Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012 - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna 1 1,59%
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały 33 52,38%
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają 1 1,59%
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają 0 0%
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały 3 4,76%
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek 0 0%
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! 23 36,51%
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... 0 0%
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. 2 3,17%
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-11, 22:02   #1651
Ewunia_1984
Zadomowienie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Cytat:
Napisane przez justysd Pokaż wiadomość
Długi ochraniacz, na całe łóżeczko jest z Feretti, tyle że drogie toto.
http://allegro.pl/feretti-quartetto-...841652075.html
http://allegro.pl/feretti-quartetto-...841652042.html
Pościel ładna, ale jak na kogoś kto potrzebuje tyko ochraniaczy to droga
Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Nawet nie myślała że moje dziecko będzie takie bystre ale to też dzięki babci bo to ona dużo go nauczyła potrafi zrobić papa, wie gdzie światełko jest ,zapalić , gdzie ma swoja Bozie a ostatnio pokazuje jaki ma kaszelek.
To w większości mojej mamy zasługa jak to ona mówi z dzieckiem trzeba dużo rozmawiać i to u niego się chyba sprawdza.
Tyle już potrafi? Aż muszę zerknąć kiedy sie Twoj szkrabik urodził!
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 22:18   #1652
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Hej!
Ale mi dziwnie. Wywiozłam Hanię do babci żeby się przyzwyczajała. Jakoś tak mi tu pusto.
Z racji wolnego wyskoczyłam na lumpki. Nie przyznawałam Wam się ostatnio ale znowu próbowałam szydełkować. I dalej nic z tego. Zdolności do tego to ja nie mam. No i zaszłam do tego lumpka a tak pełno dzierganych rzeczy. Pani mi powiedziała że taka starsza Pani to robi i ona dla niej to sprzedaje. To na pocieszenie kupiłam kwiatka za 3 zł. A w następnym lumpku kupiłam całą reklamówkę takich kwiatków: https://www.youtube.com/watch?v=CTqj...e=results_main. I uwaga: za 5 zł.
Tylko teraz muszę to jakoś zgrabnie połączyć.
Gaabi, Ty chyba kiedyś próbowałaś ten pled robić? Może jakieś wskazówki?

Ewunia my wychodzimy max na godzinkę jak jest np. -5. Mi już pultysie wtedy zamarzają. Za każdym razem obowiązkowo krem ochronny na buzię Hani i moją. Jeszcze muszę w dobrą pomadkę dla siebie zainwestować. NIVEA średnio daje radę.
Zaczęłam robić te kwadraty babcine, żeby stworzyć z tego później pled, ale brakło mi cierpliwości i odpuściłam

Cytat:
A zapomniałam Wam się pochwalić że zaczęliśmy zapoznawać Staśka z toaletą kupiliśmy taką nakładkę na sedes i raz już udało się nam z kupą. Także mam nadzieje że to dobry początek

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość

Bilans 6 miesięczniaka?? Jak dziecko skończy pół roku to idzie się na wizytę tak??
Niekoniecznie. Zazwyczaj taki "bilans", to wizyta przy okazji szczepienia
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 23:23   #1653
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość

Co do Nutelli, to robiłam na "czuja". Nie lubię sztywno trzymac się przepisów i zawsze coś kombinuję.

Składniki:

* śmietanka 30% (kubeczek 200ml, użyłam lidlowego Pilosa)
* 2,5 szkl. mleka (ja dałam tylko 1,5% bo takie miałam, ale najlepiej jak jest tłustsze)
* 3/4 szkl. mleka w proszku
* 1 i 3/4 szkl. cukru
* 2 tabliczki czekolady gorzkiej (min. 70% kakao - fajna jest z lidla za 2,99)
* min. 100g orzechów laskowych
* 50g zmielonych migdałów

Do garnka wlac śmietankę, mleko, dosypac cukier i gotowac do całkowitego rozpuszczenia się, czasem przemieszac. Gdy masa się zagotuje, dac nieco mniejszy ogień, aby masa sobie bulgotała, i tak przez min. 1,5h. Masa musi miec kolor karmelowy i byc coraz gęstsza.
Jak nie masz mleka w proszku to nie szkodzi, nie trzeba go wcale dawac (ja dałam bo mi się jego ważnoscv konczy, ogólnie przyśpiesza proces powstawania masy).

W międzyczasie całe orzechy laskowe wsyp do brytfanki i wsadź do pieca nagrzanego do 180st. C na 10minut. Skórka ma odchodzic, a orzechy ładnie zrumienic. Aby całą skórka z orzechów odeszła, trzeba je przełozyc np. do czystej szmatki i trochę nimi pouderzac Następnie zmielic orzechy na miazgę w malakserze.

W osobnym garnku roztopic czekolady w kapieli wodnej. Dodac do masy kajmakowej i wymieszac.

Dodac miazgę z orzechów i zmielone migdały. Wymieszac.

Przechowywac w lodówce.

U mnie nie ma już połowy słoika

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Ja kupiłam wczoraj pampers sleep and play - tragedia - wogóle się nie rozciągają, są strasznie sztywne i kupsko dziś aż po plecy popłynęlo
Kurczę ja to już nie wiem kiedy ostatnio w biedrze byłam , chyba ze 2 miesiące temu. Teraz u mnie numer jeden to lidl.

Jakie są pieluchy z lidla??? ma któras???
Dużo roboty z tą masą, nie chciałoby mi sie Dostalismy sleep and play i powiem, że ja nie narzekam fajne są to są te pomarańczowe tak?

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Noszenie w foteliku to tragedia, czasami do i z auta dojsc nie moge, heheh. Ide i opieram fotelik o noge, mala ma wtedy niezla karuzele a waga podobna do mojej Oliwki
Nawet nie gadaj, ja dziś szarpałam małą na 4piętro w nosidełku, a wcześniej pomyliłam bloki i szarpałam ją szukając właściwego !! Teraz potrzebuję masażu pleców a tża nie ma
Ale co mi się ostatnio stało...wstałam rano, okropnie bolały mnie plecy, tż mi je pomasował, ale tak konkretnie, że myślałam, że z łóżka nie wstanę, a potem jak karmiłam Paulę, zdrętwiała mi cała dłoń, że łyżeczki utrzymać nie mogłam, chyba mi jakiś nerw ucisnął.

Cytat:
Napisane przez natusiakac21 Pokaż wiadomość
Powiedzcie proszę jak to jest z tym bilansem bo ja nic nie wiem
Mam taką lipną przychodnie, że hej. Nie mogę zmienić narazie.
Czy ja muszę sama pójść jak Antoś skończy pół roku czy jak to jest?
Tak patrzę w książeczkę i tam najwcześniej bilans jest w wieku 2 lat.
Wy mówicie o wizycie i pomiarach na szczepieniu?
Ja już głupieje! A głowę o tych wszystkich wizyt, dat, szczepinek, kontroli etc. to mam jak balon ile to trzeba pamiętać
Oj też mam mętlik z tymi wszystkimi wizytami, a mamy ich sporo, był audiolog parę razy, laryngolog, neurolog, było usg, był mój dermatolog, ehhh, ja wszystko zapisuję, bo inaczej byłabym biedna.

Cytat:
[/COLOR]Dziewczyny czy owoce słoiczkowe mogę dodać do kaszki? Planuję wprowadzić przed południem kaszkę Sinlac i do niej dodać jakieś owoce
Ja dodaję owoce słoiczkowe do kaszki, ale zauważyłam, że jak daję kaszkę jako drugie śniadanie, to nie chce mi obiadu jeść, a jak podam butlę (testowałam) to wypija.

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
we wtorek mąż pojechał z malwiną na kolejne usg, wszystko super, kolejne za 4 miesiące. kurde... u Was też tak często robią usg bioderek?? czy tylko u nas chcą kasę z nfz zgarnąć??
Malwina dzisiaj przespała całą noc, praktycznie od 20-6. z tym, że trzeba było jej dać 3 razy smoczek, ale na szczęście jeszcze zanim myśmy się położyli
U Was chcą kasę z nfz zgarnąć a u nas w czerwcu już nie było wizyt na nfz. Koleżanka rodziła miesiąc wcześniej to się jeszcze załapała, a ja za jedno usg muszę płacić 90zł Mieliśmy już dwa, to drugie było kontrolne po dysplazji, a trzecie mamy w 7miesiącu życia, czyli już wkrótce ale pójdę po nowym roku, bo w tym mi już wizyt wystarczy.

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
W ogóle napiszę jak wyglądało nasze jedzenie wczoraj
Wstał po 8ej, pojadł z cyca jakieś 5 min
10- łyżeczka kaszki glutenowej
12- cyc 5 min
14- marchewka (1/3 słoiczka)
18- cyc 5 min
dałam mu jabłko w gryzaku, ale tez za bardzo nie chciał
20:30- 90 ml (ściągniętego mleka)
Nie rozumiem... jak zjadł o 8 (pił 5min) , to potem jadł dopiero o 12?? i jemu tyle wystarczy?

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Maja wczoraj postawiła 1 krok do przodu na czworaka Taka szczesliwa jestem.
Brawo, Maja jest prawie na równi wiekiem z Paulą ale rozwojowo widać Paulinka jest później.

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
Macie już prezenty na mikołaja?dla dzieci i swoich mężczyzn?Ja Nie mam jeszcze nic,bo Nie wiem co,kupuje którąś z was chuśtawke? Taką pokojową.
Paulinka od nas na mikołaja dostała (oczywiście tż był zdania że prezent nie potrzebny bo ona nie rozumie jeszcze) http://allegro.pl/lamaze-lalka-emilk...841698271.html ale kupiłam w tesco za tyle samo co na allegro bez wysyłki !!
Poza tym Paulinka została zarzucona prezentami, że aż się boję co się będzie działo w święta. Już się zaczyna, a ja nie chciałabym, żeby moje dziecko w święta czekało na górę prezentów, bo wcześniej czy później to się skończy, i potem się nie doczeka takiej góry.
Dostała misia polarnego chrapiącego, pingwina pluszowego z madagaskaru, w sumie torbę ubrań, w tym jeden mega wielki pajac i jeden taki już na styk, pampersy, 6paczek moich ulubionych chusteczek nawilż Huggies, BOMBKI RĘCZNIE ROBIONE !!! skarpetki szydełkowane, dwie zabawki grające, 30zł !!
Moja mama na świeta już kupiła sanki, ciekawe co jeszcze wymyśli.

---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
My chyba nic nie kupimy Hani na święta. I tak rodzina ją zawali prezentami. Jest już chodzik gawędziarz, moi rodzice chcą kupić huśtawkę. Od mojej siostry "zamówiłam" http://allegro.pl/bright-starts-kolk...797662745.html. Reszta rodzinki też coś sprezentuje- już zapowiadali. Pierwsze dziecko w rodzinie- same rozumiecie. A dla M. kupuję maszynkę elektryczną.
U nas też pierwsze dziecko w rodzinie, rozumiem Cię doskonale sobie nawzajem chyba nic nie kupujemy. W styczniu czeka nas mega wydatek, chociaż ...rodzinka już zapowiedziała pomoc finansową

Cytat:
[/COLOR]Stokroteczko ja też sobie nie wyobrażam drugiego malucha. Jeden taki gagatek jak mam wystarczy - nie ogarniam... Albo po prostu nie umiem sie zorganizować. Pożyjemy zobaczymy
I przepraszam ,że może głupio zapytam (nie jestem od początku na bieżąco w odchowalni), ale Twoja Córa pierwsze badanie słuchu miała w porządku i coś Cię po prostu później zaniepokoiło czy już po urodzeniu badanie wykazało niedosłuch?

No i właśnie czy to badanie należy powtórzyć? My badałyśmy się tylko raz jak na razie.
Od razu po urodzeniu badanie wykazało niedosłuch, byliśmy już na 4 wizytach, po których mamy 3różne wyniki. Na 4wizycie nie udało się zbadać, bo nie zasnęła, a byliśmy aż w Krakowie
Ja z każdym dniem utwierdzam się w przekonaniu że ona słyszy nawet szmer, nie zawsze, ale czasem tak. Sama już nie wiem, może to jest naciąganie na kase?? jak w szpitalu źle wyszło to już to tak ciągną?? ale z drugiej strony jakby tak było, to już miała by aparaty, a my dalej stoimy w martwym punkcie. Kolejna wizyta 7stycznia wtedy już będziemy dopasowywać aparaty. Paulinka według ostatnich badań słyszy mowę, a nie powinna słyszeć szeptu.

Jeśli to badanie w szpitalu wyszło dobrze, to już się nie powtarza,
A jeśli wyszłoby źle, a kolejne dobrze, to się powtarza.
I powtarza się wtedy, kiedy w czasie ciąży mama chorowała na takie "gorsze" choroby, np różyczkę, i jeśli przyjmowała w czasie ciąży leki które mogą uszkadzać słuch lub inne leki nie wiem jakie, i wtedy kiedy dziecku zostały podane leki, które mogą uszkodzić słuch. Wtedy bada się co pół roku ( to są informacje od mamy którą spotkałam w poczekalni u audiologa) .

Cytat:
za badanie w krakowie

ja mierze jak dorosłemu tzn. jak leży to przykładam obok centymetr i tak mierze

Ja też nie wyobrażam sobie dwójki dzieci, o trójce nie wspominając!
Dzięki za kciuki, badanie nie wykonane szkoda drogi. Nie chciało jej się spać mieliśmy 1,5godz na uśpienie i badanie i dooopa.

Cytat:
Moja Nela, za dwa dni skończy 6 mies
gratulacje

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Maja wczoraj 1 raz wzieła stope do buzi

Obiecane fotki Mai z prob raczkowania.
Ale czad Paula dalej ryje nosem w podłoże, "pływa" rączkami, próbuję się przewracać na boki, ćwiczymy te przewroty po wizycie u neurologa, usg główki wyszło dobrze

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 23:32   #1654
justysd
Zadomowienie

GG do justysd

Stokroteczko u nas ta kaszka w końcu "nie wypaliła".. Podałam dwa razy, samą i z owocami i niestety mała bardziej ulewała... Więc na razie sobie darowałyśmy.

A Mikołajki takie nieoficjalne mieliśmy... Moja siostra dała niuni kombinezon puchowy (trochę wcześniej), siostra męza fajny interaktywny kwiatuszek z przyssawką (do tacki) - zajmuje Nelkę przy jedzeniu i mimochodem zjada cały słoczek zupki A Mama dopiero planuje zakup (mikołajkowo-choinkowy) - tego pchacza szczeniaczka z fishera. Bratowa męża dała ubranko - sukieneczkę i bolerko na Wigilię
A teściowa... Dzień po Mikołajkach przylazła "ubejrzeć" dziecko bo jeszcze ją zapomni.. I tak jej nie pamięta bo skąd? Mieszka może 1 km od nas a po prostu obca baba jest

Jakich kremów na te mrozy używacie? Ja z Hipp na wiatr i niepogodę, ale wydaje mi się że nie chroni wystarczająco...

A propos ubierania na dwór. Kism genialnie to ujęła, że to zależy od dziecka, pogody itp. Każda z nas na pewno robi to dobrze wg własnych obserwacji

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

Cytat:

Od razu po urodzeniu badanie wykazało niedosłuch, byliśmy już na 4 wizytach, po których mamy 3różne wyniki. Na 4wizycie nie udało się zbadać, bo nie zasnęła, a byliśmy aż w Krakowie
Ja z każdym dniem utwierdzam się w przekonaniu że ona słyszy nawet szmer, nie zawsze, ale czasem tak. Sama już nie wiem, może to jest naciąganie na kase?? jak w szpitalu źle wyszło to już to tak ciągną?? ale z drugiej strony jakby tak było, to już miała by aparaty, a my dalej stoimy w martwym punkcie. Kolejna wizyta 7stycznia wtedy już będziemy dopasowywać aparaty. Paulinka według ostatnich badań słyszy mowę, a nie powinna słyszeć szeptu.

Jeśli to badanie w szpitalu wyszło dobrze, to już się nie powtarza,
A jeśli wyszłoby źle, a kolejne dobrze, to się powtarza.
I powtarza się wtedy, kiedy w czasie ciąży mama chorowała na takie "gorsze" choroby, np różyczkę, i jeśli przyjmowała w czasie ciąży leki które mogą uszkadzać słuch lub inne leki nie wiem jakie, i wtedy kiedy dziecku zostały podane leki, które mogą uszkodzić słuch. Wtedy bada się co pół roku ( to są informacje od mamy którą spotkałam w poczekalni u audiologa) .

Dzięki za kciuki, badanie nie wykonane szkoda drogi. Nie chciało jej się spać mieliśmy 1,5godz na uśpienie i badanie i dooopa.

gratulacje

Ale czad Paula dalej ryje nosem w podłoże, "pływa" rączkami, próbuję się przewracać na boki, ćwiczymy te przewroty po wizycie u neurologa, usg główki wyszło dobrze

Dziękuję za odp. To rzeczywiście męczące te badania i jeszcze wykluczające się wyniki! Będzie dobrze

Robiłaś usg główki? Przepraszam, znowu pewnie nie doczytałam dlaczego...
U nas chyba ze wzgl na poród z rączką robili to usg i stwierdzono jakąś asymetrię, po mies powtórzyłam badanie będąc w szpitalu. i niby kazali kontrolować, ale do tej pory nigdzie nie byłam. Czas się chyba wybrać dla świętego spokoju, póki można zrobić usg przez ciemiączko. O właśnie a ciekawe do kiedy tak się da?
justysd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 00:21   #1655
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
a to i ja pokażę moją sześciomiesięczną Perełkę
Słodziaczek

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
To ja też wrzucam zdjęcia Sebusia w tych czapeczkach, które ostatnio zrobiłam (prezent mikołajowy dla jego starszych kuzynek). Mam nadzieję, że widać jakie to zwierzątka
Czapki cudne a Sebuś przystojniaczek

Cytat:
moja myszka
Faktycznie myszka śliczna

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
a ja mam pytanie czy Wasze dzieci tez tak nie lubią się ubierać na dwór? No mnie już ręce opadają ja nie wiem, czy ten kombinezon jest do du*py czy ja coś źle robię? ciasny też nie jest... póki chodziła w kurtce to było jeszcze pół biedy ale teraz kurtka za mała a na zimę kupiłam kombinezon i jest masakra- dziś w końcu nie wyszłyśmy- tak się darła że hej- i nic nie pomaga, zabawki ,przerywanie ubierania i noszenie przez chwilę, wygladanie przez okno... jak już ją ubrałam to była spłakana, gile po pas no i jak tu wyjśc na 0 stopni... no i ją rozebrałam i siedziałysmy w domu- ale w domu idzie zwariować...z nudów nie wiem, chyba kupie kurtkę plus cieplejsze spodnie- ale jeżeli to nie w tym problem to tylko strata kasy...
Paula nienawidzi,

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37968028]Hej Byłam dziś na wizycie, serduszko bije, a moja pociecha wg USG ma 7t2d (wg OM 7t3d)
Czyli jeszcze tylko... 32 tygodnie [/QUOTE]
Perse gratuluję i życzę duuużo zdrówka

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
U nas wielkie wydarzenie - Kaj przeprowadzony do swojego pokoju. Właśnie rozpoczął drugą noc we własnym łóżeczku. Już była najwyższa pora, bo czworaki już ma dobrze opanowane i zaczyna rękami wspinać się po czym się da. I tak spał w koszu o wieeele dłużej niż myślałam, bo sądziłam, że to będzie ze 3-4 mies., a tu mi tak wygodnie było mieć go koło łóżka, że aż 6,5 mies. u nas spał. Ale teraz będę miała wrażenie, że mam dużo miejsca w sypialni, jak ten kosz oddamy
wow, gratuluję, ja nie wiem czy zasnę, jak przeprowadzę Paulę do jej pokoju

Cytat:
A póki co takie ...
Super

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Zdjęcia??? Ach proszę
Cudna, ale mamy śliczne dzieci

Cytat:
A swoją drogą jak spieracie te plamy po jedeniu z ubranek i śliniaków?
Ja mam całą masę białych ubrań i prawie wszystkie śliniaki też są białe i niestety nawet gotowanie nie pomaga na te okropne plamy, a sporej części ubrań mi szkoda że się zniszczyły
Mam to samo, nawet gotowanie nie pomaga, a mama mówiła "co się przejmujesz, wygotujesz i po kłopocie" kłopot pozostał. Potem stwierdziła "no tak,kiedyś to się w garze gotowało, to było gotowanie, a w pralce jest tylko 95st" i ja mam plan, żeby wygotować w garnku na piecu hehe

Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość

Dziewczyny czym skutecznie wyczyścić zlewozmywak ze stali nierdzewnej???
Na moim wiecznie jest biały osad, coś niby kamień. Zlew po umyciu wydaje się super czysty, ale jak tylko wyschnie, to zaraz pojawia się ten biały osad. Też tak macie czy to wina zlewozmywaka?
Dodam że soda i ocet sobie z tym nie radzi, mleczka do stali nierdzewnej też nic nie pomagają....
Ja mam takie mleczko z Wirlpoola, dostaliśmy do sprzętu agd, daje radę, ale chyba jest drogi.

---------- Dopisano o 00:21 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:53 ----------

Cytat:
Dajecie coś swoim pociechom przeciw...hmmm..jak to nazwać...no żeby przeziębienie je nie brało??? Coś np. jak dla nas rutinoscorbin... Myślicie, że Cebion jest ok? Ja Niuncie hartuje spacerkami więc przydałoby się jakoś zabezpieczyć.
Ja daję Pauli DICOFLOR ale nie wiem czy mogę to dawać stale.

Cytat:
Napisane przez nacia_n Pokaż wiadomość
Ale dziś musiałam napisać, ponieważ Dawidek ma PÓŁ ROCZKU!!!!

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
A najlepiej z takimi rzeczami radzi sobie coca-cola
colę to ja wolę wlać gdzie indziej

Cytat:

[/COLOR]Tak mi się jeszcze nasunęło pytanie. Oczywiście myślami już wybiegam naprzód.
Jakie mięsko podajecie swoim dzieciaczkom? Jak to u Was wygląda technicznie? Gotujecie np. 2 łyżeczki takiego mięska oddzielnie? Ile wtedy je gotujecie? Myślicie że takie danie z mięskiem przygotować wcześniej i zawekować?
Ja podaję królika i gołębia i gotuję tak jak Agata.

Cytat:
Czy chrzestni byli u waszych dzieciaczkòw wczoraj?
Byli wszyscy najbliżsi oprócz chrzestnego, bo miał popołudniówkę, ale
przyjechał w niedzielę

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
A tak Maciek zasypia u tatusia na kolanach

bosko

Cytat:
moja 7 mies liwka
super

NA TYM DZIŚ KOŃCZĘ< DALEJ BĘDĘ NADRABIAĆ JUTRO DOBRANOC.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 08:48   #1656
rozowa1987
Zadomowienie

witamdziewczynki jakie macie duże choinki?zamawiała któraś przez allegro?nie mam kiedy kupić bo męża nie ma i musze na allegro zamówić.

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

dziękuje za opinie odnośnie huśtawki
Stary 2012-12-12, 08:59   #1657
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:

Nie rozumiem... jak zjadł o 8 (pił 5min) , to potem jadł dopiero o 12?? i jemu tyle wystarczy?
no tak jest, swobodnie 4 godzinki teraz wytrzyma bez jedzenia, dla mnie to też dziwne po tym jak jadł co godzinę przez 3 miesiące.
Ale wiecie co, ważył jakiś miesiąc temu 10,6kg a przedwczoraj M go ważył i jest 10 kg. Widać, że "jest mniejszy" nie ma już brzusia, nie ma fałdek na udach, wysmuklał bardzo. Tylko czy powinno tak być że dziecko traci wagę? Jak wstanie to jeszcze ja go zważę.

Cytat:
U nas też pierwsze dziecko w rodzinie, rozumiem Cię doskonale sobie nawzajem chyba nic nie kupujemy. W styczniu czeka nas mega wydatek, chociaż ...rodzinka już zapowiedziała pomoc finansową
to super, że Wam pomogą

Cytat:
U nas chyba ze wzgl na poród z rączką robili to usg i stwierdzono jakąś asymetrię, po mies powtórzyłam badanie będąc w szpitalu. i niby kazali kontrolować, ale do tej pory nigdzie nie byłam. Czas się chyba wybrać dla świętego spokoju, póki można zrobić usg przez ciemiączko. O właśnie a ciekawe do kiedy tak się da?
co to znaczy poród z rączką?

natusiakac21 jeszcze nic nie pobrudziliśmy, ja mam śliniaki z ikei, z rękawkami i takie zwykłe, one są takie ceratkowe, nie z mareriału, więc po jedzeniu pod kran wrzucamy, przecieramy i jak nowy! Materiałowych nie mam, aaa nie, mam jeden z imieniem, ale szkoda użyć
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 09:04   #1658
pola_m
Wtajemniczenie

cześć
Kupiliśmy wczoraj ten wózek w końcu, 530zł, myślę, że będziemy zadowoleni

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Myślę, że z tym rozlewaniem to mieścicie się w normie Przecież picie z dorosłego kubka, to taaaka trudna sztuka Fajnie, że Antonio pije wodę i ziółka i że ćwiczycie picie z kubka, za kilka miesięcy na pewno zauważysz efekty Ja mam generalnie takie założenie, że około roku chciałabym definitywnie pożegnać picie przez smoczek (jeśli nie uda się wcześniej) i przez niekapki (jeśli w ogóle będziemy używać, Maks nie chciał), żeby dzieć po roku pił z kubka lub przez rurkę. Nie trzeba wtedy martwić się o noszenie poza domem zawsze przy sobie specjalnej butelki, bo inaczej nie potrafi...
Uspokajacza mam nadzieję pożegnać w okolicach 8-10 mies. Wtedy naturalnie zmniejsza się potrzeba ssania dla uspokojenia, pozostaje tylko jako zaspokajanie głodu. Maksiu sam odrzucił smoka w tym wieku (dwa wieczory z rzędu usilnie go wypluwał przy usypianiu, więc schowałam i więcej już nie dałam), więc mam nadzieję, że młodszy brat pójdzie w jego ślady Więc jakoś nie wiążę picia przez smoka z uspokajaczem...
Tak, takie kojarzę zalecenia, że dla rozwoju mowy i pewnie dla zgryzu też po roku dziecko nie powinno już pić przez smoczek.
Chyba bym została przy doidy, chociaż na wiosnę, jak trzeba będzie jakieś piciu na spacery brać , to może Wam się jakiś rodzaj butelki z dzióbkiem/rurką przydać. Ale to niekoniecznie musi być niekapek, są też różne "kapki", po prostu z dzióbkami. Z niekapków wydaje mi się, że niektórym dzieciom trudno jest pić, bo trzeba dość mocno zassać.

dzięki kism. w takim razie będziemy ćwiczyć z doidy
faktycznie nie ma co go przyzywczajać do butli. Co do uspokajacza, też przed rokiem chcemy odzwyczajać - zanim jeszcze załapie, że można się przyzwyczaić do smoczka

Cytat:
A zapomniałam Wam się pochwalić że zaczęliśmy zapoznawać Staśka z toaletą kupiliśmy taką nakładkę na sedes i raz już udało się nam z kupą. Także mam nadzieje że to dobry początek
my też planujemy łapać I też pierwsze sukcesy za nami
Wiadomo że takie małe dziecko jeszcze nie komunikuje potrzeby, ale widać po nim, że się szykuje i napina No to wtedy my myk na nocnik
Wydaje mi się, że jednak dziecku też jest przyjemniej bez kupy w gaciach, i jeśli zrobi właśnie nie na nocnik tylko do pieluchy, to zacznie mu to przeszkadzać, a to sprawi, że będzie chciał korzystać z nocnika
Cytat:
Dziewczyny, to jak mi Mała daje popalić to szok!!! Od kiedy zaczęła chodzić na czworakach do przodu wszędzie jej pełno!!! Zasuwa tak szybko, że nie moge odwrócić sie nawet na chwilę. A to zabiera się za miski psa, a to zapoznaje sie z drzwiami wylizując je całe no bo przecież wcześniej tak daleko było, a to wali głową we wszystko co tylko mija, no po prostu szaleństwo!!!
Powiedzcie mi czy macie jakieś ochraniacze na ostre krawędzie np. szafki??? Możecie coś polecić???
Macie tez może jakieś ładne eleganckie pojemniki na zabawki? Chciałabym jakoś ogarnąć ten plac zabaw w salonie.
Mała jest bardzo ruchliwa i w łóżeczku też robi rozpierduche!!! Kopie w szczebelki, wyrywa ochraniacze, ściąga prześcieradło. Jak widzę te jej stópki między szczebelkami to aż mi się słabo robi. Juz raz miałyśmy ciężkie przeżycie z nóżką między szczeblami więc może Wy macie takie ochraniacze, które są takie....wysokie od materaca do końca łóżeczka bo innych to ona nie może mieć.
Po dzisiejszym dniu jestem padnięta!!! Może jak zacznie chodzić będzie łatwiej
o kurde, wyobrażam sobie że padasz na nos, ale opis mnie rozwalił

Cytat:
Paulinka śpi, wszystko u nas dobrze, tylko tż jest na delegacji do piątku lub soboty.

Pracuję sobie dorywczo w mojej pracy, 1-2-3 dni w tyg. Idę jak mnie potrzebują, tak to można pracować Ale otworzyli w pobliżu biedronkę, więc nie wiem jak długo będę miała pracę.

fajnie, że masz możliwość właśnie tak pare dni w tygodniu, tak jest chyba najlepiej
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 09:11   #1659
rozowa1987
Zadomowienie

znalazłam taką śmieszną spacerówke http://allegro.pl/nuna-pepp-2012-woz...837772450.html
Stary 2012-12-12, 09:22   #1660
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!
Cytat:
Dzięki na pewno się przyda Stasiek robi się coraz bardziej komunikatywny. Jakiś czas temu zaczęłam jak zrobił kupę to śmiać się do niego i mówić co zrobiłeś gówienko on na początku się tylko śmiał a teraz zawsze jak zrobi kupę to jak widzi kogoś to powtarza gu. a że u niego to nie problem zauważyć ze montuje coś to wykorzystałam okazję Nawet nie myślała że moje dziecko będzie takie bystre ale to też dzięki babci bo to ona dużo go nauczyła potrafi zrobić papa, wie gdzie światełko jest ,zapalić , gdzie ma swoja Bozie a ostatnio pokazuje jaki ma kaszelek.
To w większości mojej mamy zasługa jak to ona mówi z dzieckiem trzeba dużo rozmawiać i to u niego się chyba sprawdza.
Ja to sobie jeszcze tego nie mogę wyobrazić. Przypomniało mi się coś. Wczoraj odjeżdżamy z Hanią od babci, no i ta do niej: zrób papa. I Hania akurat tak przypadkowo ruszała ręką. A ta jak się cieszyła. Szarpie mnie za rękaw: popatrz, popatrz zrobiła do mnie papa.
Cytat:
znalazłam taką śmieszną spacerówke http://allegro.pl/nuna-pepp-2012-woz...837772450.html
Podoba mi się, no serio!
Póki co czekamy do wiosny z lżejszą spacerówka. Szczerze mówiąc z takimi małymi kółkami to nie wyobrażam sobie pokonania dróg, którymi ja chadzam. Tutek daje radę. Ostatnio jak padał deszcz- jakieś 3 tygodnie temu wzięłam parasol, folia na wózek i poszłam do mojej teściowej- jakieś 3 km przez miasto czyt. chodniki, wysokie krawężniki, pasy itd. Czyli stwierdzam że Tutka da się prowadzić jedną ręką. Tak jak kiedyś wyczytałam na forum.
Stary 2012-12-12, 09:44   #1661
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
luzik

Znam przypadki, kiedy fizjologia tego typu u dzieci uaktywnia się w wieku 2-3 lat, albo i nawet później. Jeżeli wyrażasz ochotę wymieniać obsrane pieluchy do tego czasu to Twoja wola. Uważam, że do niektórych nawyków i czynności trzeba dzieci powoli przyzwyczajać. Ale to wolny kraj...
Filipek wołał kupke jak miał 10 m-cy Wołał aa
Cytat:
Dziewczyny, to jak mi Mała daje popalić to szok!!! Od kiedy zaczęła chodzić na czworakach do przodu wszędzie jej pełno!!! Zasuwa tak szybko, że nie moge odwrócić sie nawet na chwilę. A to zabiera się za miski psa, a to zapoznaje sie z drzwiami wylizując je całe no bo przecież wcześniej tak daleko było, a to wali głową we wszystko co tylko mija, no po prostu szaleństwo!!!
Powiedzcie mi czy macie jakieś ochraniacze na ostre krawędzie np. szafki??? Możecie coś polecić???
Macie tez może jakieś ładne eleganckie pojemniki na zabawki? Chciałabym jakoś ogarnąć ten plac zabaw w salonie.
Mała jest bardzo ruchliwa i w łóżeczku też robi rozpierduche!!! Kopie w szczebelki, wyrywa ochraniacze, ściąga prześcieradło. Jak widzę te jej stópki między szczebelkami to aż mi się słabo robi. Juz raz miałyśmy ciężkie przeżycie z nóżką między szczeblami więc może Wy macie takie ochraniacze, które są takie....wysokie od materaca do końca łóżeczka bo innych to ona nie może mieć.
Hhahah opis bardzo fajny,fajnie sie go czytałoJa już wile razy mówiłam tutaj iż trzeba się cieszyć jak dziecko nie jest mobilne,bo jak zacznie to jest tak własnie jak piszesz.Ochraniaczy na szafki jest wiele,na rogi też są,na kuchenki są.Wejdz sobie na allegro tyle tam tego jest od wyboru do koloru,w zalezności jaki kto ma stół itp.http://allegro.pl/oslona-naroznikow-...831051261.html np takie ale jest tam ich pełno.
Cytat:

czasami

Cytat:
A mi sie ona podobaWidziałam na żywo i wygląda fajnie.I tez jestem zdania że spacerówkę lepiej mieć porządną bo jej sie długo używa.Ale uważam że spacerówka musi miec duże koła aby w zimę dała radę i z własnego doświadczenia piszę aby miała pompowane koła.Szymon dostał spacerówkę i szczerze nie jestem zadowolona,ten wózek mnie wku.wia,ma koła plastikowe jezdzi jak mu sie podoba,po powierzchni płaskiej idzie jak burza a gdy chodnik jest nie równy to jest jakiś koszmar,ide sobie w najlepsze nagle wózek mi sie zatrzymuje,rączka od niego uderza mnie w brzuch patrzę acha no tak wertepy!A wczoraj poszłam w śnieg jeny co to była za przygoda,wózek ślizga mi sie na sniegu!

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę

Edytowane przez anulka4771
Czas edycji: 2012-12-12 o 09:50
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 10:11   #1662
martula007
Raczkowanie

hej

Oliwka konczy dzis 7 miesiac i z tej okazji mamy wizyte u gastroenterologa, heh. Mam nadzieje, ze bedzie wszystko okey.. i zakonczy sie na samym usg

Cytat:
tez za jakis czas bedziemy probowac... mysle, ze jeszcze z miesiac i zaczne sadzac. Moj kuzyn zaczal swoje dzieci uczyc w podobnym wieku... i synek bardzo szybko zalapal o co chodzi, dobrze jeszcze nie mowil, a juz pokazywal czego dusza pragnie

Cytat:
hehehe smiac mi sie chce, swietny opis.. i czyjes zachowanie mi przypomina... Oliwki wszedzie jest pelno, nie dosc, ze raczkuje to jeszcze sie podnosi i wstaje na nogi.... wczoraj podeszla do klatki krolika, zlapala sie za gorna krawedz i juz na nogach... a zadowolona i dumna z siebie przy tym byla niesamowicie:P i oczywiscie najbardziej interesuja ja rzeczy, ktorych nie moze.. kabelki, szuflady, szafeczki... na szczescie gniazdka mamy pochowane.

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
cześć
Kupiliśmy wczoraj ten wózek w końcu, 530zł, myślę, że będziemy zadowoleni

dzięki kism. w takim razie będziemy ćwiczyć z doidy
faktycznie nie ma co go przyzywczajać do butli. Co do uspokajacza, też przed rokiem chcemy odzwyczajać - zanim jeszcze załapie, że można się przyzwyczaić do smoczka

a to jaka spacerowka, typu parasolka? pokazesz?

No wlasnie ja tak sie zastanawialam ostatnio kiedy najlepiej oduczyc smoka i jak, zeby obylo sie bez wielkiego placzu.. nie wyobrazam sobie jak nauczyc mloda zasypiac bez smoczka.. bedzie ciezko

Cytat:
Widzialam ta spacerowke na zywo i powiem tak, ma ciekawy wyglad, ale zastanow sie czy te kolka nie sa troszke za male? Musisz brac po uwage nasze drogi. U mnie dodatkowym kryterium jest to, czy da rade na plazy, bo ja znad morza jestem, wiec ta spacerowka by u mnie odpadla

kupilam juz Oliwce sukieneczke na swieta i biala koszule z kolnierzykiem, juz dlugo takiej szukalam teraz musze pomyslec nad strojem dla mnie... bo ze wzgledu na biust nie mieszcze sie w swoje sukienki... jak nic nie wymysle to nakladam rozowo-fioletowy ortalionowy dres

a wlasnie w 51015 sa sliczne bodziaki dla chlopcow z wszyta czarna muszka- wygladaja super

Edytowane przez martula007
Czas edycji: 2012-12-12 o 10:20
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 10:27   #1663
justysd
Zadomowienie

GG do justysd

Cytat:

co to znaczy poród z rączką?
Nelka miała rączkę przy główce. Jeszcze długo po porodzie jej ulubiona pozycja była na "myśliciela"
Stary 2012-12-12, 10:37   #1664
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
hej

Oliwka konczy dzis 7 miesiac i z tej okazji mamy wizyte u gastroenterologa, heh. Mam nadzieje, ze bedzie wszystko okey.. i zakonczy sie na samym usg

No wlasnie ja tak sie zastanawialam ostatnio kiedy najlepiej oduczyc smoka i jak, zeby obylo sie bez wielkiego placzu.. nie wyobrazam sobie jak nauczyc mloda zasypiac bez smoczka.. bedzie ciezko

kupilam juz Oliwce sukieneczke na swieta i biala koszule z kolnierzykiem, juz dlugo takiej szukalam teraz musze pomyslec nad strojem dla mnie... bo ze wzgledu na biust nie mieszcze sie w swoje sukienki... jak nic nie wymysle to nakladam rozowo-fioletowy ortalionowy dres

a wlasnie w 51015 sa sliczne bodziaki dla chlopcow z wszyta czarna muszka- wygladaja super
dla Oliwki I powodzenia na wizycie. Gastroenterolog...:confus ed: brzmi strasznie.

Kupiliśmy używanego xlandera xa Jestem zadowolona, bo to porządny wózek, z tego, co czytam. Mój brat też ma taki (tzn jego córa ), są bradzo zadowoleni. Sladów użytkowania w zasadzie nie ma. A cena taka, co za nowy gorszej jakości.
Nie wiem tylko, jak to będzie z jechaniem do Francji pod koniec stycznia, bo składa się fajnie, ale zajmuje trochę miejsca. Gdybyśmy jechali miesiąc wcześniej, to pewnie byśmy dociągnęli w gondoli i kupili spacerówkę już na miejscu, ale pod koniec stycznia Antoś skończy 9m-cy, to już trochę kiepsko

Co do smoczka, zobaczmy jak będzie Ale będę się trzymać tego, co napisała kism - że zmniejsza się potrzeba ssania dla uspokojenia. W sumie, jak dziecko jest już bardziej świadome, to dopiero może być masakra

Na Święta ja dla siebie mam ładną koszulę rozpinaną (w większość sukienek albo nie wchodzę w cyckach -buhahaha, albo mają mały dekolt i musiałabym się totalnie rozbierać do karmienia). A Antek nie ma, zajdę może do tego 5-10-15, dzięki za info!
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 10:45   #1665
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
Nelka miała rączkę przy główce. Jeszcze długo po porodzie jej ulubiona pozycja była na "myśliciela"
pytałam,bo mój właśnie też tak się urodził, z rączką przy główce ale żadnego usg nie robiliśmy...dlaczego Wam kazano zrobić?
Stary 2012-12-12, 10:54   #1666
moniczka1302
Wtajemniczenie

Witam

My już po spacerze. Ale będę miała tyłek i ręce po tym pchaniu wózka w śniegu może zostanę miss fitness

Wczoraj zaliczyłam skalpel Ewki Ch. Niezbyt to trudne jednak. Wcześniej robiłam killera i wcale się nie dziwię, że nie podołałam na dłuższą metę.

Hania jest strasznieee marudna rano i nie wiem co jest tego przyczyną. Dlatego z rana wychodzimy i na dworze mi się uspokaja.

Dziś mamy wizytę u lekarza. Przez katar znowu mi jej nie zaszczepią
Stary 2012-12-12, 11:02   #1667
izotropia
Rozeznanie

Cytat:
Witam

My już po spacerze. Ale będę miała tyłek i ręce po tym pchaniu wózka w śniegu może zostanę miss fitness

Wczoraj zaliczyłam skalpel Ewki Ch. Niezbyt to trudne jednak. Wcześniej robiłam killera i wcale się nie dziwię, że nie podołałam na dłuższą metę.

Hania jest strasznieee marudna rano i nie wiem co jest tego przyczyną. Dlatego z rana wychodzimy i na dworze mi się uspokaja.

Dziś mamy wizytę u lekarza. Przez katar znowu mi jej nie zaszczepią
niby nie trudne... ale ja nie wytrzymuję tempa ;( ale nie poddaję się, bo za każdym razem jest coraz lepiej dziś też wybieram się na spacerek
ale najpierw mam nadzieję, że przyjdzie kurier... ;] już wystarczy że listonosz nie wszedł na górę a zostawił awizo w skrzynce pewnie UP mnie zaprasza...
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 11:09   #1668
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Hej!

Ja to sobie jeszcze tego nie mogę wyobrazić. Przypomniało mi się coś. Wczoraj odjeżdżamy z Hanią od babci, no i ta do niej: zrób papa. I Hania akurat tak przypadkowo ruszała ręką. A ta jak się cieszyła. Szarpie mnie za rękaw: popatrz, popatrz zrobiła do mnie papa.
a może to właśnie wstęp do robienia papa u mnie było identycznie, najpierw coś tam machnęła rączką do babci a na nast dzień się nauczyła papa- nie całą rączka ale tak składa słodko paluszki

Cytat:
podoba mi się pierwszy raz widzę

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość

czas wrócić do ćwiczeń z Ewą, wcisnęłam się w spodnie z przed ciąży i zapięłam, pominę szczegóły jak to wyglądało ale i tak się cieszę
ja też się wcisnę ale ładnie to nie wygląda parę kilo jeszcze zostało ale widzę że figura się zmieniła i już chyba trzeba zmienić krój spodni

Cytat:

Cytat:
Jak to jest właściwie z tym piciem wody? My dajemy Antkowi wodę, melisę, rumianek. Kupiliśmy ten doidy cup, taki podobno wspaniały - i Młody faktycznie chętnie z niego pije, wiciąga rączki i chłepcze, ale POTWORNIE rozlewa...
Czasem dajemy tez na łyżeczce, pije bardzo ładnie. No i w butelce ze smoczkiem - ale tak się nie powinno podobno? I mam pytanie, daleczego właściwie? Czy przez to może mi się bardziej przyzwyczaić do smoczka? (też używamy praktycznie tylko do zasypiania w domu) Czy ze zgryzem może byc nie tak? Lepszy wobec tego będzie niekapek, czy próbować dalej z tym doidy...?
u mnie Agata nawet nie chce patrzeć na niekapek, pije ze zwykłego kubeczka. a Antek sam go trzyma? moja nie chce trzymać chyba stwierdziła że ma od tego ludzi to co się będzie męczyć jak może zając w tym czasie ręce czymś innym nie wiem jak ją przekonać. pomyślę o tym kubku doidy bo go nie widziałam wcześniej, ale jakiś niekapek czy cuś też muszę jej dopasować żeby mieć w czym brać piciu na wyjście

Cytat:
Dzięki na pewno się przyda Stasiek robi się coraz bardziej komunikatywny. Jakiś czas temu zaczęłam jak zrobił kupę to śmiać się do niego i mówić co zrobiłeś gówienko on na początku się tylko śmiał a teraz zawsze jak zrobi kupę to jak widzi kogoś to powtarza gu. a że u niego to nie problem zauważyć ze montuje coś to wykorzystałam okazję Nawet nie myślała że moje dziecko będzie takie bystre ale to też dzięki babci bo to ona dużo go nauczyła potrafi zrobić papa, wie gdzie światełko jest ,zapalić , gdzie ma swoja Bozie a ostatnio pokazuje jaki ma kaszelek.
moja też robi papa, wyciąga rękę do cześć , wie gdzie światło, cyk-cyk ,gdzie piesek ma ucho a miś nosek i to wszystko chyba przez ostatnie 2-3 tygodnie. Aż nie mogę się nadziwić jaka z niej już rozumna istotka
Moja mam tez do niej nawija non-stop ja tak nie potrafię , oczywiście staram się, dużo mówię, ale powtarzać sto razy że tu mi ma oczko a tu uszko nie dam rady
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 11:47   #1669
justysd
Zadomowienie

GG do justysd

Cytat:
pytałam,bo mój właśnie też tak się urodził, z rączką przy główce ale żadnego usg nie robiliśmy...dlaczego Wam kazano zrobić?
Hmm.. nie wiem... Zrobili po porodzie nawet nie pytali. Na pewno to nie standard bo inne mamy na sali tego nie miały. A może też dlatego, że urodziła się malutka (2660)... poród był ekspresowy..? Nikt mi tego nie wyjaśniał Ogólnie żadnych komplikacji nie było, dostała 10 Apgar.
Stary 2012-12-12, 11:56   #1670
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
niby nie trudne... ale ja nie wytrzymuję tempa ;( ale nie poddaję się, bo za każdym razem jest coraz lepiej dziś też wybieram się na spacerek
ale najpierw mam nadzieję, że przyjdzie kurier... ;] już wystarczy że listonosz nie wszedł na górę a zostawił awizo w skrzynce pewnie UP mnie zaprasza...
A widziałaś te cwiczenia turbo , mnie od samego patrzenia już wszystko boli.

Hania reaguje na pieska, kotka - wie, że piesek robi hau hau a kotek miau miau, zresztą nad nami mają 2 psy w mieszkaniu i jak robią larmo to u nas slychac i wtedy Hania patrzy na mnie pytająco.

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
dla Oliwki I powodzenia na wizycie. Gastroenterolog...:confus ed: brzmi strasznie.

Kupiliśmy używanego xlandera xa Jestem zadowolona, bo to porządny wózek, z tego, co czytam. Mój brat też ma taki (tzn jego córa ), są bradzo zadowoleni. Sladów użytkowania w zasadzie nie ma. A cena taka, co za nowy gorszej jakości.
Nie wiem tylko, jak to będzie z jechaniem do Francji pod koniec stycznia, bo składa się fajnie, ale zajmuje trochę miejsca. Gdybyśmy jechali miesiąc wcześniej, to pewnie byśmy dociągnęli w gondoli i kupili spacerówkę już na miejscu, ale pod koniec stycznia Antoś skończy 9m-cy, to już trochę kiepsko

Co do smoczka, zobaczmy jak będzie Ale będę się trzymać tego, co napisała kism - że zmniejsza się potrzeba ssania dla uspokojenia. W sumie, jak dziecko jest już bardziej świadome, to dopiero może być masakra

Na Święta ja dla siebie mam ładną koszulę rozpinaną (w większość sukienek albo nie wchodzę w cyckach -buhahaha, albo mają mały dekolt i musiałabym się totalnie rozbierać do karmienia). A Antek nie ma, zajdę może do tego 5-10-15, dzięki za info!
Ta wyprawa do Francji to będzie niezłe przedsięwzięcie logistyczne dla Was.
Na Święta Hania ma sukienkę z reniferami, to raczej taka tuniko-sukienka - z włóczki + rajstopki do tego, na nóżki mamy buciki z reniferami co kupiłam zeszłej zimy w Tesco. Dla siebie mam bluzkę. Nieźle się nad nia napracowałam, bo do kołnierzyka (taki typu bebe) przyszywałam mnóstweo koralików. Wygląda fajnie, inaczej i na pewno takiej nikt nie ma
Stary 2012-12-12, 12:32   #1671
justysd
Zadomowienie

GG do justysd

Dziewczyny a co kupujecie pod choinkę swym mężom/partnerom? Mi już brakuje pomysłów...
Stary 2012-12-12, 12:51   #1672
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny a co kupujecie pod choinkę swym mężom/partnerom? Mi już brakuje pomysłów...
Mój był nie grzeczny w tym roku

Martula gdzie ty mieszkasz w jakiej miejscowości?

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-12-12, 13:05   #1673
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość

Martula gdzie ty mieszkasz w jakiej miejscowości?
Teraz w Szczecinie ( od 5 lat), ale jestem z Koszalina i tam bardzo czesto jezdze, kazdy wolny czas spedzam tam, swieta, wakacje, co drugi weekend i mamy zamiar tam wrocic( tylko nie wiemy czy nam sie uda, bo tutaj M ma prace i ja mam dobre perspektywy)... dlatego nigdy nie mowie, ze jestem Szczecinianka i ze tu mieszkam... nienawidze tego miasta z calego serca:P za to Koszalin kocham za samo miasto i za okolice, w linii prostej nie ma nawet chyba 10 km do morza wiec zawsze mozna sobie rowerkiem skoczyc szybciutko a Ty jestes z pomorskiego prawda? a gdzie dokladnie? Moja siostra obecnie przebywa w trojmiescie i mam tam tez rodzinki troszke
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 13:24   #1674
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:
Dziewczyny, tak Was czytam jak to wychodzicie z dzieciakami na 1,5 godziny, ale Wy je wozicie jeszcze w gondoli czy w spacerówce już? Ja wychodze z moja Małą raz, dwa razy na 20 minut bo boję się, że jej buźka zmarznie, ale może jestem w błedzie??? O której godzinie tak najlepiej wyjść żeby było najcieplej?
My przez pare ostatnich dni nie wychodziłysmy ze wzgledu na katar, wczoraj i dzisiaj byłysmy i był płacz. Czyżby odzwyczaiła sie od wózka? A moze za grubo ja ubrałam? W kazdym badz razie znów jej cieknie z nosa, wiec chyba znow bedziemy siedziec w domu. My wozimy sie w gondoli, ale coraz bardziej zastanawiam sie by przesadzic ja do spacerówki, bo wydaje mi sie ze ma ciasnawo w gondoli.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 14:00   #1675
onething
Zadomowienie

Kism zdrówka

Cytat:
Napisane przez izabelakonto Pokaż wiadomość
Podczytuję Was drogie Mamusie od już bardzo dawna
I przyznam,że z niektórych porad dotyczących ciąży i dzieci skorzystałam i po cichu czytam nadal.Po prostu wolę Was czytać,zresztą moje dzieciątko jest bardzo absorbujące i ja sama od rana do wieczora Nim się wyłącznie zajmuję.
Przedstawię się skromnie: mam na imię Iza i mam synka Albercika,który skończył właśnie 6 miesiąc.Mam nadzieję,że w przypływie wolnego czasu dołączę się do Was i co nieco napiszę.
Witaj

Cytat:

Bilans 6 miesięczniaka?? Jak dziecko skończy pół roku to idzie się na wizytę tak??
Nie, to taki mój własny bilans

Cytat:

Jakich kremów na te mrozy używacie? Ja z Hipp na wiatr i niepogodę, ale wydaje mi się że nie chroni wystarczająco...
Dziewczyny polecały Baby Dream więc póki co testujemy go.

Cytat:
witamdziewczynki jakie macie duże choinki?zamawiała któraś przez allegro?nie mam kiedy kupić bo męża nie ma i musze na allegro zamówić.
My zawsze mieliśmy żywą choinkę, a w tym roku kupiliśmy taką 60cm i będzie stała na komodzie.
Cytat:
Ale wiecie co, ważył jakiś miesiąc temu 10,6kg a przedwczoraj M go ważył i jest 10 kg. Widać, że "jest mniejszy" nie ma już brzusia, nie ma fałdek na udach, wysmuklał bardzo. Tylko czy powinno tak być że dziecko traci wagę? Jak wstanie to jeszcze ja go zważę.
Zależy czy ważyłaś w pieluszce i ile w niej było, czy było przed jedzeniem czy po, jak dziecko było ubrane i powinno się ważyć zawsze w tym samym miejscu. Jeśli dziecko ma sporą wagę to nie ma co się martwić (jeśli nie straciło apetytu, ani nie choruje), teraz więcej się rusza, więc może mieć małe spadki, ale trzeba obserwować.
Cytat:
Fajna i ma bardzo dobre opinie.
Cytat:
Hej!

U mnie też babcia szaleje jak Szymon coś zrobi (przeważnie przypadkiem)., jest wtedy w siódmym niebie i trajkocze, że "pomachał","odpowiedz iał na jej pytanie" itp.
A ja jak patrzę jak się mama cieszy i jaka jest wniebowzięta to się uśmiecham w duszy i tak miło, że tak nie wiele trzeba sprawienia radości.
Cytat:
hej

Wszystkiego dobrego

Cytat:
Nic, w tym roku zmądrzeliśmy i nie kupujemy sobie nic

Cytat:
W takim razie lanie mu się należy

Szymon w Wigilię ubrany będzie w bodziaka z reniferem, czerwono-białe spodenki i kapcie do kompletu.

W ogóle wczoraj wieczorem mały zaczął "ma ma ma ma" i choć wiem, że to nieświadomie to takie słodkie to jest, że łezka się kręci
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 15:06   #1676
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
hej

tez za jakis czas bedziemy probowac... mysle, ze jeszcze z miesiac i zaczne sadzac. Moj kuzyn zaczal swoje dzieci uczyc w podobnym wieku... i synek bardzo szybko zalapal o co chodzi, dobrze jeszcze nie mowil, a juz pokazywal czego dusza pragnie

hehehe smiac mi sie chce, swietny opis.. i czyjes zachowanie mi przypomina... Oliwki wszedzie jest pelno, nie dosc, ze raczkuje to jeszcze sie podnosi i wstaje na nogi.... wczoraj podeszla do klatki krolika, zlapala sie za gorna krawedz i juz na nogach... a zadowolona i dumna z siebie przy tym byla niesamowicie:P i oczywiscie najbardziej interesuja ja rzeczy, ktorych nie moze.. kabelki, szuflady, szafeczki... na szczescie gniazdka mamy pochowane.

Widzialam ta spacerowke na zywo i powiem tak, ma ciekawy wyglad, ale zastanow sie czy te kolka nie sa troszke za male? Musisz brac po uwage nasze drogi. U mnie dodatkowym kryterium jest to, czy da rade na plazy, bo ja znad morza jestem, wiec ta spacerowka by u mnie odpadla

na piasku Nie da rady bo czytałam opinie,ale pl chdnikach podobno daje rade,ogòlnie ma dużo pozytywnych opini.zastanawia mnie jeszcze to że Nie ma zabezpieczenia z przodu.
Stary 2012-12-12, 15:06   #1677
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
rózgę mu
my nic nie kupujemy sobie w tym roku, bo zawsze to było takie "na siłę", ja to z wszystkiego się cieszę, ale mój M to zazwyczaj rzucał prezent do szafy, bo on wszystko, co ma musi zużyć do końca i dopiero nowe czy to ubrania czy kosmetyki. Poza tym czeka nas rok mega wydatków, więc w tym roku tylko Adaś dostanie prezencik, bo był grzeczny
Stary 2012-12-12, 15:40   #1678
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, to jak mi Mała daje popalić to szok!!! Od kiedy zaczęła chodzić na czworakach do przodu wszędzie jej pełno!!! (...) Może jak zacznie chodzić będzie łatwiej
oj uśmiałam się, ale jak sobie pomyślę, ze zaraz mnie to czeka to mniej mi do śmiechu...
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 17:11   #1679
Ewunia_1984
Zadomowienie

Odważyłam się w koncu iść z Małą do parku na dłużej i było fajnie Tak jak Moniczka napisała jazda wózkiem po śniegu to niezły trening na nogi i pośladki Choć mam super wózek i mam obracaną rączkę dzięki czemu super się wózek pcha z dużymi kołami na przodzie to nic nie zmieniałam i ostro pchałam tak żeby było mi ciężko Jutro rano powtórka
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 17:19   #1680
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Teraz w Szczecinie ( od 5 lat), ale jestem z Koszalina i tam bardzo czesto jezdze, kazdy wolny czas spedzam tam, swieta, wakacje, co drugi weekend i mamy zamiar tam wrocic( tylko nie wiemy czy nam sie uda, bo tutaj M ma prace i ja mam dobre perspektywy)... dlatego nigdy nie mowie, ze jestem Szczecinianka i ze tu mieszkam... nienawidze tego miasta z calego serca:P za to Koszalin kocham za samo miasto i za okolice, w linii prostej nie ma nawet chyba 10 km do morza wiec zawsze mozna sobie rowerkiem skoczyc szybciutko a Ty jestes z pomorskiego prawda? a gdzie dokladnie? Moja siostra obecnie przebywa w trojmiescie i mam tam tez rodzinki troszke
Ja mieszkam w Nowym Dworze Gdańskim

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości