|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
|
|||
| Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! |
|
4 | 8,33% |
| Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. |
|
0 | 0% |
| Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy |
|
0 | 0% |
| Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. |
|
0 | 0% |
| Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci |
|
0 | 0% |
| Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy |
|
2 | 4,17% |
| Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka |
|
13 | 27,08% |
| Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. |
|
3 | 6,25% |
| Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy |
|
2 | 4,17% |
| Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
15 | 31,25% |
| Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy |
|
1 | 2,08% |
| Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły |
|
3 | 6,25% |
| Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. |
|
1 | 2,08% |
| Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am |
|
2 | 4,17% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2761 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
wg mnie jogurt jak kazdy inny (a nieudowodniono ze pomaga bardziej niz np. jogurt naturalny)
|
|
|
|
#2762 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Dzień dobry
![]() Słonko dziś świeci Cytat:
![]() U nas to samo... Ale po porannym kryzysiku 10-minutowym, kiedy to nie chciało mi się wstać, już jest ok ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dokładnie! Nabijanie ludzi w butelkę..
|
|
#2763 |
|
Wtajemniczenie
|
ja kiedyś coś niepochlebnego słyszałam o actimelach... niestety nie pamiętam co dokładnie
ale złe wrażenie we mnie utkwiło i nie kupuje tegoco do książeczek... bo to główny temat ostatnio ![]() mój Johny jest chyba jakiś inny... najpierw był etap, że bawiło go tylko przekładanie kartek, był zachwycony, w ogóle nie interesowało go co jest w środku. Teraz faktycznie przyniesie mi książeczkę i chce żebym to ja przekłądała kartki i patrzy na mnie wymownie, żebym mu opowiedziała co jest na obrazku, ale żeby coś powtarzał? to tyle że umie "nie ma" "tu" "mama" "tata" i nie pamiętam co jeszcze. Reszta jego słownictwa pochodzi z jakiegoś obcego mi języka. Rozumie wszystko, jest w stanie wszystko pokazać, oko, ucho, jak powiem co ma zrobić to robi to, ale żeby oblał miodem moje uszy i duszę jakimś słowem to niestety nie...coś czuję, że będzie miał tzw. "ciężką mowę" czyli dużo czasu jeszcze minie... nie nakręcam się jeszcze, ani nic, ale ziarno niepokoju zostało zasiane... a co do książeczek jeszcze to kupię mu jak tylko wychylę swoją opuchniętą buziulkę gdzieś w miasto tematyczne, o świętach, widziałam ostatnio w smyku czy w empiku. nie mam pojęcia czemu ich od razu nie kupiłam, muszę jechać jeszcze raz... ![]() gratuluję przespanych nocy, współczuję tych gorszych i generalnie życzę miłego dnia ja jestem na etapie, że życie bez bólu jest boskie i ile ja to nie zrobię jak tylko on minie i jaką to będę idealną mamusią w mig zacznie mówić pełnymi zdaniami ![]() a póki co zaszywam się za ekranem kompa, Johny śpi, więc mogę tu bezkarnie posiedzieć obiad na szczęście jest, a reszta (sprzątanie, ogarnianie, pożyteczne rzeczy) jest nieważna. Jestem na L4 od tego
|
#2764 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry.
Oliweczko, jak się czujesz? Co u Ciebie? Alibany, Hania ma Mega Bloksy u dziadków- dobrze wykonane, łatwo się łączy i rozdziela, ogólnie na plus. ![]() Jakie książki zamówiłaś? ![]() Scio, ja również czekam na blog. Carmela, jaka piękna wodna Sarenka(a właściwie Syrenka ). ![]() DDewik, zrobiłam wczoraj krem z dyni z Twojego przepisu- pychota! ![]() Natka, a Ty gdzie zniknęłaś? ![]() Wczoraj miałam dzień pod znakiem dyni. A wieczorem zrobiłam prezent urodzinowy przyjaciółce i zabrałam ją na Zmierzch. Hania tylko raz się obudziła w tym czasie, więc tż miał satysfakcję, że tata wrócił to dziecku funkcję spania"naprawił" (przy mnie budzi się co chwila. ) Wniosek taki, że muszę częściej wychodzić.
|
|
|
|
#2765 |
|
Wtajemniczenie
|
marzena i jak Zmierzch? wybieram się jak tylko opuchlizna mi zejdzie
nie sądziłam, że polubię bajkę o wampirach skaczących po drzewach, jak zobaczyłam to w pierwszej części to byłam zażenowana tym wszystkim, ale jak przeczytałam wszystkie częsci i wróciłam do filmu to zaczęło mi się podobać ![]() a Oliweczka rodzi, założę się
|
#2766 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2767 |
|
Zadomowienie
|
Ela, u mnie było identycznie, pierwszą część filmu obejrzałam nie czytając książki i nie spodobała mi się.
Może przez to,że w filmie nie dało się przekazać wszystkich szczegółów i pewne rzeczy były niejasne dla kogoś kto z książką nie miał styczności. Ostatnia część fajna, choć na końcu odbiegała trochę od książki i w pewnym momencie dało się usłyszeć zbiorowy odgłos zdziwienia na sali- komicznie to musiało wyglądać. |
|
|
|
#2768 |
|
Zakorzenienie
|
To ja nie cierpię takich słodkich ładnych obrazków. Szczytem jest dla mnie Martynka. A dziewczynki bardzo lubią
|
|
|
|
#2769 |
|
Zadomowienie
|
Iustyna, paskudne mówisz?
Mi te książki też nie wydawały się zbyt ciekawe, ale jak wzięłam do ręki to się zakochałam. Już mam w planie dokupić resztę pozycji Erica Carle, jak dla mnie są mega pomysłowe i mają piękny przekaz. , w tej książce czy chcesz być moim przyjacielem myszka przechodzi z kartki na kartkę w poszukiwaniu przyjaciela, pytanie o przyjaźń zadaje ogonom, dopiero na następnej stronie widać kto jest ich właścicielem ). No i byłam ciekawa reakcji tż na te książeczki, myślałam, że będzie miał swoje Widzimisie na Różnimisie. Powiedział jedynie, że nie zdawał sobie sprawy że dla dzieci są takie mądre książeczki. Te misie może rzeczywiście są dla trochę starszych maluchów (jeśli chodzi o zrozumienie), ale obrazki są hipnotyzujące, bo Hania ją kartkuje i uważnie się przygląda.
|
|
|
|
#2770 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() marzena mądre i pomysłowe pewnie tak ( nie czytałam), ale obrazki brzydalowe
![]() Kto rano wstaje ten jest niewyspany ![]() - Co robisz? - Szukam szczęścia. - W lodówce??? - Gdzieś kur*a musi być!! Edytowane przez iustyna1 Czas edycji: 2012-11-21 o 12:16 |
|
|
|
|
#2771 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wczoraj oglądaliśmy z mężem Czy chcesz być moim przyjacielem na youtubie i po prostu mnie oczarowało
|
|
#2772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Madziulka my mamy kilka książeczek z serii do której linka wklejałaś. To są ulubione książeczki Radka. I księga dźwięków u nas nr 1. Kuleczka leży, dam bratankowi w prezencie. |
|
|
|
|
#2773 | ||||
|
Zadomowienie
|
jak byłam na ortopiedi to dostawałam ketonaliki co 3 godziny i nic mi się nie działo więc luz grunt to żeby nie bolała po co się męczyć jak nie trzeba!
tak apropo mały dziś się obudził i zlazł z łóżka ja se myślę nie wstaje NIE!!! no i ten sobie otworzył garderobę i wywalił mi z niej wszystko więc czy chcę czy nie czeka mnie kolejne świąteczne wyzwanie porządki i pułkach ![]() ooo agresja ![]() Cytat:
![]() a czemu buuu fajnie będzie ładnie jak skończą Cytat:
Cytat:
hahah u nas to samo takie przeciągłe jeeeaaaaaaaaaaoooooooo:br zydal: Cytat:
młody ma 37 stopni módlcie się żeby od zębów bo dostanę do głowy jak to znowu jakaś choroba ![]()
|
|
#2774 |
|
Wtajemniczenie
|
marzenko bardzo fajnie napisałaś o tych książkach. ja też uważam, że są mądre, dobrze napisane, poruszają bardzo ważne kwestie w sposób prosty, ale rzeczowy, konkretny. tylko, że dla mnie jednak te książeczki są dla dzieci ciut starszych. będę jednak rozważała ich zakup jak Hania skończy min. 2 latka. bo co mi po nich teraz, skoro ona jeszcze nie ogarnia swoim rozumkiem tego, o czym one traktują?? ja się zastanawiam co ona w ogóle rozumie z tego co jej czytam...
![]() a skoro teraz hania jest na etapie kolorowych, niekiedy nawet "słodkich do porzygania" (Scio ) książeczek m.in. z serii o małej dziewczynce to niech je sobie ogląda. jakoś zdzierżę ![]() wiersze czytam bo po prostu uważam, że choć ona ich sensu też nie rozumie, to jednak ich rytm, dynamika mogą do niej "dotrzeć" można je zaakcentować, czy tak jak przy rymowankach i piosenkach poklaskać, podnieść ręce do góry. itp. "mądre" książeczki o panu kuleczce (mimo, że "brzydkie" stresznie) na pewno będą u nas na tapecie, ale jak już pisałam - jednak później. |
|
|
|
#2775 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2776 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Shira bedzie dobrze, 37 to nie goraczka. Co Cie wogole tknelo, zeby zmierzyc temperature? Zachowuje sie inaczej? Agni jak Emil? Oliweczka gdzies Ty? Justyna ja tez wole bardziej "tradycyjne" obrazki |
|||
|
|
|
#2777 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#2778 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2779 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
: D dużo likieru proponuję
|
|
|
#2780 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dlatego ja, dla "higieny mózgu i oczu" (własnego jak i hanki) kupuję jej również takie książeczki z koparami, autami itp. nawet ma jedną z serii mały chłopiec, tę o Bartku i bolidzie F1. ale to kupiłam bardziej z myślą o moim tż, który nie dość, że WIELKI fan F1 to w dodatku Bartek ma na imię ![]() ![]() no ale dziewczynkom mniej "nie wypada" nie oglądać książeczek o autach niż chłopcom "nie wypada" fascynować się mega różową książeczką o lizie-nauczycielce ![]()
|
|
|
|
|
#2781 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.pomponik.pl/zdjecia/zdjec...094,iAId,21192 cytuje: "Dariusz Zieliński i Wojtek Grzybała, styliści, oraz Wojtek Rostowski, makijażysta, na pokazie Łukasza Jemioła.Panowie dobrze dopasowali torebki do kreacji? " umarłam jak to rpzeczytałam
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-11-21 o 13:26 |
|
|
|
|
#2782 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też uważam że Agata nie rozumie. Ale wsłuchuje się w rytm, akcent, słowa i słucha. Sama wybiera książkę która czytamy na wieczór i jest to w reguły tupcik o którym nie raz pisałam że dla starszych. Choć mamy nowego lidera zawsze. Ona uwielbia misie może dlatego. Ma też plastelinowe obrazki dla maluchów i z serii mały chłopiec które służą do oglądania itd. To nie jest tak że moje dziecko to ma tylko poważne książki. Wybierając oglądam obrazki i zastanawiam się czy się jej spodobają potem ile tekst jest na stronie i na język. Historia to rzecz drugorzedna bo myśleć abstrakcyjnie to jeszcze długo nie będzie. Ale widzę że lubi słychać jak czyta więc czytam choć podejżewam że dlatego że czytam pięcioma głosami jak wariatką a nie że ją historia interesuje.
Justynka i tak Cię lubię gusty fajne że różne to przynajmiej podyskutować można. Ciągle zgadzanie się to nuda ,:-P
|
|
|
|
#2783 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2784 |
|
Zakorzenienie
|
Shirka pożycze Ci Agatę i jej różowe słodkie sukienki i książeczki o księżniczkach.
|
|
|
|
#2785 | |||
|
Raczkowanie
|
Ale Wam dobrze z tym slonkiem, w Zielonej Górze mgla jak mleko, ale 1,5 godz. na dworku bylismy z Borynkiem
![]() A najlepszy jest naturalny jogurcik , ja do tego dodaje malinki, albo inne owoce---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Cytat:
), a ja kilka razy dziennie mowie, nasladuje, opowiadam,czytam w koncu kiedys zacznie i nie ma co sie marwic, jedne dzieci szybciej mowia , drugie pozniej, tak jak z chodzeniem i nie znczy to ze sa gorsze.Cytat:
![]() Tez ostatnio sie zastanawialm gdzie Natka?(dlugo juz jej nie ma). Milo czas spedzilas z przyjaciólka , ja z moja ostatnio rok temu bylam w kinie.Tak piszecie o tych wampirach(czy to ksiazkach czy filmach), ja nie lubie tego typu filmow i literatury , wiem tylko ze teraz straszny szal na ten Zmierzch jest .Carmela- Sara juz niezła pływaczka Sliczna jak zawsze!Oliweczko- jak tam rozwoj wydarzen ??---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Mialam pytac: Co ubieracie na basen dzieciom na nogi? Wybieram sie z Boryskiem na basen i tak sie zastanawiam czy jakies wodne buciki kupic(chodzi mi tu o przejscie z szatni do basenu )---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
Edytowane przez DDewik Czas edycji: 2012-11-21 o 15:00 |
|||
|
|
|
#2786 |
|
Zakorzenienie
|
nie kochanie, jeszcze nie
Dziękuję, że pytasz ![]() JESTEM ![]() Hej dziewczynki. W nocy miałam małe skurczyki i większe też, ale nic się z tego nie rozkręciło i od rana NIC mnie nie boli, więc to fałszywy alarm. Byłam na zakupach i spacerze z Juleczką i myślałam, że zemdleję....chyba już za bardzo mną emocje targają-nie mam do niczego głowy. |
|
|
|
#2787 | ||
|
Zadomowienie
|
hmmm mówisz
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#2788 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- A moj Tz mowi czasem na nogi Boryska-śmierdziszonki ![]() ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
.Wszystko bedzie dobrze, nie martw sie, Mateuszek niedlugo pojawi sie po drugiej stronie brzuszka
|
||
|
|
|
#2789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nic, na ręce i do wody/szatni ![]()
|
|
|
#2790 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do basenu nic mu nie zakładam tak jak Shira... chociaż ujęłabym to inaczej
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.

) fascynują traktory. coś w nich musi być 
ale złe wrażenie we mnie utkwiło i nie kupuje tego
). 

A wieczorem zrobiłam prezent urodzinowy przyjaciółce i zabrałam ją na Zmierzch.
) Wniosek taki, że muszę częściej wychodzić.

:tasac zek:
buuuuuuuu