|
|||||||
| Notka |
|
| Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#2041 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 770
|
Dot.: Walka o zdrowe i piêkne w³osy czê¶æ XV
Cytat:
![]() Jutro pierwsze testy fructisa, na razie niucham co chwilê bo piêknie pachnie. Gliss Kur dosta³am, 4 takie buteleczki Chyba z niemiec, na razie fajnie siê spisuje. Moim w³osom potrzeba trochê silikonów, zw³aszcza zim±.
|
|
|
|
|
#2042 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 175
|
gdyby¶cie mia³y poleciæ do olejowania jeden produkt z tych :
*Który¶ olejek Alterra *Olejek Babydream fur Mama który by to by³?
|
|
#2043 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 906
|
|
|
|
|
#2044 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 327
|
Cytat:
Mo¿e. Ja SLS czêsto widzê na pocz±tku etykiet wszelkich kosmetyków myj±cych, i do cia³a i do w³osów. SLES spotykam rzadziej i to w kosmetykach tych firm, kóre wrêcz chwal± siê ³agodno¶ci± sk³adu danej serii jak np. Farmona swoj± seri± Herbal. Ciekawi mnie na ile chemicznie Ammonium Lauryl Sulfate odbiega od SLS bo przewa¿a w sk³adach kosmetyków dla dzieci i mnie szkód nie wyrz±dza. wiêc ciekawi mnie specyfika tego zwi±zku. Co do SLS- jest nawet w szamponie Bambino, który mam w ³azience (mój T¯ upar³ siê, ¿e bêdzie go u¿ywa³ jako ¿elu pod prysznic). Pod koniec sk³adu tu¿ przed mieszank± zapachow±, ale jest. Wiêc z mojego punktu widzenia jest raczej do¶æ powszechnie wystêpuj±cym zwi±zkiem. Co d masek- w ró¿nych go widzia³am. bardzo czêsto np. w maskach Wella czy profesjonalnego L'oreal'a. |
|
|
|
|
#2045 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 221
|
Cytat:
![]() Wg sk³adu z dozu (taka ró¿owa butelka), pod koniec sk³adu ma on SLES: Sodium Laureth Sulfate. Chyba, ¿e jest jaki¶ inny szampon Bambino? ALS jak ju¿ mówi³am od SLS ró¿ni siê kationem (zamiana Na+ na NH4+). Czym to skutkuje? NH4+ jest s³absz± zasad± ni¿ kation sodowy, wiêc: SLS ma odczyn bardziej zasadowy, a ALS bardziej przyjazny dla skóry. Anion odpowiedzialny za mycie jest taki sam. Pewnie temu nie widzia³am, bo te firmy z grubsza nie s± w granicach moich zainteresowañ ![]() Myjesz naczynia w rêkawiczkach?
|
|
#2046 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 1 029
|
|
|
|
|
#2047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miss, dziêki za typy mazide³ do ust
|
|
#2048 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 1 029
|
|
|
|
|
#2049 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A pytanie by³o po to, ¿e: wiêkszo¶æ p³ynów do mycia ma SLS. Chcia³am wiedzieæ, jak skóra Miss reaguje na nie (no ale je¶li s± rêkawiczki to nie ma pytania)
|
|
#2050 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 770
|
|
|
|
|
#2051 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, w zmywarce.
Ilekroæ próbujê myæ rêcznie to nie mogê potem wygoiæ r±k. Mia³am z tym takie problemy, ¿e zmywa³ za mnie T¯, a potem mu siê odechcia³o i kupili¶my zmywarkê ku uciesze obojga. A rêce to mi pierzchn± nawet od wiatru. W rêkawiczkach muszê chodziæ ju¿ od wczesnej jesieni. To mo¿liwe, ¿e ¼le u¿ywam okre¶lenia SLS niemniej jednak jestem pewna, ze tym co mi podra¿nia skalp jest raczej na pewno Sodium Laureth Sulfate. I to jest w tym szamponie Bambino. Je¶li chodzi o skrót, dziêkuje za skorygowanie b³êdnego u¿ycia. Natomiast co do dzia³ania tego sk³adnika na moj± skórê g³owy i okolice g³owy to raczej siê nie lubimy. Natomiast s³u¿± mi szampony z Ammonium Lauryl Sulfate i Cocoamidopropyl Betaine w sk³adzie. Przetestowa³am kilka ró¿nych i czu³am siê po nich dobrze. Mo¿e to kwestia pH skóry? Kuzynka ze storny mojego taty ma cerê atopow±, ja mam bardzo such±- niska produkcja lipidów, sk³onna do alergii na metale ( dziedziczna pokarmowa alergia na nikiel) i jak ju¿ wspomnia³am nie lubiê sulfatów. To czy mam racjê czy nie mniej mnie interesuje ni¿ znalezienie takich kosmetyków, które nie bêd± podra¿niaæ mojej skóry, ewentualnie skóry moich dzieci je¶li bêdê je kiedy¶ mieæ i je¶li ich skóra bêdzie tak wra¿liwa jak moja. |
|
|
|
#2052 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 793
|
|
|
|
|
#2053 |
|
Zakorzenienie
|
Reaguje w¶ciek³ym zaczerwieniem jakbym siê poparzy³a albo jakbym trzyma³a rêce w wrz±tku a potem w³o¿y³a je do lodowatej wody- raz tak zrobi³am i st±d wiem ,¿e efekt koñcowy jest identyczny.
|
|
|
|
#2054 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 508
|
Cytat:
![]() A propos kolorowych smarowide³ do ust- sama niedawno krêci³am siê w sklepie ko³o Eveline Aqua Platinum. Du¿o dobrego o nich czyta³am. Troche kolorków do wyboru, a widz±c je na ¿ywo rzeczywi¶cie miêkkie, ale mog± siê topiæ pod wp³ywem ciep³a. I cena ok 10 z³. Swoj± drog± przypomnia³am sobie o nich teraz i pewnie znów siê przy nich zakrêcê
"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tu¿ za rogiem. Jakby by³o kieszonkowcem, dziwk± albo sprzedawc± losów na loteriê: to jego najczêstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyæ." |
|
|
|
|
#2055 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 793
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2056 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 453
|
Oj no boczek
Bo ju¿ ze 3cm mia³ i mnie denerwowa³, to wziê³am maszynkê i nie ma Od razu inaczej wygl±dam. Kiedy¶ na zero obciê³am. Te kilka mm lepiej wygl±da |
|
|
|
#2057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Aqua Light wed³ug netowego sk³adu to ma nawet SLS (mam pierwszy szampon z tym sk³adnikiem, yeah ).Eh, nie lubisz sulfatów, ale w ka¿dym szamponie, ³±cznie z tym YR, one s±, i to na pocz±tku sk³adu ![]() Uwa¿am, ¿e nie powinna¶ akurat patrzeæ na te sk³adniki, bo na podstawie tego co powiedzia³a¶ i zgrubnej analizie sk³adów tych szamponów, które u¿ywa³a¶ raczej nie masz alergii na sulfaty. Za to na szereg innych sk³adników mo¿esz. A co do mycia naczyñ - tam s± jeszcze fosforanowe ¶rodki powierzchniowo czynne, wiêc i tak ca³± miarodajno¶æ tego testu szlaban trafi³ xD
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-12-01 o 21:19 |
|
|
|
|
#2058 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2059 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 271
|
S³ucham szwedzkiego radia, chocia¿ nic nie rozumiem
i zastanawiam siê czy potraktowaæ jutro w³osiska. Chyba muszê wstaæ wcze¶nie je¶li chcê ¿eby same zd±¿y³y wyschn±æ.
|
#2060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szereg innych mówisz? To gdzie widzisz potencjalnych winowajców? Bo przyznam, ¿e jestem ciekawa. Aqua Light by³o ok, to znaczy nie zrobi³o mi spustoszenia, ale dla mnie "ok" to szampon, którego niestety nie mogê u¿ywaæ regularnie czyli co¶ mi w nich nie pasowa³o- jakie¶ lekkie swêdzenie skalpu albo za szybkie przet³uszczanie itd. Najbardziej pamiêtam szampony, które by³y masakryczne i po których musia³am skórê leczyæ 2 miesi±ce. Te najmocniej pamiêtam. Co do sulfatów - na to akurat mam papier. Wewnêtrznie- w lekach, pokarmowo muszê unikaæ. Aqua Light- zu¿y³am 1 butelkê i da³am sobie spokój bo przeczyta³am sk³ad ( kto¶ mi go kupi³) i zapali³a mi siê czerwona lampka. Choæ krzywdy nie zd±¿y³ mi zrobiæ. Nivea- mia³am kilka razy, ale na zmianê z malw± z YR, g³ównie latem na wyjazdach. Gliss Kur, oj to by³o dawno. Niestety obci±¿a³y mnie wiêc siê z nimi rozsta³am. Mo¿e podra¿nia³y a ja nie zwróci³am uwagi bo mia³am wtedy problemy z intensywnym wypadaniem z powodu endo. |
|
|
|
|
#2061 |
|
Zadomowienie
|
Tak, ju¿ ponad rok mam i przycinam regularnie
|
|
|
|
#2062 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do w³osów- powiedz co masz ciekawego w zbiorach to mo¿e podpowiemy ci czym dopie¶ciæ jutro Twoje kude³ki. ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Kurcze, a na zdjêciach jako¶ nie zauwa¿y³am. Podziwiam odwagê. Fajne s± takie fryzurki, z pazurem. Widaæ, ¿e rockandrollowa z Ciebie dziewczyna. ![]() Mo¿e dziêki temu masz tak± objêto¶æ? Bo przy undercut chyba jest taki efekt uniesienia, prawda? |
|
|
|
|
#2063 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jedno jest pewne - gdyby chodzi³o o uczulenie na sulfaty w Twoich problemach ze skalpem to po ka¿dym z tych szamponów, które wymieni³a¶, ³±czne z YR powinna¶ wyskoczyæ ze skóry Bo nie stosujesz innych szamponów jak te z siarczanami.Co Ciê mo¿e podra¿niæ pytasz? Sodium Benzoate, Tetrasodium EDTA, Sodium Chloride, Benzyl Alcohol, Linalool, Hexyl Cinnamal, Limonene, Benzyl Salicylate, Magnesium Nitrate, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Methylchloroisothiazolino ne, Magnesium Chloride, Methylisothiazolinone, Fumaric Acid Przyk³ady najbardziej prawdopodobne skopiowane z pierwszego z brzegu sk³adu szamponu.
|
|
#2065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Materia³y do nauki mam kserowane, korzystam póki co z ksi±¿ek Svenska utifrån i Mål 1. W domu mam jeszcze Trolla ![]() W³a¶nie nic ciekawego, bo jestem w domu, a ca³y zbiór mam w mieszkaniu. Tutaj mam maskê Biovax do blond (dzisiaj u¿ywa³am), maskê Pat&Rub, maskê Yes To Carrots, od¿ywkê Alterra morela i pszenica, naftê kosmetyczn± i w³a¶ciwie tyle Aaa, jeszcze mieszankê olejów Olisana i ocet jab³kowy
|
|
#2066 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, kopiujê/zapisujê , zrobiê klasyczny dziennik alergika i bêdê testowaæ. Mo¿e to który¶ z tych sk³adników. Z szamponów YR u¿ywam tylko malwy albo tego do br±zowych- ale tylko od czasu do czasu i g³ównie latem. Inne nie bardzo mi pasuj±, lubi³am My Planet- ten ekologiczny, ale nawet on przy stosowaniu d³u¿szym ni¿ miesi±c trochê mnie podra¿nia³. Teraz zastanawiam siê czym on siê ró¿ni od tego z malw±, ¿e ten mi le¿y a tamten jednak dra¿ni?
|
|
|
|
#2067 | |||
|
Spaceroholiczka
Wiadomo¶ci: 27 522
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() My¶lê czy nie na³o¿yæ mase³ka Isany i oliwki BD na noc, pod mój turban...
|
|||
|
|
|
#2068 |
|
Zakorzenienie
|
bleedingsun, ja jestem za yes to carrots, morel± i pszenic± i pod koniec p³ukank± z letniej wody z octem jab³kowym (sama te¿ tak± jutro zrobiê po olejowaniu).
O pracê siê nie martw. Jak bêdziesz naprawdê dobrze znaæ jêzyk to znajdziesz robotê. Mo¿esz jak ja zrobiæ uprawnienia t³umacza przysiêg³ego- ja robiê za rok z angielskiego. Ciê¿ki egzamin ale moim zdaniem warto. |
|
|
|
#2069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wypróbujê jutro zestaw, który zaproponowa³a¶ I pozwolê w³oskom wyschn±æ bez suszarki.
|
|
#2070 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W koñcu u¿y³am jedwabiu na koñce Bo do tej pory zapomina³am wzi±æ go do ³azienki
![]() |
Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:44.

Chyba z niemiec, na razie fajnie siê spisuje. Moim w³osom potrzeba trochê silikonów, zw³aszcza zim±.

i zastanawiam siê czy potraktowaæ jutro w³osiska. Chyba muszê wstaæ wcze¶nie je¶li chcê ¿eby same zd±¿y³y wyschn±æ.

Aaa, jeszcze mieszankê olejów Olisana i ocet jab³kowy