Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 168 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-18, 13:18   #5011
dance makabre
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość
KOCHANE

WITAM wszystkich

Słuchajcie wiem, że na diecie muszę być cierpliwa i jestem w 100%,ale odpowiedzcie mi na pytanie...czemu pomimo redukcji w ciągu 3 dni moja waga wzrosła o 200 gram...wiem że to malutko ale miałam nadzieję,że chociaż zleci te 200 gram
Czy może to mięśnie zaczynają ważyć?? ćw ten brzuch juz ok 2 tyg...staję się on bardziej twardszy.. hm... może ktoś mi doradzi ??? dziękuję
a pragnę dodać,że w ciągu tygodnia biegałam, np raz 30 min, potem 20 min, potem zrobiłam 10 okrążeń na boisku wokół bieżni która ma ok 300 m
3 dni to za mało, żeby oceniać, nie powinnaś w ogóle ważyć się aż tak często. Organizm to nie robot, potrzebuje czasu żeby przestawić się na nowe warunki...
Ja np. od 2 tygodni trzymam (dość ściśle) dietę, a schudłam może... z pół kilograma? Jeśli w ogóle, bo to może być woda.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 13:20   #5012
nikol12
Rozeznanie

U ( chyba ) :
I : kaszka manna z 3 porządnych łyżek na szkl. mleka 2 , jabłko, gorąca czekolada z Delecty miętowa
II : serek homo, jabłko, giga marchew
III : podjedzone 3 pl. wędliny, trochę surówki z obiadu , 2 łyżki pasty twarogowej
IV : ziemniaki , kotlet smażony na oleju rzepakowym , brokuła, surówka z kapusty , pomidora z sosem vinegret
Po : cappucino
V: kromka razowca z wędliną i warzywami
VI : bułka z dynią z serkiem kanapkowym, sałatą, pomidorem
Ruch : 30min spaceru , 2x 30min hula hop

Za dużo chyba Albo się mylę
Stary 2012-11-18, 13:27   #5013
Desire_
Raczkowanie

nikol12 na utrzymaniu się nie znam, bo jeszcze nie doszłam do tego etapu, więc się nie wypowiadam, ale skąd Ty wytrzasnęłaś czekoladę miętową, ale mi narobiłaś ochoty
Stary 2012-11-18, 13:31   #5014
nikol12
Rozeznanie

dele
Cytat:
Napisane przez Desire_ Pokaż wiadomość
nikol12 na utrzymaniu się nie znam, bo jeszcze nie doszłam do tego etapu, więc się nie wypowiadam, ale skąd Ty wytrzasnęłaś czekoladę miętową, ale mi narobiłaś ochoty

Z Delecty teraz wyszła nowa seria gorącej czekolady - o smaku mięty Jest też gorzka, classic, z kawą , z pomarańczą. Szczerze najbardziej smakuje mi classic i z pomarańczą. Z mięto średnio
Stary 2012-11-18, 13:36   #5015
Desire_
Raczkowanie

ja gorzkiej nie lubię, a z miętą i pomarańczą spróbuję
Hmm, tylko tak za 10 kg, jak szczęśliwie dobrnę do fazy utrzymania
Stary 2012-11-18, 14:04   #5016
wiewioreczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Hahaha, szkoda, że to tak nie działa i jutro znajdzie się coś innego, czym mogłabyś zgrzeszyć
wiem właśnie :P szkoda, że nie da się tak nagrzeszyć "na zapas" i potem już 100% ładnie
no ale polowa grahamki na kolacje to juz nie taka tragedia, bez przesady

wiewioreczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 14:46   #5017
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
U ( chyba ) :
I : kaszka manna z 3 porządnych łyżek na szkl. mleka 2 , jabłko, gorąca czekolada z Delecty miętowa
III : podjedzone 3 pl. wędliny, trochę surówki z obiadu , 2 łyżki pasty twarogowej
IV : ziemniaki , kotlet smażony na oleju rzepakowym , brokuła, surówka z kapusty , pomidora z sosem vinegret

a niedługo będę płakała , że się roztyłam
Stary 2012-11-18, 16:18   #5018
eddin
Raczkowanie

Cytat:
a niedługo będę płakała , że się roztyłam
Ejjj, żaden ze mnie ekspert, ale jak na moje oko laika to wcale nie jest dużo. Na U w sam raz
eddin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 17:22   #5019
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
U ( chyba ) :

Ładnie Nie sądzę, żebyś na tym przytyła, ale każdy organizm jest inny- jeśli się martwisz, to po prostu kontroluj wagę (ale nie za często, raz na 2 tygodnie wystarczy) i w razie gdyby zaczęła rosnąć, obetnij troszkę kalorii.

Cytat:
Napisane przez wiewioreczka Pokaż wiadomość
wiem właśnie :P szkoda, że nie da się tak nagrzeszyć "na zapas" i potem już 100% ładnie
no ale polowa grahamki na kolacje to juz nie taka tragedia, bez przesady
Jasne, że nie, zwłaszcza, że po ćwiczeniach.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-11-18, 17:33   #5020
Irish lady 28
Zadomowienie

r
  1. jajko na miękko, 2 kromki razowca z twarożkiem, szczypiorkiem, sałatą, szynką wiejską, pół pomidorka
  2. filet z mintaja smażony na oleju, z ziołami włoskimi, ziemniaki zapiekane w piekarniku, sałata z oliwą z oliwek, czubrycą i koperkiem
  3. jajko nadziewane czosnkiem, kromka razowca ze szprotkami 2 małymi

ocenicie?
dodam,że wstałam po 12...
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 18:08   #5021
Iwoka
Zakorzenienie

Dzisiejszy jadłospis sponsorowany przez wyjadanie resztek... :
I: kasza jaglana (3 łyżki kaszy, łyżka otrębów pszennych) z dwiema łyżkami serka wiejskiego, cynamonem, słonecznikiem i wiórkami kokosowymi + jabłko + kawa zbożowa;
II: 2 mniejsze kawałki ugotowanego kalafiora + spora pomarańcza + filiżanka kefiru;
III: 3 łyżki ryżu brązowego + 100 g piersi z kurczaka (na parze) + trochę brokułów i marchewki (na parze) + 2 spore buraczki konserwowe;
IV: kromka chleba żytniego z masłem, pomidorem, papryką i oregano + 3 ćwiartki buraczka konserwowego + trochę domowej sałatki konserwowej;
V: tu jeszcze nie wiem, ale pewnie wpadnie sałatka z pomidorów, ogórków i papryki. Ewentualnie marchewka do pochrupania.
Skosztowałam też maluteńki kawałeczek ciasta tortowego. Niby dobry, ale za słodki
Do picia: woda, kawa, herbata z dużą ilością cytryny, herbata miód i imbir, herbata zielona z grapefruitem.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 19:00   #5022
Wiolapoprostu
Raczkowanie

dzisiejsze Utrzymanie

I: owsianka z 5 łyżek z prażoną marchewką z rodzynkami i cynamonem, przekładana kromka wieloziarnistego z kapustą pekińską,wędliną drobiową, plastrem sera, jajkiem sadzonym i pomidorem.

II: kubek kisielu truskawkowego bez cukru, tost z wędliną i cebulą.
jabłko, kawa parzona z mlekiem bez cukru.

III:zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym ; surówka z kapusty pekińskiej i ogórka z jogurtem naturalnym.

IV: salaterka budyniu czekoladowego; tost { znowu; nie smakuje mi chleb bez podgrzania } z wędliną z kurcząt, pomidorem, cebulą, bazylia i czosnkiem granulowanym,zielona herbata/.

pytanko czy ujdzie to U, ostatnimi czasy zastanawiam sie czy nie utyje na tym/ ponadto od chyba tygodnia czasu kompletnie nie mam apetytu.

Wiolapoprostu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 19:19   #5023
biedroneczka94
Raczkowanie

mam takie pytanie: lubię płatki na śniadanie, ale niestety wszystkie są słodzone
co polecacie zamiast muesli crunchy, fitnessow? owsianki nie mam jak gotowac
biedroneczka94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 19:35   #5024
Meell
Zadomowienie

Czy jakaś dobra dusza mogłaby zerknąć na moje U?

I: owsianka z łychą masła orzechowego i kawałkami gorzkiej czekolady (wiem, że mógłby wpaść jakiś owoc, ale bardzo się spieszyłam; od razu mówię, że lubię stosunkowo proste owsianki, bez miliona składników)
II: domowy "hamburger": duża bułka pszenna, domowe kotleciki (mielone mięso drobiowe, cebulka, serek feta, smażone na oliwie), sałata, pomidor, czerwona cebula, sos barbecue i musztarda (wiem, że te sosy to porażka, ale bardzo je lubię - myślę, że nie zaszkodzą mi raz na jakiś czas...), jabłko
III: trzy kromki razowca z dynią z kiełbasą drobiową i pomidorem, pasek nadziewanej czekolady posmarowanej masłem orzechowym
IV: omlet z dwóch jaj z pieczarkami, pomidorami i papryczką chili, grejfrut
Meell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 19:57   #5025
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Dzisiejszy jadłospis sponsorowany przez wyjadanie resztek... :
I: kasza jaglana (3 łyżki kaszy, łyżka otrębów pszennych) z dwiema łyżkami serka wiejskiego, cynamonem, słonecznikiem i wiórkami kokosowymi + jabłko + kawa zbożowa;
II: 2 mniejsze kawałki ugotowanego kalafiora + spora pomarańcza + filiżanka kefiru;
III: 3 łyżki ryżu brązowego + 100 g piersi z kurczaka (na parze) + trochę brokułów i marchewki (na parze) + 2 spore buraczki konserwowe;
IV: kromka chleba żytniego z masłem, pomidorem, papryką i oregano + 3 ćwiartki buraczka konserwowego + trochę domowej sałatki konserwowej;
V: tu jeszcze nie wiem, ale pewnie wpadnie sałatka z pomidorów, ogórków i papryki. Ewentualnie marchewka do pochrupania.
Skosztowałam też maluteńki kawałeczek ciasta tortowego. Niby dobry, ale za słodki
Do picia: woda, kawa, herbata z dużą ilością cytryny, herbata miód i imbir, herbata zielona z grapefruitem.
Bardzo redukcyjny ten jadłospis... 3 łyżki ryżu do obiadu, same warzywa na kolację, drugie śniadanie też bardzo skromne i bezwęglowe... Nie mówię, że jest zły, bo jest bardzo zdrowy i na pewno Ci służy, ale strasznie niskokaloryczny (gdyby to było R, powiedziałabym, żeby białka dołożyć, bo mało ).

Cytat:
Napisane przez Wiolapoprostu Pokaż wiadomość
dzisiejsze Utrzymanie

I: owsianka z 5 łyżek z prażoną marchewką z rodzynkami i cynamonem, przekładana kromka wieloziarnistego z kapustą pekińską,wędliną drobiową, plastrem sera, jajkiem sadzonym i pomidorem. smaczne ta marchew? bo brzmi szałowo

III:zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym ; surówka z kapusty pekińskiej i ogórka z jogurtem naturalnym.

IV: salaterka budyniu czekoladowego; tost { znowu; nie smakuje mi chleb bez podgrzania } z wędliną z kurcząt, pomidorem, cebulą, bazylia i czosnkiem granulowanym,zielona herbata/.

pytanko czy ujdzie to U, ostatnimi czasy zastanawiam sie czy nie utyje na tym/ ponadto od chyba tygodnia czasu kompletnie nie mam apetytu.
Śniadanie jest (jak na mój żołądek, podkreślam, bo to subiektywna ocena) wielkie, reszta ilościowo ujdzie Tosty, mam nadzieję, razowe. Niezbyt mi się podoba ten kisiel i budyń; od czasu do czasu coś takiego jest ok, ale 2 razy dziennie- niezbyt zdrowo.

Cytat:
Napisane przez biedroneczka94 Pokaż wiadomość
mam takie pytanie: lubię płatki na śniadanie, ale niestety wszystkie są słodzone
co polecacie zamiast muesli crunchy, fitnessow? owsianki nie mam jak gotowac
Sporządzaj muesli sama: zmieszaj różne płatki (owsiane, orkiszowe, żytnie, pszenne itd, byle pełnoziarniste), otręby, orzechy, suszone owoce, podpraż na suchej patelni, przesyp do pojemnika i szamaj.
Ew. jeżeli lubisz "posklejane" to rób domową granolę, znajdziesz mnóstwo przepisów w internecie.

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-11-18 o 19:58
Stary 2012-11-18, 20:04   #5026
Iwoka
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo redukcyjny ten jadłospis... 3 łyżki ryżu do obiadu, same warzywa na kolację, drugie śniadanie też bardzo skromne i bezwęglowe... Nie mówię, że jest zły, bo jest bardzo zdrowy i na pewno Ci służy, ale strasznie niskokaloryczny (gdyby to było R, powiedziałabym, żeby białka dołożyć, bo mało ).
Właśnie dlatego zaznaczyłam, że dzień sponsorowany przez wyjadanie resztek. Miałam tylko tyle ryżu, końcówkę sałatki i buraczków w słoikach Normalnie jem większe porcje (np. pół woreczka ryżu itd.)

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 20:07   #5027
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Właśnie dlatego zaznaczyłam, że dzień sponsorowany przez wyjadanie resztek. Miałam tylko tyle ryżu, końcówkę sałatki i buraczków w słoikach Normalnie jem większe porcje (np. pół woreczka ryżu itd.)
Aaaa ok Choć ja pewnie byłabym głodna i dojadała innymi produktami
Stary 2012-11-18, 20:55   #5028
Wiolapoprostu
Raczkowanie

Cytat:

Śniadanie jest (jak na mój żołądek, podkreślam, bo to subiektywna ocena) wielkie, reszta ilościowo ujdzie Tosty, mam nadzieję, razowe. Niezbyt mi się podoba ten kisiel i budyń; od czasu do czasu coś takiego jest ok, ale 2 razy dziennie- niezbyt zdrowo.

Sporządzaj muesli sama: zmieszaj różne płatki (owsiane, orkiszowe, żytnie, pszenne itd, byle pełnoziarniste), otręby, orzechy, suszone owoce, podpraż na suchej patelni, przesyp do pojemnika i szamaj.
Ew. jeżeli lubisz "posklejane" to rób domową granolę, znajdziesz mnóstwo przepisów w internecie.
tost wielozairnisty
sama byłam ciekawa, jak dla mnie smacznie, warte wypróbowania, budyniu i kisielu wieeeeki nie jhadłam dlatego tak

Stary 2012-11-18, 21:00   #5029
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U :

I placuszki z przepisu poa alpiny podane z masłem orzechowym crunchy i kawałkami mandarynki + kawa parzona

II składana kanapka z orkiszowego z awokado, wędzonym pstrągiem i brokułem, sok śliwkowy maurera

III ryba po grecku i do tego pieczone w ostrej papryce ćwiartki ziemniaków
ricore

jabłko

IV gnocchi nadziewane pesto do tego szpinak z ricottą

do picia ponadto: woda, pokrzywa, yerba mate
O kurczę, aż mi się miło zrobiło, jak przeczytałam to menu. I jak tam placki i gnocchi? Teraz w rewanżu muszę w końcu kupić to awokado.
Ta ryba po grecku i kanapka brzmią przepysznie! Jakiej ryby używasz do tego dania?

Ja po weekendzie u TŻ, znowu baaardzo luźne żarcie i powiem Wam, że... jestem szczęśliwa. Nie mam kości na wierzchu, w końcu z radością mogę się napić piwa ze znajomymi nie myśląc o tym, że to puste kalorie. Mogę rozkoszować się wypiekami Teściowej, jeść wypasione tosty... Te parę kilo więcej, a człowiek o ile bardziej wyluzowany!!! I tak mam teraz dużo stresu związanego z nauką, jakbym jeszcze miała się przejmować żarciem tak jak kiedyś, to bym chyba umarła...

SOBOTA

Śniadanie: 2 podwójne tosty z jasnego chleba pszenno-żytniego z serem gouda, wędliną, pomidorem, papryką, ketchupem i sosem czosnkowym
2 śniadanie: 5 małych rogalików twarogowo-maślanych z polewą cukrowo-cynamonową nadziewanych domowym dżemem truskawkowym, rodzynkami i orzechami włoskimi Teściowa zrobiła, jadłam jeszcze gorące - uczyłam się i TŻ mi tylko donosił jednego za drugim
Obiad:
duszona karkówka wieprzowa, kluski ziemniaczane, czerwona kapusta zasmażana, ogórki konserwowe w curry
Do kawy: 50g białej czekolady z kandyzowaną cytryną
Na mieście: ponad litr piwa, wafelek Góralki Orzechowe

Do picia:
woda źródlana, 2x kawa z odrobiną tłustego mleka; herbaty: 2x zielona, owocowa

NIEDZIELA

Śniadanie: 2 podwójne tosty z jasnego chleba pszenno-żytniego z serem gouda, wędliną, pomidorem, papryką, ketchupem i sosem czosnkowym
2 śniadanie: 3 małe rogaliki twarogowo-maślane z polewą cukrowo-cynamonową nadziewane domowym dżemem truskawkowym, rodzynkami i orzechami włoskimi
Obiad: kotlet mielony wieprzowy, ziemniaki, sałatka buraczkowo-paprykowa
Kolacja (już u siebie): jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynką, tymiankiem i prażoną cebulką; 2 kromki ziarnistego razowca z śmietankowym serkiem ziołowym i rzodkiewkami

Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: zielona, ziołowa, owocowa; multiwitamina

A teraz zmykam, bo mam multum nauki - trzymajcie kciuki

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 21:29   #5030
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
A Iwonka powinna być na P, mi też się nie podobają te jadłospisy, mało, bardzo mało...

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Wiolapoprostu Pokaż wiadomość
dzisiejsze Utrzymanie

I: owsianka z 5 łyżek z prażoną marchewką z rodzynkami i cynamonem, przekładana kromka wieloziarnistego z kapustą pekińską,wędliną drobiową, plastrem sera, jajkiem sadzonym i pomidorem.

To albo ja nie rozumiem, albo Ty pokręciłaś...bo piszesz, że zastanawiasz się czy utyjesz, a potem ,że nie masz apetytu..to w końcu co???
A jadło fajne, podoba mi się luźnie jest. A skoro ten budyń i kisiel, raz na ruski rok to może być

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 21:35   #5031
Wiolapoprostu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
A Iwonka powinna być na P, mi też się nie podobają te jadłospisy, mało, bardzo mało...

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

To albo ja nie rozumiem, albo Ty pokręciłaś...bo piszesz, że zastanawiasz się czy utyjesz, a potem ,że nie masz apetytu..to w końcu co???
A jadło fajne, podoba mi się luźnie jest. A skoro ten budyń i kisiel, raz na ruski rok to może być
no bo tak wlasnie jest, kombinuje ze smakami , nie mam apetytu a cholernie mnie ssie z glodu i mam wrazenie ze za duzo , hihi

Stary 2012-11-18, 21:35   #5032
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
O kurczę, aż mi się miło zrobiło, jak przeczytałam to menu. I jak tam placki i gnocchi? Teraz w rewanżu muszę w końcu kupić to awokado.
Ta ryba po grecku i kanapka brzmią przepysznie! Jakiej ryby używasz do tego dania?

Ja po weekendzie u TŻ, znowu baaardzo luźne żarcie i powiem Wam, że... jestem szczęśliwa. Nie mam kości na wierzchu, w końcu z radością mogę się napić piwa ze znajomymi nie myśląc o tym, że to puste kalorie. Mogę rozkoszować się wypiekami Teściowej, jeść wypasione tosty... Te parę kilo więcej, a człowiek o ile bardziej wyluzowany!!! I tak mam teraz dużo stresu związanego z nauką, jakbym jeszcze miała się przejmować żarciem tak jak kiedyś, to bym chyba umarła...

SOBOTA

2 śniadanie: 5 małych rogalików twarogowo-maślanych z polewą cukrowo-cynamonową nadziewanych domowym dżemem truskawkowym, rodzynkami i orzechami włoskimi Teściowa zrobiła, jadłam jeszcze gorące - uczyłam się i TŻ mi tylko donosił jednego za drugim
Obiad:
duszona karkówka wieprzowa, kluski ziemniaczane, czerwona kapusta zasmażana, ogórki konserwowe w curry
Do kawy: 50g białej czekolady z kandyzowaną cytryną
Na mieście: ponad litr piwa, wafelek Góralki Orzechowe

Do picia:
woda źródlana, 2x kawa z odrobiną tłustego mleka; herbaty: 2x zielona, owocowa

NIEDZIELA

2 śniadanie: 3 małe rogaliki twarogowo-maślane z polewą cukrowo-cynamonową nadziewane domowym dżemem truskawkowym, rodzynkami i orzechami włoskimi
Obiad: kotlet mielony wieprzowy, ziemniaki, sałatka buraczkowo-paprykowa
Kolacja (już u siebie): jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynką, tymiankiem i prażoną cebulką; 2 kromki ziarnistego razowca z śmietankowym serkiem ziołowym i rzodkiewkami

Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: zielona, ziołowa, owocowa; multiwitamina

A teraz zmykam, bo mam multum nauki - trzymajcie kciuki

Powiem tylko jedno słowo: Pychota<3

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2012-11-18, 21:48   #5033
marma53
Raczkowanie

Hej Dziewczyny.

Przez ostatnie dwa tygodnie ciągle mam ochotę jeść ( i jem!) jogurty - szczególnie naturalne, kefiry, maślanki i.... mam ochotę na same słodycze.
I ciągle chce mi się pić.
Mama mówiła, że mam się tym nie przejmować, bo "są takie okresy w życiu kiedy za kimś coś chodzi i ma się na coś nieustanną ochotę", ale czy to rzeczywiście jest normalne?

marma53 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 22:16   #5034
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Podzielę się swoim dzisiejszym nie idealnym, nie jestem zadowolona.. podam wyjątkowo nawet godziny orientacyjnie

I. o 12 omlet biszkoptowy z mnóstwem puree dyniowego ze startą czerwoną papryką i czosnkiem na maśle (omlet z dwóch jaj, bardzo duży)
II. jakoś przed 15: 3 kawałki mojego ciasta klik i kawa z mlekiem, chwilę potem spore jabłko
/podczas przygotowywania obiadu: kawa z mlekiem i 7-8 orzechów włoskich/
III. około 18. taki sam omlet jak na śniadanie tylko smażony na oleju i bez papryki za to ze świeżo startej dyni z czosnkiem i dużą ilością smażonej cebulki
IV. jakoś trochę po (przed 19 ??): wielka marchewa, 2 łyżeczki pestek dyni, 7-8 czubatych łyżeczek wiórek kokosowych i rządek gorzkiej czekolady <---sama nie wiedziałam czego mi się chciało
V. teraz czyli 22: serek wiejski 200g piatnica zwykły z cebulką i olejem lnianym, miska pomidorów z cebulą, cała mała zielono-czerwona papryka, sałata dwa rodzaje, rzodkiewki, duża marchewa

spojrzy ktoś??
serki wiejskie jem baaardzo rzadko, dziś wyjątkowo ostatnio chyba jadłam ze dwa miesiące temu

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2012-11-18, 23:56   #5035
Zelka_07
Raczkowanie

dawno mnie tu nie było
UUUUU

ś: 2 berlinki z majonezem i keczupem, 3 kromki pro body:2 z serkiem kanapkowym i szczypiorem,1 z masłem serem żóltym i pieczarką, zbożówka z mlekiem, 5 kostek nadziewanej czeko
o: duża porcja spaghetti po bolońsku, porcja fasolki szparagowej z bułką tartą,
p: 2 mini lody na patyku waniliowe w polewie czekoladowej z migdałami, zbożówka z mlekiem
k: wiejski ze szczypiorkiem i ogórkiem, kromka pro body z masłem krakowską pomidorem i majonezem
do filmu sezamki posmarowane masłem orzrchowym, i podjadane masło ze słoika, troche popcornu

i jak to wygląda
Stary 2012-11-19, 12:23   #5036
starss23
Raczkowanie

Dziękuję Wam za odp

A to moje R
ŚNIADANIE; owsianka( 40 g płatków owsianych, 3 włoskie orzechy, mała łyżeczka babcinego miodu, mleko 3/4 szkl.) kawa parzona bez cukru
2ŚNIADANIE; serek wiejski, pół kromki ciężkiego ciemnego chleba z ziarnami, pomidor duuuży, sałata zielona sporo, jabłko, zielona herbata.
OBIAD: ok 80 gram(waga po gotowaniu) piersi z kurczaka, 2łyżki makaronu pełnoziarnistego, dużo gotowanych brokułów, podduszone warzywa na łyżce oleju rzepakowego, wszystko zalane sosem z maślanki i przecieu pomidorowego( pół szkl maślanki, lyżka przecieru pomidorowego, zioła, bazylia itp.)
Podwieczorek; serek homo naturalny,,kawa bez cukru
KOLACJA; omlet z 1 jaja z 2 plastrami polędwicy drobiowej,sałata sielona, druga połówka papryki, zielona herbata.

Bieg o średnim tempie, 10 okrążeń dookoła boiska szkolnego - jedno okrążenie tak ok 300 m, ćwiczenia z hantelkami na brzuch- 150 spięć

Proszę o ocenkę

Edytowane przez starss23
Czas edycji: 2012-11-19 o 14:44
starss23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 13:26   #5037
nikol12
Rozeznanie

Nie chcę się ważyć, nie chcę powrócić do tego co było : )

I : 5 porządnych łych musli z owocami tropikalnymi z jog.nat. kakao , jabłkiem
II ( szkoła ) : duża bułka z ziarnami z serkiem kanapkowym i polędwicą
Po szkole : jabłko, cappuccino Milki
Obiad : ziemniaczki , brokuła , kapusta z kaszą, jajko sadzone ( baaardzo dużo brokuły chyba z 3/4 :p i ziemniaczków też porcja no może nie duża , ale wieksza )
Przekąska : kubek ciepłego mleka z cynamonem
Kolacja : 100g twarogu wymieszanego z jog. z pomidorem , 2 marchewki
Ruch : 2x 30 min hula hop , do i ze szkoły pieszo - w 1 stronę ok. 3 km

Do ocenki

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-11-19 o 14:02
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 14:01   #5038
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chcę się ważyć, nie chcę powrócić do tego co było : )

I : 5 porządnych łych musli z owocami tropikalnymi z jog.nat. kakao , jabłkiem
II ( szkoła ) : duża bułka z ziarnami z serkiem kanapkowym i polędwicą
Po szkole : jabłko, cappuccino Milki
Obiad : ziemniaczki , brokuła , kapusta z kaszą, jajko sadzone
Przekąska : kubek ciepłego mleka z cynamonem
Kolacja : 100g twarogu wymieszanego z jog. z pomidorem , 2 marchewki
Ruch : 2x 30 min hula hop , do i ze szkoły pieszo - w 1 stronę ok. 3 km

Do ocenki
Jesteś bardzo młoda, aktywna, rośniesz, rozwijasz się, uczysz..i potrzebujesz paliwa, moim zdaniem jak na 15latkę to mało, za mało. Kolacja redukcyjna, nie ma podwieczorku, tak to tylko przekąska.
Szkoda że w Twoim wieku martwisz się i zajmujesz takimi sprawami jak jedzenie, bo Twój wiek to taki fajny czas kiedy to nie taki tematy ma się w głowie
Oczywiście super że starasz sie zdrowo odżywiać, ale moim zdaniem nie słuchaj rad typu "kontroluj wagę, a jak zacznie rosnąć to obcinaj" bo to nie są rady dla Ciebie, po tym co przeszłaś i przed tym co przed Tobą. Nawet nastaw się na wzrost wagi, jak pisałam rozwijasz się i rośniesz, na pewno pójdziesz jeszcze w górę, więc i waga podskoczy i Twoje ciało zmieni się na bardziej kobiece. Ja zawsze w Ciebie wierzyłam, trzymam mocno kciuki, dbaj o siebie Słonko

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2012-11-19, 14:08   #5039
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Jesteś bardzo młoda, aktywna, rośniesz, rozwijasz się, uczysz..i potrzebujesz paliwa, moim zdaniem jak na 15latkę to mało, za mało. Kolacja redukcyjna, nie ma podwieczorku, tak to tylko przekąska.
Szkoda że w Twoim wieku martwisz się i zajmujesz takimi sprawami jak jedzenie, bo Twój wiek to taki fajny czas kiedy to nie taki tematy ma się w głowie
Oczywiście super że starasz sie zdrowo odżywiać, ale moim zdaniem nie słuchaj rad typu "kontroluj wagę, a jak zacznie rosnąć to obcinaj" bo to nie są rady dla Ciebie, po tym co przeszłaś i przed tym co przed Tobą. Nawet nastaw się na wzrost wagi, jak pisałam rozwijasz się i rośniesz, na pewno pójdziesz jeszcze w górę, więc i waga podskoczy i Twoje ciało zmieni się na bardziej kobiece. Ja zawsze w Ciebie wierzyłam, trzymam mocno kciuki, dbaj o siebie Słonko
Dziękuję .... Achhh ... Dzisiaj mi się świat zawalił ( przyjaciele się ode mnie odwrócili ) . Wiem , powinnam zacząc skupić się na życiu . Nie bedę się ważyć . A i zrobiłam EDIT do obiadu - pyszne było Od jutra nie wchodzę na wizaż - no dobra może w sobotę
Stary 2012-11-19, 16:36   #5040
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam za odp

A to moje R
ŚNIADANIE; owsianka( 40 g płatków owsianych, 3 włoskie orzechy, mała łyżeczka babcinego miodu, mleko 3/4 szkl.) kawa parzona bez cukru
2ŚNIADANIE; serek wiejski, pół kromki ciężkiego ciemnego chleba z ziarnami, pomidor duuuży, sałata zielona sporo, jabłko, zielona herbata.
OBIAD: ok 80 gram(waga po gotowaniu) piersi z kurczaka, 2łyżki makaronu pełnoziarnistego, dużo gotowanych brokułów, podduszone warzywa na łyżce oleju rzepakowego, wszystko zalane sosem z maślanki i przecieu pomidorowego( pół szkl maślanki, lyżka przecieru pomidorowego, zioła, bazylia itp.)
Podwieczorek; serek homo naturalny,,kawa bez cukru
KOLACJA; omlet z 1 jaja z 2 plastrami polędwicy drobiowej,sałata zielona, druga połówka papryki, zielona herbata. 2 jaja bym dała

Bieg o średnim tempie, 10 okrążeń dookoła boiska szkolnego - jedno okrążenie tak ok 300 m, ćwiczenia z hantelkami na brzuch- 150 spięć

Proszę o ocenkę
Bardzo ładnie Polewaj koniecznie sałatę odrobiną oliwy! Witamina K jest nierozpuszczalna w wodzie i zwyczajnie nie wchłonie się w Twoim organizmie jeśli nie połączysz jej z tłuszczem.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości