Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-07, 12:21   #541
agunia82
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Już wiem, na kilogram mąki dwa żółtka, szczypta soli, gorąca woda (tej wody tyle, żeby ciasto nie wyszło za suche bo nie będzie się kleić). I bez oleju. Ciasto wychodzi rewelacyjne! Oleju i białka nie daje się, bo wtedy ciasto wychodzi bardziej jak na kluski niż na pierogi

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-07 o 12:22
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 12:32   #542
nadalka
Zakorzenienie

Agunia ja w pracy robiłam 5 lat pierogi i dawaliśmy olej i białko.

Ewka, tak można mrozić. Ja mam zamrożone prawie 150szt.

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Chodzi mi o to że nie były jak kluski.
Stary 2012-12-07, 12:36   #543
wanilllka82
Wtajemniczenie

ja do ciasta pierogowego dodaje oliwę z oliwek, moja mama nie daje i moje ciasto jest lepsze w smaku
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 12:37   #544
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Agunia ja w pracy robiłam 5 lat pierogi i dawaliśmy olej i białko.

Ewka, tak można mrozić. Ja mam zamrożone prawie 150szt.

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Chodzi mi o to że nie były jak kluski.
nie są dokładnie jak kluski, ale jednak ja widzę dużą różnicę między ciastem zrobionym bez białka i oleju. Kiedyś sama zrobiłam z białkiem i olejem i się dziwiłam co to mi wyszło, bo to nie było takie dobre ciasto jak mojej mamy Naprawdę, spróbuj i zobaczysz różnicę, mi przynajmniej takie ciasto bardziej odpowiada

Stary 2012-12-07, 12:45   #545
depoison
Zadomowienie

Zosia się budzi
Teraz

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
z Mullerem tak-rejestrowałam się na stronie do klubiku, czy się opłaca nie wiem....przysyłają książeczkę z tymi kuponami-dla dziecka na kosmetyki, jedzonko, zabawki i na kosmetyki dla Mamy i Taty też coś się znajdzie, ogólnie gruba książeczkaklub pampersa skusił mnie tylko idea podkoszulka z imieniem i danymi z dnia urodzenia-piękne to to nie jest, ale pamiątka będzieno i kuponiki podsyłają

ja za 3książki zapłaciłam 71euro-cały czas się na nią gapię, sobie nie zamówiłam, ale chyba to zrobię, zawsze to już część najfajniejszych fotek będzie wywołana....moja ma jednak 34 strony
a czy w tych rossmanowskich są polskie znaki??bo w tych dmowskich nie i jeśli chciałam napisać kąpiel, musiałam kombinować-napisałam pluskanko:P
dzięki za info - chyba też się skuszę!

czy będą polskie znaki - nie wiem, mam nadzieję... Fonty wybierałam z listy zainstalowanych na moim kompie, więc wpisać mogłam bez problemu

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
jakbym czytała o swoich wspomnieniach, nie zgadza się tylko jeden, jedyny szczegół, mama nie mówiła do nas o tym niebie. Ale cała reszta - identyko! (Ale żeby nie było, zdarzało się, że i mikołaj przychodził, tak ze dwa razy mama zatrudniła do tego sąsiada, ale zrezygnowała po tym, jak raz mój brat podszedł i postanowił mikołaja pociągnąć za brodę )
a na gwiazdkę prezenty przynosiły aniołki, w pewnym momencie w całym domu gasło światło, a jak się z powrotem zapalało pod choinką czekał wór prezentów. Światło gasło, bo aniołki specjalnie zahaczały o linie energetyczne jak leciały, żeby nikt ich nie zobaczył
Ach dzieciństwo to był naprawdę magiczny czas
wow, to faktycznie niezwykłe, bo do mnie też przychodził w Wigilię Aniołek! (ale jeden). I też cała ceremonia była, ja stałam z ojcem przy oknie i wypatrywaliśmy pierwszej gwiazdki, bo niby wtedy miał przylecieć. Ale nigdy nie można było wejść do pokoju (tego, gdzie stała choinka), by go nie spłoszyć. Chwilę (przy pełnej iluminacji, drzwi w mieszkaniu dziadków były duże, skrzydłowe, częściowo przeszklone, więc widać było) rozkładał prezenty, a potem dzwonił dzwoneczkiem. To był znak, że odlatuje i można wchodzić.
Też cudowne wspomnienia.
Iluminacja była po to, bym wierzyła, że to taki blask bije od Aniołka. I jeszcze okna na chwilę otwierano, żeby stworzyć iluzję, że faktycznie przez nie przyleciał/odleciał

Skąd pochodzisz? tzn skąd pochodzą ci z Twojej rodziny, którzy te tradycje wprowadzili? bo u nas to tradycja ciągnąca się chyba przez pokolenia, ze strony dziadka - ojca mojej matki (wychował się w majątku Zalesie nieopodal Warszawy)

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 12:51   #546
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
wow, to faktycznie niezwykłe, bo do mnie też przychodził w Wigilię Aniołek! (ale jeden). I też cała ceremonia była, ja stałam z ojcem przy oknie i wypatrywaliśmy pierwszej gwiazdki, bo niby wtedy miał przylecieć. Ale nigdy nie można było wejść do pokoju (tego, gdzie stała choinka), by go nie spłoszyć. Chwilę (przy pełnej iluminacji, drzwi w mieszkaniu dziadków były duże, skrzydłowe, częściowo przeszklone, więc widać było) rozkładał prezenty, a potem dzwonił dzwoneczkiem. To był znak, że odlatuje i można wchodzić.
Też cudowne wspomnienia.
Iluminacja była po to, bym wierzyła, że to taki blask bije od Aniołka. I jeszcze okna na chwilę otwierano, żeby stworzyć iluzję, że faktycznie przez nie przyleciał/odleciał

Skąd pochodzisz? tzn skąd pochodzą ci z Twojej rodziny, którzy te tradycje wprowadzili? bo u nas to tradycja ciągnąca się chyba przez pokolenia, ze strony dziadka - ojca mojej matki (wychował się w majątku Zalesie nieopodal Warszawy)
z okolic Sandomierza ale co ciekawe, ze wszystkich moich znajomych tylko u nas były aniołki. Aż muszę z tatą pogadać skąd to u nas się wzięło. Bo przyznam, że większość naszych świątecznych zwyczajów (łącznie z potrawami świątecznymi) odbiega od tego, co w okolicach było zwykle praktykowane

EDIT: Co do pierogów moja mama daje jednak olej, 3 łyżki na kg mąki, ale nie daje białek (to przez białko ciasto wychodzi tak trochę bardziej jak na kluski).

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-07 o 13:09
Stary 2012-12-07, 13:31   #547
wanilllka82
Wtajemniczenie

czytam książkę "pierwszy rok z życia dziecka" i jestem zbulwersowana, przytoczę Wam jakie rady ma autorka gdy dziecko w 6 miesiącu(!!!) nie chce jeszcze przesypać nocy

"Obojętność: Jeśli dziecko budzi się na karmienie raz czy dwa razy w nocy nie reaguj niech sie wypłacze (...) jeśli jesteś w stanie znieść godzinę i więcej rozpaczliwego płaczu nie podchodź do dziecka, nie karm go, nie zabawiaj rozmową, pozwól mu płakać aż samo się przekona że nikt do niego nie podejdzie (...) Kiedy dziecko płacze włóż stopery do uszu, włącz wentylator, telewizor lub radio żeby je zagłuszyć"
MASAKRA!!! rady ja w średniowieczu!! nie mowe wyjść z szoku!!
no oczywiście jest też sposób dla rodziców o "miękkim sercu" i "słabych nerwach"

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2012-12-07 o 13:33
Stary 2012-12-07, 13:39   #548
Soleilka
Zakorzenienie

Hej, Fabi dalej marudzi...
Miałam jazdę, zostałam pochwalona, że robię ogromne postępy A potem źle pojechałam na skrzyżowaniu i auto mi się zaczęło ślizgać na lodzie i wjechałam w krawężnik, bo hamulec nic nie dał a baba tak się na mnie wydarła, że do końca jazdy się trzęsłam..

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
A tak w ogóle to Lu dzisiaj zdjęła z zabawki plastikowe kółko do jej zaczepiania
zdolna bestia
Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
Generalnie jemy co ok 2 godziny ok 100 ml i nie da się wydłużyć no chyba że śpi dłużej. Większość czasu spędzał w leżaczku a jeśli zaczynał ostro marudzić to znaczy że do spania albo jeść. Piszę spędział bo od wczoraj wieczorem intensywnie ćwiczy przewracanie się z pleców na brzuch i już nigdzie nie leży tylko ćwiczy i dziś rano się udało. Zdjęcia poniżej.
super
Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Biedny Fabiś

Czesio jest najfajniejszy, też zamierzam go kupić

I jako jedyny jest w wersji męskiej
Cytat:
dziś mija Nam 4. miesiąc

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość

Sol - jak tam Fabiś po szczepieniu??
marudny, chyba dalej go boli
Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość

a to taka całkiem zwykła gondola była? bo wiem, że są też specjalne, właśnie do przewożenia, kosztują jakieś spore pieniądze, ale ponoć się nadają i przeszły pomyślnie crash testy
Znajomi coś takiego mieli, pamiętam, że jakoś strasznie się na to wykosztowali, ale przez pierwsze 2-3 miesiące życia ich synka przewozili go właśnie w tym
Wydaje mi się, że zwykła. Jedyny bajer jaki tam widziałam był taki, że jak ją położyli na stół, to się bujała

Nie wiedziałam, że takie gondole są
Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
witajcie u nas lepiej, dużo lepiej i to bez antybiotyku

Fabi mam nadzieje ze dziś lepiej
Super wieści

Ale świetne

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
czytam książkę "pierwszy rok z życia dziecka" i jestem zbulwersowana, przytoczę Wam jakie rady ma autorka gdy dziecko w 6 miesiącu(!!!) nie chce jeszcze przesypać nocy

"Obojętność: Jeśli dziecko budzi się na karmienie raz czy dwa razy w nocy nie reaguj niech sie wypłacze (...) jeśli jesteś w stanie znieść godzinę i więcej rozpaczliwego płaczu nie podchodź do dziecka, nie karm go, nie zabawiaj rozmową, pozwól mu płakać aż samo się przekona że nikt do niego nie podejdzie (...) Kiedy dziecko płacze włóż stopery do uszu, włącz wentylator, telewizor lub radio żeby je zagłuszyć"
no oczywiście jest też sposób dla rodziców o "miękkim sercu" i "słabych nerwach"
że co?!

Nela

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 13:39   #549
bebe1987
Rozeznanie

Cześć dziewczyny!

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
aaaa jutro szczepienie!!!!!!!! trzęsę tyłkiem!!!

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Jesteśmy po wizycie u neurologa. Z małym wszystko super mam sie absolutnie nie przejmować i robić dalej tak jak robię Dostaliśmy co prawda skierowanie na usg przezciemiączkowe ale tylko po to żeby sprawdzić bo skoro już byłam to dała skierowanie

Również najlepszego
Ale ciuszków i jakie ładne
Super, że wszystko ok .

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
I jeszcze coś.
Ja do fotelika samochodowego nie mam śpiworka bo wydaje mi się zbędny. Wolę użyć dwóch kocyków bo łatwiej je później ściągnąć
Mam taki kocyk:
http://allegro.pl/kocyk-z-mikrofibry...826073786.html
POLECAM. Jest bardzo milutki i ciepły. Małego okrywam tym kocem i jak trzeba to na wierzch kładę drugi. Jest mu na 100% ciepło bo jak go wyciągam to zawsze ma plecy bardzo ciepłe, nie spocone, ale ciepłe.
Świetny ten kocyk! Naprawdę dobry pomysł

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Wczoraj mieliśmy strasznie marudny dzień Mały nie chciał spać na tarasie, płakał i przez to nie spał w dzień w ogóle, a jak niewyspany to na maxa marudził. Cały czas rączki i chodzenie po domu, dziś mój kręgosłup to boleśnie odczuwa Wieczorem był ksiądz po kolędzie i M. uspokoił sie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, nie ryczał tylko ładnie się bawił, chyba ksiądz diabła wypędził
Już kolęda?

Cytat:
dziś mija Nam 4. miesiąc

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Cześć
Byłam wczoraj w pracy i nie wiem czy Wam pisałam wcześniej mój dział przestał istnieć .Są dwie opcje albo przejdę do działu gdzie się pracuje na zmiany ,ale 8 godzin i do domu lub inny gdzie jest jedna zmiana od 8 ale po 8-12 godzin dziennie. Myślałam , że mój wkład w pracą jaki dawałam przed ciążą( dodatkowe zadania, 100% realizacja targetów itp) zapewni mi pewność pracy w dziale w którym chciałam pracować , a okazało się, że nie ma pewności czy pójdę tam gdzie chciałam dowiem się to dopiero około 10 stycznia porażkaza to fajnie było spotkać ludzi z pracy i jest mi przykro ....
Przykre to... Nikt Cię nie poinformował o zmianach?

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
tak szybko to jeszcze nigdy zakupow nie zrobilam...
jak weszlam do marketu tak mnie zakrecilo w brzuchu ze myslalam ze niewyrobie zrobulam zakupy w 15 inut i pedem do domu !!!

Nie ma to jak natura!

Cytat:

na 16 jedziemy....już ciężko przełykam ślinę
Będzie dobrze, nadal trzymam !

Piszecie o pierogach... Czeka mnie lepienie, tylko muszę wybrać dzień, kiedy będę miała opiekę do Gosi. Co roku robię pierożki dla całej rodziny (zawsze mamy wspólną rodzinną wigilię - dziadkowie, rodzice, rodzeństwo, dzieci... ), więc trochę czasu mi to zajmie .

Wklejam Wam zdjęcie Gośki z prezentem od chrzestnego .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20121206437.jpg (125,4 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20121206436.jpg (121,0 KB, 41 załadowań)
bebe1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 13:40   #550
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:

a może dalej pisze że to żart?

jaka masakra

dzięki dziewczyny za kciuki

Edytowane przez nel_a
Czas edycji: 2012-12-07 o 13:42
nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 13:42   #551
Soleilka
Zakorzenienie

Ale z Gosi słodzinka

Bloguję
Stary 2012-12-07, 13:43   #552
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:

masakra! ja w ogóle nie czytam żadnych tego typu książek, raz, że tematów dzieciowych mam potąd a dwa, że większość z nich jest do du.py, a rady wręcz szkodliwe (np. rady T. Hogg dotyczące karmienia piersią)

Kupiłam małej kombinezon na chrzest z C&A
Nie jestem nim zachwycona, ale trudno było o coś lepszego i jednocześnie taniego.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 13:46   #553
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
masakra! ja w ogóle nie czytam żadnych tego typu książek, raz, że tematów dzieciowych mam potąd a dwa, że większość z nich jest do du.py, a rady wręcz szkodliwe (np. rady T. Hogg dotyczące karmienia piersią)

Kupiłam małej kombinezon na chrzest z C&A
Nie jestem nim zachwycona, ale trudno było o coś lepszego i jednocześnie taniego.
jakie np?

szkoda że ja żadnej mądrej rady nie dostałam w szpitalu, inaczej by się wszystko potoczyło i nie byłaym tak psychicznie wymęczona...

Stary 2012-12-07, 13:48   #554
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Miałam jazdę, zostałam pochwalona, że robię ogromne postępy A potem źle pojechałam na skrzyżowaniu i auto mi się zaczęło ślizgać na lodzie i wjechałam w krawężnik, bo hamulec nic nie dał a baba tak się na mnie wydarła, że do końca jazdy się trzęsłam..
Nie powinna się na Ciebie drzeć! Powinna Ci wytłumaczyć jak zachować się w sytuacji, kiedy jest oblodzona jezdnia a nie krzyczeć . Niepotrzebnie dodatkowo Cię zestresowała... Ale za pochwałę!

Cytat:
Ale z Gosi słodzinka
Stary 2012-12-07, 13:48   #555
Linka25
Zakorzenienie

Karolka wszystkiego naj dla Lileczki

Nela kciuki za szczepienie, oby poszło szybko i gładko.

Bebe słodki ten Twój Gosiaczek
Stary 2012-12-07, 13:49   #556
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
też na to zwróciłam uwagę dlatego książki nie przeczytałam,

no to moja teściowa aż tak źle mi nie radziła mówiąc że w jej czasach dawało się dzieciom wodę w nocy

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2012-12-07 o 13:51
Stary 2012-12-07, 13:49   #557
karolka110
Wtajemniczenie

u mnie znów tak sypie, że pewnie dziś ze spacerku nici

ale za to radość, bo na ten 4.miesiąc przyszła paczka z MAM-kubek niekapek, smoczki uspokajacze, nowa butla 260ml oraz smoczki nr 3....

niekapek już testowany-nie bardzo wie co ma z nim robićwięc gryzie, ale ze 3 razy się zaciągnęła i poleciała herbatka to się zdziwiła, ale nie lało jej się bokami tzn. że chyba okwczoraj dałam jej na próbę taki z TT od 6. i za dużo się lało-więcej bokiem niż do buzi

depoison skoro widziałaś te polskie znaki tzn.że na 99% będą, u mnie w ogóle nie dało się ich wpisać, ani wkleić np z Worda....musiałam się gimnastykować

Linka-całkiem fajny ten kombinezon-też się czaiłam na niego

bebe-słodka Gosieńka!!!

Edytowane przez karolka110
Czas edycji: 2012-12-07 o 13:56
karolka110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 13:50   #558
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:

Stary 2012-12-07, 13:51   #559
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
jakie np?

szkoda że ja żadnej mądrej rady nie dostałam w szpitalu, inaczej by się wszystko potoczyło i nie byłaym tak psychicznie wymęczona...
Takie, żeby nie karmić częściej niż co 3 h. ---> takie postępowanie na początku przygody z karmieniem jest prostą drogą do tego by je szybko zakończyć Oczywiście są kobiety i dzieci, którym to nie zaszkodzi, ale innym potrzebne jest zupełnie inne postępowanie, częste karmienie, nawet karmienie 24 na 24. Z noworodkiem to najzupełniej normalne. Wręcz potrzebne - dla dziecka i dla laktacji. W ciąży karmiłyśmy swoje dzieci non stop 24/24, ale parę godzin po wyjęciu z brzucha T. Hogg chciałaby je ustawić na "co 3 h" Najlepiej by noworodek funkcjonował jak w zegarku i najważniejsze to by "dał rodzicom odetchnąć"

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2012-12-07 o 14:00
Stary 2012-12-07, 13:57   #560
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:
Bebe słodki ten Twój Gosiaczek

Cytat:
u mnie znów tak sypie, że pewnie dziś ze spacerku nici

ale za to radość, bo na ten 4.miesiąc przyszła paczka z MAM-kubek niekapek, smoczki uspokajacze, nowa butla 260ml oraz smoczki nr 3....

niekapek już testowany-nie bardzo wie co ma z nim robićwięc gryzie, ale ze 3 razy się zaciągnęła i poleciała herbatka to się zdziwiła, ale nie lało jej się bokami tzn. że chyba okwczoraj dałam jej na próbę taki z TT od 6. i za dużo się lało-więcej bokiem niż do buzi
Fajny prezent z okazji "miesięcznicy" .
Moja skończy jutro 4 miesiące, ale wczoraj dałam jej niekapek z herbatką i powiem szczerze, że niebardzo wiedziała jak z niego pić - lekko zassała i dość dużo herbatki wypłynęło, że się zakrztusiła. Postanowiłam poczekać z niekapkiem i póki co herbatkę pije z butli
Stary 2012-12-07, 13:58   #561
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Takie, żeby nie karmić częściej niż co 3 h. ---> takie postępowanie na początku przygody z karmieniem jest prostą drogą do tego by je szybko zakończyć Oczywiście są kobiety i dzieci, którym to nie zaszkodzi, ale innym potrzebne jest zupełnie inne postępowanie, częste karmienie, nawet karmienie 24 na 24. Z noworodkiem to najzupełniej normalne. Wręcz potrzebne - dla dziecka i dla laktacji.
nam w szpitalu mówili ze co 2 h - ja mleka nie miałam a dziewczyna obok któta miała non stop dziecko na piersi aż tryskała mlekiem.

Stary 2012-12-07, 14:01   #562
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:
nam w szpitalu mówili ze co 2 h - ja mleka nie miałam a dziewczyna obok któta miała non stop dziecko na piersi aż tryskała mlekiem.
W szpitalu małą miałam non stop przy piersi i mimo to nie miałam za dużo pokarmu... Karmiłam piersią tylko do 3,5 miesiąca... Chociaż bardzo chciałam dłużej .
Stary 2012-12-07, 14:01   #563
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
Takie, żeby nie karmić częściej niż co 3 h. ---> takie postępowanie na początku przygody z karmieniem jest prostą drogą do tego by je szybko zakończyć Oczywiście są kobiety i dzieci, którym to nie zaszkodzi, ale innym potrzebne jest zupełnie inne postępowanie, częste karmienie, nawet karmienie 24 na 24. Z noworodkiem to najzupełniej normalne. Wręcz potrzebne - dla dziecka i dla laktacji.
Jej złotą radą było również karmienie dziecka mlekiem modyfikowanym na życzenie.

Ciekawe co na to nerki malucha - bo sądzę że po przyjęciu takiej rady, rodzic każdy płacz będzie interpretował jako głód

Wanilko jestem w szoku!
W ogóle to po co włączać radio, telewizor itp aby nie słyszeć - zagłuszyć dziecko.

Najlepiej wyjść sobie na całonocną imprezę i zostawić niemowlę same, przynajmniej płacz nie będzie przeszkadzał
Stary 2012-12-07, 14:02   #564
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Fajny prezent z okazji "miesięcznicy" .
Moja skończy jutro 4 miesiące, ale wczoraj dałam jej niekapek z herbatką i powiem szczerze, że niebardzo wiedziała jak z niego pić - lekko zassała i dość dużo herbatki wypłynęło, że się zakrztusiła. Postanowiłam poczekać z niekapkiem i póki co herbatkę pije z butli
może zależy jaki niekapek-ten jest od 4.miesiąca i ten zaworek jakoś mniej tego picia zapodaje i ona właśnie się nie krztusi, przed chwilą ładnie się zassała i na bieżąco dała radę przełknąć:jup i:
Stary 2012-12-07, 14:11   #565
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego, ze miała je non stop
Dziecko musi sie nauczyc matki, ssania, matka musi sie nauczyc dziecka
tymczasem słyszymy rady z du.py "co 2 h" "co 3 h" - kto się zastosował ten ucierpiał. (Najlepiej by dziecko rodziło się wyposażone w zegarek )
Kapturki stosowane zamiast nauki przystawiania i nauki siebie --> my ucierpieliśmy.
Dziś wiem jedno- prawidłowe postępowanie, brak ingerencji typu smoczek, butelka, kapturki, nieograniczony dostęp do piersi powinny zagwarantować zaspokojenie potrzeb dziecka. Jeśli nadal jest źle - to w 99% przypadków "wina" leży po stronie dziecka - a najczęstszą przyczyną jest zła technika ssania. ---> złe przystawianie, zaburzona technika przez smoczki itp., w końcu problemy fizjonomiczne (np. krótkie wędzidełko podjęzykowe). To nie jest tak, ze kobieta ma mało pokarmu bo "tak już ma". Zawsze jest jakaś przyczyna, i to po stronie dziecka a nie matki.

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
W szpitalu małą miałam non stop przy piersi i mimo to nie miałam za dużo pokarmu...
Wedlug kogo nie miałaś dużo?

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2012-12-07 o 14:16
Stary 2012-12-07, 14:12   #566
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:
może zależy jaki niekapek-ten jest od 4.miesiąca i ten zaworek jakoś mniej tego picia zapodaje i ona właśnie się nie krztusi, przed chwilą ładnie się zassała i na bieżąco dała radę przełknąć:jup i:
Mamy ten od 4. miesiąca... Spróbuję za parę dni, może się nauczy z niego pić
Stary 2012-12-07, 14:17   #567
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego, ze miała je non stop
Dziecko musi sie nauczyc matki, ssania, matka musi sie nauczyc dziecka
tymczasem słyszymy rady z du.py "co 2 h" "co 3 h" - kto się zastosował ten ucierpiał. (Najlepiej by dziecko rodziło się wyposażone w zegarek )
Kapturki stosowane zamiast nauki przystawiania i nauki siebie --> my ucierpieliśmy.
Dziś wiem jedno- prawidłowe postępowanie, brak ingerencji typu smoczek, butelka, kapturki, nieograniczony dostęp do piersi powinny zagwarantować zaspokojenie potrzeb dziecka. Jeśli nadal jest źle - to w 99% przypadków "wina" leży po stronie dziecka - a najczęstszą przyczyną jest zła technika ssania. ---> złe przystawianie, zaburzona technika przez smoczki itp., w końcu problemy fizjonomiczne (np. krótkie wędzidełko podjęzykowe). To nie jest tak, ze kobieta ma mało pokarmu bo "tak już ma". Zawsze jest jakaś przyczyna, i to po stronie dziecka.

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

przy nastepnym bede juz o tyle madrzejsza

Stary 2012-12-07, 14:17   #568
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:
Po wyjściu ze szpitala mała się nie najadała, płakała a laktacja nie chciała się rozbujać... Po wizycie u pediatry zaczęliśmy dokarmiać ją mm i to w dużej mierze spowodowało zmniejszenie laktacji a później zanik.
Stary 2012-12-07, 14:22   #569
Soleilka
Zakorzenienie

Mi w szpitalu kazali przystawiać dziecko na żądanie, warunek był tylko jeden: mam słyszeć przełykanie. Inaczej dziecko traktuje sutka jako smoczek

Bloguję
Stary 2012-12-07, 14:29   #570
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
Mi w szpitalu kazali przystawiać dziecko na żądanie, warunek był tylko jeden: mam słyszeć przełykanie. Inaczej dziecko traktuje sutka jako smoczek
Dokładnie. ja "karmiłam" 2 tyg, ani razu nie słyszałam przełykania i dałam spokój.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości