Mój poród - mój wybór! - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-15, 11:37   #391
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Dot.: Mój poród - mój wybór!

Cytat:
Napisane przez gosia_9508 Pokaż wiadomość
Ponawiam pytanie, bo gdzieś przepadło w tej dyskusji, a jak ktoś odpowie, to może poszerze swoją wiedze w tej dziedzinie
Ciekawe pytanie, ale nie przypuszczam żeby nawet przechodzona aktualnie depresja była wskazaniem do cc. Zwłaszcza że załamania nerwowe po cc też wcale rzadkością nie są - właśnie w przypadku kobiet, które nie zdawały sobie sprawy, że cc to też ból, tyle że inny.

Moja koleżanka miała dość ciężkie załamanie jak leżała obolała i unieruchomiona po cc, a jej sąsiadka z sali po sn była radosna jak skowronek i od razu zajmowała się dzieckiem.
Stary 2012-12-15, 11:48   #392
201705250955
Konto usunięte

Przeczytałam 5 początkowych stron i dałam sobie spokój bo nie lubię jak między słowami padają żałosne sformułowania typu 'bo księżniczka nie chce, żeby jej się coś rozepchało' bla, bla, bla

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
Wiec niech mi ktos wytlumaczy dlaczego podpisuja sie dziewczyny ktore nia znaja sie na porodach, nie maja dzieci albo nie chca ich miec? Jakos nie zauwazylam, zeby podpisywaly sie kobiety ktore maja juz dzieci (oczywiscie sa wyjatki od reguly)
Gratuluję toku rozumowania. Czyli to tylko matki i lekarze mają prawo decydować o tym, czy będę miała cc czy poród naturalny.

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
ja tez nie jestem za tym,zeby kobiety same decydowały jak chca rodzic, bo wiadomo,ze pewnie 90 % przyszlych mam zdecydowaloby sie na cesarki.
A co Cię to obchodzi, za przeproszeniem?

Mogę sobie nie chcieć rozepchać pewnego instrumentu , mogę nie chcieć zbyt długo rozkraczać przed położną/lekarzem, a mogę mieć równie dobrze na uwadze wskazania medyczne i mieć milion rosyjskich statystyk w głowie jak to dzieci źle znoszą naturalny poród i znać milion przesadzonych powikłań, ale Wam kij do tego. Mam prawo decydować o tym, jak w przyszłości będę chciała rodzić, oczywiście w konsultacji z lekarzem, a nie królem, który zjawia się bohatersko niczym 1 gwiazdka na niebie w Wigilię w celu wskazania li i jedynej drogi postępowania . Podpisałam, choć zapewne i tak to nie znajdzie umocowania prawnego - ale tym samym chciałam się jasno opowiedzieć po stronie współczesnych ludzi, którzy wolność i poleganie przede wszystkim na sobie, swojej rodzinie i swoim lekarzu uważają za podstawową wartość - a nie na zdaniu bohaterek, które z rodzenia naturalnego urodziły pewną wartość i domenę dobrej matki (sic!).

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Bo jedna baba drugiej babie...

To jak z aborcją - ja bym swojej fasiolki nigdy nie zabiła, to ty też nie możesz. Suko
Amen!
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 12:03   #393
aszuelka
Zakorzenienie

asia_aisa a np. w kazdej innej kwestii swojego zycia radzisz sie kogos, kto zna sie w temacie, ktory Cie aktualnie interesuje, czy absolutnie sama podejmujesz we wszystkim decyzje?

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 12:12   #394
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Stookrotka Pokaż wiadomość
No to zmartwię Cie, ale CC jest gorsze dla dziecka niz poród fizjologiczny. (mówię tu o braku patologi), a czy to nie o zdrowie dziecka chodzi?
A skąd wiesz? ksiądz na kazaniu mowił>?
To CC to jest lepsze dla dziecka.

rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 12:13   #395
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
asia_aisa a np. w kazdej innej kwestii swojego zycia radzisz sie kogos, kto zna sie w temacie, ktory Cie aktualnie interesuje, czy absolutnie sama podejmujesz we wszystkim decyzje?
Nie mam w zwyczaju radzenia się w sprawach intymnych z każdą koleżanką i rozważania, czy jej się coś porozjeżdżało czy nie. Dziwi mnie w sumie rozmawianie przez mamuśki (sry, musiałam ) o swoim porodzie przy kawie. Myślę, że decyzję o wyborze metody porodu będę podejmować tylko z partnerem i kilkoma najbliższymi mi osobami.
Jak potrzebuję porady to udaję się do specjalisty, w sprawach mniej ważnych pytam Wszystkowiedzące na Wizażu
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 12:15   #396
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość

- a czy to rozumiesz, że nie będzie nigdy tak, że dostaniesz ją na "należy mi się" w tym kraju ze straszliwie źle funkcjonującym systemem służby zdrowia? Zapłacisz, dostaniesz- znajdziesz lekarza, który będzie respektował twoje "chcę" dostaniesz.
Nie ma też sensu jednego: szerzenia opinii, że cc= bezbolesność doznań; bo nie czujesz TYLKO w momencie wyjmowania dziecka z brzucha, i tylko wtedy. Utopią jest wiara w powszechne dobro i dostępność cc oraz bezbolesność tego zabiegu zupełną.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 12:21   #397
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Nie jest.
Podczas prawidłowo przebiegającego porodu - a większość przebiega prawidłowo mimo opowiadanych potem horrorów, u dziecka w wyniku stresu porodowego następuje uaktywnienie i wzmocnienie wielu funkcji życiowych.
Ogólnie rzecz biorąc, mimo że to bardziej męczące, dla organizmu jest lepsze.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 12:26   #398
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
pedofile, mordercy- to na ogol ludzie z zaburzeniami psychicznymi a nie zdrowi ludzie.
Nie wiem , co to ma do rzeczy z porodami, ale pedofile i mordercy nie są "chorzy". Sa poczytalni i dlatego pedofile idą siedzieć. Tyle. Jak czegoś nie wiesz, to pisz magiczne słowa "wydaje mi się, że..." lub po prostu pytaj, zamiast wygłaszać stwierdzenia, jakbyś cokolwiek wiedziała w tym temacie...
Stary 2012-12-15, 12:31   #399
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:

Poczytaj sobie ksiazki i jest udowodnione, ze dziecko ktore przyszlo na swiat przez CC jest w gorszej kondycji niz dziecko urodzone SN. Dlaczego na sile probujesz byc madrzejsza od tego co jest udowodnione? Moze najpierw poczytaj a pozniej pisz.

A swoja droga - wiecie gdzie najwiecej na swiecie jest CC?

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-15, 12:32   #400
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Nie jest.
Podczas prawidłowo przebiegającego porodu - a większość przebiega prawidłowo mimo opowiadanych potem horrorów, u dziecka w wyniku stresu porodowego następuje uaktywnienie i wzmocnienie wielu funkcji życiowych.
Ogólnie rzecz biorąc, mimo że to bardziej męczące, dla organizmu jest lepsze.
Tak, ale biorąc pod uwagę plusy i minusy (np ryzyko niedotlnienia, uszkodzeń OUN, krwiaków w główce, infekcji ) lepsze jest CC. CC nie jest ryzykowne dla dziecka .

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Poczytaj sobie ksiazki i jest udowodnione, ze dziecko ktore przyszlo na swiat przez CC jest w gorszej kondycji niz dziecko urodzone SN. Dlaczego na sile probujesz byc madrzejsza od tego co jest udowodnione? Moze najpierw poczytaj a pozniej pisz.
Bo większośc tych CC jest jak sn nie idzie dobrze i już cos się źle dzieje... Jak juz wiele razy tu pisano, statystyki trzeba umieć czytać.
Stary 2012-12-15, 12:35   #401
JanePanzram
Zakorzenienie

Tak jak coś może pójść źle przy zwykłym porodzie - przez brak umiejętności lekarza
tak też może pójść źle przy cesarce - też przez brak umiejętności.

Przy cesarce jednakowoż - błąd będzie bardziej niebezpieczny bo tutaj rozcinasz człowieka.
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 12:35   #402
aszuelka
Zakorzenienie

Dziewczyno - tu chodzi o CC planowana, a nie jak cos zle pojdzie

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-15, 12:36   #403
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
moje ciało- ja decyduję o tym, co mam mieć cięte.
Zgadzam się z tym

Cytat:
Tak samo jak kobiety sa przygotowane do samodzielnego urodzenia dziecka no chyba ze jestes madrzejsza od matki natury

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Ja uwazam, ze jesli CC jest konieczna, np. z powodu chociazby obwiniecia sie pepowiny dookola szyi plodu, to ja nie mam nic przeciwko. Ale CC bo jakas panienka ma paranoje to moim zdaniem kpina
Myślę, że sam przykład tego, że niekiedy dziecko ma pępowinę dookoła szyi dobitnie pokazuje, że matka natura też popełnia czasem błędy. I to poważne

Cytat:
Napisane przez kotnaplocie Pokaż wiadomość
Jestem za tym, żeby to była wspólna decyzja kobiety i lekarza prowadzącego ciążę - w końcu to on swoją pacjentkę zna najlepiej. I , żeby była to decyzja wiążąca, jeżeli lekarz prowadzacy kieruje na cesarkę, to szpital nie powinien miec prawa odmowy, bo im się te wskazania nie podobają/nie wydają ważne itd. jak dziewczyna będzie wystarczająco zdesperowana, to zawsze znajdzie lekarza, który jej takie skierowanie da. Chciażby ze względu na tokofobię, niski stopień tolerancji na ból czy w końcu zwykłe panikarstwo. Jakoś nie sądzę, żeby jakiemukolwiek dziecku wyszło na korzyść, że kobieta całą ciążę się ochudza, żeby dziecko było mniejsze ( bardzo popularne w krajach, gdzie poród szpitalny jest niedostępny, można też brać specjalne zioła, żeby główka była mniejsza i bardziej miękka ).

Szczerze mówiać, to już tak daleko odeszliśmy od natury, że nie rozumiem tej dzikiej wręcz walki o powrót do niej przy okazji porodu - ogromna ilość rodzących obecnie kobiet nigdy nie zaszłoby w ciąże bez pomocy współczesnej medycyny, tudzież straciłyby ciążę czy urodziły przedwcześnie. Zresztą, pewnie większość z nas tu piszących nie przeżyłaby jakiegoś zapalania oskrzeli w dzieciństwie bez antybiotyków. Stajemy się, jako rasa, coraz słabsi i trzeba się liczyć z tym, że cesarek będzie coraz więcej. No i trudno.

Jestem zwolenniczką dostępności wszystkich rozwiązań porodowych, których kobiety mogą sobie życzyć. W tym cesarki. Po konsultacji i przy aprobacie lakarza.
Zgadzam się

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
A ja to mysle, żeby podpisać.
Cava, madana, tak bardzo Wam zależy na tym, żeby jakaś kobita, co to jej w życiu na oczy nie widziałyście, nie cierpiała? A pewnie jeszcze tutaj Wam w oczy pluje? No co Wy. Niech se ma ten swój wybór, najwyżej sobie niektóre pocierpią, może będą jakieś komplikacje, no ale ich wybór w końcu, nikomu się nie wleje oleju do głowy na siłę.
Ja bym chciała, żeby kobiety jednak miały se ten wybór. Bo tak, jak nikt nie zagwarantuje im, że CC będzie bez komplikacji, tak też nikt nie zagwarantuje im, że poród SN będzie bezproblemowy.

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Eee kpiną jest śmianie się z potrzeb psychicznych pacjentów.
To prawda.

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
I jeszcze jeden aspekt.
Jak lekarz kładzie kobietę w pozycji przewróconego żółwia i nie daje jej chodzić, kucać, klękać, turlać się na piłce i wejść do basenu to jest bucefał. Bo kobieta wie co najlepsze. I wtedy lekarze to idioci, którzy chcą żeby im było wygodnie.
Ale jak lekarz nie chce kobiety rozciąć (bo mu wygodnie jak położna odwali robotę na spółkę z kobietą) to już jest specjalista i trzeba słuchać.
No wtf ja się pytam?
Słuszna uwaga

Cytat:
Dlaczego CC miałoby być lepsze dla dziecka? Mówię tutaj, oczywiście, o przypadku ciąży itp., a nie o sytuacji, w której np. dziecko jest za duże, by mogło być urodzone SN.
Stary 2012-12-15, 12:41   #404
aszuelka
Zakorzenienie

I wlasnie taka dyskusja z ludzmi, ktorzy nic nie wiedza, a probuja dyskutowac chociazby w trakcie porodu naturalnego plyn wypelniajacy plucka jest wypychany naturalnie i wychodzi on podczas przechodzenia przez kanal rodny. W przypadku CC lekarze musza to robic mechanicznie, ale i tak mimo wszystko nie zawsze w ten sposob udaje sie odessac caly ten plyn. Moze to prowadzic do roznych infekcji drog oddechowych. Ponadto, porod przez CC jest dla dziecka szokiem, zostaje ono nagle wydobyte z macicy, gdzie przy SN ten stan jest duzo dluzszy.

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-15, 12:42   #405
rousse
BAN stały

Cytat:
Dziewczyno - tu chodzi o CC planowana, a nie jak cos zle pojdzie
Dziewczyno, a Ty rozumiesz słowo "ryzyko"? , pewnie, że jak poród sn poszedłby idealnie (użyłam tryb warunkowy) i dzieciątko by samo wyskoczyło i miałoby tylko kopa od szoku poorodowego, to byłby lepszy od cc. Ale idealnych sn jest niewiele. A ewentualne skutki sa poważne. I to przeważa. Bo jak nie pójdzie idealnie to dziecko będzie kaleką lub warzywkiem.
A nawiasem podaj proszę tytuły tych ksiażek , w których to czytałaś. :P to pozycje naukowe czy a'la poradnik domowy?

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2012-12-15 o 12:46
Stary 2012-12-15, 12:45   #406
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

Słuchaj, już któryś raz w wątku upierasz się dla samej zasady, wykazując się znikomą wiedzą w temacie. To może doczytaj, co? A potem się upieraj.

Cytat:
Tak, ale biorąc pod uwagę plusy i minusy (np ryzyko niedotlnienia, uszkodzeń OUN, krwiaków w główce, infekcji ) lepsze jest CC. CC nie jest ryzykowne dla dziecka .[COLOR="Silver"]
Nieprawda.

http://www.mamazone.pl/artykuly/ciaz...-zyczenie.aspx Pierwsze z brzegu.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 12:51   #407
rousse
BAN stały

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38146465]
http://www.mamazone.pl/artykuly/ciaz...-zyczenie.aspx Pierwsze z brzegu.[/QUOTE]
Jak ja lubie anonimowe artykuły w necie na znanym portalu naukowym MAMAZONE, pod którymi nikt się nie podpisał
Stary 2012-12-15, 12:51   #408
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
. Ale idealnych sn jest niewiele.
co oznacza wg ciebie idealny sn?
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 12:52   #409
aszuelka
Zakorzenienie

Poczytaj sobie co mowia sami lekarze - na ten temat jest masa informacji w internecie:
http://lmgtfy.com/?q=cesarskie+ciecie+dziecko

I sobie poczytaj

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-15, 12:53   #410
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Jestem za wyborem kobiety,dwa razy rodzilam,jakbym miala wybor wzielabym cesarke,syn byl owiniety pempowina wokol szyi i tulowia,corka wazyla 4250 czego usg nie wykazalo. Porody obydwa ciezkie,choc pierwszy z synem gorszy.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 12:55   #411
rousse
BAN stały

Cytat:
Poczytaj sobie co mowia sami lekarze - na ten temat jest masa informacji w internecie:
http://lmgtfy.com/?q=cesarskie+ciecie+dziecko

I sobie poczytaj
Dzięki, wiem co mówią lekarze, i to nie pod publiczkę ( żeby tłumaczyć polityke szpitali i uspokajać pacjentki, którym państwo nie gwarantuje cc) , tylko prywatnie. Mam wielu w rodzinie. I zgadnij, jaki poród wybierali dla swoich dzieci?

I nie pytatj co lepsze dla dziecka ginekologa, bo oni po porodzie tych dzieci już nie widzą, jak coś spiepszy się podczas sn to już skutków nie widzą, czy dzieci są opóźnione etc... zapytaj pediatrów, neonatologów.

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2012-12-15 o 12:58
Stary 2012-12-15, 12:58   #412
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Chodzi o to ze nie ufam wiekszosci lekarzy- takich ktorzy chca nabijac statystyki naturalnych porodow, odmawiajacych cesarki poniewaz jest drozsza, odmawiajacych bo za duzo roboty i gin chcialby sobie pospac na dyzurze.
trzy razy miałam cc, bez łaski, bez błagania i bez żadnych znajomości
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 12:59   #413
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠pl/t...k#.UMxl4zPY-uI podpisane, może być? czy dalej chcesz się upierać?
Swoją drogą, mnie rozpierdziela całkowicie takie upieranie się w momencie kiedy ani się dziecka nie rodziło, ani się go nie planuje
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 13:02   #414
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki, wiem co mówią lekarze, i to nie pod publiczkę ( żeby tłumaczyć polityke szpitali i uspokajać pacjentki, którym państwo nie gwarantuje cc) , tylko prywatnie. Mam wielu w rodzinie. I zgadnij, jaki poród wybierali dla swoich dzieci?

I nie pytatj co lepsze dla dziecka ginekologa, bo oni po porodzie tych dzieci już nie widzą, jak coś spiepszy się podczas sn to już skutków nie widzą, czy dzieci są opóźnione etc... zapytaj pediatrów, neonatologów.
A wiesz gdzie jest najwiecej przeprowadzanych CC na swiecie?

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-15, 13:02   #415
201706190936
Konto usunięte

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38146680]http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠pl/t...k#.UMxl4zPY-uI podpisane, może być? czy dalej chcesz się upierać?
Swoją drogą, mnie rozpierdziela całkowicie takie upieranie się w momencie kiedy ani się dziecka nie rodziło, ani się go nie planuje [/QUOTE]

Szaja, szkoda czasu i nerwów
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 13:04   #416
aszuelka
Zakorzenienie

To jak rozmowa o kolorach z niewidomym

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-15, 13:14   #417
rousse
BAN stały

Cytat:
A wiesz gdzie jest najwiecej przeprowadzanych CC na swiecie?
Najwięcej, nie wiem, pewnie w krajach gdzie jest cięcie na życzenie plus jest największa liczba ludności

Zastanawiałam się , skąd ten paniczny strach u niektróch przez cieciem i "byciem ciętym" jak to pisałyście. Jest faktem, że lekarze częściej wybierają dla siebie cc, bo sami nie boją się mieć operacji, a w większości społeczeństwa jest paniczny strach przed zabiegami, czy służbą zdrowia w ogóle, wynikający z niewiedzy , strach przed nieznanym po prostu i prymitywny strach przed tym, że ktoś nam nóż wbije w brzuch i nas potnie . Tak jak strach przed lataniem samolotem, mozna przeceiż spaść. Latać samolotem nikt nikomu nie karze, ale czemu zabraniać tego innym?

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2012-12-15 o 13:16
Stary 2012-12-15, 13:18   #418
aszuelka
Zakorzenienie

No wiec mocno sie zdziwisz - kroluje Brazylia, potem Chile, Indie i Tajlandia. No patrzcie, o dziwo nie Chiny. Czy w kazdej innej kwestii zycia chcialabys dorownac tym panstwom?

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-15, 13:24   #419
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Silence_ Pokaż wiadomość
Pacjenci są różni - niektórzy nie wiedzą co się dzieją na świecie. Ponadto szpitalu(a) ? tak naprawdę mało obchodzi co, kto mówi na ich temat, bo ludzie i tak przyjdą się leczyć "bo najbliżej, bo nfz" itp A jeszcze inna kwestia - swój swego bronić będzie.

Abstrahując od samej kwestii, co może szpital, prawo powinno przewidywać większe kary w tej kwestii, bo to co w tej chwili prawo oferuje to śmiech na sali. Ale cóż oczekiwać od ludzi, którzy planują wprowadzić legalizację dziecięcych filmów porno
no i wlasnie w te "wieksze kary" nalezaloby uderzyc a nie w wykonywanie zabiegow operacyjnych na zyczenie.
Mysle, ze wysoka grzywna za zaniedbania moglaby poprawic sytuacje.

Cytat:
Napisane przez Unex Pokaż wiadomość
No dobra, a taki przestępca włamywacz - złodziejaszek to rzadko osoba chora psychicznie, moze niedostosowana społeczenie ale o zdrowych zmyslach. Kieruje się raczej chęcią wzbogacenia się lub innymi tego typu czynnikami. I tez to, ze złapany dostaje karę w zawieszeniu badz zostaje pozbawiony wolnosc/obardzony zadosc uczynieniem innych nie odciąga od tych wykroczen. Ale jak mówię, to moje zdanie, mozliwe, ze jest nienormalne
Wg mnie jest roznica pomiedzy dzialaniem zlodziejaszka czy wlamywacza a wyksztalcona, pracujaca osoba.
Po pierwsze lekarz otrzymuje stale wynagrodzenie, nikt mu nie doplaca za zle traktowanie pacjentow wiec nie ma powodu zeby to robic, po drugie z tego, co sie orientuje, to wiekszosc wlaman czy kradzierzy jest popelniana przez osoby uzaleznione, ktore potrzebuja kase na uzywki. A osoby uzaleznionej faktycznie nie powstrzyma to, ze inny wlamywacz zostal skazany.

Cytat:
Napisane przez Schizophrenic Pokaż wiadomość
Tylko że mój wąski kanał to było wskazanie do cc. I przez to też właśnie dostałam krwotoku bo dziecko nie potrafiło się przedostać. Lekarz sam mi to przyznał że cudem urodziłam bo zapomniałam napisać - moje dziecko miało na szyi pępowine. Ale oni wyznają zasadę że natura za wszelką cenę i czekają z cc do ostatniego momentu. Wiele dzieci właśnie umierało przez niedotlenienie itp. Tylko że o tym się nie mówi. Ale każdy wie jak jest.
Ja miałam skurcze przez 30 pare godzin co 10-15 minut. Ale rozwarcie sie nie robiło.

Nie rozumiem wyzwisk w kierunku kobiet decydujących się na cc. Robienie biustu czy nosa w nikim nie budzi takich kontrowersji.

Ale to oczywiste - jesteś kobietą więc do cierpienia jesteś stworzona
Za biust i nos placi sie z wlasnej kieszni, dlatego nikogo to nie interesuje.

Ja rodzilam 30 godzin, rozwarcie dluuugo nie postepowalo, dostalam kroplowke na przyspieszenie akcji porodowej i pomogla. Wiec sam brak postepu bez podania lekow nie jest powodem do CC.

Owiniecie pepowina, to zupelnie inna bajka, ale tutaj tez bym obstawiala blad lekarza bo moja kolezanka zaczela rodzic SN, dziecko bylo monitorowane i w pewnym momencie wykazalo, ze z dzieckiem jest cos nie tak, bez problemu zdazyli jej zrobic CC na cito i dziecko bylo calkowicie zdrowe i dotlenione. Okazalo sie, ze bylo owiniete dwa razy.
Wiec jak widac, jesli porod jest monitorowany, to w odpowiednim czasie wszystko da sie wychwycic i dziecko nie musi sie rodzic z niedotlenieniem.

Mnie tylko ciekawi czy chociaz pofatygowalas sie zeby skarge na lekarza zlozyc, bo jesli nie, to dla mnie w ogole nie ma tematu.

Cytat:
Napisane przez Silence_ Pokaż wiadomość
Sprawa założona z powództwa cywilnego wymaga zebrania przez powoda wszelkich dowodów. Wątpię żeby, którejkolwiek z matek, która przeżyła taką traumę chciałoby się jeszcze latać i szukać dowodów, które mogłyby pogrążyć lekarza.
No i to jest zadziwiajace, ze chce sie takiej matce zalatwiac zbieranie podpisow pod petycja ale juz szukac dowodow zeby typa zalatwic, to juz nie chce.

Jeszcze troche i w Polsce dojdzie do takiej paranoi, ze ludzie przestana zglaszac pobicia i gwalty bo po co to w ogole zglaszac. Niech sobie przestepcy (tak, lekarz zaniedbujacy obowiazki i doprowadzajacy do kalectwa lub zgonu popelnia przestepstwo) chodza po wolnosci.
Cytat:

No jasne. Samo dobro.
"Zabieg cesarskiego cięcia może zmienić strukturę DNA dziecka - ogłosili szwedzcy naukowcy z instytutu Karolinska w Sztokholmie. To dlatego dzieci urodzone przez cesarkę częściej zapadają na choroby immunologiczne, takie jak cukrzyca, rak czy astma."

Calosc tu: http://fakty.interia.pl/nauka/news/c...cka,1330597,14
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 13:26   #420
aszuelka
Zakorzenienie

Co Wy sie bedziecie spierac z taka inteligencja - przeciez ona jest madrzejsza od samego Boga

16.06.2018 ślub
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości