyżek domowej granoli (płatki owsiane, orzechy włoskie, migdały, pestki słonecznika, dyni, siemie lniane, rodzynki, żurawina, suszone śliwki, mus jabłkowy, miód, cynamon), banan i pół jabłka, zalane kefirem - ok
Drugie śniadanie: jabłko - mało, jakieś białko by się przydało - może serek homo naturalny?
Obiad: Jajecznica z 2 jaj z 4 pieczarkami i cebulką, posypana szczypiorkiem, podana z surowym pomidorem - dodałabym chociaż kromkę ciemnego pieczywa
Podwieczorek: kakao i trzy kruche ciasteczka - kiepsko, ale chyba wiesz
Kolacja: sałatka z brokułem (kilka różyczek), kaszą kuskus (3 łyżki), tuńczykiem (pół puszki), kukurydzą z puszki (3 łyżki) i pomidorem -ja zrezygnowałabym z kaszy

Bardzo proszę o ocenę. Obiad może nieudany, ale nie miałam zbytnio czasu i uwielbiam jajecznicę z pieczarkami. Drugie śniadanie może skromne, ale po tym pierwszym czuję się najedzona pół dnia.

j.w.
Stary 2012-11-17, 14:55   #4978
ineczkaxD
Raczkowanie

GG do ineczkaxD

Cytat:
Napisane przez Desire_ Pokaż wiadomość

j.w.
Bardzo dziękuję

Wiem, że z tymi ciasteczkami to kiepsko, ale mama upiekła i musiałam chociaż spróbować, przynajmniej były małe Kakao było o obiżonej zawartości tłuszczu, na mleku 0%, z odrobiną słodzika. Niestety, kakao i gorzka czekolada to rzeczy, do których mamsłabość, no i te domowe wypieki - na szczęście mam je tylko w domu rodzinnym, sama nie piękę już nawet tych dietetycznych, bo łatwo mi stracić umiar. Ale postaram się wyeliminować także i to. Innych słodyczy na szczęście nie jem w ogóle.
"Piękno kobiety nie przejawia się w ubraniach, które nosi, w jej figurze lub sposobie w jaki układa włosy. Piękno kobiety musi być widoczne w oczach, ponieważ są one drzwiami do jej serca – miejsca gdzie mieszka miłość."
- Audrey Hepburn

Edytowane przez ineczkaxD
Czas edycji: 2012-11-17 o 14:56
ineczkaxD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-17, 15:20   #4979
Iwoka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ineczkaxD Pokaż wiadomość
Bardzo dziękuję

Wiem, że z tymi ciasteczkami to kiepsko, ale mama upiekła i musiałam chociaż spróbować, przynajmniej były małe Kakao było o obiżonej zawartości tłuszczu, na mleku 0%, z odrobiną słodzika. Niestety, kakao i gorzka czekolada to rzeczy, do których mamsłabość, no i te domowe wypieki - na szczęście mam je tylko w domu rodzinnym, sama nie piękę już nawet tych dietetycznych, bo łatwo mi stracić umiar. Ale postaram się wyeliminować także i to. Innych słodyczy na szczęście nie jem w ogóle.
Nie poleca się produktów 0% tłuszczu nawet na redukcji, gdyż przez to nie są przyswajane witaminy. Warto wybrać te 1,5-2% A samo kakao i gorzka czekolada mają wiele wartości odżywczych, więc nie trzeba z nich kategorycznie rezygnować

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Stary 2012-11-17, 15:22   #4980
Desire_
Raczkowanie

ineczka jeśli masz ochotę raz na jakiś czas na ciastko, to nic strasznego, tylko jedz je raczej do południa - większe prawdopodobieństwo że je spalisz
czekolada gorzka to i tak mniejsze zło niż inne słodycze, ja niestety nie lubię
ja zrezygnowałam z mleka 0% bo to szajs - białko z mleka przyswajamy jak zawiera tłuszcze, więc proponuję zamienić chociaż na 0,5 a najlepiej 1,5%
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości