|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
|
|||
| Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! |
|
4 | 8,33% |
| Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. |
|
0 | 0% |
| Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy |
|
0 | 0% |
| Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. |
|
0 | 0% |
| Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci |
|
0 | 0% |
| Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy |
|
2 | 4,17% |
| Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka |
|
13 | 27,08% |
| Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. |
|
3 | 6,25% |
| Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy |
|
2 | 4,17% |
| Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
15 | 31,25% |
| Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy |
|
1 | 2,08% |
| Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły |
|
3 | 6,25% |
| Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. |
|
1 | 2,08% |
| Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am |
|
2 | 4,17% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Cytat:
Bo ja mam cały czas zapakowaną w kokardke jedna z nich dla Haniolka, słodkiej Marudella A z tym chodzeniem to nie jestem taka pewna Matko Oliweczko, to już tuż tuż
|
|
#2672 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Księgowy dał dziś znac, że nie mamy podatku w tym mcu do zapłaty (nie wiem jakim cudem) i mamuśka zaszalała dla siebie na BU i dla dziecia w ksiegarni
![]() brumek a to widac, że to "czytanie" to wszedzie w tej samej formie. Choć u nas nie ma " w międzyczasie" Jakoś jak czytałam Wasze wypowiedzi na temat książek, czytania to odnosiłam wrażenie, że Wasze pociechy głównie interesują się treścią (dosłownie) Iustyna jak samopoczucie? zdrówka dla Was, żeby Was nie rozłozyło konkretnie! Oliweczko Mateuszek na pewno zdecyduje się lada dzień wyjść z brzuszka! Kurcze to już lada moment, w każdej chwili możliwa jest akcja poród Dużo sił na finishu w tym wyczekiwaniu. Telik Johny zaraz będzie śmigał ![]() Carmela fajny ten ocieplacz na sanki, tylko samego takiego nie moge znaleźć na all, a sanki już mamy. Własnie, wczoraj Ala dostała od dziadka sanki, tradycyjne drewniane z oparciem idę spać!Dobranoc! |
|
|
|
#2673 | ||
|
Wtajemniczenie
|
tż Lekarzy? wow, żeby mój tak sam oglądał seriale ![]() szkoda, że wcześniej do Was nie zajrzałam, dowiedziałąbym się o Masajce... siet.. włączyłam na ostatnie 5 minut ![]() Cytat:
wow, ale to już blisko wszystko ![]() Cytat:
teraz już czasem się zatrzyma i widać, że czeka aż coś powiem, ogląda dokładnie. Ale i tak najbardziej lubi przewracać kartki ![]() ze mną lepiej, może już jutro będzie w ogóle lepiej?
|
|
#2674 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzięki za pamięć Marzenko a widziałaś tę kuchnię na żywo, bo chciałam kupić... tylko Ulka mi mówi, że mała jest. Oliweczko - kawał chłopa! ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Ale mój tak ogólnie, to nie ogląda. Tylko te seriale tvn'owskie co lecą raz w tygodniu. Tych innych programów nie oglądamy w weekendy czy wieczorami. Tego jednego filmu pilnuje ![]() Chociaż nie, czasami na wspólnej ogląda i jak ja oglądam pierwszą miłość, to się nabija i zerka
|
|
|
#2675 |
|
Zadomowienie
|
Telik, o rany, ale numer.
Książki zamówione- jutro ma być kurier.![]() Nic straconego, napisz mi na pw, która to książka- dorzucę ją jako prezent dla bratanka na Mikołajki, a Hania będzie miała prezent od cioci Telikowej. Oliweczko, piękna waga . Teraz czekamy razem z Tobą.
|
|
|
|
#2676 |
|
Wtajemniczenie
|
Spoko Marzenko
Poszukamy innej fajnej ( a ta to była oczywiście czy chcesz być moim przyjacielem )
|
#2677 |
|
Zadomowienie
|
Iustyna, nie, nie widziałam
Tutaj widzę zdjęcie z dzieckiem, chyba nie jest najgorzej co? http://allegro.pl/smoby-duza-86cm-ku...778986975.htmlTelik, nie wkurzaj mnie. Zostaw czerwoną kokardę w spokoju, ma być ta i koniec. )
Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2012-11-19 o 23:14 |
|
|
|
#2678 |
|
Zakorzenienie
|
hej
ja na bieżąco czytam ale z odpisywaniem gorzej. Ja patrzyłam na Białą Masajkę ale po m jak miłość bo tz patrzył, a teraz patrzę na perfekcyjna panią domu
|
#2679 |
|
Wtajemniczenie
|
Czesc
Telik oklaski dla Jasia. Daje mu góra tydzien i bedzie chodził chłopak. U nas tak Wlasnie sie zaczęło. I pewnej soboty wieczór sie rozchodzila. Musi sie odwazyc. Eveewe zapomnialam wcześniej odpisać. To nie tz miał urodziny a moja babcia Jak Marysia? Katar lepiej? Oliweczko waga Matiego zacna. Czekam z niecierpliwością na poród. Marinka Zmykam do łóżka. Nie wiem ile pospie. Wiki idą zabki. Górna czwórka i dolna trójka. Troche jej to dokucza i przeszkadza spać, ale generalnie nie ma tragedii. Bezsenność ja wtedy dopada, całe Szczescie nie płacze i nie marudzi
|
|
|
|
#2680 |
|
Zadomowienie
|
Iustyna, a może Youyou myślała o tej kuchni http://allegro.pl/smoby-kuchnia-chef...784403472.html ? Ona jest wysoka na 60 cm, a ta z biedry ma 86 cm.
|
|
|
|
#2681 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałąm takie rozwarcie, jak szłam do szpitala i położne kręciły nosami mówiąc, że jak za dwie doby urodzę to będzie dobrze. A Tymek pojawił się po 2 godzinach ![]() Cytat:
![]() No właśnie zauważyłam... Cytat:
|
|
#2682 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2683 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam na 5 roku filologii polskiej jak zaszłam w ciąże, z Agatą pisałam mgr-a ona miłość do czytania dostała przez pępowine
![]() Współczuje ząbków, u nas trójki też ciężko szły, ale już się przebiły i troche spokoju jest ![]() Carmela dopisałam do mojej ogromniastej liczby książek
|
|
|
|
#2684 |
|
Wtajemniczenie
|
Brunetko czyżby Alicja nie spała???
Scio no nic dziwnego,że Agatka zakochana w literaturze ![]() Marzenko biedny Haniołek z zębami i biedna Ty z Haniołkiem-Marudellą ![]() a co do książeczek to u nas królują jednak "Moje polskie rymowanki". ostatnio niczym innym nie mozna jej zająć. jak tylko wracam z pracy to mnie ciągnie do pokoju, bierze książkę i potrafi tak nawet do pół godziny (jak na Hanię to mega-dużo) spędzić z głową w tej książce. oczywiście wertuje kartki, ale ma już swojeulubione "pozycje", które czytamy, opowiadamy co jest na obrazkach itp. no szał-mówię Wam. teliku już niebawem Jasiu się odważy i jak pójdzie to będziesz biegała za nim Oliweczko to już tuż, tuż! będzie dobrze kochana eweeve to się namęczyłaś kochana.. ale uspokopił się ten brzuch wieczorem? dzień dobry z szarego, zamglonego Gw kawę wypiłam, drożdżówkę zjadłam, nadrobiłam wizaż i trzeba się wziąć do pracy... a kurczę coś ciężko... |
|
|
|
#2685 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze jedna taka noc i po mnie przyjadą, z kajdankami albo kitlem, albo jednym i drugim. Wtedy wsyłajcie mi paczki bo rodzina się mnie wyprze.
A tymczasem ide sie spuścić w kiblu. kur** mać
|
#2686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szymek znów chory... 2 dni w żłobku i wielki come back kataru po pas aaaa zapomniałam napisać ,że w nosie ma stwierdzone pneumo ja to mam ochotę skoczyć z balkonu ![]() dzień (nie) dobry przywitam się choć raz na pół roku |
|
|
|
|
#2687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stronczek nie ma to jak czytac ze zrozumieniem![]() Witam sie, odstawilam diabla do zlobka, podskoczylam do siorki na chwile i gotuje szczawiowa. ![]() ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- brunetka co sie dzieje? stronczek marysia katar ma ale jakby mniejszy - jakos TZ sobie z nim radzi
|
|
#2688 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka dziewczynki.
Pomożecie? Jaka jest rozmiarówka w C&A? Większa, normalna?
|
#2689 |
|
Zadomowienie
|
Jacieee, ja z C&A mam tylko body. Na ich podstawię mogę powiedzieć, że rozmiarówka normalna.
Patik, aż tak źle? Zęby Sarze dokuczają, czy co się dzieje? ![]() Dziubeczko, biedny Szymek- zdrówka dla Niego. ![]() Scio, no to nie ma co się dziwić, że Agatka lubi książki. Z tej serii książek co "Wanda Chotomska dzieciom"mamy dwie księgi "poczytaj mi mamo", ale Hania mało się nimi interesuje, nie licząc zapędów do wyrywania kartek. ![]() Pieleszko, ja w empiku wypatrzyłam te wiersze Chotomskiej i bardzo mi się spodobały. Przyjemne obrazki, kartonowe kartki i wiersze na których chyba łatwiej skupić uwagę. Kurier odwiedził nas z samego rana- jak to dobrze, że mieszkamy na przedostatnim piętrze, przynajmniej nie otwierałam w pidżamie. Już rozumiem wasze zachwyty "Głodną gąsienicą"- rewelacja. I "Różnimisie" mają piękne obrazki- jakby całą książkę dziecko narysowało. |
|
|
|
#2690 |
|
Zakorzenienie
|
Dziubek to bynajmniej wiadomo co leczyć i czym? pewnie od tego ciągle łapie katary, tym bardziej że jest wśród dzieci.
przytulam mocno. jak już smęcę, to lecę dalej: -zamówiłam baterię do lapka. wysłali nie taką. zadzwoniłam, jeszcze tego samego dnia mieli przysłać dobą. mija 5 dzień, baterii nie ma, ja złą od razu odesłałam. -wysłałam allegrowiczowi zestaw książek który u mnie kupił. jako że na pocztę mam kawałek, i to wyparwa samochodem to nie czekałam na przelew tyko wysłałam razem z innymi paczkami które miałam wysłać. kasy nie mam, nie odpowiada na maile, książek nie mam. teściowa przyszła po sarę, co to się stało. nie robię dzisiaj nic, nawet obiadu. aaa i mam @. i dolegliwość którą od kilku miesięcy przy tym mam: uczucie jakbym miała zmarznięty tyłek, wystawiony goły na mróz, dziwne to ![]() marzena mi się wydaje że zęby, bo w dzień sie ślini mocno. Ale daję jej już 3 noc po kolei nurofen i nie ma reakcji. Nie wiem co myśleć. Spałam dzisiaj łącznie może 3h, co usnęłam za 5 min przeraźliwy ryk, i tak non stop, picie, jedzenie, noszenie. Ciągiem nie spałam dłużej niż pół godz.
Sara Edytowane przez patik87 Czas edycji: 2012-11-20 o 10:03 |
|
|
|
#2691 |
|
Zakorzenienie
|
scio - ty lirycznie obeznana jestes
znasz jakiees poradniki lub ksiazeczki dla dziecka zeby bylo dobrze wychowane, znało maniery, umialo sie dzielic i nie przezywalo innych?a moze ktos zna sposob by wariujace ciagle dziecko zamienic w aniolka? takie np. 4-5 letnie? |
|
|
|
#2692 |
|
Wtajemniczenie
|
witam się
ja już lepiej na szczęście, ale wróciłam do ketonalu... może dlatego jest lepiej ![]() za to Johny chrapał całą noc, ma katar
|
#2693 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hejeczka
![]() Patik, Brunetka - widzę że u Was niewesoło A Miasteczko Mamoko Cię nie kusi? Tu nie ma tekstu, czytania, więc to co innego, ale wydaje mi się, że będzie fajną zabawą. I już teraz, i za dwa lata. To jest historia opowiedziana obrazkami.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A książki... pozostaje wierzyć, że wpłaci. W końcu oszuści wcale nie tak często się zdarzają
|
|
#2694 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) i chciałam wziąć już tą książkę, ale wypatrzyłam taki kijek- pchacz i się na to zdecydowałam. ale książkę jeszcze pewnie kupię przy jakiejś okazji... no nie umiem wyjść ze sklepu bez czegoś dla Hanki. z torbami przez to pójdę, albo mi Tż w końcu kartę zablokuje ![]() a te "Różnimisie" znajdę w jakiejś stacjonarnej księgarni? empiku?? bo kusicie mnie tą książeczką... ale chciałabym najpierw do niej zajrzeć zanim kupię.. Patik współczuję nocki |
|
|
|
|
#2695 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2696 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Dziewczyny, które z tych książeczek mają twarde kartki? Może udałoby mi się je jakoś zdobyć My narazie mamy tylko 4 książeczki, bo ciężko mi tu kupić polskie.. muszę popatrzeć na ebay jeszcze. W ogóle jak przekonać dziecko chociażby do oglądania obrazków? Nie zdążę otworzyć książeczki, a Szymon już mi ją wyrwie z rąk i biega z nią pod pachą po pokoju..
Szymon ' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym ' http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html Edytowane przez Madziulka_17 Czas edycji: 2012-11-20 o 10:49 |
|
|
|
#2697 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry
Madziulka przejdź sie do biblioteki. U nas jest dział z polskimi książkami w tym dla dzieci. Ja wypożyczalam dla Wiktorii. Moze i u was jest. Patik, Brunetka Marinka jak tam dzis u Was? Ela dobrze ze juz lepiej Troche. A mi spuchl Maly palec u nogi. Kupiłam nowe buty i odcisk mi sie zrobił. Pozbylam sie go a za to w nocy napuchlo i ciupalo. Teraz tez boli. Musze iść na zakupy i nie wiem jak dojde. Musze jakieś stare rozchlapane buty znaleźć. Wiki za to przespala spokojnie calutka noc, ale oczywiscie nie chwale. |
|
|
|
#2698 |
|
Zadomowienie
|
Madziulka,niech z nią biega, nie zabieraj mu jej w końcu sam się zainteresuje- nic na siłę. Jak zacznie otwierać, przekładać kartki to może zacznij pytać co jest na obrazkach albo opowiadaj "zobacz jaki tu kolorowy ptaszek jest", "to jest piesek/kotek/krowa i robi hau hau/miał miał/itd". Książki z kartonowymi kartkami są wszystkie Erica Carle (ten od gąsienicy), Różnimisie, Księga dźwięków, Wiersze i wierszyki dla najmłodszych http://aros.pl/szukaj/wiersze+i+wier...jm%B3odszych/0. I nie pamiętam co jeszcze,ale dziewczyny na pewno podpowiedzą jeszcze jakieś swoje typy.
![]() Pieleszko, chyba powinna być w stacjonarnych księgarniach. Na tej stronie jest kilka zdjęć ze środka książki. https://wydawnictwodwiesiostry.sklep...misie-196.html Hania temu brudnemu misiowi przyglądała się z niedowierzaniem, chyba przez to że artysta kolorujący misia miał podobną "kreskę" do jej.
Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2012-11-20 o 11:04 |
|
|
|
#2699 |
|
Zakorzenienie
|
madziulka - ja mam w lumpku kupiona jedna ksiazeczke po angielsku "my first words" czy jakos tak i jest najlepsza ksiazka i artura i kingi. ma zwykle obrazki, podpisy po angielsku wprawdzie ale zadne jeszcze nie czyta. moze poszukaj takich, co za roznica
np. http://www.topthatpublishing.com/title?id=4071 http://www.islam4children.com/index....start=0&id=373 http://www.monstermarketplace.com/ch...ual-board-book - bardzo podobna mamy tylko bez chinskiego ![]() no i ksiazeczka dzwiekow to http://www.amazon.co.uk/The-Noisy-Bo.../dp/1877467529 Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-11-20 o 11:07 |
|
|
|
#2700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzięki kobietki |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:45.

Chyba ostatnia trójka chce ukazać swe białe oblicze w spektakularny sposób.
Mam nadzieję, że szybko wyjdzie i Hania zacznie lepiej spać, bo od początku września noce są kiepskie...
Jak się zobaczymy to już pewnie będzie śmigał.

tż Lekarzy? wow, żeby mój tak sam oglądał seriale 

Tutaj widzę zdjęcie z dzieckiem, chyba nie jest najgorzej co? 

nie ma to jak czytac ze zrozumieniem