|
|
#571 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V
Cytat:
Pytanie dlaczego się nie najadała, pewnie coś z techniką było nie tak. Ja wiem, ze bywa, ze mleka jest za mało. Ja sama jestem przykładem, moje dziecko b. słabo przybierało, było głodne. Stosowałam kapturki. I zawsze jest jakiś powód i ten powód nie "jest w nas". Piersi każdej kobiety są zdolne do produkcji (może u 1% kobiet jest inaczej). Piersi nie mają też ograniczenia produkcji (i znowu ja jestem przykładem: karmię teraz tylko jedną piersią, a dziecko się najada; oczywiście karmię bez kapturków). Tak jak pisałam - przeważnie winna jest zła technika ssania - a ona moze wynikać z tego, że dziecku sie przeszkadza smoczkami, kapturkami itd., ogranicza czas przy piersi, są problemy fizjonomiczne. Pytanie co u Was wystąpiło. Sporo kobiet ma jakieś problemy w karmieniu, sęk w tym, ze w Polsce sie ich nie rozwiązuje, tylko tłumaczy głupim "ma pani za mało mleka". A pytanie dlaczego za mało? Dlatego że dziecko źle ssie, dlatego że jest inny problem. A sprawę się zostawia. |
|
|
|
|
#572 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fabisia tak mi dostawiała, tak ściskała mu uszy i głowę, że płakał bardzo przy tym. Wtedy nie oddawałam im dziecka i sama do upadłego ćwiczyłam |
|
|
|
|
#573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
siedziałam z nią od 18 do 3 rano przy cycku
|
|
|
|
|
#574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2012-12-07 o 14:45 |
|
|
|
|
#575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam sie ![]() niestety sluchalam glupich ludzi....
|
|
#576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- ja też, dlatego poszło jak poszło, a drugiego razu nie będzie chyba u mnie, szkoda... drugiej dzidzi nie planuję, no chyba że się zdarzy
|
|
|
|
|
#577 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Rzeczywiście przykre to że poświęcenie się nie liczy... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nigdy mi nie wyszły ![]() Cytat:
Do dziś pamiętam jedną Wigilię, kiedy wszyscy (absolutnie wszyscy) byli w drugim pokoju a prezenty się pojawiły, do dziś nie wiem jak to zrobili![]() A tak a'propos tego kto przynosi prezenty to mam dylemat. Czy kontynuować tradycję Aniołka/ Gwiazdki 24 grunia a Mikołaja 6 grudnia. W obecnych czasach wszędzie trąbią że Mikołaj przynosi prezenty pod choinkę (tradycja anglosaska) więc z jednej strony chciałabym kontynuować naszą tradycję a z drugiej nie chciałabym robić dziecku zamieszania w głowie, że wszyscy dostają od Mikołaja a on od Gwiazdki. Co o tym sądzicie? Cytat:
Cytat:
super, że robisz postępy![]() No, też byłam zaskoczona ![]() Ślicznie Cytat:
Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#578 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ale instruktorka to powinna trochę spokojniej się zachować. Ja miałam kurs w okresie styczeń -luty 2009. Pełno śniegu,ślisko. Raz zdarzyło się,że spanikowałam i straciłam panowanie nad kierownicą. Instruktor od razu złapał za kierownice i "wyprowadził" samochód . Po tym incydencie,zatrzymaliśmy się. Przeanalizowaliśmy sytuację,dowiedziałam się co zrobiłam źle itp. Później zapytał się czy chce jechać dalej czy robimy zmiane?To powiedziałam,że wolę chwile odpocząc,to jeździła moja koleżanka. Zero krzyku czy złości. Cytat:
|
|
#579 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jestem wkurzona. Od 2 dni czekam na propozycje menu z restauracji gdzie będzie impreza po chrzcie. Miało być w poniedziałek... Już raz sie mailowo przypomniałam, dostałam zapewnienie, ze będzie do wczoraj . I nie ma, dziś też nie
|
|
|
|
#580 | ||||
|
Zakorzenienie
|
przyszedł mi w końcu odkurzacz
![]() Cytat:
![]() no szkoda że jeszcze nie zamknąć dziecka w piwnicy albo nie wystawić na balkon ![]() a najgorsze jest to, że mnóstwo młodych, zagubionych w gąszczu informacji matek weźmie to sobie do serca i tak będzie robić czując, że coś jest nie tak, ale zagłuszając instynkt poczuciem, że skoro tak napisali w książce, to tak ma być. Bo akurat jeśli chodzi o płacz dziecka, to wydaje mi się, że niemal każda mama zawsze wie, kiedy coś jest nie tak i trzeba reagować Cytat:
![]() a ta baba nie nadaje się na instruktorkę, przecież Ty się dopiero uczysz, osoby mające długo prawko nie zawsze potrafią wyjść z poślizgu a ona oczekuje, że Ty sama z siebie będziesz umiała? Durne babsko... o jak słodko ja książkę T. Hogg porzuciłam ostatecznie po przeczytaniu, żeby kąpać dziecko zaraz po jedzeniu. Dla mnie to była już tak piramidalna bzdura, że stwierdziłam, że nie warto zawracać sobie głowy radami tej "ekspertki" ach no i później natknęłam się w necie na informacje, że dzięki złotym radom tej pani wiele dziewczyn doprowadziło do tego, że dziecko jadło za mało i zaczynało za mało przybierać na wadze. No bo przecież tyle osób poleca książkę, a tam napisane, żeby karmić co 3h nie częściej, to tak robiły, chociaż niejedna czuła, że coś tu jest nie tak ja się strasznie cieszę, że jak u nas przyszło do przestawiania się na butlę to stwierdziłam, że zaufam swojej intuicji i obserwacjom dziecka. Jedyne co u mnie grało rolę, to kontrola przyrostu wagi, dopóki tutaj było wszystko ok, robiłam tak jak uważałam, że będzie ok. Nie wiem jakby to było jakbym zaczęła czytać w necie i konsultować się z lekarzami i położnymi, bo już teraz widzę, że co osoba to opinia, i pediatrzy dość często rozmijają się w zaleceniach Cytat:
). Mi się nic nie mieszało, a nawet czułam się "lepsza", że do mnie przychodzą aniołki, a nie drugi raz "tylko" św. Mikołaj ![]() Cytat:
|
|
#581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
* Ja nawet na nic dobrego nie liczę. Bardziej spodziewam się wypowiedzenia, albo - co gorsza - "tymczasowego przesunięcia", żeby mnie zmusić do złożenia wypowiedzenia bez prawa do odprawy. |
|
|
|
|
#582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2012-12-07 o 15:52 |
|
|
|
|
#583 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Gaduły
![]() Póki co małe co nieco od małża: http://kwejk.pl/obrazek/1561978/ciąża.html Edit: widziałam, że Nela_a już wrzuciła Wam tego kwejka
Edytowane przez Mandragorrka Czas edycji: 2012-12-07 o 17:01 |
|
|
|
#584 | |
|
Wtajemniczenie
|
czy niekapkiem można dawać mleko?? ktoś mi tak podpowiedział a mi się to dziwne wydaje
![]() ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ---------- Cytat:
![]() w iem, że to dla kp, ale popatrzę sobie
|
|
#585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
* Fotoksiążek nie drukują z pdf-a? ![]() * Ja niestety nie wiem, skąd był nasz Gwiazdor, bo rodzina pochodzi z różnych części Polski (biorąc pod uwagę granice sprzed wojny). U babci na Pomorzu na pewno też chodził, więc może z Pomorza. |
|
|
|
|
#586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A za to specjaliści do spraw żywienia niemowląt jasno mówią, że u dziecka kp nowości wprowadzać dopiero po 6 miesiącu, ale nie z dniem ukończenia 6 miesięcy, a pojawienia się równocześnie czterech sygnałów świadczących o tym, że dziecko jest gotowe na rozszerzanie diety. I jak dotąd spotkałam tylko jedną pediatrę, która nie czepiała się, że cały czas karmię tylko piersią, a zaznaczę, że jedna z tych "czepialskich" pracuje w szpitalu dziecięcym!
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-07 o 16:15 |
|
|
|
|
#587 | |
|
Zakorzenienie
|
Wanilka - tej rady nie widziałam, albo ją pominęłam. Generalnie w takich książkach czytam tylko fragmenty.
Cytat:
|
|
|
|
|
#588 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla chłopców do 6 m.ż.: wzrost,waga może umieścimy na pierwszej stronie? to siatki centylowe WHO dla dzieci karmionych wyłącznie piersią Cytat:
Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2012-12-07 o 16:24 |
||
|
|
|
#589 |
|
Zakorzenienie
|
Cholera, mam trzy kombinezony zimowe i prawdopodobnie będę musiała w styczniu kupić jeszcze jeden... Jeden kombinezon, który kupowany był z dość sporym zapasem, jest już za mały
dwa pozostałe są ok, ale chyba całej zimy nie da rady ich używać.
|
#590 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm... ja dostałam godzinę po rozmowie telefonicznej, a po chwili jeszcze 2 albo 3 tańsze opcje.
|
|
|
|
#591 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez blueberry88 Czas edycji: 2012-12-07 o 16:45 |
||||||
|
|
|
#592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sol doszła paczuszka, dzięki ogromne
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-07 o 16:48 |
|
|
|
|
#593 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#594 |
|
Zakorzenienie
|
No tak Linka. To powiem inaczej. Pokarm miałam, ale godziny przystawiania i pompowania nie pomagały w rozkręceniu laktacji. Nie miałam nawału, piersi miałam miękkie choć czasem miałam lekki ból porównywany w czuciu do "napięcia". Mała po tygodniu przy piersi zaczęła mi się wściekać, krzyczeć, puszczać i łapać i tak w kółko. Gdy bolały mnie piersi odciągałam ok 2 ml mleka po czym przestawalo lecieć nawet po silnym naciśnięciu piersi. Chciałam karmić, nawet nie brałam pod uwagę mm, ale jak to się mówi życie weryfikuje wszystko, nerwy małej że nie leci, nerwy moje że ona płacze no i niestety pokarm całkowicie zanikł.
Co do porad T. Hogg, koleżanka trzymała się twardo jej zasad. Po miesiącu trafiła z córka do szpitala w wyniku niedożywienia. Mała od urodzenia przez miesiąc nie przybrała nic a nic. |
|
|
|
#595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() M. jest wzrostowo na 50 a wagowo na 15. Z tym że urodziła się wagowo też na 15 (mniej więcej) Czyli super jak na mój gust. Oczywiście w przychodni powiedzą, ze tak sobie
Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2012-12-07 o 16:50 |
|
|
|
|
#596 |
|
Zakorzenienie
|
Blue, babcia tż tak samo. Tylko ona kazała dawać wodę! Szczegół że po wodzie ulewa jak szalona, ale po co mam jej dawać wodę jak jest głodna ?! Bo ona tak robiła - 50 lat temu
powiedziałam jej że jak będzie głodna to niech sama się napije wody to już nic nie powiedziała. Dziewczyny dobry pomysł z tym aniołkiem/-kami w święta. Ale co powiedzieć małej jak ona zapyta czemu do niej przychodzą aniołki a do innych dzieci mikołaj? |
|
|
|
#597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już po. jak tylko weszlismy do zabiegowego to się rozryczał. płakał przeokrutnie. przy badaniu krzyczałyśmy z lekarka bysmy sie uslyszaly... nie musze mowic co bylo pozniej....
|
|
#599 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u nas Mikołaj przychodził dwa razy i wchodził przez dziurkę od klucza, pamietam jak rozmawiałam z bratem jak to możliwe że Mikołaj przeciska się przez taką wązką dziurkę (taką przez która nawet nie da się zajrzeć) cos mi skutecznie ściemnił bo uwierzyłam a tradycje mikołajową kontynułuje w moim domu, starszy już nie wierzy ale twardo wszyscy mówimy, że to Mikołaj mam jego wszystkie listy do mikołaja, te pierwsze to "tylko" rysunki
|
|
|
|
|
#600 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ciocia wanilka się bardzo cieszy |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:01.

,ale 8 godzin i do domu lub inny gdzie jest jedna zmiana od 8 ale po 8-12 godzin dziennie
Dlatego same mikołajki nie były już nijak obchodzone, bo przecież ludzie z mojego otoczenia nie mieli z tym nic wspólnego! 

a głupia matka wydała fortunę na super wypasione zabawki 

ciocia wanilka się bardzo cieszy