MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-07, 12:51   #1081
Sorceresss
Wtajemniczenie

Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Jak usiadłam przy lapku to mi się dziecię rozkopało parę razy, więc już jestem spokojniejsza

Mam do Was takie pytanie, jutro moja mama ma imieniny i chcę jej upiec tort, czym mogę nasączyć biszkopty, żeby były pycha, a nie zawierało to coś alkoholu?
mój nadal siedzi cichutko

U mnie zawsze do nasączenia była woda+sok z cytryny+cukier +spirytus Więc może bez tego ostatniego?

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 12:56   #1082
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
Jak usiadłam przy lapku to mi się dziecię rozkopało parę razy, więc już jestem spokojniejsza

Mam do Was takie pytanie, jutro moja mama ma imieniny i chcę jej upiec tort, czym mogę nasączyć biszkopty, żeby były pycha, a nie zawierało to coś alkoholu?
Ja nasączyłam kiedyś sokiem brzoskwiniowym. Przy jednym torcie była mocna herbata i wiśniówka, ale jakbyś zamieniła wiśniówkę na sok wiśniowy, albo malinowy (taki gęsty), to sądzę, że byłoby dobrze i pysznie Albo cienka warstwa dżemu truskawkowego.

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 12:58   #1083
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość

Dzisiaj zamykamy 24 tydzień!!!

Ciekawe jak tam moja krew... mam nadzieję, że mi skoczyło żelazo i cała reszta i o anemii mogę już zapomnieć
za kolejny tydzien
i za wyniki

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Moje cudne precelki Są przepyszne! Przepis znalazłam na YT na kanale KatOsu więc serdecznie polecam. Musze jednak zrezygnować z pieczenia ich na papierze, bo papier przykleja sie do nich i nie idzie go zerwać... Buuu.... Na szczęście trochę papieru nikomu nigdy nie zaszkodziło )
sliczne mniam mniam

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
T
Rany 28 to brzmi dopiero, 3 miesiące do...
a no brzmi, tylko 12 tygodni zostało i tak sobie myslę ze niedawno to ja byłam w 12 tygodniu ale ten czas leci

Cytat:
Drogi Święty Mikołaju, proszę przyślij mi trochę tych swoich pracowitych elfów by zrobiły mi remont, bo coś nie widzę byśmy w ogóle ruszyli dalej...
Chce mi się płakać. Już naprawdę powiedziałam mężowi, że pod choinkę niech chociaż w dużym pokoju położy tapety, zmieni karnisze i kontakty, a będę szczęśliwa. Przywiozłabym sobie swoje meble, rzeczy i jakoś dałabym radę, a tak ciągle na kartonach jestem....
Już nawet nie liczę, że pokój od dziecka ruszy z nowym rokiem....
oj to życzę szybkiego końca remontu
nas czeka remont łazienki po świętach
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 12:58   #1084
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
cześć ,
a ja się witam w 28 tyg. i do tego wyspana - prawie 7 godzin!!!

Cytat:
Mi się wydaje, że wcześniej jakoś może było się bardziej wyczulonym na każde małe plumknięcie ? poza tym dziecko ma tam sporo miejsca, więc wystarczy że się nieco przemieści i już mnie czuć, ja czuję ale nie tak żeby mnie budził ( na szczęście ! im później tym lepiej ) jak się krzątam to wiadomo nie czuję zazwyczaj, ale jak się położę przed lapkiem, albo z książką zjem / wypiję coś z cukrem to po 20-30 minutach nie ma opcji żeby coś nie puknął.
przeczytałam na szybko 'książkę zjem'

Cytat:
Napisane przez Leonikowa Pokaż wiadomość
ja płaciłam 600 zł za 95 szt.
dzięki

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
dziewczyny
chwalę się com kupiłam wczoraj
ładne

Cytat:
co do waszych zmartwień co można -czego nie i co się wypiło /zjadło niewiedząc ,że się jest w ciąży to ja się przyznam......
ja w czerwcu, w związku z meczami nie żałowałam sobie piwka...było też spotkanie z przyjaciółkami przy większej ilości wina i papieroskach. No i jeszcze pod koniec czerwca (gdy wciąż nieświadoma czekałam sobie na okres) poszłam do kosmetyczki na mikrodermabrazję, a ta dodatkowo zrobiła mi maskę z jonoforezą jak potem sobie o tym myślałam, to słabo mi się robiło (szczególnie bałam się o te prądy u kosmetyczki, mam nadzieję że nie zaszkodziły...)
A jeszcze żeby było śmiesznie, to w noc świętojańską spotkałam się z koleżanką i taką jej znajomą, beztrosko sobie piłyśmy piwko i popalałyśmy papieroski, i coś z tą znajomą uderzyłyśmy w luźną gadkę o ciąży i dzieciach, że może byśmy chciały i takie tam. I co się okazało, że obie już w tej ciąży byłyśmy (ona też nieświadoma była) i podobne terminy mamy

Cytat:
Moje cudne precelki Są przepyszne!
no weź...aż musiałam zagryźć rurką z bitą śmietaną

Cytat:
[/COLOR]Uffff w końcu udało mi się Was nadrobić
teraz lecę do łazienki bo o 14 wizyta
Stary 2012-12-07, 13:00   #1085
monicca1989
Zakorzenienie

Dziewczyny macie jakieś ciekawe przepisy na sałatki?
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 13:01   #1086
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
tak jak Sorceresss pisze moze byc woda z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, cukier ja daje jeszcze cukier waniliowy i troche olejku

Cytat:
Ja nasączyłam kiedyś sokiem brzoskwiniowym. Przy jednym torcie była mocna herbata i wiśniówka, ale jakbyś zamieniła wiśniówkę na sok wiśniowy, albo malinowy (taki gęsty), to sądzę, że byłoby dobrze i pysznie Albo cienka warstwa dżemu truskawkowego.
albo własnie sokiem czy herbatą, kawą zależy jaką masę robisz ale woda z kwaskiem taka uniwersalna
Stary 2012-12-07, 13:07   #1087
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Ja często robię (bo bardzo lubię) sałatkę warecką. Jadłam ją kiedyś w piwiarni Warka.

1 kapusta pekińska (szatkujemy)
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
2 pomidory (w kosteczkę)
1 ogórek zielony (w kosteczkę)
1 pierś z kurczaka (pokrojona w kostkę i podsmażona)
sos czosnkowy (można kupić- ja lubię taki z Lidla, albo zrobić z jogurtu naturalnego + majonez + czosnek)

Fajna jest taka schłodzona

02.08.2012 - nasz ślub
Stary 2012-12-07, 13:08   #1088
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Mam plan, żeby w poniedziałek po wizycie przyjść standardowo jeszcze, popakować swoje toboły (żeby prze ew. przeprowadzce odciążyć współpracowników), poczyścić komputer z moich bzdur :P i co najważniejsze pozgrywać każdy projekt na serwer i na mój dysk przenośny
Kwiatka chyba zostawię
mnie też czeka porządkowanie swoich szpargałów, bo nie wiem kiedy wrócę...czy w ogóle będę miała do czego wracać...

Cytat:
A właśnie, prezenty niespodzianki też uważam za spoko 11 lat, niezły staż !!
w tym roku już 13 lat dokładnie w trzynastą rocznicę związku wzięliśmy ślub

Dziewczyny tak się rozszalałyście z tymi wypiekami, że wczoraj usiadłam i zaczęłam szukać przepisów na jakieś pycha ciacho świąteczne. I znalazłam takie coś, tylko zastanawiam się jak ta mąka razowa będzie smakować, ale wygląda pysznie: http://www.kwestiasmaku.com/desery/c...j/przepis.html
Stary 2012-12-07, 13:09   #1089
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Kwiatka chyba zostawię
nie lubisz go?

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
u mnie sa na winie czyli suma skladnikow jadalnych musi byc jadalna
ale ostatnio chlop mi robil: seler ze sloika + kukurydza + ser żółty tarty + ananas z puszki + tarte jajka na twardo + majonez

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 13:29   #1090
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
kawą

a ja sobie właśnie zrobiłam porządek w ciuszkach maluszka
rozmiar 56 , czapeczki, skarpetki, buciki jedna szuflada, rozmiar 62 druga szuflada, reszta czyli 68 i 74 osobna półeczka

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 13:32   #1091
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Ja często robię (bo bardzo lubię) sałatkę warecką. Jadłam ją kiedyś w piwiarni Warka.

