|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 | ||
|
.
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Cytat:
|
|
#1892 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież wyraźnie jest napisane że jest to lista na podstawie: Cytat:
|
|
#1893 |
|
Raczkowanie
|
Mi przez lata wmawiano IBS oraz nerwicę. Badań miałam masę...caaała masę i nic nie znajdowali. Ale byłam uparta i po którejś z kolei kolonoskopii (oczywiście robionej prywatnie...) i pobraniu wycinków okazało sie że tak naprawdę moje jelita zżerają same siebie i ma to podłoże immunologiczne. Leczenia nie znają póki co;/ sa terapie które są na etapie badań, ale one kosztują naprawde dużo. Nie stac mnie na nie. Prowadze zbiórkę do której link podaje w podpisie. Srodki pójdą na leczenie które jest dla mnie jedyną szansą na przeżycie
Dziś oddalabym wszystko by to był jedynie IBS Pozdrawiam mocno i cieplutko
|
#1894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poczekaj jeszcze z decyzją. Wolontariusze dodają do bazy rodziny po kolei, więc jak na razie są tylko 3 opisy rodzin. Z całą pewnością będzie ich więcej i znajdziesz rodziny które mają mniejsze potrzeby.
|
|
#1895 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Chciałabym jeszcze dodać - bardzo nie podoba mi się często przewijające stwierdzenie, że ADHD to choroba, dziecko wymaga szczególnej opieki, wręcz takiej że matka nie może iść do pracy
![]() Sama posiadam ADHD (i biorę leki) i kilka rzeczy... - leki są refundowane dla dzieci (a potem mając 18 lat dostajesz kopa w - z ADHD można się uczyć (nawet bardzo dobrze uczyć), nie wymaga się specjalnej opieki tylko może uważniejszego sprawdzania lekcji, co może nawet starsze rodzeństwo zrobić jeśli rodzic pracuje. Rodzic który nie pracuje bo zajmuje się dzieckiem z ADHD? Śmiech na sali. Wkurzyło mnie to bo już któryś opis mówi o tym , jakie to nieszczęście rodzinę dotknęło, ADHD u dziecka. |
|
|
|
#1896 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o opisy to mamy ustalony schemat i naprawdę ciężko jest w nich jakoś zarysować sytuację rodziny i też każdy opis jest podobny. Postawić do pionu ? Yhym..Bardzo łatwo powiedzieć osobie, która czuje że zmarnowała sobie życie i ma już go dość, żeby wzięła się za siebie i w końcu zaczęła działać. Jak widzę ,że ktoś chce pracować to szukam razem z nim pracy, ale uwierz mi w małych miastach nie ma pracy. A jeśli chodzi o alkoholizm to mam jedną taką rodzinę, gdzie ojciec pije już bardzo długo i dom traktuje jak hotel, pensja idzie tylko na jego potrzeby i co teraz dzieci mają przez to cierpieć , chyba lepiej, żeby ktoś im pomógł, bo to nie ich wina ,że mają głupiego ojca. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1897 |
|
Raczkowanie
|
da się znaleźć te większe rzeczy
jeśli to naprawde konieczne, mozna podac jedną do 3 najwazniejszych potrzeb. i niektorzy ludzie kupuja, w mojej grupie juz ktos zalatwil gazowke. Pan Jan (54 l.) samotnie wychowuje dwie córki Wiktorię (12 l.) oraz Amelię (6 l.). Od czasu, kiedy odeszła żona Pana Jana, to na jego głowie spoczywa obowiązek utrzymania i wychowania córek, które zmagają się z silną alergią na grzyby oraz roztocza i muszą być pod stałą kontrolą specjalisty, co również wiąże się z dodatkowymi kosztami. Rodzina znajduje się w trudnej sytuacji od kwietnia 2012 r., kiedy to zmarła matka Pana Jana, która pomagała w opiece nad dziećmi i Pan Jan mógł pracować. Obecnie ich łączny dochód wynosi 1330 zł miesięcznie. Po zapłaceniu koniecznych rachunków oraz wykupieniu lekarstw dla Wiktorii oraz Amielii 130 zł do dyspozycji zostaje ok. 259 zł na osobę. Rodzina jest bardzo skromna najbardziej potrzebuje żywności i obuwia zimowego. Pan Jan nieśmiało wspomniał również o kabinie prysznicowej (myją się w misce), ponieważ bardzo długo remontują łazienkę, ale nie mogą skończyć, bo ich na to nie stać. niby też "większa"rzecz:rolley es:
|
#1898 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Czy wszystko musi się Wam zaraz kojarzyć z ukrywaniem czegoś, zatajaniem alkoholizmu itd. jeju... Nie ogarniam ludzi. Jeśli chodzi o alkoholizm to SP stara się odchodzić od takich, bo może to być niebezpieczne dla wolontariuszy, ale też może być tak ,ze rodzice alkoholicy zaczną sprzedawać podarowane im rzeczy, żeby mieć na alkohol, a wtedy taka paczka po prostu nie ma sensu. |
|
|
|
|
#1899 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
I Ty mi nie wmawiaj, że nie wiem co to są wybuchy złości i nadpobudliwość w ADHD... Więc tym bardziej się wściekam. Ja mogłam, moim rodzice ze mną mogli, a oni k***, wszyscy razem wzięci siedzą w zrujnowanych mieszkaniach i robi się o nich łzawe opisy w Szlachetnej Paczce. |
|
|
|
|
#1900 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1901 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
Dobra. A do kiedy? Po skończeniu 18 lat wciąż będzie siedziało z mamą w domu? Napiszesz, że nie mają pieniędzy na leczenie... No. Nie stać rodziny na leki, bo mama nie pracuje, a mama nie pracuje, bo rodziny nie stać na leki. Czas się wyrwać z tego błędnego koła. |
|
|
|
|
#1902 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dołączam kilka kwiatków z moich okolic: Pani Beata (39 l.) i pan Krzysztof (40 l.) wychowują dziewięcioro swoich dzieci : Paulinę (19 l.), Kamila (17 l.), Natalkę (14 l.), Karolinkę (12 l.), Wiktorię (9l.), Huberta ( 7 l.), Krystiana (5 l.), Alę (2 l.) i Emilkę (11 miesięcy). Przyczyną trudnej sytuacji rodziny jest problem w znalezieniu stałej pracy przez Pana Krzysztofa. Niedawno z przyczyn niezależnych od siebie stracił pracę jako kierowca samochodu ciężarowego. Pani Beata nie może podjąć pracy ze względu na najmłodsze pociechy. Dodatkowym problemem jest wrodzona wada nerek Huberta i nadczynność tarczycy Pani Beaty. Jedenastoosobowa rodzina mieszka w mieszkaniu o powierzchni 32 m. Rodzina stara się utrzymać z zasiłku rodzinnego (659 zł), zasiłku pielęgnacyjnego (153 zł) i świadczenia pielęgnacyjnego (520 zł). Odliczając jednak koszty mieszkania i leków dochód na jedną osobę wynosi tylko 50 zł.Rodzina ma zaległości finansowe,aby kupić pralkę wzięła kredyt (rosną odsetki). Rodzina najbardziej potrzebuje produktów żywnościowych, spodni dla synów i odkurzacza (stary popsuł się i nie nadaje się do naprawy). ------------------------------------------------------------------------------------- Pani Karolina (48 l.) i pan Roman (47 l.) mają czworo dzieci: synów Pawła (23 l.), Wojciecha (21 l.) i Radosława (19 l.) oraz córkę Łucję (14 l.). Wszyscy chłopcy są zdrowi, ale dziewczynka cierpi na jednooczną ślepotę, jest krótkowidzem, choruje też na epilepsję, ma wrodzoną wadę serca… Trudny dla rodziny okres rozpoczął się kilkanaście lat temu. Wtedy to pan Roman i pani Karolina dowiedzieli się, że ich córka będzie wymagać ciągłej opieki. Konieczność stałego leczenia farmakologicznego i zakupu drogich okularów korekcyjnych bardzo obciążyła budżet rodziny (cena jednej pary to ok. 2000 złotych, okulary trzeba wymieniać na nowe średnio raz na rok). Pani Karolina od tamtego czasu nie podejmowała już pracy: musiała zostać w domu, przy córce, na wypadek kolejnych ataków epilepsji. Gdy chłopcy osiągnęli pełnoletność i już mogli zarabiać, wszystkim było trochę lżej. Ostatnie tygodnie przyniosły jednak gwałtowne pogorszenie sytuacji i garść nowych zmartwień. Pod koniec października z pracy zwolniony został pan Roman. Bracia Łucji od trzech miesięcy również nie mają stałego zatrudnienia. Co prawda poszukują zajęcia, ale w okresie zimowym o pracę nie jest łatwo. W tej sytuacji najtrudniejsza jest konieczność godzenia kosztownej terapii dziewczynki (ponad 300 zł miesięcznie) z bieżącymi potrzebami wszystkich domowników. Obecnie, nie licząc drobnej kwoty (ok. 100 zł), którą dorywczo zarabia Radosław, jedynym źródłem utrzymania rodziny jest finansowe wsparcie ze strony państwa. Suma wszystkich zasiłków i świadczeń przyznanych dla Łucji i opiekującej się nią mamy, to 844 zł. Na dzień dzisiejszy, po odliczeniu opłat na utrzymanie niewielkiego domku, miesięczny dochód przypadający na jedną osobę – wynosi niecałe 20 zł. A przecież są jeszcze kredyty zaciągnięte na leczenie Łucji, które trzeba spłacić. Pan Roman i bracia chorej nastolatki są jednak pewni, że mimo wszystko niebawem uda im się znaleźć pracę. Muszą. Nawet gdyby wymagało to ich wyjazdu z rodzinnego miasta. Pani Karolina jest dzielną kobietą, dlatego stanowczo mówi, że na żywność i leczenie córki starcza jej zawsze. Ucieszyłaby się jednak z pościeli, potrzebne są też środki czystości. No i najważniejsze: przydałby się przenośny komputer, który w trakcie szkolnych lekcji zastąpiłby Łucji coraz mniej czytelne książki, ułatwił pisanie, umożliwił słuchanie podręczników. Trzech dorosłych synów i żaden nie może od kilku miesięcy znaleźć pracy,nawet dorywczej, no nie wierzę... Co do laptopa, obawiam się że to raczej bracia by z niego korzystali a nie dziewczynka :/ ----------------------------------------------------------------- Pani Monika (24 l.) obecnie sama wychowuje swoją córeczkę Julię (5 l.). Rodzina znalazła się w trudnej sytuacji 10 miesięcy temu, kiedy to mąż pani Moniki musiał zrezygnować z pracy aby odbyć karę 1,5 roku więzienia za niepłacenie alimentów. Młoda mama została sama z córką, skończyła się jej też umowa o pracę. Musiała zrezygnować z wynajmowanego mieszkania, bo nie było jej stać na utrzymanie go. Zamieszkała z córką tymczasowo u rodziców w małym dwupokojowym mieszkaniu. Dzielą pokój i opłaty wraz z mamą p. Moniki, drugi pokój zajmuje jej ojciec. Pani Monika, pomimo licznych starań, nie może znaleźć stałej pracy - pracuje dorywczo. Dochód na jedną osobę po dokonaniu opłat wynosi 180 zł, co ledwie wystarcza na skromne utrzymanie. Pani Monika liczy na to, że gdy jej mąż opuści areszt (stara się o wcześniejsze zwolnienie) ich sytuacja się poprawi. Rodzina najbardziej ucieszyłaby się z produktów żywieniowych, których zawsze brakuje, a także odzieży i obuwia. Biedny, musiał zrezygnować z pracy bo poszedł do więzienia... Swoją drogą, musiał zalegać z dużą ilością alimentów, skoro go na tyle skazali. A myślał że jak nie będzie płacić to się nikt nie zorientuje :/ --------------------------------------------------------------------------------------------------- Pani Żaneta (26 l.) i pan Andrzej (60 l.) razem wychowują czworo dzieci: Filipa (7 l.), Oliwię (5 l.) Rysia (4 l.) i Dominika (2 l.). Pani Żaneta kilka miesięcy temu utraciła stałą pracę i od tej pory nieustannie jej poszukuje. W międzyczasie podejmuje różne prace dorywcze. Pan Andrzej na co dzień zajmuje się dziećmi i domem, ponieważ ze względu na stan zdrowia i wiek trudno mu podjąć pracę. Rodzina żyje bardzo skromnie. W ostatnim czasie pozyskała mieszkanie socjalne, w którym stworzyła ciepłą i rodzinną atmosferę. Są z tego powodu bardzo szczęśliwi, mimo że w mieszkaniu nie ma łóżek, a domownicy śpią na materacach. Jedyny stały dochód to w chwili obecnej zasiłek rodzinny (320 zł) oraz pomoc z Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie (1000 zł). Po odliczeniu kosztów utrzymania, dochód na jednego członka rodziny to zaledwie 135 zł, co nie wystarcza na zaspokojenie nawet podstawowych potrzeb. Mimo swojego młodego wieku Pani Żaneta spełnia się w roli matki, zapewnia dzieciom bezpieczeństwo i jest pełna wiary w lepszą przyszłość. Priorytetową potrzebą dla rodziny są buty zimowe dla dzieci, przybory szkolne i łóżko piętrowe dla dzieci. Ciepła i rodzinna atmosfera gdzie rodzice i dzieci śpią na podłodze. I niby gdzie ta matka zapewnia bezpieczeństwo? ------------------------------------------------------------------------------- Za to poważnie zastanawiam się nad namówieniem rodziców na pomoc dla tej kobiety. Cóż zrobić, mam miękkie serce do starszych osób, wiedząc jaki jest w większości ich poziom życia w Polsce. Pani Janina (83 l.) jest sympatyczną, starszą osobą z dużym poczuciem humoru. Niestety nie posiada dzieci ani też innych, bliskich członków rodziny. W związku ze swoim wiekiem Pani Janina ma problemy zdrowotne związane z sercem, tarczycą, a w ostatnim czasie szczególnie dokucza jej choroba zwyrodnieniowa stawów. Ponadto kilkanaście lat temu zmagała się z białaczką i do chwili obecnej wymaga stałej kontroli lekarskiej. Starsza Pani żyje bardzo skromnie ponieważ po zapłaceniu rachunków i zakupieniu niezbędnych lekarstw, co miesiąc zostaje jej 293 zł. Jedyną pomocą dla niej jest opiekunka z MOPS-u, która odwiedza ją co jakiś czas. Starsza Pani nie posiada telewizora, ani nawet radia, dlatego tym bardziej doskwiera jej samotność. W mieszkaniu Pani Janiny od bardzo wielu lat nie były dokonywane żadne zmiany, o czym świadczą bardzo stare meble. Zapytana o swoje najistotniejsze potrzeby stwierdziła, że w jej wieku nie ma już się potrzeb. Jednak po chwili dodała, że bardzo ucieszyłaby ją ciepła zimowa kurtka oraz kapcie. Nieśmiało wspomniała też o małej lodówce, bo ta którą posiada ma już 50 lat i stale się psuję, a jej nie stać na naprawy. Lodówka nie musi być nowa, wystarczy aby była sprawna.
"Co nie zabije to wzmocni...To nieprawda. Co nie zabije, to nie zabije. Wcale nie musi wzmacniać, potrafi sponiewierać i zostać na całe życie." Jacek Walkiewicz Edytowane przez Tataraczka Czas edycji: 2012-11-17 o 23:36 Powód: dodanie historii |
|
|
|
|
#1903 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do dochodu nie przekraczającego 450pln to ciekawe, bo widziałam rodziny z 470pln. Dwadzieścia złotych więcej, więc dlaczego nie 30 więcej? Poza tym, 450zł na osobę na jedzenie i środki higieniczne i ciuchy na miesiąc to na prawdę tak mało? Moja koleżanka ma tyle. I do tego musi jeszcze doliczyć leki. A po pomoc do nikogo nie idzie, jej rodzice też nie, pracują mimo kiepskiego zdrowia i sobie radzą. Cytat:
|
||
|
|
|
#1904 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Close enough? Ktoś rzuci mi odkurzaczem? ![]() ---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ---------- Cytat:
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2012-11-18 o 00:15 |
||
|
|
|
#1905 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Jakbym wkleiła opis swojej rodziny jak miałam sześć lat, urodziła się siostra, zgrzybione mieszkanie bez łazienki oraz ledwie starczająca na przeżycie pensja taty to dużo rodzin ze SzP by wymiękło. Naszych chorób tez było niemało, w tym moja bardzo poważna operacja, potem problemy mamy i też operacje... sąsiedzi strach się bać.
No ale już kiedyś pisałam - moi rodzice zamiast natrzaskać pełno dzieci oraz wpaść w "chorobę alkoholową" to małymi kroczkami (bo w totka nie wygrali) zmienili naszą sytuację. Ja ani siostra też nie zaciązyłyśmy w okolicach gimnazjum. |
|
|
|
#1906 | |||||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 01:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:57 ---------- Cytat:
ja nikomu nie wyliczam ale nie lubię wciskania że rodziny powyżej 450 zł na osobę po opłatach nie są kwalifikowane. mignęła mi rodzina 4 osobowa gdzie zostaje ok 480 zł na osobę a obok Cytat:
4 osoby Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#1907 |
|
Raczkowanie
|
W zeszłym roku chciałam pomóc, ale znalazłszy w moim rejonie osoby, których ciężka sytuacja wynikała z nadużywania alkoholu, nadmiernej pobudliwości seksualnej wszystkich żeńskich (niezwykle płodnych) członków rodziny od lat gimnazjalnych przy jednoczesnym lekceważeniu antykoncepcji oraz mamy samotnie wychowujące (pełnosprawnych) synków po 20 a nawet pod 30, przy czym ich średnia kwota na osobę po odliczeniu czynszu lub czynszu i leków wynosiła 400 i więcej złotych na osobę, stwierdziłam, że sama kwalifikuję się do Szlachetnej Paczki (w owym czasie 350/osobę) i dałam sobie spokój... Tym bardziej, że wyraźnie sugerowano zakup nowych rzeczy dobrej jakości (mnie było wówczas stać na rzeczy niezbyt dobrej jakości albo używane) oraz sama jedna nie podołałabym spełnieniu wszystkich potrzeb. Prawdę powiedziawszy, rozczulali mnie tam staruszkowie. Dzielni, schorowani, nierzadko wychowujący osieroconych czy pozostawionych wnuczków, starający się dorabiać do emerytury (!), ze skromnymi wymaganiami naprawdę pierwszej potrzeby...
Edytowane przez Jesienna Pomarancza Czas edycji: 2012-11-18 o 02:45 |
|
|
|
#1908 |
|
Zakorzenienie
|
mam dziwne wrażenie, że wątek się kręci wokół odkurzaczy
![]() ja też nie mam na mieszkaniu, więc poprosiłabym w paczuszce - "biedna studentka, po opłaceniu rachunków zostaje jej 350 na życie, a jedzenie drogie", pasi?
|
#1909 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz się zacznie licytacja kto jest biedniejszy
http://www.youtube.com/watch?v=4v9KUDJUXu0
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2012-11-18 o 10:00 |
|
|
|
#1910 |
|
Zakorzenienie
|
tak, właśnie widać jak bardzo bierzemy to na poważnie
a kto ma kokosy w tych czasach, zwłaszcza na studiach (jak wypowiadająca się tu większość)
|
#1911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No przecież nie opłaca się pracować (tu akurat pan Michał robi, ale nie wiem z jakiego opisu te kwoty więc trudno określić sytuację całej rodziny, ale żonie pewnie się robić nei chce) Jak to jest, że inni mają ujemny przychód? Czemu jedni mogą dostawać 3k zasiłków a inni zero? Nie lepiej byłoby pomóc tym ludziom zdobyć takie zasiłki? Kuśwa, przecież rodzina, gdzie jedno zarabia nawet te 1500 a na resztę jest zasiłków ponad 3k to całkiem standardowa polska rodzina. To my mamy niewiele więcej (ale niestety brak 10 płaczących maluchów) no i boję się trochę zajść w ciążę, bo w przypadku straty pracy jesteśmy na lodzie. Dadzą nam wtedy tyle zasiłków??. Nie ogarniam w ogóle tej kuwety....
|
|
#1912 |
|
biegam dla Zabawy
|
I tu jest problem, bo bilans ujemny na papierku nie oznacza, że faktycznie tak jest.
Na lewo też można sobie dorobić. To chyba nie tajemnica, że wiele osób na zasiłkach tak robi. Więc i tutaj nie wierzę, że wszyscy podają cały dochód. |
|
|
|
#1913 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
#1914 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
To jest przeciętna pensja polskich rodzin, ktoś zapiernicza na budowie, w sklepie na kasie się mniej zarabia, ile sie trzeba czasami napracować żeby tyle przynieść do domu A tutaj ktoś ma tylko sprawnego... nie powiem co. I jest bezczelny do granic możliwości. Nie mówię w tym przypadku o niepełnosprawnych. Ale jak ktoś narobi z 10 dzieci zdrowych, dorośli nie pracują, jakby zsumować wszystkie zasiłki, rodzinne, i często pomoc rzeczową to spokojnie 2 tys na miesiąc wyciągnie od instytucji. |
|
|
|
|
#1915 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I jeszcze jedna rzecz która mi sie bardzo nie podobała. Paczki od darczyńców nie zą w żaden sposób zabezpieczane po otrzymaniu do magazynu. Wg mnie powinny być lakowane. Takie zabezpieczenie i dla darczyńcy, który będzie miał pewność że paczka pójdzie w całości do rodziny i dla wolontariusza który nie będzie mógł być posądzony że coś z paczki zabrała dla siebie( a w zeszłym roku jeśli ktoś był nieuczciwy, to była taka możliwość). Kontrola i nadzór to bardzo ważny element nawet w tak szlachetnych akcjach. |
|
|
|
|
#1916 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mówiła, że wyszła tego dnia z bukietem żółtych kwiatów właśnie po to, bym ją wreszcie odnalazł. Gdyby tak się nie stało otrułaby się, bo jej życie było pozbawione sensu... M&M ![]() Instagram http://instagram.com/paulinamigotka |
|||
|
|
|
#1917 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No właśnie. Niestety są osoby, które całkiem bezmyślnie "kupują" akcję SZP. Nie chcą lub nie widzą wad tej akcji, a szkoda, bo jeśli nie widzi się błędów to nie można ich naprawić. Gdyby w całej akcji zmieniono kilka spraw, to przyniosłaby ona dużo więcej pożytku. Może łatwiej jest zamknąć oczy na pewne sprawy, rzucić paroma pięknymi hasłami i wzruszać się jak to się pomogło biednym dzieciom, zamiast chwilę się zastanowić nad tym co zrobić aby to wszystko działało lepiej i było bardziej wiarygodne, aby pomoc trafiała do rodzin naprawdę jej potrzebujących. A rodzinom, które są w takiej sytuacji "na własne życzenie" potrzebna jest zupełnie inna pomoc. Bo w takich przypadkah SZP nic nie zmieni, nie będzie impulsem do szukania pracy, poprawienia życia, a więc nie spełnia swojej roli. Czy ta sama rodzina może być zgłaszona co roku do SZP? Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2012-11-18 o 13:26 |
|
|
|
|
#1918 |
|
Konto usunięte
|
W sumie z tym ujemnym bilansem masz rację. W każdym razie 120 zł na osobę przy 4 osobach, a 470 przy 4... po opłaceniu rachunków za dom itp mieć 1880 na bieżące wydatki, no to cóż chyba spora część moich znajomych się kwalifikuje
|
|
|
|
#1919 | ||
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
A nie naiwni studenci o dobrym serduszku, którzy pragną dać dzieciom zabawki pod choinkę. Cytat:
|
||
|
|
|
#1920 |
|
Konto usunięte
|
No w sumie to się zgadzam, że tutaj powinien brać udział ktoś doświadczony zawodowo i z wykształcenia - i nie chodzi mi tutaj o pracownika mopsu po kierunku praca socjalna, tylko kogoś właśnie np po resocjalizacji czy pedagogice... który już miał styczność z pewnymi zachowaniami. Jest coś takiego jak dziedziczona bieda, tak w ogóle...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:51.

Otóż znalazłam w swoim regionie rodziny (są 3), ale powstał pewien problem. Rodziny proszą o lodówki, pralki, jedna o meble. Oczywiście żywność, środki czystości, ubrania czy przybory szkolne też. Niestety nie jestem w stanie kupić takiej rodzinie lodówki czy mebli, więc chyba nie pomogę w ogóle, bo jak dam paczkę z jedzeniem i środkami czystości, to jeszcze będzie źle, bo za mało i nie spełniam ich oczekiwań.

nie chcecie pomóc to po co się patrzycie? poszydzić? wszystkie opisy są pisane i wielokrotnie sprawdzane przez kompetentne osoby.