|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1231 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Och, ja też jak patrzę na młodsze dzieci to takie kruszynki są ![]() ![]() Maciek od poniedziałku gada na całego, a najwięcej jak jest zły. blablaaablablaaaa, blablaaablablaaaa, blablaaablablaaaa...:brzy dal: Niedługo będzie mobilna. Jeszcze niedawno Maciek tez nawoływał zabawkę wzrokiem, 3-4 tygodnie temu. A teraz już kombinuje żeby do niej sięgnąć. Chce do przodu, ale oczywiście idzie... do tyłu. ![]() Cytat:
![]() Tzn. cieszę się, że wracam, ale muszę moje maleństwo zostawić... ![]() Co do spania w nocy... rzuć okiem na wątek mam marzec-kwiecień. Tam co i rusz przewija się temat spania, a raczej niespania. Ostatnio wyczytałam gdzieś, że jak rozwój motoryczny u dziecka idzie szybko, to może mieć problemy ze snem.
![]() ![]() |
![]() |
#1232 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Cytat:
Doris ![]() She u nas to samo, już przestałam się przejmować, po prostu daję cyca i dalej w kime. Nawet mój organizm się dostosował to tak częstych pobudek. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1233 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() w nocy mała budzi się już tylko czasami - średnio 1-2 razy w tyg i wtedy dostaje cyca oczywiście. no i to jest tylko 1 pobudka. zupki zjada ok 120g. niech ci zdrowo chłopak rośnie! nie żałuj mu ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1234 |
Zakorzenienie
|
Widać Maciek więcej potrzebuje
![]()
![]() |
#1235 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dużo zdrówka! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1236 |
Rozeznanie
|
no dobra teraz to ja już naprawdę muszę ruszyć dupsko. idę na spacer a potem obiad i pakowanie. jutro pobudka o 3!
neta w PL będę mieć okazjonalnie, może coś uda mi się do Was zajrzeć. póki co życzę Wam drogie foremki wesołych świąt i dużo zdrówka dla Was i dzieciaczków! do napisania w nowym roku! |
![]() ![]() |
![]() |
#1237 |
Wtajemniczenie
|
Witam!
Mnie jakieś przeziębienie dopadło, czuję się okropnie ![]() Hania cały czas chce byc na rękach i boję się, że jeszcze ją zaraże. Aha, a Ona i tak jest na syropkach przez chrypkę - Drosetux i calcium bananowe + wit. C. Pluje tym dalej niż widzi. Doris - gratulacje!! ![]() Timii - no nie żartuj że do nas nie pwadniesz na chwilę ![]() ![]() Co do spotkania to ja bym chetnie zwiedziła Szwecję ![]() O rany, łeb mnie boli, kości itp... Agata - mam już tygodniowy zakwas, ale nie wiem czy dobrze pachnie ![]()
#1238 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
moniczka, dzięki za przepis, mojej nutelli w słoiku już połowy nie ma ![]() no i powrotu do zdrowia dla Was obu, mój też nie chciał pić syropów :/ Mały zasnął nawet bez płaczu tym razem, nie jadł nic od godziny 8ej tzn. zjadł tylko pół łyżeczki kaszki z glutenem, dałam mu cyca przed snem, ale nie chciał, głowa w drugą stronę. Ja mam katar, biorę antybiotyk już 3 dzień, bo śliny nie moglam przełknąć. Myję co chwilę rece, chodze w tej nieszczęsnej masce na twarzy i modlę się żeby Adasia nie zarazić. Narazie nic mu nie jest, ale poprzednim razem zachorował dopiero w 5 dniu mojej choroby, mam nadzieję, że tym razem go to ominie. Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2012-11-30 o 11:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1239 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1240 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1241 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#1242 |
Wtajemniczenie
|
Witam.
Nadrobiłam, ale nie zaznaczyłam nic do cytowania ![]() ![]() ![]() moniczka, dzięki za przepisy na nutellę i masę kajmakową. Pewnie się kiedyś przydadzą, a może nawet w najbliższym czasie ![]() ![]() Timii, Martusia śliczna ![]() A środek między Norwegią, a Irlandią i tak wypadnie mniej więcej w centrum Polski więc nic się nie zmienia ![]() Jeśli chodzi o wielkość dziecka, to Hania waży teraz 7300, a nosi nadal rozmiar 68. Jest niewysoka, jak na swój wiek, bo ma tylko 65cm wzrostu ![]() I jeszcze z wiadomości na bieżąco. Coraz częściej pieluchujemy wielorazowo ![]() ![]() pola_m, gdzie kupujesz otulacze? Hani tydzień temu zaczęła jeść marchewkę. Wszystko jest ok, oprócz tego, że ma wzdęcia ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1243 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Generalnie chodzi o to żeby te płatki rozgotować. I tak płatki błyskawiczne wrzucałam do wrzącej wody na 30 minut. Z tego co pamiętam to proporcje wizażowe mówiły o 250g na 2l wody, lecz ze względu na to, że płatki były pakowane po 400g to gotowaliśmy 200g w 2l i też było ok. Robi się z tego paskudnie wyglądająca beżowo brunatna papka. Podobno można przez sitko odsiać płatki ale my wlewaliśmy małej całość i w kąpieli obkładaliśmy ją tym. 2 bardzo ważne rzeczy: 1. woda do takiej kąpieli nie może być za gorąca! Swędzenie wtedy mogłoby się nasilić. Z dwojga złego lepiej chłodniejsza. 2. po kąpieli jeśli wcześniej nie odcedzaliśmy nie można wlewać całości do ubikacji czy wanny bo zatka przepływ!
![]() |
#1244 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#1245 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W ogóle napiszę jak wyglądało nasze jedzenie wczoraj Wstał po 8ej, pojadł z cyca jakieś 5 min 10- łyżeczka kaszki glutenowej 12- cyc 5 min 14- marchewka (1/3 słoiczka) 18- cyc 5 min dałam mu jabłko w gryzaku, ale tez za bardzo nie chciał 20:30- 90 ml (ściągniętego mleka) dla mnie to straszna zmiana, bo on wcześniej jadł praktycznie non stop, aż teraz mi się wydaje, że je za mało, ale nie chce więcej, przerywa jedzenie i odwraca głowę a jak mu podstawiam to zaczyna płakac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1246 |
Wtajemniczenie
|
dużooooooooo
![]() ![]() U nas już połowy słoika nie ma, wyparowało ![]() Mam postanowienie adwentowe, nie wiem czy już o tym pisalam - od jutra ZAKAZ CAŁKOWITY NA SŁODYCZE ![]() A od dziś wieczorem trening z Ewą Chodakowską, w sam raz na 4 tygodnie. Do mojej przedciązowej sylwetki brakuje mi ciut ciut i żadna super katująca dieta mi już nie pomoże, jedynie cwieczenia i ograniczenie słodyczy. ![]() ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- A u nas karmienie wygląda tak: 24/1 w nocy - mm 130-170ml 5/7 rano - mm 70-120ml 10.30-11 - obiadek 13-14 - mm z kleikiem kukurydzianym 150-180ml 17 - deserek owocowy 20 - mm lub kaszka 180ml
#1247 |
Wtajemniczenie
|
Słuchajcie, a jak to jest z tą kaszką glutenową? Ja podaję tą z Holle. Na początku dawałam łyżeczkę, a wczoraj zważyłam, ile waży ta łyżeczka kaszki (suchej) i wyszło mi, że na 2-3g wchodzą dwie łyżeczki. Odmierza się łyżeczkę suchej kaszki, czy już gotowej? Jak podam więcej, niż zalecana dawka, to coś się stanie? Ja daję ostatnio więcej tej kaszki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1248 |
Zakorzenienie
|
U nas jest tak mniej wiecej
6.00- cyc 8.30- cyc 11-cyc 13-15 obiadek w zależnosci jak długo spi, bo to czas na spacer, po nim dostaje obiadek 17-18 cyc 19 cyc i spanie nocne W nocy budzi sie roznie, wiec nie pisze co i jak. Maja wczoraj postawiła 1 krok do przodu na czworaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1249 |
Rozeznanie
|
ja nie mam wyjścia mój synek nie chce jeść słoiczków, narazie ciągle jemy marchewkę z ziemniakiem słoiczkiem z hippa pluł, a jak ugotuję sama i dodam troszkę masełka to zajada ze smakiem i to już ok 120-150 ml
![]() zresztą sama zjadłam ten słoiczek z hippa to jakiś dziwny posmak miało, a moja kuchnia lepsza ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1250 | ||
Zakorzenienie
|
ja kupiłam teraz na próbę te inne niż tjo... coś tam. i są badziewne. sztywne bardzo. na szczęście tylko 14 szt. te tcośtam mieliśmy jedną pieluszkę (jak zapomniałam torby na basen) nawet ok.
teraz używamy poza tymi beee z lidla babydream i dady i polecam oba Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1251 |
Zadomowienie
|
Macie już prezenty na mikołaja?dla dzieci i swoich mężczyzn?Ja Nie mam jeszcze nic,bo Nie wiem co,kupuje którąś z was chuśtawke? Taką pokojową.
#1252 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Dla M nie mam nic, ale nie wiem czybędziemy sobie robić prezenty. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1253 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poszukuje sprawdzonego przepisu na biszkpot bo zgubiłam. Dajcie jakiś prosze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1254 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na huśtawkę dziadkowie się uparli, więc najprawdopodobniej oni kupią. Cytat:
- 1 szkl. mąki - 1 szkl. cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Z białek ubijamy pianę, dodajemy żółtka i cukier, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy 25 min/ 180 st. C |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1255 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
- 5 jaj - 1 szkl cukru kryształu - 1 szkl mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka octu - cukier waniliowy Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Białka ubić z cukrami. Dodać żółtka do białek - wymieszać, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Polecam! Dla mnie najlepszy biszkopt na świecie - lepszego nie jadłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1256 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#1257 |
Zadomowienie
|
moja liwunia
![]()
#1258 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1259 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1260 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Najważniejsza jest kolejność wcześniej - żółtka/ proszek/ ocet ![]() I potwierdzam te nasze wątkowe dzieci są najładniejsze! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:19.