|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
trzymam kciuki żeby wszystko się ułożyło ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1202 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Będę szukała wśród znajomych najpierw, może ktoś akurat się skusi a jak nie to nie wiem, wolałabym uniknąć szukania z ogłoszenia. ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
![]() ale się Szymcio zmienił, przystojniak jednak pozostał ![]() Mam jeszcze pytanie: Chcę kupić kilka kaszek Holle, jakie polecacie? Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2012-11-29 o 15:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1203 | |
Zakorzenienie
|
Timii, pytałaś o pracę... niewielka firma, usługi inżynierskie świadczymy
![]() ![]() ![]() Z tego co widziałam, Ty gdzieś spod Kielc jesteś? ![]() Może jak przybędziesz to się spotkamy? Jeśli oczywiście będziesz miała ochotę ![]() Cytat:
![]() Żółtko oczywiście ugotowane. Możesz ugotować jajko na twardo i obrać z białka, i dodać pół żółtka, albo ugotować samo żółtko (wrzucasz na wrzątek i jakieś 5 minut na twardo). Ew. jak gotujesz sama zupkę to do zupki dodać pół surowego i zagotować ![]() Aha, i nasz bilans - 10 kg! ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1204 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To duży chłopak, masz co nosić. Mój waży teraz około 7,5 i pecy mi siadają, a w foteliku to już prawie nie daje rady przenieść ![]() Dzisiaj mi się udało kupić dady za 22.99zł bo otwirzyli kolejną biedronkę i duuuuużo rzeczy w promocji było. Co prawda używam narazie huggies'ów, ale widzę, że te rozmiar trzy i cztery są fajne bo 1 i 2 mi nie odpowiadały takie jakieś grube były. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tyle co z i do łóżeczka i z miejsca na miejsce przenieść. Robi się już coraz bardziej mobilny więc czasami trzeba go nawrócić ![]() Jak u nas była taka cena to się obkupiłam, ale zapasy się skończyły ![]() Teraz kupiłam z reniferami ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1206 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1207 | |
Wtajemniczenie
|
No to ja też pojadę z bilansem , a co!
6250 kto podskoczy ![]() My jeszcze ubrania na 68cm nosimy ![]() Co do Nutelli, to robiłam na "czuja". Nie lubię sztywno trzymac się przepisów ![]() Składniki: * śmietanka 30% (kubeczek 200ml, użyłam lidlowego Pilosa) * 2,5 szkl. mleka (ja dałam tylko 1,5% bo takie miałam, ale najlepiej jak jest tłustsze) * 3/4 szkl. mleka w proszku * 1 i 3/4 szkl. cukru * 2 tabliczki czekolady gorzkiej (min. 70% kakao - fajna jest z lidla za 2,99) * min. 100g orzechów laskowych * 50g zmielonych migdałów Do garnka wlac śmietankę, mleko, dosypac cukier i gotowac do całkowitego rozpuszczenia się, czasem przemieszac. Gdy masa się zagotuje, dac nieco mniejszy ogień, aby masa sobie bulgotała, i tak przez min. 1,5h. Masa musi miec kolor karmelowy i byc coraz gęstsza. Jak nie masz mleka w proszku to nie szkodzi, nie trzeba go wcale dawac (ja dałam bo mi się jego ważnoscv konczy, ogólnie przyśpiesza proces powstawania masy). W międzyczasie całe orzechy laskowe wsyp do brytfanki i wsadź do pieca nagrzanego do 180st. C na 10minut. Skórka ma odchodzic, a orzechy ładnie zrumienic. Aby całą skórka z orzechów odeszła, trzeba je przełozyc np. do czystej szmatki i trochę nimi pouderzac ![]() W osobnym garnku roztopic czekolady w kapieli wodnej. Dodac do masy kajmakowej i wymieszac. Dodac miazgę z orzechów i zmielone migdały. Wymieszac. Przechowywac w lodówce. U mnie nie ma już połowy słoika ![]() ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
![]() Kurczę ja to już nie wiem kiedy ostatnio w biedrze byłam , chyba ze 2 miesiące temu. Teraz u mnie numer jeden to lidl. ![]() Jakie są pieluchy z lidla??? ma któras???
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1208 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Agata ochote mam i to dużą ![]() ![]() ![]() mam nadzieję że wybaczysz i że jeszcze będzie okazja spróbować Twojego tortu bezowego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1209 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do pieluch z lidla to ja nigdy nie używałam, ale moja koleżanka z pracy była nimi zachwycona. Jaka cena jest tych pieluc? ile na szt. wychodzi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1210 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do spatkania, ostatnio poniosla mnie fantazja i naszla taka dziwna mysl, ze fajnie byloby sie spotkac wszystkie w jakis weekend np. w centrum Polski... przedstawialybysmy sie sobie naszymi nickami ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Dzis Oliwka nie spala od 2-30 do 5-30 i myslalam, ze juz nie dam rady. Pozniej obudzila sie o 7 i koniec spania. Rano ledwo co chodzilam nawet kawa nie pomogla... Teraz usypia, mam nadzieje, ze da nam sie dzis wyspac ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1211 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzeba było pytać o te Pampersy, bo ja je planowałam kiedyś kupić ale opinie mam na kieleckim wątku skutecznie mnie zniechęciły. Nic w nic sleep, a tym bardziej play ![]() Te z Lidla raz kupiłam, jak byłam to przy okazji wzięłam. Ale jeśli chcesz to kup Toujours https://www.google.pl/search?hl=en&q=toujours+p ieluchy&bav=on.2,or.r_gc. r_pw.r_qf.&bpcl=38897761& biw=1024&bih=653&um=1&ie= UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N &tab=wi&ei=icO3UILSKvLV4Q SB34HIBw , a nie te drugie, bo to masakra jest. Tourjours ujdą, nie ma tragedii ![]() Cytat:
![]() Organizuj się ![]() ![]() A w którą stronę od Kielc mieszkasz? Cytat:
![]() ![]() ![]() W tajemnicy napiszę, że dzisiaj Maciek się obudził w nocy 2 razy, brzuch go bolał... nie chciał spać od 5.30 do 6.40. Myślałam, że umrę rano, normalnie jakby mi ktoś zaproponował, że mi w łeb strzeli to bym się zgodziła bez wahania! ![]() Tym bardziej podziwiam Was dziewczyny, którym dzieciaki się budzą w nocy często. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1212 |
Raczkowanie
|
Powiedzcie proszę jak to jest z tym bilansem bo ja nic nie wiem
![]() Mam taką lipną przychodnie, że hej. Nie mogę zmienić narazie. Czy ja muszę sama pójść jak Antoś skończy pół roku czy jak to jest? Tak patrzę w książeczkę i tam najwcześniej bilans jest w wieku 2 lat. Wy mówicie o wizycie i pomiarach na szczepieniu? Ja już głupieje! A głowę o tych wszystkich wizyt, dat, szczepinek, kontroli etc. to mam jak balon ile to trzeba pamiętać Edytowane przez natusiakac21 Czas edycji: 2012-11-29 o 20:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#1213 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Zakorzenienie
|
E, u nas żadnego bilansu nie było. Nie chodzi się na bilans wcześniej niż jak dziecko ma 2 lata.
Teraz tylko obowiązkowo na szczepienia, a później na bilanse ![]() W siódmym miesiącu jest szczepienie na żółtaczkę (rzuć okiem na koniec książeczki), a później dopiero jak skończy rok.
![]() |
#1215 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas to wygląda tak: - czasami jak Maciek się obudzi ok. 5 to jest cyc - ok. 8 cyc (jak obudzi się o tej 5 to śpimy dłużej i wtedy cyc np. o 9-10) - ok. 10.30 owoce - ok. 11 cyc i drzemka (jak śpimy dłużej to wszystko się przesuwa) - ok. 12.30 obiad (jarzynowa z mięsem lub rybą, co drugi dzień pół żółtka), czasami dam popić cycem jak nie zje zbyt dużo, idziemy na spacer - ok. 15 cyc (zależy jak wrócimy ze spaceru) - ok. 17-17.30 cyc - ok. 19-19.30 cyc przed spaniem, DUŻO CYCA ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1217 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Spróbuj może i Twojej córci pomoże. A propos przepis na tę kąpiel wygrzebałam właśnie na wizażu ![]()
![]() |
#1218 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U mnie też mierzą i ważą przy szczepieniach, ale mam już nadmiar informacji na temat kiedy, gdzie i po co musze z małym iść, że jak przeczytałam bilans, a nie szczepionka to uznałam, że coś przeoczyłam ![]() Lepiej zapytać niż czegoś nie załatwić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1219 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja to myślałam właśnie o spotkaniu z dziećmi ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() u nas jest tak: 6 - cyc 10-owoce 14-zupa 17-cyc 19.30-cyc |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1220 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 6120 i nosimy ubranka 62-68 (3-6 mies) ![]() ---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Dziewczyny czy owoce słoiczkowe mogę dodać do kaszki? Planuję wprowadzić przed południem kaszkę Sinlac i do niej dodać jakieś owoce ![]() Ja jestem zadowolona z Pampersów active baby. Moja kruszyna szaleje ostatnio w nocy że ho ho. Śpimy razem i wyrywa mi włosy, kopie przez sen. Ostatnio odkryła firankę ![]() ![]() I chyba dalszy ciąg zębów nastąpił... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1221 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ta masa jest jak dla mnie identyczna jak ta kupna, w konsystencji oczywiście, bo w smaku to nie ma porównania , na korzyśc domowej \ ---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ---------- Cytat:
![]() Jakby to było spotkac się wszystkie, gdzie to by wypadło, aby dla wszystkich było dogodnie ![]() No, która ma jaką duża hacjendę gotową pomieścic rozkrzyczane maluchy??? ![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ---------- Cytat:
Ogólnie to czekam na promocję papmersów 87zł za 150szt. ---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Cytat:
![]() Jedynym pozytywem tej szczupłości jest też to, że ciuszki jednego rozmiaru starczają na dłużej ![]()
![]() |
#1222 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Widzę, że nie tylko my ostatnio się szczepiliśmy. My byliśmy wczoraj. Mała waży 7,5 kg, wzrost ok 70 cm, płacz byl, ale znośny. szybko jej przeszło. we wtorek mąż pojechał z malwiną na kolejne usg, wszystko super, kolejne za 4 miesiące. kurde... u Was też tak często robią usg bioderek?? czy tylko u nas chcą kasę z nfz zgarnąć?? Malwina dzisiaj przespała całą noc, praktycznie od 20-6. z tym, że trzeba było jej dać 3 razy smoczek, ale na szczęście jeszcze zanim myśmy się położyli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1223 |
Zadomowienie
|
Jeszcze w 9 mies ma być badanie na posiew ,tak mówiła mi pielęgniarka.
#1224 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i na samych owocach nie wytrzymałby 4 godziny. ![]() Marta je w nocy czy nie? Ile zjada zupy? Maciek jak zje 130-140 g to jest święto. Zazwyczaj ok. 80-100 g i koniec jedzenia. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1226 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1227 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() a my dziś kończymy pół roczku ![]() ![]() ![]() wczoraj w sklepie widziałam takiego malutkiego bobasa- no może ze 2 mies. miał- ale kruszynka ![]() a moje dziecko nauczyło się mówić baba.. generalnie gada bababababa ![]() ![]() za to jeżeli chodzi o mobilność to leń z niej ogromny ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1228 | |
Rozeznanie
|
Hej!
Cytat:
![]()
![]() |
#1229 |
Rozeznanie
|
a z tym usg to Wszystkie chodzicie? kurcze myśmy byli tylko jakoś w pierwszych tyg życia i potem już nikt nic nie mówił , wszystko było ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1230 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas schemat jedzenia wyglada tak 7.00 cyc 10.00 kaszka 13-14 obiadek (zupka) 16.00 cyc 18.00 owoc/deserek 20.00 cyc na dobranoc i w nocy pobudki co 1h do godziny 2 a od godziny 2 pobudki co 2h na jedzenie.próbowałam w dzień dawac wiecej mleka ale nie chce ssać, piersi nie zje a kaszke z apetytm pochłania. Próboje jeszcze miedzy posiłkami ją przystawiac ale nie chce pociagnie łyka i nie jest zainteresowana. Nie wiem co robić z tymi nocami. Czy jej nie dawać piersi? raz tak próbowałm ale to płakała i ie mogłazasnąć? a moze zęby jeszcze nie mamy żadnego? Postanowialm ze jednak do pracy wracam od stycznia.dzis szef prosił zebym dała odpowiedz kiedy wracam. Sara zostanie z moja mama szef zgodził sie zebym przychodziła wczesniej czyli od 7-14. Wiec schemat jedzenia byłby ok. Tylko poranne mleko by na 6 przestawić. Moja mama nie pracuje jest na kuroniówce więc zostanie z Saruśką a jak coś znajdzie to wtedy moze wykorzystam wychowawczy jak nie będzie z kim zostawic Małej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:04.