1 puszka kukurydzy
2 pomidory (w kosteczkę)
sos czosnkowy (można kupić- ja lubię taki z Lidla, albo zrobić z jogurtu naturalnego + majonez + czosnek)

Dziękuje brzmi ciekawie na pewno wypróbuję

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
nie lubisz go?

u mnie sa na winie czyli suma skladnikow jadalnych musi byc jadalna
ale ostatnio chlop mi robil: seler ze sloika + kukurydza + ser żółty tarty + ananas z puszki + tarte jajka na twardo + majonez
Dziękuję, bardzo podobną robiłam nie tak dawno chyba jeszcze wędlina w kosteczka w tej mojej szła do tego ale już nie pamiętam dokładnie
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 13:47   #1092
Chanel_Coco
Raczkowanie

Cytat:
dziewczyny
chwalę się com kupiłam wczoraj
Ładniusie
Cytat:
co do waszych zmartwień co można -czego nie i co się wypiło /zjadło niewiedząc ,że się jest w ciąży to ja się przyznam......
w 1 ciąży z kubusiem -NIE wiedząc nic o ciąży wypiłam kilka kieliszeczków wódki , brałam przez jakiś czas tablet.hormonal. , i miałam szczepienie przeciw tężcowi ......... dodatkowo 2 tyg. przed zajściem rzuciłam palenie .....
Jak się dowiedziałam o ciąży to chyba przypuszczacie jak się bałam i denerwowałam ...... jedyne usprawiedliwienie to ,to ,że to była ciąża nie planowana i nawet nie przypuszczałam ,że mogę w niej być .....
Na szczęście nic się nie stało i Kubuś jest zdrowy ....
Oj ja lepiej się nie będę chwalić, jak wyglądał u mnie miesiąc czerwiec...

Cytat:
właśnie najważniejsze to nie dać się zwariować!

ja jadłam tuńczyka, jem salami od czasu do czasu, świadomie napiłam się ostatnio wina (4 łyczki tylko) i kapkę piwa od męża bo miałam mega smaka..
Wiem, że się nie powinno i że są mamy które by mnie za to zatłukły ale nie sądzę, że to wielki grzech i krzywda dla dziecka..
znam matkę, która całą ciążę paliła fajki i teraz karmiąc piersią dalej pali i to już jest głupota z chęcią bym jej kopa w d...ę dała.. i dla mnie to jest karygodne.. ale cukierek z alkoholem i to jeszcze nieświadomie.. bez paniki!
za to od 1 grudnia nie tknęłam coli i mam takie postanowienie aż do Nowego Roku
Ja też czasem wezmę od tż łyczka piwa i nie uważam tego za jakąś zbrodnie. A poza tym czasem piję piwo karmi, ale nie pamiętam kiedy to było ostatnio...

Cytat:
ja mam fizia na pkt. psów codziennie jak kładę się spać to sobie myślę o tych psiakach co są w schroniskach i jak musi być im zimno
Też przeżywam bezdomne pieski...Jakbym mogła każdego kundla bym przygarnęła. Taka 'psia mama' ze mnie...

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
ja w czerwcu, w związku z meczami nie żałowałam sobie piwka...było też spotkanie z przyjaciółkami przy większej ilości wina i papieroskach. No i jeszcze pod koniec czerwca (gdy wciąż nieświadoma czekałam sobie na okres) poszłam do kosmetyczki na mikrodermabrazję, a ta dodatkowo zrobiła mi maskę z jonoforezą jak potem sobie o tym myślałam, to słabo mi się robiło (szczególnie bałam się o te prądy u kosmetyczki, mam nadzieję że nie zaszkodziły...)
A jeszcze żeby było śmiesznie, to w noc świętojańską spotkałam się z koleżanką i taką jej znajomą, beztrosko sobie piłyśmy piwko i popalałyśmy papieroski, i coś z tą znajomą uderzyłyśmy w luźną gadkę o ciąży i dzieciach, że może byśmy chciały i takie tam. I co się okazało, że obie już w tej ciąży byłyśmy (ona też nieświadoma była) i podobne terminy mamy
No to u mnie czerwiec wyglądał podobnie...
Tu meczyk, tam imprezka....
A co do zabiegów u kosmetyczki. Mikrodermablazji nie wolno w ciąży wykonywać, czy tylko tych prądów???

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
a ja sobie właśnie zrobiłam porządek w ciuszkach maluszka
rozmiar 56 , czapeczki, skarpetki, buciki jedna szuflada, rozmiar 62 druga szuflada, reszta czyli 68 i 74 osobna półeczka
Ja sukcesywnie pakuję w worki i podpisuję 0-3m 3-6m itd. Koło stycznia-lutego wezmę się za dzidziusiowe pranie i wtedy będę układać.

A poza tym u mnie dziś skończone 28tc, więc zaczynam 29 tydzień uff ale to leci....
Chanel_Coco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 13:49   #1093
Natalia17011995
Raczkowanie

[QUOTE=Moderna;38010713]

polowkowe robione jest w okolo 20-24 tygodniu (u mnie w karcie znowu stoi 19-22 tydzien) i badany jest rozwoj organow dziecka
a lekarz nie mierzyl glowki, brzuszka, kosci udowej? nie ogladal serduszka, zoladka, pecherza?

Mierzył, przy każdej wizycie mierzy główke, a udka mierzył w 22 tygodniu jak bytąm u niego, ale poza tym to nic nie mówił mi, że robi usg połówkowe i te badania trwały tak jak te co miesiąc czyli z 10 minut a z tego co czytałam to takie badanie trwa z 30 minut. Sama już nie wiem
Natalia17011995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 13:50   #1094
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość

A poza tym u mnie dziś skończone 28tc, więc zaczynam 29 tydzień uff ale to leci....
a no leci

Edytowane przez Malpka
Czas edycji: 2012-12-07 o 13:52
Stary 2012-12-07, 13:52   #1095
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
nie lubisz go?
Lubię mojego kwiatka - nie da się go przelać ani ususzyć Tylko w domu mi wszystkie padają jak jeden mąż.... za 2-3 m-ce planujemy wprowadzić się do nowego mieszkania i znów tak włóczyć biedaka....
eh, nie wiem sama ....

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 14:05   #1096
Natalia17011995
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość

W ogóle jak tak czytam, że Wasze brzdące szaleją po kilka godzin non-stop, albo w nocy Wam spać nie dają to się martwię...
Jak byłam w 20 tygodniu czyłam malucha codziennie cały dzień, tak do 24 tygodnia, a po 24 tygodniu przez tydzień czułam tylko od czasu do czasu tak jak powiedziałaś "jakby rybka przepłynęła" zaczęłam się martwić i pojechałam do szpitala. Zostałam na kontroli 2 dni i wszystko było jak w najlepszym pożądku, przez całe usg maluch się ruszał, a ja nic nie czułam, miałam robione KTG codziennie przez 4 razy i też wszystko dobrze, dali mi swój magnez i praktycznie przez te 2 dni lezałam na łóżku i czytałam książkę,dostałam karte gdzie były napisane godziny i miałam zaznaczać kreską kiedy coś poczuje. I po 2 dni zaczęłam już co godzine czuć ruchy(też nie tak ostre jak wcześniej, ale pani ginekolog powiedziała, że maluch rośnie i ma coraz mniej miejsca to dlatego tak nie szaleje jak wcześniej). Jak wróciłam ze szpitala(4 dni po) znowu mniej czułam ruchy, ale nie przejełam się tym, położyłam się zjadłam słodkie popiłam dużą ilością wody(Ginekolog powiedziała, że trzeba pić duuuużo wody, wtedy będzie lepiej czuć) i maluch znowu kopie także chyba przez te 4 dni szalał a potem miał z 2 dni odpoczynku Zresztą dzidzie w tym tygodniu ciąży spią po 20 godzin na dobę, także nie przejmuj się, ale jeśli masz jakieś obawy to lepiej to sprawdzić, żeby było wiadome na 100%
Stary 2012-12-07, 14:06   #1097
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość
A co do zabiegów u kosmetyczki. Mikrodermablazji nie wolno w ciąży wykonywać, czy tylko tych prądów???
sama mikrodermabrazja (czyli ścieranie) chyba nie szkodzi, chociaż skóra w ciąży może inaczej zareagować niż normalnie. Ale u mojej kosmetyczki taki zabieg trwa 2 godziny (więc już samo leżenie plackiem tak długo może wymęczyć), bo dodatkowo robi upiększenia z użyciem ultradźwięków i tych prądów właśnie, a te są przeciwwskazane.
Stary 2012-12-07, 14:08   #1098
Natalia17011995
Raczkowanie

Cytat:
http://www.babykick.pl/b/liczenie-kopniec/0?set=home Przeczytałam i sie wystraszyłam...10 ruchów w ciągu 2 godzin? szturchanie i budzenie dziecka, żeby się budziło? To mi zapaja o paranoje, jakbym tak chciała liczyc ruchy to bym ze stresu chyba umarła, bo mój czasem i 3-4 godziny sie nie rusza, albo kopnie raz czy dwa... dziwny ten artykuł?czy ja jestem dziwna?
Ja czytałam artykuł, że dziecko ma kopać 0 razy na godzine, jak byłam w szpitalu zapytałam się pani ginekolog czy tak powinno być, ona powiedziała że w żadnym wypadku, że dziecko jest jeszcze małe i dużo śpi, najwyżej 10 razy na dzień(tak mi powiedziała) w sumie myśle, że 10 razy na dzień to chyba troche za mało, ale to ona jest lekarką, nie ja.
Stary 2012-12-07, 14:15   #1099
czarny flamaster
Zadomowienie

A ja czytałam, że powinno się liczyć kopnięcia dziecka w ciągu dnia. 2-3 razy dziennie, albo do 10 kopnięć albo ile kopnięć robi na godzinę. Oczywiście pory liczenia powinny być te same. Czyli np. rano po śniadaniu i wieczorem kiedy maluch jest aktywny.
Sławek jest aktywny przede wszystkim wieczorem. Zaczepiam go wtedy i prowokuję do ruchu. W ciągu dnia moje chodzenia na pewno go "buja" i uspokaja więc jest mniej aktywny. Nie ma co panikować kochane. Gorzej jeśli np. przewróciłybyśmy się na lodzie i mały byłby mniej aktywny, albo jakby przestał kopać.

Zrobiłam sobie mega sałatkę owocową. Mmmm.... Bomba witaminowa dla malucha

02.08.2012 - nasz ślub
Stary 2012-12-07, 14:19   #1100
jolanT
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Natalia17011995 Pokaż wiadomość

Mierzył, przy każdej wizycie mierzy główke, a udka mierzył w 22 tygodniu jak bytąm u niego, ale poza tym to nic nie mówił mi, że robi usg połówkowe i te badania trwały tak jak te co miesiąc czyli z 10 minut a z tego co czytałam to takie badanie trwa z 30 minut. Sama już nie wiem
skąd jesteś Natalia? tzn. gdzie mieszkasz w Niemczech?
bo mam wrażenie, że chodzimy do tego samego lekarza
chyba, że w Niemczech są takie praktyki..

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 14:26   #1101
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
A ja czytałam, że powinno się liczyć kopnięcia dziecka w ciągu dnia. 2-3 razy dziennie, albo do 10 kopnięć albo ile kopnięć robi na godzinę. Oczywiście pory liczenia powinny być te same. Czyli np. rano po śniadaniu i wieczorem kiedy maluch jest aktywny.
Sławek jest aktywny przede wszystkim wieczorem. Zaczepiam go wtedy i prowokuję do ruchu. W ciągu dnia moje chodzenia na pewno go "buja" i uspokaja więc jest mniej aktywny. Nie ma co panikować kochane. Gorzej jeśli np. przewróciłybyśmy się na lodzie i mały byłby mniej aktywny, albo jakby przestał kopać.
ja z Julką w ciązy byłam na łyżwach styczeń/luty (ona z kwietnia) i sie wywaliłam to mimo że kopała to poleciałam na usg Wogóle z nią byłam taka aktywna pewnie dlatego i ona teraz taka wiercidupka ze w miejscu nie usiedzi Zresztą mój tż mówi że z niej to druga mamusia hehe czasem widze ze aż za dużo po mnie ma z charakterku
Stary 2012-12-07, 14:31   #1102
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
ja z Julką w ciązy byłam na łyżwach styczeń/luty (ona z kwietnia) i sie wywaliłam to mimo że kopała to poleciałam na usg Wogóle z nią byłam taka aktywna pewnie dlatego i ona teraz taka wiercidupka ze w miejscu nie usiedzi Zresztą mój tż mówi że z niej to druga mamusia hehe czasem widze ze aż za dużo po mnie ma z charakterku
Moja mama jak była w ciąży z moim bratem 10 lat temu, była może w 7 miesiącu bo brzuch duży miała, i robiła pranie. Byłam na dole i usłyszałam tylko jakieś łubudu! i poleciałam do niej, bo myślałam, że pralka się przewróciła, a mama poślizgnęła się na kafelkach i na tyłek padła. Potłukła się trochę, ale śmiała się strasznie, że już taka wielka jest. A jak podłogę myła, to brzuchem na sucho jechała Mały był bardzo aktywny i w efekcie 2 razy pępowiną się okręcił.

Ostatnio zaś mówiła mi, że mój drugi brat jakiś tydzień czy dwa przed porodem w ogóle przestał sie ruszać i leciała do lekarza, a on ją po prostu olewał- w sensie mój brat )

02.08.2012 - nasz ślub
Stary 2012-12-07, 14:32   #1103
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:

kawa. herbata, woda z cukrem i cytryna +aromat do ciasta... Ale nie sądze, ze jak nasączysz alkoholem to cos się stanie...pzrecież to małe ilości i wyparuje zanim tort bedzie do zjedzenia....

Cytat:

1 puszka kukurydzy
2 pomidory (w kosteczkę)

to u nas dodaje się ogorka kiszonego i ketchub i jest gyros

No właśnie z tymi ruchami to chyba indywidualna sprawa...przeciez żadne dziecko czy w życiu prenatalnym czy po porodzie nie funkcjonuje i rozwija się tak samo...każde ma swój rytm... Moja szefowa która jest w 4 ciązy mówiła, że jej lekarka mówiła, że ma być min. 5-10 ruchów dziennie....
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 14:38   #1104
Moderna
Zakorzenienie

Dziewczyny zrobilam internetowe zakupy w h&m (przeceny ) i nie wiem, ktory kombinezon zostawic, w rozmiarze 56 czy 62? Maluch urodzi sie w kwietniu, wiec potrzebuje go tylko na poczatek, kiedy moze byc jeszzce chlodno, na pierwsze spacery... przy rozmiarze 56 pisze 1-2 miesiace, przy 62 3-4 miesiace.. to chyba ten 56, co? czy lepiej 62, troche wiekszy?
ehhh no naprawde nie wiem.. ten 56 wydaje sie taki malutki.. nie wiem, czy jakas bluzeczke czy getry da sie pod niego jeszcze wcisnac.. hmm
to jest taki cienszy kombinezonik, pluszowy..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_1148.jpg (40,3 KB, 35 załadowań)
Stary 2012-12-07, 14:45   #1105
Moderna
Zakorzenienie

a przy okazji pochwale sie, co mi sie udalo upolowac taniej
w przyszlym tygodniu ruszaja przeceny w h&m, w sklepach stacjonarnych.. mam nadzieje na wieksze zakupy

1,2 pizamki (pajacyki) w snoopiego r. 56
3 pizamka (pajacyk) z misiem r.62
4,5 pizamki ze smerfami (nez stopek) r.62
6 getry r.62
7,8 pizamki (pajacyki) w owieczki r.68
9 spodenki r.62
10 sweterek r.80
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_1150.jpg (55,8 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1151.jpg (49,3 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1149.jpg (43,6 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1154.jpg (44,2 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1155.jpg (43,5 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1156.jpg (60,3 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1152.jpg (46,4 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1153.jpg (50,7 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1157.jpg (52,1 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1158.jpg (35,9 KB, 10 załadowań)
Stary 2012-12-07, 14:49   #1106
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natalia17011995 Pokaż wiadomość
Ja czytałam artykuł, że dziecko ma kopać 0 razy na godzine, jak byłam w szpitalu zapytałam się pani ginekolog czy tak powinno być, ona powiedziała że w żadnym wypadku, że dziecko jest jeszcze małe i dużo śpi, najwyżej 10 razy na dzień(tak mi powiedziała) w sumie myśle, że 10 razy na dzień to chyba troche za mało, ale to ona jest lekarką, nie ja.
na ostatniej wizycie pytalam swojego lekarza, mowil ze powinnam raz na ok. 5 godzin poczuc malego.. tylko bym absolutnie sobie stopera nie kupowala

