|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Och, ja też jak patrzę na młodsze dzieci to takie kruszynki są Maciek od poniedziałku gada na całego, a najwięcej jak jest zły. blablaaablablaaaa, blablaaablablaaaa, blablaaablablaaaa...:brzy dal: Niedługo będzie mobilna. Jeszcze niedawno Maciek tez nawoływał zabawkę wzrokiem, 3-4 tygodnie temu. A teraz już kombinuje żeby do niej sięgnąć. Chce do przodu, ale oczywiście idzie... do tyłu. Cytat:
Tzn. cieszę się, że wracam, ale muszę moje maleństwo zostawić... ![]() Co do spania w nocy... rzuć okiem na wątek mam marzec-kwiecień. Tam co i rusz przewija się temat spania, a raczej niespania. Ostatnio wyczytałam gdzieś, że jak rozwój motoryczny u dziecka idzie szybko, to może mieć problemy ze snem.
|
|
|
#1232 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Dla samej siebie, żeby wiedzieć jak się dzieć przez te 6 miesięcy rozwinął.Cytat:
Doris za pół roczkuShe u nas to samo, już przestałam się przejmować, po prostu daję cyca i dalej w kime. Nawet mój organizm się dostosował to tak częstych pobudek. |
||
|
|
|
#1233 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
proszę brać nas emigrantki pod uwagę czyli gdzieś pomiędzy Polską, Irlandią i Norwegią chyba jeśli się nie mylę ![]() Cytat:
no ale tutaj inny system...Cytat:
![]() w nocy mała budzi się już tylko czasami - średnio 1-2 razy w tyg i wtedy dostaje cyca oczywiście. no i to jest tylko 1 pobudka. zupki zjada ok 120g. niech ci zdrowo chłopak rośnie! nie żałuj mu
|
|||
|
|
|
#1234 |
|
Zakorzenienie
|
Widać Maciek więcej potrzebuje
|
|
#1235 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dużo zdrówka! |
|
|
|
|
#1236 |
|
Rozeznanie
|
no dobra teraz to ja już naprawdę muszę ruszyć dupsko. idę na spacer a potem obiad i pakowanie. jutro pobudka o 3!
neta w PL będę mieć okazjonalnie, może coś uda mi się do Was zajrzeć. póki co życzę Wam drogie foremki wesołych świąt i dużo zdrówka dla Was i dzieciaczków! do napisania w nowym roku! |
|
|
|
#1237 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
Mnie jakieś przeziębienie dopadło, czuję się okropnie Hania cały czas chce byc na rękach i boję się, że jeszcze ją zaraże. Aha, a Ona i tak jest na syropkach przez chrypkę - Drosetux i calcium bananowe + wit. C. Pluje tym dalej niż widzi. Doris - gratulacje!! Timii - no nie żartuj że do nas nie pwadniesz na chwilę no ale... Wesołych Świąt Co do spotkania to ja bym chetnie zwiedziła Szwecję ![]() O rany, łeb mnie boli, kości itp... Agata - mam już tygodniowy zakwas, ale nie wiem czy dobrze pachnie ; jak sfermentowane jabłko i drożdże - niby piszą, że to OK.
|
#1238 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
moniczka, dzięki za przepis, mojej nutelli w słoiku już połowy nie ma ![]() no i powrotu do zdrowia dla Was obu, mój też nie chciał pić syropów :/ Mały zasnął nawet bez płaczu tym razem, nie jadł nic od godziny 8ej tzn. zjadł tylko pół łyżeczki kaszki z glutenem, dałam mu cyca przed snem, ale nie chciał, głowa w drugą stronę. Ja mam katar, biorę antybiotyk już 3 dzień, bo śliny nie moglam przełknąć. Myję co chwilę rece, chodze w tej nieszczęsnej masce na twarzy i modlę się żeby Adasia nie zarazić. Narazie nic mu nie jest, ale poprzednim razem zachorował dopiero w 5 dniu mojej choroby, mam nadzieję, że tym razem go to ominie. Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2012-11-30 o 12:31 |
|
|
|
|
#1239 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a później prześwietlenie i koniec zabawy
|
|
|
|
|
#1240 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1241 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1242 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam.
Nadrobiłam, ale nie zaznaczyłam nic do cytowania Nie wiem dlaczego Napiszę z głowy, to co pamiętam moniczka, dzięki za przepisy na nutellę i masę kajmakową. Pewnie się kiedyś przydadzą, a może nawet w najbliższym czasie Proponuję wrzucić to na pierwszą stronę. Niunia ![]() Timii, Martusia śliczna A środek między Norwegią, a Irlandią i tak wypadnie mniej więcej w centrum Polski więc nic się nie zmienia Jeśli chodzi o wielkość dziecka, to Hania waży teraz 7300, a nosi nadal rozmiar 68. Jest niewysoka, jak na swój wiek, bo ma tylko 65cm wzrostu I jeszcze z wiadomości na bieżąco. Coraz częściej pieluchujemy wielorazowo Otulacze są już trochę przymaławe, ale dajemy radę. Muszę się rozejrzeć za nowymi. Muszę Wam powiedzieć, że to pieluchowanie wielorazowe wcale nie jest takie straszne. pola_m, gdzie kupujesz otulacze? Hani tydzień temu zaczęła jeść marchewkę. Wszystko jest ok, oprócz tego, że ma wzdęcia Ale brzuszek Ją chyba nie boli, bo nie płacze. Dzisiaj pierwszy raz dostała marchewkę z ziemniaczkiem. Żadne tego typu nowości jakoś szczególnie Hani nie smakują, ale je Potrafi wciąć prawie cały słoiczek
|
|
|
|
#1243 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Generalnie chodzi o to żeby te płatki rozgotować. I tak płatki błyskawiczne wrzucałam do wrzącej wody na 30 minut. Z tego co pamiętam to proporcje wizażowe mówiły o 250g na 2l wody, lecz ze względu na to, że płatki były pakowane po 400g to gotowaliśmy 200g w 2l i też było ok. Robi się z tego paskudnie wyglądająca beżowo brunatna papka. Podobno można przez sitko odsiać płatki ale my wlewaliśmy małej całość i w kąpieli obkładaliśmy ją tym. 2 bardzo ważne rzeczy: 1. woda do takiej kąpieli nie może być za gorąca! Swędzenie wtedy mogłoby się nasilić. Z dwojga złego lepiej chłodniejsza. 2. po kąpieli jeśli wcześniej nie odcedzaliśmy nie można wlewać całości do ubikacji czy wanny bo zatka przepływ!
|
|
#1244 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1245 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W ogóle napiszę jak wyglądało nasze jedzenie wczoraj Wstał po 8ej, pojadł z cyca jakieś 5 min 10- łyżeczka kaszki glutenowej 12- cyc 5 min 14- marchewka (1/3 słoiczka) 18- cyc 5 min dałam mu jabłko w gryzaku, ale tez za bardzo nie chciał 20:30- 90 ml (ściągniętego mleka) dla mnie to straszna zmiana, bo on wcześniej jadł praktycznie non stop, aż teraz mi się wydaje, że je za mało, ale nie chce więcej, przerywa jedzenie i odwraca głowę a jak mu podstawiam to zaczyna płakac. |
|
|
|
|
#1246 |
|
Wtajemniczenie
|
dużooooooooo
ale w ml nie potrafię dokładnie ocenic. Może 450ml-500ml?? U nas już połowy słoika nie ma, wyparowało ![]() Mam postanowienie adwentowe, nie wiem czy już o tym pisalam - od jutra ZAKAZ CAŁKOWITY NA SŁODYCZE aż do Świąt oczywiście.A od dziś wieczorem trening z Ewą Chodakowską, w sam raz na 4 tygodnie. Do mojej przedciązowej sylwetki brakuje mi ciut ciut i żadna super katująca dieta mi już nie pomoże, jedynie cwieczenia i ograniczenie słodyczy. ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- A u nas karmienie wygląda tak: 24/1 w nocy - mm 130-170ml 5/7 rano - mm 70-120ml 10.30-11 - obiadek 13-14 - mm z kleikiem kukurydzianym 150-180ml 17 - deserek owocowy 20 - mm lub kaszka 180ml
|
#1247 |
|
Wtajemniczenie
|
Słuchajcie, a jak to jest z tą kaszką glutenową? Ja podaję tą z Holle. Na początku dawałam łyżeczkę, a wczoraj zważyłam, ile waży ta łyżeczka kaszki (suchej) i wyszło mi, że na 2-3g wchodzą dwie łyżeczki. Odmierza się łyżeczkę suchej kaszki, czy już gotowej? Jak podam więcej, niż zalecana dawka, to coś się stanie? Ja daję ostatnio więcej tej kaszki.
|
|
|
|
#1248 |
|
Zakorzenienie
|
U nas jest tak mniej wiecej
6.00- cyc 8.30- cyc 11-cyc 13-15 obiadek w zależnosci jak długo spi, bo to czas na spacer, po nim dostaje obiadek 17-18 cyc 19 cyc i spanie nocne W nocy budzi sie roznie, wiec nie pisze co i jak. Maja wczoraj postawiła 1 krok do przodu na czworaka |
|
|
|
#1249 |
|
Rozeznanie
|
ja nie mam wyjścia mój synek nie chce jeść słoiczków, narazie ciągle jemy marchewkę z ziemniakiem słoiczkiem z hippa pluł, a jak ugotuję sama i dodam troszkę masełka to zajada ze smakiem i to już ok 120-150 ml
zresztą sama zjadłam ten słoiczek z hippa to jakiś dziwny posmak miało, a moja kuchnia lepsza tylko mam wyrzuty sumienia bo kupuję na bazarku warzywa
|
|
|
|
#1250 | ||
|
Zakorzenienie
|
ja kupiłam teraz na próbę te inne niż tjo... coś tam. i są badziewne. sztywne bardzo. na szczęście tylko 14 szt. te tcośtam mieliśmy jedną pieluszkę (jak zapomniałam torby na basen) nawet ok.
teraz używamy poza tymi beee z lidla babydream i dady i polecam oba Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1251 |
|
Zadomowienie
|
Macie już prezenty na mikołaja?dla dzieci i swoich mężczyzn?Ja Nie mam jeszcze nic,bo Nie wiem co,kupuje którąś z was chuśtawke? Taką pokojową.
|
#1252 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Dla M nie mam nic, ale nie wiem czybędziemy sobie robić prezenty. |
||
|
|
|
#1253 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poszukuje sprawdzonego przepisu na biszkpot bo zgubiłam. Dajcie jakiś prosze
|
|
|
|
|
#1254 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
), a z mężem stwierdziliśmy, że nic nie potrzebujemy, więc za te pieniądze dorzucimy się do szlachetnej paczki.Na huśtawkę dziadkowie się uparli, więc najprawdopodobniej oni kupią. Cytat:
- 1 szkl. mąki - 1 szkl. cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Z białek ubijamy pianę, dodajemy żółtka i cukier, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy 25 min/ 180 st. C |
||
|
|
|
#1255 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- 5 jaj - 1 szkl cukru kryształu - 1 szkl mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka octu - cukier waniliowy Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Białka ubić z cukrami. Dodać żółtka do białek - wymieszać, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Polecam! Dla mnie najlepszy biszkopt na świecie - lepszego nie jadłam
|
|
|
|
|
#1256 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1257 |
|
Zadomowienie
|
moja liwunia
|
#1258 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1259 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1260 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Białko do żółtek czy żółtka do białek to już żadna różnica (mi jest wygodniej zółtka do białek bo białka ubijam w dużej misce ).Najważniejsza jest kolejność wcześniej - żółtka/ proszek/ ocet ![]() I potwierdzam te nasze wątkowe dzieci są najładniejsze!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:52.

no i butla a nie cyc

za pół roczku
no ale tutaj inny system...
no ale... Wesołych Świąt 

Otulacze są już trochę przymaławe, ale dajemy radę. Muszę się rozejrzeć za nowymi. Muszę Wam powiedzieć, że to pieluchowanie wielorazowe wcale nie jest takie straszne.