|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
|
|||
| Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! |
|
4 | 8,33% |
| Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. |
|
0 | 0% |
| Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy |
|
0 | 0% |
| Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. |
|
0 | 0% |
| Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci |
|
0 | 0% |
| Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy |
|
2 | 4,17% |
| Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka |
|
13 | 27,08% |
| Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. |
|
3 | 6,25% |
| Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy |
|
2 | 4,17% |
| Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
15 | 31,25% |
| Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy |
|
1 | 2,08% |
| Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły |
|
3 | 6,25% |
| Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. |
|
1 | 2,08% |
| Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am |
|
2 | 4,17% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Cytat:
za komplet zębów, a my mamy tylko 5 ząbków. MAły na pewno nie chce ząbkować teraz u dziadków... jak wróci, coś czuję, że wyjdzie 2. dwójka..![]() Cytat:
Cytat:
Mały jest ich pierwszym wnukiem i są nim po prostu zachwyceni. W dniu mojego wyjścia ze szpitala po porodzie zrobili nam dużą niespodziankę - przyjechali do nas. Ja o wypiesie dowiedziałam się 0 13, po 15 byłam w domu, oni radośni przyjechali przed 16 (decyzje o przyheździe podjeli podobno w 10 min) żeby zobaczyć wnusia, a to przecież ponad dwie godziny jazdy w jedną stronę, pobyli do 20 i wracali. Od urodzenia teściu pytał kiedy przestanę karmić, żeby mogli wziac małego do siebie, itp. Jednym słowem - złego złowa nie mogę powiedzieć! ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:56 ---------- Słodziaki Opis porodu bardzo dojrzały, na końcu płakać mi się chciało.. Cytat:
![]() Cytat:
![]() A miałaś wcześniej bodziaki Disney'a? Ja nie wiem, czy trafiłam na kiepską jakość, czy one zawsze się tak bardzo mechacą? Czekam na opinie. Agawo - macie pecha z tym samochodem, dobrze, że Tż-owi się nic nie stało. Isiok - to przykre, że mama musi czekać, i po co my opłącamy te wszyskie ZUS-y? Jak jest potrzeba to brak miejsc albo trzeba je kupić |
|||||||
|
|
|
#3962 |
|
Wtajemniczenie
|
Znowu zapale swiatlo czy Agni mnie uprzedzi?
Dzien dobry
|
#3963 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Patryk jeszcze śpi! Naprawdę! Tata w końcu nie doczekał się, kiedy wstanie, bo chciał zobaczyć jego reakcję na prezenty od Mikołąja i pojechał do pracy (na szczęście nie musi być punkt 8. w pracy
)
|
|
|
|
#3964 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
robie to tak trioche na skróty Co do egzaminów na biegłego to na peno nie we wrześniu bo od czerwca bede mama drugiego szkraba ic hyba nie podołam. Zreszta w czerwcu bede zdawała egzaminy z podyplomówki i broniła pracy. Co za duzo to niezdrowo. Biegły tosa plany na przyszłosc. Moja firma aktualnie nie ma obowiazku badania pzrez biegłego, ale mimo to w tym roku bedziemy badani bo tak sobie zarzyczyła Rada Nadzorcza (w przysżłym roku wybory Cytat:
![]() Co do nieprzespanych nocy to u mnie tfu, tfu od 2 dni jest ok ale bywaja jeszcze takie noce, ze wstaje miliony razy. Najgorsze sa jednak napady furii w wykonaniu mojego dziecka. ZCasami siedze na łóżku i jestem przerazona. Nie da sie ani dotknac, ani wziasc na rece. Tupie, ciagnie sie za włosy albo uszy i krzyczy. nie wiem dlaczego i najgorsze nie wiem jak jej pomóc bo ona mojej pomocy nie chce. Płaczace dziecko-niestety mieliśmy watpliwa "przyjemnośc" doswiadczania kolek. Miałam myśli w głowie czy przypadkiem sasiedzi nie wezwa opieki społecznej bo Martyna potrafiła sie niesamowicie drzec jako niemowlak.i pewnie jak ktos słyszał zza sciany ten płacz mógł pomyslec dlaczego nikt jej nie pomaga a ja ja ciagle tuliłam, przytulałałam, płakałam nieraz z nia z bezsilnosci... ---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ---------- IUSTYNA ---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Ktos pytał o cieżarne- cieżarna czuje sie bardzo dobrze. je za 5 |
||
|
|
|
#3965 |
|
Zadomowienie
|
Aania ale się Wam udało z tą kasą!
![]() Iustyna zdrówka! Brumek Tymek pewnie taki typ jak Patryk- na siedzenie nie ma czasu Nawet jeść to wolałby w biegu![]() Isiaok brak słów na naszą służbę zdrowia ![]() A wczoraj mąż wrócił później z pracy i Patryk zwyczajnie nie zdążył się nim nacieszyć zanim przyszła pora snu i był tak zmęczony, że sam nie wiedział, co ze sobą zrobić. Chciał do zabawy wszystko, czym bawić się nie może, a jak nie dostał, to wył rozpaczliwym płaczem. A w tym domu dziecko nie może płakać, bo wszyscy wpadają w panikę. I zamiast dziecko się wyciszyć, to jeszcze gorzej było, ale akurat ja nie mam tu nic do powiedzenia Nocnych pobudek mniej niż poprzedniej nocy i nadal śpi Lewa trójka już wczoraj się przebiła. Widziałyście tą reklamę akcji społecznej "Dziecko też człowiek"? http://www.kampaniespoleczne.pl/kamp...ieci_sa_ludzie Ja bym miała ochotę napisać jeszcze "Ma prawo do płaczu, do złego humoru, do własnych pomysłów na zabawy..."
|
|
|
|
#3966 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak pojde na zwolnienie Marysia do zlobka bedzie chodzic, na krocej, ale chodzic bedzie, bo szkoda miejsca zeby przepadlo. Jak sie raz udalo. Zreszta ona juz chetnie tam chodzi, jak wchodzimy do szatni, to sama sciaga buty, rekawiczki, aby szybciej, zeby mogla juz isc do dzieci. A ja w tym czasie bede miala chwile na odpoczynek, ogarniecie chalupki i ugotowanie obiadku.
|
|
#3967 |
|
Wtajemniczenie
|
ho, ho, ho czy są tu jakieś grzeczne dzieci
mikołajkowo mi od rana ![]() justynka zdrówka dla Was!! oliweczko za opis porodu (wzruszyłam się..), a dzieciaczki masz cudne mamad co tam się u ciebie dzieje?? Aaniu to miło, jak ktoś tak zadba. się należą pracownikom w tym sklepiebrumku gratuluję kompletu ząbków Tymusia ![]() Agawoo dobrze, że nuic się nie stało TŻ! alibany super, że wrażenia z pracy pozytywne moje dziecko wczoraj miało dzień pt. "jestem marudą". no ale wspaniałomyślnie jej to wybaczam, bo to wszystko przez te szczepienie. marudziła, nie chciała się bawić, temp. lekko ponad 37 cały dzień...ale i tak zasnęła standardowo przed 22 za to noc już dużo lepsza. bez takich wrzasków i płaczu. kilka pobudek na jedzonko. i tutaj szacun dla mam karmiących MM od maleńkości. podziwiam za to wstawanie i robienie mleka. ja tak wstaje dopiero kilka dni i to maks 2 razy i wędruję do kuchni robić butlę i to dla mnie mega wysiłek. a jak dawałam małej UU to tylko wystarczyło ją przytulić i można było dalej spać poza tym muszę się po raz kolejny pochwalić naszą nianią. dostało od niej dziecko na mikołajki farbki do malowania palcami i blok. żadnych tam "pierdząco-gadających" gadżetów |
|
|
|
#3968 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() U nas też był Mikolaj zostawił w Lilki bucie kilka drobnych slodkosci ![]() Dziś czeka mnie dzień jeżdżenia po niemieckich urzędach... jak ja to lubie
|
|
|
|
#3969 |
|
Wtajemniczenie
|
PIELESZKA masz super nianie
albo, ze ona bedzie chciała koniecznie spróbowac tej masy solnej. Mnie zrobienie mleka w nocy zajmuje chwilke. na 20 sekund do mikrofali woda i juz. Albo woda o idealnej tempetaurze w termosie tez jest dobrym patentem. |
|
|
|
#3970 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja popołudniami to jestem zbyt "wypompowana" pracą żeby takie zajęcia z Hanią odbywać, poza tym jest zawsze milion innych rzeczy do zrobienia, wiadomo jak to w domu. a pani Ania ma czas i ochotę to się tak fajnie "bawią" razem w planach jest jeszcze przygotowanie kartek świątecznych ozdabianych Haniowymi łapkami ![]() a co do mleka to ja nie mam mikrofali mam przegotowana wodę i po prostu chwilkę ja podgrzewam na kuchence.sam fakt, że muszę wyleźć z łóżka i iść aż do kuchni mnie denerwuje przy karmieniu UU brałam małą z łóżeczka, a potem jak zaczęła spać z nami to w ogóle nie musiałam nóg spod kołdry wyjmować
|
|
|
|
|
#3971 |
|
Wtajemniczenie
|
PIELESZKO ja tez jak karmiłam UU to byłam można powiedziec wyspana. dawałam jej tylko cyca i a ja szłam dalej spac.
---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- PIELSZKO dzieki za zaproszenie na FB Edytowane przez myha82 Czas edycji: 2012-12-06 o 09:17 |
|
|
|
#3972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki! ![]() Zuz zdrowia! i inne maluchy oczywista też. Igor ok ( tfu tfu ) wczoraj miał jeszcze stan podgorączkowy. To najważniejsze. U nas oczywiście nie ma mikołaja, ani od dziadków jednych, ani od drugich. Od nikogo. Po co kupić coś wnukowi. My nie mamy pieniędzy, ale jakbym miała cokolwiek, to na pewno bym małemu coś kupiła. Może w przyszłym roku się uda. Ja jak zawsze mam depresję. ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- od chrzestnych oczywista też nie ma, ale tutaj nie mam żadnych pretensji, bo sama mam dwóch chrześników, ale się nimi nie interesuje szczerze powiedziawszy, zresztą jak zostałam chrzestną miałam 16 i 17 lat, więc żaden ze mnie był materiał na chrzestną. Zresztą i tak nie mam za co kupić im cokolwiek, ani za co pojechać, ani za co zadzwonić ![]() ![]()
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
|
#3973 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejszy poranek
|
|
|
|
#3974 |
|
Wtajemniczenie
|
Mamad boski prezent!!!
to chyba taty robota???
|
|
|
|
#3975 |
|
Zadomowienie
|
Chyba za bardzo zdjęcia zmniejszyłam
|
|
|
|
#3976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym chyba zagryzła gdyby mi ktoś wparował i to bez zapowiedzi w dzień powrotu ze szpitala do domu. I tekst kiedy przestanę karmić..- odebrałabym jako egoizm. I chyba niektóre z nas też by tak postrzegały wszystko. I pewnie przez takie moje nastawienie konflikty powstają. A teście podzielają twoje metody wychowawcze? karmią jak chcesz, nie przegrzewają itp? Marzena my mamy identyczne body kupione w tesco z f&f, powaga. Brumek Sara już super, wczoraj ostatnia dawka antybiotyku była, Jutro jedziemy do kontroli. Nie wiem czy z nią nie wyjdę dzisiaj na 10 minut na dwór, albo na taras. Ostatnio było plus 10 jak była na dworze... Isia ok, służba zdrowia, pożal się boshe..brak słów. Sara też należy do "żbikowców" w spaniu. Chociaż ostatnie dwie noce ty "tylko " 2-3 pobudki na mm czy smoka. Postanowiłam, że ja wyjdą 3 to oduczamy smoka. ( używa go tylko do spania) Pieleszka szacun dla niani Ani, naprawdę. Mi by się nie chciało, i zawsze wymówka że Sara za mała na takie zabawy. I więcej przy tym bałaganu niż zainteresowania. Ania ooo miłe zachowania mile widziane u cieżarnych ![]() Alibany super super, wszystko się układa, czyli się ogarniasz ![]() Telik udanej imprezy . Podziwiam Cię, ze się chce. Korzystasz z życia, i dobrze ! ( ja bym znajomych nie miała na takie imprezy ) Sara dostała od teściów konia na biegunach. W pokoju już nie ma miejsca żeby nogę postawić. Mam problem (a): co mogę zrobić na obiad z łopatki? ( nie umiem robić mięsa w sosie własnym) ? help
|
|
#3977 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3979 |
|
Zakorzenienie
|
mamad ale czad. Naprawdę, rewelka.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#3980 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
rozumie Cię doskonale co czujesz, ja tez studia przerwałam bo raz brak kasy a dwa nie ma z kim dzieci zostawić. Co do mikołaja, moje też nic nie dostały, nie jestes sama ![]() Bartkowi tylko w przedszkolu paczkę za 20 zł wykupiłam. Mały i tak jeszcze nie pamięta. Z dzidkami uzgodnilismy że prezenty będą pod choinkę. Ja podchodzę do wszystkiego w ten sposób, ze zycie zmienne jest, przecież nie możliwe zeby zawsze było tak ciezko, kiedyś musi sie los odwrócic. Rok temu mogłam pozwolic sobie na wiele, teraz no cóż nóż na gardle, ale trzeba myśleć pozytywnie.
|
||
|
|
|
#3981 |
|
Wtajemniczenie
|
ANiA no własnie Patik mi przypomniał-fajnie, ze tak cie potraktowali w sklepie
Ja tez tak miałam z Martyna. Specjalnie dla mnie otworzyli kase i wiecie co? Przede mnie chciał sie wryc koles bo on ma tylko dwie rzeczy. byłam szybsza Nieźle wspominam tez okres jeżdzenia autobusem-na sworze ok 35 stopni, oczywiscie autobus niskopodłogowy i spojrzenie starszych kobiet jak weszłam do autobusu-pewnie wpadła i foch ala nikogo nie widze. now reszcie na końcu autobusu znalazłam miejsce i co pod oknem . osoba siedzaca od zewnatrz zamiast sie przesunac odsuneła tylko nogi, zebym mogła sie jakos przecisnac (było ciezko). Wyladowałam na szybie jak wutobus ruszył No to sie pożaliłam.---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- MARINKO, BARTESSA moja Martyna tez nic nie dostała. Na gwiazdke jej moze cos kupie
|
|
|
|
#3982 |
|
Wtajemniczenie
|
Pieleszko świetna ta Twoja niania
![]() Mamad boski prezent. Chyba poproszę dziadziusia żeby zrobił Domkowi
|
#3983 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no i tekst o przestaniu karmienia też by mnie wkurzył i kończyło się "głupie" gadanie. z tym, że ja aż tak bardzo takich zachowań nie biorę do siebie. coś mnie zirytuje, zdenerwuje to to odpowiednio skomentuję (albo i nie ) i tyle. teściów nadal lubię, szanujęco do zajęć: wiadomo, że dziecko za długo nie usiedzi w miejscu i nie zajmie lepieniem figurek przez godzinkę, ale i tak podobno Hani się podobało lepienie ![]() a co do łopatki-masz ją w czym zmielić?? a jeśli nie to może ją upiecz tak jak karkówkę(tylko nie jestem, pewna czy można piec łopatkę )
Edytowane przez pieleszka Czas edycji: 2012-12-06 o 09:47 |
|
|
|
|
#3984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3986 |
|
Zakorzenienie
|
idę z Bartkiem do dentysty
![]() |
|
|
|
#3987 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiecie co? patrze w sój kalendarz ciąży i patrze, patrze a ja zaczełam dzisiaj II trymest
A jutro minie 2 lata jak dwiedziaąłm sie, ze jestem w ciazy z Martynka
|
|
|
|
#3988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie, mały i tak nie wie o co chodzi, dlatego od tego nie odczuje. U nas pod choinkę tez nie ma prezentów. Ale ja, jak tylko będę w stanie coś mu kupić za rok fajnego pod choinkę to kupię, i nie będzie mnie obchodzić czy inny kupi czy nie. 2. Ja póki co mam ciągle do dupy . Ale jakoś to będzie. Ja zawsze myślę tak - inni mają dużo gorzej.---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- Bartek boi się dentysty? Mam dzisiaj nerwa strasznego, na dziecku się wyładowuję w sensie drę, niedobrze.
|
|
|
|
|
#3989 |
|
Wtajemniczenie
|
kurde oczy mi się zamykają. do 2.00 w nocy robiłam Zuzce okłady. strasznie gorączkowała.
poza tematem, to postanowiłam, że w tym roku nie wyciagam starych, sztucznych ozdób choinkowych. będą suszone pomarańcze, szyszki, orzechy i może masa solna, którą pomaluje Kuba. do tego zrobimy z kuba łańcuch z wycinanki. tak to sobie wymyśliłam
|
|
#3990 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Biedna Zuza |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.

za komplet zębów, a my mamy tylko 5 ząbków. MAły na pewno nie chce ząbkować teraz u dziadków... jak wróci, coś czuję, że wyjdzie 2. dwójka..
Z teściową zupełnie inaczej patrzymy na świat, a w sprawie wychowywania dziecka też mamy zupełnie inne podejście. I na każdym kroku zgrzyty o różne rzeczy

Pracowałam trochę w firmie zajmującej się dofinansowaniami, wcześniej niepełnowymiarowa praca w TP, Cyfrowy Polsat, byłam nawet nianią Buldoga Angielskiego.

operuja tylko stany zagrazajace zyciu. Mamka ma 3 razy dziennie dozylnie antybiotyk i ma cierpliwie czekac na zwolnieniu do stycznia

12.06.2010

Zakończone: 2

( nie umiem robić mięsa w sosie własnym) ? help