|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
![]() Jak tak czytam ten watek, to wszyscy mądrzy tylko ja jakaś głupia, co to nic nie wiem i nic nie widziałam Cytat:
Cytat:
Nigdy nic nikomu nie daj i z głowy, mniej zaradni lub za leniwi wymrą i że tak powiem, dorobicie się społeczeństwa "na poziomie". ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Cytat:
|
|
#1982 | |||
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Nie mówię że jesteś głupia i nic nie widziałaś, tylko że wątek o jednym, a Ty o chorych dzieciach i jakie jesteśmy straszne że im prezentów odmawiamy. Cytat:
Cytat:
Nie, ja nie daję. Na pewno nie rzeczy materialne. Wiem, że czasami nierozważna pomoc im szkodzi. SzP jest często taką nierozważną pomocą. Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2012-11-19 o 10:25 |
|||
|
|
|
#1983 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I powtarzam: to nie były chore dzieci. To były całkowicie zdrowe dzieci z rodzin biednych i patologicznych. Akcja tylko się odbywała w szpitalu. Cytat:
Cytat:
Dlatego w czasie Świąt organizujemy w Zambii party, które ma na celu tylko (lub aż) napchanie brzuchów i tańce i śmiech. Napchanie brzuchów to tam jakby ta nasza pralka czy odkurzacz. Już faktycznie jak ktoś raz do roku(raz do roku!) dostanie prezent to mu zaszkodzi...
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2012-11-19 o 10:34 |
|||
|
|
|
#1984 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1985 |
|
Konto usunięte
|
Dlatego ja uważam ze tak naprawdę akcja szlachetnej w duzej większości jest skierowana do osób które na co dzień nie udzialają kotepetycji ,i nie przygarniają pod swój dach dzieci alkocholików.
Taka paczka pozwoli poczuć się wyjątkowo ...im samym Nie oceniam. Jesli słodycze i inne drobiazgi zostaną kupione nawet bez większej egzaltacji i pochylania się nad niedolą ubogich ;ale też bez komentarzy " o nierobach /leniach i dzieciorobach ' to chyba dobrze ,nie ? |
|
|
|
#1986 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
z tym odkurzaczem, może dlatego że nie mam dzieci nie uznaję że to sprzęt niezbędny do życia bo pozamiatam i zmyję mopem i mam czysty parkiet.
|
|
|
|
|
#1987 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Luba, pozwolę nie zgodzić się z Tobą - porównywanie Zambii do problemów społecznych w naszym kraju opisane tu na wątku jest kompletnie nieadekwatne.
Tym bardziej potrzebę posiadania odkurzacza do uczucia głodu. Co do akcji w szpitalu - bardzo mądre, żeby dzieci z dysfunkcyjnych domów wyciągąć, pozwolić im się najeść, zaopiekować się nimi fachowo (bo szpital) i pozwolić na spokojną zabawę prezentami. W SzP darczyńca nawet nie ma pewności, że będzie mógł zobaczyć co się z jego prezentami stanie - szczególnie jeśli szkoda mu się zrobi dzieci alkoholików. A jeśli darczyńca poczuje się bardziej odpowiedzialny za rodzinę (znajdzie pracę, załatwi dzieciom lepszy dostęp do nauki) to może tym bardziej się zdziwić. A rodzinie dalej zasiłki wszelakie będą się należeć. A SzP w następnym roku najwyżej zrobi kto inny. |
|
|
|
#1988 |
|
Konto usunięte
|
btw Luba tutaj napisz coś w wątku o tej Zambii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=651628
przyda się rozgłoszenie |
|
|
|
#1989 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się przyznaję, że ja pomagając długofalowo a nie tylko jednorazowo po prostu czuję się sama lepiej. Mam poczucie że nie na darmo żyję, że oddaję trochę tej dobroci serca, którą ja też dostałam. To jest nie tylko dla nich ale i dla mnie, ta pomoc. Żebym ja się poczuła mniej niepotrzebna na świecie. ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1990 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
No z drobiazgami do SzP to nie ma co ruszać. Ubrania mają być nowe, meble, sprzęt AGD (też nowe lub prawie nowe). A jak ktoś chce charytatywnie dać rzeczy takiej wartości to jednak powinno to być z sensem. Z samego faktu, że za tę samą kwotę można wiele innych rzeczy zrobić. Np już lepiej dać na misje do Zambii. |
|
|
|
|
#1991 |
|
Zakorzenienie
|
A, jeszcze dopisze, że właśnie na PW dostałam prośbę o pomoc
I mam wielką nadzieję, ze to jest faktycznie prośba o pomoc a nie chęć sprawdzenia mnie czy też aby coś dam, czy tylko tak sobie piszę.
|
#1992 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wiesz kiedys wpadłam na takie stwierdzenie 'nie sztuką dawac rzeczy których sie nie chce' i się z tym zgadzam i uważam że darowanemu koniowi jednak w zęby się patrzy ; często bywa i tak że najgłosniej o wdzieczność i słowa dziekuję wołają 'darczyńcy' co za przeproszeniem zrobili sobie przedświateczne domowe czyszczonko Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2012-11-19 o 11:00 |
|
|
|
|
#1993 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym chętnie wzięła udział w akcji... nie szlachetna paczka, paka, a szlachetny upominek
często wizażanki, ostatnio chyba jamestown pisała temat o tym co kupić dziewczynkom w domu dziecka. Gdyby jakaś akcja polegała na kupnie upominku, książki, wymarzonego kosmetyku wskazanego przez osobę, dla której jest to towar ekskluzywny, a nie wydaniu 1500 zł między innymi na sprzęt AGD, chętnie bym wzięła udział. Bo nie wiem mi ta szlachetna paczka przestaje wyglądać na paczkę świąteczną ale po prostu uzupełnienie zapasów no ale ok ;- ) gdyby zamiast wielkich opisów, były drobne prośby dzieci z domu dziecka, szpitala, czy skądś o tym że bardzo chciałyby dostać lalkę monster high bo mogą tylko popatrzeć - why not. I akcja konkretnie skierowana na dzieci. Bo dzieci dotknięte ok dostają paczki i prezenty ale to są najczęściej paczki z kiepskimi słodyczami a tutaj konkretnie one podawałyby swoje marzenia. Marzenia, ich marzenia.Ja z wolontariatem długofalowym który polegał np na nauce, mam bardzo złe doświadczenia, raczej do tego nie wrócę. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2012-11-19 o 11:00 |
|
|
|
#1994 |
|
biegam dla Zabawy
|
drabineczka, i mnie to kłuje w SzP. Bo u porzedniego pracodawcy zbierało się z okazji świąt(nie tylko BN) rzeczy dla Domu Dziecka, później Domu Małego Dziecka. Jak zaczynałam pracę u aktualnego to podrzuciłam pomysł i jeden rok też się udało. A od 2 lat jest parcie na Szlachetną Paczkę, bo akcja jest medialna.Fajnie się tym pochwalić itd., a według mnie poprzednie może miały większy sens.
Co do wyrzygiwania czekoladki, jak to któraś nazwała, to nie rozumiecie co nam się nie podoba. Nie to, że ktoś dostaje, tylko to, że są bardziej potrzebujące osoby, a dostają często Ci, którym ta pomoc nie jest aż tak potrzebna. A co do rodzin z problemem alkoholowym, to niestety na 90% taka paczka pójdzie na dalsze pogłębianie problemu. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że w takich rodzinach dzień zasiłku czy wypłaty wcale nie jest dla dzieci dobrym dniem, bo tatuś więcej wypije itd. A i, wbrew temu co sporo osób sądzi to Domu Dziecka nie kupuje się zabawek. Panie prosiły też o żywnościowe produkty - do Domu Małego Dziecka poleciały głównie soczki, deserki i inne słoiczki. Także i z takimi rzeczami różowo tam nie jest. Jest w czym pomagać. Edytowane przez alkaxy Czas edycji: 2012-11-19 o 11:54 |
|
|
|
#1995 |
|
Konto usunięte
|
póki osoby najbardziej potrzebujące nie będą świecic na żółto ,te mniej na zielono a te oszukujące na czerwono ...to sprawiedliwości nie będzie.
od potrzebujących znajdą sie bardziej potrzebujący,a tych jeszcze bardziej.i tak bez końca ludzi zaleje woda .będa wypłacali odszkodowania.zawsze znajdą sie tacy co wskażą palcem że sąsiad to na pewno za dużo dostał najlepiej nic nikomu nie dać.będzie po równo; zawsze znajdą się naciagacze i oszuści.trudno trzeba to wziąć w ryzyko |
|
|
|
#1996 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
Kup jej buty, zimową kurtkę i zapas kaszy na rok - wtedy możesz dopiero powiedzieć, że pomagasz. Z tego co wiem, wielu ludzi kupuje w okolicach świąt czy dni dziecka małe prezenty dzieciom z domów dziecka. Tylko o tym niestety media nie trąbią, nie propagują, nie ułatwiają - sama musiałabyś znaleźć wszystkie potrzebne informacje. Np. tutaj: http://www.domdziecka.net/pl_,jak_nam_pomoc.php jest spis rzeczy, które są potrzebne w tym konkretnym domu dziecka. Czasem na stronach internetowych pojawiają się też listy rzeczy typowo 'prezentowych' (lalki, pluszaki, zabawki) - może spróbuj poszukać. |
|
|
|
|
#1997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja już chyba jestem tak głupia i naiwna że aż mi samej siebie szkoda
|
|
#1998 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://bebeluch.blogspot.de/p/robotka-2012.html Ci ludzie naprawdę wymagają drobiazgów, zwykła kartka to już dla nich radość że ktoś o nich pamięta, poza tym możesz na podstawie konkretnych opisów wybrać konkretny prezencik ![]()
|
|
#1999 |
|
Konto usunięte
|
dzięki
|
|
|
|
#2000 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja śp. babcia lubiła "pomagać" w ten sposób, bo jak ktoś biedny to powinien i przysłowiowe osrane gacie przyjąć z wdzięcznością... Tym sposobem w prezencie na nowe mieszkanie dostałam komplet zardzewiałych łyżeczek do herbaty. Nie, nie ucieszyłam się, wywaliłam je do kosza. ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Cytat:
|
|
#2001 |
|
Konto usunięte
|
Wezmę w niej udział ^^ jak będę miała chwilę to wybiorę osobę.
Czy będą mogli mi odpisać albo się ze mną skontaktować? |
|
|
|
#2002 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co wyczytałam na blogu tak, opiekunowie odpisują w imieniu podopiecznych lub asystują im w tym pisaniu.
|
#2003 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Myślę, że tylko małoletni wiek może tłumaczyć taką ignorancję. Cytat:
Problemem nie jest pacjent, który niby nie chce ALE służba zdrowa, której trzeba z gardła wyrywać zasrane skierowanie na badfanie moczu, bo lekarzowi z przychodni szkoda wydac 5 zł na ciebie. Dwa ja -laik- nie mam obowiązku wiedzieć o konieczności takich badań -od tego wybieram lekarza rodzinnego- ktory dostaje kasę na leczenie moje. Cytat:
Uważam, że palacze powinni płacić dodatkowe składki podobnie jak otyli. I znowu wracamy - służba zdrowia lezy i kwiczy a prezes NFZ rozbija sie mercedesem po seszelach. Nie biorę udziały w tej akcji bo uważam, że nie jest namądrzejsza i słuzy poprawieniu samopoczucia darczyńcy a nie faktycznie pomocy długofalowej obdarowywanym. |
|||||
|
|
|
#2004 |
|
Zakorzenienie
|
Naprawdę fajna
I podoba mi się też ta stona Domu Dziecka,m o którym pisała coffee. Zaraz zajrzałam na stronę domu dziecka w moich rodzinnych stronach ale niestety nie ma tam takiej listy.
|
#2005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jako dziecko mieszkałam niedaleko Domu Dziecka i jakoś tak zawsze mnie to gnębiło, nie wiem, może mam wyrzuty sumienia, że mnie w życiu w porównaniu do innych jednak się powodzi, chociaż za darmo nic nie dostałam a raczej bym powiedziała, że sobie zdobyłam ciężką pracą. Ale jednak nie umiem innych ludzi tak totalnie olać i przejść obojętnie. A jeśli chodzi o ludzi chorych, tych, którzy już są w hospicjach to jest to dla mnie bardzo emocjonalnie odbierany temat, sama nie wiem czemu, bo na szczęście w rodzinie mojej dalszej i bliższej wszyscy jak do tej pory zdrowi - może znowu sumienie mnie męczy z tego powodu? W każdym razie wspieramy z mężem domy dziecka i hospicja. Zawsze to robiłam. Wspieramy od dłuższego czasu konkretne placówki, jakoś tak wyszło. Ale co mi zaszkodzi wysłać kartki czy podarki podopiecznym innego domu...? Natomiast jestem na nie wspieraniu i hodowaniu patologii, z drugiej strony sama swoją pomocą wyhodowałam w rodzinie patologiczną sytuację bo bliskim nie umiałam odmówić pieniędzy... Jakieś takie mam miękkie serce, w sumie niezależnie od poglądów moich ![]() Z tej okazji pracować powinnam nad twardością tyłka...
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2012-11-19 o 15:23 |
|
|
|
|
#2006 |
|
Przyczajenie
|
"Wiesz w sumie nie wiem jaką mają sytuację ale rozumiem wzięcie kredytu na kombajn czy coś, bo jak się taki ma można się najmować po wsi i zarabiać, szybko się spłaci. Ale może ci ludzie się trochę wkopali, sama nie wiem, w każdym razie konkretny kredyt na konkretną rzecz a kredyt u lichwiarzy na jakąś imprezę to dwie różne rzeczy moim zdaniem, im bardziej by się przydała porada prawna co robić z kredytem i jak wyjść z dołka skoro sprzęt mają
Zacytowałam te największe kredyty. Są też na samochód, na remont mieszkania, konsumpcyjne po 1000 zł. Jest małżeństwo, które ma dochód kilka tysięcy ale "żyje w nędzy" bo ma kredyt na mieszkanie. Kurcze też bym chciała zamienić mieszkanie na większe albo wziąć dobry samochód na raty, ale najzwyczajniej w świecie myślę czy będzie mnie stać na spłatę za rok, pięć lat .. "No i co ? znajomy 14 latek nosi buty roz. 43 ." To miały być buty dla tego dziecka - chłopa 37 lat. Nie mów, że nie czytałaś tych tekstów ? Co drugi to 5 dzieci i chłopy przynajmniej 20-26 lat co mogliby już dawno pracować chociażby fizycznie. |
|
|
|
#2007 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2008 |
|
Zakorzenienie
|
Mam małe dzieci i sama przechodziłam przez proces rekrutacji do złobka i przedszkola. Ignorancją nazywasz fakt że twierdzę że można sie do żłobka dostać czy to że o zgrozo chce wysłać do pracy matke 15- sto miesięcznego dziecka?
|
|
|
|
#2009 |
|
Rozeznanie
|
rzygać się chce z tego co poniektóre z was wypisują... idąc takim myśleniem może po cholerę pomagać bezdomnym?
przecież są bezdomni z własnej winy, alkoholicy, złodzieje, niech zdychają z głodu. to także margines hehe niezaradni życiowo do gazu. Fajnie że wy wszystkie jesteście takie zaradane ale do czasu;]
|
|
|
|
#2010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo fajna akcja. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.

i prosimy o buty dla dzieci rozmiar 45 

często wizażanki, ostatnio chyba jamestown pisała temat o tym co kupić dziewczynkom w domu dziecka. Gdyby jakaś akcja polegała na kupnie upominku, książki, wymarzonego kosmetyku wskazanego przez osobę, dla której jest to towar ekskluzywny, a nie wydaniu 1500 zł między innymi na sprzęt AGD, chętnie bym wzięła udział. Bo nie wiem mi ta szlachetna paczka przestaje wyglądać na paczkę świąteczną ale po prostu uzupełnienie zapasów no ale ok ;- ) gdyby zamiast wielkich opisów, były drobne prośby dzieci z domu dziecka, szpitala, czy skądś o tym że bardzo chciałyby dostać lalkę monster high bo mogą tylko popatrzeć - why not. I akcja konkretnie skierowana na dzieci. Bo dzieci dotknięte ok dostają paczki i prezenty ale to są najczęściej paczki z kiepskimi słodyczami a tutaj konkretnie one podawałyby swoje marzenia. Marzenia, ich marzenia.