|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
|
|||
| Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! |
|
4 | 8,33% |
| Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. |
|
0 | 0% |
| Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy |
|
0 | 0% |
| Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. |
|
0 | 0% |
| Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci |
|
0 | 0% |
| Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy |
|
2 | 4,17% |
| Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka |
|
13 | 27,08% |
| Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. |
|
3 | 6,25% |
| Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy |
|
2 | 4,17% |
| Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
15 | 31,25% |
| Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy |
|
1 | 2,08% |
| Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły |
|
3 | 6,25% |
| Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. |
|
1 | 2,08% |
| Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am |
|
2 | 4,17% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Cytat:
super ze jest idealny - balam sie ze za duzy. Wisial u mnie na lepsze czasy - ale nie bede sie oklamywac, nie bede juz taka chudzinka nigdyprzejrze jeszcze swoje ciuchy i jak cos ci podesle na pewno, takze spoko luz. Jaki rozmiar nosi Igor? mam kolezanke co ma dwletniego synka, moze cos bedzie sie chciala "pozbyc" to bym ci tez podeslala. Witam sie i znikam - chusteczkowy humor mam. myha trzymaj sie bedzie dobrze. A co u reszty naszych "ciezarowek" Moja Maria ma dowod - bezplatny na 5 lat.
|
|
#3002 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
oj chyba przed poniedziałkiem nic się samo nie rozkręci
![]() ---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- witaj w klubie
|
|
|
|
#3003 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wierzę, że takie rzeczy się wyprawiają w przedszkolach. Niesmacznie - to najdelikatniejsze określenie, jakie mi przychodzi do głowy. Strach dzieci teraz gdzieś posyłać niedawno czytałam, jak jedna babka narzekała, że u jej córek w przedszkolu po kilka godzin bajki lecą, bo przedszkolanki dzieciom puszczają. I dużo innych mam to potwierdziło. Wiem, ze to z innej beczki, ale też byłam w szoku. Cytat:
I od razu życie staje się łatwiejsze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Byli dziś u nas znajomi z córkami: jedna 4 lata, druga - 6, trzecia w brzuchu, ale na wylocie, bo termin ma na za 1,5 tygodnia. Fajne dziewczyny, ale Tymka olewały równo A on za tą starszą jak piesek łaził i się w nią wpatrywał Pierwszego kosza dostał Ale szybko się otrząsnął z tego i wrócił do mamusi czytac książeczki ![]() I przyszła paka kilkudziesięciu książek z księgarni ![]() Wiecie, ze w bloku naprzeciwko mnie ktoś już ma w mieszkaniu choinkę ubraną
|
|
#3004 |
|
Wtajemniczenie
|
dobry wieczór
aż mi dziwnie, bo dano o takiej porze nie byłam na forum. zazwyczaj kładę się właśnie spać robiłam porządek w zdjęciach i mi zeszło pół wieczoru...wstawiam mojego szczerbatka
|
|
|
|
#3005 |
|
Zadomowienie
|
Shira, Brumek, Justyna, Brunetka
![]() Ktos za mna tesknil, milo mi U nas wszystko ok. Dalej nie mam kanapy i siedze wlasnie na podlodze, boli tylek strasznie. Brakuje samochodu, wszedzie jest taak daleko. Szymon rzwija sie super. Duzo mowi np. si (gesi), popatrz, widzisz, nie ma, kabka (herbatka), kawa i inne. Az sama jestem w szoku, jak mi sie dziecko rozgadalo. Potrafi powiedziec co chce, a czego nie. No i od tygodnia uczymy sie zalatwiac potrzeby nie do pieluchy :P Bardzo sie to mu podoba, chociaz woli normalny kibelek od nocnika. Niedlugo jade do Polski, strasznie sie ciesze, bo jednak ciezko bez rodziny.
|
|
#3006 | ||
|
Raczkowanie
|
a w temacie prezentów bo takowy był - powiedzcie czy ktoś poleciłby
jakieś zabawki do kąpieli dla naszych juz 'starszaków'? (oprócz ośmiorniczek) bo zauwazyłam juz kilka ladnych tygodni że Jasia wogole gumowe kaczuszki itp nie intersują nawet ich nie wyjmuje bawi się tylko foremkami kubełkami non stop, a że on wannowy miłosnik i z kąpieli móglby nie wychodzic chcialabym coś ciekawego dla niego ![]() obuwie na basen- jak już jesteśmy przy tematach wodnych to przypomniało mi się, my zakupilśmy w decathlonie klapki na basen a raczej klapeczusei malusie ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Cytat:
co do pogrubionego to moj tak codziennie prawie łazi jak piesek a oni nie raz nie dwa go próbują olać chociaż dzisiaj jak mnie nie było, to dostaje pięknego mmsa jak siedzi sobie z Lusia starszą przy stoliku i wcina rowno śniadanie i po trzecie (teraz ja podkreśle) kilkadziesiąt?? a kupiłaś w tym coś dla siebie? pisz co ![]() ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Cytat:
a do Pl na Swięta zostajesz??mój z takich konkretniejszych słow zaczął mówić słysysz nie wiem skąd akurat mu się wzieło że to ale wymawia pierwsze słowo tak słodziutko wychodze sobie ktoregoś dnia wieczorem z łazienki a on do mnie w kółko słysysz słysysz Pieleszka elegancka szczerbatka! czyli zadnego ząbka nie macie a coś tam widac na dziąselkach? a powiedz a z jedzeniem jak wszystko je gryzie pewnie jej to wogóle nie przeszkadza?
Edytowane przez adrji Czas edycji: 2012-11-23 o 22:43 |
||
|
|
|
#3007 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Fajnie, że wróciłaś ![]() A mąż z Wami przyjeżdża? To na święta już? Cytat:
![]() - 33, policzyłam ![]() Koło 10 jest dla Tymka, 2 dla mnie, reszta dla rodziny na prezenty. Dla mnie są "Rodzicielstwo przez zabawę" i "Uśmiechnij się! Siadamy do stołu" Juula. No i od razu reklamuję: dziewczyny, kupujcie "Miasteczko Mamoko". Rewelacja! Jestem zachwycona! Ponad pół godziny siedzieliśmy z mężem i "zaczytywaliśmy" się. To bajka wyłącznie obrazkowa. Jest kilkadziesiąt postaci, tak jakby kilkadziesiąt niezależnych wątków, każdy można po kolei, strona po stronie śledzić. Myślę, że dla 3,4,5-latka to będzie hit nad hitami. A na razie same obrazki będą na tapecie. A jest ich mnóstwo, w guście Tymka
|
|
#3008 |
|
Zakorzenienie
|
Brumku co kupiłaś?
Ja dostałam rabat na mamani i sie zastanawiam czy dziecko z bliska nie kupić, 20 zł z przesyłką wychodzi ![]() A propo przedszkoli, wszyscy narzekają, a czy ktoś gdzieś zgłasza? do dyrekcji, kuratorium, zwraca uwaage nauczycielkom? nie. większość narzeka po kątach, a potem się dziwi, ze jest jak jest
|
|
|
|
#3009 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
my się na basen wybieramy jak sroka za morze... chodziliśmy w zimą na zajęcia z maluchami, ale nam się nie podobało - wszystko na czas było... i wydaje mi się, że w ogóle Hela za mała wtedy była, teraz mogłoby się jej bardziej spodobać... ale chyba zajęcia przenieśli na inny basen, nie wiem, czy nie gorszy... ale musimy coś w tej materii pomyśleć
|
|
|
|
|
#3010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), Umyj się świnko (taka typowa, słodka, ale śliczna bajeczka ![]() No a dla dorosłych to totalny misz masz, począwszy od encyklopedii gołębii hodowlanych, przez nowego Hołownię, aż po marynaty z cukinii i kuchnię dla diabetyków. Dla każdego wedle upodobań
|
|
#3011 |
|
Raczkowanie
|
a propos książek - wiecie może, czy można jeszcze kupić takie rozkładane książki?
---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- Brumek, pełen przekrój ![]() Umyj się świnko wygląda interesująco - chyba dużo tam wiejskich zwierzątek, które teraz są u nas na topie ![]() ja muszę zamówić trzeci tom Poczytaj mi mamo i kolejną księgę Muminków - ale to książki na później (zbieram tę serię Naszej Księgarni - bardzo podobają mi się te wydania książek) |
|
|
|
#3012 |
|
Zakorzenienie
|
A ja znowu po prośbie do mam, które już mają starsze dzieci: czy kupować sanki z pchaczem, czy lepsze tradycyjne ze sznurkiem?
Czytałam, że z pchaczem wygodniej i bezpieczniej, ale zastanawiam się, czy na pewno, czy to tylko taki "wymysł" i na nasze kiepskie zimy wystarczą takie ciągane?
|
#3013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam chrapkę na cała polska czyta dzieciom, ale nakład wyczerpany ![]() Brumku jak przeczytasz juula rodzicielstwo przez zabawe to pozycz moge dac w zamian Twoje kompetentne dziecko.Kusi mnie ta Stein za 20 zł
|
|
|
|
|
#3014 |
|
Zakorzenienie
|
Audrey - świnka jest słodziutka, zwierzątka ładnie narysowane i liczne
|
#3015 |
|
Zakorzenienie
|
Ale Wy jesteście oczytane-podziwiam tego śledzenia wszystkich książek-nie tylko dla dzieci. Ja z Julką też uwielbiamy książki, ale aż tak się nie orientuję jak Wy
![]() Nie pytajcie co robię o tej porze ) piesek grzeje mi nogi, ale spać też trzeba zaraz iść.
|
|
|
|
#3016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jaka to Stein? Choć mi na razie starczy tych co mam i dopiero jak przeczytam, będę kupować nowe
|
|
#3017 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamuśki
Cały dzień gościłyśmy moją mamę i bratanka. W domu istne kongo (kanapa obsikana nurofenem przez całą szerokość, ziemniaki w pralce itd.) a przeciągłe "czeeeemu?" jeszcze dudni mi w uszach. Oczywiście to nie sprawka mamy tylko bratanka. Do tego Hania szkołę życia przy nim dostaje, Tymek nie chce się z nią dzielić, popycha, ciężko przy nim utrzymać nerwy na wodzy... No i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że Hania przy nim to ANIOŁ (mam nadzieję,że za rok jej nie minie ).Adrij, pochwal się nową fryzurą. I zdradź tajemnicę do drewniane klocki dokładnie mówią do Ciebie? Sałatka z krewetkami brzmi pysznie, podziel się przepisem.![]() Patik, czekamy na poremontową fotorelację. Mme_audrey, a może uchylisz rąbka tajemnicy i pokażesz nam się z Helą? ![]() Madziulka, gratuluję nowych potworów. ![]() Pieleszko, lada moment i u Was pojawi się ząbek. Jedno jest pewne, Hania z zębami czy bez jest niesamowicie czarującą dziewczynką w której spojrzeniu można zatonąć. Kajool, jak miło Cię widzieć. Jedziecie na Święta w komplecie?Telik, a Ty gdzie Nam przepadłaś 19-stko? Na dyskotece z rówieśnikami balujesz? Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2012-11-24 o 00:31 |
|
|
|
#3018 |
|
Raczkowanie
|
Scio, dziękuję, poprzeglądam
|
|
|
|
#3019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na sankach nie uzyskuje sie zawrotnej prędkości, więc ten argument pomijam. My przeżyłyśmy sanki bez pchacza, bez oparcia, matkoooo nawet bez śpiworka Ja biore zwykłe na lince, tylko chyba z materacykiem co by było cieplej w doopke, bo myślę że koc może spadać. Pchacza odpuszczam- łatwiej będzie do samochodu zabrać, śpiworek odpuszczam- przecież godziny nie będzie na sankach płasko siedzieć, dobrze jak 3 minuty usiedzi, bo pewnie będzie bieganie, samodzielne ciąganie itp. |
|
|
|
|
#3020 | |
|
Zakorzenienie
|
Telik już ma pewnie o tej porze szlaban na internet
Marzenko, mam nadzieję, że ten Wasz Tymek to wyjątek wśród Tymków ![]() ---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ---------- Cytat:
![]() Zresztą jak chcę te sanki raczej do szaleństw w parku, a nie łażenia zamiast wózka po ruchliwych ulicach. Więc tym bardziej wypadanie nam nie groźne. Chyba I chyba bardziej poszaleć można w takich ciąganych - kółka robić itp.
|
|
#3021 |
|
Raczkowanie
|
Istniejemy naprawdę
|
|
|
|
#3022 |
|
Raczkowanie
|
pora spać
kolorowych snów!---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:42 ---------- a tego nie połączyło? eh... dużo nauki przede mną
|
|
|
|
#3023 |
|
Zakorzenienie
|
O, mamy takie samo nosidło
Tyle że zamiast czarnych pasów mamy beż.Mało Was widać, ale wierzymy, że istniejecie ![]() A zdradzisz, ile masz lat?
|
#3024 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pięknie, pięknie. Brumku my mamy stare sanki. Ja na nich jeździłam. I rodzice mnie zgubili, ale ja byłam okropne dziecko i nie dałam znaku ze się zgubiłam, tylko siedziałam w śniegu i dopiero po kilku metrach tata zorientował się, że coś mu za lekko ![]() My w zeszłą zime byłyśmy raz na sankach i żyjemy, nie zgubiłam nic a nic
|
||
|
|
|
#3025 |
|
Zakorzenienie
|
Że Agnieszka to ja wiem
Chodziło mi o to, jak konkretnie książka Cię kusi ![]() Z sankami właśnie tak podejrzewam
|
#3026 |
|
Zakorzenienie
|
cześć.
Ale jestem obolała, zmęczona. Noc kiepska. I jeszcze ciężki dzień przede mną. Aaaa Adrij jak się zbiorę to cynkę, nie ma co pokazywać. W sypialni kolor tylko inny.
|
#3027 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3029 |
|
Zakorzenienie
|
Widocznie za późno było
![]() Rany, ale tu dzisiaj puchy. Dzień dobry
|
#3030 |
|
Zakorzenienie
|
Ogłaszam że koniec remontu i wygrzebuję się z bałaganu, jeszcze podłogi zostały
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:30.

super ze jest idealny - balam sie ze za duzy. Wisial u mnie na lepsze czasy - ale nie bede sie oklamywac, nie bede juz taka chudzinka nigdy
12.06.2010
,

I od razu życie staje się łatwiejsze 

Cały dzień gościłyśmy moją mamę i bratanka. W domu istne kongo (kanapa obsikana nurofenem przez całą szerokość, ziemniaki w pralce itd.) a przeciągłe "czeeeemu?" jeszcze dudni mi w uszach. 
Jedno jest pewne, Hania z zębami czy bez jest niesamowicie czarującą dziewczynką w której spojrzeniu można zatonąć.
zębole