za 2 tygodnie mam wizyte u poloznej to dopytam jeszcze dokladniej
Stary 2012-12-07, 15:01   #1107
klementyna1
Zakorzenienie

Moderna Fajne te H&M owe rzeczy..a w Pl kiedy się zaczynają wyprzedaże?Wie ktoś?
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 15:06   #1108
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Moja mama jak była w ciąży z moim bratem 10 lat temu, była może w 7 miesiącu bo brzuch duży miała, i robiła pranie. Byłam na dole i usłyszałam tylko jakieś łubudu! i poleciałam do niej, bo myślałam, że pralka się przewróciła, a mama poślizgnęła się na kafelkach i na tyłek padła. Potłukła się trochę, ale śmiała się strasznie, że już taka wielka jest. A jak podłogę myła, to brzuchem na sucho jechała Mały był bardzo aktywny i w efekcie 2 razy pępowiną się okręcił.

Ostatnio zaś mówiła mi, że mój drugi brat jakiś tydzień czy dwa przed porodem w ogóle przestał sie ruszać i leciała do lekarza, a on ją po prostu olewał- w sensie mój brat )
no moja sie na szczescie nie zaplątała mam nadziej ze i teraz łobuziak nie bedzie wariować

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Dziewczyny zrobilam internetowe zakupy w h&m (przeceny ) i nie wiem, ktory kombinezon zostawic, w rozmiarze 56 czy 62? Maluch urodzi sie w kwietniu, wiec potrzebuje go tylko na poczatek, kiedy moze byc jeszzce chlodno, na pierwsze spacery... przy rozmiarze 56 pisze 1-2 miesiace, przy 62 3-4 miesiace.. to chyba ten 56, co? czy lepiej 62, troche wiekszy?
ehhh no naprawde nie wiem.. ten 56 wydaje sie taki malutki.. nie wiem, czy jakas bluzeczke czy getry da sie pod niego jeszcze wcisnac.. hmm
wiesz co jak wezmiesz 62 to nawet jak bedzie ciut za duzy to takiemu maluszkowi raczej nie przeszkadza ze nogawi są ciutdłuższe a jak 56 sie okaze za mały to nie bedziesz miala

a ciuszki cudne!

Cytat:
Moderna Fajne te H&M owe rzeczy..a w Pl kiedy się zaczynają wyprzedaże?Wie ktoś?
chyba gdzies przed świetami ale kiedy dokladnie to nie wiem
Stary 2012-12-07, 15:08   #1109
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
oficjalnie rusza 13 grudnia, ale podobno zaczela sie juz przedwyprzedaz, czyli czesc rzeczy moze juz byc przeceniona..

u nas w poniedzialek wszystko ma byc juz przemetkowane, a we wtorek ustawiane beda wieszaki
ja wybieram sie w poniedzialek po poludniu

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2012-12-07 o 15:10
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 15:21   #1110
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
ja bym wziela 62 bo jeszcze musisz i tak jakies gacie bluze ubrac
Cytat:
a przy okazji pochwale sie, co mi sie udalo upolowac taniej
w przyszlym tygodniu ruszaja przeceny w h&m, w sklepach stacjonarnych.. mam nadzieje na wieksze zakupy

1,2 pizamki (pajacyki) w snoopiego r. 56
3 pizamka (pajacyk) z misiem r.62
4,5 pizamki ze smerfami (nez stopek) r.62
6 getry r.62
7,8 pizamki (pajacyki) w owieczki r.68
9 spodenki r.62
10 sweterek r.80

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości