Gaworzą, płaczą i brudzą pieluchy, lecz Mamy kochają jesienne Maluchy! IX-X 2012 - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-02, 20:23   #841
katiem
Wtajemniczenie

Dot.: Gaworzą, płaczą i brudzą pieluchy, lecz Mamy kochają jesienne Maluchy! IX-X 201

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Odchamiłam się trochę bo pojechałam z Paulą, mamą i siostrą do Piły i żeśmy się obkupiły w Tesco. Teraz są kupony że kupujesz za 50zł co najmniej a 25zł masz rabatu. Miałam swoje kupony a jeszcze pani w przymierzalni dawała. Kupiłam sobie pierwsze rurki a w sumie bardziej leginsy z dżinsy. Chciałam takie do kozaków mieć. I weszłam w 38 Jak niewiem. I bluzkę kupiłam ale to już 42 bo w cycach wszystko obcisłe, a jeszcze miałam pełne mleka. Paula obkupiona i Mati też, nawet Kropkowi się trafiła kamizelka i psu żarełko Od razu mi się humor polepszył.

U mnie Paula się drze: Mamo już zrobiłam i mi tyłka nie rozerwało

Ja u Pauli przez przypadek zęby znajdowałam, jak mnie ugryzła. A tak to nic jej nie było, zachowanie normalne, dziąsełka normalne, a tu raz dwa i zęby były, wychodziły po 2-4.

Ja też

Mój Matiś też dziś kończy 11 tygodni

Zazdroszczę, ale my mamy zawsze żywą więc jeszcze nie możemy postawić, ale w weekend chyba Pauli małą sztuczną ubierzemy.
No ale Mikołaje, bałwanki, aniołki już postawione częściowo. W Brico Marche są piękne świąteczne rzeczy.
100 lat dla Matiego
A Paula agentka niezła

Pawełek

Kubuś
katiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-02, 20:28   #842
niegrzeczna88
Wtajemniczenie

Dot.: Gaworzą, płaczą i brudzą pieluchy, lecz Mamy kochają jesienne Maluchy! IX-X 201

dobry wieczór
tak mi dziś dzień zleciał że masakra.
w południe spacerek z Tż i mała , a potem pojechaliśmy do teściów
kąpiel małej i do spanka ale oczywiście pomarudzić musiała, i dopiero niedawno zasnęła na rękach mężulka

Cytat:
Napisane przez Iwoncia81 Pokaż wiadomość
Aaaaaa!!!!!! Kupe jak berlin zrobił mój szkrab po 4,5 dnia
Matko jaką ja mam radoche, a dziecko az szaleje i gaworzy i krzyczy iiiiiii..... znalazł własną rączke
Kochane moje
ależ ci zazdroszcze u mnie nadal kupy brak

Cytat:
Napisane przez anesh_ Pokaż wiadomość
Już patrzę
A ja tez wstawiłam.... Widziałyście w ogóle?
ja widziałam , piękne zdjęcia Anesh

Cytat:
niegrzeczna super makijaż
/katee słodziaki Twoi synkowie
a zdjęć, które wrzuciła gda gdzie sa?
dziękuje

Cytat:
Napisane przez marzenka1984 Pokaż wiadomość
Ja też chce zobaczyć też chce
też jestem za dostępem na maila
Cytat:
Napisane przez kasiam187 Pokaż wiadomość
moja robi 1-2 dziennie ale takie po plecy

gda Heniu cudo!! do schrupania!! a to zdjecie z tata w kapieli boskie!
niegrzeczna makijaż super!! masz talent kobieto!

ja dzis zostawilam tz z Mała i wybyłam na zakupy, kupiłam sukienke na wesele dla siebie i Giulii
dziękuje
pokaż sukienki

Cytat:
Napisane przez Sojka1990 Pokaż wiadomość
Zosi wychodzi dolna dwójka Dziąsełko już pęka,mocno przekrwione. niestety jest placz na początku kazdego karmienia bo ssanie ją boli
wow to już?? gratulacje
Cytat:
Napisane przez kraven Pokaż wiadomość
Cześć.
My dalej walczymy z katarkiem, a dzisiaj doszedł kaszelek. Na razie podaje leki i jakoś idzie. Całe szczęście je.
Mam nadzieje, że sobie poradzimy w domku.

Zielona nie mam słów na Twojego TŻ. Za takie zachowanie po prostu bym odeszłą, bo nie szanuje ani Ciebie ani dzieci.

Konczio życze dużo zdrówka dla Dusi
zdrówka dla Jasieńka

wszystkiego naj dla Alicji Agnus
i zdróweczka dla Jurka Katee

jestem wykończona, chyba idę spać
rano muszę jechac zarejestrować sie do endokrynologa, jade osobiście bo pewnie będe wisieć na telefonie cały dzień a i tak sie nie dodzwonie..

dobranoc

IGA

Maja

niegrzeczna88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-02, 20:29   #843
katiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Zosi wychodzi dolna dwójka Dziąsełko już pęka,mocno przekrwione. niestety jest placz na początku kazdego karmienia bo ssanie ją boli
No proszę my tu gratulujemy, a biedulka cierpi...

Cytat:
Napisane przez kraven Pokaż wiadomość
Cześć.
My dalej walczymy z katarkiem, a dzisiaj doszedł kaszelek. Na razie podaje leki i jakoś idzie. Całe szczęście je.
Mam nadzieje, że sobie poradzimy w domku.

Zielona nie mam słów na Twojego TŻ. Za takie zachowanie po prostu bym odeszłą, bo nie szanuje ani Ciebie ani dzieci.

Konczio życze dużo zdrówka dla Dusi
A jakie leki dajesz? Bo ja cały czas czujnie obserwuje czy czasem Kuba sie nie zarazi od starszego

Cytat:
Napisane przez Agnus21 Pokaż wiadomość
No i ważna informacja. Alicja skończyła dzisiaj 3 miesiące

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Wow gratulacje dla Zosi.
Tylko bidulka troszkę się z tym pomęczy. No ale czeka to każde z naszych dzieciaczków.
Brawo 100 lat

Pawełek

Kubuś
Stary 2012-12-02, 20:45   #844
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katiem Pokaż wiadomość
Agaton to ciekawe co by na mnie powiedziała jak Kuba głownie na brzuchu
nic by nie mówiła tylko od razu wystąpiłaby do sądu o odebranie praw rodzicielskich
aga_ton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-02, 20:46   #845
Nisia4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
Pózniej nadrobienia. Jestem za spaniem dostępu maila dla marzenki i lewka oczywiście w zamian A pokazanie sie
Cytat:
Napisane przez LadyBeatta Pokaż wiadomość
po raz kolejny sie zapytywuje czy zostane zaproszenie do klubu? udzielam sie na ile moge, ale wiekszosc ma mnie przeciez na fb:pliz
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;37933654]
odnosnie klubu czy ja moge dostac zaproszenie?co prawda miałam małą przerwe w udzielaniu sie ale jestem na forum od początku więc mnie już znacie
[/QUOTE]

Jeśli mam coś w tej kwestii do powiedzenia to ja nie mam nic przeciwko
Stary 2012-12-02, 20:57   #846
Dearlie
Zakorzenienie

Witam się poweekendowo.

My wczoraj zaliczyliśmy podróż do rodziców TŻ-ta. Antek pięknie przespał podróż w obie strony i większość czasu naszego pobytu tam. Za to dzisiaj mamy kiepski dzień, bo prawie wcale nie chce spać i co chwilę płacze. Normalnie powiedziałabym, że to kolka lub kupka męczy, ale ostatnio troszkę nam się unormowały te kwestie, a poza tym brzuszek ma miękki. Teraz niby zasnął, ale co chwilkę otwiera oczka i popiskuje. To już chyba w tym momencie wynik zmęczenia, bo w ciągu dnia miał tylko kilka króciutkich drzemek max. po 20-30 minut.

Nadrobiłam Was, ale piszę tak w skrócie bez cytatów:

Sojka brawa dla Zośki za pierwszy wątkowy ząbek. Jestem w szoku, że tak szybciutko się pojawił.

Kraven, Konczita życzę dużo zdrówka dla Jaśka i Duśki.

Zielona dziewczyny chyba już wszystko co istotne, to napisały. Nie pozwól sobie na takie traktowanie. Dla mnie to jest nie do pomyślenia, że można być takim burakiem i tak zachowywać się jak dzieciak, gdy samym jest się ojcem dwóch wspaniałych chłopców. Przykro mi to pisać, ale ten człowiek chyba jeszcze nie dojrzał do tej roli.

Poza tym nadrobiłam również maila i muszę przyznać, że nasze wątkowe maluszki są przecudne!
Stary 2012-12-02, 21:01   #847
katiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lidka0308 Pokaż wiadomość

No i sudocrem u Katiem rozbrajający
tylko czekam kiedy moja córka nam taki numer wywinie
a synkowie cudowni

trzymam kciuki za laktację
chyba nie widziałas mojego wcześniejszego postu jak pytałam po czym wnosisz, że spadła ci jakość mleka?
mnie to bardzo interesuje, bo ja też ciągle z tych walczących o pokarm
Dzięki kochana

Ja też walczę o laktację

Cytat:
ja na ślub dostałam od mojej babci jeszcze starszy pierścionek
a od teściów dostaliśmy ich ślubne obrączki bo oni mieli dwie pary
no i teraz ich obrączki są naszymi obrączkami
musieliśmy je przetopić i dopasować do siebie, ale są z tego samego złota
nie do pomyślenia jest dla mnie coś takiego, że można dziecko zostawić
Uwielbiam takie pamiątki

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość
dzień dobry
me czekamy na pediatrę no jednak to kichanie zwiastowało choróbsko ehh zaraziłam moją perełeczke maleńką tak mi jej żal ... yhhh

niegrzeczna śliczny makijaż!!!
widziałam dzieciaczki na mailu ... no cudne wszystkie - Henio dostojny kawaler jest hyhy
anash ale masz maleństwo kochane w domku Colds no Melcia ma uśmiech jak Duśka cudna ! Katiem no extra focie .. a sudocrem boski
Dzieki kochana
I zdrówka dla Duśki!!!!!!

Pawełek

Kubuś

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-02, 21:09   #848
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieciaczki na mailu przesliczne

Agaton to ciekawe co by na mnie powiedziała jak Kuba głownie na brzuchu

Miałam w ogóle napisać, ze cwiczyłam w piatek z Chodakowską. Z powodów technicznych (brak maty) robiłam tylko cwiczenia na stojąco. I nie powiem - w trakcie poczułam w pewnym momencie ból - na szczęscie na 2 dzien spoko. No, ale to dlatego, że ćwiczyłam raptem 20 minut. Dobry początek. Od jutra zaczynam bardziej regularnie i mate juz mam.
Ja nie mam maty. Ćwiczę na kocu złożonym i położonym na dywanie Po wczorajszym kryzysie dziś już znowu całość. Fantastycznie się czuję po tych ćwiczeniach. Endorfiny?

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Odchamiłam się trochę bo pojechałam z Paulą, mamą i siostrą do Piły i żeśmy się obkupiły w Tesco. Teraz są kupony że kupujesz za 50zł co najmniej a 25zł masz rabatu. Miałam swoje kupony a jeszcze pani w przymierzalni dawała. Kupiłam sobie pierwsze rurki a w sumie bardziej leginsy z dżinsy. Chciałam takie do kozaków mieć. I weszłam w 38 Jak niewiem. I bluzkę kupiłam ale to już 42 bo w cycach wszystko obcisłe, a jeszcze miałam pełne mleka. Paula obkupiona i Mati też, nawet Kropkowi się trafiła kamizelka i psu żarełko Od razu mi się humor polepszył.
Ale że jak? Na stronie Tesco nic takiego nie widzę..
I o rany, ja w 38 to może jedną nogę bym wsadziła... i Ty babo jeszcze się odchudzać chcesz
Stary 2012-12-02, 21:12   #849
katiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aga_ton Pokaż wiadomość
nic by nie mówiła tylko od razu wystąpiłaby do sądu o odebranie praw rodzicielskich
He he Ale w sumie to dziwne, ze kobieta w jej wieku ma takie teorie. Przecież to ta sama szkoła co nasze mamy i pierwsze słyszę o tym.

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
Ja nie mam maty. Ćwiczę na kocu złożonym i położonym na dywanie Po wczorajszym kryzysie dziś już znowu całość. Fantastycznie się czuję po tych ćwiczeniach. Endorfiny?

Ale że jak? Na stronie Tesco nic takiego nie widzę..
I o rany, ja w 38 to może jedną nogę bym wsadziła... i Ty babo jeszcze się odchudzać chcesz
AAA widzisz to ja chyba mało pomysłowa jestem

Pawełek

Kubuś
Stary 2012-12-02, 21:16   #850
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
He he Ale w sumie to dziwne, ze kobieta w jej wieku ma takie teorie. Przecież to ta sama szkoła co nasze mamy i pierwsze słyszę o tym.

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

AAA widzisz to ja chyba mało pomysłowa jestem
Wpadłam na ten pomysł jak sobie całe plecy poobcierałam ćwicząc na samym dywanie
Stary 2012-12-02, 21:29   #851
katiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Wpadłam na ten pomysł jak sobie całe plecy poobcierałam ćwicząc na samym dywanie
a ja dywanów nie mam. tylko płytki i deski to dopiero bym cierpiała.
I faktem jest, że od razu ma sie lepszy humor

Pawełek

Kubuś
Stary 2012-12-02, 21:31   #852
marzenka1984
Rozeznanie

Powiedzcie mi kochane czy na ciemieniuche wystarczy jak biore 15 minut przed kapiela smaruje oliwka glowe i w czasie kapieli myje ja a pozniej wyszesuje skorki? Czy macie inne sposoby? Smarowac oliwka po wyczesaniu czy taka sucha glowe zostawic?
marzenka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-02, 21:38   #853
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
A to koc mógłby Ci się ślizgać
Cytat:
Powiedzcie mi kochane czy na ciemieniuche wystarczy jak biore 15 minut przed kapiela smaruje oliwka glowe i w czasie kapieli myje ja a pozniej wyszesuje skorki? Czy macie inne sposoby? Smarowac oliwka po wyczesaniu czy taka sucha glowe zostawic?
Podobno tak ze 30 minut przynajmniej przed kąpielą powinno się smarować. A po wyczesaniu już zostawić suchą główkę.

Wiesz co ja robiłam? Mama mi tak poleciła. Kupiłam taką normalną szorstką gąbkę kąpielową i podczas kąpieli tą gąbką myłam główkę, tak dość mocno pocierając (kapałam w emoliencie i tą samą wodę na głowę). Skóra przez moment była zaczerwieniona po takim zabiegu, ale szybko wracała do normy. Niczym nie smarowałam. Kilka dni i po problemie.
Stary 2012-12-02, 21:43   #854
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51
Konto usunięte

Cytat:
u mnie oliwka pogorszyła sprawe za to swietnie sie sprawdził krem na ciemieniuche z serii aa mama i ja.smarowałam kilka godzin przed kąpielą,pozniej wyczesywałam i myłam główke
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-02, 21:43   #855
marzenka1984
Rozeznanie

Cytat:
A to koc mógłby Ci się ślizgać

Podobno tak ze 30 minut przynajmniej przed kąpielą powinno się smarować. A po wyczesaniu już zostawić suchą główkę.

Wiesz co ja robiłam? Mama mi tak poleciła. Kupiłam taką normalną szorstką gąbkę kąpielową i podczas kąpieli tą gąbką myłam główkę, tak dość mocno pocierając (kapałam w emoliencie i tą samą wodę na głowę). Skóra przez moment była zaczerwieniona po takim zabiegu, ale szybko wracała do normy. Niczym nie smarowałam. Kilka dni i po problemie.
Dzieki za rade jutro sprobuje, dzisiaj byla szybka kapiel bo moje dziecko stwierdzilo ze ma za malo wody i sobie dolalo hihi dobrze ze nie grubsza sprawa wyszla
Stary 2012-12-02, 21:45   #856
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki za rade jutro sprobuje, dzisiaj byla szybka kapiel bo moje dziecko stwierdzilo ze ma za malo wody i sobie dolalo hihi dobrze ze nie grubsza sprawa wyszla
się poplułam

Po "zabiegu" z gabką można jeszcze wyczesywać - wtedy te łuski tak fajnie odstają i jest łatwiej
Stary 2012-12-02, 21:45   #857
anesh_
Zakorzenienie

Coco,ale nie mogę na mailu znalezc Twoich zdjec,a sa mi potrzebne do tej prezzentacjih).Sa jakies?Jakk nie ma to wrzuc i napisz mi na pw,że wrzucilas,ok?
anesh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-02, 21:45   #858
Iwoncia81
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nic nie stosowalam i niczym głowki nie smarowałam tylko wyczesywałam.
Mały miał od urodzenia prawie a pozbyłam sie w trzy dni

Zmykam spać, papule
Iwoncia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-02, 21:47   #859
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta1986222 Pokaż wiadomość
też zauważyłam że u mnie organizacja śmiga
Jeżeli będzie to tylko jedna kupa to nie ma czym się martwić, jak będzie ich kilka to wtedy powinno się udać do pediatry.

Cytat:
Że co ???
Zośka to jakieś szybkie dziecko
Zaraz sie dowiemy że już chodzi
Albo mowi pelnymi zadaniami .

Brawa dla Zosienki

A ogólnie to Wam powiem, że niech Melci szybko zęby nie wychodzą Ja to kocham ten bezzębny uśmiech

Za chwilkę wstawię tabelkę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-02, 21:49   #860
marzenka1984
Rozeznanie

Cytat:
się poplułam

Po "zabiegu" z gabką można jeszcze wyczesywać - wtedy te łuski tak fajnie odstają i jest łatwiej
Cytat:
Ja nic nie stosowalam i niczym głowki nie smarowałam tylko wyczesywałam.
Mały miał od urodzenia prawie a pozbyłam sie w trzy dni

Zmykam spać, papule
Tak, ja właśnie wyczesuje i już prawie nic nie ma i mam nadzieje, że minie lada dzień

Beszczelnie się przypominam i proszę o dostęp na meila

Edytowane przez marzenka1984
Czas edycji: 2012-12-02 o 21:51
Stary 2012-12-02, 21:55   #861
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnus21 Pokaż wiadomość

Wzdęcia to chyba są nieuniknione. Najważniejsze, żeby nie miał problemów z puszczaniem bąków i żeby nie miał uczulenia tak myślę.
No tak, ja nazywam wzdęciami sytuację, kiedy się zagazuje i nie może wypierdzieć i kupki zrobić

Cytat:
Napisane przez kasiam187 Pokaż wiadomość
gda Heniu cudo!! do schrupania!! a to zdjecie z tata w kapieli boskie!
niegrzeczna makijaż super!! masz talent kobieto!

ja dzis zostawilam tz z Mała i wybyłam na zakupy, kupiłam sukienke na wesele dla siebie i Giulii
Dzięki za komplementy!

Pokaż sukienki

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;37929454]

gda chciałbym żeby Leos sie tak smiał przy kąpieli.póki co jest lekko przerażony za kazdym razem.może z 2 razy zdarzyło mu sie lekko usmiechnąc
[/QUOTE]

Oj u nas kąpiel, to taki relaks! Jak bardzo by nie płakał, jak kładziemy go na pralce i przygotowujemy do kąpieli, to milknie aż do opuszczenia łazienki po. Najpierw masażyk, potem zabawa w wodzie z tatusiem i do spanka.

Tylko my nalewamy wody prawie po brzegi i cieplejszą, tak ok. 40 stopni.

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość
Melcia miała ewidentnie skok. Ale chyba już po
Henio też miał skok, bo dziś jest już znowu gadułą i zasypia pięknie.

Cytat:
cześć dziewczyny.

ja tylko na chwilę bo mała ma dziś silny atak kolki
co przyśnie to po 2 minutach znowu ryk.

jutro idziemy na szczepienie 6w1 plus pneumokoki. pamiętam że polecałyście żel do posmarowania miejsca wkłucia. mogłybyście przypomnieć nazwę tak w razie czego?

i jeszcze jedno, zamawiała któraś a allegro szczeniaczka uczniaczka lub pianinko FP? możecie polecić jakiegoś sprzedawcę?

ale mnie dziś teściowa pod☠☠☠☠iła
położyłam małą na brzuszku by potrenowała podnoszenie główki, Lena jak zwykle zaczęła płakać a ta do mnie, że dziecko męczę, że za jej czasów dziecko leżało płasko, nie wolno było go przekręcać na brzuszek

wzięła ode mnie małą i zaczęła mówić jej jaka to ja jestem niedobra, że męczę dziecko i jeszcze jej krzywdę zrobię i będzie kaleką...

normalnie utłuc to za mało...
Ale bym się wkurzyła, gdyby ktoś takie rzeczy o mnie gadał mojemu dziecku!

Cytat:

jutro musze wizac Jaska w obroty i mu fotki porobic bo chyba mialam 2tygodniowa przerwe wyrodna matka ze mnie
Ja to dopiero jestem wyrodna, bo robię raz na miesiąc chyba...

Cytat:
no to pozazdrościć powrotu do normalnego jedzenia
ja też powoli wprowadzam różne rzeczy i na razie jakiejś dużej rewolucji nie było
mała czasem chilę popłacze jakby ją brzuszek bolał ale jest to parę minut i przechodzi
choć na pizze jeszcze bym się nie zdecydowała
Ja dzisiaj pizzę zjadłam! Mniaaam

Sojka gratuluję ząbka. Mi pierwszy też wcześnie wyrósł, chyba miałam 3,5 miesiąca

I zgadzam się na dostęp dla Marzenki i Lewka
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-02, 22:06   #862
colds
Zakorzenienie

Orientacyjna karta rozwoju psychoruchowego dziecka
.

Jest to tabelka składająca się z:
- pion: 24 miesiące oraz sprawy, na które powinnyśmy zwrócić uwagę (choć jak wiadomo - dzieci rozwijają się w różnym tempie)
- poziom: 24 miesiące, w których powinno się zaznaczać gdy dziecko zacznie wykonywać czynności

1m.ż.:
- W pozycji na brzuchu przesuwa głowę i unosi chwiejnie,
- Przez chwilę skupia wzrok na twarzy badającego,
- Wydaje krótkie dźwięki: 'a', 'e'.

2m.ż.:
- Utrzymuję głowę przy podciąganiu do pozycji siedzącej,
- Śledzi wzrokiem poruszającą się osobę i kolorową zabawkę,
- Reaguje głoski gardłowe, uśmiecha się (nie jest tu mowa o świadomym uśmiechaniu się!),
- Mówi głoski gardłowe: 'e-che'.

3m.ż.:
- Przy pozycji na brzuchu opiera się na przedramieniu,
- Utrzymuje głowę prosto w pozycji siedzącej,
- Bawi się rękami, wkłada dłonie do buzi, odpowiada uśmiechem na uśmiech,
- Pierwsze próby łączenia sylab.

4m.ż.:
- W pozycji na brzuchu nogi proste lub półwyprostowane,
- W pozycji na plecach łączy dłonie,
- Podciągane do pozycji siedzącej unosi głowę i ramiona,
- W odpowiedzi śmieje się głośno i gaworzy, próby łączenia sylab.

5m.ż.:
- W pozycji na brzuchu opiera się na dłoniach,
- Przesuwa się wokół własnej osi,
- Wydaje okrzyki radości, rytmicznie powatzra sylaby: 'ge-ge'.

6m.ż.:
- Odwraca się z pleców na brzuch i odwrotnie,
- Trzymane piono utrzymuje częściowo swoje ciało,
- Siedząc z oparciem, chwyta pewnie grzechotkę i przybliża ją,
- Zaczyna gaworzyć, reaguje na 'a kuku'

7m.ż.:
- Siedzi przez moment bez podtrzymywania,
- W pozycji na plecach wkłada stopę do buzi,
- Pełza okrężnie i do tyłu,
- Obserwuje osoby bliskie, gaworząc, zaczyna łączyć sylaby.

8m.ż.:
- Siedzi pewnie bez podparcia, zaczyna siadać samodzielnie,
- Przyjmuje pozycje na czworakach, stoi z poparciem,
- Szuka przedmiotu, który upadł, patrzy za nim,
- Początki chwytu pęsetowego,
- Próbuje wydawać dźwięki szeptem.

9m.ż.:
- Trzymane pod pachy wykonuje ruchy chodzenia,
- Staje samo, chodzi bokiem, trzymając się poręczy,
- Upuszcza przedmiot celowo, sięga kostkę z pojemnika,
- Wymawia pierwsze dwusylabowe słowa np.: 'baba', 'mama'.

10m.ż.:
- Wyjmuje mały przedmiot z dużego,
- Odwraca głowę w kierunku znanej osoby,
- Chodzi trzymane za dwie ręce,
- Naśladuje czynności, np.: 'kosi-kosi', 'papa', itp.

11m.ż.:
- Staje samodzielnie, sprawnie trzymając poręczy,
- Pewnie zmienia pozycję, chodzi trzymane za jedną ręke,
- Pokazuje palce wskazującym, reaguje na zakazy,
- Na prośbę wyrażoną gestem podaje przedmiot, nie wypuszczając go,
- Wymawia sensowne sylaby.

12m.ż.:
- Wkłada mały przedmiot do dużego, pociąga zabawkę za sznurek,
- Stawia pierwsze samodzielne kroki,
- Wykonuje proste polecenia,
- Mówi sensownie 2-3 sylaby

15m.ż.:
- Chodzi pewnie, wchodząc na schody trzymane za rękę lub podpiera się rękami,
- Naśladuje niektóre czynności domowe,
- Mówi pięć słów dwusylabowych: baba, mama, tata, lala, papa.

18m.ż.:
- Wspina się na melbe, przenosi duże przedmioty, np. piłkę,
- Sygnalizuje w dzień swoje potrzeby fizjologiczne,
- Mówi co najmniej 8słów (zniekształcone, dźwiękonaśladowcze).

21m.ż.:
- Przynosi i podaje wskazany przedmiot,
- Na schody wchodzi krokiem dostawnym,
- Buduje wieżę z kilku klocków,
- Powtarza znane słowa.

24m.ż.:
- Swobodnie wchodzi po schodach,
- Zgłasza potrzeby fizjologiczne,
- Mówiąc, łączy dwa znane wyrazy, np. mama daj.
Stary 2012-12-02, 22:07   #863
Konto usunięte

Cytat:
Coco,ale nie mogę na mailu znalezc Twoich zdjec,a sa mi potrzebne do tej prezzentacjih).Sa jakies?Jakk nie ma to wrzuc i napisz mi na pw,że wrzucilas,ok?
ok,zaraz sprawdze bo były.jak nie ma to wrzuce swoją facjate i dam znać
Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
N
Oj u nas kąpiel, to taki relaks! Jak bardzo by nie płakał, jak kładziemy go na pralce i przygotowujemy do kąpieli, to milknie aż do opuszczenia łazienki po. Najpierw masażyk, potem zabawa w wodzie z tatusiem i do spanka.

Tylko my nalewamy wody prawie po brzegi i cieplejszą, tak ok. 40 stopni.
Leo też milknie ale to milczenie z przerażenia,wody też ma po brzegi w wanience i wszystko przy nim delikatie i spokojnie robimy i masaż też jest.może się kiedys przyzwyczai.mezuś chciał z nim na basen isc ale chyba sobie jeszcze odpuscimy dopóki nie polubi kąpieli.może to kiedyś nastąpi
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-02, 22:16   #864
marzenka1984
Rozeznanie

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;37936034]ok,zaraz sprawdze bo były.jak nie ma to wrzuce swoją facjate i dam znać

Leo też milknie ale to milczenie z przerażenia,wody też ma po brzegi w wanience i wszystko przy nim delikatie i spokojnie robimy i masaż też jest.może się kiedys przyzwyczai.mezuś chciał z nim na basen isc ale chyba sobie jeszcze odpuscimy dopóki nie polubi kąpieli.może to kiedyś nastąpi[/QUOTE]

A próbowałaś na brzuszku Go kąpać? Mój od czasu kiedy mi moja siostra wykąpała Maksa na brzuszku polubił się kąpać a wcześniej był ryk i wiadomość dla wszystkich sąsiadów, że się kąpie.Koszmar.
A teraz jak tylko na brzuszek w wannie Go biorę to jest pełnia szczęścia.

http://www.youtube.com/watch?v=n6kKcsut83A gdybyś chciała spróbować to pomocny link

Edytowane przez marzenka1984
Czas edycji: 2012-12-02 o 22:19
Stary 2012-12-02, 22:24   #865
Konto usunięte

Cytat:
A próbowałaś na brzuszku Go kąpać? Mój od czasu kiedy mi moja siostra wykąpała Maksa na brzuszku polubił się kąpać a wcześniej był ryk i wiadomość dla wszystkich sąsiadów, że się kąpie.Koszmar.
A teraz jak tylko na brzuszek w wannie Go biorę to jest pełnia szczęścia.

http://www.youtube.com/watch?v=n6kKcsut83A gdybyś chciała spróbować to pomocny link
dzięki.spróbujemy
Stary 2012-12-02, 22:45   #866
Katee27
Zadomowienie

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;37929454]
katee słodkie zdjecia szczególnie to na którym chłopaczki są razem
zaraz wrzuce jakieś zdjecia mojego huncwota[/QUOTE]Leo też cudnyile waży?

Cytat:
Biedna Zosieńka,niech szybko wyjdzie i jej nie boli.Miała być pierwszym dzieciątkiem na wątku a się ociągała,to z ząbkiem nadrobiła

Cytat:
cześć dziewczyny.

ja tylko na chwilę bo mała ma dziś silny atak kolki
co przyśnie to po 2 minutach znowu ryk.

jutro idziemy na szczepienie 6w1 plus pneumokoki. pamiętam że polecałyście żel do posmarowania miejsca wkłucia. mogłybyście przypomnieć nazwę tak w razie czego?

i jeszcze jedno, zamawiała któraś a allegro szczeniaczka uczniaczka lub pianinko FP? możecie polecić jakiegoś sprzedawcę?

ale mnie dziś teściowa pod☠☠☠☠iła
położyłam małą na brzuszku by potrenowała podnoszenie główki, Lena jak zwykle zaczęła płakać a ta do mnie, że dziecko męczę, że za jej czasów dziecko leżało płasko, nie wolno było go przekręcać na brzuszek

wzięła ode mnie małą i zaczęła mówić jej jaka to ja jestem niedobra, że męczę dziecko i jeszcze jej krzywdę zrobię i będzie kaleką...

normalnie utłuc to za mało...
Daj spokój...ona nie wie,że tak trzeba?

Cytat:
Napisane przez marta1986222 Pokaż wiadomość
Aga to altacet w żelu

Pomózcie kochane mała dzisiaj zrobiła bardzo wodnistą kupkę,taką że wsiąkła w pampersa czy mam się martwić

---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ----------

też zauważyłam że u mnie organizacja śmiga
Mój takie ostatnio robiłnic z tym nie robiłam,bo myślałam,że może od diety,bo zaczęłam sobie pozwalać...Teraz były niby normalne,ale zapytam jak będę u pediatry.

Cytat:
Niech sie reszta dziewcvzyn wypowie.. bo to nie ode mnie zalezy
Ja jestem za dla Lewka,marzenki i lady Beaty,chętnie poznama i afternoon,mimo że jest od niedawna,też pytała kiedyś, czy dostanie dostęp do maila

Cytat:
Cześć kochane

Mam nadzieję, ze uda mi się nadrobić.

Dziekujemy za wszystkie komplementy. No Pawełek to codziennie jakiś numer wywija. Czasami macierzyństwo to naprawdę ciężka sprawa, ale pamięta się tylko te miłe chwile, a śmiechu jest co niemiara

Katee podaję link:
http://allegro.pl/wywolywanie-200-zd...815934606.html
Ja jestem zadowolona
I zdrówka dla Jureczka

Mam pytanko. Czy któraś z Was ma jeszcze konto w bzwbk?Bo kurcze robię przelewy przez internet. I mam 5 za darmo. I kurcze już kolejny raz naliczają mi za 9. A jesli 5 jest bezpłatnych to powinni naliczyc za 4. wiecie o co mi chodzi?
Wczoraj przed 1w nocy oglądałam Pawełka w sudocremie i mało Kubusia nie obudziłamnapisałam na mailu.Za każdym razem jak otwieram to zdjęcie,od razu mam lepszy humor.

Cytat:
zdrówka dla Jureczka
dobrze, że się odezwałaś bo już się chciałam o ciebie upominać, choć z drugiej strony wiedziałam że synek chory i pewnie temu czasu brak
wizja gołego za każdym razem Jurka ubawiła mnie do łez
Dziękuję.Miło,ze pamiętałaś
On za każdym razem,żebyś wiedziała i ta akcja jest trochę śmieszna,bo dzieje się to szybko i on w panice ściąga te ubrania,bo już kupa bliskoNie wiem,czemu tak ma?

Cytat:
dajcie i mi te ćwiczenia,też chce być laska a co

niegrzeczna dzięki.

Zdrówka dla dzieciaczków zakatarzonych i wielu uśmiechów dla niedzielnych jubilatów:roz a:

Dobranoc.

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...

Edytowane przez Katee27
Czas edycji: 2012-12-02 o 22:51
Katee27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-02, 23:04   #867
marzenka1984
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Katee27 Pokaż wiadomość
Leo też cudnyile waży?

Biedna Zosieńka,niech szybko wyjdzie i jej nie boli.Miała być pierwszym dzieciątkiem na wątku a się ociągała,to z ząbkiem nadrobiła

Daj spokój...ona nie wie,że tak trzeba?

Mój takie ostatnio robiłnic z tym nie robiłam,bo myślałam,że może od diety,bo zaczęłam sobie pozwalać...Teraz były niby normalne,ale zapytam jak będę u pediatry.

Ja jestem za dla Lewka,marzenki i lady Beaty,chętnie poznam

Wczoraj przed 1w nocy oglądałam Pawełka w sudocremie i mało Kubusia nie obudziłamnapisałam na mailu.Za każdym razem jak otwieram to zdjęcie,od razu mam lepszy humor.

Dziękuję.Nie doładowałam konta tamtego na play i milczałam,ale od 12.12będę mieć swój abonencki nr przeniesiony tam właśnie.
On za każdym razem,żebyś wiedziała i ta akcja jest trochę śmieszna,bo dzieje się to szybko i on w panice ściąga te ubrania,bo już kupa bliskoNie wiem,czemu tak ma?

dajcie i mi te ćwiczenia,też chce być laska a co

niegrzeczna dzięki.

Zdrówka dla dzieciaczków zakatarzonych i wielu uśmiechów dla niedzielnych jubilatów:roz a:

Dobranoc.
Dzieci mają swoje jakieś takie "widzi mi sie"
Koleżanka mi ostatnio opowiadała jak córka jej brata nie robi nigdy kupy na siedząco tylko na stojąco
I zawsze jak już zrobi kupę w spodnie to idzie do łazienki, ściąga spodnie wyciąga ręką kupę wrzuca ja do kibelka po czym staje na swoim stołeczku myje rączki, ściąga ubranie i wrzuca do prania
Kiedyś jak była ze swoim dziadkiem na trampolinie dla dzieci, to schodząc z niej wyskoczyła do dziadka z tekstem żeby przypadkiem nigdzie jej nie sadzał bo ona ma kupę w spodniach.

Już nie chciałam wnikać jakoś dogłębnie w temat ale ja na miejscu rodziców zrobiła bym coś w kierunku żeby moje dziecko tak nie robiło, a z tego co wiem to oni to traktują jako śmieszny zwyczaj swojej córki.

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:53 ----------

Dobranoc.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-02, 23:26   #868
kaczuszka69
potworkowa

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Moje starsze dziecko oglada bajki od kiedy skonczyla rok. Pod wzgledem rozwoju intelektualnego to znacznie wyprzedza rowiesnikow. A w tym przypadku to teoria sobie a praktyka sobie.
dokładnie mój teść jest neurologiem i nic nie mówił nt telewizji

za ukończone tygodnie i miesiące dla naszych maluchów

dla Zosi za pierwszego ząbka

ja się o dostęp do maila nawet nie pytam przez to, że ostatnio mało jestem tydzień u rodziców, teraz ruszyła produkcja zaproszeń slubnych i jakoś czasu mało, jak trzeba się samemu szkrabem opiekować

a na dobranoc mój Tygrysek odwiózł tatusia na dworzec
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0737.jpg (84,8 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0735.jpg (91,8 KB, 17 załadowań)

Mysza

-15kg

kaczuszka69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 01:51   #869
Konczita
Zakorzenienie

moje dziecie nie śpi od 1 masakra ....tylko albo ulewa albo sobie gada
13.08.2012 godz 15:01
2532g i 50 cm naszej miłości
[*] .. dzieli nas już tylko czas ...
Konczita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 03:12   #870
kaczuszka69
potworkowa

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość
moje dziecie nie śpi od 1 masakra ....tylko albo ulewa albo sobie gada
Moze jakieś szumy przy przygaszonym świetle pomogą?

My właśnie po jedzonku pewnie gdyby wieczorem mała wypila 140, a nie 105, to do 6 by wytrzymała

Mysza

-15kg

kaczuszka69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości