|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Cytat:
Aż muszę zerknąć kiedy sie Twoj szkrabik urodził!
|
||
|
|
|
#1652 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1653 | ||||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dostalismy sleep and play i powiem, że ja nie narzekam fajne są to są te pomarańczowe tak? Cytat:
Ale co mi się ostatnio stało...wstałam rano, okropnie bolały mnie plecy, tż mi je pomasował, ale tak konkretnie, że myślałam, że z łóżka nie wstanę, a potem jak karmiłam Paulę, zdrętwiała mi cała dłoń, że łyżeczki utrzymać nie mogłam, chyba mi jakiś nerw ucisnął. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym Paulinka została zarzucona prezentami, że aż się boję co się będzie działo w święta. Już się zaczyna, a ja nie chciałabym, żeby moje dziecko w święta czekało na górę prezentów, bo wcześniej czy później to się skończy, i potem się nie doczeka takiej góry. Dostała misia polarnego chrapiącego, pingwina pluszowego z madagaskaru, w sumie torbę ubrań, w tym jeden mega wielki pajac i jeden taki już na styk, pampersy, 6paczek moich ulubionych chusteczek nawilż Huggies, BOMBKI RĘCZNIE ROBIONE !!! skarpetki szydełkowane, dwie zabawki grające, 30zł !! Moja mama na świeta już kupiła sanki, ciekawe co jeszcze wymyśli. ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
sobie nawzajem chyba nic nie kupujemy. W styczniu czeka nas mega wydatek, chociaż ...rodzinka już zapowiedziała pomoc finansową Cytat:
Ja z każdym dniem utwierdzam się w przekonaniu że ona słyszy nawet szmer, nie zawsze, ale czasem tak. Sama już nie wiem, może to jest naciąganie na kase?? jak w szpitalu źle wyszło to już to tak ciągną?? ale z drugiej strony jakby tak było, to już miała by aparaty, a my dalej stoimy w martwym punkcie. Kolejna wizyta 7stycznia wtedy już będziemy dopasowywać aparaty. Paulinka według ostatnich badań słyszy mowę, a nie powinna słyszeć szeptu. Jeśli to badanie w szpitalu wyszło dobrze, to już się nie powtarza, A jeśli wyszłoby źle, a kolejne dobrze, to się powtarza. I powtarza się wtedy, kiedy w czasie ciąży mama chorowała na takie "gorsze" choroby, np różyczkę, i jeśli przyjmowała w czasie ciąży leki które mogą uszkadzać słuch lub inne leki nie wiem jakie, i wtedy kiedy dziecku zostały podane leki, które mogą uszkodzić słuch. Wtedy bada się co pół roku ( to są informacje od mamy którą spotkałam w poczekalni u audiologa) . Cytat:
szkoda drogi. Nie chciało jej się spać mieliśmy 1,5godz na uśpienie i badanie i dooopa. gratulacje ![]() Cytat:
Paula dalej ryje nosem w podłoże, "pływa" rączkami, próbuję się przewracać na boki, ćwiczymy te przewroty po wizycie u neurologa, usg główki wyszło dobrze
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||||||||||||
|
|
|
#1654 | |
|
Zadomowienie
|
Stokroteczko u nas ta kaszka w końcu "nie wypaliła".. Podałam dwa razy, samą i z owocami i niestety mała bardziej ulewała... Więc na razie sobie darowałyśmy.
A Mikołajki takie nieoficjalne mieliśmy... Moja siostra dała niuni kombinezon puchowy (trochę wcześniej), siostra męza fajny interaktywny kwiatuszek z przyssawką (do tacki) - zajmuje Nelkę przy jedzeniu i mimochodem zjada cały słoczek zupki A Mama dopiero planuje zakup (mikołajkowo-choinkowy) - tego pchacza szczeniaczka z fishera. Bratowa męża dała ubranko - sukieneczkę i bolerko na Wigilię ![]() A teściowa... Dzień po Mikołajkach przylazła "ubejrzeć" dziecko bo jeszcze ją zapomni.. I tak jej nie pamięta bo skąd? Mieszka może 1 km od nas a po prostu obca baba jest ![]() Jakich kremów na te mrozy używacie? Ja z Hipp na wiatr i niepogodę, ale wydaje mi się że nie chroni wystarczająco... A propos ubierania na dwór. Kism genialnie to ujęła, że to zależy od dziecka, pogody itp. Każda z nas na pewno robi to dobrze wg własnych obserwacji ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- Cytat:
Dziękuję za odp. To rzeczywiście męczące te badania i jeszcze wykluczające się wyniki! Będzie dobrze Robiłaś usg główki? Przepraszam, znowu pewnie nie doczytałam dlaczego... U nas chyba ze wzgl na poród z rączką robili to usg i stwierdzono jakąś asymetrię, po mies powtórzyłam badanie będąc w szpitalu. i niby kazali kontrolować, ale do tej pory nigdzie nie byłam. Czas się chyba wybrać dla świętego spokoju, póki można zrobić usg przez ciemiączko. O właśnie a ciekawe do kiedy tak się da? |
|
|
|
|
#1655 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Słodziaczek
Cytat:
Faktycznie myszka śliczna Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37968028]Hej Byłam dziś na wizycie, serduszko bije, a moja pociecha wg USG ma 7t2d (wg OM 7t3d) Czyli jeszcze tylko... 32 tygodnie [/QUOTE]Perse gratuluję i życzę duuużo zdrówka Cytat:
Super ![]() Cudna, ale mamy śliczne dzieci Cytat:
i ja mam plan, żeby wygotować w garnku na piecu hehe Cytat:
---------- Dopisano o 00:21 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:53 ---------- Cytat:
![]() colę to ja wolę wlać gdzie indziej Cytat:
Byli wszyscy najbliżsi oprócz chrzestnego, bo miał popołudniówkę, ale przyjechał w niedzielę bosko super NA TYM DZIŚ KOŃCZĘ< DALEJ BĘDĘ NADRABIAĆ JUTRO DOBRANOC.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|||||||
|
|
|
#1656 |
|
Zadomowienie
|
witam
dziewczynki jakie macie duże choinki?zamawiała któraś przez allegro?nie mam kiedy kupić bo męża nie ma i musze na allegro zamówić.---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- dziękuje za opinie odnośnie huśtawki
|
#1657 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale wiecie co, ważył jakiś miesiąc temu 10,6kg a przedwczoraj M go ważył i jest 10 kg. Widać, że "jest mniejszy" nie ma już brzusia, nie ma fałdek na udach, wysmuklał bardzo. Tylko czy powinno tak być że dziecko traci wagę? Jak wstanie to jeszcze ja go zważę. Cytat:
![]() Cytat:
natusiakac21 jeszcze nic nie pobrudziliśmy, ja mam śliniaki z ikei, z rękawkami i takie zwykłe, one są takie ceratkowe, nie z mareriału, więc po jedzeniu pod kran wrzucamy, przecieramy i jak nowy! Materiałowych nie mam, aaa nie, mam jeden z imieniem, ale szkoda użyć
|
|||
|
|
|
#1658 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
cześć
![]() Kupiliśmy wczoraj ten wózek w końcu, 530zł, myślę, że będziemy zadowoleni Cytat:
![]() faktycznie nie ma co go przyzywczajać do butli. Co do uspokajacza, też przed rokiem chcemy odzwyczajać - zanim jeszcze załapie, że można się przyzwyczaić do smoczka ![]() Cytat:
I też pierwsze sukcesy za nami![]() Wiadomo że takie małe dziecko jeszcze nie komunikuje potrzeby, ale widać po nim, że się szykuje i napina No to wtedy my myk na nocnikWydaje mi się, że jednak dziecku też jest przyjemniej bez kupy w gaciach, i jeśli zrobi właśnie nie na nocnik tylko do pieluchy, to zacznie mu to przeszkadzać, a to sprawi, że będzie chciał korzystać z nocnika Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#1659 |
|
Zadomowienie
|
znalazłam taką śmieszną spacerówke http://allegro.pl/nuna-pepp-2012-woz...837772450.html
|
#1660 | ||
|
Rozeznanie
|
Hej!
Cytat:
Cytat:
Póki co czekamy do wiosny z lżejszą spacerówka. Szczerze mówiąc z takimi małymi kółkami to nie wyobrażam sobie pokonania dróg, którymi ja chadzam. Tutek daje radę. Ostatnio jak padał deszcz- jakieś 3 tygodnie temu wzięłam parasol, folia na wózek i poszłam do mojej teściowej- jakieś 3 km przez miasto czyt. chodniki, wysokie krawężniki, pasy itd. Czyli stwierdzam że Tutka da się prowadzić jedną ręką.
|
|
#1661 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wołał aa![]() Cytat:
Cytat:
Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-12-12 o 09:50 |
|||
|
|
|
#1662 | ||||
|
Raczkowanie
|
hej
![]() Oliwka konczy dzis 7 miesiac i z tej okazji mamy wizyte u gastroenterologa, heh. Mam nadzieje, ze bedzie wszystko okey.. i zakonczy sie na samym usg ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Oliwki wszedzie jest pelno, nie dosc, ze raczkuje to jeszcze sie podnosi i wstaje na nogi.... wczoraj podeszla do klatki krolika, zlapala sie za gorna krawedz i juz na nogach... a zadowolona i dumna z siebie przy tym byla niesamowicie:P i oczywiscie najbardziej interesuja ja rzeczy, ktorych nie moze.. kabelki, szuflady, szafeczki... na szczescie gniazdka mamy pochowane. Cytat:
![]() No wlasnie ja tak sie zastanawialam ostatnio kiedy najlepiej oduczyc smoka i jak, zeby obylo sie bez wielkiego placzu.. nie wyobrazam sobie jak nauczyc mloda zasypiac bez smoczka.. bedzie ciezko ![]() Cytat:
kupilam juz Oliwce sukieneczke na swieta i biala koszule z kolnierzykiem, juz dlugo takiej szukalam ![]() teraz musze pomyslec nad strojem dla mnie... bo ze wzgledu na biust nie mieszcze sie w swoje sukienki... jak nic nie wymysle to nakladam rozowo-fioletowy ortalionowy dres![]() a wlasnie w 51015 sa sliczne bodziaki dla chlopcow z wszyta czarna muszka- wygladaja super
Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-12-12 o 10:20 |
||||
|
|
|
#1663 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1664 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dla Oliwki I powodzenia na wizycie. Gastroenterolog...:confus ed: brzmi strasznie.Kupiliśmy używanego xlandera xa ), są bradzo zadowoleni. Sladów użytkowania w zasadzie nie ma. A cena taka, co za nowy gorszej jakości.Nie wiem tylko, jak to będzie z jechaniem do Francji pod koniec stycznia, bo składa się fajnie, ale zajmuje trochę miejsca. Gdybyśmy jechali miesiąc wcześniej, to pewnie byśmy dociągnęli w gondoli i kupili spacerówkę już na miejscu, ale pod koniec stycznia Antoś skończy 9m-cy, to już trochę kiepsko ![]() Co do smoczka, zobaczmy jak będzie Ale będę się trzymać tego, co napisała kism - że zmniejsza się potrzeba ssania dla uspokojenia. W sumie, jak dziecko jest już bardziej świadome, to dopiero może być masakra![]() Na Święta ja dla siebie mam ładną koszulę rozpinaną (w większość sukienek albo nie wchodzę w cyckach -buhahaha , albo mają mały dekolt i musiałabym się totalnie rozbierać do karmienia). A Antek nie ma, zajdę może do tego 5-10-15, dzięki za info!
|
|
|
|
|
#1665 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1666 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() My już po spacerze. Ale będę miała tyłek i ręce po tym pchaniu wózka w śniegu ![]() Wczoraj zaliczyłam skalpel Ewki Ch. Niezbyt to trudne jednak. Wcześniej robiłam killera i wcale się nie dziwię, że nie podołałam na dłuższą metę. Hania jest strasznieee marudna rano i nie wiem co jest tego przyczyną. Dlatego z rana wychodzimy i na dworze mi się uspokaja. Dziś mamy wizytę u lekarza. Przez katar znowu mi jej nie zaszczepią
|
#1667 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dziś też wybieram się na spacerek ![]() ale najpierw mam nadzieję, że przyjdzie kurier... ;] już wystarczy że listonosz nie wszedł na górę a zostawił awizo w skrzynce ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#1668 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
u mnie było identycznie, najpierw coś tam machnęła rączką do babci a na nast dzień się nauczyła papa- nie całą rączka ale tak składa słodko paluszki Cytat:
pierwszy raz widzę Cytat:
Cytat:
Cytat:
chyba stwierdziła że ma od tego ludzi to co się będzie męczyć jak może zając w tym czasie ręce czymś innym nie wiem jak ją przekonać. pomyślę o tym kubku doidy bo go nie widziałam wcześniej, ale jakiś niekapek czy cuś też muszę jej dopasować żeby mieć w czym brać piciu na wyjście Cytat:
Moja mam tez do niej nawija non-stop |
||||||
|
|
|
#1669 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1670 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hania reaguje na pieska, kotka - wie, że piesek robi hau hau a kotek miau miau, zresztą nad nami mają 2 psy w mieszkaniu i jak robią larmo to u nas slychac ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
Na Święta Hania ma sukienkę z reniferami, to raczej taka tuniko-sukienka - z włóczki + rajstopki do tego, na nóżki mamy buciki z reniferami co kupiłam zeszłej zimy w Tesco. Dla siebie mam bluzkę. Nieźle się nad nia napracowałam, bo do kołnierzyka (taki typu bebe) przyszywałam mnóstweo koralików. Wygląda fajnie, inaczej i na pewno takiej nikt nie ma
|
|
#1671 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny a co kupujecie pod choinkę swym mężom/partnerom? Mi już brakuje pomysłów...
|
|
|
|
#1672 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Martula gdzie ty mieszkasz w jakiej miejscowości?
|
|
|
|
|
#1673 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiec zawsze mozna sobie rowerkiem skoczyc szybciutko a Ty jestes z pomorskiego prawda? a gdzie dokladnie? Moja siostra obecnie przebywa w trojmiescie i mam tam tez rodzinki troszke
|
|
|
|
|
#1674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1675 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Kism zdrówka
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A ja jak patrzę jak się mama cieszy i jaka jest wniebowzięta to się uśmiecham w duszy i tak miło, że tak nie wiele trzeba sprawienia radości. Cytat:
Wszystkiego dobregoCytat:
![]() Szymon w Wigilię ubrany będzie w bodziaka z reniferem, czerwono-białe spodenki i kapcie do kompletu. W ogóle wczoraj wieczorem mały zaczął "ma ma ma ma" i choć wiem, że to nieświadomie to takie słodkie to jest, że łezka się kręci |
|||||||||
|
|
|
#1676 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1677 |
|
Zadomowienie
|
rózgę mu
my nic nie kupujemy sobie w tym roku, bo zawsze to było takie "na siłę", ja to z wszystkiego się cieszę, ale mój M to zazwyczaj rzucał prezent do szafy, bo on wszystko, co ma musi zużyć do końca i dopiero nowe czy to ubrania czy kosmetyki. Poza tym czeka nas rok mega wydatków, więc w tym roku tylko Adaś dostanie prezencik, bo był grzeczny
|
|
|
|
#1678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1679 |
|
Zadomowienie
|
Odważyłam się w koncu iść z Małą do parku na dłużej i było fajnie
Tak jak Moniczka napisała jazda wózkiem po śniegu to niezły trening na nogi i pośladki Choć mam super wózek i mam obracaną rączkę dzięki czemu super się wózek pcha z dużymi kołami na przodzie to nic nie zmieniałam i ostro pchałam tak żeby było mi ciężko
|
|
|
|
#1680 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:38.

Aż muszę zerknąć kiedy sie Twoj szkrabik urodził!

Za każdym razem obowiązkowo krem ochronny na buzię Hani i moją. Jeszcze muszę w dobrą pomadkę dla siebie zainwestować. NIVEA średnio daje radę.

za badanie w krakowie
no i ją rozebrałam i siedziałysmy w domu- ale w domu idzie zwariować...z nudów

i nie wiem co jest tego przyczyną. Dlatego z rana wychodzimy i na dworze mi się uspokaja.
13.08.2011
w jakiej miejscowości?