|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
|
|||
| Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! |
|
4 | 8,33% |
| Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. |
|
0 | 0% |
| Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy |
|
0 | 0% |
| Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. |
|
0 | 0% |
| Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci |
|
0 | 0% |
| Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy |
|
2 | 4,17% |
| Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka |
|
13 | 27,08% |
| Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. |
|
3 | 6,25% |
| Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy |
|
2 | 4,17% |
| Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
15 | 31,25% |
| Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy |
|
1 | 2,08% |
| Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły |
|
3 | 6,25% |
| Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. |
|
1 | 2,08% |
| Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am |
|
2 | 4,17% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Brumku u nas ostatnio duuuże problemy z zasypianiem - i własnie moja obserwacja jest taka, że Karolcia nie może si wyciszyć, za dużo wrażeń w ciągu dnia i nie chce tracić czasu na spanie skoro tyle ciekawych rzeczy na nią czeka
już niby leży spokojnie i zaraz sobie coś przypomni i zacznie mówić pod nosem, nózki same jej chodzą. Myślę że nasze dzieciaki muszą nauczyć się ogarniać ten szał bodźców i osiągnięć |
|
|
|
#4412 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
My po szczepieniu. Karol waży 17, 3 kg. mierzy 86.
3 ukłucia, pierwsze - Karol obserwował co sie dzieje, drugie - lekko się skrzywił, a przy 3 ukłuciu tym razem w nóżkę rozpłakał się, ale chwilkę aby poplakał i przestał zagadany przez pielęgniarke. Dzielny synek Podobno jak ja byłam mała to to tak samo było, oni mnie szczepili a ja patrzyłam o co chodzi ![]() Miejmy nadzieje z żadnych efektów ubocznych nie będzie. |
|
|
|
#4413 |
|
Zakorzenienie
|
117 kg?! matko swieta
|
|
|
|
#4415 |
|
Wtajemniczenie
|
Bartessa, a co lekarz mówi na wagę Karolka?
|
#4416 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zostaje już teraz do Świąt? - Taaaa, nie ma to jak uraczyć dziecko jakimś przysmakiem Tymcia kiedyś pani w cukierni pączkiem częstowała.Cytat:
Ale przyczyna pewnie ta sama...Niewiarygodne ![]() Słuchaj, a to jest daleko poza siatką centylową. Lekarz nic nie mówił? O, wiedzę, ze spytałam o to samo, co Madziulka.
|
|
#4417 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() gdzie??? u nas zimno tylko u mnie nawet mgły nie ma no to leć lec. ![]() ![]() a mówiłam wam ze zaprowadziłąm Emila do lekarza z tymi ropiejącymi oczkami? no więc byliśmy wczoraj i pan doktor powiedział, że normalnie nic się z tym nie robi poza przemywaniem wacikiem i przegotowaną wodą, ale u niego były zbyt sklejone i zbyt czerwone, więc dostaliśmy krople- Emil nie przepada, ale nie ma tragedii. w sumie zaaplikowałam mu je wczoraj 3 razy i jest juz lepiej. zobaczymy jak po żłobku. A w gabinecie Emil znalazł jakąs półeczkę na kółkach i zaczął ja pchać jak wózek po całym gabinecie. szok. normalnie tego dziecka się nie da okiełznać.a 5 stycznia w żłobku, rzekomo wskazął na światło i powiedział :light. tak powiedziała pani. musze jej wierzyć ![]() zrobiłam wieniec na drzwi, mam nadzieję, że się nie osypie do świąt ![]() gomra- 17kg????? o matko. Emil przystopował- waży 11.9 kg. i tak jak dla mnie jest ciężki.
|
|
|
|
|
#4418 | |||
|
Zadomowienie
|
Bry Kuny!
no która jeszcze odważy się wyśmiać naszą bestię ![]() ![]() ![]() Cytat:
następna śmie obrażać naszego psiuńka będzie mu przykro jak mu to poczytam ![]() ooo to już przesada odezwała się właścicielka wyciora do butelek Cytat:
heheh mocne!!! Cytat:
|
|
#4419 |
|
Wtajemniczenie
|
że niby z niej SZCZOTA? to by się zgadzało
taki poczochraniec wyrósł. według Carmeli podobna do kozy ![]() Pieleszko
|
|
#4420 |
|
Zakorzenienie
|
Na te chwile ma lekką nadwagę, póki co lekarka mówi mi ze mam mu nie dawać kaszek, słodkich soczków typu kubuć, czyli tego co ma najwięcej cukrów.
Karol wkracza juz w okres niejadztwa. Wczoraj np. zjadł rano mleczko - 180 ml nan, pózniej przez cały dzien udało mi sie wepchnąć mu może ze 3 łyżki bigosu, nic innego nie chciał, no i wieczorem mleczko tez 180 ml. Dobrze że chociaż to mleko je i pije herbatki. Czaem zje bydyń, kawałek chlebka, banana czy jakis inny owoc a czasem chodzi obrazony na jedzenie. No i od dłuższego czasu waga juz nie znacznie mu rośnie, bardziej ciągnie w góre. Więc na te chwile obaw do paniki nie ma. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2012-12-12 o 12:45 |
|
|
|
#4421 |
|
Zakorzenienie
|
Pieleszko
![]() Czy mi się wydaje, czy dawno Vinilowej (czy Vinilinowej?)nie było? U nas też katar ![]() Sypie pięknie śnieg, akurat jak mamy jechać popołudniu do koleżanki która mieszka na pipidówie ![]() Marzena jak sobie radzicie bez tż? Tzn na pewno świetnie ale chodzi mi o to, jak to jest gdy większość czasu go w domu nie ma? Na długo wraca czy tylko weekend bądź kilka dni? U nas straszne komplikacje. Tż do końca grudnia pracuje, dał wypowiedzenie. Ze wstępnym naszych planów nici, chyba też będzie u nas taka rozłąka.... ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Gmora a od czego taka waga Karola? Co wcinał do tej pory? Wzrost ma mój Radek taki sam jak Karol, nie wiem ile waży, ale więcej jak 11 pewnie nie. |
|
|
|
#4422 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej mamolinki!
Zdrowia dla chorujacych! I wytchnienia dla niewyspanych! U nas nocka, a raczej jej poczatek tez sredni, bo Antek po mleku wieczornym zaczal kaszlec. Skonczylo sie wymiotami. Obstawiam znowu jakis wlos, czy cos, bo caly dzien byl wesoly, ani razu nie zakaszlal, zreszta dzis tez jest ok. No moze od czasu do czasu odkaszle. Ale dzieciak tak byl juz padniety, ze przysypial przy zupie, a z nocusia niemal nie spadl, tak mu juz oczka lecialy. Pieleszko kciuki zaciskam! Gomra wow ale waga! U nas tez waga domowa takie cyfry dzis pokazala, z tym, ze Antek mial jeszcze nocnego pampersa. I tez dla mnie to sluszna waga, brzuszysko ma spore Myha sliczne z Was dziewczyny! Brzuszek rosnie. Ty pytalas o prezenty? Ja Antkowi kupilam traktor farmera z kiddieland. Mam nadzieje, ze w koncu zaczai jak robia poszczegolne zwierzatka. Ania szkoda, ze meza ominie usg. A Adas slodziak jak zawsze. Carmela co to za pysznosci byly? |
|
|
|
#4423 |
|
Wtajemniczenie
|
Vaniliovej
|
|
#4424 |
|
Zakorzenienie
|
Lili 83 no nie wiem, cięzko określić. do roku jadł tak jak każde inne dziecko, czyli 5 posilków dziennie, najpierw było to samo mleko, póżniej włączałam papki, owoce, normalne jedzenie. Teraz już różnie to bywa. Bo raz nie chce raz chce.
Nie faszeruje go, ani nigdy nie faszerowałam słodyczami, generalnie rzadko kupuje słodycze, baaardzo rzadko, je słodkie jak dostanie od kogoś. Soczki zawsze swoje bez dodatku cukru. Urodził się 4, 2kg w terminie i chyba ma taką tendencje. Starszy tez urodził się 4,6 kg i tez tak do 2 lat był bąbel, a pózniej z niego zeszło, wyciągnął się i teraz jak ma 5,5 roku, to niczym nie odbiega w wyglądzie od innych dzieci, mam nawet wrazenie ze jest za szczupły. Sądze, że dużą role u nas odgrywa waga kośći, ja sama patrząc na siebie wymiarowo pasuje pod r. 40 tak jak moja siostra, mamy tyle samo wzrostu, wczoraj miezyłyśmy swoje częsci ciała, tylko w biuscie ma 5 cm mniej, reszta to samo, a pomimo tego ona ma 10 kg mniej ode mnie. A ja na te chwile waże jakies 76 kg./170. |
|
|
|
#4425 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale coś w tym jest
|
|
#4426 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4427 |
|
Wtajemniczenie
|
Lili a co to sie podzialo u meza w pracy?
Bedzie musial wyjechac?
|
|
|
|
#4428 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie się obudzil, skorzystałam z okazji żeby mu zrobić foty, musiałam go i tak przebrać. no jest pulpet ale sądzę że nie jest tragicznie, taki misiek jest.
|
|
|
|
#4429 |
|
Wtajemniczenie
|
mam niusa
![]() dziś mój syn łaskawie powiedział mi jak robi krówka, piesek, kotek, konik ![]() marzena no właśnie tylko tż nie ma takiej czapki, odstaje od rodziny ![]() kurde, naczytałam się i zapomniałam.... aa Gomra, ładnego synka wyhodowałaś mój waży prawie 14kg i myslałam, ze jedyny jest ![]() patik nigdy w życiu nie robiłam gołąbków... ale ze mnie pani domu.... a co do badań... jeśli były faktycznie robione to muszą mieć wyniki gdzieś w komputerze zapisane... nie pamiętam więcej... sorry jestem podekscytowana moim "gadułą" ![]() Shira myślę, że Dracula byłby pocieszony ![]() edit: matko, poczytałam o nim trochę... ale masakra....
Jaś 17.07.2011 Zuzia 28.11.2014 Edytowane przez ela_86 Czas edycji: 2012-12-12 o 13:28 |
|
|
|
#4430 | |
|
Zakorzenienie
|
W pracy przyjęli panią menadżer, która trochę miesza
![]() Nawet w porządku ma pracę, tylko przez to, że szef go na sezonową pracę puszcza to nie może mu dać stałej trasy (w ubiegłych latach jakoś mógł, czyt: zanim pojawiła się pani menadżer). Nie ma swojej trasy, a wypłata zalezna jest od tego ile towaru wywiezie. W ubiegłym miesiącu dostał podstawe na konto około 11oozł i 67 zł do koperty. Ja nie pracuję. Nikt nam nie pomoże, musieliśmy jakieś decyzje podjąć. Gmora fajny bobas z Karla, najgrubsze to ma nóżki ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4431 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dzieci potarfia zakakiwac, moje już sie po imieniu wołaja, anajlepiej Lila, budzi siostrę i woła : "Lencia odź tu!" Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
zdrówka dla Wikusi, Jasia i chorych mamuś zdrowiejcie nam.Carmela wiesz, lubie Wasze fotki. ![]() Cos jeszcze miałam napisac A! już wiem. Brumek nie dziwie się tej babeczce, bo Ty wyglądasz jak wiecznie młoda ale musiałaś mieć minę. Patik odetchnęłaś.
Lenka i Lilianka 26.04.2011r. Miłosz 19.01.2014r. Edytowane przez bella7 Czas edycji: 2012-12-12 o 14:01 |
|||||
|
|
|
#4432 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry.
My już po sankowych szaleństwach, teraz Domuś ma drzemkę, a ja czas na papiery i kawę ![]() Wczoraj wstawili nam okna dachowe, wszystko fajnie, tylko jedno... krzywo Jutro mają poprawić.Cytat:
To są takie tylko, że szare http://www.decathlon.pl/light-baby-buty-id_8153999.html kosztują 34 zł.-Jejku jak słodko Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Okulary na karnawał już widzę ma Słodka!A Ty już masz fajny brzusio Cytat:
![]() -10 ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- O matko aż tyle Ale na zdjęciach faktycznie wygląda na takiego większego. Cytat:
![]() Nie martw się, nie tylko Twojego Cytat:
Pewnie włos |
||||||||
|
|
|
#4433 |
|
Raczkowanie
|
Witam !
Borysek od godziny śpi.Bylismy dzisiaj na szczepieniu(ostatnie pneumokoki i 309zl mniej w kieszeni ) i ma 89cm.Grzeczny był dzisiaj u Pani Dr a zawsze jest taki szał , dostał nawet(pierwszy raz)naklejkę, ucieszyl sie bardzo i zaraz chciał ją zjesc .Po szczepieniu maz zawiózl nas do domu(oczywiscie płacz był straszny jak Tz odjeżdżał) i poszlismy na sanki,posiedział 5 min i zaczelo sie bieganie , a sanki mamusia puste ciągnęła(a później jeszcze z Boryskiem na rączkach bo nózki sie zmęczyły ).Teraz siedze i pije kawke, szukam ostatnich prezentów na all. |
|
|
|
#4434 | |||||||||
|
Raczkowanie
|
Sama mierzyłam (po wyciągnięciu wkladki z buta.
Cytat:
Cytat:
, wszystko bedzie dobrze!Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ślicznie wyglądasz i jakie mieszkanko ma juz dzidziuś ![]() Cytat:
Cytat:
.Cytat:
Cytat:
, wczoraj za to tragiczna bo od 2.30 do 5 nie spałam(dolne trojki ida).Dzisiaj tez mielismy dziwna noc, bo Borysek poszedl spac o 21.30 i do 24 nie chcial spac, nie krzyczał,nie marudził, byc moze to nadmiar emocji z dnia pełnego wrażeń (nigdy wczesniej tak nie miał , zaraz po butli zawsze zasypia).
|
|||||||||
|
|
|
#4435 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
,ja mam czasmi to samo wrażenie .Pokaż wieniec za "light"!Cytat:
![]() Cytat:
Kupiłas te buty?(ja okazyjnie kupiłam ostatnio Ecco )Cytat:
, a wage ma sluszna![]() Cytat:
![]() Mam jeszcze pytanie :Czy koras z Was używała plecaczka z taka "smyczą"?U nas jest to malo popularne , a zastanawiam sie czy kupic(chodzi mi o bezpieczeństwo mojego dziecka, bo on biega a nie chodzi )?Pewnie bedzie mi to potrzebne na krótko, ale Borysek nie chce chodzic za rączke, tylko ucieka i taki plecaczek bylby chyba dobrym rozwiazanem czasami ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Chodzi mi o cos takiego: http://allegro.pl/plecaczki-dla-dzie...828825500.html Edytowane przez DDewik Czas edycji: 2012-12-12 o 15:48 |
|||||
|
|
|
#4436 | |
|
Wtajemniczenie
|
Lili to nieciekawie z ta praca. A jakie panstwo Tz bierze pod uwage? Niemcy?
Ela brawo dla synka! To moze moj w koncu tez powtorzy cos wiecej niz jak robi piesek. Cytat:
A co do plecaczka - ja uzywalam krotka chwile przy Zuzce. Z tym ze byla duzo starsza od naszych dzieciakow, Ale mysle, ze z powodzeniem moze sie sprawdzic w kazdym wieku. A u Antka to jednak choroba Juz sie z noska leje i jest kaszel. Oczywiscie moi rodzice jutro jada do domu i zostane znowu sama z chorowitkiem i babami, bo nie bede jak miala isc po nie do przedszkola
|
|
|
|
|
#4437 |
|
Wtajemniczenie
|
Dewik Madziulka ma szelki, widziałam kiedys fotkę.
|
|
|
|
#4438 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę zorganizować Bartkowi na bal karnawałowy do przedszkola jakieś przebrania, myślałam nad czymś w stylu zorro, spider man, ale on chce się przebrać za... Swiętego Mikołaja
![]() No i tak sie zastanawiam czy mu nie uszyć, mysle że dam rade sama. Kupie czerwony materiał bawełniany czy coś w tym stylu, brzegi porobie z waty... |
|
|
|
#4439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W międzyczasie trafiły się Niemcy i raczej przy nich zostaniemy bo "bliżej". Mąż woli Niemcy bo język troche zna i własnie, że bliżej niż do Anglii. Tylko ja wątpię czy do Niemiec uda się nam razem ![]() Bo to polska firma, polskie warunki. Zdrówka dla Antosia Boże, Radek przez ten katar nic mi nie da zrobić. Z oka nie spuści. Jestem kłębkiem nerwów ale póki co się jeszcze trzymam
|
|
|
|
|
#4440 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzieki za zyczenia zdrowka! Na razie jest ok, pewnie w nocy sie rozkreci... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.

już niby leży spokojnie i zaraz sobie coś przypomni i zacznie mówić pod nosem, nózki same jej chodzą. Myślę że nasze dzieciaki muszą nauczyć się ogarniać ten szał bodźców i osiągnięć

"Kajapka" z ust Tymka musi brzmieć uroczo. 

Tylko duża mgła 

Bedzie musial wyjechac?