|
|
#121 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V
Cytat:
* A o wieku Lu pisałam już wczoraj. Najpierw nie mogłam doczekać się ukończenia magicznych 3 miesięcy, a za 3 dni R. skończy 5. Cytat:
Cytat:
* Obecnie używamy Dada 3 (następne kupię 4, bo te stają się za małe) i od jakiegoś czasu Pampersów 4. ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Wagę kojarzę - na "2" przeszliśmy ok 4 kg, a na "3" ok. 5,3 kg. Edytowane przez Maciejka__ Czas edycji: 2012-12-05 o 11:07 |
|||
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Nadalka nie jesteśmy u Ciebie w mieszkaniu i nie wiemy jak to wygląda, Ty wiesz.
|
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ona krótko przed zaśnięciem zaczęła się bawić przyszłam do niej a ona uśmiechnięta od ucha do ucha. Ja jej "płacz" rozumiem jako - weź mnie stąd i mnie pobujaj Ja rozumiem bujać jakiś czas ale to są godziny dziennie, dosłownie godziny ona się strasznie buntuje bo chce żeby było jak ona rozkazuje, a ona życzy sobie być bujana, i ona z tego nie potrzebuje bliskości bo chce być bujana w leżaku lub foteliku a nie na rękach. |
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na prawdę ja jej nie zostawiam żeby ona się wypłakała, kurde tylko ja właśnie wiem że ten płacz jest z wymuszania, bo ona cichnie bawi się i znowu zaczyna mruczeć, jeżeli płakała by tak naprawdę ze strachu, potrzeby bliskości itp to odpuściłabym. Tyle że wiem że ona ze mną walczy. |
|
|
|
|
#125 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ona nie robi Ci tego na złość, wtedy jest jej po prostu dobrze, co się dziwić, że by tak chciała. Przecież o Lu podobnie, nie zawsze musi być a rączkach, może być i bujanie w wózku, byle się bujało. I te godziny dziennie bujania też znam i wiem, jak to męczy.Ale ona Ci nie rozkazuje, nie myśl tak o niej, dzieci w tym wieku nie są w stanie rozumować na takim poziomie. Dla nich jest tylko tak: albo mi dobrze, albo źle, jak dobrze to się cieszę, jak źle płaczę, bo to jedyny sposób w jaki potrafię zakomunikować, że coś mi się nie podoba, że coś jest nie tak. To nie jest rozkaz, to jest sygnał - mamo, źle mi, proszę pomóż bo ja sama jeszcze nie umiem sobie z tym poradzić. Te przerwy na zabawę to ja rozumiem tak, że ona próbuje sama się wyciszyć, czymś zająć, ale jednak okazuje się, że to nie jest to, czego potrzebuje w danej chwili i dlatego marudzi. Na prawdziwe bunty i rozkazywanie przyjdzie czas, jak stanie się bardziej świadoma
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-05 o 10:53 |
|
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#128 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
u nocka standard jedzonko ok 6 i spanko do 9.45 tzn. już od 4 coś fikoliła, ale dałam smoczka i jakoś przebujała się do tej 6....a teraz leży i wpatruje się w swoje kochane misie na karuzeli nadalko 100 lat dla Iguni ![]() klaski :![]() w dyskusję się nie wdaję, bo nie jestem w Twojej skórze, więc na pewno nie rozumiem sytuacji tak jak TY-to ty jesteś jej Mamą i wierzę, że potrafisz dobrze ocenić sytuację i wszystko co robisz, robisz dla jej dobra moja też jeszcze nieraz potrzebuje przutulanka i bujanka, ale z reguły usypia w leżaczku, lekko bujana, albo nieraz i wcale
|
#129 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
źle się wyraziłam - tj. nie do końca jak powinnam. |
|
|
|
|
#131 |
|
Wtajemniczenie
|
a tak jeszcze napisze w temacie ale nie odnosząc się do nikogo że czytałam kiedyś że jeśli dziecko czuje się opuszczone bo nikt nie reaguje na jego płacz to zmienia strategie i zaczyna się uśmiechać w nadziei że to zachęci kogoś do zaspokojenia jego potrzeb
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
tak czy inaczej mam nadzieję, że Iga odbrazi się na łóżeczko, zacznie w nim sama chętnie zasypiać i da Ci odetchnąć
![]() i może spróbuj tak jak dziewczyny pisały, póki co odkładać ją jak jest spokojna, a brać na rączki czy potrzymać za rękę jak marudzi. Może wtedy powoli nauczy się, że w łóżeczku jest fajnie i stopniowo będzie w nim leżała coraz dłużej bez marudzenia.
|
#133 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dam znać jak mój dojdzie![]() Wszystkiego najlepszegpo Nie dziwię się ![]() ![]() Maciejko jak ja się przyzwyczaję do nowego avka, gdzie wiewiórka Mielismy wczoraj niemiłą przygodę, jak obcinałam małemu paznokcie przez przypadek obcięłam kawałeczek opuszki krew się lała ale M nie płakał, ja się potwornie zdenerwowałam a mąż na mnie krzyczał, że zrobiłam mu krzywdę, jakbym zrobiła to specjalnie Na szczeście rano już było zagojone.
"When you’re in my arms The world makes sense There is no pretence And you’re crying When you’re by my side There is no defence I forget to sense I’m dying" Edytowane przez KarolinaPW Czas edycji: 2012-12-05 o 11:15 |
|
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też mi się to raz zdarzyło, z tym że Lu ryczała przy tym. Ale szybciutko zapomniała i było ok. No a małż zachował się nie fair, jakby mój na mnie za to tak nakrzyczał, to by sam obcinał małej paznokcie, by zobaczył jak to łatwo się gada
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
hej my juz po ogledzinach...
fajny domek... 2 sypialnie do gory lazienka, 2 schowki, na dole salon duza kuchnia, ogrodek... Potrzeba remont.. i zdecydowalismy ze nie bierzemy... tz nie chce sie przeprowadzac przed swietami... do tego kasa.. no kase jeszcze bym skombinowala.. ale jak on nie chce.. to ja nie moge go zmusic... i tak mi jakos przykro ![]() bo naprawde nie bylo tam zle.... |
|
|
|
#136 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#137 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ojej
|
||
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Uwaga uwaga Nadia od wczoraj zajada się swoimi stopami |
|
|
|
|
#140 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Maciejko zmieniłaś Avatar , od razu się lepiej człowiekowi robi jak patrzę na przepełnione słońcem kwiatki |
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
* Na opuszki uważaj., a mąż pewnie był zdenerwowany. Dobrze, że wszystko się zagoiło. |
|
|
|
|
#142 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Już się nie mogę doczekać wcinania stópek, to taki słodki widok Cytat:
![]() |
||||
|
|
|
#143 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiem co czujesz miałam tak rpzez 3 miesiące kiedy mały całymi dniami wył i spał tylko na rękach i też pewnego dnia postanowiłam nauczyć go spać w łóżeczku tylko że ja wymiękłam po 3 minutach. Jeszcze jak co dzień czytałam jak to Wasze dzieci przesypiają noce, same zasypiają, nie płaczą to miałam dość wszystko robiłam mechanicznie. Pomogło po pierwsze to że zadziałała magia 3 miesiąca ale też to ze pewnego dnia siadłam i powiedziałam sobie trudno muszę jakoś przez to przejść lepiej nie będzie inni mają gorzej nastawiałam się że napewno kolejna noc będzie kiepska, że napewno będzie płacz aż się z tym pogodziłam i pewnego dnia Wojtuś sam zasnął w łóżeczku i od tego czasu tak jest i nie posiadam się z radości. Przytulam mocno bo wiem że ciężko jest tak bardzo kochać jak one tego potrzebują kiedy człowiek już nie ma sił i wydaje się że dziecko robi coś na złość. Też czasem 'pokazywałam" mamie jak to moje "złośliwe" dziecko cudownie uspokaja się na rękach. teraz inaczej na to patrze ale wcześniej myślałam dokładnie jak ty a płacz z łzami u nas nadal pojawia się rzadko głownie jak jest rozżalony jak go coś boli to nie ma łez |
|
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jest zmęczona, a nie zasypia sama, to ją biorę i przytulam, a jak płacze lub marudzi, chociaż nic jej nie dolega, to recytuję wierszyki, śpiewam, albo kładę na udach, ale wtedy siada i się cieszy, a nie zasypia. Uspokoić mogę też maskotkami i grzechotkami. Co jakiś czas około północy się budzi i na mój widok śmieje na głos. Pomiędzy zasypianiem w czymś bujanym, a w łóżeczku chyba warto wprowadzić etap pośredni, czyli zasypianie obok Ciebie i odkładanie. * ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Bo to zależy od obwodu brzuszka i udek, a nie samej wagi. |
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
tylko to jest tak ze sa rozne bandy, A, B, C, D i E
i pod od A do E ida najbardziej "potrzebujacy" czyli np band A dostaja Ci co nei maja gdzie mieszkac. przypisany band to okres oczekiwania. Nam udalo sie zalapac na C gdzie z reguly np moi znajomi zawsze dostaja na D lub nawet na E i tak moja kolezanka jak byla na D czekala 10 miesiecy na chate, My dostalismy na C dlatego ze niby z dzieckiem do roku nie mozna mieszkac na pietrze do tego mieszknie jest za male dla 3 osob plus pies, itd itd.. No i ta babka powiedziala ze jezeli nie wezmiemy to prawdopodobnie przesuna nas na band D co wydluzy okres oczekiwania bo widocznie nie jestesmy az ta potrzebujacy ze nie chcemy... Kolezanka mi zaproponowala ze by nam pomogli remontowac itd.. nie wiem co robic nie chce napierac na tz naprawde podoba mi sie tam Amelka by miala fajny pokoik... |
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
no to właśnie poszalałam w empiku
kupiłam małej 11 książek, w tym sporo małych z twardymi stronami, na teraz, do tego księgę bajek polskich i zbiór wierszy brzechwy
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-05 o 11:52 |
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
Nadalka faktycznie to bujanie godzinami.. to ani dla Ciebie fajne ani dla Igi na dobrą sprawę. Na pewno w końcu to jakoś minie, znajdziesz sposób, albo Iga sama wyrośnie. Jedno jest pewne - dziecko na pewno z Tobą nie walczy, tak jak napisałaś. Ono nie jest w stanie być złośliwe, czy walczyć z kimś. Nie potrafi jeszcze takich rzeczy, dopiero się nauczy
Teraz rozumuje w kategoriach "czuję się dobrze - źle".
|
|
|
|
#149 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Znikam na parę dni W nocy przylatuje rodzinka ![]() Jak będzie wolna chwilka to zajrzę ![]() Cytat:
Cytat:
Ale Dorotka miała wtedy 6 tygodni... ostatni raz wtedy użyłam malutkich cążek... nożyczki są zdecydowanie bezpieczniejsze |
||
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Allebazi - miło że mnie rozumiesz
Maciejko ładny avek, od razu czuć lato Linko ![]() Mała już się powoli budzi. Śpi już 2h. A w foteliku max godzinę z czego 40 minut z przerwami była bujana. Jej jaka to ulga... Agunia, ale zaszalałaś podaj linki ja mam chyba 10 książeczek takich twardych małych, to jak mała będzie większa , będzie się uczyć czytać albo do zabawy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:26.

klaski :

krew się lała ale M nie płakał, ja się potwornie zdenerwowałam a mąż na mnie krzyczał, że zrobiłam mu krzywdę, jakbym zrobiła to specjalnie