Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2504 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-27, 14:40   #75091
dorka_tw
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Moje włosy miały podobne przeżycia... utlenianie niby pasemek, ale wciaz w nowych miejscach w efekcie czego w końcu stałam się blondynką z kilkoma brązowymi pasmami, dwie trwałe prostujące, farbowania chemiczne, prostownica

. U fryzjerów raczej rzadko spotyka się poprawne użycie dyfuzora. Przeceiż dyfuzor powinien podkreślać, utrwalać skret,a nei go niszczyć.
A ja za to widziałam rewelacyjne efekty połączenia dyfuzora i fryzjera. Mojej siostrze się włosy bardziej się kręcą ale nic z tym nie robi i nie potrafie przemówić jej do rozumu. Czesze na sucho
Jeszcze jak miała dłuższe włosy, podobne do Katie to właśnie wysuszono jej dyfuzorem. Myślałam że się od niej nie oderwę, tak piękne loki jej wyszły

Cytat:
Napisane przez Aiisaa Pokaż wiadomość
Ja też tak na początku miałam. Więc jak kiedyś pani w autobusie spytała czy naturalnie mi się tak ślicznie kręcą prawie jej nie wyściskałam

Takie małe oszustwo nikomu nic nie robi. A pokażesz efekty zakręconych na chusteczki?

Dziękuje ile ja lat się starałam, żeby skręt był słabszy
Niestety zdjęcia nie mam, wyszła tak koszmarna fryzura że nie myślałam o tym żeby ją utrwalać dla potomności Nie wiem jakie tu są techniki kręcenia, bo ja na początku próbowałam kręcić: od końcówek zawijałam do okolic ucha - baran, natomiast jak zawiązałam jeden koniec szmatki na włosach ( okolice skalpu) i owinęłam włosy wokół tego paska, a później przypięłam żeby się nie rozkręciło to efekt był nawet nawet, bo wtedy skręt był delikatny. Nie wiem czy zrozumiale, gdyby kogoś to interesowało to mogę narysować

dorka_tw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 14:49   #75092
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ag Rafka o dziwo, moje włosy po utlenianiu kręciły się jak szalone. Nie wiem czemu
A ja chyba wiem czemu bo moje też tak miewają :P trzon włosa ma swój kształt a łuska swój, widocznie u Ciebie tak jak u mnie trzon jest troszkę bardziej kręcony niż łuska normalnie leżąc na to pozwala, więc ruszenie jej rozjaśniaczem dało trzonowi mniejszy opór :P
(se teoretyzuję )
Niestety nie czytam uważnie. Jaką masz porowatość włosów?
Jeśli niską to polecam różne sztuczki pomagające "rozruszać" łuskę, ciepło i zimno, lekkie zasady i kwasy

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 14:50   #75093
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Ag Rafka o dziwo, moje włosy po utlenianiu kręciły się jak szalone. Nie wiem czemu
Kiedyś pisałam o tym. Utlenienie powoduje powstanie nowych wiązań Cys-Cys w keartynie i skręt się wzmacnia. A przynajmniej powinien, no ale tak nie jest bo utleniacz po drodze sporo niszczy.
Cytat:
Napisane przez dorka_tw Pokaż wiadomość
Zgadzam się, oszustwo, ale czy trzeba zawsze być uczciwym?
Jeśli chodzi o własny wygląd to wcale nie trzeba
Stary 2012-11-27, 15:05   #75094
dorka_tw
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
A ja chyba wiem czemu bo moje też tak miewają :P trzon włosa ma swój kształt a łuska swój, widocznie u Ciebie tak jak u mnie trzon jest troszkę bardziej kręcony niż łuska normalnie leżąc na to pozwala, więc ruszenie jej rozjaśniaczem dało trzonowi mniejszy opór :P
(se teoretyzuję )
Jeśli niską to polecam różne sztuczki pomagające "rozruszać" łuskę, ciepło i zimno, lekkie zasady i kwasy
Nie rozumiem, można jaśniej? bo zrozumiałam że żeby włos się bardziej kręcił to należy otwierać łuski

Stary 2012-11-27, 15:06   #75095
Aiisaa
Raczkowanie

Cytat:
(se teoretyzuję )
Z tą moją porowatością to jest ciężko. Jak zaczynałam przygodę z Cg stwierdziłam, że na pewno wysoką bo są zniszczone itd. Teraz po kilku miesiącach pielęgnacji bardziej skłaniam się ku średniej niskiej, dlatego że:
moje włosy kochają kokosowy, i właściwie żadnego oleju nie wypijają(ile nałożę tyle będzie do czasu spłukania)
nigdy nie zauważyłam, wypłukiwania koloru włosów, na jaki zafarbowałam takie były.
Czytam właśnie u Ciebie na blogu, ale nadal mam problem. Jak jeszcze można zbadać porowatość?

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Kiedyś pisałam o tym. Utlenienie powoduje powstanie nowych wiązań Cys-Cys w keartynie i skręt się wzmacnia. A przynajmniej powinien, no ale tak nie jest bo utleniacz po drodze sporo niszczy.

Jeśli chodzi o własny wygląd to wcale nie trzeba
Aaa, to brzmi mądrze
Aiisaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 15:28   #75096
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rozumiem, można jaśniej? bo zrozumiałam że żeby włos się bardziej kręcił to należy otwierać łuski
1. Machanicznie włos jest kompozytem, trzon ma inną sztywność niż kora, a do tego trzon nie ma budowy jednorodnej (jak roślinka w łodydze, tu mniej tam więcej)
2. włosy kręcą się dlatego, że w trzonie keratyna (część nośna, włókna?) nie jest ułozona symetrycznie, przez co włos jest sprężany w kształt spiralny
3. Łuska=kora jako taka też ma swoją sztywność, widocznie u Aiisaa jest spora (co potwierdza podejrzewając niską porowatość) - sztywność na zginanie łuski częściowo przeciwdziała sile sprężającej-zwijającej w trzonie.
4. Podczas rozjaśniana kora niszczy się, może nie całkowicie ale się osłabia = opór przed sprężaniem jest mniejszy = sprężenie jest większe => większy skręt

EDIT, coby mnie nikt źle nie zrozumiał: nie polecam bynajmniej podniszczania włosów jako sposób na wzmocnienie skrętu, to się czasem zdarza na włosach sztywnych, grubych i niskoporowatych. Na włosach miękkich, podatnych, cienkich, delikatnych, porowatych naruszenie łuski może dodatkowo osłabić skręt

Przykro mi, sama chciałaś
jestem inżynierem budownictwa, lubiłam mechanikę teoretyczną

Cytat:
Z tą moją porowatością to jest ciężko. Jak zaczynałam przygodę z Cg stwierdziłam, że na pewno wysoką bo są zniszczone itd. Teraz po kilku miesiącach pielęgnacji bardziej skłaniam się ku średniej niskiej, ...
Włosy niskoporowate zniszczone nie muszą być wysokoporowate w ten sam sposób jak wysokoporowate z natury, moje nie są. Mimo zniszczenia nie chcą protein ani olejów z omega-9, a suche takie że znowu musiałąm rozdwojone końce ciachnąć ;] nikt nie zauważył, znaczy good for me :P

Cytat:
moje włosy kochają kokosowy, i właściwie żadnego oleju nie wypijają(ile nałożę tyle będzie do czasu spłukania)
nigdy nie zauważyłam, wypłukiwania koloru włosów, na jaki zafarbowałam takie były.
Czytam właśnie u Ciebie na blogu, ale nadal mam problem. Jak jeszcze można zbadać porowatość?
Traktuj jak nisko. przy czym nie muszą być podobne do moich

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2012-11-27 o 16:06
Stary 2012-11-27, 15:40   #75097
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
A ja za to widziałam rewelacyjne efekty połączenia dyfuzora i fryzjera. Mojej siostrze się włosy bardziej się kręcą ale nic z tym nie robi i nie potrafie przemówić jej do rozumu. Czesze na sucho
Jeszcze jak miała dłuższe włosy, podobne do Katie to właśnie wysuszono jej dyfuzorem. Myślałam że się od niej nie oderwę, tak piękne loki jej wyszły
Może akurat ten fryzjer uzył dyfuzora właściwie
Szkoda, że siostry nie da rady nawrócić...
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 15:57   #75098
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:
Ładnie chociaż też myślałam że skręt zacznie się wyżej.

Chciałabym wyżej, ale nie wiem od czego to zależy, może gdybym lekko pocieniowała, to skręt zaczynałby się wyżej i byłby mocniejszy?
Czy jeszcze trochę z tą decyzją poczekać?

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość

ładnie

dziękuję

Przyszłam ze szkoły i teraz postanowiłam nałożyć coś na włosy, coś takiego domowego, hmm.. może jajko+miód+jakiś olej?

Chciałabym by mój skręt był ładniejszy..
Ale muszę się pochwalić ;D
Zwykle po jednym dniu rozczesywałam włosy i było siano, a dzisiaj się powstrzymałam i zostały nawet ładne fale

Blog

miranda122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 16:05   #75099
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
ooo koniecznie przypiąć w początkowym wątku! ogromna zmiana!

Cytat:
Niesamowita zmiana

Cytat:
Pamiętam Twoje włoski z początków!!! (chyba w podobnym czasie zaczynałysmy przygodę z CG- ponad rok temu), ale w takich zestawieniach zawsze pieknie widać REWELACYJNY postep!!!
si, zaczynałam chwilunię po Tobie
Cytat:
no cóż... lekką różnicę widzę, ale chyba najbardziej w kolorze włosów...

No ok, dobra, różnica kolosalna, rewelka

Tylko dlaczego to tyle trwa???
wiesz, to co widać na fotkach w poście do którego się odnosiłaś, to przejście z 2a na 2b/2c (w pojedynczych miejscach przy twarzy 3a) – wydaje mi się, że trudno z fal przy rosnącej długości+hennie „wycisnąć” więcej – 3c z nich nie będzie
(wiadomo, bez henny latem miały ciut więcej skrętu, ale zniszczone wyraźniej końce, które henna uratowała, więc coś za coś)
Niżej załączam fotki z 2011 przed zmianą koloru – moim zdaniem widać też na nich, że CG ma sens Oczywiście każdy dostosowuje do siebie, ja po prostu mierzyłam siły na zamiary, aby nie wpaść w doła
I tak pierwsza fota przed CG (spanie w wilgotnych włosach, od razu po wstaniu), 2ga też przed CG (lekko czymśtam wygniecione), 3cia po pierwszym pokracznym OMO, 4ta po pierwszym suszeniu dyfuzorem, 5ta to zestawienie po fryzjerze (a propos fryzjerów i dyfuzorów… po lewej to co osiągnął susząc dyfuzorem+suszarką hełmową po wyczesaniu ich najgęściejszym grzebieniem jaki moje oczy widziały i lakierując jeszcze mokre w 40% włosy…, po prawej to co wyszło tego samego dnia po zastosowaniu metod CG i schnięciu bez użycia suszarki)
Moim zdaniem nie trzeba 1,5 roku, żeby zauważyć u siebie efekt, ale oczywiście wszystko zależy od oczekiwań
Cytat:
1. Machanicznie włos jest kompozytem, trzon ma inną sztywność niż kora, a do tego trzon nie ma budowy jednorodnej (jak roślinka w łodydze, tu mniej tam więcej)
2. włosy kręcą się dlatego, że w trzonie keratyna (część nośna, włókna?) nie jest ułozona symetrycznie, przez co włos jest sprężany w kształt spiralny
3. Łuska=kora jako taka też ma swoją sztywność, widocznie u Aiisaa jest spora (co potwierdza podejrzewając niską porowatość) - sztywność na zginanie łuski częściowo przeciwdziała sile sprężającej-zwijającej w trzonie.
4. Podczas rozjaśniana kora niszczy się, może nie całkowicie ale się osłabia = opór przed sprężaniem jest mniejszy = sprężenie jest większe => większy skręt

hmmm… ja inżynierem nie jestem i rozumiem to tak, że z włosem jest trochę jak z kokardką na prezent – im mocniej pociągniemy po niej brzegiem nożyczek i zaburzymy zewnętrzną warstwę, tym mocniej się skręci, ale im grubsza i sztywniejsza sama wstążka tym więcej zabawy, żeby skręciła się tak mocno jak taka z cieńszego tworzywa – ma to sens Ajrisz…?

Cytat:
Napisane przez miranda122 Pokaż wiadomość
Chciałabym wyżej, ale nie wiem od czego to zależy, może gdybym lekko pocieniowała, to skręt zaczynałby się wyżej i byłby mocniejszy?
na moich włosach dokładnie tak to działa i jeśli chciałabym mocniejszy skręt to pocieniowałabym w warstwy (miałam kiedyś i pamiętam...)
ale nie u wszystkich działa to samo i nie ma niestety gwarancji, że wierzchnia warstwa zacznie chętniej współpracować - jedyne co można zrobić to podjąć ryzyko i liczyć, że wyjdzie tak, jak się zakładało
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 010przed.jpg (99,1 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 012przed.jpg (44,0 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 020początki.jpg (116,5 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 021początki.jpg (87,5 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 030fryzjer.jpg (79,5 KB, 41 załadowań)

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2012-11-27 o 16:17
katie100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 16:07   #75100
pina258
Raczkowanie

Dziękuję dziewczyny za polecenie odżywek z Ziaji - bardzo mi pogły. Nie męczę się już okropnym puchem To jeszcze jedno pytanie. Jaka niedroga odżywka nadałby się do mycia ? Bo szampony jakoś nie bardzo mi pasują
Stary 2012-11-27, 16:11   #75101
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
zanim nadrobię, to wstawię swoje dzisiejsze włoski pofalowane pierwszy raz od glossa hennowego (opis w codzienniku)
Pięknie
Cytat:
U mnie jest to quasi-wykonalne – czyli minimalna fala, jak myję szamponem Liliputz, do tego jako ds. Garnier AiK, niedopłukany, potem zwykły turban bez plunkingu, jedwab silikonowy od polowy wlosow, po drodze mnóstwo czesania grzebieniem, w czasie schnięcia czesanie grzebieniem lub suszenie przeczesując koncówką dyfuzora zamiast ugniatac (mniej niszczy niż suszarkolokowka czy prostownica), jak na koniec za malo prosto to jeszcze walna Garniera b/s na prawie suche wlosy i rozczesac z nim konce – tak zostawione wlosy się trzymaja w formie „prawie-prostej” i sa szybsze do osiagniecia niż fale ALE niszcza się bardziej niż fale mimo wszystko (stosowalam taka pielegnacje przez pol roku, bo zajmowalo mi to w sumie gora pol godziny) zgodne z CG to to nie jest…
Nie jestem pewna, czy u mnie efekt trzymałby się długo. Miałam kiedyś balsam prostujący Goldwella i on faktycznie prostował bez prostownicy... na kilka godzin, potem fala wracała ale wygląd był tragiczny, włosy wyglądały jak chore.

Umyłam wczoraj włosy i potrzymałam odżywkę d/s dłużej niż powinnam, potem zawinęłam w ręcznik bez harmonijkowania, potem poszłam spać z mokrymi włosami- dziś skręt ma się dobrze. Może jest trochę mniejszy i widać trochę obciążenia

Moje włosy to fale o mentalności afro i z uzależnieniem od puchu

Cytat:
Zgadzam się, oszustwo, ale czy trzeba zawsze być uczciwym?
Niebezpieczne pytanie. Powiem tak, trzeba być zawsze uczciwym, ale kręcenie włosów to tylko kręcenie włosów, lepiej oddzielić je od rozważań o moralności. No chyba że ktoś traktuje skręt jako metodę do osiągnięcia określonej pozycji w grupie i po cichu stosuje wałki Ale wtedy to nie włosy są problemem tylko zaburzona samoocena...
Stary 2012-11-27, 16:15   #75102
justyna_ju
Raczkowanie

GG do justyna_ju

Cytat:

EDIT, coby mnie nikt źle nie zrozumiał: nie polecam bynajmniej podniszczania włosów jako sposób na wzmocnienie skrętu, to się czasem zdarza na włosach sztywnych, grubych i niskoporowatych. Na włosach miękkich, podatnych, cienkich, delikatnych, porowatych naruszenie łuski może dodatkowo osłabić skręt

tak to czytam, czytam i myślę "co ty studiujesz/studiowałaś? zalatuje mi tu jakąś fizyką" reszta się rozjaśniła jak napisałaś, że jesteś inżynierem budownictwa
"naukowe wytłumaczenie skrętu"

Edytowane przez justyna_ju
Czas edycji: 2012-11-27 o 16:20
justyna_ju jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 16:16   #75103
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Moje włosy to fale o mentalności afro i z uzależnieniem od puchu

Niebezpieczne pytanie. Powiem tak, trzeba być zawsze uczciwym, ale kręcenie włosów to tylko kręcenie włosów, lepiej oddzielić je od rozważań o moralności. No chyba że ktoś traktuje skręt jako metodę do osiągnięcia określonej pozycji w grupie i po cichu stosuje wałki Ale wtedy to nie włosy są problemem tylko zaburzona samoocena...
uwielbiam te Twoje obrazowe porównania

zgadzam się w 100%
Stary 2012-11-27, 16:37   #75104
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:

eiri świetnie napisane, dokładnie to samo mi chodzi po głowie.

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 17:03   #75105
Narrhien
Zakorzenienie

Jejku, jak wy szybko piszecie! Dopiero teraz doczytałam wszytko i już odpowiadam

Cytat:
Napisane przez pina258 Pokaż wiadomość
Widać już jak się skręt formuje . Ja na początku miałam prawie proste włosy,a teraz się lekkie rulony robią Będziesz miała śliczne loczki po pewnym czasie Tego jestem pewna
Dziękuję bardzo! Myślisz, że wyjdą z tego loczki, czy fale?

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość

Jest różnica i będzie tylko lepiej
Taką mam nadzieję

Cytat:
Warto, warto Będzie ładny skręt przy odrobinie wytrwałości.
Dzięki będę walczyć

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość

czekaj czekaj, jakie spięcie czubka głowy? jestem zainteresowana!
zazdroszczę Ci, widać na pierwszy rzut oka, że włosy 'ucieszyły' się z nowej diety u mnie po 3,5 miesiąca nie ma takich efektów, a przynajmniej takiej róznicy... za kilka miesięcy będzie ślicznie!
Kurcze, szukam i szukam i nie mogę znaleźć... jedna z Wizażanek (chyba katie, ale głowy nie dam) wklejała gdzieś w wątku (albo dawała linka?) do zdjęcia z upięciami mokrych włosów na czubku żabką tak, by gniazda nie było.
EDIT: a tak, teraz widzę że już katie wrzuciła znowu to zdjęcie
Też jestem zaskoczona efektami, nastawiłam się na długie oczekiwanie, a tutaj już od razu taka motywacja może moje włosy są mi wdzięczne, że przestałam na nie narzekać (a narzekałam strasznie!) i zaczęłam je rozpieszczać

Cytat:
Narrhien jest różnica w skręcie i to po tygodniu (!) teraz trzeba je nawilżyć i natłuścić i będzie bomba
mam w planach nałożyć oliwę na całą noc, bo chciałabym spróbować umyć włosy jutro rano (mam na 13 to może zdążą wyschnąć jak umyję np. o 8 ). Co do nawilżenia, aktualnie mam na stanie maskę Alterry granatową, ale coś pokombinuję

Cytat:
Postep w skrecie widoczny gołym okiem! Teraz jeszcze nawilżyć (np. maskami domowymi wg Ajrisz-jeśli nie masz półproduktów, możesz chociaż do każdej maski dodać żel lniany). Suchość i puch u mnie niweluje żel lniany w każdej postaci (dodany do masek, jako płukanka z octem jabłkowym i jako żel, chyba Ty pisałaś albo Szotta,ze po nim masz sztywne włosy, właśnie o to chodzi, mają być sucharki, chrupki czy jak tam je nazywamy, które trzeba odgnieść najlepiej przez śliską tkaninę)
Ja pisałam tylko, że nie cierpię żeli i innych produktów do stylizacji w żadnej postaci, nigdy nie używałam z jednego, głupiego powodu - brzydzi mnie ta glutowata konsystencja (takie moje małe natręctwo). Nie cierpię ich
Zastanawiam się, czy jest jakakolwiek szansa, by ominąć ten punkt w dbaniu o ładne włosy?
O nawilżenie zadbam na pewno

Bardzo dziękuję za wszystkie rady i miłe słowa

Niestety, dzisiaj moje włosy nie wyglądały już tak ładnie jak wczoraj wieczorem po zrobieniu zdjęcia - musze jakoś opatentować mycie rano, aczkolwiek problem z nimi taki że schną koszmarnie długo ; / a nie chcę dosuszać suszarką.

Cóż, dbania ciąg dalszy - za jakiś czas znów będą zdjęcia tego, co mi tam na łebie wylazło no a w grudniu czeka mnie cięcie

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 17:16   #75106
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość

Ja pisałam tylko, że nie cierpię żeli i innych produktów do stylizacji w żadnej postaci, nigdy nie używałam z jednego, głupiego powodu - brzydzi mnie ta glutowata konsystencja (takie moje małe natręctwo). Nie cierpię ich
Zastanawiam się, czy jest jakakolwiek szansa, by ominąć ten punkt w dbaniu o ładne włosy?

Bardzo dziękuję za wszystkie rady i miłe słowa

Niestety, dzisiaj moje włosy nie wyglądały już tak ładnie jak wczoraj wieczorem po zrobieniu zdjęcia - musze jakoś opatentować mycie rano, aczkolwiek problem z nimi taki że schną koszmarnie długo ; / a nie chcę dosuszać suszarką.

Cóż, dbania ciąg dalszy - za jakiś czas znów będą zdjęcia tego, co mi tam na łebie wylazło no a w grudniu czeka mnie cięcie
Hmm, no żel lniany jest wyjątkowo glutowaty... Będzie trudno, jeśli akurat to Ci przeszkadza. Pewnie są zakręcone, które doskonale radzą sobie bez niego, ja sobie nie wyobrażam, aktualnie-tak jak pisałam- ładuję go do wszystkiego(płukanka, maska, stylizator).
No i dzieki sucharkom, w których spię, rano po odgnieceniu mam fajne włosy.
Może jednak przezwyciężysz tę fobię? Na początku chociaż dodawaj do odżywki (choćby alterry), jeśli dobrze wymieszasz, glutowata konsystencja zniknie.
Stary 2012-11-27, 17:23   #75107
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm, no żel lniany jest wyjątkowo glutowaty... Będzie trudno, jeśli akurat to Ci przeszkadza. Pewnie są zakręcone, które doskonale radzą sobie bez niego, ja sobie nie wyobrażam, aktualnie-tak jak pisałam- ładuję go do wszystkiego(płukanka, maska, stylizator).
No i dzieki sucharkom, w których spię, rano po odgnieceniu mam fajne włosy.
Może jednak przezwyciężysz tę fobię? Na początku chociaż dodawaj do odżywki (choćby alterry), jeśli dobrze wymieszasz, glutowata konsystencja zniknie.
Spróbuję, albo w ostateczności zatrudnię TŻta do produkcji i mieszania

Właśnie sobie poczytałam o tych różnych półproduktach itd. Mam w domu oliwę z oliwek, jajko i miód, mogę to wszystko zmieszać i nałożyć na głowę? Albo zmieszać to z odżywką i nałożyć na głowę? Mam ochotę na eksperymenty

Stary 2012-11-27, 17:31   #75108
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Spróbuję, albo w ostateczności zatrudnię TŻta do produkcji i mieszania

Właśnie sobie poczytałam o tych różnych półproduktach itd. Mam w domu oliwę z oliwek, jajko i miód, mogę to wszystko zmieszać i nałożyć na głowę? Albo zmieszać to z odżywką i nałożyć na głowę? Mam ochotę na eksperymenty
Zatrudnienie TZ-brawo! W końcu od czego mamy tych chopów
Można jeszcze kapkę cytryny dodać (wtedy zapach jajka nie jest taki wyczuwalny), no i coś tam robi ta cytryna, ale nie pamietam co...
lepiej zmieszać z odżywką, ze wzgledu na łatwiejsze nakładanie i wydajnosć. Na długie włosy jedno jajko może być mało, zwłaszcza że z miodem trochę się lepi i kiepsko rozprowadza.
Stary 2012-11-27, 17:35   #75109
Narrhien
Zakorzenienie

jajek mam więcej - i to są takie prawdziwe jajka, ze wsi, od szczęśliwych kur ; > jak byłam mała to mama mi co jakiś czas myła głowę jajkiem

No cóż, to przetestuję dzisiaj jednak tę mieszankę - a ile coś takiego trzymać na głowie? Nie chcę przesadzić...

Stary 2012-11-27, 17:48   #75110
pina258
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję bardzo! Myślisz, że wyjdą z tego loczki, czy fale?
jak najbardziej loczki Nawet teraz widać już lekki skręt a co dopiero jak o nie porządnie zadbasz Dla przykładu pokaże ci jakie ja miałam włosy wcześniej. twoja będą o wiele ładniejsze Pokazuj je jak najczęściej

1. Przed CG
2. Po ponad 3 miesiącach - baaaardzo duży postęp
3. Ruloniki
4. Teraz
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wlosy 1.jpg (28,1 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jhikbuj.jpg (42,9 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00545.jpg (34,5 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jhbguyr.jpg (38,8 KB, 75 załadowań)

Edytowane przez pina258
Czas edycji: 2012-11-27 o 17:50
pina258 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 18:05   #75111
dorka_tw
Rozeznanie

Cytat:

Uff, przeczytałam. I wydaje mi się ( ha, ta moja wysoka samoocena) że zrozumiałam. Dzięki

Cytat:
wiesz, to co widać na fotkach w poście do którego się odnosiłaś, to przejście z 2a na 2b/2c (w pojedynczych miejscach przy twarzy 3a) – wydaje mi się, że trudno z fal przy rosnącej długości+hennie „wycisnąć” więcej – 3c z nich nie będzie
(wiadomo, bez henny latem miały ciut więcej skrętu, ale zniszczone wyraźniej końce, które henna uratowała, więc coś za coś)
Niżej załączam fotki z 2011 przed zmianą koloru – moim zdaniem widać też na nich, że CG ma sens Oczywiście każdy dostosowuje do siebie, ja po prostu mierzyłam siły na zamiary, aby nie wpaść w doła
I tak pierwsza fota przed CG (spanie w wilgotnych włosach, od razu po wstaniu), 2ga też przed CG (lekko czymśtam wygniecione), 3cia po pierwszym pokracznym OMO, 4ta po pierwszym suszeniu dyfuzorem, 5ta to zestawienie po fryzjerze (a propos fryzjerów i dyfuzorów… po lewej to co osiągnął susząc dyfuzorem+suszarką hełmową po wyczesaniu ich najgęściejszym grzebieniem jaki moje oczy widziały i lakierując jeszcze mokre w 40% włosy…, po prawej to co wyszło tego samego dnia po zastosowaniu metod CG i schnięciu bez użycia suszarki)
Moim zdaniem nie trzeba 1,5 roku, żeby zauważyć u siebie efekt, ale oczywiście wszystko zależy od oczekiwań
Na poprzednich zdjęciach też było widać różnicę, żarcik taki napisałam. Ale faktycznie tutaj jest to lepiej zobrazowane. Fryzjerze to jednak w większości tylko do cięcia się nadają. Najlepiej ludzi, którzy mają proste włosy. Ja też nigdy nie wyszłam zadowolona z modelowania, raz wyglądałam jak stara babcia. Jak można tak klientkę na dwór wypuścić?
Moim jedynym marzeniem w związku z włosami ( na razie), to żeby błyszczały i były nawilżone, a jak się źle ułożą to najwyżej zepnę.

Cytat:
Widze że moje pytanie odbiło się głośnym echem na forum. Nie będę się tłumaczyć, bo wyjdzie tylko gorzej ale mam nadzieję że przeczytałyście je z przymrużeniem oka.

Stary 2012-11-27, 18:09   #75112
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
jak najbardziej loczki Nawet teraz widać już lekki skręt a co dopiero jak o nie porządnie zadbasz Dla przykładu pokaże ci jakie ja miałam włosy wcześniej. twoja będą o wiele ładniejsze Pokazuj je jak najczęściej

1. Przed CG
3. Ruloniki
4. Teraz
Twoje włosy mnie zawsze rozbrajają cudne!
Stary 2012-11-27, 18:16   #75113
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:

1. Przed CG
3. Ruloniki
4. Teraz
niesamowita przemiana

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 18:32   #75114
pina258
Raczkowanie

Cytat:
Twoje włosy mnie zawsze rozbrajają cudne!
Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
niesamowita przemiana
Dziękuję dziewczyny
Stary 2012-11-27, 19:07   #75115
agatka1187
Raczkowanie

Hej Dziewczyny!!!
Zajrzałam na forum pierwszy raz od dłuższego czasu i co? trafiłam na wątek o lokach a że takowe posiadam zainteresowałam się
Z tego co zrozumiałam promujecie metodę CG a w tym unikanie silikonowych preparatów o włosów kręconych.
jeżeli chodzi o mnie to ja używam szamponu z biosilka coś w nazwie hydrating silk więc na pewno silikon i maseczki Sleek line- Volume non stop dla włosów cienkich i delikatnych. Zaprezentuje wam moje włoski tylko po zastosowaniu tych dwóch preparatów suszone naturalnie w nocy nie układne za pomoca spray'ów czy lakierów.
Widzę że efekty niektórych z Was są rewaluacyjne i zastanawiam sie czy też się tego podjąć
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF3891.jpg (38,5 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF3911.jpg (68,0 KB, 32 załadowań)
agatka1187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 19:23   #75116
PannaLokowana
Raczkowanie

agatka1187, spróbuj naszych metod, ale przez dłuższy czas, tydzień to za mało to na prawdę działa, choć niektóre metody są... dośc dziwne. co do silkonów, wiem, że wiele dziewczyn z czasem zaczyna używać jakiś drobnych silikonów, ale chyba chodzi tez o to, że jak się wszystko odstawi i pomału pojedynczo testuje to widać, co włosy lubią,a czego nie

i pytanie do was:
czy olejek do masażu z green pharmacy nadaje się do olejowania włosów? wiem, że z alterry się nadają, a co z tym? w sklepie na opakowaniu doszukałam się, że jest na bazie olejku migdałowego, pomarańczowego i coś tam jeszcze.

czy któraś z was stosowała kiedyś ciekłą parafinę na włosy? samą, do oleju lub jako dodatek do masek? kupiłam z myślą o moich uszach, ale zasłyszałam gdzieś, że nadaje się też do włosów, a boję się testować w ciemno.

10.11.2013r: grzywka 20cm, bok 24 cm --> docelowo ~50cm (za łopatki)

Edytowane przez PannaLokowana
Czas edycji: 2012-11-27 o 19:27
PannaLokowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 19:35   #75117
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Cześć
Mam też pytanie do hennujących(wiem, wiem, pytanie laika): czy po spłukaniu henny nakładacie żel lniany?
w sumie nie należy ale... tak jak już Ci Katie pisała DMka łączyła hennę z żelem lnianym i było ok. Natomiast ja po spłukaniu henny zastosowałam płukankę lnianą i też było dobrze

Masz bardzo fajny skręt

Cytat:
Skoro się podobają, to poniżej małe zestawienie dla Dziewczyn mających wątpliwości, czy warto walczyć o włoski i skręt… uprzedzam, będzie brutalnie
A mówiłam, że takie zestawienia są fajne
dlaczego Ci tak szybko włosy rosną?
cudo

Cytat:
Napisane przez miranda122 Pokaż wiadomość
Kręconowłose preferują cieniowanie ale to wszystko zależy od włosów nie ma gwarancji jak się zachowają po cieniowaniu.

Cytat:
Przyszłam ze szkoły i teraz postanowiłam nałożyć coś na włosy, coś takiego domowego, hmm.. może jajko+miód+jakiś olej?
bardzo dobry pomysł

Cytat:
Chciałabym by mój skręt był ładniejszy..
Ale muszę się pochwalić ;D
Zwykle po jednym dniu rozczesywałam włosy i było siano, a dzisiaj się powstrzymałam i zostały nawet ładne fale
masz ładne, delikatne ale za to bardzo romantyczne fale

Widzisz? nieczesanie nie jest takie straszne

Cytat:
hmmm… ja inżynierem nie jestem i rozumiem to tak, że z włosem jest trochę jak z kokardką na prezent – im mocniej pociągniemy po niej brzegiem nożyczek i zaburzymy zewnętrzną warstwę, tym mocniej się skręci, ale im grubsza i sztywniejsza sama wstążka tym więcej zabawy, żeby skręciła się tak mocno jak taka z cieńszego tworzywa – ma to sens Ajrisz…?
sensowne

Cytat:
Dobrze powiedziane

Cytat:
Pewnie, że jest. Stylizacja jest jednym z punktów programu. Cała pielęgnacja nie opiera się tylko na nim. Jeśli nie lubisz żeli i innych produktów do stylizacji to ich nie używaj. Pozostaw włosy samopas pielęgnuj, dbaj a nawet bez stylizacji będą piękne

Cytat:

1. Przed CG
3. Ruloniki
4. Teraz
cuda

Cytat:
Napisane przez agatka1187 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!!!
Witamy i zapraszamy

Warto najpierw zacząć od pigułki i FAQ
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 19:40   #75118
vidia9
Zadomowienie

katie100 idealne za każdym razem jestem pod wrażeniem przemiany Twoich włosów

deszczowypies ee tam, gdyby były takie 2, a nawet 3 dnia to byłoby super

Cytat:
Vidia9 Kallosem ja włosy lubie myc, warto go czyms wzbogacic jako ds.
wzbogaciłam, dałam keratyny i kwasu hialuronowego, trzymałam 10 min. Fajnie było ale pod koniec dnia lekko obciążone są, za dużo dobra na raz

Cytat:
potwierdzam odnośnie Kallosa mi jeszcze pasuje Scandic Line Coco Mask i emulsja Gloria (ale Gloria jest w porównaniu z Kallose5m i Scandicem zupełnie nieekonomiczna...)
Hegron jest wodnisty i przez to niewydajny, ale Gloria to już całkiem. Myjąc nią używałam na raz pół opakowania.

Cytat:
Bosz piękne

Aiisaa i pina258 jakie macie piękne ruloniki
vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 19:59   #75119
Aiisaa
Raczkowanie

Cytat:
Jestem z siebie dumna, zrozumiałam Po dbam o nie jako o nisko porowe i sprawdzę co z tego wyjdzie.

Cytat:
A pianki? Nie są w 100% CG po polimery ale są całkiem niezłe.

Cytat:

1. Przed CG
3. Ruloniki
4. Teraz
Cudowna zmiana Mobilizująca

Cytat:
w sumie nie należy ale... tak jak już Ci Katie pisała DMka łączyła hennę z żelem lnianym i było ok. Natomiast ja po spłukaniu henny zastosowałam płukankę lnianą i też było dobrze

Masz bardzo fajny skręt
Przetestuję za jakiś czas i dam znać jak to wyszło.
A z jaką odżywką można zmieszać hennę? (czytałam, o isane, ale ona wycofana)

vidia9

Teraz czekam aż sobie urosną
Aiisaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 20:00   #75120
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
No

Cytat:
Napisane przez justyna_ju Pokaż wiadomość
tak to czytam, czytam i myślę "co ty studiujesz/studiowałaś? zalatuje mi tu jakąś fizyką" reszta się rozjaśniła jak napisałaś, że jesteś inżynierem budownictwa
"naukowe wytłumaczenie skrętu"

Cytat:
Zmiksowany zel lniany jest zupełnie jak woda, a działanie to co trzeba

Cytat:
łaadne

Cytat:
Uff, przeczytałam. I wydaje mi się ( ha, ta moja wysoka samoocena) że zrozumiałam. Dzięki
prosz

Cytat:
Napisane przez agatka1187 Pokaż wiadomość
Z tego co zrozumiałam promujecie metodę CG a w tym unikanie silikonowych preparatów o włosów kręconych.
Nie do końca. Unikamy silnych detergentów jak SLS/SLES i rodzinka, co wiąże się z unikaniem silikonów zmywalnych tylko SLS/SLES (a jest ich mało), quaterniów poliquaterniów i parafiny
zresztą przeczytasz to w Pigułce
a tego co pamietam silikony w Biosilkach zmyjesz zwyklym szamponem dla dzieci, nie pamietam jak q/pq
a zachęcać zachęcam
Cytat:
Napisane przez PannaLokowana Pokaż wiadomość
i pytanie do was:
czy olejek do masażu z green pharmacy nadaje się do olejowania włosów? wiem, że z alterry się nadają, a co z tym? w sklepie na opakowaniu doszukałam się, że jest na bazie olejku migdałowego, pomarańczowego i coś tam jeszcze.
skład?

Cytat:
czy któraś z was stosowała kiedyś ciekłą parafinę na włosy? samą, do oleju lub jako dodatek do masek? kupiłam z myślą o moich uszach, ale zasłyszałam gdzieś, że nadaje się też do włosów, a boję się testować w ciemno.
samej mozesz nie domyć :P lepiej dokapać do maski
uwaga wymaga zmywania SLS co jakis czas

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości